Svítek do polévky

Svítek do polévky je pro mě tou nejsvátečnější volbou, pokud se mám rozhodovat, co v neděli přijde s vývarem na stůl.

Tudíž receptem na svítek definitivně zakončím měsíční seriál o vložkách do polévky. Finis coronat opus. Konec korunuje dílo. Navíc jste už beztak víc než přejedeni vývarů s rozličnými přídavky.

Jelikož nudle byly z tuhého uhněteného těsta, krupicové noky z těsta třeného, celestýnské nudle z palačinkového těsta opečeného v pánvi, přidám k tomu svítek z piškotového těsta, upečeného v troubě. Podle mě je vyvrcholením něčeho, co bych nazvala umění jednoduchého jídla. Z obyčejných surovin vznikne docela obyčejným postupem něco, co vyvolává úsměvy, přináší uspokojení, prožitky a vzpomínky.

Základní postup na základní svítek do polévky

V souvislosti se svítkem se často uvádí, že se připravuje z piškotového těsta. Já si tím nejsem tak docela jistá, ale necháme si to tady jen sami pro sebe, dobře?

Běžné piškotové těsto začíná vždy šleháním nějaké části vajec. Někdy bílků, jindy žloutků, občas i celých vajec, záleží na receptu. Pokud do piškotového těsta přijde tuk, stane se to obvykle až v závěrečné fázi připravy těsta. U svítku do polévky se ale s tukem začíná, máslo se totiž utře – čili nechá zpěnit – a teprve později se přikročí k přišlehání žloutků a k zapracování sněhu z bílků.

(Poznámka na okraj: O tření másla jsem psala před čtrnácti dny, když jsem rozebírala krupicové noky. Pokud si nejste jisti, co takové tření obnáší, koukněte na předminulý recept.)

Svítek tedy trochu to připomíná třené těsto na bábovku, jenomže na něj zase svítkovému receptu chybí mléko. Pokud už se náhodou mléko v receptu vyskytuje (jakože se občas vyskytuje), tak ho je jen malé množství. Takže si myslím, že svítek do polévky je jakýsi kříženec mezi piškotovým a třeným těstem, který by byl nejspíš slepou vývojovou větví, kdyby v polévce nechutnal tak dobře.

Rozpis surovin

U svítku platí: kolik másla, tolik mouky, plus pár vajec rozdělených na žloutky a bílky, aby se žloutky mohly jeden po druhém postupně vmíchat do utřeného másla a aby se z bílků mohl ušlehat sníh.

Na jedno vejce připadá jen trocha mouky, někde mezi 10-20 g. Čím víc mouky, tím bude svítek hutnější. Čím víc mouky, tím spíš se ještě v receptu pro odlehčení těsta objeví jedna nebo víc lžic mléka či smetany na vaření.

A to je, hned po velké špetce soli a pár strouhnutích muškátového oříšku nebo květu, celá věda.

Jak se svítek do polévky peče a jak se podává

Pečení svítku vypadá jako hračka: těsto se rozetře na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou (případně vyložený papírem na pečení). Nalévá se obvykle jen v nízké vrstvě, asi na prst vysoké, což znamená někde kolem jednoho až jednoho a půl centimetru, ale klidně můžete roztírat ještě víc do tenka, jako jsem to udělala já. Pekla jsem v remosce, takže jsem v rámci prevence připálenin chtěla mít rovnoměrně pokryté celé dno bez ohledu na konečnou výšku těsta.

Péct můžete kdekoli mezi 180-220 stupni, doba pečení se bude přiměřeně tomu pohybovat od 8 do 15 minut. Správně upečený svítek má lehce zezlátlou barvu na povrchu a hlavně je na dotyk pružný (přesto křehký, šťouchejte do něj jen s citem).

Krátce po upečení svítek vyklopte, zhruba po minutě odpočinku by to mělo jít snadno. Pokud ho vyjímáte i s papírem, žádné záludnosti zde čekat nemusíte. Pouze nezapomeňte papír včas sloupnout, za tepla to jde podstatně líp než po vychladnutí.

Svítek krájejte teprve po kompletním vychladnutí. Pokud víte, že na to čas nemáte, upečte svítek den předem.

Nejhezčí jsou malé čtverečky 2×2 cm, obdélníky 1×2 cm, a působivě vypadají i kosočtverce. Případně též tenké nudle.

nakrájený svítek do polévky

A jako vždy na konec to nejdůležitější: svítek vkládejte do polévky až těsně před podáváním. Nebo ještě lépe v samostatné misce. Jakmile nabobtná v polévce, přestane být tak dobrý.

To vlastně ještě není všechno!

Dovolím si vám vyvolat úsměv na tváři ještě jedním kuchařským návrhem. Až si užijete svítku obyčejného, jak jsem ho popsala výše a jak ho popíšu i v receptu níže, nechte se zlákat na nejrůznější obměny a ochucení. Základní těsto unese i něco navíc, například:

  • vrchovatou lžíci nasekaných bylinek
  • vrchovatou lžíci strouhaného parmazánu
  • vrchovatou lžíci drobně pokrájené šunky
  • vrchovatou lžíci drobně pokrájeného vařeného nebo pečeného masa ze včerejška
  • vrchovatou lžíci nasekané uvařené či podušené zeleniny, jako je třeba mrkev nebo kapusta
  • vrchovatou lžíci mladého hrášku (pokud máte mražený, rozhodně ho předem nechte povolit a ohřát na pokojovou teplotu)

Těsto na svítek do polévky ve skutečnosti unese dvě vrchovaté lžíce přídavku, takže se nebojte výše uvedené možnosti kombinovat do dvojic. Myslím, že na vás svátečnost takového záměru musí dýchat už jen z představy samotné.
 

Svítek do polévky

Množství: 4-6 porcí

Svítek do polévky

Suroviny

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • velká špetka soli (zhruba třetina lžičky)
  • špetka muškátového květu
  • máslo a hladká mouka na vysypání plechu (stejně dobře poslouží i papír na pečení)

Postup

  1. Máslo a vejce nechte aspoň hodinu ohřát při pokojové teplotě, budou se vám lépe třít a šlehat. Mělký plech nebo pekáček vytřete máslem a vysypte moukou, anebo ho vyložte papírem na pečení. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů.
  2. Máslo a velkou špetku soli utřete vařečkou nebo v kuchyňském robotu do světlé pěny, máslo by mělo aspoň trochu nabýt na objemu.
  3. Do utřeného másla přidávejte postupně žloutky a každý vždy dobře zapracujte, další přidejte teprve tehdy, až se předchozí zcela vstřebá a spojí s máslem.
  4. Bílky ušlehejte metličkou na sníh. Pokud máte bílky o pokojové teplotě, nemusíte se bát šlehání ručně, sníh budete mít hotový za jednu až dvě minuty a vcelku bez námahy.
  5. Lžíci mouky vmíchejte do utřeného másla, následujte lžící ušlehaného sněhu. Tak pokračujte, až do těsta zapracujete všechnu mouku. Nakonec jemně metličkou vmíchejte i zbytek sněhu, ale přestaňte hned, jakmile se směs bude tvářit, že je jednolitá. Dalším promícháváním byste už jen vyháněli z těsta vzduch.
  6. Hotové těsto rozetřete na plech ve vrstvě vysoké zhruba jeden centimetr. Rozhodně nemusíte roztírat až do okrajů, pokud používáte velký plech o rozměrech trouby.
  7. Pečte ve vyhřáté troubě 10-15 minut, až povrch získá světle zlatou barvu a těsto při dotyku pruží i uprostřed. Přesný čas vzhledem k malému množství těsta záleží hlavně na tom, jak dobře vaše trouba vede teplo a jak spolehlivý má termostat, takže nikam daleko neodcházejte a ke konci pečení buďte ve střehu.
  8. Upečený svítek nechte jednu až dvě minuty vychladnout na plechu, poté vyklopte na talíř. Pokud jste použili papír na pečení, zhruba po pěti minutách ho šetrně sloupněte a odstraňte.
  9. Zcela vychladlý svítek rozkrájejte na drobné tvary podle vašeho estetického cítění. Chcete-li, nebojte se vykrajovat drobné tvary vánočními vypichovátky.
  10. Svítek vkládejte do talířů až těsně před podáváním a zalévejte polévkou připravenou z vývaru. Případně servírujte zvlášť v misce.

 

Join the Conversation

  1. Ladislav says:

    Flo děkuji, dělám právě ten s bylinkami, je to úžasná výplň čistých polévek. Polévka je grunt jak říkala babička a to ostatní je špunt ????měj se krásně.

  2. Milá Flo, jsem zlákaná. Sbíhají se mi sliny už dnes, v neděli si pochutnáme.

  3. Jitka says:

    Moje maminka dělávala v rámci úspor svítek s koprovou omáčkou a s ničím dalším. Když jsem tuto oblíbenou pochoutku poprvé uvařila coby vdaná paní, manžel to okomentoval slovy: „Tu omeletu bych si dal s marmeládou a omáčku s masem.“ Tak jsem si příště udělala jen pro sebe a najednou prý jestli může ochutnat ???? Od té doby ho milujeme celá rodina. Postup mám ale trochu jiný a tak ráda vyzkouším ten Tvůj ????

  4. Milá úžasná Flo, sliny se mi také sbíhají,ale nebudu čekat na nic a udělám svítek hned dnes, protože nechci,aby se mi sliny sbíhaly moc dlouho. Přeji pěkný den

  5. Míla says:

    Milá Florentýnko, svítek je u nás velmi oblíbený, ale já dělám krupicový podle receptu mojí babičky, která pomáhala v kuchyni na zámku. Množství je vždy podle toho, kolik ho má zbýt na mlsání po jídle. Krupičku namočím do mléka alespoň na hodinu. Potom rozšlehám vejce se solí, vmíchám do namočené krupičky a těsto z obou stran opeču na másle v obrovské pánvi. Ty kraje většinou nepřijdou do polévky, ale právě na to mlsání.

  6. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni.Dobrý nápad,svítek jsem ještě nedělal a proto ho musím vyskoušet při svátečním obědě.Uvidím jak se rodina bude tvářit.Dík za recept.

  7. Zdravím Flori, no člověk to úplně cítí na jazyku, akorát jsem lenošná pro dva lidi
    dělat takový luxus. No uvidíme, jak dlouho budu odolávat.

  8. GaŠa says:

    Ahoj Flo,

    díky za inspiraci… O svítku do polévky jsem popravdě dosud jen četla. Předpokládala jsem, že to je něco jako celestýnské nudle :-). Nedělala ho ani jedna z babiček, takže je to pro mě úplná novinka. Ale určitě ráda vyzkouším 😉

  9. Krupička, mlíko, vejce, smažím na pánvi na trošce másla do mírně zlatova. Máslo tomu dodá luxusní šmrnc. Vmíchávám k tomu podle chuti cokoliv, na co mám chuť, nebo nechám jen tak. Do polívky prostě vynikající. A co nenasypu do polívky, to jde v pytlíčku do mrazáku a příště jako když nadeš. Ale Flo, ten tvůj recept vyzkouším. Proč by třeba nemohl být svítek ještě lepší?! Vaření je zkoušení, zkoušení je radost. Polívkám zdar Codo

  10. JITKA says:

    Tak jsem se dočkala,čekala jsem kdy napíšeš o svítku.Skvost na talíři.U nás je to taky sváteční polévka,máme ho rádi i na sladko,rozdělám jahody se šlehačkou a to je taky bašta.Zasněžený pozdrav posílá Jitka

  11. Milena says:

    Ahoj Flo,diky za inspiraci.Dělám všechny možné vložky do polévky,ale svítek ne.Možná pro to,že když jsem byla dítě,v naší rodině se nedělal,a tak mi ani nechyběl.Moc ráda vyzkouším,aby mým vnoučatům v životě přibylo něco dobrého,na co budou v dospělosti vzpomínat.Posílám pozdrav Milena

  12. Dobrý den Flo, děkuji za další inspiraci k vaření.
    Musím Vám říct, že už mám uděláno polévkových nudlí na čtvrt roku. Prostě jste mě inspirovala a oprášila jsem strojek na nudle co mám po mamince. Těším se na další recepty a na sladké úplně nejvíc. Děkuji.

  13. Radek says:

    Ano, svítek mi babičku připomněl, ale to byla asi jediná věc co mi nechutnala 🙂 (takže jsem vyjedl polévku a svítek zůstal)

  14. Nadia says:

    Díky, Flo, za nový nápad! Dělávala ho moje babička i mamka. Obě ho dělaly na pánvi, takže i já pokračuji v jejich trendu… Tvůj recept vypadá moc zajímavě, takže ráda vyzkouším!!! Měj se krásně!

  15. Mirka says:

    Ahoj Flo,

    děkuji za recept a za vzpomínku na babičku, určitě vyzkouším. Babička dělala svítek k obědu, bohužel recept se mi nedochoval. Určitě tam dávala krupici, měla ho tak 1,5-2 cm vysoký, přidávala buď hrubě namleté nebo celé škvarky a vždycky ho pekla v troubě na plechu ve starých kachlových kamnech.

    Už se moc těším na příští týden:-)

    Mirka

  16. Věra says:

    Ahoj Flo,

    mám v plánu dělat vývar tak zkusím tvůj svítek dcera bude mít určitě radost a bude jí chutnat a jestli můžu poprosit někdy i ten svítek jak popisuješ v úvodu jako zákusek bych moc poprosila o recept — Krásné zimní dny
    Věrka

  17. Jiřina says:

    Bezva, další nápad co vyzkoušet pro rodinu při nedělním obědě. Svítek znám, jedla jsem ho se smetanovou omáčkou, ale ještě nikdy jsem ho nevařila. Časem vyzkoušim i variantu – krupička, mlíko, vejce, máslo a smažit na pánvi. Dík.

  18. Šárka Zemánková says:

    Milá Florentýnko, který kuchyňský robot je ta správná volba? (Recept na nočky) Díky za tip,Šárka

  19. Ahoj Flo,

    recept vypadá báječně. Babička také dělávala svítky, ale ty jsme jedli jen tak bez ničeho. Bývaly k obědu pravidelně jednou za týden. Někdy jsme je jedli jen tak, někdy k tomu babička udělala hlávkový salát. Někomu se to bude zdátá divná kombinace, ale vůbec to nebylo špatné. Měj se krásně Florentýnko.

  20. Saša says:

    Dobrý den, svítek dělávala moje babička – vím, že tam dávala krupičku. Děkuju za připomenutí, mohla bych to vxzkoušet s bylinkami.

  21. Kocourek Bodík says:

    Šestihodinový čirý vývar z vepřových kostí je v mraznici, křehoučké škvarky ve sklenici, inspirace v hlavě a tak o nedělní polévce je rozhodnuto.
    Zdravím.

  22. Helen says:

    Nejmilejší jídlo mého tatínka, svítek na čtverečky a zalitý rozehřátými povidly! Láska k němu se u nás dědí, pravidelně se ho domáhala postupně dcera a pak i vnuk.

  23. Naděžda says:

    Děkuji Flo,
    miluji polévky a na svítek už se těším.

  24. Milá Flo, děkuji za recept, ráda si pochutnám na jakémkoliv vývaru ale svítek jsem ještě nikdy nezkoušela, tak to bude premiéra. Eva

  25. Eva S. says:

    Milá Florentýnko,
    díky za inspiraci a recept. Svítek se u nás dělá se zeleninou, dává se do sváteční polévky. Ale mám jeden zážitek – kdysi dávno, je ti už víc jak 50 let, jsem byla jako družička na svatbě maminčina příbuzného na venkově a od té doby jsem nezapomněla na svatební polévku se svítkem, který byl tvořen z poloviny nadýchaným těstem a druhá půlka – vrstva – byla játrová směs, která chutnala jako játrový knedlíček. Svítek byl nakrájen na tenké plátečky cca 2×2 cm. Vím, že se mamka ptala kuchařky, jak se dělá, ale ona recepty zásadně nikomu nedávala. Byla to už starší paní, která se vyučila v Praze za kuchařku ve známé kuchařské škole, ze které prý vycházely ty nejlepší kuchařky. Sloužila v domech zámožných lidí a na důchod – už ale v jiné době, se nechávala najímat na svatby, kde vařila. Nezapomenu na to, jak byla oblečená při podávání jídla a jak ji všechny poslouchaly na slovo. Až o mnoho let později jsem našla recept na „játrový svítek“ v knize receptů Sandtnerové. Krásná vzpomínka, díky. Eva

  26. katka says:

    Ahoj Flo, dělám občas, hlavně pro sebe, svítek sýrový a musím se vždycky držet, abych ho nesnědla ještě před tím, než ho naservíruji do polévky. 😀

  27. Drahomíra says:

    Děkuji za e-mail milá Flo a možná někdy zkusím. Měj se hezky a těším se na něco sladkého 🙂 D.

  28. Věra says:

    Díky za recept. Určitě vyzkouším. Tchyně dělala svítek do vánoční rybí polévky a já jsem se ho nenaučila.

  29. Jiřina says:

    Milá Flo, děkuji moc za recept.Svítek dělala moje babička s bylinkami,v neděli bude ve vývaru pro vnoučátka. Přeji krásné únorové dny:-) J.

  30. Zdena says:

    Ahojky Flo, tato lekce vložek do polévek mě přímo nadchla, ale ty svítkové nudle v nejbližší době určitě udělám, děkuji šikovná kuchařko Zdena V.

  31. Ilona says:

    Ahoj Flori, perfektní vzpomínka na dětství. Babička svítek dělávala docela často a my děti jsme ho milovaly. Určitě brzy vyzkouším a doufám, že bude tak dobrý jako od babičky. Děkuji za všechny výborné recepty, Ilona

  32. Hana Mušková says:

    Milá Florentýnko,
    opravdu – to nejlepší na konec. Dobrý svítek , to je už ,,vyšší dívčí!“
    A tak nezbývá než poděkovat za tuto úžasnou polévkovou osvětu a těšit se na další Tvoje recepty a postupy!

    Hodně radosti v kuchyni přeje
    Hana

  33. Soňa says:

    Milá Flo, v neděli bude polévka se svítkem. Už se těším. Děkuji Soňa L.

  34. Libuše says:

    Milá Flo. Moc děkuji za připomenutí receptu na svítek. Hned o víkendu upeču.Už se těším.

  35. Ahoj Florentýnko,díky.Tak takové množství zavářek do polévky,to jsem nečekala.Všechny určitě vyzkouším.

  36. Lenka says:

    velké poděkování, už ho peču.

  37. Helena says:

    Dobrý den,
    svítek jsem dělávala, velice podobný, většinou nazeleno se špenátem. Už jsem ho nedělala roky, co děti vyrostly, teď po připomenutí to asi zkusím, Dětem jsem vykrajovala formičkou srdíčka, okrojky jsme si sypali do polévky my dospělí. Bylo to sváteční jídlo a děti občas chtěly tu srdíčkovou polévku.

  38. Kynčlová Ilona says:

    Zdravím tě Flo,svítek jsem dělala jednou-před lety a asi se nepovedl a nechutnal mně. Před týdnem jsem se pustila do domácích nudlí a byly super a před tím jsem dělala strouhání,které jsem měla ráda už jako dítě.Svítek zkusím znovu podle tvého receptu ale co bych moc ráda uměla je svítek sladký ale nadýchaný a pocukrovaný moučkovým cukrem. Takže díky za recepty které posíláš a za inspiraci a ať se ti skvěle daří.

  39. Otuš says:

    Ahoj milá Florentýnko, děkuji za recept, jelikož jsem svítek nikdy nedělala, dělám jen nudle, strouhání a vajíčkové kapání = tak určitě ráda vyzkouším!! Ale už teď se těším na ty slaďoučké recepty:))) Měj se krásně, hodně zdravíčka Tobě i rodince přeje O.

  40. Jiřina says:

    Zdravím, milá Florentýnko, svítek je přepychová záležitost. Moje prvorepubliková babička ho dělávala zrovinka jako ty, právě s vyšlehanými bílky, vždycky ho měla báječně nadýchaný. Občas přidala hrášek, případně poctivou selskou slaninu, nebo jen bylinky. Podával se čirý vývar, v tom svítkové nudličky = znamenitá sváteční polévka. Přeju krásný a jídlem provoněný celý rok! J.

  41. Ahoj Flo,
    tak u nás se svítek dělal jedině na sladko v době dozrávání jahod. Protože s rozmačkanýma jahodama se smetanou a cukrem je nejlepší! Díky za připomenutí dětství.
    E.

  42. Jani, děkuju za další skvělý recept. A mám prosbu: když se blíží ten masopust, nemohla by se tu objevit i fazolová polévka? Já ji pořád ne a ne trefit dobře.
    A třeba v Berouně mají nedaleko plaveckého bazénu v mexické hospodě tak dobrou bezmasou fazolačku(!), že ji jedí i obě moje mlsné dcerunky. Tak nějakou takovou bych potřebovala umět, ale nedokážu lousknout.

  43. Šárka says:

    Ahoj milá Florentýnko děkuji za recept ještě jsem svitek nedělala a tak se těším že se
    se zase něco naučím .Děkuji za recept .Přeji příjemný víkend

  44. Bára says:

    Díky, Flo, na svítek jsem od mala úplně zapomněla. Krásný víkend!

  45. Lída says:

    Aha, tak teď jsem se dozvěděla, co nám to babička dávala do polévky.
    On to byl svítek. Určitě vyzkouším a budu nostalgicky vzpomínat na dětství. Díky Flo 🙂

  46. Alena says:

    …a na Valentýna (nebo jen tak) se dají vykrájet malá srdíčka 🙂

  47. Pavel says:

    Ahoj Jani!
    Moje maminka pekla svítek ke koprové omáčce a pamatuji,že to těsto pekla(dusila) na pánvi zalité vodou.Tak 1cm. vody nad těstem.Asi tak,jako když se vaří rýže

    1. I já to tak znám, nejdříve se upeče na másle taková tlustá omeleta z krupice, pak zalije osolenou vařící vodou a pod poklicí nechá vsáknout. Je to dobrá příloha.

  48. julianna says:

    Flo myslíš že tento svitek může i žlučníková dieta

  49. Kauerová Zdenka says:

    Ahoj Flo, díky za recept. Svítek znám z dětství, kdy mi byl podáván jako omeleta jen tak. Vždy mi to velmi chutnalo. Návod s přimícháním bylinek je super a v polévce super na druhou. Měj se hezky a těším se na další čtvrtek.Zdena

  50. Ahoj Flo.
    Těším se na každý tvůj článek.
    Svítkové nudle neznám, ale ráda je vyzkouším, jak bude reagovat rodina.
    Děkuji za další recept.I.

  51. Ahoj Flo,svítek jsem ještě nedělala,ráda vyzkouším.Krupicové noky byly v neděli a všichni si pochutnali,díky za úúúúžasné recepty.

  52. Marcela says:

    Dnes jsem dělala, rodina koukala co to je, použila jsem vypichovátka a udělala různé tvary, zkrátím to, oblizovali se až za ušima a chválili a chválili… a o odkrojky se tahali 🙂 děkuji za báječný recept a inspiraci.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close