Řekla bych, že šťouchané brambory patří k těm jednoduchým jídlům, které vás rozhodně nebudou chodit strašit do snů.
Jenomže právě proto, že na jejich přípravě není zdánlivě nic složitého, se o nich málokde píše nebo mluví. Když jsem kvůli dnešnímu receptu procházela kuchařské knihy staré i nové, populární i naučné, ohmatané i sotva otvírané, nenašla jsem o šťouchaných bramborách skoro nic.
To skoro nic by se dalo shrnout do této věty:
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme, rozšťoucháme a promícháme s cibulkou opečenou na sádle.
Jak říkám. Zdánlivě nic, co by stálo za další úvahu. Jenomže stojí, a tak se hlásím o slovo.
Šťouchané brambory ve čtyřech krocích
Uvaříme, rozšťoucháme a promícháme nestačí. Jde to líp.
Krok 1, ve kterém se vaří brambory
Příprava šťouchaných brambor vždycky začíná uvařením brambor doměkka. Nikdo ale netrvá na tom, aby to byly brambory uvařené právě teď.
Klidně použijte zbytek brambor ze včerejška a ještě se u toho pochvalte, protože upotřebíte zbytky z lednice. A navíc: šťouchačky ze včerejších brambor podle mě chutnají líp. Včerejší brambory jsou tužší, vychladlé a líp se na pánvi opečou. Ale k tomu se ještě dostanu.
Krok 2, ve kterém se něco musí opéct v pánvi
Druhá nezbytnost ke šťouchaným bramborám je cibulka opečná na sádle v pánvi. A zde bych si dovolila trochu inovace a invence a inspirace.
Proč by se šťouchané brambory měly omezovat jen na cibulový základ? Proč by například nemohly být místo cibule s opečenými houbami?
Nebo se slaninou?
S opečenou cuketou?
S cibulkou, česnekem a špenátem? Se sušenými naloženými rajčaty? S…?
Pokud začnete tím, že surovinu vaší volby nejprve opečete v pánvi na trošce tuku, dostanete nový, neotřelý základ pro šťouchané brambory. Takže omezení jsou dána jen tím, co všechno se dá na pánvi opéct, aby to chuťově ladilo s bramborami.
Krok 3, ve kterém se to všechno spojí dohromady
Uvařené – horké či vychladlé – brambory potřebují nejdřív rozšťouchat, než je přidáte do pánve. To proto, aby jejich zvlněný, zvrásněný povrch krásně nasál všechny ty chutě a vůně, které jste si v pánvi opekli.
Šťoucháním se nijak netrapte, stačí úplně letmo a nahrubo, čili jen pár dobře mířených šťouchů. Brambory se ještě v pánvi rozpadnou, tak ať z nich nemáte kaši.
Rozšťouchané brambory přisypte do pánve, všechno promíchejte, pokochejte se, pochvalte se, ale hlavně za všech okolností zabraňte tomu, abyste v tuto chvíli s přípravou skončili a brambory podávali. To by byla obrovská chyba.
Krok 4, ve kterém se to ještě vylepší
Nechte plotýnku hřát dál, a to celkem zprudka, a ještě chvíli pokračujte v opékání směsi brambor a základu. U studených brambor je to logické, protože se musí chvíli prohřát, ale u teplých, právě dovařených to už tak zřejmé není.
Po chvíli opékání se vám na dně pánve začne vytvářet tenký film z brambor. Nebude připálený, ale půjde jen těžko odškrábnout. Na dno se prostě začne chytat to nejlepší, co se právě v pánvi vyskytuje. Koncentrace bramborové chuti. Och. To tam nemůžete nechat.
V tu chvíli přijde na řadu finta s hltem tekutiny: Vezměte trošku smetany, mléka, vývaru nebo klidně i vody, prostě cokoli uznáte za vhodné, a vlijte to do pánve k bramborám.
Troškou myslím jen několik lžic, u 4 porcí brambor to nebude víc než 50-100 ml. Tekutina se v horké pánvi ihned začne vařit a tím rozpustí i napálenou vrstvu. Musíte pochopitelně míchat, abyste tohle uvolněné dobro dostali zpátky do brambor. Jakmile je vše volné a dno čisté, ihned brambory odstavte, protože teď už máte hotovo.
Stvořili jste ty nejlepší šťouchané brambory, jaké si dovedete představit.
Šťouchané brambory z pohledu použitého nádobí
Ještě jednu rychlou poznámku, než přejdu k receptu.
Aby byly šťouchané brambory opravdu skvostné, potřebujete vytvořit přichycenou vrstvu na dně pánve nebo kastrůlku, abyste ji pak zase mohli rozpustit.
Tuhle vrstvu logicky nevytvoříte v nepřilnavé pánvi. K té nepřilne nic, ani brambory. Takže zapomeňte na teflon a jiné povrchy, v takové pánvi brambory pouze prohřejete. Vezměte jakýkoli obyčejný kus nádobí, ať už je to pánev, hrnec nebo kastrol, a vyrobte si šťouchačky v něm. Nerez pochopitelně vede všechny hitparády.
Suroviny
- 800 g vařených brambor
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 50 ml vody nebo mléka
- sůl (jen na dochucení)
- zelená petrželka na posypání
Postup
- Brambory rozšťouchejte šťouchadlem nahrubo.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a společně se sádlem dejte do pánve. Začněte zahřívat na středním plameni a nechte cibuli dvě až tri minuty kontrolovaně bublat v tuku. Občas promíchejte. Cílem by měla být měkká, voňavá, lehce po okrajích zlátnoucí cibule.
- Rozšťouchané brambory přidejte k cibuli, promíchejte a dál v pánvi zahřívejte. Pečlivě pracujte vařečkou. Jakmile se brambory dost zahřejí a natáhnou do sebe tuk, začne se na dně pánve tvořit slabá přichycená vrstva. Vydržte v míchání tak dlouho, než začne hrozit její připálení, čili sotva minutu. Pak na nic nečekejte a brambory podlijte vodou nebo mlékem.
- Dál míchejte, až tekutina rozpustí přichycenou vrstvu a následně se vsákne do brambor. Odstavte a dosolte podle potřeby.
- Petrželku nasekejte a úplně na závěr vmíchejte do brambor.
Cibuli v receptu můžete vynechat a nahradit ji třeba takto.
200 g slaniny, pomalu vyškvařené dozlatova, na závěr osvěžené třemi jarními cibulkami:
200 g žampionů, nakrájených nadrobno, zprudka opečených na 3 lžících másla. Ochuťte špetkou kmínu, který můžete přidat hned k opékaným houbám, a na závěr pažitkou a petrželkou:
50 g sušených rajčat, naložených v oleji, nasekaných nahrubo, a jen pár vteřin opečených na 2 lžících oleje, ve kterém byla rajčata naložená. Dochuťte čerstvou bazalkou:
1 cibule a 2 stroužky česneku, obojí nakrájené a opečené jen do změknutí na sádle. Poté v teplé pánvi nechte zavadnout 100 g baby špenátu. Brambory přidejte hned, jak špenát ztratí objem. Podlévejte mlékem nebo smetanou:
1 malá cuketa, nakrájená na miniaturní kostičky, opečená na 3 lžících olivového oleje společně s provensálskými bylinkami:
Budu ráda, když se se svými dalšími nápady na šťouchané brambory a jejich možná ochucení pochlubíte v komentářích.
Milá Flo, moc děkuji za tento článek. Netušila, jaká detektivka šťouchané brambory můžou být ;o). Určitě vyzkouším variantu s cuketou, protože tu fakt neznám. Ostatní znám, nebo si dokážu představit, jak chutnají.
Mám ted celkem orientální období, tak co takhle zkusit nějakou variantu po indicku? Možná alá samosa ;o). Anebo z druhého konce světa – alá hamburger ;o).
Přeji mnoho inspirace Tobě i Tvým fanouškům. Dáša
Šťouchané brambory to já rád koukám že se dají udělat na několik způsobu tak je musím vyzkoušet a to hned zítra k tomu dušené hovězí.
Florentynko mňam stouchane brambory miluju.. Delám je také s opecenou slaninkou. ????
Díky za všechny maily, recepty i nápady.
K šťouchaným bramborám si dovolím připojit naše oblíbené mangoldové brambory:
opečeme na uzený bůček či anglickou slaninu, cibuli, česnek a přihodíme libovolné (raději větší) množství pokrájeného mangoldu. Již jen lehce smahneme, a přidáme brambory.
Šťouchačky jsou sice považované za přílohu, ale takhle, doplněné okurkovým salátem nebo hrnkem kefíru je to skvělá večeře i bez dalšího.
Martina
Paráda, nový nápady! Odzkouším!!
Mně se zatím jeví jako optimální kombinace:
Zlatá cibulka + zlatá anglická slanina (nejlépe uzená) na malý plátky + zlaté škvarky + hromada pokrájené natě jarní cibulky + pažitka + plocholistá petrželka.
Opékám samozřejmě na sádle, žádný oleje nebo nedej bože dokonce nějaký hnusný Ramy či jiný rostlinný náhražky dle doporučování zamrzlých zdravovědců za zenitem – fuj. Pěkně po babičkovsku, poctivě a vše nejlépe z domácích zdrojů. A komu se to nezdá dost zdravé, možná, může si jít odpoledne zaběhat… :-)))
Codo
Jóóó a k tomu doporučuju krkovičku, grilovanou vcelku na nepřímém žáru a nakonec lehce zauzenou…minulý týden byla…bože to byla bašta !!! …
A pivko… 😉
Houby nemaje, preferuju tu slaninu s cibulkou, a jak mi to nějak dnes nemyslí, dekuju za připomenutí, co se týče nepřilnavé pánve. Asi bych chtěla vyzkoušet tu novou, a čekala bych marně na to připečení…
Milá Flo, opět poučné počteníčko. Brambory patří mezi moje nejoblíbenější jídlo a šťouchané obzvlášť, se smaženou cibulí a zelenou natí, to je bašta!
Milá Flo, díky za šťouchané, které mě připomněly dětství u babičky. Smažená cibule na sádle nemá chybu,
Štouchané brambory máme hodně rádi , s cibulkou a slaninou, moc dobrá večeře, ale vyzkouším ty s cuketou, protože právě je její čas a sklízím dostatečné množství, měj
krásné dny a stále nové nápady.
AHOJKY FLO!!!
PARÁDNÍ DOBRŮTKY Z BRAMBOR JSI VYTVOŘILA!!! KRÁSNÁ A URČITĚ VOŇAVÁ INSPIRACE!!! DÍKY!!!
PŘEJU TI KRÁSNÉ MARIÁNSKÉ LÉTO PLNÉ SLUNÍČKA A POHODY!!!
No vida, pro mě zase něco nového. U nás říkáme šťouchaným bramborám s cibulkou „Klofánky“. Přeji krásný den.
Ahoj Flo, moc pěkné. Dělám šťouchané brambory se sladkokyselými naloženými houbami. Večer nakrájím hodně cibule na tenoučké půlměsíčky a zaliju nálevem z hub. Druhý den uvařím brambory ve slupce, teplé oloupu a rozšťouchnu dost na hrubo a smíchám s naloženou cibulí, naloženými houbami i zbytkem nálevu, osolím opepřím. Dám kopr. jde i za studena, brambory přes kolečko nebo na jemné kostičky po smíchání vychladit. V létě ke grilu to bylo osvěžující. S naloženýma liškama nemá chybu. Kopy
Moc dobré rady.Vidím že to vždycky odfláknu.Tak si dám příště záležet.Díky Marie
Šťouchané brambory, to je nápad. Budou hned zítra a s houbami. Zdravím Hanka
Ahoj – u nás se dělaly hodně rozšt´ouchané brambory s cibulí osmaženou na sádle – až do křupava a zapíjely se kyselým mlékem a babička tomu říkala “ míchanky“ p.s.stojí za vyzkoušení zdr.ad
Tak to musím vyzkoušet,zdá se to velmi zajímavé,děkuji za inspiraci.
Konečně. Konečně jsem se dočkala dnešního mailu. Právě před chviličkou a s takovou dobrotou. Už se těším, šťouchačky budou v sobotu ….
Úžasná Fló, pěkné inspirativní variace na šťouchané brambory, babička také dělala letní šťouchané. Brambory spousta zeleného (libeček, petržílka, pažitka, mladá cibulka a máslo) mňam. Krásný den a těším. ?, na další recepty.
Moje tetinka, od které jsem se učila vařit, jim říkávala klofané. Hlavně k jaru, když už brambory nebyly nejchutnější či když se rády rozvářely, mívala jsem je častěji. Brambory slila, trochu pomačkala, do hodně horkých přidala jemně nakrájenou cibulku, která se v horkých bramborách spařila, takže nebyla štiplavá. Důkladně omastila domácím sádlem se škvarky a napěchovala do velké sběračky, ze které je vyklopila na talíř v podobě krásného kopečku. Jako příloha například k uvařené a posléze opečené slepici (tetinka byla zvyklá hodně počítat a vařit levně a hiospodárně) výtečné A což taková nastavená kaše s krupkami a osmaženou cibulkou… Mám hlad a polykám sliny!
Jo, šťouchané brambory mám ráda, cibulku nedělám na sádle, ale na másle. To je taky dobré. Se slaninou to bude určitě boží…
Milá Flo, šťouchačky jsem dělala vždy jen na tuku na pánvi, kde jsem je trošku připekla a ty takzvané škrabánky mám nejraději, cibulku dávám až na hotové šťouchačky, nebo vůbec, záleží na co máme chuť. Nenapadlo mě to nějak měnit, proto děkuji za inspiraci, brzy ráda vyzkouším víc variant. Měj se hezky, Jana
Parádní inspirace ???? na tenhle víkend už jídlo naplánované mám, takže super záloha na příště, až mě napadne co k nim. Zároveň su ráda, že jsi dala dohromady recepty a nemosím ty novější hledat v mailu ???? takže inspirace habakuk. Vlastní domácnost mám sice teprve dva roky, ale kolikrát nevím co vařit. Pořídila jsem si i deníček na obědy, kam si píšu co jsem vařila, abych jídla neopakovala příliš často.
Milá Flo, moc děkuji za další inspiraci. Díky tvým srozumitelně vysvětleným receptům konečně vařím jídla, po kterých se zapráší a nebojím se je servírovat taky někomu jinému než „domácím“. Velice mě to těší. Dlouho jsem si přála naučit se vařit a ty to tak krásně učíš. S tvými recepty mě vaření baví. Ještě jednou děkuji a těším se na další recepty. Mimochodem včera mi přišla kniha Snídaně u Florentýnky. Pekla jsem malinové muffiny. Jsou výborné.
seznam receptů-üžasný nápad, štouchané brambory -nemají chybu
Mila Flo, krasne tipy, dekuji. Brambory miluji astouchane delam casto. U nas doma maminka delala vzdy s cesnekem a zapijeli jsme je kyselym mlekem. Krasne babi leto! Z vyletu ve Francii zdravi Dana
Milá Flo, musím vyzkoušet brambory s cuketou, ostatní známe a chutnají nám. Dík za tip.
Mirka
Zdravím Florentýnko a děkuji za skvělé nápady na úpravu šťouchaných brambor. Brambory milujeme a určitě tvoje rady využiji.
Milá Flo,
brambory v jakékoliv podobě můžu, takže moc děkuji. A také za všechny recepty děkuji.
M.
Ahoj Flo, opětně úžasné dobroty ze šťouchaných brambor. Znám jen s cibulkou, nebo se slaninou. Další Tvé návody jsou pro mě velkou inspirací, protože brambory zbožňuji.
Díky, Zdena
My taky děláme šťouchačky jen s bylinkami „zkřehlými“ na másle. Petrželka, pažitka, libeček…
Mňam!
Miluju šťouchané brambory.
Přidávám své oblíbené – s pórkem nakrájeným na větší kousky a opečeným na másle (přepuštěném). Ale jen zlehka, aby zůstal nádherně zelený a křupavý. Mňam!
Díky, Flo!
Flo, vysekávám Ti největší poklonu. Tvoje recepty jsou fantastické, čerpám z nich neustále a ty návody a komentáře… – vždycky se na ně moc těším – to je super počteníčko s perfektními návody a hlavně radami a vychytávkami. Díky.
Dobrý večer, Flo, opět něco, co je mi blízké. Je to pár dní, co jsem právě o víkendu využil do šťouchaných brambor cuketu – co jsem měl dělat, když jsem ji dostal zadarmo, žeáno. Byla dosti velká takže : jednou do kombinace kuřecí stehno, cibule, cuketa- výborně upečené, byl jsem chválen, podruhé cuketové smažené kroužky s medovým kečupem z darovaných rajčat/mám hodné sousedy/, pak to byl výborný cuketový salát ke knedlíkům/zbyla příloha od včera/ s vejci, no a již výše zmíněná kombinace se štouchanými bramborami /ty od předvčerejška. Z dnešních rad určitě vyzkouším houby – přivezou je hodné děti, nastala druhá,podzimní vlna hojného růstu hub všeho druhu. Hlavně doufám, že mi bude dovezeno dosti ryzců do houbového guláše, něco tvrdších hub na houbové škvarky, no a zcela jistě dojde na ty štouchané brambory. Je smutné, být už odkázán na „milodary“, snažím se odvděčit nakládáním směsi hub z různými doplněním do malých skleniček- jsem opět-což já rád-chválen,..
Přeji hezký, pohodový podzim-Jarda
Šťouchané brambory s cuketou? Neznám, ale vyzkouším! Miluju jak brambory, tak cuketu. Na všechny způsoby. Děkuji za inspiraci :o)
Ahoj, šťouchané brambory, řeklo by se, klasika, ale u nás doma se nedělaly a tak i dlouho trvalo než jsem je zařadila do jídelníčku. Takže tohle je pro mě skvělá inspirace.
Setkala jsem se také se dvěmi zajímavými variantami, domácí v Chorvatsku na rozšťouchané brambory hodil uvařené zelené fazolky a polil olivovým olejem s naloženým česnekem ( jako skoro vše), zase to lehce prošťouchal a navrch přihodil opečenou klobásu. Výborné i bez té klobásy. Druhá varianta je asi německého původu, vaří se na jaře, na brambory se nasypou místo špenátu mladé pampeliškové listy a zasype se to vepřovým masem nakrájeným na kostky ( kombinace krkovice a bůčku), které se předtím celkem zprudka orestovalo a pak podlilo bílým vínem. Celé se to samozřejmě, jak jinak, ještě prošťouchne ????. Jenom to chce na jaře chytnout ten správný čas, dokud jsou pampelišky ještě hodně mladé. J.
Bezvadný nápad obnovit milované jídlo našich předků, aspoň můj děda to miloval a my s ním, kdyř jsme mohli ne z hladu, ale že jsme mohli jíst s ním, když přišel z práce domů. Z jeho talříe to tak nějak chutnalo lépe.Šťouchané brambory ráda používám, když vařené se nehodí a bramborová kaše má vysoký glykemický index. Brambory vařím ve slupce, po oloupání použiji, je to prima obměnitelná možnost. Na víc k podzimu bramborová jídla tak nějak ladí.
To byla dobrota,
milá Florentýnko.
Děkuji že jsi.Jsi úžasná kuchařka.
přiznám se, že jsem dlouho žila v přesvědčení že štouchané brambory jsou škubánky(ty zapékané na sádle v troubě)a pak v dost pozdním věku přišlo to překvapení.Od té doby je dělám často ale tu klasiku na cibulce a s anglickou.takže moc děkuji za rozšířeí obzorů.
Milá Flo, šťouchané brambory= celé dětství! S bratrem jsme se hádali, kdo bude vyškrabovat dno hrnce a museli se pravidelně střídat. Jelikož škrabací lžíce dělala rachot, byli jsme vždy vypovězeni z kuchyně. Ach jo! To bylo fain!
Děkuji FLO za doplnění receptů -často se inspiruji těmito recepty.
Za nas vedou stouchacky s dozlatova opecenou cibulkou a anglickou slaninou, zjemnene zakysanou smetanou a dochucene tymianem.
Ahoj Florentynko, diky za tenhle recept, jsem na stouchandy nejak zapomela. Uz se na ne tesim. Oli
Milá Flo,
vařím už několik desetiletí každý den, ale u Tebe najdu vždycky nějakou moudrou radu. Dneska jsem zrovna pekla kuře podle Tvého receptu z minulého týdne a povedlo se výborně. Šťouchané brambory děláváme často, hlavně když zbydou od oběda, ale s tou přichycenou vrstvou to dovádíš k dokonalosti, nikdy mne nenapadlo ji „ošetřit“ tekutinou, Takže se těším na příští pokus.
|Děkuji milá Flo za další inspiraci na šťouchané brambory.Šárka
Dobrý večer, Flo,
nikdy jsem netušila a nevěřila, že číst si večer před spaním může být tak milé, zábavné, inspirativní, poučné….Miluji způsob, jakým“vyprávíte“ své recepty. Děkuji a moc se těším, jak vše vyzkouším. ????
tak šťouchané brambory to miluji dávám si je ze studeným mlékem (dobrým) a je pravda že ostatní neznám,ale určitě vyzkouším,vždyť k tomu nemusí být ani maso mňam …..
Ó děkuji za inspiraci. Z lesa teď nosim houby každý den, tak to musim zkusit ušťouchat. Hmm a k tomu nějaké maso na grilu… Hezký den všem:)
Milá Flo,
Moc děkuji, nevím, asi vesmíru, že jsem vůbec kdy objevila tenhle blog 🙂 Všechny recepty podle Vás se mi zatím povedly, a to se mi ještě nestalo, vždycky něco selhalo. Už mi chybí jen Hovory s řezníkem a budu mít komplet, Snídaně a Vanoční mi dnes dorazily jako předčasný dárek k Vanocům (skoro jsem nedýchala při procházeni Večeří, tak se manžel slitoval) 🙂 a v sobotu šťouchané brambory (první pokus za deset let) pochválila i tchýně, takže díky moc! 🙂 Pěkný den Všem!
Ahoj,
já si zase dělám s osmaženou cibulkou a kysaným proplachnutým zelím. Dá se k tomu dát i uzené. A mám ráda již zmíněné se špenátem. Moc díky za tyto stránky, ráda z nich čerpám 🙂
Super nápad!
Stálo to kus práce navíc, ale vyplatilo se. Prvně to vypadalo, že hlt tekutiny přismahnutou vrstvu nepřesvědčí, aby se vrátila do brambor. Ale s trochou trpělivosti a míchání se tak stalo. Děkuji, výsledek byl skvělý. ?
Snad hovořím za všechny, Ona (Jana Florentýna), je prostě boží. S pochopením a láskou, přivede k vaření i vemena jako jsem já. Z otravné nutnosti mi dělá zážitek, na který se těším a moje dcera též. Děkujeme
Naprostý souhlas… 🙂
Ahoj, takto pripravené zemiaky sú pre mňa novinka. Ale nesmierne chutná novinka. Väčšinou zo zemiakov, ktoré sa zvýšili robievam zemiakové lokše, ale dnes som ich urobila s farebnými stonkami mangoldu dusenými na cibuľke a cesnaku. Musím povedať, že mi veľmi chutili! A ešte aj vyzerajú krásne s tým farebným mangoldom ( mám ho v záhrade biely, žltý , červený aj zelený). Stránky sú super, rada z nich čerpám a dosť nového som sa aj naučila. Mimochodom, otázočka: Čo sú to „merendy“? Knižka ma svojim obsahom láka, ale fakt ani len netuším čo to slovo znamená.