Čokoládová pěna se dá vyrobit jen z tabulky čokolády a trochy vody (jakkoli neslučitelné se tyto dvě suroviny zdají být).
Poněkud pokročilejší a hříšnější recept na čokoládovou pěnu už vyžaduje čokoládu a smetanu ke šlehání. Čokoláda se nejprve s trochou šlehačky rozpustí na hebký krém a poté vmíchá do našlehaného zbytku smetany.
Modernější verze vznikne, když se vám do seznamu surovin připlete zralé avokádo.
Ovšem ta nejlepší čokoládová pěna na světě potřebuje kromě čokolády a smetany taky vajíčka. A protože je dnes Valentýn, rozhodla jsem se vás tímto receptem svádět. Ovšem musím vás varovat. Pokud byste nepřestali včas ujídat, čokoládová pěna bude jediný hříšný bod vašeho valentýnského dne.
Čokoládová pěna krok za krokem
Protože na čokoládové pěně není nic těžkého, trochu vám prodloužím postup fotkami, ať si vše pořádně vychutnáte.
Jelikož má být výsledkem pěna, bude potřeba během přípravy vyrobit něco našlehaného. V tomto případě jde o našlehané bílky s cukrem, které vytvoří sníh, a navíc o našlehanou smetanu. Obě dvě tyto našlehané přísady se spojí s rozpuštěnou čokoládou obohacenou o máslo a žloutky.
Poznámka k vejcím
Vajíčka v receptu zůstávají tepelně neupravená, což z čokoládové pěny dělá dezert poněkud nevhodný pro rizikové skupiny strávníků, tedy nemocné, hodně staré nebo naopak hodně mladé.
Vajíčka z obchodní sítě v podstatě nemohou být nakažená salmonelou, protože chovy, ze kterých pocházejí, jsou velmi přísně kontrolované. Mnohem větší šance pořídit si salmonelu vzniká u domácích chovů, o kterých toho moc nevíte. Domácí vajíčka od dobré známé jiné dobré známé, která je spřátelená s šikovným sousedem se slepicemi, bych na čokoládovou pěnu raději nepoužívala.
Určitě taky dává smysl vzít co nejčerstvější vejce.
Postup
- Ze všeho nejdřív si nachystejte a odměřte potřebné suroviny, protože se vám to v rychlosti dalšího postupu bude hodit.
Na co si dát pozor: Zde se toho moc stát nemůže, tedy až na krádež surovin domácími zvířaty. Já jsem si jen na deset vteřin odběhla pro foťák a kočka, která do té doby spala v bezpečí za sedmero rohy a sedmero dvěřmi, stihla polovinu másla přemístit na podlahu a částečně i do žaludku. Nechápu, kam to dnešní zvířectvo spěje, když neprojevuje žádnou úctu k surovinám.
- Čokoládu a máslo vhoďte do kastrůlku a velmi šetrně rozpusťte. Klidně ať to trvá pět minut, je to lepší, než kdyby se vám čokoláda samou nedočkavostí připálila. Připálená čokoláda hrudkuje a hořkne v ústech, což se k valentýnské romantice nikterak nehodí.
Pokud máte plynový sporák anebo obavy, že nedovedete plotýnku nastavit na dostatečně malý výkon, raději obě dvě suroviny vhoďte do misky, postavte nad kastrůlek s dvěma výškovými centimetry vroucí vody, čili tak, aby se miska nedotýkala vodní hladiny, a za velmi mírného pobublávání vody je v této vodní lázni rozpusťte.Na co si dát pozor: Držte se hesla, že na tající čokoládu ani na tající ženu se zásadně nespěchá.
- Rozpuštěnou čokoládu nechte vychladnout na takovou teplotu, jakou byste si představovali pro horkou koupel. Čili někde těsně kolem 40 stupňů. Občas míchejte, ať čokoládě nezpůsobíte hrudky nebo škraloup. Do takto naladěné čokolády přidejte žloutky, klidně všechny najednou, a rázně promíchejte, aby se s čokoládou spojily na hebký krém.
Na co si dát pozor: Když čokoládu dost nevychladíte, žloutky se po přidání srazí a hmota bude zhrudkovatělá. Při troše snahy se to částečně ztratí v dalším postupu, ale dokonalý výsledek už nečekejte.
- Protože rozpouštění čokolády a následné chladnutí chvíli trvá, využijte toho k tomu, abyste si ušlehali pevný sníh z bílků a cukru.
Nejprve z bílků ušlehejte řídkou pěnu, posléze trochu hustší pěnu, ovšem stále tekutou, a následně po lžících zašlehejte cukr. Potom pokračujte ve šlehání další dvě až tři minuty při plné rychlosti šlehače, až špičky sněhu na vytažených metličkách zůstanou bez hnutí, čili pevné. Cukr bílky zpěvňuje a brání přešlehání, bez něj by vypadaly vysušeně a drolivě.Na co si dát pozor: Cukr klidně můžete přidat k bílkům hned od začátku, sníh bude mít lepší kvalitu, ovšem ručně se takový sníh téměř vyšlehat nedá. Pokud vám nemůže pomoci mixér, robot, dobrý známý nebo váš milý, začněte šlehat bílky bez cukru a cukr přidejte až do tekuté sněhové pěny, jak jsem uvedla.
- Ušlehaný sníh zapracujte do čokoládové hmoty. Rozhodně tak učiňte po třetinách, čili natřikrát. První dávka sněhu nadlehčí hutnou čokoládu a přiměje ji, aby druhé dvě dávky přijala s větší lehkostí a menšími ztrátami vzduchu.
Na co si dát pozor: Sníh se do hmoty zapracovává zvolna tak zvaným překládáním, které je šetrné a nezbavuje sníh příliš velkého množství vzduchových bublinek. Znamená to, že velkou lžící nebo stěrkou přejedete u dna mísy a to, co vynesete na povrch, vyklopíte nahoru. Pak mísou o kousek pootočíte a provedete totéž znovu a znovu a znovu, až máte pocit, že to docela trvá a až vznikne rovnoměrná směs bez bílých cancourků sněhu. Výjimkou je první dávka sněhu, kterou – pokud nemáte dost času nebo trpělivosti nebo obojího – klidně do čokolády vmíchejte poněkud rázněji metličkou.
- Nakonec ušlehejte smetanu a zapracujte ji do čokoládové směsi stejným způsobem jako před chvílí sníh. Jen nemusíte postupovat po třetinách, udělejte to v jednom kroku.
Na co si dát pozor: Smetana musí být pořádně vychlazená, aby se dala našlehat a nechtěla se hned urážet nebo srážet. Zásadně nešlehejte smetanu zcela do tuha, ale jen do polotuha, v podstatě by měla stále ještě trochu téct. Jen tak se dobře spojí se zbytkem směsi. Pokud můžete mísu s ušlehanou šlehačkou obrátit dnem vzhůru a přesto se vám nic nevyklopí do vlasů, tak už jste šlehali moc. Tuhle šlehačku použijte do vídeňské kávy nebo na dortík a do čokoládové pěny si ušlehejte novou.
- Takto to vypadá nakonec, po zapravení sněhu a smetany:
- Hotovou pěnu rozdělte do skleniček a nechte v lednici několik dlouhých nedočkavých hodin vychladit. Nedočkavých proto, že je mi víc než jasné, že hned vyškrábete mísu, takže budete předem tušit, jaký skvost na vás v lednici čeká.
Jak vidíte, příprava čokoládové pěny je sama o sobě plná lásky a obětavosti a mazlení. Výsledek funguje jako lektvar zamilovanosti, komukoli ho podáte, bude vám oddaně a slastně ležet u nohou. Čím větší porci mu naservírujete, tím déle mu to vydrží.
Co se týká obav o počet kalorií v jedné porci, záleží na tom, jak velkou misku si chcete dopřát. A navíc vás můžu ubezpečit, že pokud k přípravě pěny nepoužijete žádnou robotickou pomoc, vším tím šleháním všechnu energii spálíte už předem.
Suroviny
- 120 g hořké čokolády
- 4 lžíce másla
- 4 vejce, rozdělené na žloutky a bílky
- 4 lžíce cukru krupice
- 120 ml smetany ke šlehání
Postup
- Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky.
- Ve vodní páře nebo v kastrůlku na velmi mírné plotýnce opatrně a za častého míchání rozpusťte čokoládu a máslo.
- Odstavte, nechte vychladnout na teplotu kolem 40 stupňů a vmíchejte žloutky.
- Metličkou, nebo raději mixérem, našlehejte bílky do hrubé, tekuté pěny. Po lžících k nim zašlehejte cukr a pokračujte ve šlehání, až sníh tvoří tuhé špičky.
- Sníh lžící nebo stěrkou zapracujte ve třech postupných dávkách do rozpuštěné čokoládové hmoty. Učiňte tak postupným překládáním, tedy tak, že směs ze dna mísy obloukovým pohybem překlopíte nahoru.
- Nakonec ušlehejte smetanu na hustou, avšak stále ještě trochu tekutou šlehačku. Stejným způsobem jako prve sníh ji vpracujte do čokoládové směsi.
- Pěnu rozdělte do čtyř skleniček nebo misek a nechte v lednici zatuhnout aspoň 4 hodiny.
- Podávejte zdobené ovocem a posypané kakaem, strouhanou čokoládou, sekanými oříšky, mandlemi, pistáciemi – jak je libo.
Poznámky, rady, nápady:
Pokud máte rádi jen malé, symbolické porce, můžete místo toho pěnu nalít do nízké široké nádoby a po zatuhnutí z ní lžící vykrajovat čokoládové noky.
Milá Flo, veliká gratulace k dvěstěpadesátce:-) A k tomu patří veliké díky za všechna Tvoje lákadla a Tvé nápady! Minulý týden jsem při oslavě dvacetin dcery zazářila hovězím vývarem se skvostným svítkem a dnes se pustím do pěny – tu všichni milujeme:-) Přeji Ti ať se stále daří a rodina kuchtících nadšenců se rozrůstá!
Milá Flo moc děkují za super návody a nápady moc si toho vážím,už řadu věci jsem vyzkoušela a vždy to byl úspěch. Tak ještě jednou moc velké díky
Milá Florentýnko, děkuji za báječný recept, který určitě vyzkouším. Čokoládu u nás všichni milují, takže pevně věřím, že jim bude moc chutnat. Já sama už se na tuto pěnu těším velice. Přeji Ti krásný den
Toto by mělo být trestné. NEMOHU žádnou čokoládu a nic sladkého. Ale z minula ten svítek byl skvostný. Díky.
Já zas (naštěstí jen dočasně) nemohu nic mléčného a vejce, taky jen zpovzdálí závistivě slintám ????.
Moc gratuluji a díky za skvělé nápady :-)) Lucie
Ahoj Flo, i když Valentýna neslavíme, tak tohle prostě musím udělat! Akorát jsem do odpoledne v práci, tak přijde pěna na stůl až o víkendu. Ale myslím, že to vůbec nevadí. Už jsem zkoušela čokoládovou pěnu podle Vaňka, ale byla se želatinou a i když byla dobrá, nebyla dechberoucí. Jsem zvědavá na tuhle. Vypadá skvostně. Díky za skvělé recepty!
JÉŽIŠI….. to je krása a výborný mlsek. To musím vytvořit, už se těším. Milá Flo, ty jsi vskutku svůdnice, Tobě se nedá odolat.
Milá Florentýnko, zatím jsem byla pouze čtenářkou tvých receptů, ale tenhle určitě vyzkouším. Už se těším na víkend, jak své milé překvapím.
Ještě jednou díky a krásný den.
Milá Florentýnko,
čokoládu miluji v jakékoliv podobě, toto ale musí být doslova delikatesa.
Díky za úžasné recepty.
Milá Flo,, gratuluji k 250-ce! Valentýna naslavíme, ale slavíme moje narozeniny a už vím co udělám za desert????. Díky moc za inspiraci(jako vždy a každý čtvrtek). Šťastné vykročení k další 250-ce????????!
Ahoj Flo, už při čtení mám plnou pusu slin. Příští týden přijedou vnoučata, tak jim připravím tvojí čokobáseň. Krásné dny, J.
Mein Gott , takové pokušení …
A to jsem si minulý týden po stoupnutí na váhu říkal , že aspoň dva věsíce zůstanu bez sladkého .
Ale asi podlehnu :o)
Ahoj Florentynko dekuji za recept, vypadá to luxusné a určite chutná ????????preji ti krásný den a jeste hodne vynikajicich receptu a rad.
Nádhera !!!!!!!! ale nechám si jen zdát Alena
Úžasné. Tuhle pěnu dělávám na výročí nebo jiné slavnostní dny, a vždycky si s manželem moc pochutnáme.
Recept mám od mamky, která ji připravovala pro taťku také např. k výroční nebo na narozeniny, a my se ségrou jsme mu vždycky většinu snědly. A tak ji mamka začala dělat pro všechny 😀
Ahoj Flo,velká škoda,že nemám v lednici smetanu,takže si nechám tuhle mňamku až na víkend,ale už se moc těším a manžel bude určitě nadšený,miluje čokoládu v jakékoliv podobě.Díky za receptík.
ach jo – a moje novoroční předsevzetí o hubnutí je opět v čudu… Florentýnko Florentýnko, Ty mi dáváš!
Je to nádhera !!!!!!! Dík.
Děkuji za recept – zrovna jsem uvažovala, co jednoduššího udělat k obědu, který mi dá hodně práce.????
Milá Florentýno, přeji Ti další spousty nápadů a potěšení z Tvojí práce, užij si Valentýna a máslovou kočičku podrb za ušima, protože s ní nic nenaděláš a protože je normální. Ta naše sežrala pěnové puzzle, jak mi právě sdělila dcera. Je to hezký příklad, co znamená říct, že bylo „jídlo pro kočku“. Díky Tobě se můžeme podobnému hodnocení našich kuchařských výtvorů vyhnout, a to je moc bezva. Nosíš lidem radost. Máme Tě rádi
Codo
Dobrý den, Florentýno, připojuji se ke gratulaci. Dost jsem se od Vás za tu dobu naučila. U receptu na pěnu bych uvítala i bezvaječnou verzi – ráda bych ji udělala pro někoho právě z rizikových skupin…
Děkuji Martině za dotaz, také bych uvítala verzi bez vajec ze stejných důvodů. Stačí je prostě jen vynechat? Moc děkuji a těším se na další úžasné tipy a recepty. Od doby, co jsem objevila váš web, nemám např. problém s kynutým těstem, děkuju!
Ahoj Flo,
opravdu jsem se snažila odolat, věř mi… Ale tomuhle se nedá, to je nebe v puse!! Tak mě to navnadilo, že jsem ji hned dělala – je úžasná! Děkuji, děkuji, ale váhu jsem raději založila hlouběji pod postel…
Nejvíc se mi na popisu líbil ten obloukový pohyb, takový asi hned tak někdo neovládá a už jsem zvědav, jak při výrobě téhle čokoládové delikatesy bude ladné obloukové pohyby dělat i má milá …
Není vyloučeno, že si při té atraktivní práci vymíním funkci instruktora obloukových pohybů a budu svou milou pěkně vést, aby její pohyby při překládání čokoládové hmoty byly opravdu ladné a obloukové!
Až se taková vychlazená pusinka z téhle čokoládové pěny bude nádherně vyjímat a pomaličku rozpouštět na pupíku mé milé, pak …
Teda! Pssst …
A díky, Florentýnko, za tvou neutuchající péči! Vždycky si čtení tvých receptů musím rozdělit na dvě, tři etapy a pauzírovat, jinak si připadám jako kocour před klecí plnou kanárů, jak je to k nevydržení …
Fí ha, pečení sladkého není moje parketa, ale tohle bych zvládnout mohla.
Tak v neděli budeme (jak čtu nahoře) skoro všichni na čokoládě.
Tak dobrou chuť .
no teda…..velká gratulace k 250 receptu….děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším, už teď se mi sbíhají sliny…..
Ahoj Flo,
tvůj recept je úžasný a určitě ho udělám své dceři mému zlatíčkovi která má teď těžké období a čokoládu milujeme obě dvě – jsi úžasná a měj se krásně – snad se podaří jak tobě
Milá a šikovná Florentýnko,již jsem vyzkoušela mnoho receptů a samozřejmě skládam pochvalu nejen Tobě ale i sobě,protože Tvoje recepty jsou srozumitelné snad každému.Nejvíce mě baví podrobný postup a popis surovin.Velice mě při vaření zajímá i to vše kolem a protože vařím již min. 40 let tak samo vaření pro mě není problém.Ale to počteníčko okolo mě fakt baví.Tak zas někdy,hezký den a těším se na recepty na jaro plné zeleně a zdraví.Přeji zdraví a sílu kvůli nam všem,kteří radi vaříme.Dáda
Mňam. Už se chladí v lednici 😉 Díky za Tvé úžasné recepty, Flo.
Už sa chladí… a áno, vylizovala som, mňam. A vyšlo aj šesť porcií, pre každého v našej rodine. Vďaka Flo.
Díky za recept.Příští sobotu máme rodinnou oslavu,tak recept využiji.Hezký den
Milá Florentýnko,
děkuji za tvé zábavné recepty, vždy se u nich pobavím a potom si i pochutnáme, takže V E L K Ý D Í K
Juuu, to snad budu muset zkusit, děkuji za nápad a recept ???? Gratulace k výročí, Flo ????
Milá Florentýnko, dnes to pro mně byla muka dočíst recept na čokoládovou pěnu. Celou dobu se mi hromadily v puse sliny, ale tuhle dobrotu si nenechám ujít, protože všechny potřebné suroviny mám v lednici, tak veliké díky za recept Zdena V.
Ahoj Flo,gratulace k 250.????Jak mam delat jarni detox a shodit 2 kila,co mam v planu,kdyz nabizis takovy skvostny recept? No fuuj ty pokusiteli.????Dcera bude mit narozeniny a cokoladu miluje,tak doufam,ze si mi pena povede.Diky za recepty,kazdy ctvrtek se tesim.
Milá Flo, co mi to dělááááš! Za chvilku odložíme kabáty a bundy a to s takovou laskominou nejde vůbec dohromady.., ale to víš, že tvůj recept zkusím a už teď vím, že na výčitky nebude v mé hlavě ani místečko. 🙂
Asi budu hřešit :-). Díky za skvělé recepty.
Kristina
14.2. dnes máme zrovinka 32. výročí svatby, tak to spadla čokoládová pěna přímo z nebe, to teda jistě dnes připravím, děkuji 🙂
Milá Flo, ďakujem za zasielanie skvelých receptov, vždy v štvrtok si zvedavo otváram tvoj meil a teším sa na ďalšiu dobrotu. Dnešný recept určite vyskúšam, píšeš také podrobné postupy so skvelými radami a trikmi, že by sa mal podariť. Potom poteším svoju tehotnú nevestičku, ktorá by v čokoláde aj spala.
Draha moje Florentynko,
velikou gratulaci! A moc dekuji za bajecny recept. Valentyna sice neslavime, ale jsem presvedcena, ze zijem pouze a jenom jednou a tak udelat si obcas radost je potreba. Prusvih je, ze se ze me, i diky Tve pili v sepisovani, stala vyhlasena kucharka a at se snazim sec muzu a denne cvicim, tak ty kila jdou vys a vys. Ale jak pravi klasik: priberu po dortu i po mrkvi, tak co to furt resit. Tak ja jdu hresit! Opatrujte se a dekuji!
Gratuluji.
Děkuji,mňam.
Krásný den
Veronika
Milá Flo, já komentáře moc nepíšu, ale dnes musím. Prostě božské! Čokoládu miluji.
Děkuji za nápad.
Gratulace k jubileu:-)
Milá Florentýno,
blahopřeji k výročí a s vděčností Ti přeji vše, co je pro Tebe dobré. Receptů si moc užívám.
Milá FLO,krásný receptík,ale uvítala bych bez vajíček.Jinak moooc díky za skvělé recepty. jana
Čokoládovou pěnu miluji.Jen škoda že je tak moc kalorická.Musím se hlídat.Musím to naplánovat až nás tu bude víc.Já bych byla schopna sníst všechny porce. Díky za recept.Zdraví Marie
O bože, miluji čokoládovou pěnu a Tobě Flo moc děkuji za úžasný receptík s ještě úžasnějším popisem výroby 🙂
přeji krásného Valentýna
Milá Florentýnko
Právě jsem dodělala tu báječnou pěnu, už se
chladí v lednici.Přijdou mi děti na návštěvu tak jsem zvědavá jaký budu mít úspěch . Je opravdu
exklusivní, díky za recept. Mňam.
Milá Florentýnko,
někdy si můžeme dovolit zahřešit. Čokoládu v jakéko-li podobě miluji 🙂
Ahoj Flo,
ráda se připojuji k zástupu gratulantů k velké 250 :-). Moc díky za úúúúžasný a hříšný recept, který jsem hned vyzkoušela a myslím, že večer budu díky Tobě určitě za hvězdu ;-)).
děkuji za krásný recept, už se mi sbihají sliny. Jo a celestýnské nudle také nemají chybu
Ahoj Flo,gratuluji k 250-ce!!!! Za celý rok nesním čokoládu,ale takhle čokoládový dortík tó jó.Tuto pěnu dělám bez smetany už od roku 1980 a vždy chutná.Dlouho jsem jí nedělala ale vnučka má zítra 13 roků tak si v sobotu dáme do nosu.Tak vzhůru do další 250!!!
Dobrý den Florentýnko, gratuluji ke kulatému výročí a přeji hodně dalších vynikajících receptů, které potěší nejen Tebe, ale i nás, které je s radostí zkoušíme, vaříme, pečeme atd. Dík a přeji pevné zdraví a pohodu, Ivča
Škoda, že jsem ještě pořád v práci, takže dnes už pěnu nestihnu. Ale aspoň budu mít možnost říct své milé rodině, jak je mám ráda, i mimo Valentýna! Milá Florentýno, moc děkuji za další lákavý recept, už se nemůžu dočkat, až ho vyzkouším!
Sladká 250tka. Díky Flo.
Bez této kalorické atomovky se ráda obejdu a dám si raději něco ze zeleniny s pohankou.
Gratulujem k vyrociu 🙂 az mi prislo luto, ze ta nesledujem od uplneho zaciatku!!!
Dnes som piekla Sacher dort podla tvojho receptu, takze kapacitu na pridel cokolady som si uz tento mesiac vycerpala. Cokoladova pena bude musiet chvilu pockat, no ja to urcite dobehnem…
Milá Flo 🙂 předem gratuluji k 250 receptům které pro nás každý čtvrtek poctivě připravuješ 🙂 v tomto na Tebe jistě žádná nemáme 🙂
A musela jsem se pobavit Tvou kočičí kámoškou 🙂 protože máme 2 mňoukací rošťandy a k tomu 3 pořádné psí holky,tak moc dobře vím o čem píšeš 🙂 tedy psí děvčata jsou vychovaná a poslouchají na lusknutí prstu 🙂 (někdy na zdvižený prst 🙂 ) ale kočičáci jsou pěkné mršky 🙂
Myslím,že zítra bude pěna vyzkoušena,protože mám po školce nejmladšího vnoučka Františka a ten čokoládu přímo miluje 🙂 Tak díky za super typ a přeji spoustu dobrých nápadů na které se vždy moc těším Iva
Flo,miluji tvoje čtvrteční komentáře a recepty.Děkuji
Také se připojuji k všeobecnému nadšení a gratulacím k 250.. To číslo samo o sobě je ohromující a když si představím, co času a práce za tím vězí.. .klobouk dolů !
Čokopěna je úžasný recept na procvičování morálně volních vlastností 😀 A že budu muset ještě hoooodně potrenovat. V 17:45 vyrobeno a uloženo v lednici, v 19:30 sežráno. Příště si slibujeme, že vydržíme nejméně o 10 minut déle 😀
Florentinko, obdivuji vše co pro nás kuchařky děláš a jak to děláš. Takže velký dík a těším se na další skvělé recepty.
Milá Florentýnko,
Moc a moc gratuluji k tvé výdrži a ke 250ce! To se máme ! Za všechno dékuji! A už jsem zjistila, mimo jiné, že vychytávka s teplým hrncem nad nudlovým téstem fakt bezvadně funguje a platí i na štrůdlové tésto, je pak jak od cukráře! Díky za radostné čtvrtky ! Ať tě také nékdo hodně potěší ti přeje k Valentinu Eva .
Milá Florentýnko,též jako všichni ostatní Ti přeji vše nej k 250 ce,Tvoje recepty už shromažďuji asi 3 roky.Moc mě inspirují a velmi ráda čtu Tvé vyprávění před samým receptíkem,velice mě pobaví a pozvednou náladu.Díky za každý Tvůj nápad a přeji krásného Valentýna i když trošku později zdraví Tě Tvá čtenářka a někdy i kutilka Olina
Děkuji za recept, vypadá to božsky! Na víkend přijedou děti, tak tuto dobrotu vyrobim. Měj se krásně milá Flo a těším se zase na čtvrtek:)
Mila Florentyno, vcera jsem se na recept na posledni chvili vrhla. Je to rychlovka, a pena byla vynikajici! Dekuji moc!
Milá Flo, pekne vyzerajúci recept, ďakujeme:) Keďže sliepky nechovám, neriskujem recepty, v ktorých je surové vajce, je to príliš riskantné, lebo dodávateľom vajec neverím, už som párkrát narazila:(
Takže u nás sa hodovať veru nebude:)
Ihned jsem ji udělala. Výborná. Děkuji za recept.
Krásné, celkem jednoduché, ale strašně rychle mizí. Díky a gratuluji. Už si tvoje rady užívám od března 2017. Jen tak dál.
BOMBA !!!!!!!!! Čoko pěna je přesně to, na čem ujíždím! Určitě vyzkouším.
Přeji hodně dobrých nápadů do další dvěstěpadesátky a moc děkuji za recept.
Ach jo, tomu se nedá odolat! Ale už se těším jak se budou všichni olizovat. Díky.
Jitka
Mila Flo, pěna je naprosto božska, dekuji moc za recept 🙂 At se i nadale moc daří.
Milá Florentýnko, díky za veškerou péči a pravidelnost se kterou dodáváš tak precizně zpracované recepty svým čtenářům. Vždy ve čtvrtek se těším až si večer hezky v klidu přečtu jako dezert tvůj vtipný mail a čekám co na mě vyskočí za dobrotu. Je obdivuhodné, že jsi opravdu nikdy nevynechala jediný čtvrtek a to ani v loňském, pro tebe tak hektickém období stavebních prací a kočování z místa na místo. Ještě jednou velký dík.
Ahoj Flo.
Pro svou dietu si nemůžu sladkost připravit.
Ale i tak děkuji za skvělou inspiraci na Valentýna.I.
Milá Florentýno,
tahle pěna je báječná, mám téměř stejný recept,jen přidávám krapítek rumu.Tahle pěna nikdy nevydrží v lednici moc dlouho. Ještě jsem to pak vylepšila. Upekla jsem tenké těsto na roládu, vykrájela kolečka stejně velká jako průměr pohárku a pak už jen vrstvila.Dolů pěnu, pak kolečko „rolády“ a tak to střídám až nahoře zůstane pěna,ozdobím jahodou a mátou.Zatím si nikdo nestěžoval.
Přeji hezký den
No tak to je hotovo. Určitě vyzkouším. Mňam! Jak se u toho dá hubnout???
Díky. Iva
Ve spojení s borůvkami u nás recept jednoznačně zabodoval! Děkujeme a těšíme se na další 😉
Ahoj Flo,
v pondělí budu zkoušet čokoládovou pěnu. Jsem zvědavá zda-li se mi povede. Slíbila sem kolegyním ,že si dáme něco dobrého „na nervíky “ 🙂 .Jinak moc děkuji za úžasné recepty.
Iva
Ahoj Flo, můžu použít tuto čokopěnu mezi dortové korpusy? Udrží je nebo je příliš lehká a málo tuhá?
No, nevím 🙂 Ta pěna je poměrně řídká, než zatuhne v lednici, tak si nejsem jistá, zda ti nevyteče, až ji zatížíš horním korpusem.
Tak tohle je něco. Hořká čokoláda a čokoládové dezerty obecně nepatří k mým oblíbeným. Ale dnes čekám návštěvu, která vše čokoládové miluje. Bude nás celkem šest nebo osm, tak jsem udělala pěnu rovnou z dvojité dávky. Kromě bílků jsem předem našlehala i žloutky (cukr jsem rozdělila, půlku do žloutků, půlku do bílků). Do žloutkové pěny jsem postupně zašlehala zchladlou čokoládu, dále jsem postupovala podle receptu. Mno, výsledkem je, že návštěva si bude moct přidat, možná i dvakrát. 😀 A i mé nejnečokoládovější já musí uznat, že něco tak hebkého a lahodného se na talíři (nebo v tomhle případě ve skleničce) hned tak nevidí. Smekám a děkuju!
Tak to je velká paráda, Maruško, díky, že ses podělila o vylepšení i o radost. ❤️ Flo.
Tak já nevím co bylo špatně….normálně, když rozehřeju čokoládu, tak je v pohodě pěkná hladká tekutá…spolu s tím máslem ale tak nějak ztuhla a přestala být vláčná, ale stala se z ní taková lepivá hmota a nenechala se dostat znovu do toho tekutého stavu…fakt tam to máslo patří? Musel jsem to odpískat.
Petře, na 99 % to vypadá, že máslo obsahovalo moc vody. Buď nekvalitní máslo, nebo to možná dokonce byl margarín? V tom se čokoláda rozpustit nedá a dopadá to přesně takto.
Děkuji za připomínku, máslo to bylo běžné, standardní, ale kdo ví co do toho dávají, udělám druhý pokus. Zkusím něco na způsob ghí.
Ahoj Flo, nebudu šetřit chválou nad Tvou Kuchařkou pro dceru, která mi už nějakou dobu dělá pomocnici v kuchyni, samozřejmě taky web je úžasný a často chodím pro inspiraci právě k tobě ???? posledních pár dnů mám zálusk a také již nakoupené ingredience na mirror glaze, tedy zrcadlovou polevu, a stále váhám, na co ji nalít. No a nebudu lhát, moc by se mi líbila právě tato skvělá čokoládova pěna. Myslíš, ze by to šlo?? Po zchlazení bude cokoladova pěna dostatečně pevná, aby to zvládla? Nebo případně mas nějaký nápad, čím recept vysperkovat, aby se to dalo udělat??? Můj záměr je naplnit formicky semifredo pouze penou(žádný korpus, ovoce) a po zmrznuti polevat. Takovouto pěnu bych asi nevyklopila viď? Dekuji předem, pokud si najdeš chvilicku na odpověď a přeji krásný víkend. Monika
Moniko, pokud by se ti opravdu podařilo pěnu vyklopit, zmrazit a potom přelít polevou, tak si myslím, že by to jít mělo. To vyklopení bude největší oříšek, já bych asi zkusila pěnu udělat nejmíň den předem, aby stihla dost vyzrát a ztuhnout, a hlavně bych ji dělala do nějakých rovných, nevzorovaných formiček – čím míň záhybů, tím větší šance, že se vyklopí. Určitě pomůže kratičké nahřátí formičky v horké vodě. No ale riziko, že se pěna roztrhne, tu je a bude. Záleží na tobě, jestli ho chceš podstoupit.
Dobrý den, prosím pěkně, velmi me zaujala čokoládová pěna. Musim ji každopádně vyzkoušet. Jen mě zajima, zda drží tvar, zda je dost tuhá po pár hodinách? Chtěla bych z ni udělat semifredy ale nejsem si jistá, zda nebudou lepší sklenicky. Děkuji za odpověď ?
Niki, tahle čokoládová pěna je polotekutá, dokud neztuhne v lednici. Tedy sama o sobě tvar držet nebude, dokud se řádně nevychladí. Pak se z ní dají vykrajovat třeba nočky.
Dobrý den,
recept se mi moc líbí a ráda bych jej vyzkoušela. Je možné jej udělat bez vajec? Syrovým totiž u nás moc neholdujeme a zaručeně bych s tímto doma neuspěla 🙁
Katko, tak to je mi líto, nemám tušení, jak pěnu udělat bez vajec. Určitě by se dala vymyslet verze se šlehačkou, na způsob ušlehané pařížské šlehačky, ale už to bude zase něco jiného.
Tuhle pěnu dělám každý rok na synovi narozeniny. Zítra bude oslava, takže dnes ji taky budu dělat doma. Jednou jsem ji dělala i pro tchyni a dostala jsem velkou pochvalu ☺️ Je fakt luxusní
Úžasné, dělal jsem již několikrát. Děkuji. Dnes poprvé na indukční plotně na nejnižší stupeň, bylo to o dost jednodušší než na parní lázni. Navíc s 90% čokoládou ?