Což takhle dát si dušený špenát? Už několik týdnů si říkám, že je na něj nejvyšší čas. Na farmářských trzích už se prodává a i kdyby ne, v obchodech se dá celoročně sehnat mladičký, sotva narozený baby špenát.
Špenát je zelená zelenina. A u zelené zeleniny by se vám vždycky měly rozsvítit červené vykřičníky v hlavě.
Zelená zelenina, pokud má zůstat i po tepelné úpravě zelená a nerozblemcaná, musí dostat jen rozumnou dávku tepla. U špenátu jde doslova o minuty, což se moc neslučuje se slovem dušení. Dušení totiž vždycky chce o něco víc času, aby vznikla omáčka, která je chuťově výrazná, nese chuť použitých surovin a která je zahuštěná tak akorát.
Takže když v kuchyni padne rozhodnutí udělat dušený špenát, musí hned poté dojít na vzetí rozumu do hrsti.
Ještě než začnete špenát dusit
Pokud máte špenát z pole nebo ze zahrady, ze všeho nejdřív bude potřebovat zbavit zbytků hlíny a nečistot. K tomu je nezbytné velké množství vody, doslova špenátová koupel. Jelikož na jednu porci padne nejméně 100 g čerstvého špenátu, pro čtyři lidi už je ho pěkná hromada.
Nejpohodlněji se proto dá špenát umýt v dřezu plném studené vody. Napusťte vodu, vložte do ní špenátové listy, a klidně jim dopřejte pěti- až desetiminutovou lázeň. Občas jimi zakvedlejte, jemný pohyb vody prospěje uvolnění nečistot. To by mělo stačit, aby hlína spadla na dno.
Obzvlášť znečištěné listy klidně můžou vyžadovat dvě až tři vody, než se stanou nečistot prosté. Teprve potom můžete umytý špenát vyjmout a nechat okapat na cedníku.
Obzvlášť velký počet strávníků klidně může vyžadovat mytí špenátu na etapy, protože se vám všechen do dřezu nevejde. Aby se mohl dobře mýt, musí mít ve vodě prostor. Namísto cedníku asi budete muset použít zednické prohazovací síto položené přes vanu nebo tak něco.
Tři základní omáčky pro dušený špenát
S umytým špenátem se nyní mohou začít dít kuchařské věci.
Správný postup, který se vyznačuje úctou k surovině, velí, abychom nyní špenát krátce spařili ve velikém množství slané vroucí vody nebo ho rychle uvařili v páře, a pak ho hned obratem zchladili ve studené vodě. Tím se zabrání teplu, aby ho znehodnocovalo a měnilo mu barvu od svěží zelené k temně brčálově šedé.
Tomuto postupu plnému tepelných šoků se říká blanšírování a psala jsem o tom podrobněji tady: blanšírování zeleniny.
Jelikož špenátu může být hodně, jak jsem před chvílí upozorňovala, nebojte se špenát na etapy nejen mýt, ale taky vařit. Vodu z vaření po každé dávce špenátu vylévat nemusíte, povařenou surovinu stačí vylovit cedníkem nebo děrovanou lžící a odložit do ledové lázně, aby ihned vychladla.
Umytý, scezený, spařený, zchlazený a opět scezený špenát je připraven k použití do jídla. Nyní se může nasekat – anebo klidně taky semlít, pokud máte rádi dušený špenát obzvlášť jemný, podobný tomu, který se vaří z mraženého špenátového protlaku.
Zbývá vyřešit poslední kuchařskou záležitost: jak z uvařeného nasekaného špenátu udělat krémový dušený špenát? Pochopitelně tak, že se smíchá s nějakým samostatně připraveným omáčkovým základem. Z těch nejběžnějších možností se nabízí hned tři, což dává šanci každému, aby si špenát připravil, jak je mu libo.
1. Velouté
Velouté je vznešený název pro jakýkoli vývar zahuštěný jíškou a společně provařený, aby v omáčce přestala být cítit mouka. Existuje tedy velouté zeleninové, kuřecí, rybí, telecí nebo hovězí.
Pokud se rozhodnete připravit dušený špenát pomocí velouté, prostě si bokem zahustěte trochu vývaru jíškou (pro 4 osoby budete potřebovat 500 ml vývaru a jíšku z 1 lžíce másla a 1 lžíce mouky).
Vývar s jíškou se musí aspoň 20 minut zlehka provařit, aby se ztratila moučná příchuť. Za tuto dou se část tekutiny odpaří, takže skončíte přibližně s 300 ml omáčkového základu pro špenát. Omáčka by měla být spíš hustší, protože špenát ji následně naředí.
Pokud se bojíte jíšky nebo nevíte, jak s ní správně pracovat, zde je k tomu můj starší článek: Jíška a její použití.
Do zhoustlé omáčky nakonec stačí vmíchat nachystaný nasekaný špenát, vše společně prohřát, dochutit česnekem, dosolit podle potřeby a máte hotovo.
Pokud se považujete za kuchaře na výši, můžete si to ještě trochu zkomplikovat a místo obyčejné jíšky vyrobit jíšku cibulovou, ke špenátu se parádně hodí.
A upřímně řečeno, pokud vám zbyla trocha masové zahuštěné šťávy od včerejška, není nejmenší důvod ji dnes nepoužít do špenátu. Je to v podstatě to samé a ušetříte si tím práci i čas.
2. Bešamel
Bešamel je mléko zahuštěné jíškou a společně provařené (poměry jsou stejné jako u velouté). Obzvlášť dobrý bešamel se dá docílit tím, že kromě soli použijete na dochucení omáčky taky muškátový květ nebo oříšek a po odstavení z plotýnky v ní ještě rychle rozmícháte lžíci másla pro zjemnění.
Příprava dušeného špenátu pomocí bešamelu je následně úplně stejná, jako tomu bylo u velouté.
3. Redukovaná smetana
Tohle je na rozdíl od obou výše uvedených základů naprostá bleskovka. Zatímco příprava velouté nebo bešamelu zabere kolem 30 minut, redukovaná smetana potřebuje minut asi tak pět.
Využívá se tu skutečnosti, že smetana ke šlehání (čili ta tučnější z obou prodávaných smetan) se při krátkém vaření rychle odpaří a zhoustne na konzistenci omáčky, takže je schopná hebce pokrýt suroviny a nestéct z nich dolů.
Aby smetanová omáčka měla nějakou chuť, hodí se, když v ní při redukování něco povaříte. Zde se přímo nabízí cibulka. Stačí ji pokrájet, osolit, zlehka zpěnit na lžíci másla, aby získala měkkost a sklovité zabarvení, a pak už ji můžete rázně zalít smetanou a přivést k varu a odpařiit.
Jako u předchozích dvou variant je postup dohotovení dušeného špenátu stejný. Stačí vmíchat připravený špenát, prohřát a dochutit solí a česnekem.
Časová úspora při přípravě této varianty má samozřejmě své nevýhody. Omáčka rychle řídne, zejména hrozí, že dost povolí, pokud nebudete mít špenát pečlivě vyždímaný a zbavený vody. Konzistencí je to tedy nejhorší možná volba, co do obsahu tuku taky, chuťově však nemá chybu a rychlost má bezkonkurenční.
Běžně rozšířené odchylky od postupu
Možná znáte přípravu dušeného špenátu, kdy se umytý, syrový špenát nechá zavadnout v hrnci na cibulce předem podušené na másle. Potom je ale stejně potřeba přilít předem připravenou omáčku (jednu ze tří výše jmenovaných), aby to na talíři skutečně vypadalo jako dušený špenát.
Tím pádem špenát neprojde šokovým zchlazením a rychle ztrácí svěžest zelené barvy. Podávat se musí okamžitě, čekat by v žádném případě neměl, a i tak každých pár vteřin přichází o část svého šarmu.
Dušený špenát s vajíčkem
Často se též podává dušený špenát na závěr obohacený vajíčkem. To se v teple srazí a vznikne zvláštní, špenátovo-vaječná hmota. Pro mě to byl ve školní jídelně nejedlý horor brčálové barvy s cucky vajec.
Původní myšlenka přidávání vajíčka byla trochu jiná. Pouhé žloutky, nikoliv celá vejce, vmíchané úplně nakonec – a pokud možno tak, aby se úplně nesrazily, ale jen zhoustly – vedly k hezčí, živější barvě dušeného špenátu.
Dušený špenát jako bleskovka
Protože už jsem vás určitě unudila k smrti teorií o správné přípravě dušeného špenátu, nabízím jako protiváhu velmi snadný letní večerní recept. Rychlost je tu klíčová, čím rychleji ho připravíte, tím bude zelenější. Špenát totiž neprojde předvařením a zchlazením, takže zelenou barvu prostě postupně ztrácet bude.
Udělat si ho můžete tak česnekový, jak ho máte rádi – nebo podle toho, jaký je den v týdnu a zda se zítra budete vyskytovat mezi lidmi.
Začít musíte ve větším hrnci, i když výsledek zabere jen trochu místa na dně.
Suroviny
- 1 lžíce másla
- 2 jarní cibulky
- 400 g čerstvých špenátových listů (můžete vzít jak baby špenát, který je předmytý a nepotřebuje žádné oplachování, nebo dle návodu v článku umyjte čerstvý špenát a pak ho ještě prožeňte salátovou odstředivkou, abyste ho zbavili pokud možno veškeré vody z mytí)
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 1-2 stroužky česneku
- sůl podle chuti
Postup
- Cibulky očistěte, odřízněte jim kořínky, větší část zelené nati a stáhněte poškozenou vnější vrstvu. Překrojte podélně na poloviny a pak nakrájejte na kousky. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu, přidejte cibuli, zasypte špetkou soli a minutu na středním žáru poduste, až cibulka změkne, ale nestačí změnit barvu.
- Zvyšte teplotu plotýnky na maximum a přilijte smetanu. Nechte ji asi minutu prudce, avšak kontrolovaně bublat, až zhoustne – poznáte to tak, že krásně pokryje zadní stranu lžíce a nesteče z ní jako řídká tekutina.
- Opět zmírněte žár plotýnky zhruba na střední výkon a do svařené smetany přisypte v několika dávkách špenát. Další vždy hned, jak předchozí ztratí vlivem horka část svého objemu. Stále míchejte, aby se teplo dostalo ke všem listům.
- Po dvou až třech minutách by měl být špenát zcela změklý a svrasklý a prostor v kastrolu by se měl z velké části uvolnit. Stejně tak se uvolní voda ze špenátu, takže omáčka zase zpátky zřídne. Takže znovu zvyšte výkon plotýnky, ať vše zprudka bublá, a opět vodu odpařte. Čím rychleji se vám to povede, tím méně bude špenát v teple ztrácet barvu. I proto je důležité, abyste špenát, který potřeboval umýt, před vařením zbavili co největšího množství vody ulpělé na listech. Každou kapku vody, kterou mu necháte při vhazování do hrnce, budete nyní muset odpařit, čímž se prodlouží doba vaření.
- Na závěr špenát dosolte podle chuti a přidejte tolik rozetřeného česneku, abyste dostáli své pověsti. Povařte poslední minutu, aby se částečně potlačila a uhladila míra palčivosti, a co nejdříve podávejte, protože stání tomuhle špenátu nijak neprospívá.
Ahoj Florentyno. Dekuji za krasne recepty !
U Tveho duseneho spenatu mam otazku ohledne mnozstvi . 100gr listku na osobu se mi zda dost malo? Vzdyt se varenim tolik scvrkne !
Ja ziji v Holandsku a pripravuji zeleninu kazdy den . Spenatu jsem zvykla brat vetsi mnozstvi . Cerstveho kupuji pro dve osoby urcite 40 – 50 deka. V Cechach je zvykem ho zahustovat jiskou. Tim to asi nabude. Ja jisku do spenatu nedavam, zkresluje to podle me jeho vlastni vybornou chut ( a tloustne se po ni???? ).
Preji hodne uspechu ve Tve praci a tesim se zase na pristi recepty.
Zdravi Majka Boots
Ahoj milá Flo,špenát ten já mám ráda,mohu i samotný a studený. Bohužel jsem v rodině sama kdo si ho s chutí dá.Ted s tvým příspěvkem jsem na něj dostala chut,ale nechám si jí ted zajít.O víkendu ho udělám a uvidím jaký bude zájem když nebude druhá alternativa t.j. zelí.
Měj se ty i tvoje rodina hezky a moc moc díky ta tvoje pravidelné mailíky
Marie
No ano, špenát! Tohoto zeleného krasavce miluju. Dokonce ho snesu i jako mraženou surovinu, ale ne protlak, dnes je i ve formě sekaných listů. Avšak čerstvý je čerstvý. A protože dnes už vařím pouze pro sebe, mám možnost si vyhrát s přípravou mladého čerstvého „listí“. Preferuji formu s velouté. Pravda, vařit pro jednu osobu je veliký rozdíl, než když máte kolem stolu pět hladových a nedočkavých krků. Ale i to jsem zvládla. Flo, moje milá, děkuju za krásné,inspirativní nápady „s vařečkou“, které osvěží někdy unavenou hlavu a přeju ať se vydaří víkendová akce.
Milá Flo,
moc děkuji za rozšíření obzorů.
Špenát mám moc ráda, i když mám za sebou sakra dlouhou dobu, kdy bych ho nepozřela ani za síťovku žížal. Doma jsem byla zvyklá na ten čerstvý ze zahrádky a někdy v páté třídě jsme ho měli ve škole k obědu – ten klasický mražený protlak. Nebyla jsem sama, kdo nestačil doběhnout domů bez úhony. Šlo to ven horem i dolem a já pak snad 20 let nevzala špenát do úst. Když dětičky vyžadovaly špenátovou polívku, tak jsem ji sice uvařila, ale ochutnávat musely samy. Přílohový si musel manzel vařit sám.
A já ho vlastně začala konzumovat až okolo revoluce, v době kdy jsem u soudruhů v NDR objevila pytel čerstvého špenátu. Je s ním sice víc práce, ale vyplatí se. A pak se v regálech objevil i mražený listový nebo v granulích. Nicméně v hospodě bych si špenát fakt nedala. Jedinou výjimku jsem dělávala na Pálavě v hotelu Termal Mušov. Tam vaří fakt z čerstvého. Hlavně mě fascinovalo to, že když se otevřely dveře do kuchyně, tak se odtud linula krásná vůně bylinek a dobrého jídla.
Milá Flo,
moc děkuji za super receptík jako každý týden a moje dcera i já ho milujeme takže už se těším až udělám tvůj receptík.
Bohužel Pardubice nedám ze zdravotních důvodů – tak někdy příště- měj se krásně a užij si to
Milá Flo, výborně, výborný. Miluji špenát teplý i studený, jako přílohu i doplněný o vajíčko jako hlavní chod. Krásné dny všem.
Ahoj Flo. Se špenátovým protlakem s vajíčkem mám úplně stejné zkušenosti z jídelny jako ty. I manželova mamka ho tak připravuje, a je to pro mě boj, aspoň kousek sníst… Já ho dělám, stejně jako moje mamka také z listového, buď čerstvého nebo mraženého, a chutná úplně jinak. Výborně.
Milá Flo, samozřejmě není nad čerstvě utržený špenát ze zahrádky. Stejný postup jsem ale zvolila i pro „špenát“ z mladých kopřivových lístků (bez natě!). Je skvělý , obzvlášť když se spařené lístky dokonale rozmixují na kašičku. Jen to chce zpočátku rukavice…
(omlouvám se, pokud jste toto téma probírali již dříve). Přeji všem hezký den.
Špenát je skvělý, ale nejlepší dělám doma já 😉 Velmi jednoduchý postup, ale i tak jsem recept zkoušel roky. Dnes když jím jiný, nikdy to není ono.
Bez chyby je k pečenému vepřovému, k vajíčku, a hlavně do palačinek!
Kdysi jsem jedl i játra na slanině s knedlíkem a…špenátem.. a bylo to kupodivu bezva.
C.
No a dáte nám recept?? Abychom vás všude mohli chválit? 🙂
Špenát nikdy to jsem si říkal v mládí(školní jídelny) Dnes si ho dám,ale musí se umět připravit proto vyzkouším tuto versi dík za recept.
Milá Flo, na rozdíl od ostatních příspěvků, já mám špenát vařený z protlaku velmi ráda (teď se asi někomu dělá špatně). Ale také jsem si přála umět vařit špenát čerstvý nebo prostě z lístků. Teď se mi to, díky Tobě, splní. O víkendu jdu na to. Možná, že si už na špenátový protlak ani nevzpomenu. :- )
Jóó špenátek!Miluji špenátovou polévku s opraženou houstičkou.Když byl manžel na vojně byl na brigádě u špenátové linky a vždy říkal“To jel pás a žáby skákaly jedna přes druhou“(omlouvám se).Nejvíc mě štvalo když jsme sklidili špenát,byla ho plná vana a když se spařil a umlel, byly třeba 4 sáčky do mrazáku.Zrovna v neděli jsme si pochutnali s bramborovým knedlíkem.(kupovaným).Přeji všem krásný den!!
Dobrý den ,- tak špenát uvařený doma můžeme všichni – i pes. Jen teď v těch vedrech preferujeme saláty, saláty,….
Ale děkuju za připomenutí, jak se ochladí….
Ahoj Florentýnko. Špenát máme rádi i náš pes, možná i proto, že do základu dávám vyškvařené kostičky špeku (docela hodně špeku). Užij si nedělní festival!
Milá Flo, špenát u nás není v oblibě. Používám ho jako nádivku do slaných závinů, nejoblíbenější je v kynutém těstě (recept – Krkonošský závin s uzeným masem), nebo do zapékaných palačinek.
PS: Kouknu do TIny č. 24, str. 24 a vidím, že tam dávají recept „Jahodové knedlíky podle Florentýny“ . 500 g měkký tvaroh v kostce, 1 vejce, ale místo 150 g dětské krupičky udávají 75 g. Já mám vyzkoušeno 150 g dětské krupičky, vždy se podařily.
Děkuji Flo také za recept, já špenát miluju, byť jsem v rodině osamocený. Byl jsem vždycky naučený na špenátový protlak, v poslední době jsem potkal (nebo on mne) špenát listový a byl jsem překvapen svou dřívější neochotou se mu přiblížit.
Též Ti přeji radostný a úspěšný pobyt v Pardubicích. Tvůj Jirka
Ahoj Florentýnko,díky za recepty na špenát. Také máme rádi ten čerstvý ze zahrádky. A jak píše „Evik“ je to k naštvání,že syrového je plná vana a po zpracování jen pár sáčků do mrazničky. Ale ten je potom skvělý. Užij si to v Pardubicích a přeji pohodový víkend. Alča
Milá Flo.,
děkuji ti za inspiraci v této době, kdy je k dostání čerstvý špenát (i když je k mání i v zimě). Já jej vařím na způsob veloute a také mi moc chutná mangold. Jsi úžasná v nápaditosti a sdílení. Přeji ti krásné chvíle na víkendové akci.
Špenát můžeme celá rodina i když ho ve škole servírovali nevzhledně, tak ho máme rádi
Milá Florentýnko,
dělám špenát podle své babičky. Na másle podusím šalotku, zapráším moukou, zasmahnu, zaliju šlehačkou a provařím a odpařím. Pak přidám špenátové lístky (kupuju baby špenát), drcený česnek, rychle spařím, klepnu vajíčko, sůl, pepř a už jen rychle nechám spojit a dojít pod pokličkou. Než nandám ostatní součásti na talíře, je akorát.
Díky, babi 🙂
Ahoj Florentýno.
Děkuji za bezva recept na víkend. Špenát, nové brambory a vajíčko. Už se těším.
Mirka
Milá Florentýnko,
špenát mám moc ráda a takto připravený, je neskutčná mňamka 🙂
Tak u nás se špenát jí často a rád. Nejradši takto: na velké hluboké pánvi osmažím hodně cibule (3 – 4) do zlatova, cibuli osolím, na konec prolisuju 3 – 4 stroužky česneku a nechám ho jen rozvonět. Do tohoto základu v několika várkách hážu překrájené listy špenátu a vždy to nechám pod pokličkou zmenšit, jen krátce, a promíchávám s cibulkou. Barvu moc neztratí. Jíme s vypraženou slaninkou, nebo s volským okem, nebo s přírodním řízkem nebo na másle pečenými játry, nebo s nudlemi, nebo s kuskusem…
Jinak píšu komentář poprvé, tak Ti Florentýnko děkuju za tento skvělý blog, už jsem se mockrát u Tebe insporovala…
pardon, inspirovala 🙂
Milá Flo, tak ty tedy umíš naladit chutě. Je pravda, že špenát z čerstvých listů jsem naposledy jedla jako dítě a nikdy mě nenapadlo ho udělat, když doma nechtějí jíst ze zmrazeného protlaku. To musím hned napravit, ještě teď se mi vybavuje ta dobrá chuť.
A s tím vajíčkem je to lahoda, už se těším na zítra a doufám, že ho někde seženu.
Měj se hezky a děkuji za typ, Jana
Špenát jsem se naučila jíst až v dospělosti, ale teď ho miluju a kupodivu ho jedí i mé děti a to mají ze zásady odpor ke všemu, co se jen trochu na talíři zelená. Momentálně si sklízíme vlastní na zahrádce, takže si vychutnáváme nejrůznější špenátové variace a určitě zkusíme i ty tvé, díky:).
Ahoj Flo, špenát jsem nikdy nejedla, až nyní, když mi na zahrádce vyroste, sklízím plody své práce a chutná mi na všechny způsoby, dělám někdy se smetanou k masu, do závinů většinou s bešamelem a nivou, nebo do palačinek a šneků. přeji pěkný víkend v Pardubicích, ahojky
Zdravím, Flo.
Už musím reagovat. Celý svůj život jsem tento „blevajs“ odmítala. Stále jsem měla na paměti „družinářský“ špenátový protlak. Nevadila mi chuť, ale ta konzistence, ta byla naprosto nepřekonatelná. Až letos, ve svém, skoro hlubokém důchodkovém věku, jsem špenátu přišla na chuť. Jen orestovaný, ochucený je vynikající. Nebo spolu s cibulkou v míchaných vajíčkách.
A ještě – díky za krupicové noky. Potvrdila jsi mi to, co jsem i já tvrdila, že potřebují pří přípravě odpočívat.
Ať se ti stále daří.
Maruška
Ahoj, jak já miluji špenát. Ostatní děti se děsili dne kdy bude v jídelně. Já na ten den čekala jako na svátost. Dodneška miluji špenátový protlak i špenát na tvůj způsob. Protlak miluju o trochu víc. Vždycky když jdu do nějaké restaurace kde se zaměřují na obědová menu tajně doufám ze budou výpečky se špenatem ala školní jídelna. 🙂
Ještě dodám maličkost. Zrovna jsem se vrátila z dovolené v Turecku. Špenát tam byl dvakrát na podobný způsob jako v článku. Navíc byla jen zelená kapie a nejspíš chili. 🙂
Dobrý den, Flo,
špenát mám v oblibě jako Pepek námořník, nikdy jsem z něj nezískal jeho sílu – asi proto, že jsem jej nekonzumoval z té konzervy. Pokud přijdu zítra v sousední prodejně na nějaký čerstvý, nepovadlý, bude náplní do palačinek- nebude-li k mání, naplním je jahodami-jsou tu-přezrálé-za pouhých 15.-Kč za kilo – no nekupte to!
Hezké pořízení o „pardubickém“ víkendu – Jarda
Milá Flo. Ráda bych Ti moc poděkovala za recept na bramborové knedlíky. Manžel je má moc rád plněné uzeným masem, ale já se stále k vaření neměla, protože jsem se bála, že se mi nepovedou. Dnes jsem je udělala k obědu, přesně podle Tvého videa a světě div se! Úžasné. Manžel si moc pochutnat a já taky. Díky za další pomoc, když si nevím rady .
Zdravim Tě a přeji mnoho krásných letních dní a úspěchů ve Tvém konání. Míla
Milá Flo.
Díky za recept a poutavé čtení. Špenát mám moc ráda a na stejný způsob upravuji i bylinkové listy (kopřivy, bršlice kozí noha, jitrocel s mladými lístky kedluben, sedmikráskové lístky nebo všechno dohromady) Špenát posekaný na drobno používám přímo do slaného palačinkového těsta a po částečném vychladnutí je plním rozmíchaným tvarohem, strouhaným sýrem a pestem z medvědího česneku. Jsou skvělé i neplněné. S rajčaty a balsamicem – redukcí. K tomu balkánský sýr a čerstvá bazalka.
Přeji hodně prima zážitků a lidiček na festivalu v Pardubicích. Hlavně příznivé počasí.
Moc ráda bych s Tebou zase jela, ale tentokrát jsem na jiné cestě. Jdu pěšky z domu Svatojakubskou poutní cestu do Santiaga de Compostela ve Španělsku.
Milá Florentýnko, zdravím a děkuji za recept . Špenát dělám, máme ho rádi a když není čerstvý, tak mražený sekaný. Tak jako mnoho dalších i my nemáme rádi špenátový protlak. Potěšilo mě že postup máme téměř stejný. Přemýšlela jsem co na neděli a ty jsi mi vnukla nápad právě na bramborový knedlík s výpečky a špenátem. Moc ti děkuji, přeji hezký víkend a ať se daří v Pardubicích.
Super nápad díky, měj se hezky Naďa
Zdravím, protože mi špenát na zahrádce vyběhne rychle do květu, tak místo něj používám mangold a nevnímám nějaký velký rozdíl, (anebo mám špatné chuťové pohárky?)
Milá Flo , špenát máme tuze rádi nejlépe v palačinkách to tedy děláme docela často,přesto děkuji i za tento recept a povídání.šárka
čerstvý špenát je prostě luxus. Já přidávám ještě prolisovaný česnek, který nechám spolu se spařeným špenátem lehce orestovat a místo smetany čerstvý sýr z vaničky, něco jako lučina. Tímhle čerstvým sýrem zahušťuju i mixované zeleninové polévky. Dáša
Ahoj Florentýno,
špenát mám moc rád, ať už čerstvý nebo mražený. Dělám ho prakticky stejně jako ty. Asi si ho udělám na víkend. Vlastik
Ahoj, Flo,
moc se mi líbí tvůj recept. Dělám špenát podobně.
Broni
Špenát ANO a kdykoli ???? Měj krásný den!
Ahoj Flo.
Špenát mám moc ráda a určitě jej vyzkouším podle tvého receptu.
Každý rok si jej nechávám vysazovat na záhon.
Měj se hezky. Iveta.
Milá Florentýnko,
krásnému čerstvému špenátu jsem chtěla co nejméně ublížit.
Špenát jsem blanšírovala. Na voňavé slanině jsem osmažila cibulku a v závěru i česnek. Vše jsem jenom promíchala a pochvala se dostavila značná.
Měj se jen sametově
Zdena
Krása! I ty se měj sametově, Flo.
Zlatá Florentýnko,
já mám tak obrovskou radost, že musím hned napsat. Jsme s dcerkou milovnice špenátu, vařím ho opakovaně, ale nikdy jsem nepřišla na chuť, která by byla „wau“. Až dnes mě napadlo otevřít Vaše recepty a objevila jsem ten POKLAD. A to špenát se smetanou. Bylo to neuvěřitelné! Dcera se olizovala opravdu až za ušima, ostatně já taky!
Moc děkuji, a to nejen za tento recept, ale i za ty ostatní. Mám již dvě Vaše knihy a určitě brzy přibudou další. Jsou to úžasné kuchařky! Děkuji a přeji krásné, pohodové a klidné svátky.
Petra Priorová
Ahoj Flo,
skvělý recept! Jen mám takový dotaz.. když mám doma zamražené listy špenátu ze zahrádky, jak z nich mám připravit dušený špenát, aby dlouhým rozehříváním na plotně neztratil barvu ani chuť? Nechat ho rozmrazit přes noc je asi hloupost, že?
Děkuji za Tvoji odpověď. 🙂
Marika
Milá Florentýnko,
dnes byl u nás špenát – dělám ho s bramborem (pro mne) a s knedlíkem (pro manžela – to ho naučila jeho maminka). Troška slaninky, volské oko. U Tebe beru inspiraci hlavně při přípravě jídla.
Vařím podle Tebe ráda, vždy se to podařilo.
Zdravím a přeji hezký den maminek. Olga