Tohle jahelné rizoto je první zhmotněné předsevzetí, že se vás pokusím i nadále každý čtvrtek zásobovat novými recepty, byť jsem na čtvrt roku bez vlastní kuchyně.
Momentálně vařím někde na polsko-běloruském pomezí a zdárně se s vypůjčenou kuchyní na čtyřech kolech posunuju ještě dál na sever. Jelikož nikdy nevím, kde budeme v noci spát a zda bude vůbec možné v Bělověžském pralese dokoupit čerstvé suroviny, mám s sebou malou zásobu trvanlivých potravin, které přežijí všechno.
Ostatně stejně mi zbyly, když jsem likvidovala starou kuchyň, tak co už s nimi jiného, než je strčit do krabice a následně do karavanu.
Mimo jiné s námi jedou i sáček jahel a zbytek sušených hub od babičky. Tedy vlastně až do včerejška jely.
Jak v kuchyni použít jáhly
Pokud neznáte jáhly, ráda vás seznámím. Jáhly jsou vyloupané proso, tedy obilovina. Nevyloupané prosné klasy se dávají ptáčkům do klece, vyloupané se parádně hodí na talíř jako příloha v mnoha a mnoha podobách. Pokud nevíte, co s jáhlami, představte si, co byste v kuchyni dělali s rýží, a pak jim proveďte to samé.
Jáhly se tedy například dají uvařit do sypkého nadýchaného stavu. Klidně u toho můžete použít postup na dušenou rýži, jen zvyšte poměr vody na 1:2, tedy jeden díl jahel, dva díly vody. Platí pro ně všechny chuťové možnosti dušené rýže na způsob pilafu, včetně dobře známého jídelního sypkého paprikového rizota.
Dále se jáhly dají uvařit do podoby krémového rizota, zde budete potřebovat tolik tekutiny, kolik je čtyřnásobek objemu jahel.
No a konečně si z jahel můžete udělat mléčnou kaši ke snídani.
Jakýkoli zbytek jahel můžete na druhý den použít jako náplň do plněné zeleniny, k nastavení karbanátků a masových kuliček.
Proč jsou jáhly hořké a jak tomu zabránit
Ať už se rozhodnete pro kterýkoli ze způsobů přípravy, jeden důležitý rozdíl oproti rýži tu přece jenom je.
To první, co musíte jáhlám před vařením udělat, je spařit je vroucí vodou.
Zatímco rýži stačí propláchnutí na cedníku pod kohoutkovou vodou, jáhly potřebují prolít vroucí vodou, a to čím víc, tím líp. Klidně několikrát.
Důvod je prostý. Jáhly skladováním žluknou. Oxidují v nich oleje přirozeně v nich obsažené a tyhle žluklé oleje chutnají nahořkle. Čím starší jáhly, tím horší to s jejich chutí je.
Trochu tomu můžete zabránit, když budete jáhly skladovat v lednici, ale to je na mě poněkud úchylná představa. Chci mít všechny obiloviny v kuchyni na jednom místě, čili v kredenci.
Horká voda dovede část žluklých olejů vyplavit, takže se zbavíte rizika nahořklé pachuti. Pokud jsou ale jáhly žluklé hodně, tak vás ani hektolitry vroucí vody úplně nezachrání a už to nikdy nebude úplně ono.
Doporučuju proto kupovat jáhly s co nejdelší dobou spotřeby, to obvykle indikuje, že byly zabalené teprve nedávno. A taky se nebojte nechat se hýčkat výběrovějšími značkami. Raději pár korun navíc než vyhodit peníze za levné jáhly. Já mám vcelku dobrou zkušenost s řadou Naše bio z Billy, zatím je to můj favorit bez jakéhokoli náznaku hořkého.
Jahelné rizoto
A ještě poslední tip k houbovému jahelnému rizotu, než přejdu k samotnému receptu: Sušené houby jsem nejprve rozmixovala s hrubou solí, protože si samozřejmě vezeme smoothie mixér. To je taková cestovní nezbytnost, když máte v karavanu zásuvku a pubertální dceru nebo dvě.
Díky tomu není potřeba sušené houby namáčet a jahelné rizoto tak může být dílem spontánního rozhodnutí.
Suroviny
- 1/2 hrnku jahel
- 2 hrnky zeleninového nebo drůbežího vývaru (klidně z kostky, když bude chuťově neagresivní a přírodní)
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 vrchovatá lžíce sušených hub
- 2 špetky soli
- 1 lžíce strouhaného sýra, nejraději parmazánu
- 1 lžíce másla
Postup
- Jáhly nasypte do cedníku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby rozmixujte s velkou špetkou soli na hrubý prášek. Dejte si vařit dva litry vody.
- Pro karavanisty: Podložte kola karavanu klíny, aby stál rovně a nevylívala se vám voda z největšího kastrolu, který máte s sebou. Pro nekaravanisty: Důkladně a nahlas oceňte, že máte doma sporák položený ve vodorovině, případně že vlastníte varnou konvici, která vám přípravu vroucí vody podstatně usnadní.
- Jáhly na cedníku přelijte veškerou vroucí vodou.
- V pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte cibuli a na středním plameni ji nechte asi tři minuty měknout a průsvitnět, občas promíchejte. Potom přisypte houby a ještě minutu opékejte.
- K cibuli nasypte jáhly a zalijte je čtvrtinou vývaru. Pokud bude horký, tím líp. Za občasného míchání a mírného pobublávání nechte jáhly, aby vývar vstřebaly. Se zbylými třemi čtvrtinami vývaru postupujte stejně.
- Měkké jáhly odstavte a přidejte k nim máslo a strouhaný sýr. Obojí nechte za stálého míchání rozpustit. Pokud je to potřeba, ještě jemně dosolte. Podávejte hned, a to nejlépe s opékanou klobásou nebo volským okem (na fotce ani jedno z toho nevidíte, ale vyhrála to klobása).
Jani, pozor na komare. V pralese su dost otravne a je ich tam vela. A este jedna zaujimavost, maju tam pravoslavny chram, kde je keramicky oltar. Podobny, ako u nas, teda u vas, tusim v Mariánskych Laznach.
Milá Flo, sotva jsem zapnula PC jukla na mně zpráva. Velmi milá zpráva. Jsem tento týden na očistné kůře, což znamená jen ovoce a zeleninu, ale myslím, že už mám představu, co budu určitě vařit příští týden. Veškeré luštěniny a obiloviny můžu, tak bude volba jasná. Přeji ti šťastnou cestu a krásný pobyt u Baltu. Mé vzpomínky sahají do NDR, stan, MB 1000 a parta stejně nadšených kamarádů. První rok dokonce muži zaveleli, že nejsme mastňáci a tak se jelo jen se stany, spacáky a povolen byl plynový vařič. Podotýkám, že jsme měli ssebou děti v předškolním věku. Muži změkli po několika málo dnech a šli koupit rozkládaní stolky a židličky. Stali se z nás mastňáci, pro mně moc milá vzpomínka. Měj se krásně a těším se na další recept. Anna
Ahoj Flo. Od účinnosti GDPR mi přestaly chodit maily od tebe. Už jsem se i znovu asi 3x přihlásila k odběru, ale stále nic. Poradíš mi, co je špatně? Děkuju. Marcela
Marcelo, ještě než vešlo GDPR v platnost, tak jsem posílala jeden důležitý e-mail, kde bylo potřeba znovu potvrdit souhlas s členstvím v klubu. Pokud jsi ho nepotvrdila, tak zřejmě ani opětovné přihlášení nebude fungovat, protože stále nemám u tvé e-mailové adresy vedeno, že souhlasíš s dalším zasíláním. Prosím, otevři si kterýkoli e-mail ode mne, dole v hnědé patičce klikni na odkaz „změnit osobní údaje“ a pak na té stránce, na kterou tě to navede, zaškrtni, že souhlasíš s použitím tvé e-mailové adresy. Pak ještě vše potvrď stisknutím tlačítka dole. To by mělo vše vyřešit, věřím, že to klapne. Flo.
Ahoj Flo,
jáhly mě už dlouho lákaly, ale ta hořkost mě často nadlouho odradila….
Prý jsou i dost zdravé – hlavně v oblasti trávícího traktu . A tak Ti moc děkuju za radu jak je to s tou hořkostí a jak se jí zbavit…
Asi je co nejdříve zkusím – asi jako nějaký sladký jahelník.. . zkusím najít nějaký dobrý recept…
Ale i s houbičkama to vypadá jako letní jídlo + nějaký dobrý zeleninový salát- velice dobře….a hlavně rychle….
Přeju Ti mnoho trpělivosti s Tvou rodinkou a hlavně s těmi „skorodospěláky“, kteří se bez smoothie mixéru rozhodně neobejdou…
Mám podobně starou dcerku a cítím s Tebou….
PS: ke smoothie mě už také „donutila“ a není to špatné:) – občas jako zdravá změna 🙂
Zajímavý recept. Tak nějak mi to přijde jako kuba, co děláme na vánoce. Přidala bych česnek a petrželku a… No asi neodolám a příští týden (až nebude dcera doma, ona nerada houby) vyzkouším… Muž taková jídla miluje.
Ahoj Jani, přeji hezkou dovolenou, hodně zážitků a také ať vyjde počasí. Tento recept určitě vyzkouším, protože jáhly používám jako kaši na sladko s ovocem, nebo jako vložka do polévek zároveň s pohankou a eventuálně s nudlemi. Jsem ráda že mám konečně recept na slanou variantu.Alča
MILA FLO,
VYBORNY NAPAD VARIT JAHLY. HNED TO UDELAME. NEKDE JSEM CETL, ZE SE MOHOU NAMOCIT PRES NOC A PAK VODU VYLIT, COZ PRY ODSTRANI HORKOST.
NAHRADILO BY TO SPARENI, KTERE DOPORUCUJES TY?
PREJEME HLAVNE PEKNE POCASI A PRIJEMNE CESTOVANI.
BRENT
Milá Flo a rodino!
Velké díky za každotýdenní čtvrteční inspirace a za to, že je dostáváme, ač se autorka nalézá v polních, takřka bojových podmínkách
Přeju šťastnou cestu a dobrodružství jen příjemná.
Libuše
Milá Flo,
už se vaří…
A mám to štěstí, že na sporáku 🙂
Spoustu příjemný zážitků a prožitků Ti přeje Magda.
Zdravím Fló,
dnes jsme měli jáhlovou kaši ke snídani, nosím jí do kanceláře kolegům a velmi jsme si pochutnali.Slaná varianta jáhel mi uniká a tak děkuji za inspiraci a rychlí recept.
Užij si cestování, přeji šťastnou cestu a těším se na čtvrtek.
Lidka
Milá Jani,
docela TI závidím! Ráda jsem za mlada cestovala s dětmi hlavně do chatiček (pod stan ani ne). Často nad „diáky“ vzpomínám třeba na dovču v Chlumu u Třeboně u rybníku Hejtman. Moc mně bavilo právě to „polní“vaření- dvojvařič s bombou, pár kastrolků a jak nám chutnalo! Občas skončil oběd i v trávě…To pak bylo legrace!
Užijte si krásné přírody a doufám, že si domů přivezeš velkou zásobu sušených hub!
Jarča
Jarčo, tak to musíš mít parádní zážitky! Úplně tu atmosféru vidím 🙂 Flo.
Zdravím Jani,
díky za rychlý a zdravý recept. Asi budu vařit jen pro sebe, ale s myšlenkou, že dělám něco pro své zdraví. Přeji, aby jste si užili dobrodružství a pohodové dny 🙂
Milá Fo hlavně aby se vám tam líbilo a ve zdraví se vratte.´Krasné léto a trochu odpočinku vám přeje Elvíra
Ahoj Flo,
tak toto je niečo pre mňa a pre môjho syna, s ktorým momentálne prekonávame potravinové alergie a intolerancie. Jahly su bezlepkové, super, idem skúsiť.
čauki, Marianna
Jáhlové rizoto je moc dobré. Přidávám ještě česnek a kuřecí maso.
Přeji krásné léto a cestování. Jindra
Ahoj Flo, jsi úžasná,takovéto nápady na kolech,to je skoro jako polní kuchyně. Jáhly občas dělám,ale takhle s houbami to neznám. Už se těším jak si houbové jáhly připravíme. A Vám všem přejeme pohodové cestování.Alča
Zdravím Flo,
vařila jsem jáhly jen na sladko, zkusím tento recept.
Hezkou dovolenou přeje, Kety
Milá Flo,děkuji za recept,jáhly jsem ještě nevařila vlastně jsem nikdy nevyzkoušela ba co víc,z mych bližních tuto zkušenost neprobíral a tak z okolí budu zřejmě jediná ,která to zkusí a to naslano.Zdravé recepty vždy přivítám a určitě vyzkouším.děkuji za tip Šárka
Šťastnou cestu a silný zážitky přeju! Codo
PS jahelník se sušenýma švestkama dělávala babička. Jako děcko jsem to miloval.
Dnes proso už jen papouškovi. Ale třeba to ještě někdy přehodnotím 😉
Milá Flo, já vlastně nevím jak to napsat, protože je tomu tak dávno co tatínek se šel podívat na věčnost a ještě dávneji je tomu co amatersky na vesnici na Gemeri nedaleko Rožňavy dělal zabíjačky. No pak jelita …. a vzpomínám, že to těch tlustších střev dával kousičky masa s jáhlema, to se pak udilo a finální výrobek se táhl pomaloučku jako když se vaří vývar ve vode….. no pak to vypadalo jako jáhelný salám. Na co všechno si já u těch tvých receptů vzpomenu. Ani pokud by šlo o život tak nevím jak to dělal, jakou to mělo chuť….ale dělal to tatínek a já byla dítě… Moc děkuji, zase jeden návrat do dětsví s následným popotahováním = “ na měkko“.
Ahoj Flo,
moc děkuji za tento recept, odpoledne jdu koupit jáhly a pustím se do toho, ještě nikdy jsem jáhly nedělala, tak to ve svém věku zkusím poprvé. Ahoj a hezkou dovolenou
Eva 69
Milá Flo!
dík za super letní (a nejen letní) jahelno-houbovou inspiraci! Mnoho krásných zážitků a legrace v momentálně nomádském životě v karavanu a těším se na další recept!
Zuzka
Jsi skvělá Flo na cestách a ještě nám poslat skvělý recept i s fotečkama.Sušené a namleté houby mám doma jen koupit jáhly a vyzkoušet. Přeji krásnou dovolenou Hana B.
Ahoj Flo, jáhly mám moc ráda, dokonce z nich tvořím i jahelník, ovšem který jím jenom já, neboť ostatní strávníci ho odmítají ale toto jahelné rizoto, jsem vylepšila mraženými houbami (neměla jsem sušené), cuketou (zrovna dozrávají) a slaninou a udělala jsem z toho plnohodnotné jídlo a oblizovali se všichni, kdo se přišli. Takže moc děkuji a zařazuji ho mezi jídla, které budu dělat častěji.
Ahoj Jani. Moc děkuji za inspiraci a ráda vyzkouším. Houby můžeme v jakékoliv podobě a ty jáhly určitě nebudou špatné. Jinak si to moc užijte a holkám to Smoothie odpusť. Já ho taky miluju =D
Je to fajn recept. Dělám občas jáhly jenom ale na sladko – kaši nebo nákyp s tvarohem a ovocem. Vyzkouším tedy i na
slano. Myslím že by byly fajn i jako zeleninové rizoto.
Krásné prázdniny na Baltu a hlavně ať vám vyjde počasí!!!
Milá Flo, ráda jsem si přečetla tvoje povídání o jáhlích. Před časem jsme prosem krmili papoušky a maminka připravovala jáhlovou kaši na sladko ráno k snídani /večer namáčela/ a jahelník na slano s houbami nebo na sladko s ovocem. Bylo to dobré. Tebe obdivuji, jak vaříš na cestách… jsem zvědavá, co zase připravíš na další týden. Děkuji a zdravím M.
V jednoduchosti je krása … a CHUŤ!
Přeji krásné dny.
Milá Flo rizoto pouze z rýže jinak se měj na daleké cestě pěkně a dupni si kvůli vaření ať máš také nějaké slovo
Milá Flo, jáhelné rizoto dnes uvařím. Rozmixovat houby je skvělý nápad. Jsi skvělá. že nás stíháš zásobovat recepty i během cestování.
přesunu se na blízky východ a ostatní je nahoda
ahoj Flo,
kápla jsi mi do noty, děti vyrostly tak po delší pauze opouštíme dovolenou typu “ all inclusive “ a vyrážíme na delší dobu po vlastní ose. Rozuměj, též po vlastní vařečce. Variantu stanu a vaření na dvouplotýnkové bombě a bez lednice jsem JEŠTĚ pro letošek zamítla. Takže budu využívat po cestě LUXUSU různých kuchyní s odlišným vybavením.
A jáhly, které jsem původně vrátila zpět do kredence tedy rozhodně BERU S SEBOU. Jen sušené houby si teda namelu doma, páč dcera JEŠTĚ není v pubertě, tak smoothie mít na cestách nemusíme;-)
Super!!! Tak ať máte hromadu zážitků každý den.
Milá Flo, jáhelné rizoto vyzkoušeno, moc nám chutnalo. Jáhly vařím dost často, proplachuji je jen studenou vodou a prozatím byly vždy dobré, do zásoby je nenakupuji.