Best of 2018

Moji milí!

Už jsou tu zase přelomové dny starého a nového roku. Čas ohlížení se zpět a vyhlížení vpřed.

Rok 2018 mi hlavně přinesl celkovou obnovu domácnosti. Ani nevíte, kolikrát jsem si v předchozích letech řekla: „Čert aby tu naši kuchyň vzal.” Nízká výška pracovní plochy, digestoř, o kterou jsem se pokaždé praštila do čela a přes kterou jsem neviděla do hrnců na zadních plotýnkách, zatékající dřez, rozklížené skříňky, tmavá barva v tmavé místnosti, bylo toho hodně. Nakonec jsem se dočkala, jen ji nakonec neodnesl pekelník, ale rok 2018.

Je milé, že jste se mnou vydrželi, i když už víc než půl roku vařím v polních podmínkách a fotím jídlo na blog mobilem, takže se na fotky moc koukat nedá. Nová kuchyň je na cestě a foťák už mám taky zpátky v ruce, takže to výhledově bude opět o něco lepší, slibuju.

Jako tradičně, i začátkem tohoto roku přináším přehled deseti nejčtenějších článků za rok 2018. Berte to třeba jako novoroční dárek pro případ, že jste si dali závazné kuchařské předsevzetí, že se s vařením a jídlem zase posunute o kousek dál.

A pokud byste v přehledu nenašli, na co zrovna máte chuť, klidně mi napište do komentářů, co vám tu na blogu v receptech zatím chybí. Konec prosince a začátek ledna je pro mě tradiční čas celoročního plánování, takže to je zároveň nejvhodnější doba, jak vaše náměty můžu snadno vyslyšet a pamatovat na ně.

Kdybyste měli chuť se probírat v hitech let minulých, žebříčky za roky 2015-2017 si můžete prohlédnout zde:

Tak ať vám to v kuchyni skvěle vaří. Na vlastní svědomí můžu odpřísáhnout, že to vůbec není o tom, jak vaše kuchyně vypadá a jak dobře je vybavená, ale o tom, jak si rozumíte se základními postupy a jakou úctu projevujete surovinám.

Mějte tedy šťastný, voňavý, chutný a pokorný vstup do roku 2019.

Florentýna

Nejlepší články 2018

1. Ovocné knedlíky z jednoduchého tvarohového těsta

ovocné knedlíky

Na plněné ovocné knedlíky je nejsnazší jít s tvarohovým těstem. To vyžaduje jen tři suroviny, je hotové za tři minuty a pracuje se s ním v pohodě – čili nebudete muset volat antikonfliktní tým a snadno spolu najdete společnou řeč. Ani se nenadějete a budete mít nadílku ovoce zabalenou do kulatého tvarohového kožíšku.

Pro začátečnické ovocno-knedlíkové pokusy a pro situace, kdy je na večeři asi tak 30 minut času, je tenhle recept značka ideál.

2. Rychlé omáčky k minutkovému masu

rychlé omáčky

Připravili jste si v pánvi skvělé maso, ale chybí vám k němu omáčka? Pokud možno rychlá, aby maso nemuselo dlouho čekat, než ji vyrobíte? Žádný problém. V tomhle článku vám ukážu, jak na rychlé omáčky jednou a provždy vyzrát.

3. Domácí rohlíky

domácí rohlíky recept

Domácí rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit. Mám k tomu tři dobré důvody: Jednak jsou takové domácí rohlíky proklatě snadné, jednak se seznam potřebných surovin dá odškrtat v každé kredenci a ten třetí důvod už jsem samou nedočkavostí zapomněla. Takže neváhejte a vyzkoušejte.

4. Hovězí steak

hovězí steak

Hovězí steak je příčinou mnoha nešťastných výroků typu “nikdy se nenaučím vařit, zase je to jako podešev!” Přitom je tohle jídlo naprosto snadné, obnáší pouhých pět minut práce a jediným předpokladem úspěchu je dobře vybrané maso.

5. Čočka na kyselo

čočka na kyselo

Čočka na kyselo je jídlo tak primitivní a prosté, že se na něj často pod dojmem moderních receptů zapomíná. Přitom je krásným zpestřením doby postní, tedy období protknutého odříkáním. Ovšem vůbec nemám na mysli odříkání ve smyslu odstrčeného talíře doprovozeného slovy “tohle já jíst nebudu.” O tuhle čočku budou vaši blízcí škemrat.

6. Jak na chřest

chrest_recepty_holandska_omacka

Chřest ve své krátké jarní sezóně dovede pěkně potrápit, pokud nevíte, co od něj čekat a pokud nemáte spolehlivý recept a pár rad do života k němu. I u tak drahé suroviny totiž lze šetřit peněženku.

7. Koprová omáčka

koprová omáčka

Je mi jasné, že tahle koprová omáčka strhne vlnu příznivců i vlnu odpůrců. Nejen, že recept obsahuje kopr, bylinku, ke které se někdy dost těžko hledá vztah. Navíc se dostávám do kategorie omáček, což prý není dobré pro tělesnou linii. Věřím, že námitky obou odporujících skupin v tomto článku překonám.

8. Pohanka: recepty pro začátek

pohanka recepty

Zatímco v minulosti patřila pohanka za plodinu chudých lidí, za rostlinu odolávající drsnějšímu klimatu hornatého Valašska, dnes patří k moderní součásti zdravého talíře a její výživné přednosti vyzdvihuje kdejaká učebnice zdravého stravování. Pohanka je přirozeně bezlepková plodina a tak ji uvítají především celiaci. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost cév, proto se pravidelná konzumace pohanky doporučuje především starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.

Zbývá vyřešit jediné: Jak to udělat, aby to, co je zdravé, bylo zároveň chutné? Tento článek hodně napoví.

9. Kuličky Rafaelo

kuličky rafaelo

Domácí kuličky Rafaelo patří k těm druhům cukroví, které se dělají na poslední chvíli, protože jsou nepečené a tedy rychle podléhají zkáze i nájezdům nenechavců. Jak známo, co je nepečené, to je šťavnaté, oblíbené a skvěle kontrastuje s pečenými druhy křehkého cukroví. Anebo, a to je taky úžasné: záminka udělat je se dá najít kdykoli během roku, nejen o Vánocích.

10. Špagety carbonara

špagety carbonara

Chcete vzdychací recept na špagety carbonara? Recept, který trvá směšně krátkou dobu, zhruba tak dlouho, než se uvaří těstoviny? Recept, který vede k hříšně krémové, hebké, sametové omáčce, jež konejšivě objímá dlouhé provazce špaget na talíři? Recept, který potřebuje pouhé čtyři suroviny plus pepř a sůl? A nejdůležitější otázka: recept, kterým šmahem popřete předsevzetí novoroční diety, odříkání a zdravé odlehčené zeleninové stravy? (Poradím vám: zasloužíte si ho.)

Mějte se a smějte se.

 

Join the Conversation

  1. Zdenka says:

    Milá Flo,
    přeji do nového roku jen to nejlepší.
    Moc děkuji za spoustu receptů, které mi pomáhají v kuchařských dovednostech. Odkaz na Tvé rady a stránky, ráda předávám dál, protože vím, že fungují a pomáhají.

    1. Zdeni, díky a tobě taky!

  2. Pekný rok 2019 želám.
    Mne by sa páčilo, keby som našla zoznam receptov uverejnených v blogu, lebo sa tam ťažko hľadá. A ak už niečo takého je, tak sa ospravedlňujem, že som na to ešte neprišla.
    Pekný víkend želám
    Dana

    1. Dano, přehled receptů je zde: recepty. Bohužel potřebuje zásadně aktualizovat, jak je zmíněno níže, ale neboj, zapracuju na tom 🙂

  3. Lidka says:

    Milá Flo, moc díky za všechny články, za tvé rady a prostě za všechno :-)… Náhodou jsem zrovna dneska přidávala komentář k tvému receptu na vaječňák – není lepšího receptu – tak jestli ho někdo náhodou nečetl, nezkoušel – radím přečtěte a vyzkoušejte :-). Stojí za to – třeba i mimo vánoční čas.

  4. Věra says:

    Milá Flo…..díky,díky za všechny recepty a také vše nej,hlavně zdraví…..Věra

  5. Patrik says:

    Ahoj Flo, díky za zhrnutie roku 2018, prajem ti do nového roku 2019 veľa zdravia, nech sa ti darí v tom čo robíš, pretože to robíš výborne. Patrik.

    1. Děkuju a tobě taky vše nej.

  6. Milá Flo, krásný rok 2019, plný pohody, radosti, lásky, pevného zdraví, štěstí, všechno NEJ … Díky za každočtvrteční společnost, je mi s Tebou krásně a vždycky se těším a něco nového dovím. Informací není nikdy dost. MĚJ SE A SMĚJ SE. Nádhera.

  7. Katka says:

    Milá Florentýno,

    vše nejlepší do nového roku i do nové kuchyně a domku 🙂
    Díky za Tvé provázení rokem 2018 a těším se na společný rok 2019! Byla jste u nás přítomná i o Vánocích, kdy moje nejmladší sedmnáctiletá sestra označila za nejlepší dárek Vaši plnou penzi a ačkoliv dřív se do kuchyně nutila vstupovat, nyní si užívá vaší podpory a rad s nadšením a lehkostí 🙂

    1. Katko, tak to ji moc pozdravuj a že jí fandím! ❤️

  8. Adéla says:

    Milá Flo, přeji ti do nového roku všechno nejlepší, hlavně zdraví a aby už jsi měla domácnost konečně kompletní a pohodlnou po všech stránkách. =)
    Já bych si přála na blogu najít recept na úplně obyčejnou vaječnou omeletu na slaný způsob. A moc bych se přimlouvala za aktualizovaný seznam receptů, které jsou tu už zvěřejněné. V archivu se hledá dost těžkopádně a když nějaký recept neuvařím hned, tak už si pak nevzpomenu a přitom bych nejradši vyzkoušela úplně všechny. =)

    1. Jojo, ten seznam už dlouho potřebuje osvěžit 🙂

  9. Monika says:

    Milá Florentýno,
    přeji Ti dobrý rok 2019, ať se Ti daří nejen v kuchyni, kde jsi podle mě královnou. Těš se dobrému zdraví, měj stále úsměv na tváři, na jazyku vtipné prupovídky a na blogu spoustu příznivců.
    Děkuji za podrobné popisky postupů vaření, konečně dovedu upéct maso jako babička a občas se cítím jako dobrá kuchařka.
    Merci za to, že jsi….M.

  10. Marie says:

    Milá Flo,chci popřát hodně zdraví,pohody,štěstí a úspěchů pracovních i rodinných.Děkuji za skvělé recepty a rady pokaždé se těším.Jestli mohu poprosit za sebe pořád se nemohu srovnat s celiakií

    1. Maruško, děkuju za milé přání. Co se týká bezlepkové diety, já bohužel nemůžu fungovat jako rádce a rozcestník při různých stravovacích omezeních, není to v mých silách a ani na to nemám příslušné zdravotní vzdělání. Můžu ti nabídnout pouze přirozeně bezlepkové recepty. Nezlob se.

  11. Katka says:

    Milá Flo, díky za článek a za recepty.
    Já bych se strašně přimlouvala za recept na máslovou vánočku, někde si psala, že existuje ještě jeden druh, kromě té Tvojí, výborné, kterou peču už dva roky 🙂 ale kdysi jsem pekla podle sousedky, máslovou, plnou rozinek a koření, hutnou, pekli jsme je vždycky před Vánoci s dědou, ale co umřel, už se mi nikdy nepovedla a celá naše rodina na ni vzpomíná. Taky kdyby byl tenhle recept, protože podle Tvého návodu by se určitě podařila.
    Všechno nejlepší do nového roku 🙂

    1. Katka says:

      Jinak, recepty hledám podle seznamu receptů, vyhovuje mi rozdělení do kategorií.

    2. Znamenám si na seznam 🙂

  12. Karel Libušák says:

    Recepty jsou super v tom, že uvařené skutečně chutná. Je znát, že recepty jsou vyzkoušené. Také se přimlouvám za aktualizaci seznamu receptů. Mám dojem, že některé zveřejněné recepty snad ani v seznamu nejsou? Přál bych si do plánu zařadit něco z mexické, obecně jihoamerické kuchyně. Byl jsem loni na smíchovské náplavce na několika foodfestech, kde tenhle styl jídla nabízeli a litoval jsem, že v okolí mého bydliště nic takového není.

  13. Alča says:

    Milá Flo, já bych si moc přála nějaké recepty a fígle na pečení v parní troubě. Nějak jsem nepostřehla, jestli už kraluješ ve své nové kuchyni a tajně doufám, že i tato trouba u Tebe najde své místo.
    A ráda se přidávám k zástupu těch, kteří Ti přejí nejen v tomto roce hojnost radosti, zdraví, lásky, spokojenosti, úspěchů… a i chvilku na odpočinek 🙂

    1. Parní trouba je můj sen, tak uvidíme 🙂

  14. Miloš Trnka says:

    Ahoj Flo,,
    jsi nesmírně činorodá a fantastická kuchařka Dříve jsme kupovali psané kuchařky a od té doby, co vládneme internetem a hlavně i Tebou a ještě máš jednu konkurentku na recepty – „Čubinu “ , která je stejně dobrá jako Ty, stačí nahlédnout v kteroukoliv chvíli do počítače a už se z nás stávají „mistři světa“ ve vaření. Děláte tu svoji práci velice dobře a se zápalem, to je nezpochybnitelné.
    . Nevím , které z Vás dát více bodů v konečném hlasování, abych si některou z Vás nerozhněval, ale jste vynikající obě dvě. Moc Vám fandím a držím palce v podnikání.
    Přeji Ti v novém roce, ať se Ti všechno daří a povede na co sáhneš, hlavně i ta Tvá nová kuchyň, aby se Ti v ní líbilo, byla praktická,vše jsi tam měla uspořádané k ruce a práce v ní Ti poskytovala jenom samou radost a potěšení. Buď v životě stále optimistická, plného zdraví a stále tak usměvavá, jak se prezentuješ ve svém blogu. To vše Ti přeje Miloš

    1. Miloši, děkuju ze ❤️ za takové milé přání. Novoroční pohodu i vám domů! Flo.

  15. Pohodový rok 2019 Tobě Flori, i celé tvé rodině.
    Děkuji, že jsi mi vstoupila do života a obohatila ho nejen chutí, ale i drobnými radami
    do kuchyně prkénko, nůž, rýže. Jen to pečení mi jde nějak rychle, pokud bych dodržovala předepsaný čas, tak to mám spálené, ale to musím vychytat.

    Přeji ti zdárné dokončení tvé kuchyně a těším se na další skvělé recepty .

    1. Jani, nemáš při pečení zapnutý horkovzduch? Ten by to mohl vysvětlovat.

  16. Kateřina says:

    Milá Flo, i tobě přeji všechno něj do nového roku… Nevím jestli jsem hledala pořádně, ale nenašla jsem recept na Red Velvet cake…. Hrozně by mě lákalo ho zkusit, ale nechci aby to bylo podle nějakého receptu na oko a skončilo to katastrofou… Ale recept od tebe!? To bych si snad i troufla.
    Moc děkuji za tvé recepty. Měj se krásně, Kačka

  17. rosnicka says:

    Milá Flo a její kuchařská rodino,

    v roce 2019 všem přeji pevné zdraví a mnoho příjemných a (znovu)objev(e)ných kuchařských zážitků!

    1. Tobě taky a v pořádné dávce 🙂

  18. Milá Fio, přeji Vám a všem dobrým lidem úspěšný nový rok 2019.
    Použiji slova jednoho klasika: „Aby rok 2019 byl lepší než předchozí…“ Hezké přání.
    Ale jak ho uskutečnit? Jak si dojít pro to, co opravdu chceme? Jak už na to nečekat?
    Pro mě jsou to stěžejní otázky. Člověk se narodil proto, aby žil, ne aby se na život pořád připravoval.
    Tak pojďme za tím, co opravdu chceme, vykročit. Nejen na Nový rok. Ale každý další den roku 2019.
    Přeji Vám na Vaší cestě mnoho štěstí, Milada.

  19. Stáňa says:

    Milá Flo,
    přeji Tobě i celé tvé rodině krásný, radostný rok 2019 ve kterém hravě zvládneš všechny životem nastražené překážky. Děkuji za obohacení mojí kuchyně v roce minulém, perfektní rady, které jsem využila i při přípavě mých „zavedených“ předpisů. Díky tvým radám a zlepšovákům dostaly nový kabát a lepší chut :-). A těším se na nápady z Tvé nové kuchyně, kterou jistě brzy zkolauduješ…
    Stáňa

    1. Už aby ta kolaudace proběhla ???? Díky a tobě taky vydařený rok.

  20. Milá Flo,
    díky, že jsi mi vstoupila do života v okamžiku, kdy jsem zjistila, že vařím dokola cca 6 jídel jen proto, že nejsem plánovací typ. I já bych se přimlouvala za nový rejstřík, abych si ještě více usnadnila vaření. V roce 2019 ti přeji alespoň jednu radost denně, pokud jich bude víc, tím lépe.

    Eva

  21. Zdena says:

    Milá Flo , díky za tvé recepty i dobrou náladu, kterou kolem sebe přes všechny prekážky šíříš. Jinak – nenaplánuješ si nějaké slané koláče? Trochu jiné než ty z lístkového kupovaného těsta ?

    1. Zdeni, pár slaných koláčů už tu je, hlavně:

  22. Libuše says:

    Milá Flo, vše nejlepší do nového roku. Velké díky za tvé recepty a rady. I když jsem kucařka už starší a zkušenější, ráda čtu Tvé články a recepty a využívám je při vaření.

  23. Věra says:

    Milá Flo, díky Tobě jsem si uvědomila, že už je zase čtvrtek 🙂 Moc a moc děkuji za všechny recepty, hodně jsem se od Tebe naučila, a to nejsem žádná mladice. Těší mne si pročítat Tvé recepty a už jsem leccos vyzkoušela. Ať se Ti i celé Tvé rodině daří v novém roce a těším se na každočtvrteční setkávání s Tebou a Tvými dalšími recepty a radami.
    Věra

    1. Taky mám pocit, že čtvrtky jsou tu každou chvíli 🙂
      Krásný nový rok! Flo.

  24. Přeji vám všem v novém roce jenom to dobré. Flo děkuji moc za tvoje recepty a rady.
    Jana

  25. Zdena says:

    Ahoj Flo,taky přeju všechno NEJ do nového roku a nám všem hodně nových receptů,na které se už teď těším. Vanilkové rohlíčky podle Tvého receptu byly vynikající,lepší jsem nejedla a jen se po nich zaprášilo! Zatím mne nezklamal ani jeden Tvůj recept,který jsem vyzkoušela,trhací závin nebo pizza už u nás zdomácněly.Díky.

    1. Zdeni, to je milé, děkuju za takovou důvěru. Zvlášť u těch rohlíčků je to pro mě velká odpovědnost! ????

  26. Milá Florentýnko,
    ať se Ti i v tom novém roce moc daří, ať se Ti splní všechna přání a ať nás zdraví ani trochu nezlobi a úsměv ať nám tváře každý den ozdobí.
    Všechno dobré ????

  27. Věra says:

    Milá Flo,

    přeji Tobě i tvým blízkým vše krásné v roce 2019 – a neboť jsem naskočila během roku – tak v tvém přehledu receptů určitě vyzkouším – zaujaly mně rohlíky tak je zkusím hned v sobotu se svoji dcerou. Měj se moc krásně a jsi pro mně velkou inspirací a studnicí zajímavých nápadů a receptů
    Měj se krásně v zimním čase
    Věrka

    1. Věrko, tak ať se rohlíčky povedou a máš z nich i z dalších receptů radost. Jsem ráda, že tu jsi. ❤️

  28. Nadia says:

    Milá Flo, ještě jednou vše nej do nového roku! Ať se Ti daří dál rozdávat dobrou náladu a skvělé recepty. I když vařím opravdu dlouhá léta, tak ráda zkouším Tvé recepty , jsou výborné!
    Nadia

  29. Betty says:

    Milá Florentýno,
    mimo již tolikrát zmiňovaného zaktualizovaného seznamu receptů bych si moc přála tipy na sýrovou omáčku, co by se hodila k těstovinám. Jinak cokoliv ze zeleniny, luštěnin, pomazánek, popřípadě dipů, také vítám. Díky za všechny dosavadní rady. Moc se mi na tobě líbí, že ve většině receptů používáš normální suroviny, snadno dostupné v supermarketech. Ještě jednou vřelé díky!
    Betty

  30. vladimíra says:

    Milá Florentýnko,
    tak předně Ti přeji mnoho zdraví, štěstí a lásky, též splnění všech tajných 🙂 i netajných přání a stálou přítomnost sluníčka v duši!!!!
    Flo, děkuji za Tvůj čas, za Tvoji péči, za Tvoji důslednost a pečlivost, kterou nám servíruješ v podobě svých přehledných a fantastických receptů.
    Musím konstatovat, že když si potřebuji něco připomenout, či najít recept, zamířím na Tvoje stránky, a tento rok nebude výjimkou …….
    S láskou Vladimíra

  31. Saša says:

    Milá Florentýnko! Předně Ti chci popřát do nového roku hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a lásky.????
    A za druhé moc poděkovat za recepty, které ráda předávám dál, těm ještě méně zkušeným, než jsem já.
    Doufám, že i v tomto roce budeš mít hbitou a vtipnou vařečku.

  32. Ahojda Florentýno,
    už jsem Ti psal mailík s pár fotkama k novému roku, ale kliďánko ještě jednou – ať máš Ty i celá Tvoje rodina báječný rok 2019!
    Přidávám poděkování za Tvoji práci, recepty a moc Ti přeju, ať Ti kuchyně už konečně jenom dobře a k radosti slouží.
    Mně letos nadělil Jéžišek do kuchyně pořádný kuchyňský nože, nůžky a profi brousek, já už se raduju od Vánoc („Nůžky – nože – brousím!“ 🙂 )
    Tak ať se radujeme všichni, moc netloustneme a zažívání nám celý rok spokojeně přede!
    Díky a měj se
    Codo

  33. Jirka says:

    Ahoj Florentýno, do nového roku 2019 jen to nejlepší Tobě i celé Tvé rodině!
    PS: Novoroční čočka dle Tvého receptu byla super! .-))

  34. Milá Flo,
    taky tobě a celé tvé rodině přeji krásný, šťastný a pohodový rok 2019 a děkuji za mnoho inspirativních receptů, které jsou skvělé.
    Anička

  35. Silva says:

    Zdravím, přeji hezký Nový rok. Já bych třeba ráda uvítala, jak dobře upéci celé kuře.

  36. Květoslava says:

    Milá Flo, přeji Tobě i Tvé rodince hoodně zdraví v novém roce 2019. Je obdivuhodné, že i při tak početné rodince máš na nás čas.
    Jinač se připojuji k ostatním, kteří již napsali snad všechno. Prostě Tvůj web je super a i když patřím ke starší generace, vždy se těším na každý čtvrtek. Květa

  37. Iveta says:

    Milá Flo,
    moc děkuji za Tvoje recepty i rady, i když po roce s Tvým blogem a (už) pěti kuchařkami si já i partner musíme koupit o číslo větší kalhoty ;). O kvalitě Tvých kuchařek vypovídá i to, že si je vyžádal pod stromeček i skoro-švagr, který dřív nevzal vařečku do ruky. Je nadšený a kuchtí.

    Z receptů se přimlouvám za výše zmíněný red velvet, ideálne bez umělých barviv. Kdybys při zařizování kuchyně narazila na nějaké nové a praktické rady, ocením je, taky mě to brzy čeká.

    Všechno nejlepší v novém roce.

    Iveta

  38. Honza says:

    Milá Flo,

    co říci. Myslím, že úžasný dárek pro nás pro všechny je to, že jsi, a že jsi taková, jaká jsi. Na Tvoje čtvrteční příspěvky a troufám si tvrdit že nejenom já, se těším jak malý kluk na bonbon. Pokud by jsi přestala s těmi příspěvky, zmizí i ten můj bonbon a nastanou šedivé všední dny.
    Takže ještě jednou, zůstaň prosím pro nás stále taková inspirativní a k tomu ať Ti slouží pevné zdraví. A samozřejmě i trochu štěstíčka, i k dokončení Vaší anabáze s přestavbou.

    Honza

  39. Renata says:

    Mílá Florentýno,
    připojuji se s přáním všeho dobrého do nového roku a zároveň skládám poklonu, jak dokážeš být opravdu KAŽDÝ čtvrtek (i za nepříznivých okolností) originální s chutnými a vcelku jednoduchými recepty (jednoduchými po detailním popisu 🙂 ). A ještě navíc vůbec nestárneš. :-))

  40. Libuše L. says:

    Z nejmilejších Flo,
    přečetla jsem předchozí přání – a že jich je! – a vidím, že nic nového nevymyslim, a tak se jednoduše připojují. A usilovně držím palce. Ono jistě není vše tak lehké a snadné, jak se to napíše.
    Jednomu se však divím, totiž že v první desítce chybí jeden skvostný recept, a to na trhaci závin! (Schválně jsem si prohlédla i minulé roky.) Kdykoli jsem ho upekla, kamkoli jsem ho přinesla, všude ohromná chvála. Hrdě i skromně jsem ji přijímala, ale nezapomněla se zmínit o skutečné autorce. A té teď skládám poklonu.
    Dychtivě se těším na nové čtvrtky!
    Libuše L.

  41. Milá Florentinko, přeji celé Tvé rodince požehnaný rok plný lásky, radosti a potěšení z práce, která Tě baví. Na dovolených v Řecku jsme se celá rodina zamilovali do zdejších různých úprav zeleniny, ale doma nějak nevím jak na to, třeba poradíš nějaký receptík :o)
    Eva

  42. Milá Fló, přeji Ti do nového roku zdraví, štěstí, pohodu a „konečně“ tu kuchyni.
    A děkuji za celoroční inspiraci při vaření a pěkná slova, která vždy potěší. Ráda si čtu všechny recepty a vždy se těším na čtvrtky.

  43. Lenka says:

    Milá Flo,

    kromě výše zmíněného by zde mohl být i seznam nějaké literatury, ze které si při svém kuchařském (samo)studiu čerpala (na žádný jsem na blogu vyjma článků o základech vaření nenarazila). Klidně nějaká učebnice pro kuchtíky, kde by byly vysvětleny základy kuchaření apod.

    Děkuji a přeji jen samá pozitivní nej do nového roku. 🙂

    Lenka

  44. Marci says:

    Super… Děkuji
    V tomto roce přeji jen vše dobré.
    M.

  45. Flo, vzpomínám, jak jsme se potkávaly před lety na Labu….ušla jsi obrovský kus cesty.
    Nemyslím, že jiná bloggerka se „zabydlela“ v tolika kuchyních jako Ty, se skvělými recepty a hlavně vychytávkami, kde se poučíme i my zkušené kuchty.
    Moc Ti přeji, aby Ti vydržel Tvůj neutuchající optimismus a nám všem hodně hezkých čtvrtků s Tebou.

    1. Taky s láskou vzpomínám ❤️

  46. Stázka says:

    Díky, Florentýno, za veškeré sdílení tvých (nejen) kuchařských zkušeností i za tento výběr receptů. Loňský rok jsme s tebou už pěkně užili, inspirovala jsem se z netu, občas půjčila kuchařku z knihovny, poté samozřejmě zjistila, že ji musím mít :-). Základní Kuchařku pro dceru dostala dcera k narozeninám a měla z ní velkou radost. A s překvapením jsem Večeře dostala od kolegyně k Vánocům. Taky velká radost!
    Podle tvých rad se nám daří a chutná, v rodině asi vede čokoládový termix.

  47. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko, přeji tobě i tvoji rodině šťastný a úspěšný nový rok, plný radosti a příjemných zážitků. Děkuji za připomenutí skvělých receptů a opět se těším na tvoje čtvteční inspirace, novoty a vychytávky ve vaření s milým a příjemným průvodním slovem. Užij si hezký sněhový víkend.????????☺

  48. Alena says:

    Flo, přečetla jsem si všechny komentáře a mohu se pouze připojit protože je vše řečeno. Jsem ráda za každý čtvrtek a vždy se těším až něco vyzkouším.
    Do nového roku Tobě a rodině a také všem Tvým čtenářům přeji hodně zdraví, štěstí a spokojenosti. Alča

  49. Míša says:

    Milá Flo, přidávám se k té spoustě přání do nového roku a děkuji za všechny recepty, i v babičkovském věku v nich nacházím mnohé poučení. Nikdo mě vařit neučil, na všechno jsem musela přijít sama 🙂 Proto taky třeba dodnes neumím správně uvařit zelený hrách tak, aby se nerozvařil a zůstal pěkně v celku a přitom byl měkký. Se žlutým půleným to umím, ale manžel si přál zelený celý. No, byla z toho nakonec kaše, celkem dobrá, ale jak tedy na to ?

  50. Lidka Š. says:

    Milá Florentýnko,děkuji
    za krásné přání. Tobě
    též krásný nový rok a kupu inspirace. Moc se těším
    na nové receptíky. Ráda je zkouším
    a všem chválím. Říkám že tvoje recepty a rady nepošlou do neůspěchu :-). Fakt se všechno podaří. Měj se moc krásně!

  51. Jiřina Šídová says:

    Dobrý den paní Florentýnko, děkuji za nabídku 10 top receptů, ale podle mne je každý Váš nový receptář TOP!!! Vždy, když uvařím něco nového podle Vás, naši už vědí, že je bašta od Vás a že je to vždy lahůdka!!!!
    Jestli bych mohla poprosit, tak by mne docela „bodnul“ návod, jak nejlépe využít čerstvý fenykl.
    A jestli i já mohu přispět malou troškou do vychytávek, pak jsou to moje pražené mandle bez tuku. Dělám je v mikrovlnce, čerstvě vyloupané, ještě vlhké je prosolím, rozložím na rovný talíř v jedné vrstvě a vložím do mikrovlnky. Zapnu na plný výkon. Podle množství, které pražím to trvá cca 4-6 minut. Upozorňuji, že mandle jsou po upražení téměř bílé, dokud jsou horké, tak se můžou zdát měkké, ale po vychladnutí jsou krásně křupavé. Pokud i po vychladnutí by se zdály málo křupavé, tak je možno je dát ještě na minutku nebo dvě dodělat.
    I já se ještě připojuji k vřelým díkům, za Vaše recepty a věřím, že nás ještě dlouho budete zásobovat novými recepty s dokonalými technologickými postupy.
    Vaše věrná čtenářka Jiřina

  52. Žofie says:

    Milá Flo,
    Je mi cti, ze muzu varit podle tvych receptu. Jako minule, tak i letosni Vanoce jsme varili tvou svickovou a vsichni se oblizovali az za usima. Byla dokonala a vsichni stastni. K narozeninam jsem dostala tvou polopenzi, tak se tesim, jak si zase rozsirim obzory. Takze, diky, diky, diky.
    Zdravi te kucharinka zacatecnice.
    Zofie

  53. Žofie says:

    Jeste jsem zapomnela poprosit o aktualizaci seznamu receptu a vicero pecicich receptu. ????

  54. Kateřina says:

    Milá Flo, mnoho uvařených receptů (nej je vařené hovězí v troubě k tmavým omáčkám), a hlavně mnoho přečtených, které teprve čekají…
    Přeji Ti radostné vaření v novém (vtipné postřehy ze staveb; občas na dřeň) a mnoho dobrého 🙂 všem strávníkům (Tvým a všech, kdo pochopili, že vaření je radost). A nedá se nic dělat, je čas na domácí rohlíky.
    Všechno dobré v novém roce, Kateřina

  55. JITKA says:

    Flo,je těžké ještě něco dopsat když je toho napsáno již hodně.Tak snad jenom to ať se ti splní všechno to co si přejes sama pro sebe a tvojí velkou rodinu do které se počítám i já s pozdravem všeho dobrého Jitka

  56. Marie says:

    Ahoj Flo,
    přeji hodně štěstí, zdraví,lásky a spoustu pracovních úspěchů v roce 2019 :). Ať máš stále chuť dodávat inspiraci kuchařkám v domácnostech. Mimochodem dnes jsem poprvé zkusila uvařit Špagety po uhlířsku a jsou famózní a to na nějaké novoty s rodinou nejsme,ale opravdu byly výborné. Mít všechny tvé kuchařky byl můj sen, manžel mi ho letos o Vánocích splnil. Ráda listuji kuchařkami a těším se na další příležitosti,kdy po nich sáhnu pro inspiraci, když už se mi zase bude zdát,že vařím to samé stále dokola :D.

  57. Milá Florentýno!
    přeji krásný rok 2019 plný dalších super receptů, vtipných komentářů a prostě prima vaření.
    Díky Tobě jsem se konečně!!! naučila vařit koprovou omáčku, oblíbené jídlo mého muže.
    zdraví Eva

  58. julianna says:

    také já ti přeji v Novém roce jen to nejlepší a dobré nápady rok 2019 teď píši poprvé jelikož jsem v důchodu tak ho moc neužívám jak jsem podnikala tak to bylo na každém paragonu,který jsem vypisovala teď už nic jak jsem viděla tu koprovku a knedlíky z tvarohu tak se mi seběhly sliny v sobotu udělám koprovku pro sebe přítel není doma (on ji nemusí)tak si pochutnám maso už mi jde krkem

  59. Milá Florentynko preji Tobe a tve rodince šťastný a úspešný rok 2019 at se ti darí jak v soukromi tak I v kariére. Jsem rada ze tu jsi. Mam uz své roky ale vždy si u tebe najdu nejakou dobrou radu. Jsi proste super. Mej se krásne ????

  60. Milá Florentýno,
    děkuji za krásný rok strávený s tvými recepty, které zpestřily můj jídelníček.
    Do nového roku Ti přeji nejen štěstí a zdraví, ale také spoustu radosti v nové kuchyni.

    Jana

  61. Liliana says:

    Všechno nejlepší v roce 2019, Florentýnko! ❤
    A díky za recepty, rady a tipy.
    Liliana

  62. Marie Vinšová says:

    I já se připojuji s přáním těch všech nej…Musím ocenit péči, s jakou se věnuješ receptům a svým stránkám!!!Uvítala bych receptík na nějaké “celozrnné” pečivo. Mé předsevzetí- v novém roce jíst zdravěji.(zatím ale staré koleje) Maruš

  63. Marie H. says:

    Milá Flo,
    přeji do nového roku hodně radosti a málo starostí.
    Pekla jsem štrúdl (s láskou tažený) dle receptu z časopisu Apetit
    z roku 2005, hádejte kdo jej publikoval, naše milá Florentýnka.

    Díky Marie

  64. Marie says:

    Milá Florentýnko, připojui se k dlouhé řadě komentářů,přeji do nového roku mnohozdraví ,štěstí a pohody Tobě i celé rodině.Chci poděkovat za inspiraci kterou mi dáváš.Tvé propracované a přehledné recepty se mi vždy podaří a jsou chutné i když je to třeba jenom pohanka.Skoro všechny z minulého roku jsem vyzkoušela a byla to příjemná změna.
    Dřív jsem vařila příliš jedntvárně to víš starší kuchařka.Ještě jednou Ti moc děkuji,že jsem se mohla připojit a tím poznat něco nového a dobrého.Díky za Tvé recepty a prospěšné rady.Ještě jednou hodně pohody v roce 2019 přeje Marie

  65. Milá Flo, přeji Ti do nového roku všechno nejlepší, hlavně zdraví a hodně dobrých nápadů při vaření. Eva

  66. Bojka says:

    Zdravím Flo,
    samozřejmě přeju jen to nej do nového roku 🙂
    Přidávám se se svým přáním na recept. Ráda bych se dozvěděla, jak na polévku minestrone. Od svého druhého těhotenství se nemohu nabažit polévek (malěmu už je 3.5 roku a i on polévky miluje).
    Měj se i s rodinkou krásně.
    Veronika

  67. Zuzana Poncová says:

    Milá Flo,
    trochu zištně přeji ať i tento rok píšeš tak skvěle skvělé recepty. Občas hledám na internetu inspiraci co uvařit, nebo jak něco uvařit a vždy dám přednost tvým receptům.
    Letos bych hrozně ráda vyzkoušela konfitování a tak bych prosila některý čtvrtek o recept na toto téma. Zajímá mne, jestli olej nenasaje chuť z bylinek a nevadí, když ho podruhé použiji na jiné druhy bylinek v mase.
    S přáním klidného a spokojeného roku 2019 v nové kuchyni Zuzana

  68. Věra says:

    Milá Flo,
    přeji Ti všechno nejlepší v celém letošním roce. Hodně zdraví a štěstí a co nejvíce kuchyňské pohody……Moc moc děkuji za inspiraci, sice toho už moc nenavařím, ale je to príma občas vyzkoušet něco nové.
    Věra

  69. Slavěna says:

    Milá Flo i já se přidávám s přáním všeho nej do nového roku spoustu dalších úspěchů jak v osobnim tak pracovním životě a děkuji za krásné články

  70. Ivana says:

    Milá Flo, přeji do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí a stále tolik energie k Tvým rozmanitým aktivitám. Děkuji za příliv inspirace a receptů, naposledy jsem na Štěpána rodinu (a i sebe) oslnila Tvojí svíčkovou. Tak ať se Ti stále daří !
    Ivana

  71. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, vše nejlepší do nového roku Tobě i celé Tvé rodiněI Ráda se řídím Tvými recepty a radami. Rafaelo kuličky a linecké cukroví o vánocích u nás opět bodovalo a ovocné tvarohové knedlíky se těší velké oblibě.

  72. Alena says:

    Přeji Ti,Flo, pohodový rok co bude ladit očím i sluchu a chutím,které pro sebe a pro nás umíš tak pěkně naladit. Ráda si čtu a zkouším recepty co nejsou až tak vžité,které jsou však nápadité a vždy je máš tak precizně dotažené do konce,že nám chutnají. Teď zrovna vymýšlím recept z pohanky a nebo z čočky. Nějaké karbanátky,co se tváří jako karbanátek,ale není v nich maso. Mnoho pozdravů posílá Alena – Alča

  73. Míša Ježková says:

    Milá Flo,
    přeji tobě a tvým blízkým do roku 2019 Boží ochranu a požehnání. Těším se na nějaké zeleninové recepty z teplé kuchyně. Nejsem v nich moc kovaná. Loni se mi docela povedl chřest podle tvého receptu. 🙂
    Míša

  74. Jiřka says:

    Milá Flo, letošní vánoce se u nás nesly v duchu kuchařky Florentýny. Začalo to domácím sirupem na punč a svařák a končilo to hovězí svíčkovou. Koupila jsem si Tvé „večeře“, takže nejen obědy u nás budou ty nejlepší. Uvítala bych recepty z hlívy ústřičné – to víš, imunitu je třeba pěstovat :))) Jsi skvělá. Díky že jsi :)))
    Jiřka

  75. Přeji také super nový rok a díky za pravidelné čtvrteční počteníčko ????!

  76. Lenka says:

    Milá Flo,
    moc mě těší, že se v „best“ výběru objevily Raffaelo kuličky. Pro mne, jako novopečenou maminku zmítanou šestinedělní hormonální bouří a padající únavou, bylo jejich objevení neskutečnou výhrou. Stromek ani výzdobu jsme letos neměli, ale cukroví pro návštěvy ano! I když jen jeden druh ;-). Moc díky. Ať se v tomto roce daří tobě i tvému blogu.

  77. Tak milá Flo,Přeji ti moc moc štěstíčka i zdravíčka,a aby jsme si užívaly tvé vynikající recepty.Muj muž Mirek tvé recepty stále na internetu loví,a já opravdu mu dávám za pravdu,že jsou převážně vynikají.Mnoho receptu je i dost známých ale hodně záleží na tom,jak to opravdu dokonale podaš,a tak i přijdeš na to,že už léta děláš chyby,a hlavně jaké,a jak se jim vyhnout,a pak zjistíš, že to jídlo které děláš už léta teť chutná daleko líp.A i recepty na které si člověk moc metrofl najednou po tvém návodu udělá celkem v pohodě a chutně.Jeste jednou moc moc díky zato že jsi.Jana a Mirek

  78. Drahoslava Horejšová says:

    Milá Flo,

    přeji Ti do nového roku jen to krásné.
    Jsi moje sluníčko, které vychází vždy ve čtvrtek a Tvoje čtvrteční příspěvky doslova miluju!!! Patřím mezi Tvoje věkově starší čltenářky, už je mi 65 let, ale „čtu Tě tak ráda“, jako ti mladí a méně zkušení. Vždyť člověk se učí opravdu celý život.

    Hodně energie do vytváření Tvého nového domova a hodně zdravíčka pro všechny Tvé milé i pro Tebe!!!

    Upřímně a s úctou k Tobě,
    Drahuna z Plzně.

  79. Ahoj, díky za všechny Tvé recepty. Já bych několik tipů na další měla: jak používat a pracovat s jednotlivými druhy mouky (kukuřičná, pohanková, rýžová,…), ryby na 1000 způsobů, bezmasé obědy, živinově vyvážené, chutné a plné zeleniny a jak na nejlepší smoothie. Velmi oceňuji recepty ze sezónních surovin, více takových.
    Díky za všechny chutné snídaně, svačiny, obědy i večeře, které jsi do naší domácnosti vnesla.

  80. Martina says:

    Milá Flo,

    děkuji Vám za úžasné recepty, díky kterým si připadám jako dobrá kuchařka 🙂
    Líbilo by se mi více receptů na různá rizota a těstoviny.
    Doufám, že v budoucnu vyjde i další kuchařka 🙂

    Děkuji.

  81. Milá Flo, také se připojuji k přání všeho nejlepšího do nového roku! A prosím o recept na ten správný hovězí vývar, jak ho děláš Ty:-) Děkuji předem:-)

    1. Vyslyšeno v novém článku :-)))

  82. Jarmila says:

    Milá Flo,
    I já jsem “naskočila” na tvou loď uprostred roku a nelituji. Těším se na každý čtvrtek, nejen na recept, ale i na tvé povídání, které nekompromisně čtenáře donutí jít do kuchyně vařit. A je to vždy radost, protože podle tvých návodů se opravdu “dílo” podaří. Objevem pro mne byl letní recept na jáhly se susenymi houbami, včetně vychytávky – rozdrtit houby na prášek.
    Co bych ráda tento rok? Přimlouvám se za hlívy ústričnou. Umím ji jen jako guláš a myslím, ze si tato zdravá potravina zaslouží víc.
    Do nového roku přeji vše dobré…. ????

  83. Mila Flo.
    Chci poprat vse nejlepsi, hodne stesti, zdravi a spokojenosti do Noveho roku.Preji tez hodne uspechu v Tvem kucharskem a spisovatelskem umeni. Jsi skvela a ja se kazdy ctvrtek tesim na novy e-mail od Tebe. Jsi super a ja i kdyz leta pribivaji dostavam stale novou inspiraci nebot rada varim, ale nerada delam jedno a to same a tak jsem stastna, ze jsem narazila kdysi na Tve stranky. Jsi fantasticka i v podrobnostech receptu.Zustan pro nas vsechny jaka jsi. Dekuji za sebe a verim, ze i za ostatni ctenare a kuchare.Preji Ti at uz varis ve sve vysnene kuchyni.Jeste mam dotaz jestli jsi uz varila ten clam chowder a jestli ano tak jak chutnal. Jeste jednou dik za vse EvaK

  84. Standa says:

    Milá a šikovná Florentýnko,
    přeji Ti vše nejlepší do nového roku a a přeji i nám všem, aby Ti nedošla energie a chuť předávat nám Tvé znalosti vaření.
    Standa

  85. Milá Florentýno, přeji Ti do nového roku hodně zdraví, spokojenosti a pohody, aby jsi byla spokojená ve své nové kuchyni a mohla nám posílat tvoje super rady recepty . Vaječný koňak byl skvělý a kuličky Rafaelo nadchly mojí vnučku. Hodně štěstí! Nina

  86. Milá Florentýnko,
    přeji ti do nového roku jen to nejlepší! Pevné zdraví, hodně štěstí, lásky, tvůrčích nápadů, splněných snů. Děkuji ti za to co děláš. Moc ráda se při vaření držím tvých rad a těším se vždy na nové články. Tak za týden ahoj:-)

    Jana

  87. JITKA ČERVINKOVÁ says:

    Milá FLO, děkuji za zasílání receptů
    za přání a též hodně zdraví do Nového roku JITKA

  88. Lída says:

    Milá Flo,

    máš můj velký obdiv nejen za výborné recepty, ale i za to, že jsi osobně poděkovala za všechna přání, ke kterým se s radostí a celého srdce připojuji.

    Pokud se receptů týká, nejsem příliš náročná, ale nějaký židovský recept by nebyl?

    Mám jen rohlíčky, které jsou vynikající. Jako dítě jsem milovala macesy, jestli pak by nějak nešli udělat doma?

    Děkuji Ti moc za všechny dobré rady a nápady.

    Lída

  89. Janca says:

    Milá Flo, také chci popřát vše nej nej v novém roce.
    A poděkovat za povedené vánoční svátky. Tvůj recept na kachnu mě na Štěpána pomohl sklidit úspěch u stolu :-).
    A moje dvě obdarovane sestřičky Tvojí knihou Kuchařka pro dceru mě zásobují fotkami uvařených dobrot 🙂
    Ještě jednou díky
    Janca

  90. Andrea says:

    Florentýnko, vše nejlepší do nového roku a díky za všechny rady a tipy do kuchyně! Čas od času bojuji s pizzou – moje děti ji rády – ale těsto se mi nedaří tak, abych si sama opravdu pochutnala. Ráda bych se přiblížila těstu, které je typické pro oblast kolem Neapole – tenké uprostřed s pěkně nakynutým vyšším okrajem. Lze to s naší moukou?

  91. Lenka says:

    Ahoj Flo, přeju dobrý a veleúspěšný nový rok, děkuji za tvoji inspiraci, nadšení a zkušenosti, které se hodí i pro hospodyňky v mém věku ???? Kdykoli potřebuji poradit, hledám a budu hledat na tvých stránkách. Tak ať se daří!!!

  92. DášaV says:

    Milá Flo, vše už bylo řečeno, nepřestanu Tě obdivovat a sledovat, infiltrovala jsem Tě i ke svým dvěma snachám a přeju Ti, ať si brzy užíváš svou novou kuchyň a ať Tě neopustí chuť nám čtenářům přinášet své objevy na stříbrném podnosu. Díky! DášaV.

  93. Libuše says:

    Drahá Flo.
    Dobře to děláš… moooc dobře. Tolik chvály a vyznání jsi asi nečekala, ale stalo se (a přečetla jsem komentáře opravdu všechny). Zménila jsi život mnohým z nás.
    Mélo to cenu. Už to víš.
    Tak jen tak dál. Těším se na každé další setkání.
    Čtvrteční zde a třeba zase někdy i na to osobní.
    S láskou Líba

  94. Milá Flo, přeji ti krásný a spokojený rok 2019, a úžasné zážitky v nové kuchyni.

  95. Ivana says:

    Ahoj Flo. I já bych Ti ráda popřála do nového roku hodně zdraví, štěstí, lásky a také elánu k psaní krásných článků. A sobě…abych měla více času to vše číst a zkoušet. Ale na FB jsem se již pochlubila. Naše vánoce provázela chuť lineckého cukroví a vepřového pečeně, podle Tvých receptů ☺. Tak díky moc a určitě budu zkoušet dal. Ivča

  96. Milá Florentýnko,
    děkuji Ti, že můžeme každý den vařit spolu. Popravdě mne vaření nikdy nebavilo, ale díky Tobě se stal zázrak. Otevřela si mi oči a začínám brát vaření jako zábavu. Při pročítání článků jsem konečně pochopila proč některé jídla nebyly to ončo.

    Tipy na články: ghí, lístkové těsto(domácí), tortila(domácí), churos, trdelník, langoše, ryby, tofu, klíčené mungo(nedaří se mi pěkné tlusté klíčky tak jak od vietnamců), šmetrdlony(taková ta trubička se sněhem), větrníky, věnečky, marcipán(domácí).

    Velmi bych ocenila článek kde bys mne navedla co kde dobrého koupit. V obchodech Lidl, Albert, Bila, Globus, Penny , Kaufland…je takový výběr, že kolikrát nevím co vzít. A taky naopak co nekupovat. Potvrzuji Tvou zkušenost s pohankou. Úplně náhodou jsem poprvé koupila od Šmajstrli, byla skvělá. Potom jsem znovu chtěla pohanku a tak přihodím do košíku první na kterou jsem narazila, no ten pach kouře jsem nečekala, šlo to do koše.Díky Tobě už vím proč ten pach.

    Těším se, až dopíšu tenhle komentář, odejdu do kuchyně a společně uvaříme oběd 🙂
    Ahoj Metynka

    1. Další tipy na články: pečený čaj, marmeláda, mátový..bezový sirup, frgále, štramberské uši, svatojánské ořechy, švestkové povidla, bramboráky, sušenky, kandované ovoce, pardubický perník, tapiokový pudink.
      Jinak recepty se semínkama amarant, guinoa, mák, len, sezam, slunečnicová semínka, dýňová, chia, bazalkové semínka a na další si nevzpomenu.
      Měj se fajn a zatím ahoj

  97. Radka says:

    Milá Flo, připojuji se k díkům za Tvoji práci a do nového roku přeji hojnost všeho, co potřebuješ ke spokojenosti. Napadlo mě, že by se hodil recept na sýrovou omáčku. Když ji dělám (nemohu používat sýry s modrou plísní, rodina je nerada), tak se mi eidam pořádně nerozpustí. Zkoušela jsem různé teploty smetanového základu, ale pořád to není ono.
    Radka

  98. Monika says:

    Ahoj Flo,
    také se připojuji k tisíce přáním do Nového roku pro tebe . Každý čtvrtek, jsou pro mě malé vánoce , jak se těším na nový recept a hlavně na úžasný popis jak produktu tak popisu receptu.
    Tvůj článek o soli , mě dostal. Sehnala jsem si sůl v Chorvatsku – mořskou přírodní ( ne v krámě) a když ji přidám do jídla je to neskutečný zážitek – jak dokáže pozvednout chutě jídla.
    Poprosila bych o recept na „Parené buchty“ ( po našem je to kynutý knedlík plněný povidly). Moc děkuji Monča

    1. Po našem jsou to peciválky 🙂

  99. Milá Flo, jsi můj kuchařský vzor a každý tvůj recept je pohlazení po duši 🙂
    V mailu jsi se ptala na přání pro recepty v roce 2019, tedy pokud bych mohla poprosit, líbil by se mi nějaký recept na maso, s tím pořád trochu bojuju. Dobré by byly také recepty na jídla z luštěnin, tam mi nějak chybí kuráž a inspirace 🙂

    Dík, jsi skvělá!
    Přeju dobrý rok 2019 a hodně klidu a radosti 🙂

  100. Mirka says:

    Milá Florentýno.

    I já se připojuji s přáním úspěšného roku 2019.
    Přeji ti, abys měla vždy hodně inspirace na úžasné články, při kterých se člověk nejen poučí, ale i pobaví.
    Hezký víkend
    Mirka

  101. Karolína says:

    Milá Fló,
    taky blahořečím den, kdy jsem narazila na Tvé stránky a recepty 🙂 Vařím hodně věcí od Tebe a podle Tebe. Vrhla jsem se hlavně na klasiku. Co bych uvítala ještě, tak to je zelí z hlávkového zelí i zelí z kysaného zelí, dále rajskou z protlaku (takhle v zimě). No a taky jsem kdysi psala, že bych uvítala návrh na celovíkendový (obědový/večeřový) jídelníček, když má člověk návštěvu a chce to mít trochu dopředu předchystané, promyšlené…abych výběr a přípravu jídla neodbyla, ale přitom byl i čas na příp.vycházku či výlet…
    Těším se na Tvé maily a články a přeji Ti krásný nový rok. Karolína

  102. Beata says:

    Milá Flo, rovněž děkuji za spoustu výborných receptů. Pokud by bylo možné přidat ještě nějaké recepty na jídla z luštěnin. Děkuji a přeji vše nejlepší v novém roce 2019. Beata

  103. Lída says:

    Ahoj Florentýnko,
    přeji ti v novém roce jen to nejlepší a zdraví a štěstí.
    Ježíšek nám nadělil 3 tvoje kuchařky a udělal nám tím velkou radost.
    A já začala pročítat várku nejlepších receptů a dozvěděla jsem se, na které straně struhadla mám strouhat sýr na jemno :-D. Kdo by to řekl :-). To musím vyzkoušet.
    Tvoje stránky jsou prostě nejlepší! Pořád je co se učit.
    Lída

  104. Alžběta says:

    Milá Florentýnko, všechno nejlepší do Nového roku 2019 Tobě a celé Tvé rodině přeji ze srdce. Tvé recepty jsou pro mně velkou inspirací a každý čtvrtek se teším na Tvé rady,prima recepty a Tvoje vtipné komentáře.
    Alžběta

  105. Chutný nový rok tobě i nám. Těším se na každý čtvrtek, z receptů si vždycky vyberu (kromě sladkých), a jestli nevadí, trochu si je upravím (kvůli zdraví a věku). Škoda, že jsem všechny tvoje knížky darovala dceři!
    Jana

  106. Mária says:

    Ahoj, Florentýna 🙂 prajem Ti šťastný a zdravý nový rok, veľmi sa teším, že nás aj naďalej budeš zásobovať inšpiratívnymi receptami 🙂 Rada si v Tvojich knihách listujem alebo aj tu na blogu hľadám, čo sa ako pripravuje. Mala by som prosbu, ak by sa niekedy v budúcnosti dala znovu vydať – dotlačiť Tvoja kniha Hovory s řezníkem, bola by som veľmi rada, už ju nikde nemajú na sklade. Prajem pekný večer 🙂 Mária

  107. Marie says:

    Milá Florentýnko, také Ti a celé rodině přeji hodně zdraví v Novém roce a hlavně hodně další inspirace v práci pro nás, kuchařky, které rády zkoušejí nové recepty.Také se přimlouvám za nové vydání Hovorů s řezníkem.Přeji krásný víkend.Marie

  108. Milá Flo,

    moc oceňuju, že i přes rekonstrukci ses na nás nevykašlala a zvládla nás každý čtvrtek zásobit recepty, fakt jsi borka!

    Mě již delší dobu láká polévka MISO, tak rady od Tebe jak na ni, to by se mi třeba líbilo.

    Jinak mám ještě problém na těchto stránkách, když dole na stránce kliknu na „starší příspěvky“, nevyskočí mi starší příspěvky na blogu, ale opět ta první aktuální stránka.

    A ještě jedna věc, jak tady píší někteří, že se jim těžko hledá v receptech, tak mě poradil známý dát do googlu, například když hledám něco s cizrnou: „www.kucharkaprodceru.cz: cizrna“ a google mi to na tvých stránkách najde.

    Ať se Ti daří.

  109. Ahojky milá Florentýnko,
    děkuji Ti za celý rok 2018, kdy jsi mě zásobovala super recepty, díky kterým jsem častokrát polechtala mlsné jazýčky mých nejbližších. Neměla jsi při tom vždy na růžích ustláno a přesto jsi to pokaždé zvládla na jedničku. Postarat se při tom o rodinu, vymyslet, co navařit, co nám lačným členům nabídnout, vybudovat nový domov, lépe řečeno spíš téměř postavit nový dům, to chce hodně odvahy, kuráže a trpělivosti.
    Proto Ti přeji do nového roku hodně energie, spoustu nových nápadů a hlavně moře zdraví, rodinného štěstí a pohody.
    Móóóc Ti fandím. Iva

  110. Veronika K. says:

    Milá Flo,
    přidávám se ke všem chválám a přáním… Moc ráda si pročítám tvůj blog a můj návrh na nové recepty: špenát – pořád nemůžu najít ten nej recept, a dále medové trubičky – katastrofa letošních (vlastně už loňských) Vánoc, nešly odlepit od kovové trubičky, takže jsme je z nich okusovali, případně i s trubičkou máčeli do kafe :))

  111. Libuška says:

    Dráha Flo,
    také se připojuji s přáním všeho dobrého, mnoho zdraví, lásky a štěstí do nového roku ???? . Co bychom rádi vyděli na Tvých www. stránkách s přítelem za jídlo? Například gyros na různé způsoby nebo tuňáka či něco sladkého.
    Měj se krásně Libuška

  112. Milá Florentýnko,
    děkuju za nekonečnou zásobu receptů a neustálé dodávání kuchařského sebevědomí. Teď třeba jsme poprvé měli na Štěpána ke kachně domácí bramborové knedlíky. Dřív mamka dělala knedlíky z prášku, protože její i moje pokusy o domácí vždycky skončily „nokama“, v horším případě „polévkou“… Takže jsem měla velkou radost, když jsme letos mohly naservírovat domácí.
    Jinak by se mi hodil ověřený recept na drožďovou pomazánku.
    Vše nejlepší do nového roku.
    Eva

  113. ivana says:

    Děkuji za krásné psaní a samozřejmě recepty. Do nového roku Vám přeji vše nejlepší, tak jako všichni.

  114. Lucie says:

    Milá Flo,
    děkuji za skvělé recepty! Ať vařím cokoli, prakticky vždycky skončím u tvého receptu. Pro tento rok bych si přála jídla z trouby. Taková ta jídla, co se naskládají na plech nebo dva, dají se péct do trouby a za hodinku či pár hodin je oběd na stole. Oběd, ze kterého se nají čtyřčlenná rodina čítající tři hladové chlapy 🙂
    Děkuji předem a přeji krásný celý rok.
    Lucie

  115. Katka says:

    Milá Florentýnko,
    do nového roku Ti přeji vše jen to nejlepší!!!

  116. Kateřina says:

    Milá Flo,
    děkuji za pěkné, svěží a inspirativní stránky, ze kterých opakovaně a ráda čerpám inspiraci, abych nejen nasytila, ale i kulinářsky potěšila naší početnou rodinu. A daří se! Třeba čočka na kyselo je famosní.
    Přeji Vám mnoho tvůrčí fantasie a aby chuť zkoušet a vylaďovat další recepty po celý letošní rok neoslabovala.
    Též se přidávám k ostatním s prosbou vylepšit na webu přehled uveřejněných receptů. Špatně se mi hledá konkrétní předpis, který jsem kdysi četla. Nahradit například „Štítky“ abecedním seznamem receptů?…
    Přeji vše dobré.
    Kateřina

  117. Klára says:

    Florentýnko, přeji vše nej nej nej do nového roku, ať si užíváš svého nového bydlení i zrekonstruovaného domečku v Třebíči a ať je vše tak, jak má být. Děkuji za to, jak nás všechny zdokonaluješ a co nám předáváš.
    A když se ptáš na náměty na příští rok, tak za mě:
    Makronky
    Cupcaky
    Smoothies
    Fermentace (kvašené zelí, kimchi, pickles, kvašáky)
    Likéry (ořechovka, višňovka)
    Co dětem do školky např. když slaví narozky
    Občerstvení na dětskou party
    Kváskový chleba
    Další druhy pečiva (briošky, toustový chleba, veka)
    Zdravější pečení sladkého

    Omlouvám se, vím, že je toho hodně a vím také to, že už jsi několikrát vysvětlovala, proč nemáš recept např. na kváskový chleba. Takže když většina z toho nebude, nebudu se zlobit. Je to jen to, co vždycky, když připravuji/vařím/peču, tak si říkám: „Bóóóže, to je škoda, že o tom Flo nepsala – její recept by mi pomohl pochopit zákonitosti této přípravy tohoto jídla – narozdíl od receptu, který držím v ruce“. :-))

  118. Hanka says:

    Milá Flo,

    přeji Ti do nového roku všechno dobré, hlavně hodně zdraví a ať se zdárně podaří dotáhnout všechny úpravy a zařizování obou domů a ať jsi se svou novou kuchyní spokojená! 🙂 Děkuji Ti za to, že nám děláš v kuchyni prostřednictvím kuchařek a článků už víc než rok společnost 🙂 Na tvém webu by mě potěšil článek o tom, jak připravit swiss meringue buttercream a jak se podomácku popasovat s klasickým dortem (vím, že jinde je receptů a dortových blogů spousta, ale já bych si to ráda přečetla od Tebe 🙂 ).

  119. Kauerová Zdenka says:

    Milá Florentýnko i já se připojuji s přáním všeho nej nej nejlepšího do nového roku 2019.
    Za vše, co mi Tvé kuchařské umění nabídlo a já se nechala vést, bylo výtečné a pro mě užitečné. Jsem velmi ráda, že jsem vstoupila na Tvé internetové stránky, které mě přímo pohltily a přináší každý týden inspirace a radost něco dobrého uvařit. Podotýkám, že vše co jsem podle Tebe uvařila sklidilo úspěch.
    Těším se na další Tvé čtvrté dny v týdnu. Přeji Ti ještě jednou samé úspěchy, radosti a mnoho obdivovatelů, myslím, že si je plně zasloužíš. Zdena

  120. Janka says:

    Milá Florentýnko,

    vše nejlepší do nového roku, hodně pevného zdraví, štěstí, skvělých receptů a inspirací. Moc děkuji za Tvoje úžasné recepty, povídání a rady. Všechny jsou skvělé. Jen náhodně – jak používat nerezovou pánev. Také jsem ji měla již odloženou, pač se mi v ním všechno připálilo. Při její používání se řídím podle Tvé rady, funguje to, nic se nepřipaluje a teď jí používám s velkou oblibou.
    Pokaždé se těším další čtvrteční e-maily.
    S úctou
    Janka

  121. Děkuju za všechny komentáře, je mi líto, že není v mých silách odpovědět na všechny, i když by si to zasloužily. Mám vás moc ráda a dělá mi radost, že z článků máte radost.

    Všechny nápady, co byste si chtěli přečíst, jsem si poctivě vypsala, a i když letos nebudu mít prostor zařadit úplně všechny a vyhovět všem, tak slibuju, že se vynasnažím. Hned příští článek myslím aspoň jednomu z vás udělá radost 🙂

    Tak ještě jednou vydařený rok 2019, a to nejen v kuchyni. ❤️ Flo.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close