Rajské špagety (model 2019)

Rajské špagety vznikly, když jsem chystala rukopis Kuchařky pro dceru. Přála jsem si, aby hned první recept v knize bylo pořádné, uspokojivé jídlo. Žádný vývar, pro který je potřeba najít využití, žádná studená pomazánka ani studený předkrm, prostě kompletní jídlo. Chtěla jsem, aby bylo tak jednoduché, jako uvařit špagety s kečupem – jen mnohonásobně chutnější a opravdovější.

Špagety s kečupem a s eidamem se, pokud si dobře vzpomínám, rozšířily v tehdejším socialistickém Československu hned, jak se poprvé v obchodech objevily špagety. A z téhle základní kečupové podoby se začaly odvozovat další vylepšené verze.

Například u mého muže doma se uvařené špagety nejprve smíchaly s máslem, pak teprve přišel kečup a eidam. U nás to zase začínalo nakrájenou cibulí, která se nechala změknout na trošce sádla. Když lednice dovolila (jako že většinou ano), přidal se na kostičky pokrájený šunkový salám, kupovaný zásadně v celku, a dílo završila kečupová nálož. To vše se chvíli nechalo pobublávat na vařiči, smíchalo s uvařenými špagetami, nasypalo do zapékací mísy, pokrylo strouhaným eidamem a nechalo chvíli zapéct. A všichni jsme se mohli utlouct.

Jak rajské špagety přišly na svět a do knížky

Kdysi dávno jsem se pokusila tohle zamilované jídlo znovu oživit, tentokrát už v mojí vlastní kuchyni. Pro jistotu jsem ho lehce vylepšila syrovou slaninou namísto salámu a parmazánem namísto jiného tvrdého sýra.

Kdybych mohla vrátit čas zpátky, přidala bych namísto kečupu rajčatové pyré. Jenomže jsem to neudělala. Vzpomínky na dětství a povědomá vůně mi způsobily zatmění rozumu a já pak už jen zdálky pozorovala samu sebe, jak velkoryse dávkuje kečup do kastrůlku, nasává dávnou atmosféru a vytváří iluzi zbožňovaného jídla.

Načasování proběhlo skvěle. Než se všechny děti postupně odtrhly od mého muže, který zrovna přišel domů z práce, bylo hotovo. Mísa zapečených těstovin trůnila uprostřed stolu a já jsem se cítila zhruba stejně hrdě, jako kdybych právě dokončila pětichodovou večeři. Bylo naservírováno, zakrojeno, ochutnáno, pak také postupně snědeno, ale nikdo, vůbec nikdo nebyl citově pohnut. Kdybych bývala namazala chleba máslem, dosáhla bych zhruba stejného ohlasu.

Ani mně tehdy tyhle špagety dvakrát nechutnaly, takže jsem se rozhodla, že žádné příště už nebude. Že na to budu muset jít jinak. Začala jsem se rozhlížet v zahraničních kuchařkách, jaká verze špaget na talíři je úplně základní, jaká podoba vyžaduje stejnou bezpracnost jako špagety s kečupem, až na to, že to nejsou špagety s kečupem, ale špagety s něčím jiným.

Ukázalo se, že to jsou špagety s česnekem a olivovým olejem. Česnek pochopitelně nezůstane syrový, ale nejprve se – pokrájený na půvabné, skoro průsvitné plátky – lehce opeče v oleji, čímž se rozvoní, změkne, zbaví palčivosti. Teprve pak se smíchá s uvařenými špagetami.

Jak na špagetách s kečupem, tak na špagetách s česnekem se dá přidáním dalších surovin postavit celá špagetová kuchařka. Až na to, že olivový olej a česnek poskytují mnohem chutnější východisko. V životě každé kuchařky by měl přijít okamžik, kdy se o tom sama přesvědčí.

Tímto způsobem vzniknul recept na rajské špagety, pojmenované nejen po rajských jablíčkách, které jsem do základní verze špaget s česnekem přimíchala. Název v sobě též nese pocit obrovského chuťového uspokojení, pocit kuchařské hrdosti, pocit vítězství nad obyčejnými špagetami prostřednictvím obyčejných čerstvých, nikoli konzervovaných surovin, prostě pocit nebe na talíři.

špagety s rajčaty a česnekem
 
[Mám tu možnost testovat nerezové pánve od nové české značky nádobí Fabini a za mě palec nahoru.]

Rajské špagety v roce 2019

Nedávno jsem chystala špagety s trochou čerstvé zeleniny, které měly být svěží, barevné, veselé, voňavé, šťavnaté, prostě k nakousnutí. Až zpětně mi došlo, že naprosto přesně vystihují univerzálnost špaget s česnekem. Že vycházejí z jeho základů a rozšiřují je tím směrem, na který jsem zrovna měla chuť a suroviny.

A tak je tu máte. Rajské špagety, čili špagety s česnekem, třešňovými rajčátky a taky brokolicí. Pokud ovšem na fotce nevidíte místo brokolice něco jiného, protože vyměnit jeden druh zeleniny za druhý je to nejmenší, co mému receptu můžete s klidným svědomím udělat.
 

Rajské špagety

Celkový čas: 20 minutes

Množství: 2 porce

Rajské špagety

Suroviny

  • 200 g špaget
  • 1 a 1/2 vrchovaté lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g třešňových rajčátek
  • 200 g brokolice, rozebrané na růžičky
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • čerstvé bylinky, nejlépe bazalka nebo oregano

Postup

  1. Brokolici je potřeba předvařit a zchladit, aby změkla, ale zároveň si zachovala barvu, svěžest a šťavnatost. V malém hrnci přiveďte k varu asi litr vody, osolte půl lžičkou soli a jakmile řádně vře, vhoďte do ní brokolici. Vařte jen 2 minuty, aby brokolice nebyla vyloženě rozměklá, poté slijte horkou vodu a brokolici okamžitě a nemilosrdně zchlaďte ve vodě studené. Tím se přeruší proces tepelné úpravy a zelenina zůstane v tom stavu, v jakém jste ji ochutnávali naposledy. Netrapte se tím, že ztratila teplo, v dalším průběhu brokolici stihnete dostatečně prohřát.
  2. Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, zhruba 2 litry. Jakmile voda začne vařit, osolte ji zbytek soli a přidejte špagety. Těstoviny se potřebují vařit zprudka, proto hrnec nezakrývejte a plamen zmírněte jen trochu, jen aby z hrnce neutíkala pěna.
  3. Vařte po dobu uvedenou na obalu, zpravidla to bývá něco mezi 8 až 12 minutami. Uvařené špagety by měly trochu klást odpor při ukousnutí, neměly by být rozměklé a nadměrně nabobtnalé, ale zároveň nesmí uvnitř zůstat ani kousek neprovařeného, tvrdého těsta. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je ke konci vaření každou chvíli ochutnávat.
  4. Zatímco se těstoviny vaří, omyjte rajčata a překrojte je na poloviny. Brokolici propláchněte na sítku. Česnek oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky svedete.
  5. Vezměte větší pánev a začněte v ní ohřívat olej, avšak ne zprudka. Panenské olivové oleje se snadno přepálí a znehodnotí. Přidejte česnek a minutu mírně opékat a pobublávat, stále míchejte vařečkou a nedovolte, aby česnek začal příliš rychle hnědnout. Jde vám pouze o to, aby česnek změknul, rozvoněl se a ztratil svou pálivost. Věnujte mu dostatečnou pozornost, nikam na tu chvilku neodcházejte, nechoďte na něj s příliš prudkým žárem a bude to ono.
  6. K změklému česneku přidejte rajčata, osolte špetkou soli, trochu zvyšte plamen a nechte je, aby se v teple zahřála. Opět stačí minuta, nanejvýš dvě, jde pouze o zvýraznění chuti rajčat teplem, nikoli o rozdušení doměkka. Pokud vám bude olej prskat z pánve ven, děláte to správně. Na poslední půl minutu přidejte uvařenou brokolici, aby se i ta prohřála.
  7. V přibližně tu samou chvíli byste měli mít špagety uvařené. Sceďte je, vhoďte do pánve k rajčatům, zasypte jednou lžící sýra a důkladně promíchejte. Rozdělte na talíře a posypte zbytkem parmazánu a lístky bylinek.
  8. Na špagety s kečupem nadále vzpomínejte s láskou. Máte před sebou důkaz, že ve světě i ve vaší kuchyni se na talíři mohou objevit daleko výtečnější pokrmy.

Poznámky, rady, nápady:

Brokolici směle vyměňte za:
barevné papriky – přidejte je do pánve minutu před rajčaty, opečte, pak teprve vhoďte rajčata a znovu opečte
mladé špenátové listy – vmíchejte je syrové do pánve společně s vařenými špagetami
mražený hrášek – přidejte ho na posledních 30 sekund k vařícím se špagetám, tím se rozmrazí a prohřeje, což mu k dokonalosti naprosto stačí
mražená kukuřice – dejte ji vařit do vody společně se špagetami hned od počátku
červená cibule nebo bílá sladká lahůdková cibule – nakrájejte ji na půlměsíčky a nechte ji asi minutu změknout v horkém olivovém oleji ještě před přidáním česneku
cuketa – mladou cuketu nakrájejte na kostičky nebo na plátky a opečte společně s rajčaty


 
 

Join the Conversation

  1. Ahoj Flo,
    špagety vypadají krásně. Přesně jak jsi psala, tak i u nás byli špagety s kečupem, cibulí a točeným salámem oblíbeným jídlem. I dnes si je občas uvařím, i když nejlepší dělá můj táta. 🙂
    Já vařím špagety nejčastěji se sugem, cuketou, bazalkou a mozzarellou. Tuto verzi s brokolicí moc ráda zkusím, určitě nám bude chutnat.
    Přejí krásný den. 🙂

  2. kateřina says:

    Dobrý den, děkuji za připomenutí špaget s kečupem, úplně jsem je vypustila z jídelníčku, nemám totiž ráda kečup, vlastně špagety vůbec nevařím. Tyhle česnekové udělám hned zítra.

  3. Věrka says:

    Florentýnko
    Rajské špagety , barevné jako léto , jednoduché , rychlé a určitě moc dobré . Takové recepty mám úplně nejraději .Děkuji .

  4. rosnicka says:

    ahooj Flo,

    mám technickou. Dokážu udělat výbornou omáčku na těstoviny nebo i tenhle rajčatový základ, ale nedokážu docílit toho, aby se mi pak v pánvi již uvařené a okapané špagety rovnoměrně SMÍCHALY s jakýmkoliv základem z pánve. Přinejlepším se část smíchá část ne, přinejhorším mi zůstane omáčka dole a špagety suché, a to i po přendání na talíř. Kde dělám chybu? Jo trik s ponecháním trochy vody na pozdější použití vedle v hrnečku z vaření špaget taky úplně spolehlivě nezabírá.

    Jo, obzvlášť náročné je, pokud připravuji celý balíček špaget jako hlavní jídlo pro čtyřčlennou rodinu. Jednoporcovky se mi většinou hezky promíchají.

    1. Mně se osvědčilo nedělat omáčku/rajčatový základ apod. v pánvi, ale ve vyšším hrnci. Právě z důvodu, že smíchat to pak s těstovinami byla potíž a všechno padalo okolo. Patřičně vysoký hrnec pak zajistil, že se těstoviny + pojivo promíchaly bez incidentů.

  5. Pepík says:

    Zdravím Flo,

    díky moc za tento recept, špagety jsou moje milované jídlo. Pravda s kečupem je nikdy nedělám, právě pro vzpomínky na ty z dětství. Tvůj recept je pro mě velkou inspirací!
    Díky moc a hezké prázdniny 🙂

    P.

  6. Jednoduše mňam….zítra uvařím už mi dochází inspirace

  7. Veronika says:

    Ahoj Flo,
    výborný tip na špagety. Podle mě stojí za vyzkoušení nahradit olivový olej máslem. Já sama špagetám s kečupem neholduji ani jako krizovému jídlu, a vůbec jsem těstoviny neměla nijak extra v oblibě, vždy jsem je raději nahradila jinou přílohou. Zlomilo se to, když mi kdysi dávno kamarádka připravila jako rychlovku špagety s na másle opečenou cibulkou a česnekem a cherry rajčátky. Bylo to rychlé, na suroviny nenáročné a famózní – pro mě v kombinaci s těstovinami téměř chuťový šok. Od té doby se špagetám jako rychlému jídlu vůbec nebráním…
    Mimochodem, bude v blízké době k dostání kniha Hovory s řezníkem? Chtěla jsem dát sestře k svatbě kompletní set, ale zatím dostala jen 4 knihy s příslibem páté.. Díky 🙂

  8. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, Flo, vítám po dovolené, doufám, že se vydařila, za připomenutí špaget děkuji, líbí se mi nápady, jak obměnit zeleninu a její kombinace, hlavně jak ji předem připravit, mám tedy vyřešeno, co si udělám-jen pro sebe- o víkendu k obědu.
    Jinak vždy při vaření těstovin-tedy i špaget, přidávám do vody lžíci oleje, nelepí a i to spojení s doplňky se zdá být v pořádku.
    Ještě jednou hezký den i dny další – Jarda S.

  9. Uau. Jo. Jo!!!

  10. martina says:

    Chyba! Měla jste tehdy špagety udělat přesně podle starého receptu, tedy se salámem a eidamem, nebyla byste tak rozčarovaná. tou slaninou a parmezánem jste to zkazila.

  11. Rensalg says:

    Díky,zase takové,,malé“připomenutí,že je léto a že není zapotřebí trávit dlouhé hodiny vařením.A u toho jídla se lidové tvořivosti meze nekladou.I u nás v domově pro seniory.
    Máme možnost si sami něco uvařit.Pa Peglas

  12. Zdena Gardavska says:

    Milá Flori také jsem už dávno všimla že takovéto špagety s česnekem jsou skvělé dobrá pripominka jenom jsem je nezapekala díky

  13. Špagety u nás jen s parmezánem a s trochou másla. Mňam. Ale vyzkouším i ty Tvoje. Hezké léto!

  14. Ahoj Flo, kdysi u nás byli na návštěvě Italové a takhle dělali špagety taky, akorát tam přidali nakrájenou chilli papričku. Ale tvůj recept s rajčátky bude taky mňamka. Dík za typ. Jitka

  15. Blanka says:

    Díky za tento letní recept, milujeme jídla z rajčat

  16. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!! DALŠÍ SUPER LETNÍ RECEPTÍK!!! V NAŠÍ ZAHRÁDCE V MIKULOVĚ UŽ DOZRÁLA RAJČÁTKA, CUKETY A TAKÉ CIBULE (BÍLÉ, ŽLUTÉ I ČERVENÉ), ZELENÉ FAZOLKY (A TEĎ HLAVNĚ MERUŇKY)!!! PAPRIKY JSOU UŽ DOCELA VELKÉ, ALE NEVYBARVENÉ!!! LETOS BYCH RÁDA VYZKOUŠELA CUKETOVÉ ŠPAGETY, ALE MUSÍM NĚKDE KOUPIT SPIRALIZÉR!?! ZATÍM ZKUSÍM TY KLASICKÉ PODLE TVOJÍ DOBROTY, JISTĚ BUDOU SKVĚLE CHUTNAT!!! UŽÍVEJ SI KRÁSNÝCH LETNÍCH DNŮ!!!

    1. Libuše says:

      ahoj Olinko, spiralizer jsem si koupila, abychom s vnučkami mohly dělat dlouhatánské mrkvové nudle a dnes jsem si udělala špagety z cukety, Byly super. Liba

  17. Tak takhle připravené špagety jsou moje nejoblíbenější letní jídlo, jen místo brokolice dávám cuketu, pokud mám. Když nemám tak jen s rajčaty.

  18. Milá Flo,
    díky za rychlý recept. Také přeji krásné léto a ještě hezčí dovolenou(když bude).

  19. Jarmila Vodičková says:

    Ahoj Flo,
    krásný receptík.
    Krásné dny v Třebíči

  20. Tak tohle bude určitě daleko lepší ,než s kečupem – ani domácí moc nemusím. Ráda vyzkouším!

  21. vlastimil zehnal says:

    Ahoj Florentýno,
    jednoduchý recept a o to lepší. Určitě vyzkouším.

  22. Ahoj Flo, právě mám na chalupě velkou úrodu špenátu,tak ho přidám do špaget .Díky za
    inspiraci. Přeji krásné letní dny

  23. Díky za super recept….o víkendu vyzkouším.

  24. Jj, přesně takhle je mám ráda a dělám je tak. Manžel, jako správná stará struktura, si na ně kydne ještě kečup. Nebráním mu, jen oči pozvedám, Krásné léto.

  25. Vlasta Krestová says:

    Krásné povídání a ještě krásnější recept, který mne velmi potěšil, protože si tyto špagety ihned uvařím. Přeji ti Florentýnko krásné prosluněné léto.????

  26. Martina says:

    Děkuji za inspiraci. Už se těším, že recept co nejdřív vyzkouším.

  27. Milá Flo, tak takovému kouzelně jednoduchému receptu se nedá odolat, hned dnes byly k večeři a nezbylo ani trošku 🙂
    Odpoledne jsem si přečetla mail, a když jsem zjistila, že všechny suroviny máme doma, nebylo co řešit, jedním slovem – vynikající. Milujeme špagety. Dřív jsme špagety jen obměňovali podobným receptem jako ty se šunkovým salámem, my dávali jemný kabanos a kečup trochu prohřáli, získal jinou chuť a my si mysleli, že máme specialitu, ale dnes je specialita č.1 rajské špagety, děkujeme 🙂
    Jana

  28. Moc krásně napsané,úplně jsem si představovala tu modrou hladinu s tím ledňáčkem a krásný bonus na zavěr jsou ty barevné letní špagety,moc díky Flo za vše…….
    Majka

  29. Ahoj Florentýnko,
    povídání o ledňáčkovi mě trochu roztesknilo,tohle ptáče u nás nebývá k vidění. Tak jenom tiše sním a mírně závidím,o tohle přicházíme. Jinak je u nás krásně,je tu i jinačí fauna,loni k nám zalétl dudek. Ten také není na severozápadě běžně k vidění.
    A teď ke špagetám,to je moc dobrý nápad,už vím co zítra nachystám. Taky ,asi jako většina,znám ty s kečupem a nebo s mletým masem,jako Milánské špagety. Se salámem moc nemilujeme. Ale s česnekem a barevnou zeleninou? to bude mňamka. Už se těším.
    Pěkné prázdniny všem. Alča

  30. Libuše says:

    Udělala jsem si špagety z cukety a mrkve, co mám na zahradě a bylo to taky super, chutnalo to i manželovi 🙂

  31. Už jen ta představa krásně voní ! Tak přesně mi to určitě bude chutnat! Škoda jen, že mého muže tím nedojmu, protože každá varianta jeho špaget (prosím pro mě jen se zeleninou!) končí s jakoukoli formou masa. Jednou jsem ho přelstila aspoň libovou anglickou ….

  32. Daniela says:

    Taky si je podobné dělám, kombinace česneku, olivového oleje a rajčat a parmazánu je prostě dokonalá. Jsem svým způsobem gurmán, ale občas mám ráda tzv.prasárničky. S dcerou milujeme špagety s kečupem, strouhaným eidamem nebo goudou a cibulkou restovanou do měkka na másle. Tenhle recept vymyslela před skoro čtyřiceti lety moje kamarádka a mně chutná odones.

  33. Zuzana says:

    Ahoj Flo, díky za inspiraci! Taky jsem hned zavzpomínala…. my jsme dělávali kečupové špagety taky, ale z opečené vysočiny, polosyrové cibule, zakydnuté kečupem a hojně muškátového květu. Úplně tu chuť cítím na jazyku a mám na to chuť 🙂 . Tvoje špagety brzy vyzkouším, ale jak se znám k česneku přidám nakrájenou feferonku! To bude!!

  34. květa says:

    Flo,děkuji za letní receptík.Vnučky těstiviny miluji /já vůbec ne 🙂 /,nejenže jsi obohatila jejich jídelníček,ale zlákaly i mě !!! určitě udělám.krásné léto 🙂

  35. Věrka says:

    A já zas nejsem těstovinová. Nevím, nudle si prostě nikdy nevyberu, vždycky najdu v jídelníčku něco lepšího. Samozřejmě, s tím salámem a kečupem je z dětství taky znám. Pro mě je jediná neodolatelná verze špaget s česnekem, petrželkou a mušlemi. Ale to je jiný příběh….:-)

  36. Martina says:

    Díky za super letní recept. Těstoviny milujeme celá rodina.

  37. Věra says:

    Ahoj Flo,

    úvodem Ti přeji krásné prázdniny a letní dny a obzvláště díky za tvůj receptík – který hned jak pojedeme na dovču zařadím na jídelníček – už se těším – děkuji a měj se krásně

  38. Ladislava says:

    Chtěla bych též přispět malým receptíkem.
    vařené špagety,
    zvlášť usmažíme na oleji ze sušených rajčat lehce cibulku, přidáme drobně nakrájená sušená rajčata, zmrzlou kukuřici, případně hrášek, nebo i na proužky nakrájenou papriku /mám ještě stále v mrazáku/- Trochu prohřeji a přidám případně co mám ráda a přidám vařené špagety. Nasypu strouhaný sýr a rychlá výborná krmně je na stole.
    Není to z mé hlavy, ale mé dcery jsou vegetariánky a občas od nich
    přebírám lehké pokrmy.

  39. Alžběta says:

    Jenoduché a vynikající.

  40. Kauerová Zdenka says:

    Ahoj Flo,
    úžasný recept a velmi vtipně vše napsáno. Špagety mám ráda ve všech variantách.
    Recept je velmi lákavý, vím už, čím v sobotu překvapím. Díky. Krásné léto všem, Zdena

  41. Ahoj Flo !
    díky za skvělý nápad, tohle u Tebe miluji – jednoduchost a přitom skvělý výsledek.
    Každý čtvrtek se těším na novinku, kterou od Tebe najdu v poště, a ihned ji zařazuji do jídelníčku. Špagety milujeme a v téhle úpravě budou určitě zajímavou inovací.

  42. V+ra Gongolová says:

    Super recept zítra bude bašta na špagety jsem nikdy nedavala kečup,Dík za recept.Každy Tvuj recept milují a těším se vždy na čtvrtek

  43. Jarka says:

    Milá Flo,
    Dělám podobné mnamko, jen když rostou houby-přidám houby-stačí 2,které na kousky nakrájené restuji jako první. Pak přidám rajčata a nějakou dostupnou zeleninu,nejčastěji cuketu. Bohužel houby nerostou,tak třeba žampióny. Diky.

  44. Ahoj Flo, tento rychlý recept se mi dnes velmi hodí, suroviny mám, takže jdu na to, v noci jsem se vrátila z dovolené, proto je lednička skoro prázdná, děkuji a přeji krásný den.

  45. Marcela says:

    Dobré ráno Flo, už se těším na „Rajské špagety“……….čerstvá rajčátka, vůně léta, nepočítám kalorie, jen si užívám,mňam………dnes budou na pozdní oběd-nebo na brzkou večeři a budu myslet na krásu a chuť jednoduchého a moc dobrého jídla, díky, díky

  46. Ahoj Flo.
    Jsem ráda tomu letnímu receptu.
    Špagety si dělám s rajčaty a papriky peču v troubě.
    Děkuji za další inspiraci.Iveta.

  47. Monika says:

    Ahoj Flo,dnes jsem se probudila s myšlenkou na dnešní oběd-špagety. A tvé podání je skvělé,jen brokolici vyměním za domácí cuketku.Děkuji za a tip.

  48. Marcela says:

    Milá Flo, dnes jsem uvařila tvoje rajské špagety a byly úžasné (přidala jsem trochu cukety i kukuřice). Manžel zprvu hledal maso, ale nakonec si šel ještě jeden talíř přidat, takže úspěch. Děkuji za nápad.

  49. Špagety s kečupem a eidamem jsem naposledy jedla hluboko v minulém století na VŠ koleji. Když bylo čerstvě po stipendiu, vylepšovali jsme je s mým budoucím mužem konzervou z menzy – „hovädzie vo vlastnej šťave“ vždycky mělo etiketu pouze ve slovenštině :-).

    Aktuálně spíše než špagety připravuji tagliatelle, a nejčastěji právě obdobným způsobem, jako uvádí Flo ve svém receptu – česnek, cuketa, cherry rajčata, čerstvá bazalka, černé olivy, sušená rajčata, parmazán. Mimochodem dnešní rychlá „obědovečeře“ po návratu z cyklovyjíždky.
    Vylepšená, ale o hodně sytější, je verze, kdy místo parmazánu do čerstvě slitých těstovin rozdrobím feta sýr a lehce promíchám, aby se rovnoměrně rozpustil. Naše děti jako malé měly oblíbené těstoviny s krátce povařenou brokolicí a lučinou, velmi rychlá akce, když jsem musela uvařit někde mimo domov.

  50. Jolana K. says:

    dobrý večef, Flo, dnes som tvoj recept robila už po niekoľkokráte 🙂 , bez brokolice, iba s cherry-paradajkami. Je výborný – jemný, farebný, čistej letnej chuti. Zvykla som robievať špagety aglio e olio, ale tvoje rajské sú skrátka vynikajúce. Posypala som ich okrem bazalky ešte cesnakovou pažítkou. Ďakujem za pekný recept a prajem pohodové, pekné leto.

  51. Jarka says:

    Uvarila jsem spagety s racaty a brokolici jsem nahradila paprikou. Manzel, ktery spagetam bez masa rika spagety se spagetama, snedl vsechno a vylizoval hrnec.
    Moc dekuji za recept
    Jarka

  52. Květa says:

    Výborné, nevěřila bych, že to může bý tak dobré.Díky za recept!

  53. Jiří says:

    Na tomhle jídle jako samovařitel úplně ujíždím, bez zeleniny, s dostatkem Grana Padano. Bonus: špinavé nádobí témeř nevznikne.

  54. Veronika says:

    Ještě že existuješ, milá Flo… Ležím se zánětem dutin s antibiotiky a kašlem, chlapi jsou pryč, doma mi zůstala osmiletá dcera, která ještě vařit neumí, tak jdu na jisto k tobě pro jednoduchý a rychlý recept na jídlo, u nějž strávím minimum času na nohou a dcera pomůže. Nezklamalas 🙂 Špagety nebyly, místo nich tagliatelle s medvědím česnekem, jinak vše dle tebe. Obě jsme vymetly talíř. Jak píšu, ještě že tě mám… Díky!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close