Vepřová žebra pečená podle metody 3-2-1

Jsem skálopevně přesvědčená, že tato vepřová žebra vás naučí pár novým chmatům v kuchyni, takže z nich budete mít upřímnou radost objevitele. Vydáte se s nimi na novou cestu a poznáte další možnosti svého vaření.

Ale tím vaše radost končit zdaleka nebude. V roztodivné říši receptů a jídel se občas pohybují i takové, které vás usadí na zadek a přinutí ani nedutat. Ale jen chvíli, pak se vše zvrhne v bouřlivá vyjádření obdivu a chvály. Tato vepřová žebra jsou přesně takový případ.

Vepřová žebra, která si do kuchyně odskočila z venkovního grilu

Ve světě profesionálních a soutěživých přeborníků grilovaného masa se ustálil moc pěkný postup, jak připravit parádní grilovaná vepřová žebra. Tenhle postup se označuje metoda 3-2-1 a obnáší následující:

  1. První 3 hodiny se vepřová žebra, obalená v suché směsi grilovacího koření, pomalu udí pod poklopem při nízké teplotě kolem 80-90 stupňů.
  2. Další 2 hodiny se vepřová žebra zahřívají, stále při nízké teplotě, zabalená do alobalu, opatřená máslem či sádlem a podlitá nějakou sympatickou tekutinou jako je třeba pivo, čímž se vlastně dusí doměkka v aromatickém prostředí.
  3. Poslední 1 hodinu se žebra opět pomalu grilují bez alobalu, v suchém a mírně teplém prostředí, a tentokrát už jsou potřená lepkavou a pikantní grilovací omáčkou.

Výsledkem jsou výtečně ochucená, měkká až rozpadavá, šťavnatá vepřová žebra.

Tudíž jsem si říkala, že když už mám vepřová žebra péct v troubě, chtěla bych, aby i v tomto případě byl výsledek výtečně ochucený, měkce rozpadavý a šťavnatý. Tedy jsem dělala, co jsem mohla, abych se základnímu grilovacímu postupu co nejvíc přiblížila. Tady máte výsledek.

První fáze pro vepřová žebra: pečení nasucho s kořením, 3 hodiny

Pro začátek budete potřebovat suchá vepřová žebra a suchou směs koření.

Příprava masa

Suchá vepřová žebra si připravíte snadno, vybalený kus masa jemně opláchnete pod studenou tekoucí vodou, abyste si nezacákali kuchyň, a pak maso s láskou osušíte několika papírovými utěrkami. Pro jistotu ještě můžete maso nechat ležet několik minut na roštu do trouby položeném na kuchyňské lince, aby na vzduchu doschlo. Dosud žádná věda.

Někdo dokonce nechává maso hodinu odložené a odkryté v lednici, která, jak známo, nejen skvěle chladí, ale taky skvěle vysušuje, a proto se do ní v ostatních případech potraviny zásadně ukládají zakryté.

Co vás ale může trochu zaskočit při přípravě masa je odstranění blány na vnitřní straně žeber. Zásadně ji sundávejte, nenechávejte ji na žebrech. Je zbytečně tuhá, brání chutím, aby se dostaly do masa, prostě není to s ní ono.

Blánu odstraníte vcelku jednoduše a rychle. Vyberte si nějaké pěkné žebro a příborovým nožem nebo obrácenou stranou lžíce zajeďte mezi blánu a tohle žebro.

stažení blány z vepřových žeber

Tím ji kousek uvolníte, dostanete se tak svými prsty pod ni a zbytek už stáhnete silou. V nejobtížnějších místech si můžete pomoct malým nožíkem, ale obvykle to ani není potřeba.

Nelekejte se, že s blánou místy sejmete i kousky masa, které se nachází nad ní, protože tak maso bylo rozbourané. Tyhle kousky můžete použít třeba do směsi domácího mletého masa, nebo si je zmražte na jindy, až budete dělat vepřový guláš nebo jiné dušené vepřové maso krájené na kousky.

Maso nechte oschnout teprve po odstranění blány.

Příprava koření

Nebudu vám doporučovat, abyste použili grilovací koření z obchodu, protože s tím tady žádný zázrak nevznikne. Kupované grilovací koření je obvykle nadopované látkami zvýrazňujícími chuť, které vám žebra zvýrazní tak moc, až se dopracujete k nejedlému výsledku.

Koření se spotřebuje na tohle maso opravdu hodně, protože maso jím musí být doslova obalené. Proto nejde použít grilovací koření kupované, s tím se musí vzhledem k jeho složení nakládat spíš skoupě.

V klidu a jednoduše si namíchejte vlastní směs grilovacího koření, bude se vám líbit, slibuju. Jejím základem je hnědý třtinový cukr, protože ten ve spojení s vepřovým masem parádně funguje. Proto se cukru nelekejte, dokonce se ani nelekejte jeho množství, nakonec ho bude akorát, uvidíte.

Vezměte:

  • 4 lžíce hnědého cukru (60 g)
  • 2 zarovnané lžičky soli (10 g)
  • 2 lžičky mleté papriky
  • velkou špetku čerstvě mletého pepře
  • malou špetku mleté skořice

K tomu si přidejte podle chuti (nikoli všechno najednou, jen to, co vás osloví):

  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžičku hořčičných semínek
  • ještě trochu pepře
  • sušené chilli papričky
  • sušený česnek
  • sušenou cibuli
  • špetku kajenského pepře

Celé kousky koření, jako je kmín, hořčice, chilli nebo pepř nejprve nadrťte se solí v hmoždíři, teprve potom smíchejte s ostatními surovinami.

směs koření na vepřová žebra

Když tuhle směs ochtnáte, nemělo by z ní příliš vyčnívat ani sladké, ani slané, mělo by to být plus mínus v rovnováze. Ale protože každý má svůj chuťový střed jinde, nebojte se přidat maličko víc cukru nebo maličko víc soli, pokud máte pocit, že se výsledek vychýlil špatným směrem.

Jelikož se v téhle upravené verzi receptu, která vznikla přenesením grilovaného masa do trouby, úplně vytratí nádech uzeného kouře, můžete si trochu vypomoct jinak. Místo papriky použijte uzenou papriku, případně, pokud máte, místo soli použijte uzenou sůl. Ale i kdybyste nic uzeného neměli, nevadí, maso bude skvělé i tak.

Příprava masa s kořením

Maso si položte masitou stranou dolů, žebry nahoru, a hustě ho posypte připraveným kořením.

očištěná vepřová žebra

Takto nechte aspoň 5 minut odpočívat, aby koření navlhlo. Tím se přilepí k masu, takže když pak maso otočíte, vaše grilovací domácí směs z něj neopadá.

Po otočení nasypte koření, stejně vydatně, i na horní, masitou stranu masa. Pokuste se ji dostat i na boky. Opět nechte 5 minut navlhnout.

Mezitím si předehřejte troubu na 110 stupňů. Pokud máte pocit, že si vaše trouba peče, jak se jí zachce, rozhodně použijte teploměr do trouby a řiďte se podle toho, co je uvedeno na něm, nikoli tím, co jste nastavili na troubě. U těchto nízkých teplot se rozdíl může pohybovat v řádech desítkách stupňů, a to už je moc. Můj recept by v takovém případě rázem přestal fungovat.

Žebra nechte nezabalená, nepřikrytá, nepotřená tukem. Prostě jen čisté maso a suchá směs koření. V této podobě je položte na rošt do trouby a pod rošt ještě vsuňte nízký plech na pečení. Z masa občas něco ukápne, i když toho není moc.

Zavřete do trouby a nechte 3 hodiny být. Neotvírat, nevětrat, nešťouchat, nečichat.

Druhá fáze pro vepřová žebra: pečení v alobalu s tekutinou, 2 hodiny

Po třech hodinách bude maso skrz naskrz prohřáté, zbělá, ale pokud byste se ho pokusili ochutnat, zjistíte, že je tuhé a tvrdé. Ještě totiž nemělo dost času změknout.

vepřová žebra po první fázi pečení

Jestliže shledáte, že maso už zkouší odpadnout od kosti a je krásně měkké, pekli jste ho na příliš vysokou teplotu – rovnou přeskočte do fáze tři a příště kontrolujte teplotu v troubě líp.

Druhá fáze by se dala nazvat jako dušení. Maso při ní změkne a zvýrazní se jeho chuť.

Žebra se kvůli tomu musí péct zakrytá a podlitá. Vyjměte je tedy z trouby i s roštem a plechem. Žebra sejměte z roštu a položte je do použitého plechu masitou stranou dolů, kostmi nahoru. Čili obráceně, než byla doposud.

Žebra vytvářejí mističku, protože jsou prohnutá, a toho nyní využijte. Do této prohlubně dejte kousek másla a hlavně do ní nalijte trochu piva nebo jablečného cideru. Čím zajímavější a voňavější tekutina, tím líp. Pokud nemáte ani jedno, nevadí, i samotné máslo bude v podstatě stačit.

vepřová žebra připravená na dušení v troubě

Plech s žebry důkladně zabalte do alobalu, asi budete muset použít několik pásů přes sebe.

přikrytí plechu s masem

Takto zakrytý plech vraťte do trouby a při teplotě maličko zvýšené na 120 stupňů nechte péct další 2 hodiny. Opět bez nakukování, kontrolování a pošťuchování. Tahle teplota je tak nízká, že se masu opravdu nic nestane.

Třetí fáze pro vepřová žebra: pečení s grilovací omáčkou, 1 hodina

Ještě než přistoupíte k vyjmutí žeber z alobalu po druhé fázi, měli byste si uvařit grilovací omáčku. Její připrava trvá asi půl hodiny, a je potřeba, abyste ji měli po ruce, než zahájíte poslední krok pečení.

Do kastrůlku si odměřte tyto suroviny:

  • 1 konzerva (400 g) drcených rajčat
  • 100 g kečupu, ideálně domácího, ale kupovaný tu žádnou paseku nezpůsobí
  • 60 g hnědého cukru
  • 60 ml bílého vinného nebo jablečného octa
  • 60 g medu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 10 g soli
  • 1/2 lžičky sušených drcených chilli papriček
  • velká špetka černého, čerstvě namletého pepře

Pozvolna zahřejte, až se vše přivede k varu. Za občasného promíchávání nechte nezakryté vařit aspoň 20 minut, 30 by bylo ještě lepších. Omáčka zhoustne a její chuť se vám bude líbit. Udržujte ji teplou nebo aspoň vlažnou, je to pro maso lepší, než kdyby byla studená.

příprava grilovací omáčky

[Mám tu možnost testovat nerezové rendlíky a pánve od nové české značky nádobí Fabini a za mě palec nahoru.]

Tento rozpis surovin vychází na 4 kusy žeber, menší množství se špatně vaří. V receptu mám pouze dva kusy masa, to znamená, že vám asi tak polovina omáčky zbude. Uložte si ji do lednice na příště, anebo ji použijte na jiné pečené či grilované maso. Trvanlivost omáčky se bude pohybovat kolem 14 dní.

Příprava žeber na poslední krok pečení

Až po uplynutí druhé fáze žebra vybalíte z alobalu, měli byste nalézt dvě zásadní věci: spoustu uvolněné šťávy a poodhalené konce kostí.

vepřová žebra napolo upečená spodní strana

Čím víc maso ustoupilo a smrsklo se, čím víc jsou kosti odhalené, tím je maso měkčí. Přesto by ale kosti neměly vyčnívat o víc než půl až jeden centimetr, protože maso ještě půjde zpátky do trouby.

Šťávu z plechu slijte do prázdného kastrůlku a zatím si jí nevšímejte.

Žebra znovu položte na rošt nejprve masitou stranou dolů. Vydatně je potřete teplou grilovací omáčkou, nemělo by přes ni být příliš vidět maso.

potření grilovací omáčkou

Potom obraťte a potřete i na horní straně, klidně můžete žebra natřít omáčkou i ze stran.

vepřová žebra potřená grilovací omáčkou

Žebra s roštem zase položte na plech a zase vraťte do trouby. Zvyšte teplotu na 130 stupňů a pečte poslední hodinu. Bez nahlížení, pošťuchování, popichování, větrání, prostě stejně, jak už jste byli zvyklí předtím. Zde je to pochopitelně nejtěžší, protože vůně v troubě je neodolatelná a pustit z ní trochu vznikajícího aroma do domácnosti se zdá být chvílemi nevyhnutelné. Ale odolejte, prosím.

Během této doby omáčka zaschne a přidá masu další chuťovou vrstvu.

vepřová žebra po upečení

Během této doby se taky můžete věnovat šťávě, kterou jste si slili do kastrůlku. Momentálně je dost vodnatá, takže by vám udělala ostudu, kdybyste ji takto servírovali. Obsah kastrůlku proto přiveďte k varu a šťávu svařte aspoň na polovinu jejího původního množství. Tím se maličko zahustí. Buď ji můžete podávat k upečeným žebrům, což mi přijde zbytečné, anebo si ji nechte v lednici na jindy na podlití jiného dušeného či pečeného masa.

Ze všeho nejlíp ji využijete, když do ní oberete maso z žeber, které i přes jejich delikátnost už nezvládnete sníst. Smíchejte tuhle výraznou šťávu, natrhané maso a uložte do lednice. Až vás zítra přepadne chuť, trochu masa si ohřejte a použijte do sendviče.

Po vyjmutí z trouby dopřejte žebrům aspoň deset minut odpočinek, než je rozkrájíte. To učiníte tak, že si žebra postavíte na bok a mezi kostmi projedete ostrým nožem.

vepřová žebra krájení po upečení

Tím oddělíte jednotlivá žebra od sebe, čímž je kouzlo dokončeno a já, vyčerpaná tímto popisem, odcházím zahryznout se do další neodolatelné vepřové kosti.

vepřová žebra recept

 

Vepřová žebra metodou 3-2-1

Celkový čas: 6 hours, 30 minutes

Množství: 8 porcí (což nutně neznamená dost pro 8 osob)

Suroviny

  • 2 pásy vepřových žeber z boku, váha libovolná (jen se vám musí vejít do trouby)
  • 50 g másla
  • 100 ml černého piva nebo jablečného cideru
  • Na grilovací směs:
  • 4 lžíce hnědého cukru (60 g)
  • 2 zarovnané lžičky soli (10 g)
  • 2 lžičky mleté papriky
  • velkou špetku čerstvě mletého pepře
  • malou špetku mleté skořice
  • můžete přidat i 1 lžičku kmínu, 1 lžičku hořčičných semínek, ještě trochu pepře, sušené chilli papričky, sušený česnek, sušenou cibuli, špetku kajenského pepře (ne nutně všechno jmenované)
  • Na grilovací omáčku:
  • 1 konzerva (400 g) drcených rajčat
  • 100 g kečupu, ideálně domácího, ale kupovaný tu žádnou paseku nezpůsobí
  • 60 g hnědého cukru
  • 60 ml bílého vinného nebo jablečného octa
  • 60 g medu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 10 g soli
  • 1/2 lžičky sušených drcených chilli papriček
  • velká špetka černého, čerstvě namletého pepře

Postup

  1. Začněte přípravou masa, nejprve je potřeba ho omýt a osušit papírovými utěrkami. Následně ze spodní strany žeber odstraňte tuhou blánu. Z té strany, kde jsou kosti, zajeďte příborovým nožem nebo obrácenou stranou lžíce mezi povrchovou blánu a jedno žebro. Tím kousek blány uvolníte, dostanete se tak svými prsty pod ni a zbytek už stáhnete silou. V nejobtížnějších místech si můžete pomoci malým nožíkem, ale obvykle to ani není potřeba.
  2. S blánou místy strhnete i kousky masa, které se nachází nad ní. Buď je použijte do směsi domácího mletého masa do jiného receptu, anebo si je zmražte na jindy, až budete dělat vepřový guláš nebo dušené vepřové maso krájené na kousky.
  3. Očištěné maso nechte ležet aspoň 10 minut na roštu do trouby postaveném na kuchyňské lince. Tím na povrchu maličko oschne.
  4. Připravte si grilovací směs koření. Celé kousky koření, jako je kmín, hořčice, chilli nebo pepř nejprve nadrťte se solí v hmoždíři, teprve potom smíchejte s ostatními surovinami. Když tuhle směs ochtnáte, nemělo by z ní příliš vyčnívat ani sladké, ani slané, proto se nebojte přidat maličko víc cukru nebo maličko víc soli, pokud máte pocit, že se výsledek vychýlil špatným směrem.
  5. Maso si položte masitou stranou dolů, žebry nahoru, a hustě ho posypte ho připraveným kořením. Nechte pět minut navlhnout, aby se koření k masu přilepilo, poté maso obraťte a posypte ho kořením i po druhé straně, případně na bocích. Opět nechte pět minut zvlhnout. Mezitím si předehřejte troubu na 110 stupňů, zásadně bez horkovzduchu. Ten na maso nikdy nepatří.
  6. Ochucená žebra položte na rošt do trouby a pod rošt ještě vsuňte nízký plech na pečení, protože z masa občas něco ukápne. Zavřete do trouby a nechte 3 hodiny být.
  7. Žebra vyjměte z trouby i s roštem a plechem. Sejměte je z roštu a položte na použitý plech masitou stranou dolů, kostmi nahoru, čili obráceně, než ležela v troubě doposud. Do dolíčku mezi kostmi dejte kousek másla nalijte do ní pivo nebo cider. Plech důkladně překryjte alobalem, nejspíš budete potřebovat dva až tři pásy. Zabalený plech vraťte do trouby a při teplotě zvýšené na 120 stupňů nechte péct další 2 hodiny.
  8. Než se zabalená žebra dopečou, odměřte do kastrůlku všechny přísady na grilovací omáčku. Přiveďte k mírnému varu a při občasném promíchávání vařte aspoň 20 minut, než omáčka zhousne a chutě se spojí do jedné.
  9. Žebra opět vyjměte z trouby. Na plechu nyní najdete spoustu uvolněné šťávy, slijte ji do prázdného kastrůlku a zatím si jí nevšímejte. Maso opět je položte na rošt, nejprve kostmi nahoru, a vydatně ho potřete teplou grilovací omáčkou. Nemělo by přes ni příliš prosvítat. Potom maso obraťte masitou stranou nahoru a taky potřete, klidně můžete žebra natřít i ze stran. Spotřebujete tak přibližně polovinu hotové omáčky, zbytek můžete uložit do lednice pro opakovaní tohoto receptu nebo pro jiná grilovaná masa z trouby, vydrží tam asi 14 dní.
  10. Žebra s roštem znovu položte na plech a vraťte do trouby. Zvyšte teplotu na 130 stupňů a pečte poslední hodinu. Troubu neotvírejte, o maso není potřeba se nijak starat. Nepotřebuje ani podlévat, ani přelévat, ani zakrývat. Během této doby grilovací omáčka zaschne a přidá masu další chuťovou vrstvu.
  11. Šťávu, kterou jste si slili do kastrůlku, můžete zatím svařit zhruba na polovinu objemu, aby zhoustla. Buď ji můžete podávat k upečeným žebrům, anebo si ji nechte v lednici na jindy na podlití jiného dušeného či pečeného masa.
  12. Až se maso dopeče, dopřejte mu aspoň deset minut odpočinek mimo troubu, než ho rozkrájíte. To učiníte tak, že si žebra postavíte na bok a mezi kostmi projedete ostrým nožem. Tím oddělíte jednotlivá žebra od sebe, čímž je kouzlo dokončeno. Nyní jděte a okouzlete masem ostatní.

 
 

Join the Conversation

  1. Krásné narozeniny FLO ❤️

  2. Šárka Zemánková says:

    Dobrý den,
    Vaše čtvrteční nové recepty mi připomínají knižní čtvrtky za Husáka, ale toto čtení je o moc zajímavější.
    Prosím Vás ty žebra,to si mám odříznout z bůčku? A jak vysoko? Musím přiznat že jsem se se žebrama u nás v masně nikdy nesetkala. Díky za odpověď, Šárka

  3. Mňam..nic víc není třeba dodat takto upravené miluju a podobně dělám.Všem hezký den a dobrou chuť

  4. Také přeji krásné narozeniny Flo. Recept je úžasný a úplná alchimie. určitě vyzkouším Alena

  5. Ahoj Flo, přeji krásné narozeniny, tento recept neznám, ale je zajímavý, náročný na čas
    a ten já opravdu nemám, jsem stále v klusu.

  6. Zdravím a dekuji za tip na recept 🙂
    Pečená žebra naprosto miluji. Sama jsem je delala pouze 2x a to jeste bylo předpřipravené z řeznictví + mnou jeste dochucené. Ale toto… Úplně mi tečou sliny. V blízké době si asi zase šplhnu u rodiny s touto pochoutkou 🙂 ostatně to je posledni dobou se vším, co podle Tebe připravuji. Mam slíbenou i kuchařku ke svátku, tak se těším 🙂
    Lucka

  7. Václav Kopáček says:

    Ahoj Flo, moc pěkná úprava. Kopy

  8. To je zase laskomina,teda Flori,jak ty to děláš? Vaříš samé chuťovky. Žebra si dám koupit mou kamarádkou,má známého a to je exelentní řezník. Už jsem od nich vepřová žebra měla ,žádné opižlané maso,pěkný kousek,masitý,velký tak akorát na pekáč.
    A jinak,vše nejlepší k narozkám,pohodu a štěstí namíchané s láskou. Alča

  9. Ahoj Flo,

    tak tenhle recept určitě vyzkouším! Nádhera – myslím, že pánové budou nadšení!!!

    A samozřejmě všechno nej- nej- k narozkám, ať se Ti podaří všechno, do čeho se pustíš 😉

  10. Ahoj Florentýnko , vše nejlepší k narozeninám. V období grilování nikdy nesmí chybět žebra , taky pěkně potom funíme a na slehnutí si musíme otevřít lahvinku vína 🙂 , tak proč si takovou dobrotu nedat i v zimě 🙂 Už se těším a přeji hezký narozeninový den.

  11. Alžběta says:

    Stoprocentně vyzkouším. Uvedený postup mnohé napovídá.

  12. Jarmila Vodičková says:

    Ahoj Flo,vypadá to úžasně,určitě to bude vynikající.
    Díky za inpiraci.
    Vše nejkrásnější k narozeninám. Jarmila

  13. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a opět koukám jako Alenka z říše divů co jsi zase vykouzlila. Už teď se mi sbíhají sliny při pohledu na tu dobrotu. Věřím, že když se mi to povede, tak doma zaboduji a proto posílám velké poděkování a s ním i gratulaci k narozeninám.????

  14. Děkuji Flo, skvěle a detailně popsaný recept jako vždy! Sliny se už jenom sbíhají!! Určitě hned vyzkouším, snad seženu pěkná žebra……

  15. Omáčka,která se nespotřebuje – nejlepší nechat přejít varem a vařící nalít do malé zavařovací sklenice, obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Tzv. Obrácená sterilace.
    Za přesný rozpis koření moc děkuji,bude to skvělé. První dvě fáze dělám v pomalém elektrickém hrnci, potom v troubě. Krapet si to usnadňuji, osvědčilo se mi moc. Tak díky.

  16. Přeji Vám hodně štěstí, zdraví, lásky, hodné lidi kolem sebe a hbitou vařečku????
    Za recept velký dík!

  17. Miluše Dvořáková says:

    Milá Flo, přeju krásné narozky a tohle masíčko je super bašta… úplně nejlepší je použít selečí žebra, mňamka????????

  18. Vypadá to báječně! A čas, co by důchodkyné, taky mám, tak jen koupit ta žebra ???? ! Díky za další z príma receptů!! A Tobé, Florentýnko, pŕeji hodně radosti z détí , z tvé práce a hlavné pevné zdraví !!! ???????????? A za vsechno dékuji!!!! Eva

  19. Skvělý TIP a už se těším, až vyzkouším. Doufám, že zítra seženu žebra 🙂 a hned vyzkouším.

  20. Asi jsem to měla číst ve vaně. Děsně slintám.Víc nemám slov

  21. Drahá Florentýno,
    pořídit vepřová žebra není problém, ten spočívá někde jinde.
    Uveřejňování receptů tohoto druhu bez předchozího varování by mělo být považováno za trestný čin proti čtenářům tvých receptů včetně těch, kteří momentálně mají vepřová žebra v chladničce.
    O tom nebudiž pochyb!
    Ámen.

  22. Višnja says:

    Tak koukám, že i ty jsi se narodila a tak se, milá Florentýno, přidávám ke gratulantům, i s díky za recept na žebra.

  23. Milá Florentýnko, přeji ti k narozeninám moc a moc zdraví, lásky a pohody a děkuji za další úžasný recept!!!❤️❤️❤️

  24. Ahoj,
    žebra zakoupena a připravena.
    Připojuji se s gratulací.
    Jana

  25. Přeji ti krásné narozeniny, hodně štěstí lásky a pohody.
    Ten recept tedy je skvělý, výborně popsáno všechno dopodrobna, takže jsem zcela bez otázek a už se moc těším, až si najdu čas na tuhletu pochoutku.

  26. Zdravím,krásný narozeninový den.Ráda vyzkouším tento recept co nejdříve už při čtení se mi sbíhaly sliny.Děkuji
    Dada

  27. Ahoj, děkuji za užasný recept. Už se mi sbíhají sliny. Také Ti přeji krásné narozeniny a hodně štěstí Soňa

  28. Ahoj Flo,
    Velká gratulace k narozeninám a velký dík za tenhle recept. Ještě bych ráda věděla, jestli se ta žebra pečou normálně nebo na horkovzduchu. Je v tom podstatný rozdíl. Mohlo by to ovlivnit konečný výsledek a to bych nechtěla. Zítra jdu shánět žebra.!????????

  29. Kristýna says:

    Flo, jsi úžasná a skvělá a dokonalá a tak dále a tak dále. Žebra miluji a už jsem hoooodně dlouho žádná neměla (ty vysušeniny tehdy v Plasích nepočítám) a dlouho už přemýšlím, jak si je udělat doma. Takže ti nastotisíckrát děkuji a přeji ti ty nejkrásnější narozeniny. Oslav je jako křeček: spi celý den, oslavuj celou noc a pak si sežeň někoho, kdo to za tebe uklidí. 😉

  30. Pardon, pardon už to vím, horkovzduch nikdy! ????

  31. Hezky den, Florentyno, doslo mi, ze mas narozeniny, tak tedy, vsechno nejlepsi, hlavne pevne zdravi a nekonecne mnozstvi splnenych tajnych prani.????????. Mimochodem bezva recept. Oli

  32. Milá Florentýnko, jak jsem si přečetla tak máš narozky. Přeji Ti vše nej nej hlavně hodně zdravíčka ,štestíčka a hodně dobrých nápadů na vařeníčko.A na ta žebírka se s manželem už těšíme.????

  33. Ach jo, a já tenhle víkend zrovna nevařím :-(((
    Odkládaná rozkoš.
    Milá Flo, jen to nejlepší Ti přeju a dík!!!
    Codo

  34. vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    napřed ti popřeji k narozeninám. Všechno nejlepší, ať se ti vše daří a jsme stále ve tvé přízni. Co s týče receptu, tak ho neznám a určitě se tvé recepty nevyplatí číst hladový. Začínám slintat jako Bernandýn. Už přemýšlím kde koupím žebra. Ještě jednou děkuji a zachovej nám přízeň!

  35. Pavel Blažek says:

    Milá Flori,
    děkuji za další lákavou inspiraci. Už při čtení to úplně vidím a cítím, tu vůni a tu úžasnou chuť. Přesto, že to je trochu časově náročné na přípravu, už se těším, jak si pochutnám. Vidím u ostatních, že máš narozeniny. Proto bych Ti chtěl popřát hodně zdraví, štěstí a lásky. A také hodně skvělých nápadů na Tvoje úžasné recepty při kterých si připadám jak v kulinářském ráji. Pavel

  36. Mila Flo i ja se pripojuji ke gratulantum a preji Ti jen to nejlepsi a hlavne zdravi, stesti, lasku a hodne dalsich skvelych receptu.Zebra mne lakaji, ale nyni vyzkousim z uzenych nebot jsem nedavno udila a priste koupim cerstva a uvidim, ktera budou lepsi.Omlouvam se moc nepisu ale doba zavarovani anakladani. Uzij si krasne narozeniny EvaK

  37. Stáňa Malcová says:

    Ahoj Flo, přeju krásné narozeniny a moc děkuji za recept, úplně slintám ????

  38. Milá FLO, i od nás letí přání k narozeninám.Pořádně si je užij.Ať máš vedle sebe stále bezva lidi a tvoje nápady s vařečkou jsou stále tak úžasné jako dosud Jitka

  39. Také přeji k narozeninám! A u receptu musím zatlačit slzu – tohle nemůžu manželovi ani ukázat, teď, čerstvě bez žlučníku na dietě, by to bral jako provokaci.
    Ale založím do paměti a doufám, že časem vyzkoušíme!

  40. Jan Skopový says:

    Pop přečtení receptu jsem hned běžel do masny. Dopadlo to výtečně! Děkuji !!!

  41. Dodatečně přeji i já vše nejlepší k narozeninám, spoustu zdraví, štěstí, lásky a pohody a nápadů ke psaní dalších úžasných receptů????. Díky za tento, o víkendu určitě vyzkouším.. Pavel

  42. Připojují se ke gratulantům, přejí krásné narozeniny, hodně zdraví, lásky a rodinné pohody. Za úžasný a podrobný receptik vřelý dík.

  43. Věrka says:

    To jsem měla vědět minulý týden, Florentýnko, že máš narozeniny, osobní gratulace by byla vřelejší. Tak všechno nejlepší, zdraví a tak…. Nicméně tím, že jsi váha, se mnohé vysvětluje. Máš krásný životní postoj a jsem šťastná, že mám možnost se takovými lidmi obklopovat a třeba jen korespondenčně se každý čtvrtek potkat.
    Dík za to, že tě máme a oslavíme to celodenním pečením vepřových žeber;-)
    Mňam

  44. Ladislav Mareček says:

    Krásný narozeninový den hodně štěstí a dobré pohody pro další inspirací na nové recepty na žebra se už delší dobu chystám.

  45. Martina says:

    Užijte si krásný narozeninový den a další ještě víc.
    Žebra vypadají famózně Díky

  46. Žebra určitě vyzkouším, už přemýšlím, jestli si přivstanu nebo to bude večeře.
    Z komentářů jsem vyčetla, že jste měla narozeniny. Připojuji se s gratulací.
    Jsem také váha, ve středu jsem měla kulatiny(60).
    Dana

  47. Milá Fló,
    přeji vše nejlepší k narozeninám a díky za úžasný recept. Olga

  48. Ahoj Flo, recept úplně excelentní. Dnes jsem žebra pekla k obědu a manžel si pomlaskává ještě teď. Jen jsem pečení rozdělila do dvou dnů – první tři hodiny včera večer a zbytek dnes. To abych nemusela v sobotu vstávat v 6h ráno ????.
    Jen více takových receptů.
    Zdraví Petra

    1. Hezky sis poradila. Co by jedna pro spokojeného muže neudělala, že 🙂

  49. Flo, nechci se stále opakovat, ale jsi úžasná a stále mě zdokonaluješ,diky Anna

  50. Štěpánka says:

    Jani Flori, vsechno nej nej nej! A dekuji za recept! Zebra mam chutne, lec přiliz vypecene, takze priste vynechavam kroky. Zrejme to bude tim, ze mam jen horkovzduch. Opatrujte se!

    1. Štěpánko, jak píšu v článku: Horkovzduch a maso nejdou dohromady.

  51. Šárka says:

    Milá Flo po delší odmlce zjišťuji recept ,který jsi poslala, no žebra moc nekupuji ale vypadá to ,že i tato bašta bude výborná.Děkuji Šárka

  52. Poslyšte, jste všichni moc milí, děkuju z celého srdce za ta krásná přání. Moc ráda bych Vám odpověděla jednotlivě, ale dostal se mi do jednoho oka nějaký bacil a koukání do monitoru mě bolí. Tak se nezlobte, odepisuju jen takto hromadně. Mám vás všechny moc ráda a slibuju, že vám v kuchyni nedám jen tak vydechnout ❤️

  53. Dobrý den Florentýno,

    Žebra byly fantastický. Podle rodiny absolutně nejlepší, co jsme kdy měli. Děkujeme a sledujeme Vaše stránky i nadále.
    Mějte se hezky.
    Zdraví David

    1. Pozdravy rodině! Jsem ráda, že jste si pochutnali. Flo.

  54. Radek says:

    Dobrý den paní Janičko,
    Moc rád čtu vaše recepty, ve kterých perfektně popisujete do nejmenších detailů vaše postupy, včetně případů, co se stane, jestliže nejsou dodrženy.
    Chystám se na pečení vepřových žeber podle vašeho receptu a zajímá mne, co by se stalo, jestliže plech s roštem a alobalem nahradím klasickou skleněnou ohnivzdornou mísou ve tvaru obdélníku i s víkem, samozřejmě v případě, jestliže se mi do ní žebra vejdou, případně velikým nerezovým pekáčem a dodržím váš postup pečení, kdy první 3 hodiny budu péct žebra odkrytá, poté 2 hodiny přikrytá příslušným víkem a poslední hodinu opět odkrytá?
    Děkuji za vaši odpověď a přeji vám mnoho štěstí ve vašem kulinářském, ale i osobním životě.
    Radek

  55. Darina says:

    Milá Flo,
    tak jsem se konečně rozhoupala a musím Vám také napsat;-) Žebírka jsem pekla včera. Sice jsem nějak podcenila načasování a začala až později odpoledne a výsledek jsme tedy začali s manželem ochutnávávat až někdy kolem půlnoci. Říkali jsme, že jenom ochutnáme a zbytek necháme na zítra. Nakonec to ale dopadlo úplně jinak a zbytek jsme doslova sežrali, taková to byla dobrota. Dostala jsem velkou pochvalu od manžela a myslím, že s příštím nebo nejpozději s přespříštím nákupem budou v košíku opět i žebírka:-)
    Moc děkujeme za úžasné recepty a milá slova, která se čtou jako knížka. Ať se Vám i nadále daří!!!
    Prima den, Darina.

    1. To tedy máte parádní zážitek, díky za jeho sdílení. Ať se daří i vám. Flo.

  56. Ludvík says:

    Těch 6 hodin se opravdu vyplatilo. To je taková dobrota. Tak dobrá žebra jsem snad nejedl. Pochvala velikánská.
    Několik mých poznatků.
    Neochutnávejte směs koření na maso, nebude vám chutnat, a přesto zafunguje skvěle. Z těch volitelných přísad jsem dal jen sušený česnek, a hořčičná semínka.
    Maso jsem použil bůček, ze kterého jsem odřízl kůži s vrstvou sádla, stylem, „jak to šlo“. Kupovaná žebra, jsou hodně hubená, skoro bez masa.
    Nepekl jsem ho vcelku, ale už rozdělený na jednotlivá žebra. A tady je kámen úrazu stačily by jen 2hodiny místo 3. Trochu jsem je vysušil. Ale jedlé to bylo.
    Do marinády jsem dal jen polovinu cukru, a nesolil jsem ji. Zdálo se mi to stále kyselé, ale po svaření se to tak báječně spojilo, že jsem přestal pochybovat.
    Pod maso, do dušení jsem dal jablečný džůs. Cider jsem neměl.
    No a třetí pečení? Žebra jsem namáčel do marinády, a vydržet tu hodinu, teda v mém případě jen 45 min. a neochutnat, byla opravdu fuška. 45 min zase kvůli těm rozděleným žebrům.Bál jsem se ještě většího vysušení. Závěrečná chuť je famózní.
    Tenhle recept se opravdu povedl.

  57. Dobrý den, v první fázi pečeme žebra na 80/90 stupňů nebo na 110 stupňů? V receptu je obojí.. Jsem zmatená. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close