Na tomhle receptu na pórkovou polévku není nic extra. Dokonce se ani nemusíte extra vypravovat do obchodu pro suroviny, protože je nejspíš najdete doma.
Extra by samozřejmě bylo, kdyby recept vyšel třeba v magazínu eXtra, ale to se prozatím nestalo – aspoň pokud je mi známo. Pórková polévka doposud vyšla jen v knižní Kuchařce pro dceru. Ale abych se do toho hned zpočátku nějak extra nezamotala, asi je čas, abych přistoupila k věci a nezacházela tu do extrémů.
Pórková polévka je hřejivá, levná, snadná, líbivá českým chutím a stačí na ni znát tři důležité věci. Kuchařsky starší a pokročilí prominou, tohle bude povídání spíš pro novice a začátečníky.
Pórková polévka – první důležitá věc, která ji udělá extra vymazlenou
Takový pórek, to je prima podzimní a zimní surovina. Za pár korun je jí plný hrnec.
Když z pórku odříznete kořínky a zavadlé části zelené natě a sloupnete z něj vrchní unavenou nebo poškozenou vrstvu, zůstane vám v ruce věc připomínající zeleno-bílý štafetový kolík.
Nenechte se však unést, zvolněte tempo a nezačínejte ho hned láskyplně krájet na nudličky, kostičky nebo jiné pravidelné tvary.
Pórek nejprve potřebuje důkladně opláchnout, i když to tak nemusí na první pohled vypadat. Vždy ho rozřízněte tam, kde plus mínus končí bílá část a začíná zelená.
Bílé části stačí letmé ošplouchnutí vodou, zato zelená část vyžaduje rozebrat vrstvu po vrstvě a každou z nich pečlivě opláchnout ze všech stran. V jejích záhybech a vrstvách jsou často zbytky hlíny a kamínků, kterých byste se jinak než tímto způsobem nezbavili.
Teprve potom můžete přistoupit k prkýnku, vzít do ruky pořádný nůž a učinit, co jste zamýšleli.
Pórková polévka – druhá důležitá věc, která jí dopřeje extra zelenou barvu
Pórek, když ho hodíte do nějakého teplého prostředí, třeba do vroucí vody nebo do bublajícího másla, má tendenci zvýraznit své zelené tóny a doslova se rozzářit na svět. Zelená se stane zelenější, sytější, veselejší.
Bohužel mu to ale nevydrží moc dlouho, tato podívaná se nabízí jen prvních pár minut.
Jako každá jiná surovina zelené barvy, i pórek to časem nevydrží a začne v teple blednout a šednout, čili ztrácet barvu. Na chuť to nijak zásadní vliv nemá, ale pokud i u vás doma jíte očima, tak to budete považovat za dost podstatnou skutečnost.
Abyste i po 15-20minutovém vaření polévky našli na talíři kousky zeleného pórku, je třeba zelenou část přidat do hrnce až těsně před koncem vaření. Zhruba tři minuty by měly stačit, aby pórek změknul, ale nezačal ještě ztrácet na kráse. Oproti tomu bílou část pórku, která nemá barevně co nabídnout, můžete – a musíte – použít hned na začátku.
Pokud máte pocit, že zelené části máte nakrájeno moc a že z té bílé přece nemůže vzniknout vydatná polévka, klidně zelenou část rozdělte na dvě poloviny. První použijte hned a druhou si nechte až skoro na konec.
Pórková polévka – třetí důležitá věc, která jí extra zvýrazní chuť
Princip přípravy kdejaké polévky probíhá tak, že se nejprve něco trochu opeče v hrnci na másle nebo na sádle, aby se to rozvonělo a získalo barvu, a pak se to podlije a uvaří doměkka.
Na chuti polévky se podepíše jak pečlivost opečení, tak i tekutina, kterou posléze přilijete. S vývarem vždycky dojdete nejhlasitějšího uznání.
Pórku nesmírně sluší počáteční opečení na másle. Skoro jako by byl přímo k tomuto účelu stvořen. Stačí mu jen málo: Jakmile trochu změkne, hned zesládne, rozvoní se, jeho chuť se promění v něco lepšího, co v něm předtím nebylo. Vůbec si s ním nemusíte dávat velkou práci a pečlivě ho míchat až do prvního zezlátnutí, to by v jeho případě bylo spíš na škodu.
Ze dvou pórků nakrájíte celkem velkou hromadu vstupní suroviny, což znamená, že se nemusíte bát nevýrazné chuti polévky. Když je něčeho hodně, nestačí se to naředit. A když tu hromadu pórku spojíte s opečením na másle, nemusíte nutně vývar potřebovat. To neznamená, že to s ním není lepší. Samozřejmě je. Jen se tu nestáváte jeho rukojmím.
Finální tečku téhle polévce ovšem dodá teprve česnek a majoránka. I kdybyste po celou dobu vaření měli pocit, že je to stále nějaké plané a že polévce asi ještě něco chybí, jen vědět, co to je, tímhle to spravíte. Tímhle a možná i závěrečnou špetkou soli, protože brambory v polévce jí dokáží postupně spotřebovat celkem dost.
Tak ať vám opět chutná.
Suroviny
- 2 pórky
- 3 větší brambory
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 litr domácího kuřecího nebo zeleninového vývaru, ale stačí i 1 litr vody
- 1-2 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžička sušené majoránky
- 1 rohlík pokrájený na kostičky
Postup
- Brambory oškrábejte a pokrájejte na drobnější, asi centimetrové kostičky. Nasypte je do misky, zalijte studenou vodou a zatím odložte stranou. Očistěte pórek: odkrojte malý kousek bílé části s kořínky a také zavadlou část zelené natě, případně mu sloupněte poškozenou první vrstvu. Zdravou část pórku rozkrojte v místě, kde bílá barva přechází do zelené. Bílou část omyjte pod tekoucí vodou, zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a ty propláchněte podstatně důkladněji, pečlivěji a opravdu ze všech stran.
- Takto umytý pórek rozkrojte podélně na čtvrtky a pak ještě na zhruba centimetrové kousky. Zhruba polovinu zelené nakrájené natě odložte zatím stranou.
- V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte bílou část pórku a neodloženou zelenou nať, osolte špetkou soli a chvíli opékejte, dokud pórek nezměkne. Často míchejte, pórek má tendenci se velmi rychle připalovat. Jakmile se pórek rozvoní, zavadne a změkne, posypte jej moukou a ještě minutu míchejte, aby vznikla jíška. Pochopitelně je to trochu opruz, dělat jíšku i s pórkem, v hrnci se to může ledasjak cuckovatět, ale vydržte.
- Pórkovou jíšku zalijte třetinou vody nebo vývaru. Rozmíchejte, aby se rozpustily všechny žmolky, načež přilijte zbývající tekutinu. Přichystané syrové nakrájené brambory sceďte a přidejte je také do hrnce. Nyní vznikající polévku taky osolte, množství soli záleží na chuti použitého vývaru, takže ochutnávejte.
- Vše přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 10 minut do změknutí brambor. Občas promíchejte, aby se polévka nepřipalovala. Nemusíte se bát, v zahuštěné polévce se brambory tak snadno nerozvaří, takže i když čas neuhlídáte, nic strašného se nestane.
- Mezitím pokrájejte rohlík na kostičky a usušte v troubě vyhřáté na 150 stupňů, klidně použijte horkovzduch. Sem tam jimi promíchejte, aby jim to šlo rychleji.
- Do téměř uvařené polévky nasypte zbývající část pórku a povařte 3 minuty. Nebo ještě lépe, vezměte dašlí lžíci másla, rozehřejte ji v menší pávni a odložený zelený pórek na ní krátce opečte, podobně jako jste to dělali prve s první částí pórku. Teprve potom ho přidejte do hrnce k polévce.
- Na závěr polévku dochuťte prolisovaným nebo rozetřeným česnekem, v dlani promnutou majoránkou a dost možná další špetkou soli, protože vařící se brambory jsou v tomto směru velmi hamižné a nejspíš si jí z polévky vzaly příliš. Na talíři posypte polévku opečeným rohlíkem.
Milá Flo!
díky za připomenutí polévky mé maminky 🙂 ! Pórkovou milujeme, finesa s česnekem a majoránkou je pro mě nová a tak s velkou radostí uvařím! Ať se ti krásně zabydluje nový domov a těším se už na příští čtvrtek !
Zuzka
Milá Flo, pórkovou polévku milujeme, ale mám svoji trochu „vylepšenou“ verzi : přidávám totiž celer. Na začátku opeču na másle nadrobno nakrájený celer a pak už je postup stejný. A na závěr ještě polévku rozmixuji ponorným mixérem – vznikne krásně krémová polévka, zelené kousky pórku přidávám až poté, takže výsledný efekt je dokonalý. Doporučuji vyzkoušet!
Ahoj Flo, u mě vlastně vzniklo vaření pórková polévky jako improvizace na cibulačku, protože nad ní moji malí škůdci ohrnovali nosíky. Musím ale říct že porkovou baští po plných hubičkách. Měj se fajn a hodně sil do rekonstrukce Ti přeji
Milá Flo, srdečně Tě zdravím a moc Ti přeju „nový“ domov. Podobnou rekonstrukci máme za sebou, tak vím co to je. Máš naplánovánu jednu akci a na to se „nabalí“ vše ostatní. Teď se však budete radovat z nového, tak ať se Vám všem dobře bydlí. A teď k pórkové polévce. Vařím ji dlouhá léta, máme ji rádi, ale s česnekem a majoránkou jsem ji ještě nevařila. Musím zkusit a nebudu to dlouho odkládat. Dnes máme kulajdu … Krásný slunečný den.
Milá Flo, pórkovou taky doma milujeme. Zkusím recept od Tebe! Já do ní přidávám trošku krupičky 🙂 a nedávám majoránku, tak jsem zvědavá, jaká bude s majoránkou. Bezpochyby výborná 🙂
Tak trošku závidím, (ale opravdu jen maličko) že začínáte v novém..
A za recept velký dík, taktéž v diskuzi jsou dobré nápady – pórek jsem koupila včera, tak nebudu váhat, a bude dnes k obědu!!
Milá Flo,
dávno som nevarila pórkovú, tak vďaka, je príjemné zas uvariť niečo z dávnych časov.
Verím, že na Vianoce už budeš variť v novej kuchyni, servírovať v novej jedálni a celkovo vo vynovenom byte to bude isto nádhera a tiež verím, že už si pripravuješ vianočné menu. Tak Ti prajem, aby všetko dobre dopadlo a už teraz sa teším, že (a čo) o tom napíšeš. A pozdravujem…
Ahoj Flo,s česnekem a majoránkou jsem ji taky ještě nevařila,ale ráda vyzkouším,díky za recept a už se těším zase na čtvrtek.Pěkný den .
Ahojda,
konečně někdo přišel na to, že do pórkovky troška česneku prostě patří! Bezva.
Taky se dá polévka před koncem zalít pár lžícemi mléka, ne moc, ale je to fajn.
A opečené kostičky rohlíku? Na pánvi, rozhodit na rozpuštěné máslo a pak neustále míchat, opékat pomaličku. Odměnou jsou lehké, jemné, křupavé a lahodné kostičky, které je nejlepší přihazovat na každou lžíci polévky zvlášť (pakárna, ale dokonalý výsledek).
Pórkovce zdar a opravenému baráku třikrát hurá. Jsem zvědavý na fotky.
Codo
Děkuji za připomenutí pórkové polévky. Mám ji ráda, ale už jsem ji hodně dlouho nedělala, akorát česnek a majoránku také nedávám. Ale určitě vyzkouším 🙂
Milá Flori, jak jsem Tě poznala, tak vůbec nepochybuji, že to stěhování zvládáš v klidu a s nadhledem. Přeji Ti, aby to odsýpalo.
Protože jsem polévková, tak mě ta pórkovka hřeje už teď, jen o ní čtu.
Ale někdy to čistění pórku opravdu nemá chybu, čím víc vrstev, tím víc práce.
Hezký den Flo,já porkouvou polévku miluju a přesto jsem si ji již dlouho nedělala díky za připomenutí a zítra koupím porek a jdu nato.Věra
Pěkné, fajné a dobré! Nebudu tu machrovat, jak vařím pórkovou polévku já, protože je to stejné, jako u Florentýnky v hrnci.
Akorát od ní to bude určitě líp šmakovat, protože u polívek ženskými rukama připravených tomu tak vždycky je!
Tak ať se naše Florentýnka úspěšně zabydlí!
Ahoj. Přeji úspěšné a hlavně klidné znovuzabydlování :). Ten česnek s majoránkou mě překvapil, příjemně, takže hned vyzkouším!! Děkuji za inspiraci!!
Ahoj Flo. Pórkovou vaříme často, zejména má žena.(bez česneku a majoránky) Vyzkoušíme tuto variantu a srovnáme. S ohledem na to, že česnek mám rád a majoránka je ještě čerstvá na zahrádce, dá se předpokládat, že to bude dobrota,
Milá Flo,
stejně jako mnozí z předešlých komentářů i mě překvapil česnek a majoránka. Já pro změnu dávám do pórkové polévky pár semínek sušeného rozdrceného koriandru. Variantu s česnekem a majoránkou ale určitě vyzkouším.
P.S. Přidávám se předchozím a také přeji bezproblémové znovuzabydlování.
Milá Florentýnko, !
Právě mi napadlo, že Tvé jméno připomíná nějakou květinu.
Díky za nový recept na pórkovou polévku, zkusím. Já nedávám brambory, ale zahušťuji smetanou se lžicí hladké mouky a kořením bílým pepřem a muškátovým květem.
Přeji, brzské nastěhování do domečku a krásné podzimní dny.
Jindra
Ahoj, děkuji za připomenutí, pórek mám moc ráda, nechávám si vždy kousek v mrazničce, co kdyby byl potřeba… Polévku vyzkouším! Tak ať se daří (jedno v jaké) kuchyni!!
Má drahá Flo.
Stále žasnu a obdivuji tvůj styl psaní. Čtu recept a zároveň s ním se probouzí nejen chuťové a čichové buňky, ale celé tělo se chce vrhat do akce. Obléknout, nakoupit suroviny a honem domů ke sporáku. Jak Ty to děláš děvče, že s námi tak cvičíš???
Z obyčejné polévky se právě tímto stává ta EXTRA záležitost. Díky za to.
(důvěrné přiznání – ještě nikdy jsem ji neochucovala česnekem a majoránkou, no ale vše je jednou poprvé)
Krásný den pod novou střechou domečku v novém kabátě.
S láskou Líba
Milá Flo, pórkovou polévku připravuji podobným způsobem, pouze na závěr vše rozmixuji a jako třešničku na dortu přidám najemno nakrájené zelené listy lehce osmahnuté na másle – těm, kteří vyžadují. Má vnoučata by nerozmixovanou bohužel nezvládla, proto používám tento “ fígl.“ Pak ji slupnou, jak malinu.
Milá Flori, polévka je určitě výborná, vyzkouším. Vařím dýňovou, cuketovou, květákovou, pórkovou jsem vařila pouze jednou ale trošku jinak. Máte báječné a srozumitelné recepty, což já velice oceňuji. Jste fakt dobrá, jak tohle všechno zvládáte. A proto Vám přeji, ať už máte všechno hotovo a můžete se nastěhovat do krásných nových místností. Hlavně Vám přeji krásnou a velkou kuchyń, kterou jsem si jistá stoprocentně využijete. Mějte se moc hezky.
Pórková – božská. Dobré je hned na začátku přidat maličko jemně nastrouhané mrkve. Ale opravdu jen málo- je to pórková polévka. Mrkev pro krásnou barvu. Trochu dětské krupičky. a může se pro změnu místo brambor dát nakonec kapání , zelený pórek, případně zelená petrželka a krásně vypadající dobrá polévka. Pro jinou změnu přidat drožďové knedlíčky – kdo to má rád…Pořád je to vydatná chutná a zdravá pórková polévka, levná a snadná.Popsaný postup se mi líbí. Dobrých rad není nikdy dost.. DĚKUJI MOC ZA PŘIPOMENUTÍ.. S brambory, česnekem a majoránkou vyzkouším..Už se těším…M.
Ahojky Flo, pórková polévka je u nás oblíbená.Ted ji vyskousim podle tvého receptu.Diky za inspirací.Martina Fliegerova
Ahoj krásná Flo,
moc děkuji za super tip a neboť jedu s dcerou na prodloužený víkend za kamarádkou do Beskyd určitě ji tam uvařím – jsme s Kájinkou polívkový – děkuji mocinky a úspěšné zabydlení – ale ty to zvládneš
Sluníčkový pozdrav od Věrky
Dobré bydlení,a dobrý den ,Florentýnko! Za námět na polévku z pórku děkuji. Vařím ji jen výjimečně,ale mám chuť ji znova uvést do kurzu. Zaujaly mě ochuchucovací suroviny. Česnek a majoránka. To bude asi to co mi na polévce chybělo. I ve věku babiček a prababiček je stále dobré se učit. Ahoj a ještě jednou díky Alča
Dobrý den a děkuji za další receptík. Pórkovou polévku vařím, byť odlišně a tuto variantu ráda vyzkouším. Vaše návody na přípravu jídel jsou velmi inspirativní.
Zdravím Flo,
určitě vyzkouším. Obzvláště syn má moc rád pórek. Tak jsem zvědavá, co řekne na tuto obměnu. Moc Tě obdivuji jak všechno stíháš ještě při rekonstrukci domu a v provizorních podmínkách.
Ať se celé rodině krásně a dobře bydlí v novém domečku.
Pěkný den Růža
Ahoj všichni.Momentálně mám navařeno kotel drůbeží polevky,tak porková bude další v pořadí.Dík za recept a všem přejí dobrou chuť.
Pevné nervy s rekonstrukcí.Praktikujeme v podstatě stále, rekonstrukce koupelny se vyvinula do celé rekonstrukce domku. Při každém dalším nápadu, co je ještě potřeba, se mi ježí všechny chlupy na těle.Ale zpět k pórkové polévce, je super a musím vyzkoušet s česnekem, to neznám. Vím co budu zítra vařit. Díky Jitka
Milá Flo, obdivuji Tvůj klid a pohodu! Vím, o čem mluvíš. Máme takhle rozdělané 3 nemovitosti, partner začal od té největší a největšího žroutu peněz a času. Na byt, který chceme pronajímat se hledá čas sporadicky a byt, ve kterém žijeme , ten přijde na řadu až naposledy, skoro se mi chce říct, že nikdy. Takže se těším na fotky “ nového“ a moc Ti to přeji.
A k té polévce – velké díky za připomenutí, už jsem na ni skoro zapomněla a moc ráda si ji připomeneme! S česnekem neznám, takže to bude vítaná novinka.
Držím palce, ať se práce vydaří a v novém se vám všem líbí a dobře žije!
Nadia
Ahoj Florentýno, dík za připomínku pórkové polévky. Kdysi jsem ji dělal s drožďovými knedlíčky a byla také skvělá.
Ty stěhovací krabice vydrží doma dvacet let, já mám ještě jednu s přežitými věcmi, které lituji vyhodit.
Z legrace posílám svůj webík, číst to nemusíš, ale na web se ptáš, tak si trp! 🙂
S pozdravem ČESNEKU není nikdy dost Z.
:-)))
Ahoj Florentýnko,jsi báječná jak ti vše odsejpá pod rukami ,tak at se ti i nadále daří .. jak ve vybavení domu ..tak s Tvým psaním .Polěvku zkusím i s tvojí variací česneku,brambor a majoránky…já jsem zvyklá na hustou porkovou polévku s trochou mléka a zahuštěnou rozkverlanými vejci ,ale ráda vyzkoušim i tvoji verzi ,už ted se těším děkuji za nápad Hana
Ahoj Flo,
my místo česnekem a majoránkou dochucujeme zakysanou smetanou. Když jsem byla malá, moc se mi do pórkové nechtělo, ale když mamka přidala nastrouhaný sýr, to už byla jiná mňamka.
A to těšení se na novou kuchyni teda musí být bájo 🙂
Ahoj Florentýno,
děkuji za recept. Pórek je teď v obchodech opravdu nádherný a úplně se nabízí, jen se do toho pustit!
Obsah krabic do vánoc určitě najde své místo a svátky budete prožívat v klidu, ve
zbrusu novém domově!
Tak do finiše pevné nervy přeje Hana
Díky za recept, pórek mám již koupený a bude z něj připomenutá polévka.☺
Milá Flo, díky za recept, tuto polévku mám velmi ráda a vařím ji téměř stejně, jako je v receptu jen s tím, že nepřidávám česnek a marojánku. Určitě vyzkouším a asi hned v sobotu s těmito ingridiencemi. Díky za recept a všem též přeji dobrou chuť!
Milá Flo,
gratuluji k postupnému zabydlování a těším se na tvou novou kuchyň.
Pórkovou mám ráda, ale zase jsi mě překvapila dochucením česnekem a majoránkou. Tak dochucuji zimní bramboračku. Určitě to vyzkouším s pórkem.
Doteď jsem pórkovou dochucovala čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a podle chuti i maličko šalvěje mezi prsty.
Tak příště bude pórková podle Florentýny????????
Milá Flo,
polévku s pórkem dělám podle baiččiny verze to je s krupičkou a rozmíchanými vejci.Tu možnost s majoránkou a česnekem pokud rodina schválí,vyzkouším.Ale nevím jestli se zavděčím naši malé 5tileté holčičce,která všechny polévky miluje.Díky za recepty.
Ahoj Flo V sobotu tu tvoji porkovou polivku uvařim.Přijede sestra na navstevu, dál bude svickova z kralika .Držmy palce. Tak ahoj.
Milá Flo, děkuji za připomnění této polévky, máme ji velmi rádi i když mně udivuje, že spousta výše diskutujících uvádí a diví se, že se tam dává majoránka a česnek, pro mně je to samozřejmé. Jinak Ti přeju, aby Ti to už skončilo, ty nervy s tou rekonstrukcí domu, já toto mám už naštěstí za sebou, naposledy také kuchyň, ale těch vylepšování už bylo a je pořád dost. Co bysme pořád /ne/ dělali?, že.
S pozdravem Jiří a díky za recept.
Ve Velké nad Vel. 15.11. 2018
Ahoj Flo ,
porkovou mám moc ráda, ale s majoránkou neznám.Určitě vyzkouším a těším se na příští týden.
Míla.
Pórkovou polévku máme rádi a míváme ji poměrně často. Já osobně nemám rád dvě chuti (v jídle mi vadí), a těmi jsou česnek a majoránka. Takže polévku podle Tvé rady „nevylepšíme“, promiň.
Děkuji za tip porkovou polévku máme rádi už jsem ji ale nějakou dobu nevařila
a tak ji zřejmě zase uvařím,no s česnekem vylepšovat nebudu,můj recept je
po babičce chutná výborně.S pozdravem Šárka
Uvařeno. Snědeno. I manžel se sebezapřením pochválil a poprosil o nášup!???? Děkujuuu!
zdravím a přidávám se ke všem překvapeným česnekem a majoránkou.skusím.Obojí miluji tak co by ne.Já jí mixuji a přidávám trojúhelníček taveňáku.Někdy ji nakombinuji s brokolicí.
Milá Flo, mám radost, že rekonstrukce se pomalu a jistě blíží do finále. Vánoce v novém (i když v krabicích) budou určitě super! Pórek dávám do polévky ráda, mám dvě stálice – vichyssoise a pórkovo-cizrnovou podle Jamieho Olivera. Tu Tvoji verzi taky ráda vyzkouším a tuším, že se bude podobat té první zmíněné :-). Jdu mrknout, jestli mám doma dost pórku… A díky za další úžasný článek a recept. Marcela
Flori, všetko je popísané v komentároch, tak ešte jedno DÍK. Eva
Pórkovou polévku vařím poměrně často. Ale nepřidávám do ní nic jiného. Jen na másle obdělám trochu pórku, povařím, zahustím, ochutím vývarem – zalepte si oči, zacpěte uši, protože dávám kostku masoxu :-). Pak si odeberu půlku polévky a rozmixuji vše krásně do hladka a smíchám s tou druhou půlkou. A dělám do ní knedlíčky – strouhanku smíchám s vajíčkem a strouhaným muškátovým oříškem. Udělám knedlíčky velikosti cvrnkacích kuliček a dám chvíli povařit. A je to. Mám ráda „jednodruhovou“ polévku. Když pórková, tak jenom brambory, když čočková, tak jenom čočka… 🙂
Shodou okolností jsem dnes pórkovku vařila, ale tvoje je trochu jiná a zajímavá. Příště to bude určitě ta tvoje.
Znám z Kuchařky pro dceru. Dělám ji celkem často, je to jedna z mých oblíbených polévek. Brzy bude zas:))
Ahoj Flo,
přeji Ti pohodové bydlení v novém, také mne to čeká na jaře a už teď mám z toho nervy!
Kuchařky u nás v jídelně přidávají do pórkové pol. smetanu a pak ji rozmixují. Je také dobrá.
Hodne zdraví a plno nových nápadů Ti přeje Naďa
Milá Flo, polévka se podařila, všem chutnala. Přeji úspěšné dokončení rekonstrukce domu a klidné nastěhování.
Ahoj, pórkovou polévku dělám obdobným způsobem už hodně let a miluju ji takhle. Jen mě trošku překvapila ta majoránka, tak ji neznám. Navíc někdy dávám na zjemnění trochu mléka ( smetanu raději nebudu přiznávat …. ). Dobrou chuť a hodně radosti z vaření. Roman
Milá Fló, děkuji za krásné počtení. Pórkovou občas vařím, měli jsme ji včera, ale nedávám majoránku. Zkusím, protože jinak ji používám docela často, ale tady mne to nenapadlo.
Přeji Ti, aby do vánoc bylo hotovo a užívali jste si již pohodu v „novém“ 🙂
Dobrý večer Folo, teprve dneska jsem se dostala k tvému receptu hlídala jsem vnoučata. Pórková polévka je super, občas vařím. Přeji aby stěhování proběhlo co nejklidněji a aby si si pak všechno užila v klidu a pohodě. Nina
Přeji Flo aby bylo vše co nejdříve hotovo nevím jestli bych to zvládla jako vy porkovou polévku mám ráda určitě si ji udělám podle tebe jen budu muset zrušit tu mouku v pátek mi zjistili hodně zvýšený dlouhodobý cukr a ještě to nejsem schopná pochopit budu se muset učit znova vařit
Ahoj Flo, jsem úplným nováčkem v Tvém klubu. Asi 3 dny a dnes jsem vyzkoušela Porkovou polévku dle Tvého receptu a musím říct, že je úžasná. Velice dekuju za recept. Přeji Ti klidné dny při rekonstrukci, jak jsem se dočetla z komentářů ????
Ahoj Flo,
Podařilo se, výborná polévka, trochu jsem to zkombinoval s receptem co dělávala žena,kombinace se vydařila, moc díky,
Jarda
Milá Flo Tvůj recept na pórkovou polívku je skvělí. Připomnělo mi to dětské radosti a babiččinu kuchyň.
❤️
Ahoj Flo. Včera jsem uvařil porkovou polévku podle tvého receptu. Je to výborný. Polévka má skvělou chuť. Chutnala i manželce. Konečně jiná chuť. Děkuji.
To jsem moc ráda, Franto, díky. Pozdravy manželce.
Ahoj Flo,
pórková polévka je výborná. Moje malá dcerka ráda v kuchyni pomáhá a slovo „pórek“ je jedno z jejích prvních. 🙂
Ježíšek mi donesl tvou knihu, takže jsem teď v kuchyni opravdu často. Jen škoda, že mi ji nepřinesl už o pár let dřív. 😉
Děkuji a přeji mnoho úspěchů
To je krásný ❤️ Pusinku dcerce na čelíčko. Flo.
Dobrý den, polévka byla výborná a i přítelovi chutnala! Já nakonec přidala ještě dvě vajíčka,ty mám v polévce ráda. Všechno co jsem zatím od vás vyzkoušela tak se povedlo a mám i vaše tři knížky 🙂
Ahoj Flo,
dnes jsem dělala pórkovou polévku na Tvůj způsob – neznám s majoránkou a česnekem. Polévku pórkovou jsem vařila vždy podle mé maminky s ochucením muškátovým oříškem a vloženou přílohou strouhankovými knedlíčky. Výborné!
Milá Flo, děkuji je výborná!!! A jako vždy … krásně napsané … tvé články o vaření jsou jak nádherný román na pokračování ???? ????
Skvělá. Děkuji za recept Flo.
Ahoj Flo, porkovou polévku zrovna vařím, ale bez brambor, s česnekem a majoránkou ,
rozmixovanou ponorným mixerem, servírovanou s opečenými tousty.
Pórková polévka je první recept, který jsem vymyslela sama a koukám, že jsem na to šla úplně profesionálně 🙂 Nezahušťuji ji bramborem, ale červenou čočkou nebo jáhly. A dobarvuji trošku kurkumy a když ji chci mít vydatnější, dám do ni opečenou šunku nebo slaninu :)) Mňam!
Kombinace pórku, česneku a majoránky je vynikající! Ještě jsem přidal trochu drceného kmínu… Opět jsme s manželem navařili kotel a hodláme si pochutnávat alespoň dva- až třikrát! 🙂
Polévku jsem uvařila a byla opravdu výborná. Rozhodně jsem ji nedělala naposledy. Děkuji za recept.
Recept ma zaujal, najmä tá majoránka – a o nej bude moja otázka. Som iba amatérsky/domáci kuchár-samouk, ale nemala by sa majoránka v polievke aspoň zopár minút prevariť? Vraj sa stáva, že keď je pridaná až na konci bez prevarenia (byt sušená), že to napriek správnemu skladovaniu môže urýchliť kazenie jedla, najmä ak ho plánujeme konzumovať niekoľko dní za sebou (čo sa pri „kotli“ polievky môže stať).
Dobrý den , recept zkusím. Mám ale dotaz. Copak je to červené na těch krutonech? V receptu ani zmínka. I oko jí a tak se ptám. Děkuji za odpověď.
Ačkoli vůbec nejsem polívková, ba naopak, dostala jsem chuť na pórkovou polévku. Pórek byl v akci, tak jdem na věc. Jako první na mě vykouknul váš recept a protože jich už od vás mám osvědčených několik, nebylo co řešit. Pravda, česnek a majoránka mě překvapily a zarazily a přiznám se, že jsem chvíli váhala, zda to risknout. Ale risk se vydařil. Ingredience jsem dodržela, poměr už byl v mé režii. Teď už jen zbývá počkat na čas k obědu. Díky.