Domácí knäckebrot = láska na první křupnutí

Domácí knäckebrot je tááák dobrý! Tenoučký, křupavý, zdravý, plný vlákniny, prostě dokonalý. Od chvíle, co jsem tenhle recept objevila, se ho nemůžu nabažit.

V době, kdy pšeničná mouka upadá v nemilost, vás určitě potěší, že do něj přijde jen mouka žitná, drcené ovesné vločky a spousta semínek. Prostě ideální domácí zdravé pečivo se vším všudy.

Ani na přípravě nenajdete žádný zádrhel. Stačí umíchat poměrně řídké těsto, rozetřít ho v tenké vrstvě na plech a upéct do takového stavu křupavosti, který vám vyhovuje. Žádná věda, samá radost.

upečený knäckebrot

Recept na domácí knäckebrot

Knäckebrot jako druh pečiva pochází ze severských zemí, kde je těžké (nebo dokonce nemožné) vypěstovat pšenici a kde je důležitá i dlouhá trvanlivost upečeného chleba. Proto žitná mouka a proto vysušení až na hranici křupavosti. Po světě se mu říká různě, Knekkebrød, Knäckebröd, Knäckebrot, ale význam je pořád stejný: křupavý chleba.

K výrobě těsta na knäckebrot se dají najít dva přístupy. Ten první je připravit tužší těsto a to vyválet dotenka, nejčastěji mezi dvěma papíry na pečení nebo s malou výpomocí potravinové fólie. Druhý se mi líbí víc, ten se drží řidšího těsta s větším podílem vody, takže se na plech prostě rozetře jako třeba kaše. Čili není potřeba ani váleček, ani se u toho nezašpiní další kus pečicího papíru.

knäckebrot těsto

Nevýhoda většího množství vody v těstě je však jasná: chléb potřebuje delší dobu v troubě, aby se dostal až do fáze vysušení a křupavosti. Logicky, neboť většímu množství vody trvá déle, než se odpaří.

Já jsem si pochopitelně tuhle nevýhodu vyměnila za přínos a knäckebrot obvykle nepeču až do úplného vysušení, ale nechávám ho ještě maličko vláčný. Takže sice pak nemám pusu plnou drobků, když ho jím, ale zato se nemusím tolik namáhat při kousání. No jo, léta, ba celá desetiletí, už se asi projevují i na mně.

knäckebrot po upečení

Co všechno si můžete do receptu na knäckebrot přidat

Docela výraznou součástí receptu jsou nejrůznější semínka. Najdeje jich v rozpisu tolik, co mouky a vloček dohromady.

Byť jsem použila semínka slunečnicová, dýňová a sezamová, klidně si je můžete vyměnit za jiná. Recept snese i lněná semínka, chia semínka a myslím si – i když to nemám zatím ověřeno – že by se daly vzít i nahrubo nasekané ořechy nebo nemletý mák.

Vyhrát si můžete i s ochucením, takže pokud milujete chilli, kmín, římský kmín nebo jiná koření, nebojte se je použít. Základní recept vám dává neomezené možnosti a věřím, že nezůstanete jen u jedné verze. Tenhle křupavý chleba alias knäckebrot je tak jednoduchý a tak návykový, že se k němu určitě budete vracet znovu a znovu.

Co se týká podávání, jak asi tušíte, úplně stačí máslo a sůl. Anebo se můžete nechat unést severskými obrázky a přidat ještě uzeného lososa, zakysanou smetanu a kopr. Za mě však jasně vedou domácí pomazánky – momentálně jarního typu.

Pár poznámek k použitým surovinám

Co se týká ovesných vloček v receptu, určitě vezměte drcené. Přispívají k lepší soudržnosti a jemnosti těsta. Pokud z nějakého důvodu neseženete drcené, prožeňte obyčejné vločky mixérem (sekáčkem), to z nich udělá drť dostatečně vhodnou k použití do receptu.

Vodu do receptu berte teplou, stačí tak horká, jak vám teče z kohoutku. Když ji totiž přilijete do směsi mouky, vloček a semínek, vločky s moukou ji rychle vstřebají, nabobtnají a zjemní.
 

Knäckebrot

Množství: 1 plech (15 kousků)

Knäckebrot

Suroviny

  • 90 g žitné chlebové mouky
  • 90 g drcených vloček
  • 60 g sezamových semínek
  • 60 g slunečnicových semínek
  • 60 g dýňových semínek
  • 400 ml teplé vody z kohoutku
  • 2 g (velká špetka) soli
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. Dýňová semínka nasekejte nahrubo.
  2. V míse smíchejte mouku, drcené vločky, všechna semínka a sůl.
  3. V teplé vodě rozpusťte lžíci medu a potom vodu přilijte ke směsi mouky, vloček a semínek. Vařečkou nebo metličkou promíchejte na poměrně řídké těsto. Nechte ho 10 minut odpočinout, mezitím vyhřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte papírem na pečení.
  4. Odpočinuté těsto by mělo být o něco hustší, než když jste ho zadělali. Nalijte ho na připravený plech a pečlivě rozetřete stěrkou až do krajů, takže vznikne poměrně tenká vrstva. Rádýlkem na těsto v něm vyznačte rýhy tak, jak chcete, aby vypadaly hotové kousky chleba, čili ho rozkrájejte na obdélníky velké zhruba 12 x 6 cm. Neřešte, že se těsto znovu trochu slévá dohromady, tohle jsou jen pomocné rýhy.
  5. Plech vložte do trouby a pečte 40 minut. Občas přiskočte, troubu pootevřete a nechte odejít páru, to urychlí vysychání. Chleba se tímhle větráním nesrazí, nebojte, protože ho nic nekypří. Po 35-40 minutách se rozhodněte, zda vám stav vysušenosti vyhovuje. Pokud ne, klidně pečte a větrejte dál, dobu lze ještě zhruba o 20 minut prodlužovat. Vysušení pečiva pomůže, když zapnete horkovzdušný oběh, pak ale nezapomeňte snížit teplotu v troubě na 160 stupňů, jinak chleba spálíte.
  6. Po upečení sesuňte upečený knäckebrot i s papírem na velké prkénko a velkým ostrým těžkým nožem ho překrojte v místech, kde byly naznačené rýhy. Potom jednotlivé kousky přesuňte na mřížku a nechte je zcela vychladnout.

 
 

Join the Conversation

  1. Martina says:

    Super, díky za recept, Knäckebrot určitě vyzkouším, minulý víkend jsem dělala 2x tvoje úžasné houstičky a okamžitě se po nich zaprášilo…. nestačí ani vychladnou a jsou fuč…

  2. Martina says:

    Super recept, ještě dnes zkusím. Jen máme doma alergika na semínka a oříšky. Takže dám jen mouku a vločky. Kolik cca vloček přidat jako náhradu?

    1. Martino, myslím, že těch vloček bude potřeba míň než je váha oříšků a semínek, protože vločky nasají dost tekutiny. Já bych třeba začala se třetinou množství (tj. 60 g) a pak uvidíš. Nicméně vynecháním semínek se část křupavosti ztratí, tak s tím raději počítej.

    2. Ahoj, já osobně bych vločky opražila napřed na másle nebo aspoň oleji. Získají oříškový šmrnc.. ????

  3. Děkuji za recept:) Chci se zeptat, splní nepomletá semínka v těle svůj zdravý význam?

    1. Řekla bych jak která: slunečnicová, dýňová i sezam by měli být pro tělo stravitelné, tak jak jsou. lněné, pokud nejsou pomleté se tělu nepodaří strávit. Je to delší doba co jsem se o toto zajímala, takže si nejsem 100% jistá, Ale jako kompromis se vždycky dá část pomlít a část použít v celku 🙂

    2. Hani, jak píše Laura, pro tělo nestravitelné je nemleté konopné semínko, o jiných nevím. Určitě stravitelnosti napomůžeš taky tím, že všechno v ústech pořádně rozkoušeš, to je asi jasný 🙂

  4. Pavlína says:

    Tak tenhle recept mě nadchnul, hned dnes se do něj pustím, tyto chleby miluju ale doma jsem je ještě nedělala, jinak si peču všechno pečivo a chléb. Moc se na to těším, přeji krásné dny a díky za péči o nás

    1. Dělám už potřetí a jsem nadšená. Jediná moje úprava je, že jsem dala méně medu, zdálo se mi to dost sladké. Jinak, lněná semínka chce opravdu pomlít,nebo podrtit v hmoždíři.

  5. michaela says:

    to musím hned zkusit, dělám doma semínkový chleba, tak tohle nám bude určitě taky chutnat 🙂

    1. Chtěla bych ten recept zkusit, ale proč je přidáván med? Lze usušit Knäckebrot bez medu?

      1. Je přidáván kvůli chuti i konzistenci. Jeho vynecháním se změní obojí.

  6. Milá Flo,
    tak tohle je přesné jak na objednávku! Jak Ty to děláš, že se téměř pokaždé trefíš do toho, co právě hledám nebo mi „rotuje“ v hlavě? A díky i za ten recept na pomazánku s medvědím česnekem! Já zatím dělávala jen pesto. Už se těším, až ho vyzkouším..

  7. To bude žravé… :). Děkuji… 🙂

  8. Myslím, že knäckebrot hned odpoledne vyzkouším, sbíhají se mi na něj sliny a děti ho určitě taky ocení.
    Trochu podobným způsobem dělám slané krekry, ale je tam jiný poměr mouky a vody, těsto je nelepivé a dá se snadno vyválet.

    1. Nepodělíte se také o recept na krekry? 🙂

    2. Libuše says:

      Také bych měla zájem.. Děkuji Líba

    3. Jasně, děvčata:
      https://www.varimezdrave.cz/celozrnne-krekery-s-amarantem-a-rozmarynem/
      Krekry vůbec jednotlivě nepřenáším na plech, ale postupuji jako Flo u knäckebrotu – těsto rozdělím na dvě půlky, každou rozválím na papíře, rozkrájím rádélkem a po upečení rozlámu.

    4. Hanka says:

      Tak jsem se k tomu dostala až včera, ale knäckebrot je teda luxusní! Měla jsem co dělat, aby ve mně nezahučelo půl plechu. Příště bych dala malinko víc soli a míň medu, ale jinak to hodnotím jedním slovem: ACH!

  9. Renata says:

    Moc díky za skvělý tip! O víkend se chystám na ředkvičkovou pomazánku s medvědím česnekem, takže recept přišel jako na objednávku! 🙂 Zajímalo by mě ještě, jak dlouho cca vydrží? Ne, že bych si myslela, že zůstane byť jen do druhého dne :)… Krásný den!

    1. Reni, čím víc bude vysušený, tím víc vydrží. Uzavřený v dóze. Podle mě týden v pohodě, ale to by nesměl být tak jedlý. U nás má trvanlivost jen pár hodin.

  10. Měla jsem sice úplně jiný plán než pečení, ale co se dá dělat jiného po přečtení receptu, než zapnout troubu na 180 …. a shanet medvědí česnek

  11. Milá Florentýnko,
    děkuji za recept na obměnu mého kmínového chleba /

  12. Recept vypadá dobře, určitě ho zkusím. Je možné nahradit žitnou mouku celozrnnou moukou, třeba špaldovou?

    1. Určitě to možné je, ale žitná mouka dělá velkou část knäckebrotí chuti, takže já bych byla spíš pro ji nenahrazovat, bude to chutnat jinak. Díky žitné mouce a vločkám má tenhle recept nízký obsah lepku, přechodem k pšeničné nebo špaldové se podstatně zvedne.

  13. Florentýno, zkusit bych docela chtěla, i když u nás není krackebrot moc populární, ta měkčí varianta by mohla být fajn. Taky se chci zeptat na náhradu – med většinou doma nemám, jsem na něj alergická. Nejsem si jistá, jakou funkci v procesu má. Nějaký sirup nebo… ? Šlo by?

    1. Betty, nejsem zastánce zbytečného slazení, ale tady má ten med hodně důležitou roli ve výsledné chuti. Taky napomáhá zlátnutí chleba v troubě. Takže pokud jsi na med alergická, určitě vezmi nějaký sirup, který ti vyhovuje.

    2. Monika says:

      Také jsem alergická na med a v kuchyni jako náhradu používám také sirupy, nejlépe se mi osvědčil sirup na pečení z Marks & Spencer (Marks & Spencer Zlatý sirup/Golden syrup) Není vůbec drahý a konzistence jako med.

  14. Jaroslava says:

    Děkuji za recept vyzkouším bude dobrý takové já mám ráda… a k tomu tu pomazánku s medvědím česnekem přeji hezký den…

  15. Renáta says:

    No to bude dobrota….určitě zkusím…úplně se mi sbíhají sliny.
    U nás máme na jaře park plný medvědího česneku a tak snad na mne zbyde..:-)

    1. Dobrý den, mohu se zeptat, kde je to u vás? A už letos medvědí česnek roste?
      Děkuji za odpověď.
      Lenka

    2. Kocourek Bodík says:

      Lenko, na medvědí česnek se po letošní vlhké zimě chodí s kosou, najdete jej kdekoliv, kde je trošku vlhčí místo a mezi stromy sluníčko prosvítá až na zem.
      Je to paráda, takový medvědí česnek, mňam!

    3. Libuše says:

      U nás na jihu Čech už jsem ho sbírala před 14 dny. Krásně vzrostlý. Teď už začal nakvétat.
      Každý rok zkouším pár rostlinek přesadit do jiného místa…vzdáleného třeba i 30 km a docela se mu daří… Potřebuje jen vlhké a stíněné místo pod keři nebo stromy. Většinou se uchytí a pak se šíří přírodou skoro sám. Za pár let na něj nebudu muset jezdit tak daleko.

    4. Libuše says:

      Pro ty z vás, co nemají takové štěstí a nemohou si ho vypěstovat nebo nasbírat ve volné přírodě a přesto by moc rádi ochutnali mám dobrou zprávu. Dá se teď běžně koupit ve velmi dobré kvalitě například v Lidlu

  16. Milá Florentýnko,
    děkuji za recept na obměnu mého kmínového chleba /ten tady nekoupím/. Ta pomazánka bude určitě výborná, ale medvědí česnek/jen jsem o něm četla/ budu muset nahradit česnekovou pažitkou.

  17. Dobrý den, Flo,
    jelikož se snažím stravovat low carb, chtěla bych se zeptat, zda lze chlebová mouka nahradit moukou mandlovou nebo rozemletým zlatým lněným semínkem?
    Děkuji a přeji Vám příjemný den. Iva

    1. Ivo, nedokážu říct, nezkoušela jsem.

  18. Hezký jarní den. Už jsem se konečně dočkala, ale mé čekání na zajímavé počtení s receptíkem, bylo nekonečné. Medvědí česnek se mi začal na záhonku objevovat, suroviny jsou doma, můžu začít. Díky za nápad!!!

  19. Ahoj Flo,zrovna jsem přemýšlela co s medvědím česnekem a recept na pomazánku přišel jako na zavolanou.Recept na chlebík určitě vyzkouším,vypadá lákavě,Díky.

  20. Taky mě zajímá, proč ten med? Zdá se mi poslední dobou, že se zbytečně dává sladké i tam, kde to není nutné. Mám pocit, že by mi ta trocha sladké chuti v tomto receptu vadila, ale možná se mýlím, možná to dělá tu správnou chuť?

    1. Aleno, opravdu to dělá dost specifickou chuť, určitě to není samoúčelné. I já jsem proti zbytečnému slazení.

  21. Milá Florentýno,
    veliké díky, jsem stará a vařit mě baví a vždy bavilo, s tvými recepty se vrací hravost a taky spousta nových poznatků a nápadů, DĚKUJI!!!
    Jarka

  22. Drahomíra says:

    Zdravím všechny a tobě milá Flo, děkuji za prima recept. Ještě za hluboké totality byl v obchodě k dostání Knäckebrot z Německa, tak jsme si ho s holkama koupily a křupaly. Je to už dávno. Tohle je ale jiný level, určitě upeču.

  23. Teda Flo, já to nechápu, jak to děláš, ale mám podezření, že máš u nás doma skrytou kameru. Zrovna včera jsem dostala od kamarádky medvědí česnek a přemýšlela, kam s ním 🙂

  24. Krásný den, Flo ,báječný recept o víkendu hned vyzkouším. Medvědí česnek ještě nevyrostl, ale zvolím pažitku . Díky Ivana

  25. Milá Flo, ten Knäckebrot vypadá bezvadně , určitě si ho upeču. Ta pomazánka z medvědího česneku mi přijde vhod , nebo ho mám dost. Díky Eva

  26. Milá Flo, recept neznám, je ale velmi inspirativní a určitě ho vyzkouším.

  27. Ahoj Flo,

    tak to musím udělat snad to dám zítra než půjdu do divadla – děkuji za super recept ale zkusím i tvoji pomazánku – Měj krásné dny Věrka

  28. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, tento recept mě opravdu nadchnul! Škoda, že mi došly ovesné vločky, ihned bych se pustila do pečení. A recept na pomazánku s medvědím česnekem je zkrátka „třešnička na dortu“!

  29. Ahoj Flo,

    moc mě potěšil recept na křupavý chleba. V sobotu vyzkouším a určitě i s pomazánkou
    z medvědího česneku.

    Pěkný den. Anička

  30. Mila Flo,dekuji za uzasny recept na tento chleba,kupuji si ho v supermarketu,ale domaci je domaci,moc rada zkousim recepty od tebe jsou vynikajici ,koupila jsem dceri od tebe kucharku ,ze ktere ma velkou radost,diky za vse Eva

  31. Ahoj Flo, recept na knackenbrot je úžasný, netušila jsem, že se dá také upéct doma, v sobotu určitě vyzkouším a s pomazánkou to musí být skvělá svačina.
    Medvědí česnek neznám, v mém okolí neroste, ale pomazánka bude, s pažitkou nebo s ředkvičkou, obojí už sklízím, ahoj.

  32. Přeji všem hezký denTen recept je tak lákavý,že kdybych neměla kuchyni v dezolátním stavu ,(nebo ve stavuzrodu)prostě mimo provoz ,hned bych ho vyskoušela.A tak s lítostí odkládám.

  33. Ahoj Flo jako vždy umíš překvapit a je fakt že by mě ve snu nenapadlo upéct Knäckebrot, je fakt že ho kupuji protože ho máme moc rádi.
    Je to skvělé a já ho zkusím tenhle víkend upéct ….. děkuji moc a přeji krásný víkend

  34. Dobý nápad,ale bude bez medvědího česneku. Ten u nás neroste. Mám na zahrádce od loňska mladou sazeničku,asi to trochu potrvá než z ní bude česnektu tolik ,aby stačil na různé recepty. Ale jinak supr . Ahoj Flori a vy ostatní. Alča

  35. Super, zařazuju do své sbírky receptů z edice Pečeme s batoletem 🙂 Ono je vždycky nadšené z čehokoliv, co se dá sypat do mísy, ochutnávat a následně bez nějakých nežádoucích omezení míchat.

  36. Skvělý recept! těším se, až upeču!

  37. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko, díky za další skvělý recept. Ráda ho vyzkouším.
    Přeji hezký víkend.

  38. Ani ve snu by mě nenapadlo, že se dá Knäkebrot upéct doma. Musím vyzkoušet. Semínka mám moc ráda, takže to určitě bude fajn. Díky za recepty.

  39. Úžasný recept, hned jak se oteplí, vyrazím na medvědí česnek a na Knackebrot se vysloveně těším. V tomto studeném a deštivém počasí je na co se těšit, díky Věra.

  40. Jiřina says:

    Už se těším. Medvědí česnek už u nás roste. Z domácí lučinou to bude prima pomazánka. No a to pečivo k tomu to bude paráda.

  41. Kocourek Bodík says:

    Ach jo – knekebroty mně kdysi zklamaly a splývají mi s jinými nelahodnými pilinovitými věcmi, které hladové ženské chroupaly a ničily si na tom zoubky jen proto, aby shodily nějaké ty špeky – třeba to, čemu se říkalo polystyrén, brrr…
    Ale v tvém podání, Florentýnko, bude tohle pečivo určitě jiný level, vyzkouším, i když nic nechci shazovat – my kocourci si na svém blahobytném zjevu zakládáme.
    No – a když pak už nic jiného, tak alespoň vyzkouším tu pomazánku, neb ta se mému drsnému jazýčku i chlupatému bříšku z dnešního receptu jeví nejvíc sexy!
    Pápá do příštího týdne …

    😉

    1. Neboj, já jsem první, kdo by vztyčoval transparent STOP POLYSTYRENU NA TALÍŘI, takže takové pochoutky se tu nedočkáš 🙂

  42. Ahoj Flo, díky za bezva recepty, to je přesně ono, to mám rád. Chřupavý knäckebrot, pomazánka s medvědím česnekem. Co nejdřív vyzkouším.

    Jarda

  43. Ahojky Flo, dneska jsou s obou receptů nadšená a moc ti děkuji jsi velká šikulka pa Zdena V.

  44. Tak knäckebrot mě zatím nikdy nenapadlo péct. A určitě je to škoda.
    O víkendu ráda vyzkouším,díky za tip i recept.

  45. Hezký večer, teprve teď jsem se dostala k tvému receptu, je super, tyto chleby miluji a proto hned zítra vyzkouším a vajíčková pomazánka s pažitkou bude taky dobrá. Krásné jarní dny

  46. JAROSLAVA says:

    Milá Flo, díky za recept hned vyzkouším,peču už léta kváskový chléb,jinný nám už nechutná,nějakou dobu mi trvalo než jsem vychytala hustotu čas na těsto a dobré mimo jiné je semínka drtit a namočit do vody,uvolní se více prospěšných látek,zítra peču kna“ckebrod.

  47. Dana M. says:

    Milá Flo,
    je to poprvé, co se veřejně přiznám, že tě miluju. Knäckebrot je úžasný, dokonalý. Mám už za sebou pokus s s těstem hustým, co se muselo válet, a nebylo nic moc. Ale toto těsto složením i konzistencí, to je dokonalost. Děkuji, ze se s námi každý týden dělíš o takové skvosty.

  48. Helena Havrankova says:

    Milá Florentynko
    Již dělám druhy plech
    Zdravé a dobre
    Helena

  49. Míša says:

    Milá Flo, vypadá to luxusně a jednoduše. Hned zítra vyzkouším, už se těším, mňam 🙂

  50. Šárka Zemánková says:

    Díky za recept!!! Určitě brzy vyzkouším Šárka

  51. Karel Libušák says:

    O víkendu knäckebrot vyzkouším, to nemá chybu. Jen musím počkat až nebude manželka doma. Posledně mi na moje pokusy nechtěla dát svoje semínka. Škoda, že nemám zdroj na medvědí česnek, pomazánka vypadá taky dobře. Karel

  52. Díky moc za recept, pekla jsem včera pěkně do křupava, neb to mám ráda. Právě dojídám včerejší várku a ochutnal i můj muž, který jinak toto pečivo nevyhledává! Knäckebrot je vynikající, o víkendu peču znovu a zkusím i pomazánku, v lednici čeká medvědí česnek…

  53. prosím kde najdu recept na pomazánku z medvědího česneku?….moc se tady zatím neorientuju

    1. Jani, recept byl součástí E-mailového klubu, dostali ho jeho členové do e-mailu. Na těchto stránkách zatím není. O víkendu ho přidám i sem do komentářů.

  54. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni.Semínka ani já ani moje žena nesmíme tak co s tím.Asi zůstanu jen u těch vloček.Nevím jestli se to povede a bude chutnat.

  55. Zdenka says:

    Práve dnes som bola pozrieť v záhradke medvedí cesnak – a už je jasné, čo bude zajtra na večeru. Díky za oba recepty, už sa mi zbiehajú slinky.

  56. Alžběta says:

    Knäckebrot jsem zatím nezkoušela,takže nová výzva. Děkuji za recept.

  57. Jindřich says:

    To by mě nenapadlo jak je to jednoduché…a medvědí už mám. Děkuji za skvělé recepty.

  58. Flo, tohle je boží recept! Dokonalý! Dneska jsme ho měli na večeři s vajíčkovou pomazánkou. Chutnal dětem i manželovi. Je fakt perfektní! Neměla jsem žitnou chlebovou, tak jsem dala žitnou celozrnnou jemně mletou. A protože mám kvásek, tak mě tak při večeři napadlo, že bych těch 90 g mouky mohla zkusit prokvasit…knackebrot by pak mohl dostat příjemnou navinulou chuť. Musím to hned zítra zkusit! Díky díky díky!

    1. Lenka says:

      Tiez mi napadlo to iste! Neskusali ste to prosim? Zaujimalo by ma, co to spravi 😉

  59. julianna says:

    tak ráda bych vyzkoušela,ale držím dietu na slinivku,žlučové cesty a játru je to moc komplikované nemůžu nic zdravého a semínka a žitnou mouku a podobné věci,ale ráda se teď dívám na vše co nemohu hi hi hi

  60. Ahoj Fló, nikdy by mne nenapadlo, že jde doma upéct knackebrot. Vypadá to lákavě a medvědí česnek na pomazánku mám na zahradě. Každý rok je ho čím dál víc. Mrazím si ho na zimu. Takže zbývá jen se do toho pustit. Krásný víkend.

  61. Šárka says:

    Milá Flo děkuji za tento recept ,nikdy by mě nenapadlo tyto chleby
    upéct doma, za tento recept jsem vděčná kupuji kneckebroty docela často.Snad se podaří …S pozdravem Šárka

  62. Blanka says:

    Prosím, prosím jak velký plech mám použít?

    1. Ten, co se používá na cukroví, čili přes celou šířku trouby od strany až ke straně. Každý výrobce má svou vlastní velikost, která přesně pasuje do jeho trouby.

  63. Milá Florentýno, tak jsem dnes upekla tento chlebík a rodinka se poprala i o poslední drobky. Zítra běžím pro semínka a upeču další. Velký dík za to, co pro nás děláš 🙂

  64. Iveta says:

    Milá Florentýnko,před chvílí jsem dopekla a super!Lahodný,křupavý,místo dýňových semínek jsem dala lněná,chia a mák.Pomazánku také vyzkouším,i když trochu upravenou,místo másla dám kysanou smetanu,to už mám vyzkoušené s pažitkou,tak bude změna.Určitě jsem nepekla naposledy 🙂

  65. Milá Florentýnko, díky za skvělý recept, právě ho jdu vyzkoušet. Medvědí česnek už roste na zahradě, tak bude kneckebrot i čím namazat. Mňam!

  66. Lenka says:

    Milá Florentýnko, už peču třetí dávku a nemůžeme se toho „dožrat“. Výborné, jednoduché, nedá se na tom nic zkazit… jedním slovem dokonalé. Už nikdy nekoupím Knäckebrot v obchodě. Díky za vychytaný recept!
    Teď koketuji s variantou místo části semínek rozmixovat a přidat sušenou zeleninu. Loni jsem měla úlet se sušičkou a sušila co přišlo pod ruku, včetně mrkve, celeru, červené řepy a ještě něco mi zbylo. To už ale nebude Knäckebrot, ale krekry à la Pejsek a Kočička. Neva. Inspiraci zdar !
    P.S: trochu posmutněle čtu komentáře o lesích plných medvědího česneku… u nás v lese je hrozné sucho, takže smůla.

    1. Lenka says:

      To je super napad s tou zeleninou! Ak to skusite, nepodelite sa potom o know how a vysledok?

  67. Katka says:

    Dobré ráno Florentýno,
    tak tenhle recept mi opravdu udělal neskutečnou radost. Hned v sobotu jsem si upekla domácí Knackbrot a je opravdu vynikající. Moc mi chutná. Díky moc a více takovýchto zdravých receptů přivítám.

    Měj se krásně a ať se ti v tvé nové kuchyni skvěle vaří. 🙂

  68. Ovesné vločky jsem neměla. Dala jsem místo nich pohankové a k tomu lžíci lněné mouky. Chlebík byl úžasný.

  69. Dobrý den,
    mám dotaz ohledně pečení. Můžete mi prosím napsat, na jaké příčce pečete? Většinu peču na 2., ale vzhledem k tomu jak je těsto slabé se raději ptám. Děkuji a přeji mnoho spokojených návštěvníků vašeho blogu. Také sem ráda chodím. A někdy pošlu i manžela. Třeba na koblihy:-)

    1. Na kterékoli, která vypadá, že je zhruba uprostřed trouby. Uvnitř trouby obvykle bývá 3-5 pozic, takže volit tu co nejblíž prostředku.

  70. Děkuju, Flo! Už jsem ho taky zkusila. Tenhle chlebík je hodně zajímavý: já bych snědla celý plech, starší dcera si opatrně namazala tři kousky medem, mladší třikrát ukousla a v rozpacích vyhlásila, že je najedená. Nevadí, ony mu přijdou na chuť.

    Všimla jsem si, že ráda používáš pečicí papír: já vlastně také, jen od doby, co opakovaně narážím na zprávy o jeho zdravotní závadnosti, jsem s tím použitím už rezervovanější. Místo papíru většinou vymažu plech sádlem a vysypu hrubou moukou: pečivo se mi za to odmění křupavějším dnem, vánočnímu cukroví i pizze to vyloženě prospívá.

    A jdu hledat ten česnek.

  71. Psala jsem zatepla: teď manžel už přišel domů a je nadšenej. Tisknu, zakládám do šanonu – beztak je v něm většina receptů od Tebe. Tak Ti děkuju – pokolikáté už?

  72. Sandra says:

    Milá Flo, recept na knäckabrot je vynikající. Už jsem ho vyzkoušela 2x a vždy velmi rychle zmizel. Potýkám se pouze s jedním problémem, vždy se mi těsto přilepí na pečící papír a nejde odlepit. Poprvé jsem si hrála na Popelku a seškrabávala po malinkých kousíčkách a po druhé jsem dala méně vody, změnila pečící papír přesto jsem papír odstranila i s kousky upečeného těsta. Nevíš kde může být chyba?
    Knäckebrot je chutný i tak a je křupavý, takže v nedopečení to nebude.
    Jo a med jsem napodruhé vyměnila za Sladěnku Třeba tahle informace pomůže těm co mají alergii na med 🙂
    Přeji ti krásný den.

  73. Milá Janka,
    som tu iba chvíľu, no nedá mi napísať – si výnimočná žena! Chlieb, pomazánka a mnohé iné…… veľa zdravia, lásky a trpezlivosti pri tvorbe ďalších mňamkových receptov a podieľaní sa s nimi ako i vzácnymi radami s nami ostatnými, ktorí sa máme stále čo učiť. Vďaka.

  74. Eliška says:

    Včera jsem se konečně dostala k upečení. Bylo to sice už večer, ale musela jsem to odzkoušet.
    Ti mí chlapci mi to brali ještě teplé z plechu. Úplně nadšení , to hovoří za vše 🙂

  75. Pavlina says:

    Milá Flo,

    od čtvrtka jsem pekla už třikrát. Naprosto geniální recept, jednoduchý, variabilní. Jen jsem vynechala med a přidala trochu soli. Tvoje varianta mi přišla moc sladká.
    Ale chystám se diky tomu na sladkou variantu se sušeným ovocem. Tam med určitě bude.
    A to ani nehovořím o tvém dortu Pavlova, který jsem nedávno udělala s karamelem a mandlovými lupínky misto ovoce…. ach!
    Miluji tebe i tvoje recepty

    Zcela tvoje Pavlína

  76. Šárka Zemánková says:

    Právé jsem dopekla. Ty jóóó to je dobrota. A że jsem už rúzných semínkových chlebů vyzkoušela! Všechny jiný recepty vyhazuji!! A protože jsem zrovna dělala domácí „Lučinu“,( přes plátýnko překapaný jogurt), místo vody jsem použila vykapanou syrovátku. S díky za recept!!! Šárka

  77. Saša says:

    Milá Florentýnko, tvoje recepty mám moc ráda. Už nevařím podle ničeho jiného. Říkám jim blbovzdorné. Podle nich musí slušné jídlo uvařit každý. Brzy budu mít svátek a jako dárek si přeji kuchařku pro dceru a prý ji dostanu. To bude počteníčko! Drž se a užívej novou kuchyni a v ní vymýšlej nové recepty saša

  78. Renáta says:

    PRO LENKU

    Jsem z Karviné, tam je na jaře medvědího česneku opravdu hodně.
    Akorát by měl být asi na příděl.
    Někteří lidé jsou jak bez rozumu a trhají a trhají…někdy mám strach , že nám tu vzácnost úplně zlikvudují 🙁

  79. Patrícia says:

    Už som vyskúšala, včera po druhý krát. Jedno z mála zdravých jedál, ktoré ocenil aj môj chlap. Keďže momentálne vynecháva pečivo a chlieb, táto náhrada ho úplne očarila. A hlavne, keď bol ešte Knäckebrot teplý a chrumkavý vytiahnutý z rúry 🙂
    No, vydržal dva dni.
    Priznám sa, že som ho musela piecť dlhšie (dala som teplovzdušný ohrev 160°) ale spodok cesta, bol aj po 60min., mäkký a nedopečený. Musím to vychytať asi s tými ingredienciami. Ale chutil aj tak, keď pri niektorých kúskoch spodok chýbal 🙂
    Som rada Florentynko, že som objavila Tvoj blog, používam už veľa Tvojich receptov.

  80. Klára says:

    Ovšem pozor, teplá voda z kohoutku není pitná! Proto by se ani neměla používat do vaření, zvlášť ne třeba pro děti.

    1. Klárko, chlebik se peče poměrně dlouho a při vyšší teplotě, tak teplá voda z kohoutku není nebezpečná. Nedoporučuje se na přímé konzumování.

  81. Lenka says:

    Flo, další super recept, jdu do toho, děkuji ????
    Lenka

  82. Vlasta says:

    Ahoj Flo, upečené a asi to nevydrží ani do večera. Bezva. Děkuji 🙂

  83. Ahoj Flo, včera jsem vyzkoušela tvůj recept a s potěšením musím říct, že oslnil i pánskou část rodiny! Udělala jsem k tomu tvou úžasnou budapešťskou pomazánku a guacamole. Mňam! Jeden plech je málo!

  84. Majda says:

    Dobrý den, ten med je tam nutný? Nebo jen doladi výslednou chuť.. děkuji za odpověď.

  85. Radek says:

    Naprosto skvely recept s prostorem pro nekonecne mnoho variaci. Jen nerozumim proc je soucasti med? Kvuli chuti, nebo ma nejake vznesenejsi poslani?

    1. Psala jsem výše, je to opravdu kvůli chuti.

  86. Martina says:

    Chutnají úžasně, jen jsem je nemohla oddělit od pečícího papíru, který se na chlebíky úplně přilepil. Seškrábat to byla morda, vyhodit mi to bylo líto…Nevíte, čím to může být? Výše psala i Sandra.

    1. Marti, netuším, čím to může být, zkusím na to přijít. Možná by pomohlo papír trochu navlčit houbičkou, počkat, až zvlhne, a pak ho sundat?

  87. Světlana says:

    Další super recept, hned ho vyzkouším. Tvé recepty miluju, jsou super napsané a vždy se mi zadařilo.

  88. Jak jsem odolala večernímu ochutnávání kondenzovaného mléka s kávovou příchutí.
    Ano, tak by se můj příspěvek mohl jmenovat. Pekla jsem už potřetí, tentokrát podle originálního receptu. Poprvé jsem dýňové semínko nahradila lněným, ale cítila jsem pachuť a knackebrot nechtěl z papíru dolů. Nicméně povedlo se a než jsem stihla udělat pomazánku, zmizel v žaludcích manžela a dvou synů.
    Podruhé jsem len vyměnila za mák a chia semínka a papír trochu pomazala olejem. Pomohlo to. Opět jsem byla pomalá s tou pomazánkou.
    Potřetí jsem na to šla od lesa a začala jsem jogurtovým sýrem z kila jogurtu, recept rovněž z těchto stránek, a teprve POTOM jsem pekla.
    Večer jsem podlehla svému mlsnějšímu já a šla si otevřít plechovku kondenzovaného mléka s tou novou příchutí. Jenže cestou míjím ten knackebrot. Takže neodolám, sedím u stolu a tvářím se tak blaženě, že něco tak zdravého vítězí nad mou oblíbenou pochoutkou, že si můj užaslý šestnáctiletý syn sedá ke mně, taky si bere a tváří se šťastně.
    A já už vím, jak vysvětlit kolegyni, která nevaří a nepeče, proč to vlastně dělám.

  89. Milá Flo,
    musím se bohužel přidat k těm, kterým se chlebik ve středu přilepil k pečicímu papíru a to nejsem žádný kuchařský zelenáč. Kraje byly křupavé, celou dobu jsem pekla na horkovzduch na 160, poctivě větrala a dokonce přidala k doporučeným 40 minutám dalších 20.. nevadí, snědli jsme ho i tak 🙂 Ale ta pomazánka, ta je naprosto famózní, skoro jsem se nemohla v jidle zastavit 😀 Tak šířím její slávu kudy chodím:-)

  90. Dělám už potřetí a jsem nadšená. Jediná moje úprava je, že jsem dala méně medu, zdálo se mi to dost sladké. Jinak, lněná semínka chce opravdu pomlít,nebo podrtit v hmoždíři.

  91. Vlaďka says:

    Vynikající recept, jen se příště nesmím bát ho nechat v troubě o chvilku déle, po okrajích byl fantasticky křupavý, tak nám chutnal nejvíc. Mňamka.

  92. Ahoj, tak jsem dnes taky vyzkoušela, ale těsto mi popraskalo – přitom jsem ho dělala podle receptu ( navíc mám zjištěno, že trouba při nastavení na 180 peče o 10 až 15 stupňů méně, tak jsem nastavila cca 190. 🙁
    Tak snad příště se povede lépe.

    1. A neměla jsi zapnutý horkovzduch? Ten vysušuje stejně dobře jako fén na vlasy.

    2. Neměla. Mám pocit, že horkovzduch v naší troubě není tak úplně horkovzduch. ????‍♀️

      1. OK, tak pak mě ještě napadá, zda bylo odměření surovin spolehlivé? Žádné od oka, dobrá odměrka, funkční baterie v kuchyňské váze?

  93. Míša says:

    Milá Florentýnko, také se přidávám k nadšeným ódám na knäckebrot. Peču každý týden. Vločky používám špaldové, mouku zachovávám žitnou a medu dávám jen čajovou lžičku. Zkusila jsem přidat chlebové koření od Sonnentoru a super chuť. Moc děkuji za Tvůj recept a možnost upéct si tuto mňamka doma.

    1. Super, mám radost ❤️

  94. Ahoj Flo, moc děkuji za recept, chlebík už se dopéká v troubě a v ledničce se chladí paštika dle tvého receptu, takže dnešní večeře je jasná! Krásný víkend přeji! W.

  95. Ludmila says:

    Milá Flo, díky za recept, jen by mě zajímalo, zda ten med je nezbytný. Je tam jen kvůli chuti nebo má ještě jiný význam? Díky. Lída.

    1. Už jsem na to odpovídala v předchozích komentářích, dost se podílí na chuti a podle mě taky na vláčnosti.

  96. Tak premiera provedena, dopadlo to výborně jen dia varianta bez medu.Dík za Rp.

  97. Renata says:

    Dobry den, prosím na jakém plechu knackebrot pečete? Na klasickém velkém plechu nebo malém? Dekuji

  98. Milada says:

    Milá Flo, připojuji se k zástupům nadšených pekařů knäckebrotu. Recept jsem objevila teprve nedávno a jsem nadšena. Už jsem pekla několikrát…..ale mám jeden problém: jak sundat z upečeného plátu ten zatracenej pečící papír? Zkoušela jsem za tepla (dost to pálí :-), po vychladnutí, po lehkém navlhčení….. ale ten papír je do chleba přímo integrovanej. Takže po upečení vždycky pokorně loupu, chleba tím rozlámu, takže rozhodně nemám hezké čtverečky na pochlubení… Na chuti to nic nemění, chutná mi moc, ale nějaká finta by se hodila. Přečetla jsem poctivě všechny komentáře pod receptem a zdá se, že nikdo tento problém neřeší. Děkuji za radu. Milada

    1. Milado, a potřít papír olejem jsi zkoušela? To by mohlo být to pravé, co potřebuješ.

  99. Tomáš says:

    Milá Flo, dnes jsme vyzkoušeli knackebroty …. jednoduché a velmi chutné …určitě budeme péct znovu …děkujeme T.

  100. Jarmila says:

    Dneska jsem upekla a je to fakt pecka, vynikající ? Děkuju moc, Flo?určitě nepeču naposledy..

  101. Drahomíra says:

    Ahoj Florentýnko , tak jsem probírala Tvé starší recepty a padl mi do oka knäckebrot .
    Děkuji moc ,moc . Je to dobrota . Prozatím jsem z ovesných vloček dělala jenom
    slané müsli . Ale tohle je fakt bomba . Dle Tvé rady jsem je moc nevypékala , nejsou
    moc křupavé , ale skvělé . Díky

  102. …tak jsem smíchal 90g žitné mouky a 90g ovesných vloček se 400ml vody a vznikla z toho jen zakalená voda. Abych z toho měl alespoň řídké bláto, musel jsem té mouky přisypat mnohem víc…
    Čili opět další recept, kde je realita úplně jiná

    1. Petře, a byly ty vločky pořádně nadrcené, jak píšu v úvodním textu k receptu? Pokud ne a byly to vločky celé, tak je ta zakalená voda pochopitelná. Za recept ručím, pokud jsou dodrženy všechny popsané podmínky.

  103. Ludmila says:

    Dnes ráno mi dcera říká : mami, umíš upéct knackebrot ? Uplynula hodinka a můžu hrdě říct, že už umím. Je úžasný, nesrovnatelný s kupovaným. Dcera i s manželem kolem krouží jako vosy a uždibují. Odpoledne prý musím udělat další, tentokrát s chilli vločkami. Variant na různé příchutě se na mě jenom hrnou. Dodržela jsem přesně recept, jen jsem místo medu dala sladěnku ( používám na chleba). Děkuji moc a moc za skvělý recept, stane se v naší rodině stálicí.

  104. janatka says:

    Tak já dnes vyzkoušela. Jsou super, nechala jsem je tam déle v troubě, ty křupavější kousky jsou mnohem lepší. K tomu jsem připravila pomazánku z ricotty.

  105. Katka says:

    Úžasný recept. Jednoduchý, rychlý a geniální. Moc nám chutnalo. Skvělé je, že si lze pohrát s různými příchutěmi pomocí koření. Já vyzkoušela kurkumu a římský kmín.
    Dík za další skvělý recept!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close