Celestýnské a fritátové nudle

Celestýnské a fritátové nudle se v kuchařkách objevily někdy na přelomu 19. a 20. století. Obojí začínají palačinkou v pánvi a liší se jen tím, co se s opečenou palačinkou dál stane, než se dostane na talíř s polévkou.

Třeba taková Magdalena Dobromila v prvních čtyřech vydáních své Domácí kuchařky žádné palačinkové nudle do polévky nemá. Až od pátého vydání, kdy se jejího díla ujaly další autorky a začaly ho doplňovat a rozšiřovat i o své recepty, se objevily tzv. svítkové nudličky.

V jiných kuchařkách se rozkrájené palačinky v polévce nazývají omeletky, jinde omeletové nudle, až se postupně objevuje i název fritátové nudle. A myslím, že nikdo nezapomene na legendární fridátní nudle z Takové normální rodinky.

Dnešní kuchařské normy mají zcela jasno v tom, jak se od sebe celestýnské a fritátové nudle liší:

  • Na celestýnské nudle se palačinky rozkrájí na 4-5 cm dlouhé a půl centimetru široké proužky, které se před podáváním vkládají do vývarové polévky.
  • Na fritátové nudle se palačinky rozkrájí na 5 cm dlouhé a jen 2-3 mm široké proužky, které se následně usmaží na tuku. Po vychladnutí se z nich stane křupavá vložka do polévky, která se opět do talíře vkládá až těsně před podáváním, aby neztratila své kouzlo a nezměkla předčasně.

Fritátové nudle jsou tedy proti těm celestýnským tenčí a navíc opečené.

Líbí se mi, když má každá věc svou škatulku, kam patří, a tak toto rozdělení dodržuju nejen ve své kuchyni, ale budu se ho držet i v tomto článku.

Základní recept na celestýnské a fritátové nudle

Jak už jsem uvedla, všechno to začíná docela obyčejnou palačinkou. V tomto případě stačí připravit palačinkové těsto z jednoho vejce, protože i tak vytvoříte dost nudlí na 5-6 talířů polévky.

Anebo si jeden den dejte k večeři pořádnou hromadu palačinek, pár kousků schovejte stranou a druhý den z nich nadělejte nudličky. Účel světí prostředky a žádný zásadní rozdíl ve výsledku nebude.

Protože recept na ty nejtenčí, nejbáječnější palačinky s krajkovým okrajem zde na blogu zatím chybí, nebudu se o palačinkovém těstě a výrobě palačinek nijak zvlášť rozepisovat a nechám si to na jindy. Ostatně pro účely celestýnských a fritátových nudlí není třeba hledat dokonalost, rozkrájením na nudličky a případně ještě osmažením se ztratí rozdíly mezi všemi palačinkami světa.

palačinky na celestýnské a fritátové nudle

Jednoduchý rozpis na těsto zní:

1 vejce
125 ml mléka
velká špetka soli
60 g mouky

Stačí, když budete vědět, že suroviny je třeba smíchat metličkou na hladké těstíčko a nechat ho chvíli odpočinout, 15-30 minut by mělo stačit. Palačinky se potom nebudou tolik trhat.

Co se týká mouky, můžete vzít cokoli od hladké, polohrubé až po hrubou. Každá má své výhody a nevýhody a každá vede k jinému výsledku podobně, jako jsem to popsala v receptu na domácí nudle. S hladkou moukou vznikne jemnější výsledek, s hrubou moukou výsledek objemnější, s polohrubou od každého něco.

Starší recepty se vždy uchylovaly k mouce hladké, moderní doba učí děti brát mouku polohrubou nebo hrubou. Já jsem asi staromilec a nedovedu si představit palačinky jinak než z mouky hladké, a nemám to jinak, ani když jde o rozkrájené palačinky do polévky.

Současnost také vychází z většího poměru mouky v palačinkovém těstě, než bývalo zvykem dřív, na jedno vejce se nyní v receptech dává zhruba 75 g mouky. Mouka zajišťuje soudržnost, díky ní se těsto netrhá. Problém je, že čím víc mouky, tím hůř se těstíčko rozlévá po pánvi na tenko.

Nebojte se mouky ubrat, klidně dejte jen 60 g, jak uvádím. Pokud by se vám první palačinka opravdu hodně trhala, spíš než přidáním mouky to spravíte jedním žloutkem nebo polovinou rozšlehaného vajíčka. A pokud máte dobrodružně-experimentální povahu, samozřejmě lze v ubírání mouky ještě chvíli pokračovat, když její úbytek správně vyvážíte přidáváním vajec.

Příprava palačinek

Nejlepší palačinky vždy uděláte v nerezové nebo litinové pánvi a nejlíp je prosmažíte na sádle. Důležité je nezačínat se studenou pánví, ale mít ji předem dostatečně rozehřátou. Studená pánev je lepivá pánev a nejvíc ji baví trhat palačinky.

Pro polévkové účely si klidně opečte palačinky třeba na oleji v teflonové pánvi. Jelikož budete výsledek krájet na malé nudličky, rozdíl nepůjde skoro poznat.

Správný okamžik k otočení palačinky na druhou stranu odhadnete snadno: je to hned, když ze syrového povrchu palačinky zmizí poslední zbytky tekutého těsta a na povrchu se udělají malé krátery po popraskaných bublinkách.

Jak se z celestýnských nudlí stanou nudle fritátové

V prvním kroku samozřejmě nejprve palačinky nakrájíte. Tedy nejdřív na pruhy silné 4-5 centimetů a následně na nudličky. Už jsem zmínila, že celestýnské nudle mají být zhruba dvakrát širší než nudle fritátové, a to proto, že tenčí nudličky se pak líp a rychleji opékají dokřupava.

nakrájené nudle z palačinek

Nejlíp se vám budou nudle krájet jen z jedné vrstvy palačinky. Bohužel. Nefunguje to tak dobře jako u klasických polévkových nudlí, kdy můžete několik pásů těsta položit na sebe – vrstvy palačinek se na sebe nalepí a budete je celkem špatně dostávat od sebe.

Pokud jste se rozhodli pro fritátové nudle, následuje fritování, tedy smažení v horkém tuku. Nemyslím tím pánev poškádlenou na povrchu trochou oleje, nýbrž s aspoň centimetrovou vrstvou tuku. Nudle klidně můžete smažit po malých troškách, ať nemáte velkou spotřebu oleje. Smažení v rozehřátém oleji trvá sotva minutu, takže buďte v pohotovosti s nástrojem na vylovení nudlí.

smažení fritátových nudlí

Následně je uložte na talířek vyložený papírovou utěrkou. Tam hezky okapou a po vychladnutí budou křupavé. Vydrží jim to až do okamžiku, než je ponoříte do polévky, dobře si tedy naplánujte načasování.

usmažené fritátové nudle

Na závěr ještě jedno upozornění. Nesnězte tyhle nudle, než je donesete na stůl. Opakuju. Nechte si něco do polévky. Bude to těžké, ale věřím ve vás.
 

Celestýnské a fritátové nudle

Množství: 4-6 porcí

Celestýnské a fritátové nudle

Suroviny

  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • velká špetka soli
  • 60 g mouky
  • 1 lžička tuku na opečení palačinek
  • Na fritátové nudle navíc:
  • 100 ml oleje na smažení

Postup

  1. Do misky odměřte polovinu mouky, mléko, vejce a sůl. Vše důkladně metličkou rozmíchejte na kašičku, potom přisypte zbytek mouky a znovu hbitě promíchejte, až v těstíčku nebudou žádné viditelné hrudky.
  2. Těstíčko nechte 30 minut odstát při pokojové teplotě.
  3. Vaši oblíbenou pánev rozehřejte nasucho na téměř nejvyšší výkon plotýnky. Jakmile je horká, kápněte do ni skoro zanedbatelné množství tuku a rozetřete ho papírovou utěrkou po celém dně (pozor, ať se přitom nespálíte).
  4. Odpočaté těstíčko znovu krátce promíchejte metličkou a do pánve ho nalijte malou naběračku. Krouživými pohyby pánví se pokuste rozlít těstíčko na celé dno, nejspíš to hned nebude dokonalé, ale na detaily nehleďte. Opečte palačinku po jedné straně do sympatické hnědo-zlaté strakaté barvy – správný okamžik otočení poznáte tak, že horní strana zcela zaschne a objeví se v ní maličkaté krátery po popraskaných bublinkách. Následně ji opečte i po druhé straně, bude to trvat jen asi polovinu času co první strana.
  5. Takto postupně opečte palačinky z celého množství těstíčka, podle velikosti pánve jich budete mít 4-6 kusů. Pokud by se vám těstíčko špatně a těžkopádně rozlévalo, bez obav ho nařeďte jednou až dvěma lžícemi mléka. A naopak, beznadějně se trhající průsvitně tenoučké těstíčko můžete vyspravit trochou rozšlehaného vajíčka nebo přidáním celého žloutku, případně i lžičkou mouky.
  6. Opečené palačinky nakrájejte na pruhy široké 4-5 cm a následně na nudličky. Jestliže chcete nudle celestýnské, vytvořte nudličky zhruba půl centimetru široké, na fritátové nudle krájejte kousky tenčí, jen asi 2-3 mm na šířku.
  7. Pokud tvoříte fritátové nudle, použitou pánev vytřete papírovou utěrkou dočista, nalijte do ní olej na smažení a zahřejte ho. Je správně nahřátý, když krásně zabublá a zpění, jakmile do něj zkusíte ponořit jednu nudličku. Ve dvou až třech dávkách v tomto horkém oleji usmažte nakrájené nudle, bude to celkem fofr – zhruba po minutě můžete vylovit děrovanou lžící krásnou zlatavou hromádku hotových fritátových nudlí. Nechte je chvíli okapat na papírové utěrce.
  8. Celestýnské i fritátové nudle vkládejte do talířů a zalévejte polévkou až těsně před podáváním, případně je servírujte zvlášť, ať se každý obslouží.

 

Join the Conversation

  1. Flo, děkuji za další bezva recept. Tvoje recepty mě baví. A jsem poučena. Zase. 🙂

  2. Dobrý den, Flo. Když si pročítám tvoje recepty , vidím svoji maminku, jak vařívala a také si vyčítám, co všechno jsem přestala vařit – někdy z nedostatku času /a také někdy z pohodlnosti/. A řekla jsem si, že každý tvůj recept vyzkouším – ať se moje smečka má dobře. Takže – hurá do toho! Přeji hodně radosti z práce.

  3. Díky Florentýnko za další recepty. Občas je potřeba změna. A ten vtip fakt dobrý. Měj krásný den

  4. Višnja says:

    Opět skvěle a jasně popsaný postup, díky.

  5. Karel Libušák says:

    Normálně nejsem polívkový typ, ale miluju palačinky. Takže tenhle nápad na nudle z palačinek mne přesvědčil, že začnu vyrábět polévky. Hned v sobotu nakoupím nějaké kosti na vývar a začnu. Díky za inspiraci!!!

    1. Hezká výzva, mám radost 🙂

  6. Drahomíra says:

    Milá Flo, děkuji za e-mail a opět skvěle napsaný článek. Tvé recepty jsou bezvadně vysvětlené a tak si myslím, že i naprostý kuchařský analfabet to musí pochopit a podle tvých návodů dobře uvařit. Díky

  7. Miroslava says:

    Ahoj Flo!
    Moje máti dávala do polévky celestýnské nudle, ale říkávala jim fritátové. Tudíž jsem se domnívala, že celestýmské a fritátové jedno jest. Konečně znám rozdíl mezi nimi. Možná, že tento omyl vznikl matčiným žlučníkem, u nás kvůli tomu bylo tabu smažení, opékání atd. Díky, je mně to teď jasné!

    1. Mirko, to určitě nepletla jen tvoje máti. Je to hodně rozšířené.

  8. S těmito nudlemi jsem se poprvé setkala na hotelové škole a to už je pěkných pár let.
    Jsou výborné na oba způsoby a jak píšeš, největší problém je neujidat, zvlášť ty fritátové 🙂

  9. Mila Jani , dik za vsechny recepty .Nektere delam presne jak pises a dalsi s malou obmnenou, ale vzdy to vyjde fantasticky. Kazdy ctvrtek se tesim co zase posles. a jeste nez jdu spat ( tady jsou skoro 2 hodiny rano) kontroluji e mail jestli uz tam mam neco od

    Tebe .Tyhle nudle urcite vyzkousim.Doufam, ze uz mas kuchyn jak sis prala. Dik za vse a dej nedet jestli jsi uz ochutnala ten clam chowder Dik za kazdy ctvrtek a dalsi vedomosti. ktere i ja vitam , i kdyz nejsem nejmladsi.EvaK

    1. ❤️

      (Kuchyň přijede z výroby až příští týden, takže i polévka ještě čeká na vyzkoušení.)

  10. Zdeněk says:

    Precizní, vtipné, odzkoušené i s fotodokumentací. Co dodat? Jako vždy.

  11. Jako každý čtvrtek. Bezva článek i recept. Celestýnské nudle dělávám – resp. dělávala jsem – musím se k nim vrátit. Dík za připomenutí, milá Flo. Je mi s tebou na dálku fajn.

  12. Jani, děkuji, teď o víkendu zkusím, ještě nevím které, možná oboje. Už se těším. Šlo by to udělat třeba den předem? Jaké by to bylo? Alena

    1. Alenko, úplně v pohodě, vůbec bych se toho nebála. Ty fritátové můžou trochu pozbýt na křupavosti, ale myslím, že to nebude tak hrozné.

  13. Jedním slovem mňam,,,co víc dodat,já jako stará škola nejvíc miluju domácí nudle,knedlíky…..a tady se vždy od Tebe dá najít něco….díky za to.Věra

  14. Kateřina says:

    Mňam, mám ráda domácí těstoviny, klasické nudličky i tyto. Mamka nám je také dělávala.
    A nesníst je ještě před servírováním? Nemožné 😀

  15. michaela says:

    Je děkuji za nápad, zrovna se chyxtám o víkendu dělat hovězí vývar, tak místo normalních nudlí budou celestýnske 🙂

  16. Super, děkuji.

  17. Gabi K says:

    Ahoj Flo, varenie ni je sice mojím koníčkom, ale jesť sa musí. poprvé som robila palačinky asi v 12. rokoch, ke´d rodičia odcestovali a ja ostala s mladšími súrodencami sama doma, neskor som ich robila skoro denne pre syna a teraz icz robím vždy, keď prídu vnúčatá.
    Dostala som na ne dobrú radu od profesionálne kuchara, aby sa nelepili – pridať do cesta lyžicu pudingového prášku – pomáha to.
    Aby mi palačinky neplávali v oleji, panvicu před každou novou palačinkou vymažem mašlovačkou.

    Prajem pekný a pohodový deň.
    Gabi K

    1. Takový tip jsem ještě neslyšela, zajímavé. Skoro se mi to chce vyzkoušet, i když s lepením palačinek k pánvi problém nemám, stačí mít opravdu dobře vyhřátou pánev 🙂

  18. Václav Kopáček says:

    Minule byly nudle moc fajn tak tyhle budou určitě taky. Díky za recept. Kopy

  19. Simča S. says:

    Milá Flo – zase jsem se naučila něco, co jsem nevěděla A HLAVNĚ – ty to umíš vysvětlit tak, že už to nezapomenu!
    Věděla jsem, že existují nudle fritátové (občas vidím napsané fridádové či fritádové a pod…) a nudle celstýnské. Jen jsem nnikdy nevěděla čím se liší. Ono v některých receptech jsou osmahnuté a přitom nazývané celestýnské a pod.
    Stačilo mi, že jsi napsala, že fritátové jsou proto fritátové, že jsou ofritované a hotovo. To se prostě zapomenout nedá :-).
    Díky z tvou žasnou práci!!!

  20. Miluše Dvořáková says:

    Milá Flo, díky, díky a ještě jednou díky. Simča přede mnou to tak hezky napsala, že já bych to lépe neudělala. Na Tvoje povídání o vaření se pokaždé velmi těším, s čím novým zase přijdeš. Moc děkuji a zdravím M.

  21. Milá Flo, nedočkavě se těším na tvé čtvrteční recepty. Při zmínce o studené pánvi jsem si s úsměvem vzpomněla na svoji babičku, která vždycky říkala „První lívanec – žvanec“ . Moc ti za tvé inspirace děkuji.

    1. To je pěkný, zkusím si to zapamatovat 🙂

  22. Dělám celestýnské, ale používám dětskou krupičku a přidávám sekanou pažitku nebo petrželku a koření dle libosti. Po opečení zaleju studenou vodou a omeletka nabobtná a pak krájím. 🙂

  23. Martina says:

    Moc děkuji za další skvělý recept 🙂 Došlo mi, že to, co jsem celou dobu považovala za celestýnské nudle, jsou nudle fritátové. Neva. Jednou už jsem je doma zkoušela, ale podle tak záhadného receptu, že mi nedošlo, že základem je vlastně palačinka. Tenhle recpt bude stopro lepčí 🙂

  24. Díky za osvěžení hnedle zapomenutého.
    Připomněla jsi mi záležitost starou 35 let. Byli jsme v hospůdce, celá banda lidí včetně dětí. Když si ty naše už po třetí dávaly palačinky, málem mě porazilo a to nejen z těch keců okolo, že ty ubohý děti určitě nedostaly týden najíst. Spíš z toho, že mi na férovku předevšemi řekly, že tak dobré a slaboučké palačinky já neumím. Za pár panáků jsem z kuchaře vytáhla to jeho tajemství.
    Na 1/4 litru mléka dát 1 vejce, 10 deka hladké mouky a špetičku soli. Je skrz ně vidět pomalu i Svatá Hora. ????

  25. Hana Mušková says:

    Tak tomuhle se říkávalo Nedělní škola. Luxusní vložka do polévky.
    Děkuji za připomenutí.
    Zdravím, Hana

  26. Zajímavé a může to být dobré, i jako pochoutka k televizi místo tyčinek. Vyzkouším.
    Diiky za zajímavé recepty.
    Dana

  27. No skvěle! U nás se doma dělaly od mého dětství „friDátové nudle“. Liší se od těch friTátových tím, že se udělají stejně, ale už se nakonec neosmaží. Tak přemýšlím, jak těm našim domácím říkat, když nejsou ani celestýské, ani fritátové. Asi zůstanu u původního zaběhaného názvu s tím „d“ 🙂 Každopádně jsou všechny tyto nudličky vynikající!
    Díky, jako už mnohokrát jsi mi u vaření projasnila obzor. …se cení… 😉
    Codo

    1. Tak to je hodně povedené. Tím jsi mi projasnil zatažený den 🙂

  28. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni.Nedávno jsem se tady zmíňoval,že jsem do polévky udělál celeszýnské nudle místo obyčejných bezvaječných.Přiznám se,že jsem fritátové nudle ještě nedělal a ani neokusil,Dobrý recept.Zrovna vařím slepičí polévku a tohlé je jako by mi to spadlo z nebe.Dík

  29. Mishka says:

    Milá Flo,
    jako vždy luxusně zpracované téma. Děkuji za tip pro dnešní večeři – palačinky. Doufám, že zbydou nějaké na zítra do polévky a nebudu muset smažit znova 😀
    Jako vystudovaný matematik mne tvůj vtip opravdu pobavil. Vážně to tak občas máme 🙂
    No a jako matematik se tě musím zeptat, zda v 6. bodě receptu nemají být na konci centimetry místo milimetrů. Tedy, jak tenké mají být fritátové nudle? 2-3 mm nebo 2-3 cm na šířku?
    V lásce k matematice i ke kuchyni jsem s tebou za jedno. Proto díky za to, že nám kuchařské umění podáváš laskavým a srozumitelným způsobem.

    1. Nene, šířka je opravdu v milimetrech. Zdravím matematičku 🙂

  30. celestýnské nudle dělám také ,ale fritátové podle tebe neznám,alez ní to báječně. Unás se dělají tak že se rozšlehá vajíčko se lžící horké vody a lžičkou strouhanky osolí opepří osmaží nakrájí a vkládá do hotové polévky na talíři. noa to jsem si celá desetletí myslele že jsou ty fritátové.Život stále překvapuje i v 70ti

    1. To je ale taky pěkný recept! Flo.

  31. Flo,moc děkuji za další nápad jak oživit polévky 😀
    Hana

  32. Tvé články mi přinášejí radost vždy a dnes jsi mi vysvětlila čím to je.Né že bych to netišila a několikrát jsem se o tom už zmínila.Číst Tvé recepty je prostě radost a člověka to nutí začít vařit.Děkuji Marie

  33. Vlasta Krestová says:

    Díky za další hezky popsané postupy na nudle. Dobrých rad není nikdy dost.☺

  34. Ahoj Flori,jsem moc ráda za recept na celestýnské nudle. My jsme je doma nedělali,ale teta je dávala do polévky často a celou dobu mi vrtalo v hlavě co to je za mňamku,v čem se ta slepičí polévka liší. Pak jsem jednou u nich polévku jedla a nudle mi chutnaly,jen jsem stále nevěděla jak na ně. Tohle je tak přehledný popis,že ani já už nebudu tápat. Jen co budu vařit polévku z masového vývaru zkusím celestýnky a možná i ty fritátové nudle. Už se těším. Ahoj Alča

    1. A výhoda je, že se dají zkusit oboje najednou 🙂

  35. Ahoj Flo, nikdy jsem nesmažila musím zkusit Díky za recept.

  36. Marta Chvátalová says:

    Děkuji moc celestýnské dělám často,fritátové zkusím,ale každý Tvůj receptík je luxusní.

  37. Celestýnské nudle dělávám na velké rodinné sešlosti. V jednom penzionku jsem je viděla zajímavě servírované a od té doby se toho držím.
    Hotová palačinka se hustě posype sekanou petrželkou či pažitkou či obojím, klasicky se svine a pak se nakrájí na kolečka (vlastně šnečky). Takhle podávám na velké míse, kde si už každý naloží svůj počet šnečků do talíře a zaleje polévkou.

  38. Eliška says:

    Milá Fló,

    děkuji za skvělé recepty,rady a návody…

    1. Potěšení je na mé straně ❤️

  39. Milá Flo, tohle je můj první příspěvek ke Tvým receptům protože dneska už mi to nedá. Jsme v kontaktu teprve krátce, ráda si Tvoje recepty a ostatní návody a povídání čtu, pár receptů jsem si už zkusila a musím říct, že dobrý!!!!!. Dneska jenom musím podotknout, že jsem se řehtala jako blázen tomu úvodnímu vtipu, protože takovýho mužskýho já mám doma. Díky. Hodně úspěchů a těším se na další Tvoje nápady.

    1. Tak to ti k takovýmu mužskýmu blahopřeju a děkuju, že tu jsi ❤️

  40. Ahojky Florentýnko, děkuji za spoustu užitečný rad a úplně se stydím ze to, že jsou věci, které neznám, co se vaření týče a je mi dost let Zdena V.

  41. Tereza says:

    Milá Flo, sice ti něco komentuji poprvé, ale pravidelně tvůj blog sleduji a tímto článkem jsi mi udělala obrovskou radost. Svítek/celestýnské nudle mi dělávala do polévky maminka a babička, takže jsem si hezky zavzpomínala na dětství 🙂 Úplně bych na to už zapomněla!

  42. Milá Florentýnko! Smažené nedávám na ubrousek, ale do síta – zůstává to víc křupavé. Vyzkoušeno mám na bramborácích, topinkách a teď vyzkouším na těch fritátových nudlích…za kterýžto recept děkuju.
    A palačinky dělám stejně jako paní Eva – recept màm z prima kuchařky …za pár panáků jsem kdysi vytáhla z cukráře recept na mňamku.????

    1. Bezvadná vychytávka, díky ❤️

  43. Milá Fló,
    díky za inspiraci. Už vím, co bude zítra na snídani. Palačinky! A věřím, že tentokrát se mi fakt povedou! 🙂

  44. Ahoj Flo a všichni příznivci,zase krásný recept.Já ještě do těsta než začnu smažit přidávám buď hrášek a nebo mrkev.Je to potom barevnější a chutná to taky dobře.Zdravím všechny Jitka

    1. To je parádní změna ❤️

  45. Ahoj Flo.
    Děkuji za další recept.
    S těmito nudlemi jsem se setkala v Úsporné kuchařce od Anuše Kejřové ,kde se též rozepsala, že do nudlového těsta nepatří voda.
    Když byli děti ještě malé jsem tyto nudle pro ně připravovala.
    Přeji hezký víkend. I.

  46. irena says:

    Ahojik Tynko,dekuji za recept!
    Kdyz zila maminka delala tyhle nudle a ja VZDYCKY je jedla jen na sucho!,
    jdu delat palacinky tak si pripravim vic testicka,moc jeste jednou diky za vzpominku

  47. Jindra says:

    Nudle jsou moc dobré.Díky za recept

  48. Darma says:

    Jsem moc zvědavá na ten recept na dokonalé palačinky. Já jsem je totiž taky celé roky dělala z hladké mouky, a pak jsem jednou vyzkoušela recept kde se kombinuje hladká a hrubá napůl a jiné už nedělám. Jsou mnohem lepší než ty z hladké 🙂 Krásný den Florinko, Zdraví Darma

  49. Růžena Kozáková says:

    děkuji, určitě brzy vyzkouším

  50. Kauerová Zdenka says:

    Milá Florentýnko, děkuji za recept i za krásný e-mail. Celestýnské nudle dělám pro sváteční jídlo, ale název fritátové se přiznám, slyším poprvé. Nikdy, aspoň nevzpomínám bych fritátové nudle jedla. Pro mě nóvum. Jak vidím, stále je se co učit! Vše je tak krásně popsáno, že i kdybych nechtěla, musím návod vyzkoušet.:) Zdena

  51. Jaroslava says:

    Ahoj Flo, ač v letech k těmto nudlím jsem se ještě nedostala.Ale pustím se do ni,protože můj muž, na rozdíl ode mne ,je polévkový a každá změna ho baví.Takže děkuji a těším se na další tvůj recept.

  52. Dagmar says:

    celestýnské nudle dělám dost často, máme je rádi do hovětího vývaru. Opekat je mne tedy nenapadlo, ale zátra mám pozvanou celou rodinu na oběd a hned je vyzkouším. Díky Dáša

  53. Alena says:

    Milá Flo,
    minulý týden jsem do vývaru zbaběle hodila nudle z obchodu, dnes jsem se rozhodla použít celestýnské nudle dle Tvého receptu a slavila jsem velký úspěch! Bohužel tak velký, že rodina jedla polévku i k večeři a už jí na zítra moc nezbylo 🙂
    Navíc jsem začala dle Tvých rad dělat pomalé vývary a dočista jsem se do nich zamilovala! Jsou neskutečně výborné a já Ti moc děkuji!

    1. Není nad to, když rodině chutná a člověk kvůli tomu musí měnit kuchařské plány 🙂

  54. Tak jsem dnes poprvé v životě, a to je mi už přes 60 let udělala fritátové nudle přesně podle receptu a včera hovězí vývar. I manžel mi sdělil, že nic tak dobrého už dlouho nejedl. Moc děkuji za krásné recepty a povídání, jste mi velkou inspirací.

  55. Dobrý den, chci se zeptat, zda se dají celestýnské nudle i usušit třeba v troubě a v podstatě si je udělat dopředu na nějaký ten měsíc 🙂 Děkuji mnohokrát 🙂

    1. Sabino, to je jako sušit palačinky na později, já bych to nedělala. Celestýnské nudle jsou svou povahou měkké, nikoli sušené.

  56. Irena Dvorská says:

    Dobry den, Dekuji za rady a recepty. Varím pravidelne, v práci- pracuji jako Hospodyně- chuva, a často vnoučatum a své mamince. Myslela jsem si že se nazyvají ,,Frydátové,, I v 60 letech se človek poučí. Já je nedávám do oleje, ale dokončím opečení v troube. Hezké dny!

  57. Irena Dvorská says:

    Ješte chci dodat že mám velky úspech s touto polévkou:
    Zeleninová polévka s pestem a fridátovými nudlemi-
    Ingredience: Na 4 l polévky:
    50 g másla, Dva stroužky česneku dvě cibule, 5 středně velkých brambor, Dvě polévkové lžíce soli, jedna Lyžička hrubě sekaného pepře, 3 mrkve, dvě petržele, čtvrtina středně velkého celeru.
    Ingredience na fridátové nudle:
    3 vejce, 0,5 l mléka, Jeden Hrnek mouky hladké, Kávovou lžičku soli špetku cukru.
    Postup: Vše hrubě pokrájíme, Na másle na malém ohni pomalu osmahujeme pravidelně mícháme a udržujeme alespoň 30 min.
    Zalijeme vodou do 4 l a přivedeme k varu vaříme do změknutí zeleniny. Vše rozmixujeme a polévka je hotová.
    Postup na nudle: Vše rozmixujeme na jemnou kaši a smažíme placky na trošce oleje po oboustrannách. Hotové placky srolujeme a nakrájíme z nich polo široké nudle. Nudle dáme na plech a protože již byly smažené na oleji nepřidávám žádný tuk a v horké troubě opečeme dozlatova.Na 200° kolem 10 min.
    Při podávání dáme polévku do mísy. Doprostřed nudle a okolo jednu kávovou říčku pesta. Dobrou chuť.

  58. Tereza says:

    Tak jsem to zkusila s tím 60 g množstvím mouky a palačinka úplně na nic! Takže jsem dala těch 75 g a pak to bylo OK.

  59. Milá Florentýnko,
    jsem stále Tvoje velmi spokojená „žačka“, i když to k mém věku už je poněkud nepatřičné… :). Ale mám dotaz: zde na těchto stránkách k těstíčku na celestýnské a fritátové nudle (mmch skvělé!) píšeš (kopíruji): Těstíčko nechte 30 minut odstát při pokojové teplotě. No jo, ale v Kuchařce pro dceru u palačinek (str. 114, vydání třetí, dotisk první) píšeš… „nechte aspoň 1/2 hodiny v lednici odpočinout“… Nabízí se mi nerudovské „kam s ním“? Ale fakt… kam s ním?
    Jinak jsem Ti stále nesmírně vděčná za všechno, co pro nás děláš, jak nás, některé neznalé, vedeš a provázíš úskalími v kuchyni… jsi skvělá a jsem ráda, že se nám věnuješ… díky Tobě už nejsem takové nemehlo a drtivou většinou doma sklízím pochvalu a mám z toho velkou radost.
    Opatruj se v těchto náročných dnech… 🙂

  60. Zdravím Tě, milá Flo!
    Celestýnské nudle znám od dětství a provázejí mě po celý život (takže už hodně dlouho). Vždy jsme je ale jedli v hovězím či slepičím vývaru.
    Fritátové nudle jsem neznal, trefil jsem ale na ně v Kauflandu; byly od výrobce Leimer z Německa. Vyzkoušel jsem je a nebylo to špatné. Tuším se jmenovaly „frikadele“. Teď už je nekupuji, ale děláme je doma.
    Napadlo mě, že by se daly celestýnské a fritátové nudle použít i v jiných polévkách, např. některých zeleninových. Např. ve špenátovém či brokolicovém krému nejsou vůbec špatné.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close