Polský chlodnik (chłodnik) čili studená polévka z červené řepy

Kdykoli se kolem mě v minulosti protřela studená polévka nebo jen pouhá zmínka o ní, spolehlivě jsem nakrčila nos. Tohle přece není pořádné jídlo a ani to nemůže chutnat dobře. Vydrželo mi to přesně do té doby, než jsem poprvé zkusila gazpacho, studenou rajčatovou polévku španělského původu.

Na druhý pokus mě dostaly studené polské polévky, kterým se říká chlodnik (chłodnik) a kterých existuje mnoho zajímavých druhů. Dokonce jsem si kvůli nim loni ve Varšavě koupila polskou národní kuchařku.

Jednoho horkého skoro letního dne v jakémsi parku na kraji města mi to totiž do sebe zapadlo a začalo to dávat smysl. Studené zeleninové polévky fungují stejně jako salát! Jsou lehké, osvěžující, plné zeleniny a přitom na chvíli zasytí. Bodejť by ne, když je tvoří hlavně zelenina, bylinky a mléčné produkty v čele s kyselým mlékem a zakysanou smetanou. Vzdor mým předpokladům chutnají naprosto skvěle. Vždyť i řecké tzatziki by se v podstatě dalo považovat za studenou okurkovou polévku.

Jedna z těch známějších polských studených polévek se připravuje z mladé červené řepy, takže je zbarvená do růžova. V Polsku se jí říká chłodnik litewski, čili litevská studená polévka.

Je pravda, že jsem si skutečně všimla, že v Litvě i v Lotyšsku se hotový chlodnik prodává v chladících pultech supermarketů v plastových kelímcích podobně jako jogurt a určitě je tu velmi oblíbený. Pro mě však už navždy chlodnik zůstane polévkou polskou.

Polský chlodnik vyžaduje jiné vaření červené řepy

Aby nebylo potřeba používat zeleninový nebo masový vývar a aby přesto měla polévka uspokojivou chuť, vaří se do chlodniku řepa poměrně netypickým způsobem: Nejprve se oloupe, nakrájí na kostičky a vaří doměkka ve výrazně ochucené vodě. Ta se po změknutí řepy a vychladnutí také použije do polévky. Prostě vznikne chuťově zajímavý vývar z řepy, který by bylo škoda nezužitkovat.

Je to tedy jiný přístup, než když se řepa vaří doměkka pro ostatní účely. To se pak v zájmu zachování šťavnatosti i chuti ponechává slupka pokud možno na bulvě, stejně tak se neodřezává ani kořínek, ani konce stonků. Bulva se nechává nenarušená, aby z ní neunikala při vaření šťáva, a loupe se až po uvaření. Načež se zpracuje, jak je potřeba.

Další zajímavostí polského chlodniku je, že řepa se do tohoto receptu dá zužitkovat včetně listů. Pokud však nemáte štěstí na řepu i s mladým lupením, rozhodně nad tímto receptem nemávejte odmítavě rukou; uvařit ji můžete i bez listí a bude to stát taky za to.

Věřím, že až ochutnáte, budete šířit skvělou chuť a věhlas letní studené polévky dál, dokud bude letní horko. A za rok zase znovu.

 

Polský chlodnik – studená polévka z červené řepy

Množství: 4 porce

Polský chlodnik – studená polévka z červené řepy

Suroviny

  • svazek (500 g) čerstvé řepy, nejlépe i s mladou natí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 salátová okurka
  • 1 litr acidofilního mléka nebo kefíru
  • 1 kelímek (200 g) kysané smetany
  • 4 natvrdo vařená vejce
  • 1 lžíce čerstvého sekaného kopru

Postup

  1. Bulvy oloupejte a očistěte, následně nakrájejte na centimetrové kostičky a vhoďte do kastrůlku. Ochuťte cukrem a půl lžičkou soli, zalijte vodou jen do poloviny výšky, zakryjte poklicí a zvolna uvařte doměkka, zhruba 30-45 minut.
  2. Uvařenou řepu nechte ve vývaru vychladnout.
  3. Oloupejte okurku, překrojte ji na poloviny a lžící odstraňte semínka. Zbytek okurky nakrájejte na kostičky podobně jako předtím řepu.
  4. V míse smíchejte mléko, smetanu, půl lžičky soli a nasekaný kopr. Přidejte vařenou řepu i s vývarem, nakrájenou okurku a znovu promíchejte. Pokud je to potřeba, znovu dochuťte solí, případně dokyselte citronovou šťávou. Nechte 2 hodiny vychladit v lednici.
  5. Rozdělte na talíře a završte nakrájeným vařeným vejcem. Pro efekt posypte čerstvým nasekaným koprem nebo aspoň pažitkou, pokud se kopru vyhýbáte.

Poznámky, rady, nápady:

Pokud máte pěkné mladé řepné listy, důkladně je opláchněte, překrájejte v centimetrových odstupech a vhoďte do kastrůlku k řepě 10 minut předtím, než se dovaří.

 

Join the Conversation

  1. Barbara says:

    Ahoj Flo!
    Chlodnik dělám již dlouho, jenže nekrájím na kostičky, ale nastrouhám řepu i okurku na hrubém struhadle, toho vývaru pak dávám minimum. Pro otrlejší přídám stroužek česneku a nakonec i na kostičky nakrájenou šunku.Je to skvělá krmě na nesnesitelna vedra.

  2. No páni, tak to nevím jestli dám. Ale zkusit se má všechno.
    Zdravím všechny na příjmu a přeji krásné letní dny.

  3. Dáša says:

    Jako kdybys to Flo věděla, hihi….
    V úterý jsem si přivezla od mamky 2 okurky, v lednici mám předvařenou řepu (též od maminky), včera jsem si koupila kefír, a mám domácí vajíčka.
    Co k tomu říct? ;o)

    Přežij to vedro, a doufám, že kuchyně slouží k nejvyšší spokojenosti.

  4. Milá Flo !
    Chlodnik dělám bez vejce, řepu vařím neoloupanou, no prostě všechno jinak 😀 …. ale má být tropický víkend, tak ho vyzkouším podle tebe.
    Díky za inspiraci 🙂

  5. Dagmar says:

    Vypadá to skvěle, řepu mám moc ráda a určitě vyzkouším. Hezké léto všem. Dáša

  6. Valentyna says:

    ahoj Flo,tak u nas na Ukraině dělame take tak/nazev cholodny boršč/,k tomu davame okurku,ředkvičky,měkky salam,uvařene brambory ve slupce a jarni cibulku,nat kopru a petrželky,uvařise jen řepa/ochutime soli-cukr-ocet/a schladit,a pak to všechno nakrajene dame do taliře a nakonec přidame zakysanou smetanu.A mam a i na kefiru-všechno se zeleniny stejne/mimo řepy/a take přidavame zakysanou smetanu-moc miluji tyto letni osvěžujici polevky,zdravim všechny

  7. Nikdy jsem to nezkoušela, dělám jen z naklâdané řepy salát..když se nemůžu dočkat, spořádám rovnou ze sklenice a nemusím si k tomu dávat vůbec nic. Tohle vypadá dobře, ale počkám, až nás bude ke stolu víc.

  8. OLINKA says:

    AHOJ FLO!
    DÍKY ZA LETNÍ INSPIRACI! ŘEPA ROSTE V ZAHRADĚ, VAJÍČKA MÁME OD SOUSEDKY, OSTATNÍ TAKY SEŽENU A UVAŘÍM!!! RÁDA DĚLÁM SALÁTY Z ČERSTVÉ NEVAŘENÉ ŘEPY, JSOU OSVĚŽUJÍCÍ!!!
    PŘEJU KRÁSNÉ LETNÍ DNY PLNÉ POHODY A SLUNÍČKA!!!

  9. Super roecept. Babička dávala na kostičky nakrajenou varenou bramboru a cibulovou nať. Děda měl řepu od doktora zakazanou, jak vždycky říkával. Jinými slovy ji neměl rád.
    Takže už vím, co bude dneska k večeři.
    Krásný den ????

  10. Ahoj Flo,studenou polévku jsem nikdy nedělala ani neochutnala,ale podle Tvého receptu to vypadá dobře,ráda vyzkouším,díky

  11. Má zajímavou barvu! Ale pro mě by to nebylo, já potřebuji horkou polévku

  12. Ahoj Florentino, tahle polévka mě zaujala, musím ji vyzkoušet. Doposud jsem dělal vždy jen bulharský tarator. Ten mě naučil dělat kolega Bulhar a v těchhle vedrech je dokonalý. Zkoušel jsem ho hledat na tvé stránce, ale nenašel. Pokud bys měla zájem, pošlu recept.
    Hezký zbytek prázdnin

  13. Simča S. says:

    Opět mi to nedá a přidám recept z Bulharaska – tam se dělá studená polévka TARATOR:
    Na 4 porce:
    2 salátové okurky 1
    1 – 2 stroužky česneku (my jsem hodně česnekoví, dávám i více)
    300 – 400 g bílého jogurtu (v originále bulharské „kyselo mljáko“)
    sůl
    mletý bílý pepř
    trocha mléka
    malý svazek kopru
    2 hrsti vlašských ořechů
    1 lžíce olivového oleje

    Jogurt můžeme naředít mlékem podle požadované hustoty, osolíme, opepříme a vmícháme nakrájený kopr (v nouzi poslouží i sušený). Mísu vytřeme rozdrceným česnekem (můžeme česnek, pokud ho máte rádi, dát i přímo do jogurtu), přidáme omytou a nastrouhanou okurku, přilijeme jogurt, kapku olivového oleje, dobře promícháme a dáme vychladit do ledničky. Při podávání každou porci posypeme nahrubo nasekanými ořechy a ozdobíme tenkými plátky okurky.

    Je to super osvěžující!

  14. Tak tohle vypadá famózně, asi to budu konzumovat sama, ale už se těším.
    Díky za inspiraci a přeji krásný zbytek léta.
    Zdraví Hanka

  15. Jarmila Vodičková says:

    Milá Flo,
    zdravím i do moji milované Třebíče
    Už se těším na polévku.
    Hezké dny všem Jarmila

  16. Marta Chvátalová says:

    Milá Florentýnko.zrovna zavářím řepu s křenem.Zkusím řepu mám ráda,děkuji za recepty,teď jsi tak blízko Plaveč u Znojma a Třebíč.Přeji hezké Sluníčkové dny.

  17. Ahoj Flo,
    nakonec mě zvikláš a zkusím to! Vždycky jsem si teda myslel, že polívka má být teplá a pivo studený. Teď už věřím jen na to pivo, doufám, že nebude příště horká pivní polívka 🙂
    Jo a jen pro pořádek – tyhle studený polívky se mají jíst kdy a jak? Před hlavním jídlem mi přijde studený blbý, a jako samostatný jídlo zase divný. Jsem barbar a nevím… Díky Codo

  18. Ahoj Flo, to tak nádherně vypadá, že to musím také zkusit , studenou polévku jsem nikdy nedělala, takže to bude první pokus. Eva

  19. Dagmar says:

    Juuuuuuuuuuuu ouvej ouvej tak to doopravdy nevím zda by mi to chutnalo, nějak se mi nedaří zamilovat si řepu :-))) Tu s ním pouze v pravém ruském boršči , jsem hrozná, vše zdravé je pro mě skoro nejedlé , ach jo :-(((

  20. Srdečně zdravím, zrovna jsem hledala nějaké studené polévky pro
    tyto horké dny.nikdy jsem je nevařila ,ale je pravda že je to vpodstatě
    zeleninový salát.Tak to vyzkouším.Díky za inspiraci Marie

  21. Kynčlová Ilona says:

    Ahoj Flo,studené polévky mě nikdy nelákaly a tak jsem je nedělala, ale asi bych to měla zkusit. Viděla jsem na fcb krátké video z tvého domečku, chápu proč celé léto cestujete a přeju ať už to máte hotové, ale nezávidím. Ilona

  22. Ahoj Flo,Jani zároveň. Řepu máme rádi ,saláty i bošč,ale studenou polévku jsem ještě nedělala. Ale jak se říká, všechno je jednou poprvé. Řepa se v řádku červená a má ještě i pěkné listy. Tak v sobotu bude podle tvého receptu. Vždyť tahle vedra se musí nějak přelstít. A hádej co jsem vařila včera? No jasně,meruňkové knedlíky. Moc mě potěšilo,že jsem se trefila do tvé nabídky. MOC POZDRAVŮ POSÍLÁ ALENA

  23. Vlasta Krestová says:

    Zajímavý recept, jistě dobrá, zdravá a osvěžující polévka, kterou jsem nikdy nedělala a ani se s ní nikde nesetkala. A protože červená řepa se v našem jídelníčku objevuje, máme ji rádi, vyzkouším i tuto polévku. Florentýnko díky.☺

  24. julianna says:

    Milá Flo nezlob se ale toto dělat nebudu nemám ráda ani kefír (jen v buchtě kde nejde cítit ani vidět)ani to druhé je to problém odmalička jinak mám ráda tvoje čtvrtky

  25. Janule says:

    Tak jsem dnes uvařila k večeři a je to ňam! V létě dělávám tarator nebo gazpacho… Tohle je příjemná změna!

  26. Hana - Marmota says:

    Já přesně studenou polévku z červené řepy poprvé ochutnala v Pobaltí – akorát teda v Lotyšsku, v Ríze, což jsem si dlouhá léta trochu nejistě myslela a nedávno se sestrou zpětnou dedukcí ověřila.
    No a potom jsem ji měla zase v Ríze, k večeři po úmorné cestě autobusem… 😀 Ale vždycky v bistru, ne z kelímku! Kelímky si nevybavuju, ale nekoukala jsem po nich.
    Takže pro mě je to přesně to, co popisuješ – osvěžující lehké letní jídlo.

  27. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, zajímavý recept! U nás by studená polévka z ledničky neuspěla, polévku musí mít teplou. Za to ovocné tvarohové knedlíky dělám velmi často a moc chutnají!

  28. Milá Flo, tak tohle asi nedám. Řepu moc nemusím…..achich ouvej….

  29. Tak dneska jsem zkusila, mě a manželovi chutnala, ale syn s komentem, že nemusí mít všechno a samozřejmě nejedl.

  30. Marcela says:

    Ahoj Flo,já jsem ji vařívala dávno,ale nějak jsem pozapomněla.Na ta vedra je to akorát,dík
    za připomenutí,zítra bude k obědu.Ne na kostičky,ale nastrouhaná na hrubo.

  31. Vašek says:

    Ahoj Florentýno, tak jsem strávil nedělní dopoledne vařením podle tvých receptů (krémová mrkvová polévka, zapečené těstoviny prolité omáčkou dle tvého návodu a k večeři chlodnik). Vaření jsem si užíval a zase mě to bavilo, takže veliký dík. Oběd ocenili oba synové jako výborný, 🙂 obvykle do bývá dobrá. Reakce na chlodnik byla chladnější, ale já si na něm náramně pochutnal ještě v pondělí k obědu a večeři. Takže závěrem, děkuji za tvoje recepty a těším se na další vaření podle nich. Užívej krásné letní dny. Vašek

  32. Milá Flo, dlouho jsem se na tento recept chystala a dnes jsem to udělala. Lituji jen, že jsem to udělala z poloviční dávky. Bylo to výborné a na přídavek nezbylo.
    Moc děkuji za dobré recepty.
    Dana

  33. Lenka says:

    Před týdnem jsem se vrátila z dovolené v Pobaltí a na téhle polévce jsem tam „ujížděla“. V Litvě jí říkají Šaltibarsčia (studený boršč) a servírují ji s horkými vařenými, nebo pečenými bramborami, posypanou mladou cibulovou natí a koprem.

  34. Zdeněk Starý says:

    Tady doznávám, že jsem recept nejprve našel u pana Cuketky, ale jelikož je to prakticky stejné, podělím se s výsledkem.
    https://oldsoft.rajce.idnes.cz/Chlodnik/

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close