Odpalované těsto, které vás nedopálí

Odpalované těsto je jeden z mnoha důkazů, jaké zázraky se v kuchyni dají připravit z trochy mouky a pár dalších základních surovin. V jeho případě se ovšem nic netře, nehněte, nekyne, netáhne, ani se nad těstem nepronášejí půlnoční zaklínadla, zato se odpalované těsto vaří na sporáku. Prostě se teplem odpálí.

To si tak přivedete k varu vodu s tukem, naráz do ní vsypete odměřenou mouku a pak už jen usilovně mícháte. V průběhu odpalování se z fáze „něco jako jíška“ přenesete přes „vypadá to jako jedna velká koule“ až ke konečnému stádiu, kdy těsto sice zůstane v jednom kuse neurčitého tvaru, ale leskne se tukem a na dno kastrůlku se začne připékat tenký film z mouky. Suma sumárum dvě minuty práce.

Odpalované těsto krok za krokem

Z výše uvedeného vyplývá, že na odpalované těsto nepotřebujete bezměsíčnou noc, nemusíte čekat na normální vlhkost vzduchu ani na klidné geomagnetické pole Země. Stačí dobrá hladká mouka, co obsahuje dost lepku. Ten se postará o to, aby se těsto v troubě nafouklo a při chladnutí si svůj tvar udrželo.

Pokud by v odpalovaném těstu lepek chyběl, pak nic neudrží velké vzduchové bubliny vznikající působením páry uvnitř těsta. Namísto nadýchaných bochánků vytáhnete jen smutně vyhlížející placky.

Odpálení těsta na sporáku

Začněte tedy tím, že v kastrůlku přivedete k varu tekutinu – to bývá voda nebo mléko nebo obojí půl napůl – s máslem nebo olejem. Určitě nepoužívejte margarín, ten neobsahuje dost tuku a naopak vnese do směsi přebytečnou vodu, která by narušila vyvážené složení těsta.

odpalované těsto přivedení k varu

Jakmile tekutina vře a tuk se rozpustí, odstavte na chvíli kastrůlek mimo rozehřátou plotýnku a vsypte do něj všechnu odměřenou mouku. Naráz a v jedné dávce. Začněte míchat, dostanete směs vypadající jako hrubá jíška.

odpalované těsto přisypání mouky do horké tekutiny

Pak hned vraťte kastrůlek na plotýnku, zmírněte žár na hodnotu mezi mírným a středním teplem, čili někam do třetiny teplotního rozmezí plotýnky, a pokračujte v míchání vařečkou a v prohřívání. Těsto se během minuty vyhladí a vznikne z něj hladká, hebká koule.

odpalované těsto zahřívání

To ovšem k dokonalosti nestačí, v míchání musíte ještě chvíli pokračovat. Tím se spaří škroby v mouce, zlepší se elasticita a zajistíte si tím správné naskočení v troubě. Přestat s mícháním a zahříváním můžete až ve chvíli, kdy se na dno kastrůlku napálí tenká vrstva těsta, která se špatně odškrabává, bude to trvat zhruba další dvě minuty. Během tohoto zahřívání se z těsta odpaří část tekutin, což je taky důležité.

odpalované těsto správné odpálení

Chladnutí těsta

Po odpálení těsta přichází fáze chladnutí. Do horké odpálené směsi totiž nemůžete hned přidat vajíčka, teplem by se srazila. Je tedy třeba vyčkat, až těsto zchladne na bezpečnou teplotu, kdy nedojde ke sražení vaječných bílkovin.

Chladnutí značně zkrátíte, když těsto přendáte z horkého kastrolu do jiné nádoby, například do mísy, a budete ho příležitostně promíchávat.

Zcela ideální a zcela krátké je chladnutí v míse samostatně stojícího kuchyňského robota, obdařeného míchacím nástavcem a zapnutého na nejnižší možnou rychlost.

Během chladnutí můžete nabýt pocitu, že je těsto suché až drolivé, ale to je v pořádku a jen to dokazuje, že jste těsto odpálili dostatečně a zvládli jste z něj odpařit dost tekutin.

odpalované těsto chlazení

Přidávání vajec

Jakmile necháte těsto prochladnout zhruba na teplotu lidského těla, je čas vmíchat do něj vejce – pěkně jedno po druhém, jinak se odmítnou s těstem dobře spojit.

Po přidání každého vejce nejprve těsto zcuckovatí, rozdělí se na mazlavé žmolky, které čvachtají v řídkém vejci.

odpalované těsto po přidání vejce

Ale už po chvíli míchání se tekutina začne vstřebávat a když ještě maličko vydržíte, najednou se jako mávnutím kouzelné vařečky vše spojí na stejnorodé těsto.

Po prvním vejci je těsto pořád ještě moc husté.

odpalované těsto 1 vejce

Po druhém vejci taky.

Celkový počet potřebných vajec je závislý na správné hustotě těsta. Vejce musíte přidávat tak dlouho, až odpalované těsto bude mít podobnou hustotu, jako například těsto na dort nebo třené těsto na bábovku. Takové těsto není ani příliš tekuté, ale ani příliš husté. Jak by řekla jakákoli babička, je prostě akorát.

Jelikož tyhle akorátní míry dovedou způsobit nejedno zklamání, správně připravené těsto poznáte i takto: z vařečky nebo z metličky ani volně nestéká, ani se jí nedrží jako klíště, ale odpadává po kusech.

odpalované těsto správná hustota

Pro začátečníky chystající se na odpalované těsto úplně poprvé doporučuju po dvou celých vejcích začít přidávat jen samotné bílky. Ty obsahují víc tekutin než žloutky, těsto se v troubě dobře nafukuje a naskakuje, takže způsobí radost hned na první pokus. Nevýhodou je, že se pokus o jakékoli vzorování a řezání tvarů při pečení tak trochu slije.

Na můj rozpis mouky a vody a másla budete potřebovat zmíněná dvě vejce a 1-3 bílky. Počet se může lišit na základě velikosti použitých vajec i důkladnosti odpálení těsta na sporáku, proto jediný správný počet bílků neexistuje. Vodítko poskytne jen hustota těsta, která má být, jak jsem uvedla, odpadávající a přitom netekoucí. Pokud jste na pochybách, použijte dva bílky.

Příprava na pečení

Jakmile vyrobíte těsto, můžete se směle pustit do přípravy pečení. To obnáší dvě činnosti, jednu naprosto snadnou, druhou v podstatě taky, záleží na tom, jakou výzvu si stanovíte.

Ta první je předehřátí trouby. Odpalované těsto vyžaduje celkem vysokou teplotu, takže zapněte troubu na 200 stupňů a nechte ji opravdu dobře vyhřát, aby, až do ní vložíte plech, nepřišla o příliš mnoho tepla tím, že otevřete a zavřete dvířka a tím v ní vyvětráte. Klidně předehřívejte o 5 minut déle od chvíle, kdy trouba ohlásí, že požadovanou teplotu již dosáhla, tím se teplo naakumuluje i do stěn a teplotní ztráty při otevření nebudou tak výrazné.

Tou druhou činností je příprava odpalovaných tvarů. Malé hromádky na malé profiterolky se v zásadě dají na plech rozdělit lžičkou, mnohem rovnoměrnější tvary ale dostanete cukrářským sáčkem. Na základní bochánky ani nepotřebujete špičku, stačí odstřižený roh, na pokročilejší věnečky a větrníky už je nezbytná řezaná špička (a taky maličko tužší těsto, aby se zářezy při pečení neslily).

odpalované těsto před pečením

Nezapomeňte, že se těsto nafoukne zhruba na trojnásobek původního objemu, takže nechte mezi jednotlivými kousky dost prostoru. Naskočí sice hlavně do výšky, ale trochu se zvětší i do stran.

Pečení

Ani pečení není úplně bez podmínek a pravidel, zpočátku musíte péct při dostatečně vysoké teplotě a přitom překonat pokušení pootevřít dvířka trouby za účelem provedení namátkové nahlížecí kontroly.

Když připravený plech vložíte do horké trouby, prvních pár minut se za zavřenými dvířky v podstatě nic neděje. Ale zhruba po pěti minutách se tekutina v těstě zahřeje natolik, že se začne vypařovat a tím těsto razantně naskočí. Kdybyste v tuhle chvíli otevřeli dvířka, pára uteče, těsto splaskne a už ho nahoru nic nedostane.

odpalované těsto při pečení

Po prvotním naskočení přichází fáze zpevňování a tuhnutí těsta, která trvá kolem 10 minut. To je i nadále doba, kdy byste opravdu neměli troubu otevírat. Teprve potom jsou tvary dost pevné, aby bezpečně přežily případné nakouknutí, ovšem dopečeno ještě nemáte.

Posledních 5-10 minut se ještě tvary potřebují dosušit, zbavit vlhkosti a mírně nabrat zlatavé barvy. Jemné vyvětrání pomůže snížit vlhkost v troubě, ale dělat to nemusíte, pečivo se vysuší i tak. Pokud byste měli pocit, že pečivo zlátne příliš rychle, aniž by v troubě strávilo potřebný čas, na tuhle závěrečnou sušící fázi můžete snížit teplotu na 160-170 stupňů.

Chladnutí

Po upečení a vyjmutí z trouby hned přendejte upečené kousky z plechu na mřížku, aby se nestihly odspoda zapařit.

U chladnutí je taky dobré, když pečivo necháte na mřížce ležet horní stranou dolů.

Proti srážení páry uvnitř pečiva se můžete pojistit i tím, že ještě horkým tvarům na nějakém nenápadném místě propíchnete nožem malou dírku, kterou pára může snadno proklouznout ven. Tím se z nich ještě lépe odpaří vlhkost a zůstanou křupavé.

odpalované těsto chlazení po upečení

Plnění

Teprve po důkladném vychladnutí lze kousky pečiva rozříznout a naplnit. To proto, že náplňové krémy jsou studené a v teplém pečivu by se roztekly.

K plnění se nejčastěji používají žloutkové krémy, vanilkové a karamelové krémy a taky šlehačka. Jelikož do těsta nepřijde žádný cukr, nic vám nebrání vymyslet i slanou náplň a podávat odpalované pečivo jako studený předkrm nebo chuťovku s vysokou mírou obdrženého úžasu a obdivu. V dnešním receptu najdete snadnou šlehačkovo-pudinkovou náplň, složitější záležitosti si zase nechám na jindy, tentokrát už jsem myslím dosáhla únosné délky článku.

Uchování a skladování

Pokud nechcete použít odpalované pečivo k naplnění hned, klidně ho buď jednotlivě nebo po pár kouscích zabalte do folie a uložte v suchu a při pokojové teplotě, po pečení je totiž dobře vysušené a pár dní takto vydrží vcelku křupavé a použitelné.

Jednou naplněné pečivo však ukládejte zásadně v lednici a snězte co nejdříve, jinak od náplně zvlhne.

Obměny odpalovaného těsta

Profiterolky, věnečky a větrníky jsou v podstatě levná a snadná záležitost, ovšem s ohromným prezentačním efektem.

Problém je, že jsou zároveň tak dobré, že jeden kousek nikdy nestačí, a tak se zároveň na mysl dere otázka, zda by se odpalované těsto dalo udělat nějak dietněji. Takže za mě asi takhle: pokud byste snad měli nějaké výčitky svědomí ohledně zásadního porušení vašich dietních úmyslů, nehledejte alternativní mouky a alternativní sladila, neboť s těmi to už nikdy nebude ono, ale jděte sportovat. Případně pečte maličké tvary, třeba jako já, a pak těch kousků můžete sníst mnohem víc než obvykle.

odpalované těsto jeden kousek nestačí
 

Odpalované těsto

Celkový čas: 1 hour

Množství: 40 malých nebo 12-15 větších kousků

Odpalované těsto

Suroviny

    Na těsto:
  • 150 ml vody
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce velikosti M
  • 2 bílky
  • Na náplň:
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 400 ml mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 smetana na šlehání
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 100 g malin
  • cukr moučka na posypání

Postup

  1. Začněte náplní, musí vychladnout. Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink podle návodu na obalu. Do horkého vmíchejte lžíci krupicového cukru a pak nechte vychladnout. Občas promíchejte, aby se neutvořil škraloup, a nakonec uložte do lednice, aby byl pudink dobře vychlazený, než ho časem v jednom z posledních bodů postupu přimícháte ke šlehačce.
  2. Vodu odměřte do kastůlku, přidejte máslo a sůl a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, katrůlek odstavte, přisypte naráz všechnu mouku a promíchejte. Vznikne žmolkovatá směs podobná jíšce.
  3. Kastrůlek vraťte na zapnutou plotýnku, zmírněte žár zhruba na třetinu a dál zahřívejte a míchejte vařečkou. Za chviličku se vytvoří hladká a hebká koule, která se vůbec nelepí na stěny. Ovšem ani teď nepřestávejte a míchejte ještě asi dvě minuty, až se na dně utvoří slabá přilepená vrstva z mouky a tuku. Vařečkou přitom tlačte těsto na stěny i na dno. Napálené vrstvy na dně se nebojte, v pohodě ji pak odmočíte, žádné velké drhnutí kastrůlku vás čekat nebude.
  4. Odpálené těsto vyklopte do mísy a nechte ho vychladnout na takovou teplotu, abyste v něm dokázali udržet prst. Rychlejšího zchladnutí docílíte, když budete těsto promíchávat, a vůbec nejrychlejší způsob je v kuchyňském robotu s míchacím nástavcem zapnutém na nejnižší rychlost.
  5. Do vychladlého těsta vmíchejte vajíčka jedno po druhém, to druhé až poté, co se první beze zbytku spojí s těstem. Opět to jde nejlépe za asistence robota, ale vařečkou toho docílíte taky. Nakonec opět jeden po druhém vmíchejte a zapracujte bílky, až bude mít těsto takovou konzistenci, že z metly odpadává po kusech podobně jako třené těsto. Nesmí tedy být ani moc tuhé, ale ani příliš řídké a tekoucí.
  6. Troubu pečlivě předehřejte na 200 stupňů (s vypnutým horkovzduchem, jinak musíte zvolit teplotu o 15 stupňů nižší). Plech vyložte papírem na pečení a nastříkejte na něj požadované tvary, anebo prostě jen tvořte lžící hromádky. Nechte jim přitom dostatečný odstup, neboť při pečení naskočí všemi směry.
  7. Vložte do trouby a pečte 15 minut, vůbec přitom neotvírejte troubu. Po uplynutí této doby už je těsto dost naskočené a zpevněné, takže můžete snížit teplotu na 180 a dopéct dalších 10 minut do světlé, zlatorůžové barvy. Určitě nečekejte na tmavší zezlátnutí. Pokud se vám všechno pečivo nevejde na jeden plech, druhý upečte až po tom prvním.
  8. V mezičase ušlehejte šlehačku s moučkovým cukrem a po malých částech ji jemně metličkou smíchejte s vychladlým pudinkem. Případných hrudek v pudinku se můžete zbavit tím, že ho před přidáním do šlehačky protlačíte přes síto. Nakonec vmíchejte maliny, které jste předtím vidličkou trochu pomačkali, takže se v náplni vytvoří barevné šmouhy.
  9. Upečené pečivo nechte vychladnout na mřížce horní stranou dolů. Po vychladnutí prořízněte a plňte náplní. Na závěr pocukrujte a chvíli se kochejte, než vás o tuhle nádheru všichni ostatní během mžiku oberou.

 
 

Join the Conversation

  1. Petra says:

    Paráda, už se moc těším, až to vyzkouším! Na odpalované těsto jsem si nikdy netroufla, ale s tvým článkem se asi odvážu a jdu do toho:) Jen mám otázku – můj robot nemá K nástavec, můžu ho nahradit např. nástavcem na kynuté těsto (takový ten vlnitý). Moc díky za radu a další super návod!

  2. To je těsto,které jsem ještě nezkoušela. Nevím,jestli se nepletu,ale mám dojem,že nám v dětství dělával táta ovocné knedlíky,z odpalovaného. Je to možné?

    1. Ano. Knedlíky z odpalovaného těsta se u nás dělají a jsou velmi oblíbené 🙂

  3. Jitka says:

    Není nad krásně nadýchané mini větrníčky, u nás se bez nich neobejde žádná rodinná oslava. U nas se klasicky plní pudinkovým krémem a na to šlehačku zvlášť, ovoce podle Tebe Flo zkusím jako obměnu, navrch lehce cakám mléčnou polevu (horké mléko, cukr moučka a rum na vůni) a nemají chybu, vždycky sklidí obrovský úspěch. Páru z hotových větrníčků dostanu, že je propíchnu párátkem, slaná varianta taky nemá chybu!

  4. Katka says:

    Odpalované těsto je prima, akorát mi občas naštve, když mi po vyndání „spadne“. V poslední době ho peču asi 15 minut klasicky a pak dopékám horkým vzduchem. Víc se vysuší, takže tvar lépe drží. A protože se plní krémem, tak pak zase trochu zvlhne, tak to nevadí. A já tedy rozkrajuji ihned po vyndání z trouby, ještě horké. Právě jako prevenci před sražením. Pokud toho peču víc, tak nejdřív rychle ze strany propíchám párátkem a pak hned řežu. Ale rozhodně vyzkouším tvůj pudink se šlehačkou, to musí být moc dobré. Já dělám většinou klasický žloutkový krém.

  5. Evča says:

    Ahoj Flo,
    Tak tohle je snad telepatie, protože na našich oslavách se pravidelně objevují věnečky, které dělá přítel dcery. Jsou úžasné, ale když jsou na dovolené, tak věnečky nejsou a ty zklamané pohledy…Já jsem se pokoušela o odpalované těsto asi 2x a pokaždé to dopadlo špatně. Už vím, kde jsem udělala chybu a to i díky tvému článku. Otevřela jsem troubu moc brzo a tak se odpalované těsto stalo mým strašákem. Mockrát už jsem se k němu chtěla vrátit, ale pořád jsem to odkládala. Tak myslím, že už je čas na další pokus. Tvoje rady jsou přesně to, co jsem potřebovala. Dnes ráno jsme o věnečkách mluvily s kolegyněmi v práci a dostala jsem krásnou radu: Neotvírat troubu dokud věnečky nezačnou plakat a pak už jsou hotové.

  6. Renata says:

    Díky za podrobný popis na jednotlivé kousky.
    A fotečka labutě z odpalovaného těsta by nebyla? 😉

    Krásnou dovču!

  7. rosnicka says:

    ahoooj,

    ja jdu dnes dělat pro armádu (široká rodina hladová) meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta. Mńam!!!!!
    Chata, zahrada, ovocné knedlíky (babička pozoruje z obláčku) léto je TADYYYYYYY!!!

    1. Irena says:

      Prosím, moc prosím, o recept na ty knedlíky z odpalovaného těsta. Z něho zvládám věnečky i bochánky, ale knedlíky dělám jen kynuté. Takže předem moc děkuji a kdyby to šlo na email, byla bych ráda. Předem děkuji Irena

  8. pavla says:

    Milá Flo,

    měla bys také nějaké recepty na slané náplně do tohoto těsta. Vím, je možné dát pomazánku, kterou známe, ale kdybys měla nějakou móóóc dobrou náplň, byla bych ráda.
    Děkuji, Pavla

  9. Milá Flo, ani já jsem si nikdy netroufla na recepty z odpalovaného těsta a s tvou radou ho určitě vyzkouším, máme ho všichni moc rádi. A hlavně dobrý typ na slanou variantu, tu vyzkouším taky, protože mě to zajímá jak to bude chutnat, nějaká našlehaná lehká pomazánka by mohla nadchnout ty naše mlsouny 🙂
    Děkuji a měj se krásně, Jana

  10. Kačka says:

    Ahoj Flo,
    děkuji za další důvod si konečně pořídit kuchyňský robot.
    Jen s jeho výběrem dost tápu… Mohla bych Tě poprosit o rady a tipy k výběru prvního kuchyňského robota,který by se s nárůstem chlapů v mé domácnosti stal mým nezbytným pomocníkem.
    Děkuji,a přeji krásné letní dny.

  11. Ladislav Mareček says:

    Ahoj všichni přiznávám že jsem odpalované těsto nikdy nezkoušel i když je recept známý nemohu však odmítnout recept od Flo. určitě ho vyzkouším.

  12. Jiřina says:

    Mám už 50 let starý recept na odpalované těsto. Dávám do něho olej a vždy se povede.

  13. Jarmila Vodičková says:

    Milá Flo,
    vypadá to ůžasně,hned bych se zakousla.Snad se mě to povede.
    Krásnou zaslouženou dovolenou /hlavně bez úrazu/.
    Mává Jarmila

  14. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a přeji hezkou a odpočinkovou dovolenou.
    Odpalované těsto jsem ještě nedělala, přestože mám ráda jak věnečky tak větrníky. Snad za pomoci tvého receptu to vyzkouším. Díky

  15. Odpalované dělám se sladkou náplní ale někdy plním třeba třenou nivou,česnekovou pomaz,,šunkovou pěnou atd. Přeji příjemný zbytek dne!!!

  16. Florentýno, díky! Odpalované těsto jsem několikrát dělala, pekly jsme z něj s mou maminkou i nějaké vánoční cukroví. A před asi osmi lety jsem od někoho dostala recept na úžasnou dobrotu – jmenovala se „mraky“, bylo to z odpalovaného těsta, když jsem to upekla, během půl hodiny bylo všechno pryč. V tom čase jsem tu dobrotu musela dělat mnohokrát. Hezkou dovolenou, hezké léto, samé dobré dny! Dáša.

  17. Věra says:

    ahoj Flo,pořád se chystám,že těsto zkusím a nějak mám obavy, aby se mi povedlo ,ale budu ho muset zkusit podle Tebe. Jinak jsem zakoupila Tvoji kuchařku pro dceru pro snachu i když umí vařit,ale důkladný popis se nikdy neztratí. Krásné prázdniny a odpočinek Věra

  18. Simča S. says:

    Pokud někdo tady píše, že má z odpalovaného těsta obavy, tak vás uklidním – mne ho babička naučila dělat asi v 8 letech a dělala jsem ho „levou zadní“. Spíš, než sladkou variantu jsem dělala z odpalovaného těsta malé slané jednohubky, plněné sardelovým máslem + kouskem tvrdého sýra, nebo křenovou šlehčkou a proužkem šunky (takové šunkové rolky naruby), nebo jsem je plnila sardinkovou pěnou a zdobila proužkem citronu, česnekovou pomazánkou + olivou a pod.
    V cukrářském učilišti se studenti učí odpalované těsto jako první, takže to asi fakt nebude nic těžkého. Tak se všichni držte…

  19. Odpalované těsto není opravdu nic těžkého, ale vyžaduje dodržování určitých pravidel jako třeba horkou troubu a neotvírat! Peču bez horkovzduchu, někdo říká že je to jedno, ale někomu věnečky a spol. pokaždé splasknou.
    Dělám je ráda a často , přes léto zde v Itálii bohužel nemožno.
    Takže postup mám vychytaný, ale strašně ráda čtu vaše vtipné a praktické popisy! :-))

  20. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Přečetla jsem několik receptů jak připravit odpalované těsto,ale nikdy jsem si na něj
    netroufla . Jsi osvědčená kuchařka, tak těsto zkusím, jestli se mi povede dám vědět .
    Děkuji za další recept..Iveta.

  21. Florentýnko,
    odpalovanému těstu jsem se vždy vyhýbala. Podle Tebe mi to nepřijde tak těžké.Zkusím a uvidím co stvořím: Přeji krásné prázdniny 🙂

  22. Drahomíra says:

    Pěkný den všem, odpalované těsto jsem v živoťě nedělala, ale s tímhle popisem milá Flo do toho půjdu. Děkuji.

  23. Lenka says:

    Milá Florentýnko,
    přeji Ti a všem čtenářkám a čtenářům krásné letní dny a pohodovou dovolenou. Odpalované těsto je pro mě trochu výzva, dělala jsem ho v životě jen párkrát se střídavým úspěchem. Ale s takovýmhle popisem to určitě dopadne nejlíp. Jdu koupit šlehačku 🙂 Dobrou chuť

  24. pavla says:

    věnečky z opalovaného těsta jsem po pár pokusech vzdala,ale ty knedlíky, ty se dělají ze spařeného těsta.Rozdíl je vtom že se nemusí tak dlouho míchat a nebo se tou vroucí tekutinou mouka se špetkou soli jenom přeleje a( poměr mouky a mléka je tak přibližně 1ku 1) ,propracuje po prochladnutí se zapracuje žloutek.Jiné těsto nedělám,dobře se s ním pracuje protože nelepí.Ale mám pocit že těm věnečkům dám ještě šanci.Flo jsi děsný pokušitel.Pak že se v létě nejlépe drží dieta.Všem přeji krásné léto ,nezapomenutelnou dovolenou a také občas ten deštík pod okny máme saharu

  25. Moc děkuji za detailní návod. Odpalované těsto je mňam, jen ho většina máme tak nějak zařazený ve škatulce složitějších receptů. Kdykoliv vidím recept na něj, nemohu nevzpomenou na Betty McD, kdy v jejím Vejce a já humorně popisovala, jak se jí větrnky nepovedly.

  26. Ahoj Flo, odpalované těsto jsem dělala zatím jen párkrát, někdy úspěšně a jindy ne, ač jsem dcera cukráře, nikdy mne to nenaučil, ale podle tebe ho zkusím, až bude chladněji
    a bude příležitost. Myslím, že vyzkouším i slanou variantu, neboť pánská část rodiny sladké nemusí, ahojky a přeji krásnou dovolenou.

  27. Jitka says:

    Když se v nabídce ocitly obě náplně, slaná i sladká, ty slané zmizely VŽDY jako první, sladké okamžitě vzápětí.

  28. Saša says:

    To není fér, takhle navnadit, obrázky ukázat, a teď se babo snaž! Snažit se budu, i když mám obavu, jak to dopadne????
    Určitě dám vědět…
    Hezkou dovolenou!!

  29. Milá Florentýno,
    s odpalovaným těstem pracuju už dost dlouho. Většinou vyrábím věnečky. Moc ale děkuji za připomenutí labutí!
    Jedla jsem je kdysi na svatbě a musím říct, že odpalované těsto v této podobě je luxusní záležitost, vhodná právě pro takové vyjímečné příležitosti.
    Hezké léto!

  30. Zuzana says:

    Milá Flo děkuji za tvůj recept a zevrubný popis a vysvětlení. Odpalované těsto jsem již několikrát dělala, myslím že na můj vkus celkem často a ještě hodně kráte dělat budu – manžel věnečky a větrníky zbožňuje. Takže příště vyzkouším i tvůj recept a velice se na něj těším. Odpalme prázdniny zdravím a vaření a pečení zdar ????

  31. Ahoj Flo, přeji ti klidnou a pohodou a hlavně zaslouženou dovolenou.
    Kuličky z odpalovaného těsta milují vnuci, musím jich vždy udělat plnou mísu.
    Příště zkusím slanou variantu. Nevím, nevím jestli také zkusím labuť, jestli ano, dám vědět jak se povedla.

  32. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    na začátek ti přeji překrásnou dovolenou. Na odpalované těsto jsem si zatím netroufl, ale po tvém výkladu ho jistě vyzkouším. Miluji větrníky a už se na ně těším. Děkuji za recept.

  33. Šárka says:

    Milá Flo ,už dávno jsem pekla z odpalovaného těsta, tedy připomínka není na škodu.
    Při vhodné příležitosti upeču.Obláčková varianta do pusinky.Děkuji i za tento recept.
    Přeji krásnou dovolenou.Šárka

  34. Iveta says:

    Zdravím Vás Florentyno,
    mockrát děkuji za super recept, který se povedl a všem moc chutnal???? podle tohoto návodu zvládne opravdu každý a odpalovane těsto není vůbec tak těžké jak se tváří ????

  35. Naděžda says:

    Super vyskoušim Naďa

  36. Alena says:

    Milá Florentýnko,v posledních dnech stále myslím na to,že se opět pokusím zdokonalit se pečení větrníčků. Tvůj dokonalý popis přišel jako na zavolanou. Přeji vám krásné a zážitkové prázdniny a krásné léto.Děkuji Alena

  37. Renáta says:

    Ahoj Flo, odpalované těsto jsem zkusila několikrát a skončilo to tak, že minivětrníčky zmizely ještě před plněním! To je taková dobrotka! A labutě se často objevují jako moučník na svatebním stole v polském Slezsku. Je to symbol lásky, je velmi efektní a chutná božsky.

  38. Ahoj Flo, nikdy jsem neměla odvahu na odpalované těsto ale podle Tvého vedení se mi to určitě podaří, bude oslava narozenin , tak udělám náplně sladké i slané.
    Přeji Tobě i celé rodině příjemnou dovolenou. Eva

  39. Petra says:

    Ahoj,
    taky jsem odpalované těsto nikdy nedělala, ale určitě to vyzkouším.

  40. Eliška says:

    Díky za krásný návod. Patřím k těm, které se odpalovaného těsta vždy bály, takže se snad odhodlám a vyzkouším.
    Jinak ti přeju krásnou dovolenou.
    Protože mi na zahradě začíná úroda krásných cuketek, uvítala bych nějaký dobrý typ na zpracování.
    Vařím je, peču je, griluju, vpašuju je skoro všude, ale třeba pro další inspiraci budeš mít něco nového. Díky a krásné léto.

  41. Jaňula says:

    Ahoj Flo.
    Tak jsem poprvé dělala odpalované těsto. A ona to není žádná hrůza 🙂 příště víc odpálím a nahřeju troubu. Ale i tak byl výsledek úžasný. Místo plnění jsem to potřela a posypala borůvkami. Vypadalo to jako vdolek:) Hromádek se povedlo jen 10, do příště seženu sáček;) Taky jsem si při odpalování vzpomněla, jak děda vyráběl kouzelné těsto pro ryby:)

  42. Markéta says:

    Ahoj Flo,
    dekuji, ze jsi mě naučila odpalovane těsto! Vcera vyzkoušeno a skutečně z testa vysly nadherne nafouknute bochanky! Děkuji.
    Jdu az dnes plnit..postupovala jsem podle navodu a vychladle jsem dala do folie, dnes jsou stale uzasny, ale uz ne tak krupavy… Každopádně paradu na dnesni oslavu udělají! 🙂
    Děkuji a zdravím, Markéta

  43. Eva Maštalířová says:

    Flo děkuji velmi za inspiraci a rady. Vyprovokovalo mě to k akci. Recept jsem měla od kolegyně, ale moc mi pomohly tvé rady a postup. Opravdu se podle tvých receptů skvěle pracuje. Děkuji.

  44. Eliška says:

    Milá Florentýno,

    právě jsem vytáhla z trouby svou druhou (již téměř dokonalou) várku větrníčků. Dlouho jsem v kuchyni nezažila tuhle dětskou radost, že se mi to fakt povedlo. Díky! 🙂

  45. Milá, šikovná Flo, dnes vyzkoušno dle tých rad a konečně se věnečky povedly. Jen velikost musím vychytat, díky za podstatné rady, aby se vždy podařilo dílo.

  46. Zdravím, mám je v troubě a jen zírám, jak jsou náádherně nafouklé,i po vyndání zůstaly stejné a já jen zírám, znovu. Nevím, jestli je to tím bílkem, ale tyhle rady, jsou rady k nezaplacení. A jsou vlastně zadarmo, v dnešní době všelijakých drahých kurzů.Děkuji, děkuji děkuji.

  47. Markéta says:

    Dobry den, moc dekuji za recept. Normalne jsem se rozbrecela kdyz se povedlo. Velke diky!!❤

  48. Adéla says:

    Ahoj Florentýno,
    tohle byl už třetí pokus a poprvé úspěšný.
    Desetiletá dcera chtěla péct croquembouche už na Štědrý večer, ale první zkouška dopadla katastrofálně, vznikly nesplnitelné placky. Podruhé to stejné.

    Napotřetí tvůj recept a vyšlo to, skoro kulaté kuličky zůstaly kulaté i po naplnění krémem a slepení karamelem. Pár chyb ještě vychytáme a v neděli upečeme velký croquembouche babičce k narozeninám. Do té doby se popálené prsty zahojí 🙂

    Děkuji za cenné rady, teď už vím, že se dílo podaří!
    Hezký večer
    Adéla

  49. Jarka says:

    Zdravím. Děkuji za skvělý recept. Chystám se na ně tento víkend. Moje otázka zní….lze si těsto připravit den dopředu ? A upéct až druhý den ? Děkuji za informaci.

  50. Florentynko, moc Vas zdravim! Chci se jen zeptat, jestli mohu do vanilkove naplne pouzit pudinkovy prasek za studena? Tady, kde ja ziju, nemohu nikde najit normalni pudinkovy prasek, ktery se vari. Moc vam dekuji za odpoved a take za recept!

  51. Helena says:

    Ahojky, opět dokonale zpracovaný recept, moc ráda podle Vás vařím :⁠-⁠)
    Jen bych podotkla, že třeba má trouba při 200°C 15 minut nedopekla dostatečně… První várka mi klesla a po přečtení několika komentářů jsem si řekla, že se přestanu bát nechat více zhnědnout a přidala jsem na 220°C na posledních 5 minut a vyplatilo se, krásné ztvrdly a druhá várka se povedla :⁠-⁠)

    Díky moc za Váš čas, Vaši práci a trpělivost s psaním webových stránek, moc mi pomáhají :⁠-⁠)

    S pozdravem Helena

  52. Dobrý den, pecu už několikaty recept a vždy to dopadne tak, ze těsto je pěkné upecene, ALE! Vždy zespod se při pečení těsto vypoukne dovnitř, takže to nejde rozriznout a naplnit. Proste se mi vzdy upecou takové obráceně košíčky 🙁 Nevíte, čím by to mohlo být způsobeno?

    1. Mně to připadá, Katko, že těsto má moc tepla zespodu. Nepečete v plynové troubě? Nemá vaše trouba silnější spodní ohřev než ten dolní? Možná by pomohlo posunout plech výš. A rozhodně přeměřit teplotu v troubě. Více zde: pečení v troubě.

  53. Michaela says:

    Dobrý den, prosím o radu…odhodlala jsem se k veneckum, ale už podruhé peču a peču, ale i po 50 minutách v troubě uvnitř nejsou dopecene…co dělám špatně? Peču 10 min na 200C a pak na 170-180C.
    Děkuji za radu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close