Vánoční, novoroční a vůbec všechny tradice představují krásnou opakující se jistotu v životě člověka. Nebo klidně i blogu. Tak tedy jako každý rok, i letos začnu tím, co se tu stalo v roce 2019, neboť tu pro vás mám nejlepší články 2019.
Ale nejdřív vám všem samozřejmě přeju krásný, voňavý, šťastný a veselý vstup do nového letopočtu se zapamatovatelným číslem 2020.
Abych vybrala do přehledu ty správné články, musela jsem nahlídnout do přehledu návštěvnosti, což vedlo k mírnému novoročnímu podlamování kolen. V roce 2019 zobrazil blog Kuchařky pro dceru přes 23 milionů receptů víc než 8 milionům návštěvníků. I kdyby byl uvařen jen každý desátý (recept), to už je hezká řádka jídel.
Tak si tedy připravte kávu nebo čaj a nechte se inspirovat tím, co bylo v loňském roce nejvyhledávanější a nejčtenější. A pokud zjistíte, že na blogu Kuchařky pro dceru něco nového, šťasného nebo veselého postrádáte, ale přáli byste si to tu v roce 2020 najít, napište mi to klidně do komentářů.
S obrovskou láskou, úctou a nadějnými kuchařskými vyhlídkami pro rok 2020,
Florentýna
PS. Kdybyste měli chuť se probírat v hitech let minulých, žebříčky za roky 2015-2018 si můžete prohlédnout zde:
Nejlepší články 2019
1. Pečená vepřová panenka
Pečená vepřová panenka je dílo okamžiku.
Už několikrát jsem tu psala, že s panenkou se zachází jako s minutkovým masem, kterému sluší rychlá úprava do růžova, protože jen tak zůstane příjemně měkká. Příliš mnoho čekání nebo zbytečně moc tepla způsobí, že panenka zatuhne a ztvrdne a ztratí šťavnatost.
Ještě ani jednou jsem tu ale nepsala, jak připravit celou panenku v troubě bez použití jiného nádobí a sporáku. V tomto článku jsem to napravila.
2. Vepřové výpečky
Asi se shodneme, že vepřové výpečky by měly být řádně vypečené a řádně ochucené. Kdyby se prodávaly někde na rohu, dle mého skromného mínění by se na ně stály fronty, ale zřejmě ještě nikdo s podobným podnikatelským záměrem nepřišel. Vééépřovééé výpečkýýý! Úplně to slyším.
Nehledě na to, že kdyby se mezi státní symboly mohlo počítat i maso, Česko by zcela jistě dostalo přiděleno vepřové.
3. Vaječný koňak
Když dojde na vaječný koňak (a že na něj s příchodem Vánoc zaručeně dojde!), nedám dopustit na domácí výrobu. Ukážu vám, jak na vaječný koňak s kapkou fištronu. Pardon, vlastně se špetkou muškátového oříšku.
Postup je primitivní, suroviny též. Nic se nevaří, žádná zázračná surovina se nepřidává. Je to celé jednodušší, než si pro něj zajít do obchodu. Přesto má tenhle recept na vaječný koňak kouzlo, které se stává jen jednou do roka v období čekání na Vánoce: i na tento koňak se musí několik týdnů počkat, než dozraje v lahvi.
4. Palačinky
Věřte mi to nebo ne, palačinky jsou tím nejlepším cvičením kuchařské rovnováhy. Nenarážím tím vůbec na nutnost vyrovnaného postoje, abyste nevrávorali, když jednoruč obracíte palačinku ve vzduchu, zatímco druhou rukou držíte dítě stranou od rozpálené plotýnky.
Vyváženost se tu projevuje především v přípravě těsta, které nesmí být ani moc husté, protože by se nerozlilo na pánvi, ani moc řídké, díky čemuž by se palačinka trhala. Dále se správná dávka přiměřenosti projevuje i v teplotě pánve, neboť špatně vyhřátá pánev palačinky opět trhá, zatímco moc horká pánev je dokáže v mžiku spálit. A když už se vám povede krásně kulatá palačinka, která nemá žádnou stranu šišatou a ani se nevyznačuje zvláštně roztřepenými cancoury, ještě je tu otázka, zda má taky správnou tloušťku a není náhodou příliš tlustá. Protože ty nejkrásnější palačinky, jak známo, mají křupavé krajkové okraje a jsou téměř průsvitné.
5. Vepřové v mrkvi
Vepřové v mrkvi patří k těm jídlům, u kterých malá změna v postupu vede k naprosto zásadní změně na talíři. Na jedné straně tu máme popelku školních jídelen, která jedním výdejním oknem odejde ven, aby se zase druhým vrátila dovnitř, na druhé straně jídlo, za které se vám může dostat zasloužených ovací ve stoje.
Obě dvě jídla ovšem vychází ze stejných surovin a stejných poměrů. To první je dělané z povinnosti, to druhé s láskou a šarmem a s vědomím jedné malé kuchařské finty.
6. Hovězí vývar
Jak uvařit hovězí vývar, aby z něj byla dobrá, čirá, silná polévka a dalo se využít i maso, které se v něm vařilo? To je otázka, která jednoho dne dostihne každou kuchařku.
Hovězí vývar, hovězí polévka i vařené hovězí maso mají v české kuchyni tak silnou tradici a tak výtečnou pověst, že vyvolávají postoj: to raději vařit nebudu, stejně bych to zkazila. Přinejmenším by to nebylo ono. Hovězí vývar tak pro jistotu zůstává doménou babiččiny kuchyně, tedy éterem, který postupně vyprchává, až zmizí docela.
7. Panna cotta
Panna cotta, velmi oblíbený restaurační dezert, má tři ukazatele úspěšnosti: míru třaslavosti, míru sladkosti a míru smetanovosti. Stačí všechno tohle správně odhadnout a budete za hvězdu téměř michelinskou.
Ze všeho nejlepší na tom je, že pokud víte, jak na to, ze tří surovin vyrobíte během tří minut tříhvězdičkový dezert. Přesně takový, jaký se podává po nedělním obědě a společně se pak pějí ódy stran kuchařky, která se tak pěkně postarala o blaho svých blízkých.
8. Lasagne
Navrhovala bych všechny domácí recepty rozdělit do tří škatulek nazvaných snadné, těžké a lasagne. Neznám totiž žádné jiné jídlo, při jehož přípravě se zašpiní tolik nádobí a u kterého výroba trvá tak dlouho, jako u lasagní.
To, co z jmenovaného jídla dělá kategorii samu o sobě, jsou dvě samostatné omáčky, které je potřeba uvařit ze všeho nejdřív, posléze trocha kuchyňského lega, kdy se to všechno společně s těstovinami musí pečlivě poskládat do pekáčku, a nakonec ještě hodinové pečení a zapékání v troubě.
9. Kynuté buchty
Kdyby se skládala domácí kuchařská maturita, kynuté buchty by do ní určitě patřily. Tyhle plněné kynuté buchty jsou známé též jako Honzovy buchty, neboť je naše česká pohádková postava měla v ranečku na počátku své cesty do světa.
Pro mnoho domácích kuchařek maličkost, ale pro spoustu dalších panika, nejistota a obavy. Pokud též občas toužíte po nadýchaném, vanilkou vonícím, křehkém a měkkém pekáči buchet, jen jste ještě nenašli odvahu se do pečení pustit, v tomto článku vám ukážu, jak kynuté buchty zvládnout napoprvé a bez zbytečných otázek co, jak a proč.
10. Kuřecí křídla
Jakmile v kuchyni dojde na kuřecí křídla, jsem všechno, jen ne nenáročná. Pokud z nich mám mít u stolu radost, chci, aby křídla nabídla všechno tohle dohromady:
- Uvnitř měkoučké šťavnaté maso volně odpadávající od kosti, protože kostí a kostiček je tady vcelku dost a kdo se s tím má okusovat.
- Kůže, které je na tomto druhu masa požehnaně ze všech stran, musí být komplet vypečená, tenoučká, s občasnými puchýřky na důkaz, že líp už to nejde, a pochopitelně v rámci možností křupavá. Houbovité měkké kousky kůže považuju za nejedlé a za chybu při přípravě křídel.
- Marinádu na kuřecí křídla mám ráda pikantně výraznou a sladko-slanou, protože právě cukr způsobuje lepkavost křidýlek na povrchu a stojí za tím správným nespolečenským požitkem při jídle.
A to je celý přehled, který obsahuje nejlepších články 2019. Nechtěla bych sázet na to, co se v žebříčku objeví za rok. Ať to ale bude, co to bude, věřím, že si znovu společně řekneme: tenhle rok stál v kuchyni i u stolu za to.
Milá Florentýno,
děkuji za další článek, čtvrtek už si bez Tvého emailu ve schránce neumím představit 🙂
Jsem nadšená ze způsobu jakým o jídle a vaření píšeš, děkuji za obrovskou inspiraci!
A mám prosbu. Je to tedy teď už asi trochu mimo, jelikož jde o cukroví, ale zkusím to.
Miluji pařížské rohlíčky. Nicméně mám dojem, že už jde o „vysokou cukrařinu“ a můj poslední pokus dopadl katastrofálně. Když si v receptu přečtu „stříkejte rohlíčky na plech“, orosím se. Naposledy totiž letěla do koše jak patlavá a mazlavá hmota na rohlíčky, tak i zdobička 🙁
Obracím se proto na Tebe s prosbou o radu a postup, věřím totiž, že s Tvojí pomocí bude toto cukroví zhotovitelné.
Děkuji a přeji mnoho a mnoho spokojených čtenářů a čtenářek!
Blanka
Pařížské rohlíčky. Dlouhé roky dělám, recept od cukrářky,podařily se napoprvé.Nestříkají se, tvarují se rukama.
28 dkg cukru krupice a 2 celá vejce ušlehat. Není třeba moc. Přidat 28 dkg jemně strouhaných vlašských ořechů, promíchat a případně dohustit strouhankou. Ze vzniklé hmoty dělat rukama malé rohlíčky, velikost asi jako malíček. Nabrat vždycky malou hrudku těsta dlaněmi utvářet váleček, dát na pečicí papír, zakulatit. Ruce se mohou máčet do vody..Dát trochu od sebe, možná se při pečení trochu roztečou. Péct spíše pomalu, 150 st. Na vychladlé rohlíčky stříkat nádivku. Doporučuji při stříkání nádivky vytvářet malé spirálky navazovat jednu vedle druhé,tak postupovat až na konec rohlíčku.URČITĚ SE TO PODAŘÍ,MOC TI TO PŘEJI. Vytvořená hmota by měla být asi jako když se dělají játrové knedlíčky, když je nutné, dohustit strouhankou, ta neuškodí.
Milá Flo,
moc Ti děkuji za spoustu receptů psaných s láskou mateřskou (případně kuchařskou), která rozdmýchává touhu vařit, zkoušet a ochutnávat. Přeji, aby v novém roce čekaly na Tvé cestě samá příjemná překvapení a všechny výzvy byly, alespoň nakonec, radostné.
Také já děkuji, hodně jsem se poučila, vyzkoušela a předala dál.
Přeji hodně úspěchů, nejen těch kuchařských.?
Milá Flo,
moc děkuji za čtvrteční recepty, ale i úžasné kuchařky. Hodně receptů jsem vyzkoušela a mají velký úspěch.
Přeji všem hodně štěstí, zdraví a spokojenosti v novém roce.
Ahoj Florentýno,
jsi můj kuchařský guru… Tvé recepty jsou naprosto úžasné. O Vánocích jsem celou širokou rodinu ohromila tvým rýžovým nákypem (to je co říct).
Mohla bys prosím napsat nebo poradit nějaké zásady bezlepkového pečení/vaření. Manžel nesmí lepek a tak sháním inspiraci, kde se dá.
Děkuji
Milá Florentýnka,
Prajeme ti aj s mojimi domácimi stravníkmi do Nového roku všetko len to najlepšie a aj v našom vlastnom záujme veľa nových nápadov na recepty, na ktoré sa každý štvrtok tešíme! Tvoje návody sú primerane blbuvzdorné a vtipné, že ich vždy čítam nahlas celej rodine:)
Milá Flo.
Do nového roku Tobě a celé Tvé rodině přeji z celého srdce jen to nejlepší.
Díky moc za spoustu výborných receptů a inspirací. Budu velmi ráda, když i tento rok každý čtvrtek přijde něco zajímavého.
Milá Florentýnko, jak to vše sleduji, jsem asi jeden z mála mužů, který s nadšením vaří podle tvých rad a receptů snad to nevadí. Mám horu kuchařek, ale vždy si nejprve najdu recept a rady na tvých stránkách. Přeji ti do Nového roku pevné nervy, dobré zdraví a mnoho inspirativních nápadů a hodně Božího požehnání.
Mila Flo,
preji Ti do Noveho roku pevne zdravi, stesti a staly elan ve Tve praci.
Milá Florentýnko,
v novém roce Ti přeji mnoho úžasných myšlenek při sestavování skvělých receptů-
kterými nás vysloveně bombarduješ. Je jasné,že všem nám nechutná všechno, ale
i já čas od času neodolám a vyzkouším některý pokrm přesně podle tvého doporučení
a je pravda,že se pokaždé podaří. Mnohokrát Ti za ně děkuji a už se moc těším,jaké
nové mňamky si pro nás v roce 2020 nachystáš.
Ahoj všichni.Tak dnes se vařit nebude,ale bude se jen přát do nového roku .Všem bez rozdílu přejí na prvním místě zdraví a pak také trochu toho štěstí.Budeme se těšit na další recepty od naši milované Florenýnky.
Milá Flo, přeji Tobě i Tvé rodině jen hodně zdraví a stale dobrou náladu. Ve Tve společnosti to ani jinak nejde. Tobě přeji spoustu krásných nápadů a klaním se Tvé vytrvalosti a houževnatosti. Díky za vše.
Milá Florentýno, Tvými recepty jsi vstoupila do mnoha domácností, a to i v čase vánočním. Vstoupila jsi k nám všem takovým s radostí, láskou, touhou podělit se, obdarovat a potěšit. Možná Tě vůbec nenapadlo, že vánoční andělíček tak může mít tak lidskou podobu a dokonce i tu andělskou tvář. My ostatní jsme si toho ale všimli 🙂 Díky Ti! Codo
Milá Florentýno,
ďakujem za štvrtkové e-maily, vždy sa na ne veľmi teším a väčšinou si ich prečítam až za odmenu, keď vybavím nejakú nepríjemnú povinnosť. 🙂 Všetko, čo som doteraz podľa Tvojich receptov vyskúšala uvariť/upiecť, sa bezchybne podarilo. Rada by som sa však pripojila k prosbe Blanky o recept na parížske rohlíčky. Pokúšam sa o ne každý rok na Vianoce, s viac alebo menej jedlým výsledkom, ale nikdy to nie je ono, takže za dobrý a fungujúci recept by som Ti bola naozaj veľmi vďačná.
Ďakujem a prajem veľa spokojných a inšpiratívnych chvíľ v kuchyni aj za počítačom,
Alena
Přeji všem krásný a spokojený rok 2020 a děkuji za mnohou inspirací i poznatek, že člověk se může vždycky něco nového přiučit a obohatit se dalšími kuchařskými fígly i přesto, že tráví v kuchyni mnoho let.
Milá Florentýnko,
díky za Tvé recepty a vtipné komentáře. Každý čtvrtek se těším na Tvůj email 🙂 Dovol mi popřát Ti vše nejlepší,a ať se Ti daří jak v profesní oblasti tak osobní.
Milá Flo, děkuji ti sice poprve (jsem už od přírody málo sdílná),ale o to opravdověji za to jaká jsi. Jsem tak ráda,že jsem tě objevila a že pravidelně přicházíš ke mně domů plna nápadů,rad a milých slov. Máš opravdu vzácný dar, který tak ochotně předáváš dál…Do nového roku ti přeji hodně zdraví tobě a tvým blízkým, spokojenosti a spoustu dobrých nápadů, které nám s takovou láskou předáváš. Jitka
Milá Florentýnko bude mi 70 a stále se mám co učit tvoje recepty jsou výborné a hlavně poučné myslím že každý si vždy vybere není nikdo komu by tvoje recepty nic neřekli přeji tobě a celé rodině v Novém roce hodně štěstí zdraví a lásky a hlavně inspiraci pro další recepty??
Milá Florentýno,
dostala jsem spolu s nádobím Fabini i Vánoční kuchařku pro dceru. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Udělala jsem 2 dávky Kořeněného sirupu do svařáku. Tolik svařáku jako letos jsem nevypila za celý život. Pokaždé to byl velký chuťový zážitek. Děkuji Ti za výborné recepty a přeji mnoho zdraví, elánu a nápadů v novém roce.
Florentýnko za vše děkuji.Přeji ti klidný,pohodový rok.At jsi zdravá a štastná.Budu se s ostatními těšit,co nám napíšeš.Krásné dny vám všem a at se daří.
Je čtvrtek a je to tady,zase dorazil článek od tebe.Jsi úžasná jako vždy.Všichni se těšíme na články které nám píšeš.Přejeme naší velké rodině,kterou jsi dala dohromady,pořádně velký krok do roku 2020,ať se všem daří Jitka
Milá Florentínko, děkuji za všechny recepty, které posíláš každý čtvrtek i za milý komentář, který je vždy jeho součástí a velmi potěší.
Do nového roku přeji Tobě , Tvým nejbližším a Všem kteří komentáře píšou a čtou pevné zdraví, štěstí a hodně kuchařských úspěchů.
Děkuji za čtvrteční mejlíky, ve kterých svými úžasnými recepty obohacuješ náš jídelníček.
Děkuji za velmi čtivé a inspirativní články, které poučí i pobaví…… děkuji za to, že jsi, Flo. Do nového roku přeji především hodně zdraví tobě, tvé rodině i všem příznivcům tvé kuchařky. .
Dobrý den paní Florentínko,
sleduji Vás teprve krátce, ale začala bych dneska pouze tím, že Vám chci říct ,jak velmi krásná a půvabná žena jste…myslela jsem ,že za Vašimi recepty se skrývá vetchá, milá stařenka….a vida….Přeji Vám krásný celý rok, hodně zdraví,lásky a spokojenosti.Pavla
Milá Flo, jsem Ti moc vděčná za to, že jsi taková „stálice“ na kuchařském nebi a že s Tvými recepty jdu vždy na jistotu. Díky, díky, díky! Kromě tvůrčí inspirace na další rok Ti přeji hlavně zdraví a šťastnou a spokojenou rodinu. Těším se na další čtvrteční maily od Tebe. DášaV.
Zdravím Florentýnko a děkuji za připomenutí skvělých receptů, které byly inspirací i v minulém období. Rovněž děkuji za krásné a vtipné
doprovodné vyprávění ke všem tvým receptů. Je to obohacení každého čtvrtka a vždy se na něj těším.
Florentýnko přeji ti v tomto roce hodně úspěchů a aby se ti podařilo vše co si přeješ. Vlasta
Milá Florentýno, díky za to, že jsi a že se s námi dělíš o skvělé recepty. Měla bych možná jeden takový drobný námět. Stává se mi, že uvařím podle tvého receptu skvělé jídlo, po čase to chci zopakovat a nemohu najít odkud ten konkrétní recept mám, z které kuchařky to by jeste šlo, ale třeba jestli z Facebooku nebo z mailu … strávím tak kolikrát spoustu času. Jestli by nešlo třeba udělat nějaký elektronicky soupis receptů, ve kterém by se dalo vyhledávat podle klíčového slova, s uvedením, ve které kuchařce nebo v jakém zdroji byl recept zveřejněn.
Ale třeba mám takovou sklerózu jenom já 🙂
za mě nejlepší piškoty pro mého vnoučka, zakoupení dvou kompletních sad kuchařek pro mé dcery, které podle nich zvládly vánoční vaření. V letošním roce se těším na novinky, na vydání knížky: Hovory s řezníkem a zároveň děkují za rok 2019 a báječné čtvrtky s novinkami.
Mika Forentýnko,
mockrát děkuji za Tvé úžasné recepty. U spousta z nich jsem už natrvalo zůstala a také děkuji za gastro rady, návody a zkušenosti, které nám každý čtvrtek posíláš a na které se vždy moc těším.
Přeji Ti v novém roce hodně zdraví, štěstí a úspěchů v profesním i osobním životě
Ještě jednou VELKÝ DÍK.
Ahoj Florentýnko.
Přeji Ti do nového roku hodně štěstí, zdraví, lásky a pracovních úspěchů. Všem členům klubu přeji, aby Tě neopoustěl humor s jakým píšeš své příspěvky a aby Tě neopouštěly nápady.
Standa.
Milá Flo,
jen díky vašemu blogu začínám mít pocit, že nejsem v kuchyni za největšího patlala a spokojené výrazy těch mých dvou bezedných jedlíků to asi i potvrzují. 🙂
Díky za krásně napsané recepty, které polopatě vysvetluji co, proč a jak, a těším se na spoustu dalších dobrot, které podle vás uvařím 🙂
Milá Florentýnko ,krásný pohodový nový rok 2020 a spoustu dalších receptů, které nám všem tak pomáhají a dávají nám spoustu inspirací Jiřka
Florentýnko díky ,že jste.Hezký nový rok,přeje Oli
Drahá Florentýno,
děkuji za Tvou péči o naše oči, představivost, fantazii, neustálé nabývání zkušeností a vůbec za láskyplnou péči o naše pokusy o kuchařské umění.
Přeji Ti do roku 2020 nevysychající pramen inspirace při sepisování Tvé kuchařské ságy, doplněný pořádnou porcí zdraví a radosti ze života i z tvé spokojené a šťastné rodiny!
Děkuji za inspiraci na víkend. Určitě si něco vyberu, Jinak do nového roku 2020 přeji vše nej… , hlavně zdraví.
Milá Florentýnko,jsi přesná ,je prostě čtvrtek,ale takový rozkoukávající se. Prostě začal hned po Novém roce a hned je plný nápadů. Víš,že jsem na některé recepty málem zapomněla? Po těch sladkostech,různém cukroví mě oslovily Honzovy buchty.
Tak si osvěžím chutě na víkend,tedy, ne jen sobě ,ale hlavně rodině. Myslím si,že buchty nadchnou všechny. Na cukroví už nemáme ani pomyšlení.
Florentýnko přeji ti hodně zdraví,fůru nápadů a hodné děti a pochopitelně chápajícího manžela.Užívej si pohodu stále ještě nové kuchyně. Zdravím tě,Alča
Děkuji moc za spoustu receptů,pod stromečkem jsem měla dvě nové kuchařky od tebe-Snídaně… a Večeře….,čtu a zaškrtávám,co vyzkouším.
Vyjde letos,prosím,kuchařka Hovory s řezníkem?(dotisk)
Ať se ti daří a těším se na čtvrtky. Hana
Milá Florentýno, moc bych ti chtěla poděkovat za všechny tvé články, recepty, řady!!! Jsi skvělá, báječná, úžasná!!! Přeji tobě i celé tvé rodině v novém roce jen to nejlepší, klid, zdraví a pohodu a mnoho dalších skvělých nápadů a receptů. Ještě jednou velké DÍKY ??
Ahoj Flo,
připomínáš mi sluníčko. To když vyjde, tak se všichni začnou usmívat.
Děkujeme.
Věra
I když se považuji za zkušenou kuchařku, přesto chodím na tvé stránky velmi často a miluji je.velmi často na ně odkazuji své dcery a snachu, pokud mě žádají o nějaký klasický recept- ty tvé jsou tak perfekcionlisticky a klasicky napsané, že bych to lépe nedokázala.
Jsem ovšem introvert a nepíšu žádné komentáře ( ty si jen v duchu myslím ), velmi ráda ale pročítám ty tvoje.
Těším se na každý čtvrtek v příštím roce a přimluvám se za recepty sice klasické, ale v tzv. zdravější úpravě – možná , že by se někteří členové mohli pochlubit svými verzemi. Stala jsem se totiž před lety nekuřačkou a přibrala 30 kg . Protože ale vařím pro několik chlapů milujících klasickou stravu, nedaří se mi přes nákup nejméně 10 zdravých kuchařek stav změnit – haha, ach jo. Ber to jen jako typ, ale ne dogma. Pokud se ti do zdravých verzi nechce nebo neexistují , stejně budu vařit podle tebe a budu radši tlustá.
Vše nejlepší v příštím roce, hodně krásných a smyslupně prožitých dnů přeje Ivana K.
Možná je spíš čas popřát do roku 2020, ale já se dnes rozhodl pro kritiku. Zrovna dnes, protože až dnes jsem si všiml jedné genderové nespravedlnosti v tomto blogu.
V sloupku TROCHA PRAVDY píšete:
„…že každá se můžeme naučit vařit,…“
Chvilku, ale jen chvilku, jsem si pohrával s myšlenkou, že z mužů, kromě manžela znáte už jen Pauluse, Sapíka, Vrabce, Polreicha, nebo Sailera a tudíž nás všechny muže, soudě podle nich, považujete za špičkové kuchaře… Jen chvilku, chviličku.
Potom mi došlo, že jste s námi muži jako čtenáři, učni, příznivci nepočítala, čím jste se minimálně v mé osobě zmýlila.
Vše nejlepší a hodně inspirace v začínajícím roce přeje
čtenář, mírně pokročilý učeň a příznivec Vašek
Milá Flo, hezký nový rok. Těším se na každý čtvrtek 2020 i díky tobě. Z tvého top ten 2019 jsem do našeho jídelníčku zařadila vše nesladké a nemoučné. Jsi krásnou inspirací. Děkuji. Jana
Milá Florentýnka, do nového roku prajem veľa zdravia, šťastia a inšpirácie pri varení a písaní nových článkov. Už sa všetci tešíme.
Milá Flo,
moc ti děkuji za krásně popsané recepty. Velmi ráda z nich vařím i když jsem byla spíš typ kuchařky hrc hrc a je to. S tvými recepty mě opět začal bavit i třeba guláš. Děkuji a přeji ať tě to dal baví a naplňuje. Budu se těšit na další společne čtvrtky a nejen ty. Katka
Milá Florentýnko,
úvodem Ti přeji vše nejkrásnější a k tomu oceán zdraví v roce 2020.
Moc Ti děkuji za čtvrteční pozdravy – vždycky se na ně moc těším – a od listopadu mám dojem že bych bez tebe nic neuvařila – maminku postihla cévní příhoda a spadla jsem do toho rovnýma nohama – vždycky to bylo jen když jsem chtěla a teď musím vařit obden – a tvé recepty jsou pro mně sázka na jistotu neboť je máš úžasně popsané – všechno jsem zatím zvládla ale byly to nervy tak uvidím jak to půjde dál – jsi moje záchranná vesta a moc TI za ni děkuji
Věrka
milá Florentýnko , přeji Ti i Tvé rodině hodně zdraví štěstí a lásky do nového roku je mi 75 roků a těším se na každý čtvrtek jako malá pořád je co vylepšovat a zdokonalovat a dělá mi to velkou radost .Díky že jsi marta
Milá Flo, předem přeji všechno krásné, hodně zdraví, trochu štěstí i peněz po celý nový rok. Děkuji za všechny e-maily, recepty a krásné komentáře k nim. Těším se na všechny další 🙂
Jana
Milá Florentýnko, i já přeji Tobě a celé tvé rodině vše nej, nej do roku 2020.Děkuji za čtvrteční recepty.
Milá Flo,
moc děkuji za každý čtvrtek, kdy se těším na další tvoje recepty, rady a inspirace ke sporáku. Moc ráda si čtu tvoje komentáře:)
Přeji Ti šťastný nový rok 2020 a spoustu dalších voňavých receptů:)
Milá Flo,
děkuji Ti za krásné maily i stránky a též přeji Tobě i celé Tvé rodině jen to nejlepší. I my jsme letos přivítali Nový rok tvým receptem. Hodně dlouho jsem pátrala po vzoru Pelíšků po receptu na „vepřovou s bramborovým knedlíčkem“. Ale musím se přiznat, že nejenom film dosti mate- v troubě se podlévá celá kotleta i s kostmi, ale na talíři je podle mne plátek kýty? I z toho co jsem našla mi vše připomínalo spíše vepřová ala svíčková. Zkusila jsem tedy tvojí vepřovou a myslím, že se to přibližuje nejvíce. Udělala jsem z toho naší rodinnou tradici- letos již po třetí- z domácího prasátka měla 2,5 kg bez kostí, takže jen svázání byl výkon hodný sportovce. A opět se zadařilo.Dle tvého skvělého receptu-který by měl být dán do kulinářského kulturního dědictví.
Zajímal by mne tvůj názor na recept z filmu, anebo jestli se někdo nepokusil ten pravý také objevit.
Jana
Milá Flo, děkuji za kařdočtvrteční dávku insipirace a nejen za tu 🙂 a přeji krásný a úspěšný rok 2020
Také já se přidávám s přáním všeho nej. Těším se na každý čtvrtek. Díky Evča
Milá Flo
nevím, co napsat, aby to nebylo moc rozvláčné a při tom vyjádřilo všechno, co bych ti chtěla…
Takže děkuji, Děkuji, DĚKUJI!!!
Děkuji za úžasné nápady, za recepty, za tak přesný popis, že prostě tvé recepty NELZE pokazit.
Děkuji za to, že ve mně oživuješ kuchařské finesy, které do mne v nejútlejším dětství zasadila moje babička – úžasná kuchařka od Pána Boha.
Děkuji ti, že když se mne dcery ptají jak a proč… mám je kam odkázat. Vzhledem k tomu, že už obě vylétly do života, potřebují každou chvíli s nějakým receptem poradit.
Děkuji ti, že se snažíš objevovat zapomenuté recepty, nebo se snažíš vymyslet, jak doma udělat něco zajímavého, co jsi někde „potkala“. Tvé kavárenské pomeranče vyhrály letos v naší rodinné anketě první místo a je jasné, že od teď budou patřit do zlaté kolekce vánočního cukroví.
Vzhledem k mému věku – vařím už cca 40 let – se nepočítám zrovna k začátečníkům a přesto mohu říci, že jsem se díky tobě naučila leccos nového, případně moje běžné recepty posunula na vyšší level.
A za to všechnoti moc DĚKUJI !!!
Každý čtvrtek je očekáváním na nové zajímavé čtení a recepty k tomu. Moc děkuji za tyto dny a přeji hodně dalších nápadů.
Do nového roku přeji všem zdraví, spokojenost, pohodu a ještě dlouhé setkávání tady společně u vaření.
Od jisté doby je čtvrtek můj nejoblíbenější den, kdy se těším na novou inspiraci k vaření,
pečení a vše okolo kuchyně. Mnoho receptů od tebe jsem přijala za své a úspěšně vyzkoušela. Dál se budu těšit na naše čtvrtky, co nového vymyslíš a poutavě popíšeš, že okamžitě na to dostanu chut a začnu shánět ingredience. Přeji Ti velmi úspěšný rok.
Milá Florentýnko, do Nového roku 2020 Vám přeji hodně inspirace a dobrých nápadů,na které se všichni těšíme. Samozřejmě k tomu pohodu, spokojenost a nejvíce zdraví. Každý čtvrtek se na Vás budu těšit. Jitka
Milá Flo, díky za všechny kuchařky, za čtvrteční inspirující recepty a do nového roku přeji tobě i celé tvé rodině všechno jen dobré a těším se na další recepty které občas využívám a vařím podle nich. Zdraví Ilona
Ďakujem za prvý tohoročný meilik a prajem šťastný, zdravý a spokojný rok 2020. Aj keď už mám 61 rokov a prvý kompletný obed pre ocka som varila ako 10-ročná, keď bola moja mamka v kúpeľoch /o stupni jeho konzumnovateľnosti teraz nevravím/, tvoje recepty si vždy čítam veľmi rada, teším sa na ne a aj po tých rokoch varenia viem v nich pre seba objaviť dačo nové a užitočné. Píšeš pútavo, zaujímavo so spústou podrobností a odkazov – skrátka parádička. Najbližšie 4 týždne ma však tie ďalšie zaslané recepty budú musieť v počítači počkať, pretože v utorok nastupujem do nemocnice a mimo domu budem cca mesiac – idem si po nové kolienko, prvé prišlo na rad pravé. Notebook si do nemocnice a rehabilitačného strediska neberiem, lebo to pripojenie pre verejnosť nie je bezpečné a dobré tak akurát na zavírenie počítača. Takže si tvoje ďalšie recepty otvorím až niekedy v polovici februára, ak budem môcť s francúzskymi barlami vysedávať za stolom. Aspoň sa mám na čo tešiť. Ďakujem za všetky, ktoré si mi poslala doteraz a prajem úspešné varenie v novej kuchyni. Varu a pečeniu zdar !
Milá Flo přeji ti do nového roku zdraví ,pohodu a spokojenost celé tvé rodině.
každý čtvrtek se těším na tvé recepty a inspirace ,některé recepty jsme vyzkoušeli a vždy to dopadlo skvěle .
těším se na nové recepty Bětka
Milá Flo, děkuji za veškeré inspirativní recepty, ve stáří jsem teprve objevila tu pravou lásku k vaření. Většinu života vařil můj muž, takže mi nebylo třeba se něco učit.
Těším se na každý čvrtek a hezky krok po kroku dle Tvých návodů vařím. Jde to a jsem za to ráda.
Přeji Tobě a celé rodině v roce 2020 hlavně zdraví a Tobě ještě mnoho inspirací.
Zdena
Milá Florentýno,
moc děkuji za tvé recepty a všem přeji hezký nový rok.
Moc děkuji za pravidelné čtvrteční příspěvky ,vždy se na ně těším a přeji ti,at se ti příští rok všechno daří
Ahoj Florentýnko, mockrát děkuji za bezva recepty a milá slova, pomalu mě vaření začíná bavit, už se můžu přátelům také pochlubit co umím.
Do nového roku ti přeji hodně krásných chvil, příjemné lidi kolem sebe a hlavně pevné zdraví.
Ať nám slunce, hvězdy, měsíc stále jasně svítí
Kuchařský antitalent Jarda
Milá Florentýno,
nevím už kolik čtvrtků už jsem nedočkavě čekala na nový recept a kolikrát jsem na webu nebo v Tvých knihách hledala správný postup a inspiraci.
Je zajímavé, jak se lidé, které známe jen virtuálně, proměňují v lidi blízké a nás obohacující.
Takže děkuji a přeji vše nejlepší do nového roku. Vaření s láskou pro naše lásky zdar.
Světla
Milá Florentýnko,
přeji v roce 2020 Tobě, celé rodině a všem, co jim děláš stejnou radost jako mě,
hodně zdraví, štěstí a stále dobrou náladu.
Budu se stále, jako ostatní těšit na tvé čtvrteční recepty a inspirace,
za které moc děkuji.
Jsi prostě úžasná.
Světla O.
Milá Flo.
Do Nového Roku 2020 Tobě a celé Tvé rodině přeji z celého srdce jen to nejlepší.
Milá Flo, přeji Vám sice opožděně opravdu vše nejlepší v tom Novém roce, hodně štěstíčka, zdravíčka a hlavně kupu dalších skvělých rad a nápadů.
Milá Flo, ke všem díkům, které se v komentářích opakují, se připojuji i já. Také se každý čtvrtek těším na mail, na zajímavé počtení, dobré rady, pěkná hodnocení a zkušenosti ostatních neznámých, kteří jsi soustředila kolem sebe.
Krásný rok 2020, hodně inspirací a nových nápadů, pevné zdraví, štěstí, spokojenost.
Ahoj Flori,
do nového roku přeji nám Všem – hodně zdraví, rodinou pohodu, štěstí a Tobě a Tvé rodině to nejlepší a ve Tvém kulinářském světě, abys nám to krásně předávála jak to děláš doposud.
Moc a moc děkuji co jsi mě ve vaření v mém pozdním věku naučila. Tvoje knihy, ať přináší dál výborné recepty – mám všechny knihy kromě Hovorů s řezníkem snad vyjde – i vnuč- kám i vnukům jsem je koupila.Tvůj katův šleh je tak výborné jídlo – dělala jsem ze 2 kg, masa, které jsem nechala do druhého dne zaležet a úspěch byl samá chála – Tvá.
Moc a moc děkuji
Eva70
Milá Florentýno,
díky za každotýdenní kulinární zážitek – ať už reálný, když zhmotním tvůj recept v kuchyni, nebo jen čtenářský, který si také vždy užívám.
Přeji všechno nejlepší v novém roce!
Mila Florentyno,
dekuji za krasne a zajimave recepty.
V novem roce preji vsechno nejlepsi a
tesim se na dalsi prispevky.
Milá Flo,
Bylo by fajn tu tento rok najít například info o listovém a taženém testu. ? Hodně často též zmiňujes použití zbytků z předchozích dnů. Uvítala bych pár inspirativních tipů.
Přeji jen sama pozitivní nej do nového roku. ☺️
Milá Florentýnko,
mockrát děkuji za bezva recepty a milá slova
děkuji za veškeré inspirativní recepty
děkuji za pravidelné čtvrteční příspěvky
děkuji za to že jsi
přeji vše nej v novém roce, ať se daří na co se podíváš
Milá Flo,
… před třemi lety jsem se coby pořádně vyděšená čerstvá maminka přihlásila na Tvých webovkách a díky Tobě jsem přestala být kuchyň 13.komnatou 🙂 děkuji, že jsi mne „držela za ruku“ v úvodních lekcích. Moc mne baví, Tvoje články, protože píšeš nejen co a jak….ale i PROČ! A to jsem jinde nenašla, moc mi to pomáhá. Díky Tvým článkům jsem se přestala bát hovězího masa, poznala kouzlo dobrého vývaru, zvítězila jsem i nad kynutým těstem 😉 Děkuji!!!
Pokud by mi něco nyní pomohlo, tak to je víkendové vaření – aneb 1 nákup z něj menu na celý víkend vyladěný dle sezónních surovin.
Přeji v novém roce hodně lásky, zdraví a inspirace….už se moc těším, na další společné kouzlení v kuchyni Lenka
Všem přeji krásný sluníčkový rok a tobě milá Florentýnko díky za inspiraci, kterou nám přinášíš.
Hlavně zdraví, štěstí, optimistickou mysl a entuziasmus při naší výchově skvělými radami Ti, milá Flo, přeji na celý rok 2020. T
Moc děkuju za všechny nádherné komentáře, jsem z nich doslova na lopatkách. Díky, že tu jste se mnou, vaříte, objevujete, užíváte si nové vůně, chutě a postupy. Bez vás všech by to nešlo, to je jasné ❤️
Tak ještě naposledy: vydařený rok 2020! Flo.
Ahoj Florentýnko,rozhodla jsem se napsat vnučce na památku recepty.Říkám si,vařit se učím celý život a ona začne tam,kde já skončím.Ale!Spoustu receptů je přiměřeně,přiměřeně.Neznám přesně dávkování no a díky tobě,budou moje recepty dokonalejší.Prostě provádím špionáž a nakukuju a opisuju.Přiznám se bez mučení,že taky všechno nevím.Například jsem dělala na nový rok čočku podle tebe.Byla dokonalá,takže díky moc za to jaká jsi(moc šikovná) a že jsi(ochotná se podělit a poradit).Sice už bude polovina ledna,ale přesto ti přeji zdraví tobě i tvým blízkým,hodně lásky a velkou radost z toho co děláš.A to nejen v roce 2020 s láskou a vděčností Anna
Vážená paní Florentýno, z celého srdce Vám děkuji za Vaše recepty. Před dvěma roky jsem se z nenadání dostal z role manžela, který v kuchyni řeší maximálně obklady a vaření čaje, do role táty, který musí uvařit pro sebe a pro děti. A Vaše důkladné, detailní a hlavně přesné recepty, které nevyužívají slov jako „chvilku“ „přiměřeně“ „trochu“, ale přesné jednotky a detailní postup, mi pomohly se vypracovat na slušného kuchaře. Teď už si troufnu na jakékoli jídlo, od kvalitního stejku, přes svíčkovou po vepřovou pečení. Pokorně Vám děkuji.
Vladimíre, díky a moc vám fandím! ❤️