Špagetová dýně

Myslím, že v dnešní době by se skvěle uplatnil slogan: Špagetová dýně – hit moderní kuchyně. Ona vám totiž přinese do kuchyně spoustu legrace.

Špagetová dýně vypadá docela nenápadně oproti svým oranžovým kolegyním. Je žlutá, oválná, protáhlá, dužinu má též světle žlutou. Ze všech dýní, které znám, má tahle kráska nejjemnější a nejméně vtíravou dýňovou chuť i vůni, takže se snadno do jídla maskuje, pokud něco takového máte vůči dalším členům rodiny zapotřebí.

Nejlepší na ní však je skutečnost, že když ji rozkrojíte, odstraníte semínka a dáte tyhle vydlabané poloviny upéct do trouby, za 30 minut při 200 stupních dostanete pečenou dýni, jejíž dužina se při načechrání vidličkou doslova rozpadá na vlákna, skoro k nerozeznání podobná špagetám. Čímž je konečně jasné, odkud dostala špagetová dýně svůj název.

Jelikož má špagetová dýně nejen nevýraznou barvu, ale i vůni a chuť, klidně se můžete tvářit, že vnitřek jsou opravdové špagety a přesně tak se k nim na talíři chovat.

Můžete je přelévat rajčatovou omáčkou a sypat parmazánem, ušetříte tak odhadem 80 procent kalorií oproti běžným těstovinám a vyhnete se i lepku. Jeden podobný recept na dýni á la špagety dokonce naleznete níže.

V ostatních případech se nechte zlákat k zajímavému upotřebení upečené a vychladlé dužiny. Řeknu vám, je to opravdu zážitek, protože dužina rozpadající se na jednotlivá vlákna se velmi snadno a ráda stane součástí těsta na pečivo nebo na rychlé placičky z pánve.

špagetová dýně po upečení

Špagety ze špagetové dýně s česnekem a bylinkami

Předpokládejme, že jste si upekli jednu špagetovou dýni podle návodu uvedeného v úvodu. Nyní s ní můžete vykouzlit bezlepkové těstoviny třeba takto.

Pro 2 osoby:
1 špagetová dýně, předem upečená
1 stroužek česneku
10 lístků bazalky
10 lístků hladkolisté petrželky
2 lžíce strouhaného parmazánu
1 lžíce olivového oleje nebo másla

  1. Máslo rozehřejte v pánvi. Přidejte česnek nakrájený na tenké plátky, osolte špetkou soli a nechte chvíli společně zpěnit, až se česnek rozvoní, změkne a po okrajích začne zlehka hnědnout.
  2. Odstavte z plotýnky a vmíchejte nadrobno nasekané bylinky. Přidejte horkou dužinu z upečené dýně a velkou dvouzubou vidličkou na maso promíchejte. Pokud byste vše míchali lžící nebo vařečkou, dostanete kaši, o kterou nikdo nestojí.
  3. Rozdělte na talíře, posypte strouhaným sýrem, zdobte snítkem bazalky a s velkou chutí ujídejte.

Obměna: Místo bylinek můžete použít bazalkové pesto, v létě čerstvé a na podzim či v zimě zamražené.

špagetová dýně jako špagety

Dýňové placičky se slaninou

Pro všechny milovníky rychlých placiček z pánve je tohle další parádní recept do sbírky. Pokud máte dýni upečenou ze včerejška, je jejich příprava dílem několika málo minut.

Pro 3 osoby:
300 g dužiny z upečené a vychladlé špagetové dýně
200 g slaniny
2 lžíce strouhaného parmazánu nebo pecorina
1 vejce
60 g hladké mouky
velká špetka soli
olej na opékání

  1. V misce smíchejte vychladlou dužinu z dýně, slaninu nakrájenou na kostičky, vejce, sůl, mouku a sýr na řídké těsto, podobné jako na bramboráky.
  2. Rozehřejte nepřilnavou pánev na středním plameni a zlehka ji vytřete trochou oleje. Lžící klaďte do horké pánve hromádky těsta, trochu rozmáčkněte obrácenou stranou lžíce a opékejte spíše zvolna po obou stranách dozlatova. Podávat můžete horké, vlažné i studené, na míru ohlasů to nebude mít v podstatě žádný vliv.

placičky ze špagetové dýně

Zapékaná špagetová dýně

Až vás přestane bavit tahle špenátová verze, snadnou obměnou surovin se vám otevřou nové možnosti: špenát se nebojte nahradit houbami zlehka opečenými na másle, opečeným mletým masem, podušeným pórkem nebo třeba jen přidejte další durh sýra.

Pro 4 osoby:
1 špagetová dýně
500 ml mléka
2 vrchovaté lžíce másla
2 zarovnané lžíce hladké mouky
špetka soli
200 g mraženého listového špenátu
2 stroužky česneku
200 g strouhaného sýra
4 lžíce strouhaného parmazánu

  1. Dýni rozkrojte, očistěte a upečte, jak bylo uvedeno v úvodu.
  2. V kastrůlku rozehřejte máslo, přisypte mouku a nechte zpěnit na světlou jíšku. Zalijte ve dvou nebo třech dávkách mlékem a vždy pečlivě rozmíchejte metličkou, aby jíška neudělala žmolky. Přiveďte k varu, osolte a zvolna vařte 15 minut. Hlídejte a míchejte, jinak se omáčka připálí.
  3. Do uvařené bešamelové omáčky vmíchejte nastrouhaný sýr, ozmražený špenát a prolisovaný česnek.
  4. Upečené poloviny dýně vyjměte z trouby a vidličkou načechrejte dužinu. Přelijte připravenou špenátovou omáčkou, posypte parmazánem, znovu vraťte do trouby a zapékejte ještě asi 10 minut, až sýr na povrchu zezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte 5 minut odpočinout, poté podávejte.

špagetová dýně zapečená

Pokud byste snad měli pocit, že by to chtělo ještě nějaký další nápad, jak se může špagetová dýně stát hvězdou kuchyně, dovolím si připomenout můj starší recept na dýňové bagety se sýrem. V něm je opravdu skvostná.

Co se týká jiných druhů dýně a jejich přeměnu na lahodnou krmi, příslušný článek je zde: recepty z dýně.

 

Join the Conversation

  1. Ahoj Flo,
    to jsem z toho jelen. Nakonec mě ještě ukecáš dýni zkusit…vypadá to pěkně!
    Koukám, že kuchyně probíhá standardně. Známý takhle potřeboval „udělat na chalupu dřevěný schody a přizvednout roh střechy“. Stálo ho to jeden a půl míče a chalupu má nakonec prakticky novou 🙂
    U splavu může být moc hezky. Tady ve městě je odporně jako asi všude. Poslední dobou doma žijeme v tom vedru akorát na broskvích že zehrady a rajčatech. Občas je teda proložím slaninou, když už to nejde vydržet.
    Tak si užívej, stavbě zdar a díky za recept
    Codo

  2. Vladimír says:

    ŠPAGETOVÉ DÝNĚ NÁS DOMA TEPRVE ČEKAJÍ , ALE DÝNĚ HOKAIDO BUDOU NA JÍDELNÍČKU NA 100 ZPŮSOBŮ AŽ DO VÁNOC .

  3. Ondřejka says:

    špagetová dýně je luxusní záležitost, já masožravec ji miluji. Děkuji za super inspiraci 🙂
    Ondřejka

  4. Zdena says:

    Ahojky Flo, dnes jdu k večeru nakupovat a mají slevu na všechny druhy dýní, tak si hned nějakou koupím a uvařím si nějakou dobrotu z tvých receptů děkuji a přeji krásný letní den Zdena V.

  5. Jára Hořínková says:

    Ahoj Florentýnko, díky za další recepty do sbírky????. Špagetovou dýni jsem ještě neměla, tak až jí uvidím, hned vyzkouším.
    Tady v Pardubicích je taky dost teplo a já se v neděli, po přečtení jednoho příspěvku na fb, rozhodla, že proti teplu nebudu bojovat, ale budu jej přijímat a ejhle, je mi o moc líp!????
    Užívej si krásné slunné dny a přeji, ať se rekonstrukce zdárně blíží k cíli!❤️

  6. Věra says:

    Milá Flo, dnes jsi mi udělala velikou radost. Na zahradě jsem letos špagetovou dýni 1 kus zasadila a mám tam 7 nádherných kusů dýně a chodím a říkám si, co já s vámi budu dělat. Tak nyní už vím, veliké díky a už se na ně těším Věra.

  7. Milá Flo,
    tak to je bomba :). Nikdy jsem ji nezkusila, ale vypadá to tak lákavě…., určitě vyzkouším J.

  8. Draha says:

    Ahoj Florentýnko, moc tě zdravím z rozpálené Olomouce,obdivuje Tě, jak to zvládáš. děti rekonstrukci domu a k tomu všemu nezapomínáš každý čtvrtek na své obdivovatele a žáky. Dle Tvých instrukcí mám vypracované různé návody, které mi v kuchyni hodně pomáhají, prostě ráda se něčemu novému přiučím. Měj se moc hezky, krásné léto a příjemné psaní.

  9. Alena says:

    Tak Flori,i pro mě to je bomba. Já zrovna tuhle špagetovou nikdy nepěstovala a že jsem už vyzkoušela z dýní kde co. Z goliáše kompot,ze zelené různé obalovánky,žlutou skoro stejně,ale i navíc do hnědé buchty, co se tváří jako perník – místo strouhaných jablek. Hokaido u nás boduje do krémové polévky. Tak se v důchodu díky tobě stále učím. Ta špagetová mě láká,jen co na ni natrefím, už vím jak ji využiji.
    Florentýnko,přeji ti ať už si užíváš kuchyně,ať máš domek jako klícku! Díky za krásné verše,to se dneska jen tak nevidí. Moc pozdravů od malého bazénu a slunečné zahrádky posílá Alča

  10. Jitka says:

    Ahoj Flo,
    To prostě musím zkusit!!!
    Už jsem vzala na milost dýni hokaido a z ní, jak říká moje dcera, oranžovou polévku. Jak tak koukám, bude dýňových pokrmů na našem stole přibývat.
    Moc děkuji.
    Jitka

  11. Alžběta says:

    Díky za recepty. Působí na mně tak nejak zvláštně krásně.

  12. OLINKA says:

    AHOJ FLO!!!
    DÍKY ZA SUPER INSPIRACI!!! MŮJ MANŽEL PĚSTUJE NA ZAHRADĚ HLAVNĚ MÁSLOVÉ DÝNĚ – VLONI JSME MĚLI ASI 30 KUSŮ A VYDRŽELI KRÁSNĚ AŽ DO LETOŠNÍHO ČERVNA!!! A UŽ MÁME DALŠÍ ČERSTVÉ!!! NĚKDY POŠLU FOTEČKY!!!
    VŠECHNY DÝNĚ JSOU ÚŽASNÉ!!!
    MĚJ SE MOOOOC KRÁSNĚ!!!

  13. Kynčlová Ilona says:

    Milá Flo, díky za recepty na špagetovou dýni, dělala jsem ji už vloni ale došla mi fantazie, tak zkusím tvé recepty.
    Přeju zdárné a rychlé dokončení rekonstrukce. Ahoj Ilona

  14. tak jsem tento týden dostala od kolegyně v práci poprvé špagetovou dýni,chci ji dělat v sobotu.Chtěla jsem si najít nějaké recepty a bum,ted jsem tady dostala inspiraci….díky Florentýno….už mám vybráno hana

  15. Ladislav says:

    Ahoj všichni.No mám radší maso,ale recepty od Flo nemůžu odmitnout a právě tento recept musím vyskoušet.Tak dobrou chuť.

  16. šárka says:

    Milá Flo,no teééda ještě jsem o této dýni neměla ani potuchy,natož jak se správně
    dvouvidličkuje když na ni ale natrefím,budu vědět co s ní.Je to lákavá inspirace děkuji.
    Taky přeji ať se brzy rodina dočká ukončení prací na domě.Toto léto zdá se být poněkud
    nešťastné…tedy co se parna týče…a děkuji za střípek básně.. Ahoj Šárka

  17. Ahoj Flo,špagetovou dýni jsem ještě neměla,ale je třeba vyzkoušet všechno,díky za recept Zdena

  18. Silkwe says:

    Ahoj Flo, jó špagetová dýně, to je jistota. Já ji mám ráda i jen aglio olio pepperonccino (což má tu výhodu, že se dýně bez semínek šoupne do trouby rovnou pocákaná olivovým olejem, posypaná plátky česneku a chilli papričkami a pak se prostě jen načechrá ta krásně upečená dužina)… A moje láska ke špagetovým dýním je mimochodem taková, že v když se začnou v obchodech objevovat, kupuju je pořád (bohužel je nemám, kde vypěstovat) – a jednou se mi v nějakém záchvatu šílenství povedlo místo špagetové dýně koupit cukrový meloun – což jsem zjistila, až když jsem šla vařit, jak jinak:D

  19. milá Flo,tak jdu právě dělat špagetovou dýni…akorát jsem chtěla hledat nějaké recepty a bum,objevil se sám…vypadá to zajímavě už ted,,když jsem vyndala semínka…tak jsem zvědavá…..ale určitě bude super…dík Hana.

  20. Báječné!!!! Špagetovou dýni mám moc ráda, děkuji za inspiraci!! Určitě vše vyzkouším 🙂

  21. Ahoj Flo, díky recept.Špagetovou dýní jsem ještě neměla tak uvidím.Ráda vyzkouším

  22. zdravím,
    Tak z dýně jsem dělala jen polévku, moje babička dělávala výborné zelí , ale to neumím , tyhle recepty ze špagetové dýně mě zaujaly , tak hned jak se vrátím z dovolené je všechny vyzkouším :-))
    Děkuji za inspiraci

  23. O špagetové dýni slyším poprvé, ale dočetla jsem se, že tady v Itálii bývá k mání kolem září. Musím se po ní podivat, protože tvé recepty mě moc lákají! Růžena

  24. julianna says:

    já ani nevím,že nějaká špagetová dýně existuje snad,když se zeptám nebudou na mě koukat jak na Marťana

  25. Naděžda says:

    Tak po dovolené v USA a už se těším na další počteníčko.

  26. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, špagetovou dýni jsem ještě neměla, mám vyzkoušenou zapékanou cuketu a papriky a dýňové bagety se sýrem, kde jsem dýni nahradila brambory, moc se povedly. Díky za recepty! Vlasta

  27. Tak jsem se dnes nechala zlákat skvělou cenou a výběrem dýní v kaufu. Do oka mi padla špagetovka. Slyšela jsem o ní, ale nikdy nezkusila. Tak hledám hledám a najdu Váš recept na zapečenou špenátovou , jupííí. Vypadá skvostně, tak doufám, že se mi zítra k obědu povede. Moc děkuji za receptík a hned ukládám a budu ráda dále nakukovat
    Krásný den a hodně inspirace k dalším receptům Radka

  28. Dnes jsem dělala placičky a jsou naprosto luxusní. Starší dcera se mohla utlouct, děkuji ????

  29. Díky za inspiraci na špagetovou dýni! Včera byla jako „špagety“ s vepřovým na kari; pekla jsem půl hodiny na 200 a nejsem si jistá, zda jsem dosáhla správného výsledku, špagety se krásně vytvořily, ale byly chřoupavé, pocitově syrové (což se mi však po půl hodině pečení zdálo jako nesmysl!), ale třeba to tak mělo chutnat… fakt nevím… 🙂
    A na dnešní oběd a na zítřejší do práce do krabičky ze zbytku upečené dýně placičky a k tomu salát. A placičky byly, milá Flo, výborné! Příště jdu do nich znovu.

    1. Leni, to je vážně divné, určitě by upečená dýně neměla chutnat škrobovitě a křupavě, ale nasládle a měkce. Určitě měla trouba uvnitř 200 stupňů? Klidně bych příště zkusila cvičně zvýšit teplotu na 220 stupňů nebo prodloužit dobu pečení o 10 minut, co to udělá.

  30. Zdravím, hledal jsem na rychlo recept na spagetovou dýni. Nachazel jsem akorat recepty složitejší a narocne recepty na čas. Az tenhle me potesil svou jednoduchostí a čas pečení? 30 min na 200 stupňů. Tak jsem se do toho pustil. Nechci být kritický, ale 30 min na 200 stupňů bylo pro mojí dýni taky málo. Příště zkusím aspoň na hodinu a uvidíme

    1. Davide, díky za důvěru. Klidně zkuste příště zvýšit teplotu, třeba nebude dvojnásobný čas potřeba. Je možné, že vám trouba při 200 stupních nepeče tolik, jak tvrdí.

  31. Vcera jsme vyzkouseli placicky a byly vyborne. Diky za inspiraci.

  32. Jarka says:

    Dobrý den, tohle se tedy nepovedlo. Dýně se peče už hodinu a půl, konečně měkne, ale rozhodně se neuvolňují vlákna. Normálně začíná být pyré. Buď jsem špatně pekla, nebo spagetova dýně nebyla spagetova. Nevadí. Uvařím těstoviny a besamel dám na ně.
    Jinak se mi tyto stránky moc líbí.
    Jarka

    1. Jarko, a trouba peče v pořádku?

  33. Já myslím, že peče v pořádku. Nedala bych ruku do ohně za přesnost teploty, přeci jen je už starší, ale maso, koláče, dorty, cukroví, všechno se daří. Ale to nevadí. Pochutnali jsme si i na těstovinách. ?

  34. Kateřina Čehovská says:

    Dobrý den, dýni peču už 40 minut a také nechce změknout. Mohu se zeptat, jestli pečete v přikryté nebo odkryté nádobě? Děkuji

  35. Jiřina says:

    Dobrý den Flo,
    Má se dýně péct po rozkrojení otočená řezem dolů, nebo nahoru?
    Děkuji za odpověď.
    Jiřina

    1. V zásadě bude fungovat obojí, ale já ji raději dávám rozkrojenou stranou nahoru.

  36. Ahoj. Jak mi je tato stránka milá, tak musím říct, že dneska jsme prvně měli tuhle šmakuládu k obědu a byla to pro mě a pro syna hrůza. Jak jsem byl rád, že mám prázdný talíř. Pro mě už nikdy víc. Ale dcera a manželka si celkem pochvalovaly. Takže jak pro koho.

  37. Mám vaše stránky moc ráda, ale ani recept na špagety, ani placičky nás nenadchly. U špaget nám dýně špagetovala jen tak napůl, tak jsem dali šanci placičkám. Nicméně poměr ingrediencí zdá se nám poněkud nešťastný, protože sýr v placičkách nešlo vůbec poznat přes silnou chuť slaniny.

  38. anurte says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se při zapečené verzi jí i slupka, jako u ostatních dýní.

    1. Ne, u špagetové dýně se slupka nejí. Ze všech druhů dýní pečením změkne pouze slupka u dýně hokaido.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close