Libozrnný salát

Přítomní pánové snad odpustí, když je tentokrát nepotěším. Vymyslela jsem si recept, který jsem nazvala libozrnný salát a který dnes věnuju všem ženám. Jde totiž o jídlo zdravé skrz naskrz. Za dveřmi je svátek všech žen celého světa a navíc už začal půst, takže spěchám se svým dárkem, který by tuto důležitou polovinu lidstva potěšil.

Přiznávám se dobrovolně a bez mučení, že libozrnný salát je sice z výživového hlediska vyvážený, z genderového však vůbec. Ale jaký by to byl dárek k svátku, kdyby z něj tu největší radost neměl právě obdarovaný?

Myslím, že nemá smysl si před přírodou nalhávat, že ženy jsou stejné jako muži. Prostě nejsou. Ženy jsou slabší, citlivější, křehčí, jejich těla umí vyrobit jiná těla – sice menší, ale neméně opravdová. Tak proč si taky nepřipustit, že ženy mají i jiné chutě?

Doufám tedy, že tento recept přispěje k rovnoprávnosti chutí v rodinách.

Jakkoli přitažený za vlasy se vám tento úvod může zdát, věřte mi, že vím, o čem píšu. Čtu to ve svých emailech dnes a denně a je mi z toho smutno. Píší mi ženy, skutečné, plnohodnotné, svéprávné bytosti, že některé jídlo doma uvařit nemůžou, i když by na něj měly velkou chuť. Buď by jim to doma nikdo nejedl, anebo by se dokonce zbytek rodiny nahlas zlobil. A že pokud si něco takového uvaří, tak až ostatní nebudou doma, aby o tom nikdo nevěděl. Jako kdyby chutě ostatních rodinných příslušníků byly mnohem důležitější a nadřezenější. Nejsou! Všechny jsou přece důležité stejně. A pokud si někdo myslí, že jeho chutě mají mít neustále přednost, klidně ho odkažte na kus chleba v chlebníku, až si jednoho dne uvaříte něco podle sebe a uslyšíte protesty.

Pardon, muselo to ze mě ven. Takže teď už jen k vaření 🙂

libozrnný salát

Suroviny pro libozrnný salát

Základem libozrnného salátu je, jak už název prozrazuje, libovolné vařené zrní. Tento fakt už sám o sobě ve většině domácností spolehlivě zaručí odpor té části rodiny, která by jindy nechala na talíři maximálně tak ohryzané kosti a vůbec by nedbala, že na vás nezbylo nic a že jste si kvůli nim utrhli od úst svoji porci nebo dokonce zítřejší oběd.

Vařené zrní

Jako zrní neváhejte použít cokoli, co tuto definici splňuje. Může to být vařená pšenice, vařené kroupy, vařená pohanka, vařená quinoa, vařená rýže loupaná i neloupaná natural, vlastně do toho spadá i bulgur.

Pokud byste potřebovali, příslušné recepty na tyto suroviny najdete na mém blogu tady:

Já jsem si tentokrát vybrala pohanku, protože jsem ji zrovna měla po ruce.

Zelenina

V rámci preventivních opatření, kdyby třeba zrní jako odrazovací prostředek nestačilo, jsem salát dále doplnila dvěma podobami podezřelé zeleniny, totiž kapustou. Jednak kapustou hlávkovou, vařenou na páře, a dále pak růžičkovou, opečenou v pánvi. Zeleninu si však můžete zvolit zcela svobodně; pokud vaše rodina například nesnáší papriky, použijte je místo kapusty. Tepelně je upravte, jak uznáte za vhodné.

Tohle má být přesně ten druh receptu, kde se nikomu nemusíte omlouvat za výslednou chuť; tentokrát se skutečně řiďte jen tím, co chutná vám. Kdyby se náhodou stalo, že tento salát budete jíst týden, tak ať vám aspoň přijde k chuti.

Protože vařené zrní má vždy méně či více oříškovou chuť, zvažte, zda zelenina do salátu by neměla být aspoň zčásti pečená v troubě nebo opečená na pánvi. Opečení dá oříškovému nádechu vyniknout a ladí s ním. Právě proto jsem část kapusty opékala.

Recept na pečenou zeleninu najdete zde:

Zálivka

Salátová zálivka vše spojuje dohromady. Suroviny k sobě přimkne, prolne se s nimi a zvlhčí je svým dotykem.

Opustím-li zasněné výrazivo, znamená to, že budete potřebovat trochu oleje a trochu něčeho s kyselou chutí, co důkladně promícháte a spojíte v jeden chuťový celek. Pokud hledáte základní recept na zálivku, najdete ho tady:

V případě zálivky na salát se zrním mám hned dva užitečné nápady:

  1. První se týká použitého oleje. Když vezmete jakýkoli panenský olej, čili olej za studena lisovaný, opět tím posílíte oříškovou chuť. Olivový panenský olej myslím nechybí v žádné domácnosti, ale vůbec se nebojte sáhnout po takových skvostech, jako je panenský slunečnicový olej, lněný, makový, lískooříškový nebo vlašský ořechový olej. Podstatné je lisování za studena, pak už chuť přijde sama.
  2. Druhý nápad souvisí s kyselou složkou zálivky. Do salátů se hodí hlavně vinný ocet, případně citronová šťáva. Obojí je podstatně jemnější než kvasný lihový ocet, který dráždí vše, čeho se dotkne. A právě v případě, že sáhnete po citronové šťávě, zvažte použití i citronové kůry. Samozřejmě to obnáší nutnost chemicky neošetřených citronů, ale jelikož se právě stále ještě nacházíme v citrusové sezóně, dají se koupit za velmi rozumnou cenu. Kůra rozmixovaná s vymačkanou citronovou šťávou a panenským olejem dá vašemu salátu nový rozměr.
     
    Bílé citronové podkoří, tedy tu silnou bílou vrstvu, která se nachází hned pod žlutou kůrou, do zálivky nepoužívejte. Leda byste si potrpěli na obzvlášť hořká jídla.

Na uvedené dvě porce salátu vám zcela bude stačit jeden maličký citron, jinak si salát překyselíte. V případě, že najdete jen velké citrony, použijte šťávu pouze z jedné poloviny. Když vám kyselost nebude vyhovovat, přidat můžete vždycky.

Něco na zasycení

Pokud má salát fungovat jako plnohodnoté jídlo, budete k němu ještě potřebovat nějaký zdroj bílkovin. Čili přidejte rozdrobený sýr, uvařené nakrájené vejce, zbytek masa či ryby ze včerejška nebo třeba vařené luštěniny (skvělá bude například cizrna z konzervy). Je to jen na vás, pro co se rozhodnete nebo co zrovna máte po ruce.

Já jsem chtěla použít sýr, a tak jsem zvolila druh, který si notuje s kapustou, tedy ten s modrou plísní.

Semínka

Pokud si chcete salát užít ještě víc, neváhejte ho na závěr posypat nahrubo sekanými oříšky nebo semínky. Oříškové chuti nemůže být nikdy dost.

A tím bych složení tohoto ženského libozrnného salátu uzavřela.

PS. Ano, salát jsem testovala na svém muži. Varovala jsem ho, že to je to nejzdravější jídlo, které za dlouhou dobu jedl. Přežila jsem. Neprotestoval. Snědl ho. Pak si ještě přidal. Prý by si na takové jídlo dokázal zvyknout. Takže teď nevím, zda jsem pro vás, milé ženy, zvolila ten správný dárek. Každopádně si užijte svůj den!
 

Libozrnný salát

Množství: 2 porce

Libozrnný salát

Suroviny

  • 2 porce vařeného zrní (odpovídá tomu 100 g zrní v neuvařeném stavu)
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 10 kousků růžičkové kapusty
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 100 g sýra s modrou plísní
  • Na zálivku:
  • 1 bio citron
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • velká špetka soli

Postup

  1. Kapustu zbavte košťálu, zavadlých a poškozených vnějších listů a očištěný zbytek nakrájejte na tenoučké nudličky. Vhoďte je do pařáčku a na páře vařte 3 minuty. Pak na nic nečekejte a ihned kapustu propláchněte studenou vodou, aby vychladla a přerušil se proces tepelného znehodnocování. Díky tomu si zachová částečnou křupavost a hezkou svěží barvu.
  2. Růžičkové kapustě odřízněte zaschlé konce stonků, svlékněte ji od poškozených horních listů a pak překrojte na poloviny. Rozehřejte pánev na poměrně silný výkon, přidejte lžíci oleje a kapustu na rozkrojené straně rychle opečte dohněda. Pak snižte výkon plotýnky, kapustičky obraťte a ještě asi minutu nebo dvě je nechte ležet v teple, aby se trochu prohřály i z druhé strany a dostaly se do stavu přesně mezi syrovou existencí a úplným změknutím.
  3. Připravte si zálivku: chemicky neošetřený citron důkladně omyjte. Škrabkou na brambory mu oloupejte asi půlku kůry a tyhle krásné žluté proužky pak nožem nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Citron vymačkejte, ke šťávě přidejte velkou špetku soli, olivový olej a nakrájenou kůru. Buď důkladně protřepejte nebo prošlehejte malou metličkou, dokud se všechny suroviny nespojí na krémovou zálivku, anebo – což je úplně nejlepší – rozmixujte v malém příručním sekacím nástavci kuchyňského robota.
  4. Smíchejte vařené zrní s oběma připravenými druhy kapusty a se zálivkou. Výsledek ochutnejte a případně dosolte. Rozdělte na talíře nebo do krabiček, posypte nahrubo nasekanými semínky a rozdrobeným sýrem a užijte si zcela nerušené chvilky u salátu.

 

Join the Conversation

  1. Simča S. says:

    Já to furt říkám, že u nás doma je můj muž žena a já jsem chlap… (muž by to ocenil, já bych to nejedla :D)

  2. Ladislav says:

    Ahoj Flo trochu mi tvůj název připomíná Libozvučku ???? „Dva písaři „měj se krásně.

  3. Krásný čtvrtek. Proč nezkusit zas něco nového. Vždyť to tak lákavě vypadá, tak to musí i dobře chutnat. U nás je pohanka dost často, doplním ji zeleninkou a tou krásnou růžičkovou kapustou a bude to zas jiné. Díky, milá Flo, za inspiraci.

  4. Alena Svobodová says:

    Zdravím Tě Florentýnko, přeji Ti také vše nejlepší k svátku žen. To bylo dneska milé uvítání,děkuji. A salát libozrnný si určitě udělám. Ještě dokoupím pár ingrediencí a bude se kuchtit. Pohanku mívám doma,ale určitě ne bulgr,ale to se napraví a pak to může začít. Hezké jaro a dobrou náladu k tomu. Alča

  5. Ahoj Flo,
    salátek vypadá lákavě 🙂

  6. irena says:

    Flo, nééé, prosím, až takhle moc zdravá jídla nééééé !
    Jinak připouštím – pro vegetariány dobrý….
    Ale i tak Tě mám ráda! Pa.
    .

    1. Sonia says:

      A kruci……. já zrovna chtěla křičet anóóó….. jen víc a houšť a děkuji moc! Zrní i kapustu miluju 🙂

    2. Monika says:

      Tak si k tomu udelejte treba flanksteak 🙂

  7. Jarmila says:

    Krásný den. Prima nápad. Zase nový recept pro ty, co nemusí maso každý den. Děkuji

  8. Martina says:

    Ahoj Flo,
    tak tohle si určitě dám co nejdřív k obědu a myslím, že manžel se rád přidá. Maximálně si pak nad prázdným talířem neodpustí „mohlo tam být víc česneku“. Ale vzhledem k tomu, že to neříká jen nad krupicovou kaší a švestkovými knedlíky, beru to jako pochvalu. Díky a přeju krásné (čekání na) jaro

  9. Světla says:

    Jaká milá náhoda. V ledničce čekají kapustičky na zpracování a najde se i jiná zelenina na upečení. Pohanku i bulgur máme doma stále. Takže děkuji za recept na míru. U nás si dá ten salát i můj manžel, je tolerantní k mému vaření. Jenom tím salátem neoslavím MDŽ. Jsem z generace, která zažila povinné komunistické slavení tohoto svátku a nedokážu se od toho oprostit. Započnu tím symbolicky půst. Přeji všem radost z vaření.

  10. Miluju tvoje recepty i tvůj humor, Jani!
    Nad hláškou “ pokud vaše rodina například nesnáší papriky, použijte je místo kapusty“ se směju nahlas.
    A děkuju za zdravé – vegetariánské – trvale udržitelné. Všechno nejlepší k svátku, milá ženo.

  11. Michaela says:

    Flo, pro me je naklicena, nebo i nenaklicena, psenice varena, davno uz jedla. A nejen v salatu. Doporucim psenici spaldu a jeste lepsi je kamut! Ten prazim a sypu na jine salaty, nebo kroupu jen tak. U tveho rc se mi libi kombinace s kapustou a protoze ses strefila a ja jsem na ceste do trznice, kapusty koupim hned. Co se zalivky tyka, nejak se mi nezda citronova, ale treba takova avokadova? No, tu jeste vymyslim, az jak to bude chutnat. Spis to vidim jako normalni jidlo, polite maslem 🙂
    Skvely napad, fakt diky!

  12. Ahoj Florentýnko, to musí být dobrota, posypané třeba opraženými vlašskými ořechy.
    Dnes vyzkouším. Děkuji přeji hezký den a sluníčkové jaro
    Eva

  13. Jarmila says:

    Pekný deň Flo, prajem krásny deň žien a tento recept určite vyskúšam. Milujem všetko čo ostatní nechcú. Ale 100 ľudí 100 chutí vždy platilo a platí. Ja sa tiež držím toho ak nechutí namaž si chleba se sádlem. ????????

  14. Helena says:

    Milá Flo,

    to je jídlo přesně podle mého gusta. Lahodnost vařeného zrní jsem objevila už dávno (používám pšenici a ječmen). V tomto receptu je použita citronová kůra a bohužel citróny v bio kvalitě se těžko shání. Máš nějaký tip ? Díky Helena

    1. Ivana says:

      Citrony v bio kvalitě jsou běžně k dostání v Lidlu.

  15. Neuvěřitelný!
    Jestli tohle opravdu potěší ženu, dělal jsem to teda celý ty roky blbě…
    🙂
    Codo

  16. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni.Tak jak napsala paní Irena je to moc zdravé,ale maso je maso.Tentokrát asi tento recept nebudu skoušet,ale děkují.

  17. Martina says:

    Milá Flo, moc jsem se pobavila, krásně napsané. Můj muž jí ledacos, ale inspiruju se, až budu vytvářet svůj zítřejší oběd (ten je jen pro mě). Měla jsem v plánu jakési špaldové rizoto, salát bude taky fajn. A taky jsem si hned vzpomněla na loňský recept na karamelovou omáčku a na to, že jsem ji ještě nevyzkoušela, budu to muset napravit.
    Ženy, užijte si MDŽ, se salátem i bez.

    1. Martina says:

      Tak nakonec jsem se volně inspirovala a použila špaldové kroupy, syrový hlávkový salát, na pánvi opečený celer a brynzu, zálivku a semínka podle receptu. Je to vynikající… a brzo už asi nebude. 🙂

  18. Zuzana Poncová says:

    Tento typ salátu dělá moje snacha. Moc mi u ní chutná. Dělá ho s pšenice jednozrnky. Doporučuji vyzkoušet. Díky za všechny recepty, vždy mne inspirují a krásný den žen 🙂 přeji všem.

  19. Věra says:

    Ahoj Flo,

    salát vypadá lákavě a nebo´t mám doma všechny ingredience tak ho vyzkouším – měj se krásně a užij si MDŽ a novou kuchyň

  20. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, zajímavý recept včetně v tipného doprovodu. Určitě stojí za vyzkoušení,no mužská část naší domácnosti si asi nedá, nebo mě mile překvapí a ke konzumaci se připojí.
    Přeji hezký víkend.

    1. Kocourek Bodík says:

      Milá Vlasto – doporučuji připravit větší množství. Nebudete zaskočena, když to chlapům bude chutnat a kdyby se nechtěli ke konzumaci připojit, zbyde na další den.

  21. Saša says:

    Děkuju za tip – udělám pro manžela…

  22. Milá Flo, děkuji za recept, ale toto je na mě moc! Na víkend mám v plánu koleno z minulého týdne. Za tu flákotu budu jistě pochválena před nastoupenou jednotkou.

  23. Markéta says:

    Tohle si připravuji do práce????. Chlapům to ani nezkouším nabídnout…bulgur nebo cous cous, slzovku a červenou čočku doplním tím co mám doma: tofu, řecký syr nebo tuňák, syrovou nebo nákladnou zeleninu, klíčky nebo sušená rajčata v oleji a olivy. Sůl, pepř, olivový olej.????

  24. Iveta says:

    Já si takovéto rychlovky pro sebe dělám – nejaké to zrno, nejčastěji špaldu a na pánvi orestovanou zeleninu. Děkuji za tip pohanka – kapusta, protože co se týká pohanky trochu tápu, co se k ní hodí. Určitě přivítám další tipy na takovéto salátové kombinace. I já mám zkušenost, že studené na cesty poslouží také jako výborná svačinak nebo oběd.

  25. Ludmila says:

    Zdravím Tě milá Fló, i já Ti přeji k zítřejšímu svátku žen krásný den. Přidávám příspěvek ke dnešnímu salátů. Zrovná dnes mám k obědu podobný salát. Použila jsem kamut a hlávkovou kapustu jsem lehce podušila na cibulce s olivovým olejem a zakápla umeoctem. Umeocet se koupí ve zdravé výživě. Výborná teplá i studená varianta.

    Krásný den všem Lidka

  26. Milá Florentýnko,děkuji za recept,ale tentokrát již na začátku čtení jsem se zalekla,že to nebude nic pro mě a už vůbec ne pro manžela.Zeleninku nemusíme,já maso také ne,spíše sýry a mlěčnou stravu miluji,ale nevadí,počkám si na příště,Pokud slavíš MDŽ,tak přeji pěkný den a hodně zdraví a kulinářských úspěchů!!!Olga

  27. Kocourek Bodík says:

    Mám rád takhle milé, ve prospěch žen genderově nevyvážené texty.
    A jelikož nerozumím téhle větě: “ … pokud vaše rodina například nesnáší papriky, použijte je místo kapusty …“, musím se zeptat „A proč tedy ty papriky, když je rodina nesnáší?“
    Možná, že jsem genderově hloupější. Možná, je to tím, že tohle jídlo mi nepřipadá, že by mi nechutnalo. Možná i tím, že papriky jsou i pro mne – kocourka Bodíka – úžasná zelenina …
    😀

    1. Kocourek Bodík says:

      Post scriptum: k zítřejšímu svátku přeji všem ženám, ženuškám, dívkám i dívenkám i žábám, žabičkám či žabuškám vše dobré a krásný předjarní den!

    2. Kocourek Bodík says:

      A kdyby bylo nejhůř a chybělo by mi tam něco od masa, prohodím to celé nakrájenýki proužky masa z pečeného kolena nebo proliju výpekem.
      Taky dobrý, s tou navinulou chutí zálivky se to bude mít rádo!
      :-d)

  28. Kateřina says:

    Podobné záležitosti dělám poměrně často a můj trpělivý a nemlsný muž obvykle pronese hodnocení: „Je to zajímavé.“ Když na něj chci být hodná, vylepším mu to opraženou slaninou, to je to pak „zajímavé“ o něco méně 🙂

  29. Květa says:

    Moc dobré. Jinak přeji všem ženám krásné prožití zítřejšího svátku a úplně všem příjemné dny.

  30. Když jsem četla tenhle recept,myslela jsme,že to bude bezva jídlo pro mou dceru.Po chvíli uvažování jsem ale zjistila,že tenhle recept je geniální v tom,že dává možnost vybrat si suroviny podle své chuti.Tedy,já můžu krupky,bulgur ale i pohanku.Kapustu nesnáším, ale miluju pečené a oloupané papriky,ostatni přísady taky podle mojí chutí.Bezva recept!! PĚKNĚ si to ženy uzijte!

  31. Jarmila Vodičková says:

    Milá Florentýnko,
    děkuji za krásnou inspiraci ,už ted mám na to chut.
    Hezký zítřejší svátek.
    Jarmila

  32. Hehe, neuhodneš Flo, co by na tenhle salát řekl můj manžel. Přesně takovéhle věci on má totiž rád. A vzhledem k tomu, že poslední dobou do práce krabickuje, tak si ho určitě s chutí dá. Takže díky za tip! Holt mám doma výjimku potvrzující pravidlo. Nebudeš tomu věřit, ale on dokonce dobrovolně jí třeba brokolici nebo cizrnu…

  33. Milá Florentýnko,

    salát si určitě udělám a zcela jistě si na něm pochutnám – sama. Dnes jsem vařila ostré květákové kari a manžel nebyl nadšený – chybělo mu maso.
    Díky za skvělé recepty.

    Hana

  34. Marie says:

    Milá Florentýnko, ani ve snu by mě nenapadla takováto kombinace. Ale je to pro mě výzva!!! Už se pouštím do realizace a díky moc za inspiraci! Maruška

  35. Drahomíra says:

    Děkuji za inspiraci milá Flo a určitě tento recept vyzkoušim.

  36. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, saláty podobného typu mají u nás v oblibě. Libozrnný salát určitě vyzkouším co nejdříve, bezva inspirace.

  37. Jája says:

    Tak tohle by meho muze i 2holcicky asi (urcite) zabilo 🙂 Volim kombinaci okurka+rajce+paprika+vejce. Az ale budou zlobit,udelam koprovku.Ta bude stacit.Tohle je uplne jina uroven.To by pak nemluvili oni se mnou 😀

  38. Hana Mušková says:

    Milá Flo,
    děkuji za netradiční salátový recept. Trochu poodkryl roušku tajemství chutí. Možná pro někoho příliš ,,zdravých surovin“ , ale fajn je, že se dá přizpůsobit požadavkům strávníků.
    Zajímavý tip na novou kombinaci určitě ráda vyzkouším!
    Díky ! Tobě i všem ženám krásný svátek a uvařte si něco dobrého 🙂

  39. jenka says:

    Tak milá Florentýnko zrní jsem naposledy jedla jako dítě a to dokonce nevařené přímo na poli. Teď v 75 letech už se na něj nedám.Jinak mám saláty velmi ráda- hlavně vše co je zelené ale ty nové věci jako je špalda a nebo humus to mi stávají vlasy na hlavě.
    Ale salát mimo zrní si klidně udělám podle tebe- hned zítra na MDŽ. A doufám že si to všechny pěkně užijeme.Moc zdravím Jana

  40. Lenka says:

    Tak ja mam doma asi divny exemplar, ale myslim, ze s nicim spomenutym by nemal problem. Pokial na salate nie je majoneza je to v poriadku. Mensi chlapi asi problem mat budu, ale to je relativne casty jav, ak nemame spagety 🙂 Ale zase my sa asi stravujeme pre niekoho dost alternativne, toto je pre nas celkom normalne, buduci tyzden snad otestujem 🙂

  41. DášaV. says:

    Ahoj Flo, já tohle a podobné můžu plnými hrstmi. Můj muž by to bez řečí snědl, ale moc radosti bych mu neudělala. Proto si to moc často nedovoluju, a připravuju si to, když není doma. Díky za zveřejnění, zajímaly mě také reakce ostatních.
    A víš jak je to u nás doma s MDŽ? To musím zabrousit do doby našeho seznámení, ještě v době, kdy slavit MDŽ na pracovišti bylo něco jako stranický úkol. Můj muž mi řekl – já Ti na tenhle svátek nebudu nosit kytky, ani si nebudu jeden den v roce hrát na hodnýho, já Ti slibuju, že na Tebe budu hodnej celej život. A to taky splnil (lépe řečeno – plní), fakt :-). Měj se krásně! DášaV.

    1. To je tak krásně romantické ❤️

  42. Blanka says:

    Flo, děkuji za tento nápad se zrním. Mám z dob vaření makrobiotiky nějaké to zbylé zrní tak s radostí vyzkouším tento salát. Asi přes měsíc vařím pro mne a moje holky z našich mladých rodin, zeleninové večeře a tak vítám každý dobře vypadající recept se zeleninou. Tohle nám holkám, bude určitě chutnat. Naše chlapce necháváme v klídku a pojídají si zase ty jejich uzenářské dobroty….

  43. Alžběta says:

    Moc děkuji za recept. Byla to skvělá inspirace a výsledek naprosto předčil očekávání. Použila jsem quinou (poprvé), pečené papriky a sýr do salátu typu feta. Bylo to skvělé a konečně jsem se odhodlala vyzkoušet „zdravé zrní“, které pro mě vždy bylo synonymem pro „nejedlé“. Nakonec chutnalo i dvouleté dceři, na manželovi jsem zatím netestovala – nezbylo. 🙂 Těším se na další recepty.

    1. Parádní varianta! ❤️

  44. Majduš says:

    Milá Florentýno,
    Chápu, v jakém kontextu jsi psala první odstavce tohoto článku. Ale zapomínáš na jednu věc.
    Lednice, sporák ani žádné kuchyňské náčiní se neovládá vagínou. Takže řešení problému: „Mě to nikdo nebude jist“,“ je úplně jednoduché, může uvařit kdokoliv jiný! Že se bude „zlobit“?
    Dokud se budeme držet těchto genderových stereotypů, nikam se neposuneme.
    A ano, průměrný muž a průměrná žena jsou v některých věcech odlišní. Jenže kdo z nás splňuje parametry průměrného člověka? Každý z nás má něco „mužského“ a něco „ženského“. Málo věcí se odvíjí od genderu nebo pohlaví…

    1. Majduš, to je tak krásně napsaný! Naprosto s tebou souzním. Hlášku, že se kuchyňské spotřebiče neovládají vagínou, si musím zapamatovat 🙂

      Nicméně – jsem tak nějak vnitřně přesvědčená, že v každé rodině nastane období, kdy se objeví malé děti, takže živitelem se stane (obvykle) pouze otec a matka zůstane doma, aby se postarala o domácnost, děti, jídlo. Přestože se peníze taky nevydělávají penisem, v tuhle chvíli ve většině případů role jinak rozdělit nejdou. Otec se časem může cítit jako rukojmí finančního zdraví rodiny a matka zase jako otrokyně domácnosti; můžou z toho být unavení a otrávení a navzájem si vyčítat, že nepřispívají do té druhé poloviny povinností. Ale když to člověk vnímá tak, že se jedná jen o přechodnou fázi, tak se to dá přežít. Myslím, že po jejím skončení se to v mnoha případech zasekne v tomto stavu, totiž že ženě zůstane domácnost na bedrech komplet, i když znovu začne pracovat, protože už se tak na to obecně zvyklo, že. A pak je čas bez výčitek aplikovat pravidlo, že komu jídlo nechutná, může si klidně uvařit svoje.

  45. Šárka says:

    Milá Flo tento nápad jak potěšit ženy se ti opravdu povedl,hledám
    zajímavé recepty v rubrikách saláty, tento mě překvapil , podobný bych zřejmě nenašla. Protože mám v kuchyni už delší dobu pohanku kterou
    bych ráda využila, tento recept se bude hodit.

    Přeji tobě a ženám krásný svátek. Šárka

  46. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Salát nevyzkouším. Asi proto abych nakoupila ingredience v supermarketu a stala se mi věc, že jsem uklouzla na rozšlápnutém rajčeti v oddělení zeleniny a moc nescházelo tak bych spadla na obličej.Raděj jsem z prodejny utekla.
    Tobě Flo a Všem ženám přeji hezké prožití tohoto svátku.I

    1. Iveto, teda, tak doufám, že jsi v pořádku!

  47. Ahoj Flo, opět výborný nápad ????Dnes je sobota a k obědu je tvůj salátek. Do zálivky jsem přidala trošku pepře, místo sýru, zauzené tofu. Manželovi opečenou šunku na oko???? Skvělé, už se těším na čtvrtek, Anna.

    1. Hezky sis to doladila 🙂

  48. Michaela says:

    Milá Florentýnko, děkuji za recept, byl skvělý a pochutnal si i můj roční prcek????????Děkujeme a ahoj!

  49. O.M.G.! To je tak strašně dobrý! Přísámbůh, kombinace pohanka – kapusta zněla tak konfliktotvorně, že kdybys mi ten recept nenaservírovala Ty, tak na něj neseberu odvahu.
    Jedinou úpravu bych radila: u té růžičkové kapusty postupovat jako u Cuketkovo „na zádíčka“, a udělat ji na másle. Pak je nepřekonatelná – a pak jí může být v salátě mnohem víc 🙂

    Moc děkuju za recept! I manžel si rád dal.

    1. Jani, tak to paráda! <3 Pozdravy manželovi.

  50. Ahoj Flo. Moc jsi mě receptem potěšila. My jsme doma trochu reverzní domácnost. Mě maso moc nejede a přítel je uvědomělý, co se zdraví a udržitelnosti týká – takže div se světe reptá, když se jí moc masa. Vymýšlet vegetariánské recepty je celkem fuška, takže obrovský palec vzhůru. Víc takových :)!

  51. Ahoj Flo,
    dnes jsem si udělala salát a moc jsem si pochutnala!! Dávám 1????! A doufám, že mi ho Lórinka (dcera) nesní, abych si mohla pochutnat zítra v práci. Díky moc ????

  52. Markéta says:

    Ahoj všem,
    Krásný a pravdivý úvod a super recept. Já miluju recepty typu “ přidej, co ti chutná“, takže oceňuji možnost zdržet se pohanky, kterou nesnesu pro její specifickou vůni, a můžu jí nahradit třeba indianskou rýží. Takže za sebe moc děkuji a přeji i nadále vše dobré.

  53. Ooo, zrovna včera sme mali na obed šalát. Deti odmietli,prípadne pretrpeli,muž zahlásil: viac takých šalátov. Haha. By mi ruky bozkával,keby som mu naservírovala ružičkový kel na tanier. Hihihi. Tak skúsim. Zajtra je zelený štvrtok,zelené jedlo sa bude hodiť,keď už je neplánovane doma.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close