Cuketové kuličky čili kolokithokeftedes

O tom, že existuje něco tak geniálního jako kolokithokeftedes, čili řecké cuketové kuličky, jsem neměla až do letošního léta ani potuchy.

Samozřejmě znám nejrůznější cuketové špalíčky a placičky a karbanátky a krokety. Nejen cuketové, ale v podstatě z jakékoli zeleniny. Psala jsem o nich tady: zeleninové placičky.

Na rozdíl od nich jsou cuketové kuličky smažené, a to znamená křupavé na povrchu, avšak měkké uvnitř. Nejen měkké, taky nadýchané a neuvěřitelně lehké, voňavé, jemně pikantní, aromatické po bylinkách.

Když takovou čerstvě usmaženou kuličku roztrhnete ve dví, zlatavý povrch se pod prsty prolomí, nazelenalý vnitřek se líně a měkce povytáhne vlivem sýra, obličej vám zahalí teplé letní aroma, ve kterém se utopíte v plných doušcích zeleniny, sýru a bylinek.

Pokud to dokážete, můžete nyní ruku s cuketovým soustem vyslat směrem k misce s jogurtovou omáčkou, do které čerstvý, horký kousek cuketové kuličky zaboříte. Dál nepokračuju, hrnou se mi do očí slzy, že jsem už poslední dnešní cuketovou kuličku snědla. Vlastně vám tak trochu závidím, že tenhle zážitek máte teprve před sebou.

jak podávat cuketové kuličky

Suroviny na cuketové kuličky

Moc toho potřebovat nebudete, všechny suroviny v podstatě stačí jen smíchat na těsto, ale se struhadlem a nožem si přesto zadovádíte celkem slušně.

Cukety

Těžko dělat cuketové kuličky bez cukety, takže ano, v receptu jí je hodně. Potřebuje nastrouhat nahrubo a pak ještě vymačkat v cedníku, protože každá kapka navíc škodí.

nastrouhaná cuketa

Čím víc vody zbude v cuketě, tím víc mouky bude potřeba, aby se těsto netvářilo vodnatě. Vodnaté těsto se nedá pořádně usmažit do podoby kuliček, trhá se, nedrží, rozpadá se už jen tím, že se na něj podíváte. Jenomže zvýšené množství mouky dělá kuličky tužší a méně nadýchané. Takže ždímejte, mačkejte, je úplně jedno, jakým způsobem se dostanete k vymačkané cuketě, ale dostaňte se tam. Vymačkaná cuketa má asi poloviční objem než cuketa po nastrouhání.

nastrouhaná cuketa po vymačkání

Pochopitelně se do receptu hodí hlavně mladší a menší cukety s váhou do 400-500 g. Ty větší už jsou moc tuhé, suché a hlavně mají znatelná semínka.

Cibule a pórek

Dlouho jsem nemohla přijít na to, jak může být vnitřek cuketových kuliček tak krémový a měkký, aniž by byl zároveň syrový. Odpovědí je pórek, totiž poměrně velké množství pórku. Tak se ho v receptu nelekněte. Bez něj to není ono. Podobně funguje i cibule. Obojí se do směsi na kuličky přidává syrové, jen nakrájené nadrobno, a obojí změkne až při smažení.

cibule a pórek

Vejce a mouka

Vajíčka s moukou to všechno drží plus mínus pohromadě. I když jsou v receptu v seznamu surovin uvedená jen dvě vejce, odolejte pokušení vmíchat jich víc. To pokušení bude hodně silné, protože těsto se tváří podezřele. Vypadá, jako by z něj nikdy žádné kuličky nemohly vzniknout. Ale i přes tohle nepravděpodobné rozpadavé vzezření vzniknou, jen mi to musíte v příslušné části receptu věřit.

těsto na cuketové kuličky

Sýr

Bez sýru by to nebylo ono. V řecké verzi receptu na cuketové kuličky se vyskytuje feta (pravá řecká feta, české náhražky jsou příliš slané a příliš tvrdé). Feta při smažení změkne, skoro jako by se chtěla roztéct jako kterýkoli jiný sýr, a dodá kuličkám slanost i jistou pikantnost.

Není ovšem na škodu vědět, že existuje taky italská verze cuketových kuliček, do které pro změnu přijde parmazán a mozzarella. Takže kdybyste se náhodou do mého receptu zamilovali, tohle je jedna z možností, jak váš láskyplný vztah nenechat upadnout do stereotypu.

Bylinky

Použijte čerstvou mátu a čerstvý kopr. Měly by být zhruba v poměru 3:1, tedy svazeček máty, třetinu svazečku kopru. Máta v teple hodně ztratí chuť, takže se jejího množství nebojte. To kopr je lepší držák, čili pokud ho nemáte ve velkém množství rádi, vezměte ho oproti receptu ještě míň.

Bylinky použijte bez stonků, jen otrhané listy a nať.

nasekané bylinky máta a kopr

Na co si dát pozor

Už jsem zmínila pořádné vymačkání cuket, které je opravdu důležité, aby těsto nepotřebovalo zbytečně moc mouky a přesto drželo pohromadě.

Další důležitý okamžik je odpočinek těsta v lednici. Dopřejte mu aspoň 30 minut, během kterých zelenina i přes veškerou vaši předchozí snahu tekutinu stejně pustí, takže se z drobivého těsta stane těsto víc ucelené.

Kuličky nejdou z těsta vytvořit předem, jsou příliš řídké a roztekly by se. Je tedy potřeba tvořit jednu za druhou a rovnou vkládat do oleje. Nejlíp se mi osvědčil způsob, kdy lžící odkrojím kousek těsta o něco menší než pingpongový míček a pak ho mezi oběma rukama několikrát prohodím a uhladím. Kdybyste dávali těsto lžící rovnou do oleje, budete mít kuličky roztřepené.

Při smažení se držte osvědčené střední teploty. Kuličky musí v oleji bublat, to je jasné, ale neměly by zlátnout příliš rychle, protože tím by prostředek zůstal neprosmažený a zelenina syrová.

cuketové kuličky při smažení

Určitě doporučuju použít nepřilnavou pánev. V nerezové to jde taky, ale kousky kuliček, které se při prvním ponoření do oleje dotknou dna, se mohou snadno přichytit a při obracení je můžete nechtěně potrhat.

Kuličky jsou hotové až ve chvíli, kdy hnědá barva na povrchu začne být opravdu výrazná, nenechte se unést prvotním zezlátnutím, to opravdu nestačí. Po usmažení je vyjměte děrovanou lžící na papírovou utěrku, která odsaje přebytek tuku, a taky se nebojte malým cedníkem odstranit z oleje uplavané a do zlatova vysmažené kousky cibule a pórku, ať se zbytečně nepřepalují.

Pokud by vám zbývající čekající těsto začalo během smažení řídnout a viditelně pouštět tekutinu, rozhodně do něj vmíchejte další lžíci mouky. Jakákoli uvolněná tekutina v těstě znamená, že se vám budou kuličky rozpadat a trhat. Sice už s přidanou moukou nebudou tak lehoučké a jemné, ale bez mouky nebudete mít kuličky vůbec žádné.

A to by zhruba bylo vše, tak si nechte chutnat.
 
 

Cuketové kuličky

Celkový čas: 1 hour, 20 minutes

Množství: Nejméně 4 předkrmové porce

Cuketové kuličky

Suroviny

  • 500 g cukety
  • 1 cibule
  • 1 menší pórek nebo 1/2 většího
  • 200 g feta sýra
  • 2 vajíčka
  • 80 g hladké mouky
  • malý svazek máty
  • několik snítek kopru
  • velká špetka soli
  • 400-500 ml rostlinného oleje na smažení
  • Na omáčku k namáčení:
  • 1 kelímek zakysané smetany nebo smetanového jogurtu
  • špetka soli
  • špetka sušených bylinek

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte nahrubo, smíchejte se solí a následně v cedníku důkladně vymačkejte. Čím víc, tím líp. Fetu nastrouhejte na stejném struhadle taky nahrubo.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno, z pórku odstraňte zavadlou část nati a odkrojte konec s kořínky. Rozkrojte tam, kde bílá část pórku přechází v zelenou, a zelenou část rozeberte na jednotlivé listy. Ty pořádně umyjte ve vodě ze všech stran, zejména pak v záhybech, kde se drží zbytky hlíny. Potom i pórek nakrájejte nadrobno.
  3. Bylinky oberte ze stonků a pak je nasekejte nahrubo.
  4. Smíchejte cuketu, cibuli, pórek, sýr, vejce a bylinky. Nakonec po třetinách přimíchejte i mouku. Těsto zakryjte a odložte nejmíň na 30 minut do lednice.
  5. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, mělo by ho být zhruba 1,5-2 cm na výšku. Z těsta tvořte pomocí lžíce a obou rukou kuličky ne větší než pingpongový míček a hned je vkládejte do horkého oleje. Smažte spíš zvolna, určitě ne zbrkle a rychle. Jakmile kuličky zespodu zezlátnou – zhruba po 2 minutách – obraťte je dosmažte i z druhé strany. Na konec je můžete ještě jednou otočit kolem dokola, vždy zhruba minutu z každé strany, až budou rovnoměrně a výrazně zezlátlé.
  6. Usmažené kuličky vyjměte děrovanou lžící na talíř vyložený papírovou utěrkou. Smetanu nebo jogurt smíchejte se solí a bylinkami. Podávejte kdykoli, kdy chcete své milé uchvátit. Dobré jsou teplé i vlažné.

 

Join the Conversation

  1. MILA FLO. TY MAS NEPREBERNE MNOZSTVI NAPADU, JEDEN LEPSI NEZ DRUHY. MOC DEKUJEME. DOPORUCILA BYS UDELAT PODOBNE TENTO RECEPT TAKE Z CUKETY? TECH MAME LETOS HODNE. Brent

    1. Terezie says:

      Recept ale je z cuket, přece 🙂 už mi těsto odpočívá v lednici, těším se!

    2. Jak píše Terezka, tenhle recept je z cukety 🙂 A další jsou tady: Recepty z cukety

  2. Miluše says:

    Veliké dík, recept vypadá úžasně, určitě budu zkoušet. Krásný zbytek prázdnin Miluš.

  3. Věrka says:

    Florentýnko, co mi to děláte! Zlobí mě žlučník, včera jsem měla koliku jako prase po čtyřech jahodách, takže smažené kuličky fakt nedám. Ale vypadají fantasticky lákavě. Odolávám pokušení je hned dnes zkusit. I tak děkuji…. Příště, až se toho zmetka zbavím, hned smažím;-)

    1. Pardon 🙂 Doufám, že kolika už přešla!

  4. HankaN says:

    Ahoj Flo, děkuji, receptů z cukety není nikdy dost. Mně se v cuketových smaženkách osvědčilo nahradit část mouky ovesnými vločkami (ideálně jemnými). Po krátkém odležení vstřebají do sebe přebytečnou vodu a člověk nemusí případné nedostatečné ždímání až tak moc prožívat.

    1. Parádní nápad, děkuju.

  5. Milá Flo, dakujeme za dalsi zachranny recept pre prebytky cukiet 🙂 Mam otazku co sa tyka kopru – cim sa da nahradit? totiz, nas vzajomny vztah je uplne nulovy a neplanujem ho zmenit 🙂 vdaka a krasny den.

  6. Tak to jste ještě sehnala levně – před mnoha lety šla kolegyně s cukrářem na rande, aby pro nás získala recept na vyhlášený zákusek.????????
    Kuličky zkusím, vypadá to lákavě, děkuji!

    1. Jsem vdaná žena, recepty získávám jen ve vší počestnosti :-)))

  7. Lukáš says:

    Tak na to že jsem vyloženě masožravec a nejlepší zelenina je pro mě bůček, tak tohle vypadá docela zajímavě. Určitě to zkusím a myslím, že s tím doma zaboduji. Akorát mi to asi nedá a nejspíš do toho namíchám ještě slaninu.
    Každopádně děkuji za inspiraci.
    S pozdravem Svoboda

  8. Helena says:

    Ahoj Flo, už se mi sbíhají sliny,určitě kuličky brzo vyzkouším. Děkuji Helena

  9. Jarmila says:

    Ahoj Flo, máš nejen výýýborné recepty, ale máš i dar popsat ten recept tak poutavě a zvýraznit ještě fotečkama, že člověk nemůže odolat a musí vyzkoušet! Jdu na to – a děkuji moc za lákavý recept.

    1. Děkuju a ať se povedou. Flo.

  10. Zuzana says:

    Ahoj Florentyno,
    kombinace reckeho jidla a Tvych skvelych postupu je pro me naprosto idealni! O kolokythokeftedes jsem se uz jednou snazila, ale dopadlo to neslavne. Suroviny uz mam na nakupnim seznamu, tesim se na zitrejsi tvoreni!
    P.S. vyzkousela jsi na Lefkade melitzanosalatu, salat z pecenych lilku? Bozska zalezitost!

    1. Jasně, melitzanosalatu miluju. Jen ještě nemám recept, se kterým bych byla opravdu, ale opravdu spokojená.

  11. Helena says:

    Tak tomu říkám nápadité využití cukety. Maminka dělá cuketové placičky, ale obměnit recept přidáním bylinek a sýra, to by mě opravdu nenapadlo. Až tohle zkusíme, tak táta pukne :)) Díky za Váš úžasný smysl pro humor a skvělé recepty. Helena

    1. Potěšení je na mé straně, děkuju.

  12. Ahoj Flo a všichni ostatní…letos cuket až,až zavařeny na všechny způsoby takže něco nového ..určitě vyzkouším a díky za všechny recepty Věra

    1. Ať se kuličky povedou.

  13. Káťa says:

    Tak tohle rozhodně musím vyzkoušet! Cuketu mám moc ráda, v posledních dnech si ji připravuji často. Tak moc děkuji za recept 🙂

    1. Rádo se stalo, ať se zadaří.

  14. MILA FLO, OPRAVA, CHTEL JSEM SE ZEPTAT, JAK BY SE TENTO RECEPT NECHAL POUZIT NA HOKKAIDO? DEKUJI. BRENT

    1. Myslím, že by to šlo, jen asi budou chtít o trochu delší pobyt v teple, takže smažit pomaleji.

  15. Díky, už vím co bude zítra na oběd. Evča

  16. Jarmila Vodičková says:

    Tohle vypadá famozně,musím vyzkoušet.
    Díky za receptík.

  17. Milá Flo, děkuji za recept, co nejdřív vyzkouším! A děkuji i za to, že jsem si tak připomněla loňskou dovolenou na řeckém ostrově Samos. Úžasná příroda, nádherné moře, skvělí lidé a vynikající jídlo a víno! Vedle cuketových kuliček jsme ochutnali i smažené cuketové květy, mňam! 🙂

    1. Souhlas, Řecko patří k mým nejoblíbenějším prázdninovým místům.

  18. Florentynko moc děkuji za voňavy recept.
    Nedá se nic delat, hned ráno jdu shánět cuketa, fetu….., :-))))

  19. Milá Flo,
    Tak jsem si myslela, že jsem letos cuket v jakékoliv úpravě již přejedená, ale opak je pravdou, nedošlo mi, že cuketa 100x jinak upravená chutná vždy jinak.
    Moc děkuji za typ, cuketu mám, tak ještě ty čerstvé bylinky a sýry a jde se hned zítra smažit, už se moc těším, protože cuketa připravená jako bramboráky, to je pochoutka,
    takže věřím, že kuličky budou super, protože mám ráda výraznější chutě a to díky sýrům a bylinkám u kuliček bude. Jen tak dál s takovými recepty 🙂
    Hezké léto, Jana

    1. I tobě hezké léto, Jani, a ať ti tenhle stý první recept na cuketu udělá radost 🙂

  20. Ahoj Flo, receptů na využití cukety je nepřeberně, ale tento receptík určitě vyzkouším hned o víkendu, přeji krásný zbytek prázdnin.

  21. Ahoj Flo,
    dlouho jsem nic nenapsala, ale poctivě sleduji dění na Tvém blogu a snažím se i najít čas na vyzkoušení receptů. Nemohu se dočkat až zkusím tento. Kromě fety, mám všech surovin dostatek – cukety dokonce víc než to. Zkusím tedy rovnou italskou variantu s parmezánem a mozzarelou neboť není čas ztrácet čas… Mé vzrušení z očekávání nového gurmánského zážitku se totiž skoro nedá vydržet.
    Prostě děkuji.
    Jitka

    1. Rádo se stalo, Jitko, ať chutnají obě verze.

  22. Zdeňka says:

    Milá Florentýnko,
    jako na zavolanou, nevěděla jsem co s tou poslední velkou cuketou.
    Všechny způsoby úpravy jsem letos již vyčerpala, budou tedy kuličky.
    Díky moc a měj se jen fajn
    Zdeňka

  23. Milá Flo, v neděli odjíždíme na Lefkadu, tak je tam taky musím ochutnat. Můžeš prosím napsat, v které restauraci v Karyi jste byli. Děkuji Jana

    1. Jani, restaurace se jmenuje Pardalo Katsiki, je na kraji náměstí v rohu, hned vedle parkoviště.

  24. Pavel Blažek says:

    Milá Flori,
    to je úžasné. Mám na zahradce cuketu a ta je jako ta Adéla, co ještě nevečeřela. Roste a bují a plodí jako divá. Proto mě Tvůj recept velice nadchl. Už se těším, jak jak si nasmažím kupu těch krásných, křupavých a voňavých kuliček. Už jen při čtení Tvého článku jsem se nechal unášet představami, které byly jak z kulinářského nebe.
    Těším se na další dobroty. Pavel

    1. No vidíš, my Adéla říkáme naší vistárii, je schopná nám v létě sníst celý dům, když se nechá bez dozoru 🙂

  25. Ahoj Florentýno, v lednici je cuketa, tak už vím jak s ni naložit, cuketová špagety jsem už měla, bylo to výborný, kuličky budou určitě skvělé. Zdravím a přeji hezké dny.
    Nina

  26. Ahoj, tento recept vypadá hooodně zajímavě, zítra vyzkouším. Díky J.

  27. Marie Džujíková says:

    Milá Flo,děkuji za dnešní recept,dostala jsem pár cuket,tak určitě kuličky zkusim.Hezký zbytek prázdnin.Maruš

    1. Taky přeju hezký zbytek prázdnin a ať se kuličky podaří.

  28. Díky za recept. Z cukety dělám všechno možné a tak určitě vyzkouším.
    Cuketu ráda v jakékoliv podobě a tak jsem ráda za každou novou inspiraci. Marie.

  29. Ilona says:

    Milá Florentýno, díky za recept. Určitě ho zkusím. Moc krásně jsi popsala, jak jsi k receptu přišla. Já jsem takhle letos „vydindala“ recept v Maďarsku od ruské majitelky penzionu na kefírové lívance, které nám připravila ke snídani.

    1. Tyhle recepty jsou prostě nejlepší 🙂

  30. Lucia says:

    Milá Flo,
    tak tento rok som sa na Santorini zamilovala do rajčinových keftedes. Boli to síce placičky, nie guličky, ale postup je podobný. Recept som si síce nevypýtala, tak improvizujem podľa webu, ale toto bude pravdepodobne ďalšia láska. Takže za ňu ďakujem. A btw do tých rajčinových nejde vajce, skúšala si to bez neho ?

    1. Lucie, tyhle rajčatové placičky jsem ještě nikdy nezkoušela, díky za navedení zajímavým směrem.

  31. Majka says:

    Ahoj,vyzera to uuzasne a prudko jedlééé,mne smažené nevadí????aj ked to bude asi trochu piplačka,aj tak to skúsim..dakujem za rcp aj za prijemne čítanie!Naviac..nás Grécko este len čaká,takže super inšpirácia !Majka

    1. Tak si ho moc užijte, Majko ❤️

  32. Blanka says:

    To vypadá parádně!!! Cukety máme, ale víc se mi urodilo patizonů, tak zkusím vyrobit i z nich….

    1. To by mohlo taky parádně zafungovat. Hezký nápad 🙂

  33. Višnja says:

    Zdravím Florentýno, mám na krku prcky už třetí týden a fakt mi dochází fantazie, co do hrnce. Semtam jim předhodím cosi, co sice pochválí (dcera je dobře vycepovala), ale je mi jasné, že se právě hodí pořekadlo: „hlad je nejlepší kuchař“. Tudíž jsem potěšená kuličkama, cukety mám a věřím, že velebení mé kuchyně opět jednou nastane. Takže, co jiného než díky. Ahoj Višnja.

    1. Višnjo, já myslím, že když je necháš den nebo dva hladem, tak i cuketové kuličky sní s obrovskou radostí 🙂

  34. Ahoj Florentýno .
    Cuketové kuličky jsem nedělal, ale předešlý recept na nerozmrazené filety byl vynikající.
    Děkuji.

    1. Tak to jsem ráda, že chutnalo. Flo.

  35. Ahoj, to vypadá hodně dobře! Využil jsem vycházek a koupil cestou cuketu, ostatní mám. Nepochybně vyzkouším, už aby to bylo! S cuketou jsem zatím příliš nevařil a spíš mi vrtalo hlavou, co by s ní asi tak šlo rozumně dělat. Tohle bude nepochybně balada a můjdalší oblíbený letní recept. Supr, díky! C.

  36. Sabina says:

    Ahoj Flo,
    tak tomu se říká náhoda. Cuketové kuličky jsem jedla v tom samém městečku v taverně Elena letos na začátku srpna. Nemohla jsem se jich nabažit.
    Byly skvělé. O to víc jsem ráda, že už na ně mám díky tobě recept.
    Sabina

    1. Tak to asi bylo u sousedů, tyhle jsou z taverny Pardalo Katsiki 🙂

  37. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, cuket máme dostatek, s fetou sýrem jsem je ještě nezkoušela. Nejčastěji připravuji cuketové karbenátky s jemnými ovesnými vločkami a česnekem, někdy přidám tofu, nerada smažím, tak je peču potřené troškou oleje v troubě.

    1. To musí být taky moc dobré, díky za nápad, jak je obměnit.

  38. Aho Florentýko,
    nepíšu často, ale cuketu prostě musím okomentovat. Recept úžasný. Jelikož jsem chtěla vyzkoušet ihned a neměla jsem všechny suroviny, trochu jsem improvizovala, ale výsledek byl přesto úchvatný. Místo Fety jsem použila Goudu. Těsto mi připadalo řídké,( cuketka byla mladá, a dosti vodnatá) proto jsem přidala k mouce trošku Solamylu a strouhanky – doporučuji, osvědčilo se. Kopr jsem taky neměla, dala jsem místo toho česnek a oregano, bez máty, bylo velmi chutné. A jelikož nemohu moc smažené, dělala jsem téměř na sucho placičky na lívanečníku jen lehce vytřeném olejem.
    K tomu jsem vytvořila dip ze zakysané smetany, trošku citr. šťávy , špetka strouhané citr. kůry a kousek sekané máty. Už se těším, až doplním potřebné suroviny a uklohním cuketové kuličky přesně podle Tvého receptu. Zdravím a užívej léta, za chvíli jsou Vánoce!

    1. Paráda! A Vánoce bych ještě nechala aspoň chvíli v šuplíku 🙂

  39. Zdena says:

    Ahoj Flo ,taky už mi docházela fantazie,jak ještě využít cuketu,takže děkuji za recept,moc ráda vyzkouším.Krásné počteníčko,jako vždycky.

  40. tak a dneska jsou cukeťáci:)D

  41. Michaela says:

    Milá Florentýnko, cuketových receptů není nikdy dost a když zavání Řeckem, těžko odolat. Dnes jsem je vyzkoušela přesně podle receptu a určitě to nebylo naposledy. Okamžitě jdu přeposlat recept kamarádkám. Díky Míša

    1. Děkuju a pozdravy kamarádkám ❤️

  42. Zdenka says:

    Milá Florentýnko, mám několik receptů s cuketou, ale cuketové kuličky jsem ještě nejedla. U nás Fetu neseženu, vyzkouším italskou variantu. Příští týden hlídám vnuka, tak budeme spolu smažit a doufám, že se povedou. Těším se na další recept.
    Zdena

  43. Milá Florentýno,

    tak tohle je opravdová bomba, která by se ovšem bez Tvého podrobného popisu receptu mohla změnit na pouhou prskavku.
    Děkuji moc za recept, přikládám k – ,,cuketa stokrát jinak“.

    1. To máš pravdu, kdybych nevěděla, že to je vyzkoušený recept z restaurace, tak bych o složení směsi pochybovala a doladila bych si ji podle sebe. Člověk tomu tady musí věřit 🙂

  44. Vlastimil says:

    Milá Florentýno, díky za recept. Určitě ho zkusím. S tím sýrem to bude vynikající!

    1. Vlastíku, nejen sýr, hlavně pórek z toho dělá takový malý zázrak.

  45. Blanka says:

    Milá Flo, moc děkuji za recept cuketových kuliček. Chci se zeptat, mám alergii na mátu. Mohu ji z receptu vynechat, nebo čím jiným nahradit? Má tam velký význam?
    Děkuji předem za radu.
    Blanka

    1. Blanko, mata z toho ve spojení s fetou dělá takovou typickou řeckou chuť. Ale klidně vyměň za jinou bylinku, bude to taky dobré, jen zase jiné.

  46. Florentýnko, určitě zkusím. Posílám také jeden, nám moc chutná.
    Cuketu nakrájet na proužky asi 5cm. Nesolit!
    Připravit : kolik strouhanky, tolik strouhaného sýra a sůl.
    Obalit v mouce, vejci a strouhankové směsi, usmažit.

  47. Veronika says:

    Moc děkuji za tento recept, vrhla jsem se na něj hned v pátek, cuketa mega vyždímaná, těsto hotové… přišla nečekaná návštěva.. a já si při pohledu na tu konzistenci nebyla jistá, jestli to fakt dám, jak to má vypadat… Takže jsem zvolila cestu jistoty a místo kuliček jsem udělala placičky 🙂 Byly výborné, recept jsem hned předala dál a v sobotu večer už se prý tvořily v další kuchyni 😀 Takže ještě jednou moc děkuji, tento recept se stane určitě naší stálicí při zpracování cuket 🙂

    1. Super, a příště se té konzistence neboj, v článku píšu, je že podezřelá, ale že to člověk musí vydržet nechat být 🙂 Jedině pokud by těsto bylo vodnaté a pouštělo tekutinu, tak dosypat moukou, jinak opravdu nic nepotřebuje.

  48. Jirina says:

    Ahoj Florentynko

    ach to leto! Po destivych dnech zase plny slunicko a chute na letni rezepty. Prichazis prave vcas, jsu moc zvedava na ty kulicky, zitra tvorim. Stejne je kouzelny, jak nekdy mala zmena ve slozeni zpusobi takovy prekvapeni v nove chuti! To jsi asi zpusobila pekny vzruso v hospode, ze jo. Jses stejne odvazna.

    Moc zdravi
    Jirina

    1. No jo, bez toho receptu jsem prostě nemohla být, nedal by mi pokoj 🙂

  49. Václav Kopáček says:

    Ahoj Flo, manželka je na cukety, já na lilky.. Zkusím ji překvapit kuličkami. Díky za typ. Jinak cukety můžu ala matjesy a to ve velkým, přitom matjesy nepozřu. Kopy

    1. Tak ať se překvápko povede 🙂

  50. Šárka Šichorová says:

    Ahoj milá Flo,taky jsem se vrátila z dovolené a tak teprve nyní koukám na meilik .Cuketu ráda ,rádi .I tento recept přivítám musím vyzkoušet vychytávku ,kdy nastrouhanou cuketu dám do odstředivky na salát .Kuličky vyzkouším,děkuji za recept.Šárka

    1. No vidíš, s tou odstředivkou by mě to nenapadlo, dík!

  51. Tak kuličky nestojí za nic. Zaprvé jsou příliš mastné, ať je vysušuji jak chci. A za druhé – klasický problém s exotickými jídly: pokud nevím, jaké chuti mám dosáhnout, protože jsem ho nikdy nejedl a nevím, jaká kombinace chutí je ta správná, nedokážu jídlo udělat dobré. Takže vepřo knedlo zelu zdar a svíčkové zvlášť
    Codo

  52. Zdenka says:

    Cuketu milujem na akýkoľvek sladký či slaný spôsob – už pri čítaní receptu som začala slintať ako Pavlovov pes. Dnes už mám rozmrazené kuracie prsia na ľahké rizoto, ale zajtra idem na ne.

  53. Daniela says:

    Děkuji za recept. Dnes jsem k obědu chtěla smažit tyto kuličky. Držela jsem se striktně receptu, ale výsledkem kuličky bohužel nebyly. Po odležení směsi v lednici jsem musela nutně přidat mouku, když jsem dávala kuličky do oleje v nepřilnavé pánvi, začaly se jednotlivé suroviny oddělovat. Musela jsem tedy přidat o hodně více mouky, aby směs držela jakž takž dohromady. Místo kuliček jsem měla malé placičky, něco jako karbanátky.
    I přes tu mouku, byl vnitřek měkký, chuťové dobrý. Výsledkem tedy bylo určitě něco jiného, ale s jogurtovým tzaziki dipem dobrá kombinace.
    Podařilo se někomu usmažit z tohoto receptu stejné kuličky jaké měla Flo?

    1. Danuš says:

      Mně také ne, ale placičky byly výborné:)

    2. Mně jo, ale nechutnalo mi to. Aby se propekly, musí se smažit zvolna, a pak jsou zase prosáklé olejem. Chuťově nic moc a celkově mě to s přemaštěným žaludkem brzy přestalo bavit, polovina těsta letěla do koše a bylo vymalováno. Když se mi po čtyřech hodinách srovnalo zažívání, udělal jsem si kotel čočkový polívky a moc si pošmákl. Ale kuličky jsem skutečně měl, to byla ale asi jediná radost …

    3. Terezie says:

      Poprvé ne. Zaprvé jsem cuketu nejdřív vymačkávala, aniž bych ji osolila, a pak jsem směs nechala v lednici několik hodin a pustila ještě dost vody. I když jsem přidávala mouku, nedržely tvar. Takže jsem nechtěla, aby byly samá mouka a udělala spíš placičky. Napodruhé jsem cuketu osolila, nechala asi tři minutky ležet a pak mačkala jako o život. Po hodině v lednici těsto vypadalo úplně jinak než napoprvé. Krásně drželo tvar bez přidání mouky. Je pravda, že se musí smažit pomalu, Ale když se nechají trochu okapat, moc mastné mi nepřišly.

  54. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, dneska jsem vyzkoušela cuketové kuličky, přesně podle receptu, akorát jsem neměla mátu. Nastrouhanou prosolenou cuketu jsem nechala 30 minut stát a pak ji pořádně vymačkala. Smažila jsem je kolem 15 minut. Moc se mi povedly, měla jsem je drobnější, příště udělám klidně větší. Strávníci hádali z čeho jsou. Pochvala!!!

  55. Lucie says:

    Zkoušeli jsme a výborné, děkujeme 🙂 kuličky byly trošku šišaté, ale napoprvé to šlo :))

  56. Alena says:

    Pěstuji cukety. Moc děkuji za recept na cuketové kuličky. Hned zítra zkusím.
    Mám sice hodně receptů na zpracování cuket, ale kuličky jsem neznala.

  57. Marie H. says:

    Milá Florentýnko,
    cuketové kuličky jsem vyzkoušela, povedly se a jsou opravdu výborné.
    S těstem se dobře pracovalo a po usmažení se mi kuličky nezdály být moc
    mastné. Děkuji za prima recept. Marie

  58. Dobrý den,musím se bohužel připojit k Codovi a ostatním:místo kuliček rozpadající se placičky, které jsem byla nucena dosmažit v lívanečníku (bez něj bych byla v háji). Výsledek nic moc-mastné, máty jsem dala podle receptu, ale bylo jí hrozně moc a přišlo mi to celkově nakyslé, s dipem nepoživatelné. Těsto jsem udělala podle receptu, i odpočinek 45min,feta řecká, ale prostě zklamání. Máte mnohem lepší recepty.

  59. Poprvé, co mi něco podle Vás nevyšlo :-/ Mám stejnou zkušenost jako Codo – bylo to mastné, pracné a chuťově nic zvláštního ( mozna jsem neco pokazila ja, nevím).

  60. Já se přidávám do opačného tábora. Kuličky se moc povedly. Cuketu jsem precizně vymačkala. S těstem se skvěle pracovalo, kuličky bez potíží držely tvar. Mastné nijak zvlášť nebyly. Nedělali jsme naposledy.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close