Asi hned namítnete, že do skla zcela jistě přijdou vejce tři, ale nenechte se mýlit. Tři vejce v tomhle skupenství zvládne sníst jen cvičený kulturista – ať už skutečný, nebo ten, kdo je kulturistou aspoň ve svých vlastních představách.
Je až s podivem, že vejce do skla, čili snídani hodnou prezidentů, dostanete málokde, a vaří si ji málokdo. Protože ji pokaždé připravuji se stopkami v rukou, neboť každá vteřina se počítá, moc dobře vím, že za deset minut od chvíle, kdy se pustíte do vaření, máte nádherné jídlo na stole.
Ale znáte to, jak to chodí s geniálně jednoduchými jídly: čím méně surovin a čím přímější postup, tím víc musíte vědět, co vlastně přesně děláte, abyste to nepokazili.
Recept na vejce do skla
Vejce do skla se vám povedou, když zvládnete dvě jednoduché věci:
- uvařit vajíčka tak akorát, aby byl bílek tuhý a žloutek zůstal tekutý, čili do stádia odborně zvaného naměkko
- vyprostit tato měkká vejce ze skořápky, aniž by se hned rozpadly
Vaření vajec do skla
Jak už jsem naznačila, recept vychází z vajec vařených naměkko. U vajec o velikosti L s plus mínus pokojovou teplotou se jedná o pětiminutový pobyt ve vroucí vodě.
Velikostem M a S bude stačit o půl minuty až minutu méně.
Vejce právě vytažená z lednice zase potřebují o minutu víc, a to v podstatě bez ohledu na velikost.
Nedejte na rady zaslechnuté jinde, že vajíčka naměkko se vaří tři minuty. Možná ano, ale jen pokud je dáváte do studené vody. Pak musíte počítat s tím, že se doba různě protahuje a zkracuje podle velikosti a množství vařených vajec, výkonu plotýnky, teploty vajec před vařením a spousty dalších drobností jako je výkon varné desky nebo tlouška dna kastrůlku. A že je to tedy u každého doma jinak. Dá se to individuálně vychytat, ale nedá se to zevšeobecnit na publikovatelný recept.
Všechno, co jsem jmenovala, má totiž vliv na délku doby, po kterou přivádíte vodu s vejci k varu. Někomu to bude trvat delší dobu a jinému zase mnohem kratší. Přitom už při teplotě nad 60 stupňů se vaječný bílek i žloutek začínají srážet, takže nemáte žádnou kontrolu nad tím, jak moc jsou vajíčka uvařená ještě předtím, než se objeví první bublinka vroucí vody.
Jedině vložením vajec do vroucí vody máte hned od začátku jasno, jak dlouho vejce pobyla nad kritickou teplotou, při které se srážejí vaječné bílkoviny. Budete tak vědět, kdy zapnout stopky, kdy je vypnout a jak se podle toho zařídit.
Víc o vaření vajec ve vodě jsem psala v samostatném článku zde: Jak uvařit vejce.
Vyproštění vajec ze skořápky
Jakákoli vařená vajíčka se ze všeho nejlíp loupou ponořená ve studené vodě.
Možná si dovedete vybavit ty tížívé momenty ze svého kuchařského života, kdy jste loupali vajíčka na chleba nebo do bramborového salátu a na prstech vám zůstávaly nalepené úlomky skořápek. Je to k vzteku a oloupaná vajíčka se nakonec stejně musí aspoň krátce opláchnout ve vodě, aby bylo prevenci proti zbytkům skořápek učiněno zadost.
Podvodní loupání vás tedy potěší přinejmenším v tom, že se na vaše ruce ani na loupané vejce nebudou lepit úlomky skořápky.
Stačí skořápku nožem trochu naseknout a pak pracovat prsty. Někdy vejce vyklouzne ze skořápky skoro samo, někdy se mu vůbec nechce, obvykle platí, že čím dřív po dovaření ho loupete, tím líp. Na přilnavost skořápky má ale určitě velký vliv i stáří vajec. Ta starší obsahují víc vzduchu, větší vzduchové kapsy, častěji kvůli tomu při vaření praskají a taky se snadněji loupou.
Pokud se vajíčko loupe dobře, zbavte ho skořápky celé; pokud ne, přestaňte někde v polovině a na zbytek si vězměte na pomoc lžičku. Uchopte ji do jedné ruky, zpola obnažené vajíčko do druhé, a lžičkou zajeďte pod skořápku. Krouživým pohybem uvolněte vajíčko od skořápky, nakonec zajeďte až zcela dolů a vajíčko prostě a jednoduše vyškrábněte do skleničky. Vyklouzne skoro samo.
Nakonec vajíčko ve skleničce jemně, téměř s mateřskou láskou, rozklovněte. Je to neuspokojivější část celého vaření.
Rozhodně si to nechtějte zjednodušit a nedělejte s vejci vařenými naměkko klasický chmat a hmat, který spočívá v poválení neoloupaného uvařeného vajíčka na kuchyňské lince za mírného tlaku dlaně, aby skořápka popraskala. Vejce naměkko není takový tvrďák, aby to uneslo bez následků.
A to je asi tak všechno, co o vejcích do skla potřebujete vědět. Hezké prezidenstské snídaně přeju.
Suroviny
- 4 vejce velikosti L
- čerstvě mletá hrubá sůl a pepř
- čerstvé bylinky, nejlépe pažitka nebo petrželka
- opečené tousty
- máslo
Postup
- Pokud to stihnete nebo nezapomenete, vyndejte vajíčka půl hodiny předem z lednice na kuchyňskou linku.
- V malém kastrůlku přiveďte k varu vodu na vaření vajec. Mělo by jí být tolik, aby byla vejce těsně ponořená, až je tam posléze vložíte. Vodu trochu osolte. I když to nemá vliv na chuť vajec, na měkkost vody a ochranu dna kastrůlku rozhodně ano.
- Lžící spusťte vajíčka do vroucí vody a ihned zapněte stopky. Pak teprve trochu ztlumte žár plotýnky, kastrůlek přikryjte pokličkou a nechte zvolna vařit zakryté přesně pět minut. Pokud jste nezvládli vyndat vajíčka včas z lednice a dali jste je vařit studená, přidejte ještě jednu minutu navíc.
- Zatímco se vajíčka vaří, vyhrňte si rukávy a rychle si připravte dvě servírovací skleničky, dva pěkné podšálky, taky dvě dostatečně dlouhé lžičky, aby se jimi dalo dostat na dno sklenic, postavte si k ruce sůl a pepř, nasekejte bylinky, opečte toustové pečivo a namažte ho máslem. Pak už to totiž půjde ráz na ráz.
- Jakmile se stopky ozvou, slijte vodu z kastrůlku a postavte ho do prázdného dřezu. Na vajíčka do kastrůlku pusťte proud studené vody a nechte chvíli téct, aby se šokem zchladila nejen vajíčka, ale i kastrůlek. Opět začněte stopovat - nechte takto chladit vajíčka přesně minutu a půl. Tak zůstanou stále ještě pěkně teplá uvnitř.
- Ponechte vajíčka ve vodě a vezměte si k ruce malý ostrý nůž. Vylovte jedno vejce a nožem se mu pokuste odseknout ten konec, který je silnější a plošší, tedy přesně naproti špičce. Určitě se vám to nepovede zcela, ale to je v pořádku. Stačí, když naseknete skořápku, klidně to udělejte na víc místech po obvodu vajíčka. Ponořte vejce zpět do vody a tento konec skořápky odloupněte. Pracujte rychle, zkuste vajíčko zbavit skořápky aspoň do poloviny. Návod na snadné loupání neexistuje, každé vejce se bez ohledu na šokové zchlazení chová jinak. Podvodní loupání vás ale potěší přinejmenším v tom, že se na vaše ruce ani na loupané vejce nebudou lepit úlomky skořápky. Pokud se vajíčko loupe dobře, zbavte ho skořápky celé; pokud ne, přestaňte někde v polovině. Pak už ho do studené vody nevracejte, aby zbytečně nechladlo. Totéž učiňte s ostatními vajíčky.
- Oloupaná vajíčka rozdělte do skleniček. Ta, která ještě vězí ve skořápce, teď potřebují malou pomoc lžičkou. Uchopte ji do jedné ruky, vajíčko do druhé, a lžičkou zajeďte pod skořápku. Krouživým pohybem uvolněte vajíčko od skořápky, nakonec zajeďte až zcela dolů a vajíčko prostě a jednoduše vyškrábněte do skleničky. Vyklouzne skoro samo.
- Lžičkou vajíčka ve skleničkách trochu narušte, aby začal vytékat žloutek. Rychle osolte, opepřete, posypte bylinkami, přidejte opečený, máslem namazaný toust a hned podávejte.
Poznámky, rady, nápady:
Obměny: skvělá, oblíbená varianta vajec do skla obnáší trochu strouhaného parmazánu, nasypaného nahoru na vejce. Dál můžete experimentovat se svými oblíbenými bylinkami. Anebo vložit napřed do skleničky pár kousků uzeného lososa a na závěr ozdobit kaviárem. Stejně tak je můžete zakápnout pár kapkami lanýžového oleje. Do skleničky může přijít i pár tenoučkých plátků ředkvičky v doprovodu s řeřichou. Anebo uzený pstruh a nakrájená cherry rajčátka. Nebo trochu nakrájené šunky a rozdrobeného čerstvého sýra. A tak dále a tak podobně.
Spojila jsem síly s online obchodem s potravinami Rohlík.cz, takže si suroviny na tento recept můžete pohodlně vložit do košíku stisknutím jednoho tlačítka:
ahoj Flo,
zase trefa! Nádherný recept s prvorepublikovou nostalgií.
Ovšem úspěšně oloupat čerstvá vejce (tím myslím, fakt čerstvá do 3 dnů od snůšky) se rovná heroickému výkonu a prakticky nelze, ani s namáčením (vlastní zkušenost), ta jsou fakt ideální na vejce naměkko ve skořápce, protože jsou jinak chuťově VYNIKAJÍCÍ!
Vejce do skla mají některé kavárny jako snídaňovou stálici, např. jedna v Dejvicích na Flemingově náměstí (alias u koníčků). Vždy si vzpomenu na Vlastu Buriana a prvorepublikovou noblesu – právě ta hezká sklenka a podšálek. I když, babička vyprávěla, že doma jim to maminka servírovala z praktických hledisek do skleniček od hořčice s topinkou z kamen. A k tomu meltové kafe, čaj se píval běžně až mnohem později.
Ahojte, zdravím, já celý život žiju v přesvědčení, že vejce do skla jsou vejce vařená přímo ve speciální skleněné nádobce na skleněných nožičkách, která se po naplnění dvěma vykleplými syrovými vejci zavřela přes plochou gumičku skleněným víčkem, to se přidržovalo kovovou sponou a celé se to postavilo do vodní lázně na kamna. V šedesátých letech jsme to měli doma (tehdy zakoupené v prodejně Sklo porcelán), měli jsme tuto nádobku jen jednu a byla pravidelným zdrojem rvaček mezi mnou a bratrem – šlo o jediné, kdo to mamince přinese první se žádostí o snídani. Bohužel si nepamatuju, jak dlouho se ta vajíčka ve vodní lázni vařila vařila a nedávno jsem to v rodném domě hledala a nenašla. Podstatné na té věci bylo, že odpadlo loupání. Věra
Ano, přestože mi je teprve 47, dvě takováto krásná udělátka, která ani nepotřebují gumičku, jen se skleněná nádobka vymaže máslem bez okraje, vyklepnou vajíčka, osolí apod., pak se přiklopí skleněné víčko, přidrží tou kovovou sponou a pak celé ponoří do vody a vaří dle chuti – skrz to víčko je vidět, jak moc udělat. Já mám jen tu velikost na dvě vejce, u mámy je i na jedno. Vtip je v tom, že sůl a další ingredience dáte dle chuti rovnou k vajíčku. A nedávno jsem viděla reklamu na umělohmotnou náhražku. Markéta
Zdravím všechny,
tak jsem přišla na to, jak to bylo s těmi „tlustými skleničkami od hořčice“, kdepak, byla to „Varná miska na vejce“, přesně pod tímto názvem se dá i dnes najít na internetu, vyrábí německá firma s dlouuhou tradici…
Asi z nostalgie zakoupím, když jsme, bohužel v rychlosti, likvidovali byt po babičce, zahučelo mnoho památečných věcí, ovšem, nutno dodat, že většina byla ve velmi nepoužitelném stavu…
Nostalgická nádhera! 🙂
Přesto dávám přednost přímo vejci naměkko a vyžírat ho ze skořápky malou lžičkou. Když se rozkrájí chleba máznutý máslem na proužky (ovečky jsme tomu doma říkali) a ty se namáčí přímo ve žloutku jako v jícnu malý žlutý sopky… bože, to je lahoda! Vejce je geniální věc, v jakékoliv úpravě, včetně zcela syrového (někomu může sice vadit ta struktura, ale jinak je to skvělý chuťový obzor). Jenom nemá vajíčko naměkko tu ušlechtilou historii, pokud ovšem nepočítám literární Honzíkovu cestu.
Milá Flo, láska k vlasti může klidně procházet i žaludkem. Je to rozhodně ušlechtilejší, než když leží jako kámen v žaludku Makaróny s Makrelou, utopené v nepoživatelné bramboračce od ožralého hlavního kuchaře – nestravitelný to produkt moderní historie.
Dávám palec nahoru. Těším se na zítřejší snídani. Uzeného lososa jsem dostala, čerstvá vajíčka mám. Díky a přeji krásný den. Alena
Milá Florentýno, mívali jsme doma skleněné nádobky s nožičkami a s víčkem na perko, do kterých se vykleplo syrové vejce a uzavřená nádobka se vložila do vroucí vody. Výsledkem bylo rovněž vejce ve skle v originálním obalu. Ani nevím, jestli je ještě moje maminka má, nebo kam přišly, ale byla to vždy nedělní sváteční snídaně, kdy se u velkého stolu sešla celá rodina. Nějak na mne z toho tvého článku padla nostalgická nálada 🙂
Už se těším, až budu mít konečně hotovou novou kuchyň a dám se do díla. Vejce do skla půjdou na řadu mezi prvními.
Vejce do skla miluju
Tý jo, po přečtení článku jsem dostala takovou chuť na vajíčka… :-))
Vajíčka miluju – smažená, vařená natvrdo….????
Vejce do skla maminka korunovala kouskem másla a bylo to speciální jídlo pro nemocné či rekonvalescenty 🙂 , stejně jako silný kuřecí vývar s rozmíchaným vajíčkem.
Děkuji za krasný typ na vybornou snídani ještě nikdy jsem to nezkoušela ale vyzkouším hned zítra a po při přečtění názvu se mi vybavil film s Vlastou Burianem Tři vejce do skla :-).Jiřka
krásná inpirace,díky,díky
Už se těšíííím, bude to pochoutka.
Pěkně se to čte, uvařím podle návodu.
Vajíčka naměkko máme ke snídani často, protože je miluju… Vejce do skla měl zase velmi rád otec, takže je máma občas dělávala. Říkám „občas“, protože ono uvařit vejce právě tak akorát je docela kumšt. Mně se to kupodivu zdaří téměř pokaždé – vejce dám z lednice do studené vody a jakmile voda začne vařit, nastavím na stopkách tři minuty. Podle velikosti vejce pak po zapípání buď chladím hned, nebo ještě pár vteřinek počkám. Dobrou chuť a všem přeji krásná rána!
Vajíčka milujeme, převážně děláme smažená a vajíčka vařená naměkko hodně vařila mamka a jedli jsme je lžičkou přímo částečně oloupané ze skořápky. Výborné jídlo.
Jo jo jo! 🙂
Flo, jak píše Věra a Helika, přestože mi je teprve 47, dvě takováto krásná udělátka, která ani nepotřebují gumičku, jen se skleněná nádobka vymaže máslem bez okraje, vyklepnou vajíčka, osolí apod. dle chuti, pak se přiklopí skleněné víčko, přidrží tou kovovou sponou a pak celé ponoří do vody a vaří dle chuti – skrz to víčko je vidět, jak moc udělat, zase dle chuti. Skvěle se to vyndá dvěma vidličkami. Já mám jen tu velikost na dvě vejce, u mámy je i na jedno. Vtip je v tom, že sůl a další ingredience dáte dle chuti rovnou k vajíčku – to jsou vejce do skla. A nedávno jsem viděla reklamu na umělohmotnou náhražku. To co píšete jsou vejce na hniličko ve skle. Markéta
Všechny zdravím a už konečně vím, jak v té skleničce s pérkem na víčku vejce uvařit. Po mamince jsem toto našla v kuchyni a dokonce ještě v ošuňtělé papírové krabičce, kde je vejce nakreslené. Tak jsem se dovtípila, ale jak to uvařit jsem nepochopila a taky jsem to nikdy nepoužila. Dle super návodu se o to pokusím. Chuťové pohárky už dělají své. Vejce jsou velmi dobré a snad i plnohodnotné jídlo.
Milá Flo, moc děkuji za krásná slova: „I u jídelního stolu je hezké si občas uvědomit, že tuhle zemi máme přes všechny rozpory a pochyby rádi.“ Zahřála mě na srdci.
Děkuju, Zuzko. Mě zase zahřála na srdci tvoje slova.
Ahoj všichni.Někde jsem četl,žě 2 vejce denně jsou pro organismus zdravé a protože dnes jsou často v akci,tak se snžíme dodržet tento počet.(Musím podotknout,že vejce můžem na jakokoliv úpravu.)
Ahoj všichni.Někde jsem četl,žě 2 vejce denně jsou pro organismus zdravé a protože dnes jsou často v akci,tak se snžíme dodržet tento počet.(Musím podotknout,že vejce můžem na jakoukoliv úpravu.)
milá Flo,
nikdy jsem nikomu nepsala ale musím napsat. Tenhle recept ve mě vyvolal vzpomínku na moje dětství.Maminka dělávala dost často vejce do skla, protože otec je měl rád a já taky. Recept byl stejný.Při
přečtení včerejšího receptu mě vhrkly slzy do očí, vzpomínala jsem na moje dětství. Je mi 81 let a vejce do skla si pořád pamatuji a nikdy mě nenapadlo je udělat. Zítra je udělám a toastovy chleba k tomu je super !
Irena
❤️
Ahoj Flo právě jsem přemýšlel co si dám dobrého k večeři už si to chystám dík
Děkuji za připomenutí,lákavá pochoutka na zítřejší snídani to i bez obměny jen
tak s tím toustíkem prima bašta
Mám právě zakoupené plastové formičky na vaření vajíček ve vodě nebo v mikrovlné troubě.Krásně se vajíčka vyklepnou a nemusí se po uvaření loupat.Na měkko jdou krásně uvařit v mikrovlnce.
Právě jsem podle tohoto receptu povečeřela. Povedlo se a moc jsem si pochutnala! Děkuji za tip na další úpravu vajíčka.
Vejce do skla – balada. Na dno skleničky rozsekaná zralá rajčátka , pažitka, může se dát trošičku utřeného česneku, mírně pepř a a sůl, na to ta horká vajíčka s tekutým žloutkem, kousek másla. K tomu topinka z opékače potřená máslem. Závěr snídaně topinka z opékače s máslem a džemem. Zapíjet čajem, snídat s celou rodinou a poslouchat rozhlas.. Takové byly víkendy, když byli kluci malí..
Opět nádherný nápad na parádní sobotní snídani. Díky Flo. Mirka
Milá Florentinko,velice hezky napsaný postup a krásná fotodokumentace!
My vajíčka milujeme na jakýkoliv způsob,ale takto je máme nejraději.Já je vařím v mikrotenovém sáčku.Sáček vytřu máslem nebo troškou oleje,vložím ho do sklenky nebo hrníčku,vyklepnu vejce a osolím.Někdy přidám drobně nakrájenou šunku a barevné papriky,někdy přidám trošku nastrouhaného sýru,vše opatrně,aby se žloutek neporušil.Poté na sáčku těsně nad náplní udělám uzlík,sáček vyndám ze skleničky(hrníčku),vložím ho do vroucí vody a slabým varem vařím 3-5 minut,až se bílek srazí.Odpadá někdy na nervy lezoucí loupání skořápky,zvláště tehdy,když jsou vajíčka opravdu čerstvě snesená,od kamarádčiných slepiček 🙂
Ahoj Flo.
Vejce do skla,ráda vařím,ovšem málokdy se mi podaří.
Bud mám žloutek-řídký a nebo uvařený na tvrdo.
Zkusím minutkové vajíčko.
Děkuji za tip.I.
Dávám výrazně přednost stravování v restauraci, ale před pár dny mě napadla vejce do skla… ????
I když jsem na vaření úplné kopyto, první “výrobní šarže” právě v žaludku: mockrát děkuji za detailní rady!
❤️
Nebývaly to sice vejce do skla, ale naměkko, ale k chlebu k máslem jsem si dával většinou čtyři, kdepak tři 🙂
Dneska už ale poněkud brzdím.
Já to jim lžičkou rovnou ze skořápky. Je to takový anemisticky rituál, a funguje lépe než Fe v prascich. A hlavne je to moc příjemný start do velmi rychlého dne. Je potřeba se sžít s aktuálním typem kuchyňského vybavení, pohonu a velikostí vajíček. (A druhem pořízení)
Takže nesnidam vůbec nebo jedine jako prezident;) wow.