Všechny recepty na letní limonády se rodí v jednoduchých myšlenkách: doplnit tekutiny, osvěžit, ochladit. Pokud taková limonáda ještě navíc dokážet mít co nejméně zbytečných kalorií, rázem se stane hvězdou každého letního dne.
Pro tento horký týden jsem se tedy rozhodla napsat další pokračování na téma letních drinků. Minulé články s letními limonádami a koktejly najdete zde:
Letní pití
Alkoholické letní drinky
Moje nové recepty na letní limonády
Všechny mají jedno společné: potřebují hodně vody, hodně ledu, hodně citronů, občas se v receptu mihne mixér. Zdej tedy jsou – mé oblíbené letošní letní limonády. V žádné z nich není cukr, na doslazení používám pouze med.
Citronáda čili citronová limonáda
Už jsem o ní psala, takže toto bude poněkud vylepšená verze. I nadále se můžete spolehnout, že citronáda musí být výrazná a že tedy vyžaduje aspoň 3 citrony na litr vody.
Citronová chuť však s sebou přináší přemíru kyselosti, kterou je třeba vyvážit něčím sladkým, jinak po naservírování schytáte pouze kyselé úsměvy. Letos v Řecku jsem ochutnala tu nejlepší limonádu, se kterou jsem kdy měla tu čest, a nebyla bych to já, abych se nevyptala na její tajemství.
Vtip spočívá ve vyvážení kyselé chuti dalšími přísadami, takže doslazování na závěr se nemusí konat v tak závratné míře. Cukrovary si mohou oddychnout, nehrozí útok na regály s cukrem.
Mezi tyhle zajímavé přísady patří máta, zázvor a vanilka. Když je necháte chvíli vyluhovat v okyselené citronové vodě v lednici, nejlépe přes noc, bude vám na doslazení stačit jen pár lžic medu. Ostatně i poměry surovin si snadno zapamatujete, takže už od druhé várky jistě budete tuhle citronádu dělat po paměti.
3 citrony
3cm kousek zázvoru
3 snítky máty
1/2 lžičky pravého vanilkového cukru (můžete klidně vyškrábnout kousekvnitřku vanilky, ale přijde mi zbytečné kvůli jedné citronádě nařezávat nový vanilkový lusk a nepoužít ho celý)
3-4 lžíce medu
- Citrony vymačkejte do většího džbánku. Pokud máte vhodný materiál, který neprošel chemickým ošetřením kůry, jednu nebo dvě citronové slupky nakrájejte na větší kusy a přihoďte k citronové šťávě.
- Vymačkané citrony zalijte jedním litrem studené vody, přidejte mátu, zázvor nakrájený na tenké plátky a vanilkový cukr. Letmo promíchejte a uložte do lednice aspoň na 4 hodiny.
- Po vychlazení a vyluhování oslaďte citronový základ medem tak, aby vám chuť připadala vyvážená. Začněte se třemi lžícemi medu a případně přidejte podle vlastní chuti.
- Nakonec citronádu sceďte přes sítko do servírovací karafy a podávejte na ledu.
Citronový jogurtový koktejl
Když už tuhle citronovou limonádu budete mít hotovou, rozhodně ji zkuste taky rozmixovat s jogurtem. Je až k neuvěření, jak skvělý výsledek tenhle pokus nabídne.
Ovoce rozmixované s jogurtem a trochou vody v poměru 1:1:1 se za osvěžující nápoj považuje už dlouho, vždyť jde o proslulé indické lassi. Recept na něj najdete ve zmiňovaných starších článcích. Takže když to funguje s jiným ovocem, domácí citronáda vám pomůže připravit něco jako citronovou verzi lassi.
Nejlepší výsledek dostanete použitím mraženého bílého neslazeného jogurtu (prostě si ho zamražte ve tvořítku na led), ale pokud nemáte čas či prostor jogurt mrazit, použijte jogurt z lednice a přidejte k receptu 5 ledových kostek. Samozřejmě pod podmínkou, že takto budete konat v souladu s podmínkami použití vašeho domácího mixéru.
150 g mraženého jogurtu
75 ml domácí citronády (viz předchozí recept)
1/2 lžíce medu
3 kostky ledu
- Mražený jogurt, med a citronádu rozmixujte ve stolním mixéru nebo smoothie mixéru. Do skleničky dejte led a zalijte rozmixovaným jogurtem.
Ledový bylinkový čaj
Jak udělat dobrý ledový čaj? Už jsem se podobného tématu dotkla, když jsem nedávno psala článek o na téma ledová káva.
Zde jsou v zásadě tři možnosti:
- Uvaříte si malé množství velmi silného čaje, to znamená, že do silnostěnné sklenky nebo do hrnečku na čaj nalijete jen asi třetinu horké vody než obvykle. Jakmile vznikne silný výluh, rozmícháte v něm med a citronovou šťávu podle chuti a obratem v něm ještě rozpustíte v něm několik kostek ledu. Všechen led se tím rozpustí, ale čaj se naředí na požadovanou chuť, zchladne, zjemní se mu chuť. Pak už stačí jen přidat led pro servírování a můžete si ho okamžitě užít.
- Nebo uvaříte velké mnoožství čaje, třeba do džbánku, a uděláte ho běžně silný, jako byste ho chtěli pít teplý. Jenže ho pít teplý nebudete, za tepla ho pouze dosladíte a dokyselíte. Následně ho necháte vychladnout na pokojovou teplotu a pak ho ještě podchladíte v lednici. Opět podáváte s ledem.
- Anebo – a to je velmi svůdná cesta – dáte čaj rovnou do studené vody. Problém je, že takový čaj se louhuje podstatně déle, ale výsledná chuť je jemnější, barva slabší, vše je celkově víc osvěžující a zajímavější, takže stojí za to si na takový čaj 24 hodin počkat. Dávku čaje rozhodně zvyšte o polovinu množství, které byste normálně použili, kdybyste čaj zalévali horkou vodou.
Tohle funguje nejen pro černý a zelený čaj, ale taky pro bylinkové čaje. Zde na fotce vidíte čaj z mého dovolenkového suvenýru, horské máty, ale klidně použijte vaše oblíbené sušené bylinkové směsi.
Po studeném vyluhování čaj můžete, ale nemusíte dosladit a dokyselit, je dobrý a osvěžující i tak. Opět podávejte na ledu.
Okurkovo-bazalková limonáda
Zkuste si se mnou vybavit postup, když si připravujete pití z domácího nebo kupovaného ovocného sirupu: nalijete sirup do skleničky, když cítíte potřebu, přidáte led, a prostě jen zalijete vodou, obyčejnou nebo perlivou.
A tahle okurkovo-bazalková limonáda je vlastně něco podobného, jen s tím rozdílem, že si okurkovo-bazalkový sirup v mžiku připravíte v mixéru a rovnou ho všechen použijete.
1/2 salátové okurky nakrájené na kostičky (slupku neloupejte, pomůže hezké výsledné zelené barvě)
6 bazalkových listů
šťáva z 1/2 citronu
1 lžíce medu
50 ml vody
- Všechny suroviny odměřte do stolního mixéru nebo do smoothie mixéru a rozmixujte dohladka.
- Sirup rozdělte mezi dvě skleničky, přidejte led a zalijte perlivou vodou. Užívejte si nepoznaného osvěžení, je skvělé a nízkokalorické.
Letní voda verze 2019
Na závěr moje nejoblíběnější a nejfrekventovanější letní pití: slabě ochucená voda, které se často říká vitamínová voda. Opět jsem ji zmínila ve starším článku, zde tedy poněkud rozšířím její obměnlivost na asi tak 480 možností (a vy si je určitě rozšíříte ještě o trochu víc, stačí do tohoto kombinatorického receptu přidat další vhodné suroviny).
Jde o klasickou obdobu vody s mátou a citronem, až na to, že nezůstane jen u máty a ani u citronu. Zde můžete víc kombinovat vaše oblíbené chutě a likvidovat bylinkové a ovocné přebytky ze zahrádky.
Do vody vhodíte suroviny (které, popíšu níže), a necháte aspoň 10 minut macerovat v lednici. Před podáváním jen přidáte led pro efekt.
Jak už jsem kdysi psala:
Výsledkem je sice stále voda, ale lehce aromatizovaná, přitom neslazená a chutnající přírodně. Při letním pitném režimu ji určitě oceníte. Až se dostanete na dno džbánku, pevný obsah nevyhazujte, ale zalijte znovu vodou a ledem. Dá se ještě ten den použít několikrát, než ho dostihne konec spotřeby a západ slunce. Pravda, v některých obzvlášť výjimečných případech se taky může jednat o východ.
A teď ke zmíněnému množství kombinací, které je tak velké, že i kdybyste každý prázdninový den zkusili jinou letní vodu, stejně se nedostanete ani do čtvrtiny možností.
- Napusťte si litrový džbánek studenou vodou.
- Přidejte 1-2 snítky jedné z následujících bylinek: máta – bazalka – rozmarýn – tymián.
- Přidejte několik plátků libovolného citrusu: citron – limetka – pomeranč – grep – kumquat.
- Přidejte hrst měkkého letního ovoce: maliny – ostružiny – borůvky – broskve – meruňky – meloun. Ovoce se nebojte předem trochu nakrájet či podrtit, aby se jeho chuť měla šanci prolnout s vodou. Pro změnu může být ovoce klidně i mražené.
- Přidejte něco zvláštního, kořeněného až pikantního na konec: zázvor – okurku – citronovou trávu – med.
- Nechte 10 minut odležet v lednici, zasypte trochu ledem a užívejte.
Pokud dobře počítám, když si z každého řádku vyberete jen jednu surovinu, vychází mi 4 x 5 x 6 x 4 možností, celkem tedy zmíněných 480 verzí letní limonády. Předpokládám, že si teď nějakou dobu nebudete moci stěžovat na nedostatek nápadů, co pít v horku.
Mějte se do příštího týdne krásně a nezapomínejte na pitný režim 🙂
Dobrý den Flo! Ve „snídani“ jste byla úžasná a zrovna jsem si říkala, že se musím podívat opětovně ze záznamu na Vaše limonádové inspirace….. Vašimi recepty jste mi udělala nesmírnou radost a zlepšila náladu. Ta byla dnes na „bodu mrazu“, díky kontrolnímu hlášení a DPH……. Ještě jednou děkuji :-))
Milá Flo, v dnešním horkém vedru už jen pohled na dnešní recepty ochlazuje. Nic vhodnějšího pro dnešní den nešlo vymyslet. Načasované nádherně a věřím, že limonády budou skvělé…
Milá Flo, opět jsi nezklamala! Moc děkuji za inspiraci 🙂
Určitě vyzkouším!
Jsi moje záchrana! U rozpálené pece vypiji kolem šesti litrů a minerálek už mám dost, i když poskytují rychlou úlevu a stačí jen otevřít láhev. Teď jen aby mi to nevypili ostatní…
Flo, jsem v nebi, je to „boží“. Moc děkuji
Vyskusam, ako vzdy kazdy recept! 🙂 A ešte doplnim, uplne famozne je rozmixovat melon, doliat pomarancovou stavou a zakapnut citronom, bozi ♥
Milá Flo,úplně jsi se krásně trefila,v tomhle parnu jsou tyto receptíky k nezaplacení.Můžeš mi prosím prozradit,který den jsi byla ve snídani s Novou,moc ráda bych se na Tebe podívala,díky a krásné letní dny…..Majka
Ahoj Flo! Tak to ses úúúúúžasně trefila! Zrovna jsem chtěla po nějakém receptu na domácí limču zapátrat. Po odporné zkušenosti s ,,domácí limonádou“ v centru Prahy. Já to pořád říkám – jsi génius ;-)). Moc díky!
GábiŠ
Milá Flo, trefila ses s úžasným nápadem limonád přímo do nejteplejších dnů prázdnin (jak mi právě sdělovali v rádiu), díky, jdu na to! Přeji hezké prázdniny a ještě spoustu dobrých nápadů!
Ahoj Flo, pro tyto opravdu tropické letní dny jsi nemohla vybrat lépe. Díky moc
za inspiraci.
Milá Flo, dokonalé limče, keďže máme domácu mätu, tak je o o to lepšie. Môj najnovší letný hit- červený melón, limetka, mata, mineralka- rozmixovať a…. piť:)
Zdravím Florentýnko a děkuji za další skvělé recepty, které v letošním parném létu přijdou vhod. Ty nikdy nezklameš a vždy potěšíš.
Přeji příjemné letní dny.????
Ahoj Flo, trefila jsi se úžasně, dělávám si limonádu z ovocných čajů, nebo jen voda, citron okurka led, nyní tam ted ještě přidám mátu a zázvor, moc díky i za jiné kombinace, které by mne ani nenapadly, ahoj.
Báječné. Hodí se nám to všem. Díky Flo.
Milá Flo, už při čtení receptů jsem se osvěžila.Zkouším také různé varianty osvěžujících nápojů. Protože se mi rozbujela na zahrádce máta, dělám nejčastji mátovou limonádu : Rozdrtím omyté a osušené lístky máty s třtinovým cukrem, přidám trochu bezinkového sirupu, mražené bobule hroznů, oloupané a nakrájené citrony a dle chuti i šťávu.Džbán doplním studenou vodou a dám do lednice. Je to osvěžující a rychle mizící nápoj. Zdravím Tě a přeji pěkné léto někde u vody. / Poměry množství dle chuti konzumentů /.
jeee 🙂 zrovna mám na stole vodu s citronem a matou 🙂
rříště přihodím pár malin nebo jiného ovoce,
děkuji za inspiraci
Dobrý den, já si dělám přes léto nápoje z bylinek (květy černého bezu, máta meduňka, kopřiva, měsíček, květy brutnáku (prostě, co najdu na zahradě). Nechám vyluhovat ve vodě a dochutím citronem. Jak dozraje drobné ovoce, tak do půl litru rozmačkám hrst drobného nebo přezrálého ovoce (jostu, malinoostružiník, jahody, ostružiny, rybíz, na podzim jablka, podle toho, co mám, buď 1 druh nebo ve směsi) a doplním vodou. Chvíli nechám vyluhovat a scedím do skleničky a zbytek doplním zase vodou. Tak to dělám celý den a mám ochucenou vodu (k večeru už slabší) celý den. Já nesladím, ale určitě je možné ji osladit.
Zdravím Florentýno, vypadá to krásně, ale mě se to týkat nebude. Za 1 litr limonády, by mě osazenstvo ukamenovalo (málo). Takže jim dál budu dělat limču s vlastní ovocnou šťávou, kterou dělám zároveň se zavařováním jahod, třešní a višní. Citronem nešetřím a musí jim to ke spokojenosti stačit (zatím chutná). Mám obavy, že kdybych jim některou tvojí limču udělala, tak se stanu jejich otrokem a to rozhodně neplánuju. Přeji pěkné léto, Višnja.
Tyhle limonády jsou u nás oblíbené, ovoce dávám někdy, pikantní závěr neznám,
vyzkouším. Osvědčilo se mi nejdřív dát do džbánu bylinky a kousky citrusů, pomačkat (mám na to takový dřevěný váleček na mojito, ale určitě poslouží i vařečka) a pak teprve zalít vodou a dát do lednice.
Dobrý den, mám to podobně, jako paní Višnja – ale něco bych zkusila, tedy jen pro toho, kdo jezdí na návštěvu jednou za uherský rok. Prostě zazářïm na krátký okamžik…
Děkuju – v tomhle vedru studené recepty jsou více, než vítané!
Milá Flo,
díky za inspiraci,ted se hodí.
Krásné léto všem,
Milá Flo,
právě jsem přijel z našeho nádherného koupaliště, ale v tom horku, jako kdybych nikde nebyl. Proto mě Tvoje limonády mile překvapily. Jako kdybys mi četla myšlenky. Hned jdu na to a nějakou spáchám. Už se moc těším. Přeji krásné léto.
Milá Florentýno,
moc a moc Ti děkuji za výborné recepty na letní limonády.
Já totiž vodu z vodovodu moc nemusím, musím ji nechat dlouho odtéct, aby byla studená.
Nicméně citronádu mám moc ráda a ráda vyzkouším i další-
Lída.
Dobrý nápad. Limonády se Florentýnko, vždy hodí a obzvláště v tomto letním období. Kupované nemusím,co já je ani nesmím. Moc děkuji za inspiraci. Alča
Milá Flo, opět poučné počteníčko. Tymiánu a bazalce se letos daří, mám zamražené letošní ovoce, díky za inspiraci!
Oooooo, to je nádhera když se to takhle krásně sepíše. ????
Milá Flo,
děkuji za inspiraci, potřebovala jsem změnu, jsem ráda za tvoje recepty,
hezké léto, Jana
Milá Flo, tolik možností a tipů na osvěžující limonády to je naprosto parádní. Díky ti za ně. Martina
Milá Flo,za recepty na limonády opravdu moc děkuji,přijdou v tomhle horku vhod a určitě je vyzkouším a věřím že příležitostí bude dost. Krásné a teplé letní dny.
Zdravím,
mátovou s citronem dělám celé léto a teď si ji zlepším malinami.Díky za príma tip.
Evča
Dobré ráno,
já mám moc ráda bezovou limonádu, ale dělám ji jen „čerstvou“, tedy když zrovna kvete bez. Vždycky ráno hodím snítku nebo dvě do džbánku a popíjím ji celý den. A dá se znovu a znovu zalévat celý den, je to moc chutné a nepotřebuje cukr, citron, nic jiného.
Mila Flo,moc dekuji za inspiraci,ktera v techto vedrech prisla jako dest z nebe,urcite vyzkousim,jen toho musim udelat hodne pro dceru mame moc rady limonady,ale jen doma udelane,diky moc a same hezke dny Eva
Milá Flo a všichni ostatní přátelé. Moc děkuji za super recepty mám velikou radost, že jsou hlavně bez cukru vzhledem i k mému omezení. Takže moje voda s citrónem bude mít zdárné konkurenty. Přeji vám všem krásné, pohodové léto.
Milá Flo děkuji za prima letní osvěžení vyzkouším dle receptů.Neodolala jsem a mrkla taky na pondělní snídani a viděla na obrazovce. Tyto letní tipy jsou báječné. Přeji příjemný víkend. Šárka
Zdravím Florentýnko a děkuji za další skvělé recepty na prima letní osvěžení. Vyzkouším dle receptů. Díky za príma tip.
Zdravím Flo, limonády jsou úžasné. Již jsem ochutnala 2, a tak to půjde celý týden. V těchto vedrech ideální. Hezký, pokud možno odpočinkový víkend!Zdena
Milá Florentýnko, Tvé limonády jsou v tyto horké dny super pití. 🙂 Přeji pěkný víkend!
Milá Flo, Váš pořad jsem viděla a Vaše recepty slazené troškou medu mě nadchly. Děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším.
Milá Flo, mátu s citronem nebo limetkou dělám také, ale obohatila jsi o další nápady pití limonád-prostě jsi nezklamala. Jsi úžasná. Přeji krásné léto.
Flo, děkuji za super tipy na letní limonádu, určitě vyzkouším.
Děkuji za inspiraci. Jenom napíšu, že osobně mám raději limonády z perlivé vody. Jsou tak nějak více osvěžující. Ale na celodenní pití to asi není, no.
Flo moc děkuji za dobré nápady určitě vyzkouším
Zdravím Flo
recepty bylo fajn přečíst a v duchu jsem vychutnával limonády a jsou vynikajici jen zázvor jsem najemno nastrouhal a máta jahodová mooooc dobré a byl velký úspěch.
děkuji Vláďa
Ahoj Flo, tak citronada ma 100% uspech, dnes pripravuji jiz po treti.
Moc dekuji za uzasny recept, jsi proste jednicka 😉
Milá Flo. Děkuji za inspirace, moc se mi hodí. Jiřina
Milá Flo,
za limči moc děkuji, budou se mi hodit, protože v srpnu slavím narozeniny vlastní i mláděte a chystáme grilovačku..všichni mi radili ať se narodí jako já ale další týden bych nevydržela ani hlavou dolů..:-) Jsi nejlepší..o vepřové pečeni podle tebe se dodnes mluví uctivým šepotem..:-)