Česnečka na vyproštění

Česnečka neboli oukrop má vyprošťovací funkci hned ze dvou důvodů. Postaví na nohy kde koho, bez ohledu na to, kde a jak a proč se společensky unavil, a navíc se dá považovat za jídlo, které se dá uvařit i s minimem zásob.

Na hlavní chuti česnečky se podílí především česnek, sádlo a chléb. Případně též brambory, majoránka, vejce, kmín. A v tom úplně nejlepším případě i vývar.

V drtivé většině případů, zejména těch historických, má česnečka pověst chudé polévky z vody. Hodnota tohoto jídla totiž spočívala zejména v bleskové přípravě a nenáročnosti na suroviny.

Česnečka neboli oukrop

Oukrop, nebo též úkrop, značí vřelou vodu, jak píše Marie Úlehlová-Tilschová:

Úkrop se v různých krajích různě připravuje i různě jmenuje. Většinou se dělá s česnekem, jen někde, jako v Pošumaví, připravují jej také se smaženou cibulkou. Obyčejně se dělá jen s chlebem, někdy také s brambory; právě takto je oblíben v Orlických horách a jmenuje se tu „kozí pití“ jako na Českomoravské vysočině.
 
Také na Slovácku dělá se „česnečka“ s brambory nebo aspoň z bramorové vody. Na Valašsku se chléb povaří s česnekem a kmínem a nazývají tuto polévku varmužka. Stejně se jmenuje táž polévka chlebová ve Slezsku, kdežto pravý úkrop, kdy se nakrájený chléb pouze spaří vařící vodou a omastí, jmenuje se přiléhavě „vodinka,“ v Podkrkonoší „vodovka.“

Nehledejte tedy souvislost názvu s tím, že se oukrop hodí pro ty včera vykropené.

Česnečka jako skládačka

Nicméně v závislosti na tom, jak moc a jak koho potřebujete vyprostit, si můžete svoji česnečku poskládat a skropit, jak je libo. Když dojde na česnečku, je dovoleno v podstatě vše, díky původní rozmanitosti postupů není žádný konkrétní recept ten jediný správný.

Nejzákladnější a nejjednodušší a nejdrsnější oukrop funguje tak, že hlavní suroviny, o kterých psala Marie Úlehlová-Tilschová, především česnek a pečivo nebo vařené brambory, dáte do misky, přelijete vroucí vodou a osolíte. Odtud už se to dá jen vylepšovat, modernizovat a doplňovat následujícími způsoby:

Něco sytého

Pokud se v polévce nebude nacházet něco na zasycení, půjde jen o hladovou vodu. Základní dvě možnosti jsou chléb nakrájený na kostičky a opečený na pánvi na sádle dozlatova, aby vznikly domovem vonící krutony, anebo vařené brambory, též nakrájené na kostičky. Modernější verze česneček znají též krutony z rohlíku nebo z toustového chleba. Leckdy dietně opečené jen tak, nasucho v troubě – pochopitelně na úkor chuti.

Něco mastného

Tuk se v případě česnečky velmi zásadně podílí na chuti. Nejčastěji se používá sádlo vepřové, ale může být i husí nebo kachní, pokud vám v lednici z martinského nebo vánočního hodování nějaké zbylo.

V té nejjednodušší formě se trocha sádla přidá do misky k ostatním surovinám, než se zalijí vroucí vodou. V trochu promyšlenějších a náročnějších receptech můžete klidně sádlo použít k opečení pečiva, česneku nebo i cibule.

Pokud z jakýchkoli důvodů chcete použít raději rostlinný tuk, nejzajímavější volbou jsou zastudena lisované rostlinné oleje, kterými polévku na talíři zakápnete. Mají mnohem výraznější chuť i vůni než běžné, rafinované oleje.

Něco česnekového

Zde záleží na tom, jaké máte plány s člověkem, jehož má česnečka vyprostit. Zda uvažujete o jeho společenské použitelnosti pro zbytek dne, případně i pro zítřek a pozítří, nebo zda tato osoba může dostatečně dlouho zůstat v bezpečí svého domova i se svým česnekovým odérem.

Vaše možnosti se zde pohybují od stroužku/stroužků česneku přímo prolisovaných nebo rozetřených do talíře a ponechaných do přelití v syrovém stavu, až po pečlivě jemně nakrájený a zlehka opečený česnek, který dokonce můžete ještě pro zmírnění aroma povařit ve vodě nebo v polévce.

Můžete dokonce tyto možnosti kombinovat, anebo můžete labužnicky přidat i vymáčknuté a rozmáčknuté stroužky česneku pečeného, které jste vcelku a neoloupané upekli v troubě zároveň při pečení něčeho jiného, neboť kvůli jedné palici česneku nemá úplně smysl rozehřívat troubu.

Pokud budete česnek krájet na plátky nebo na kousky a opékat, pamatujte na to, že by neměl skoro vůbec zhnědnout, jinak vám do polévky vnese hořkost z přílišného opečení.

Něco tekutého

Zde se dá doslova kouzlit. I když to vypadá, že česnečka spočívá v té správné dávce správně tepelně (ne)upraveného česneku, tekutina, kterou na ni použijete, to může nečekaně vylepšit.

Základní možnosti, odkud můžete nechat svou kuchařskou fantazii plout dalšími směry a k dalším kombinacím, jsou:

  • voda
  • voda povařená s kmínem
  • voda z vaření brambor (tohle je mimochodem její velmi vtipné upotřebení, vzpomeňte si na to, až budete příště slívat vařené brambory)
  • voda z vaření luštěnin, zejména hrachu
  • voda, ve které jste rozvařili kousky chleba
  • vývar, a to v podstatě jakýkoli – zeleninový, drůbeží i hovězí (recept na bleskový kuřecí vývar jsem tento týden shodou okolností dávala na Instagram)
  • odvar ze zelených bylin a bylinek – tuhle lahůdku jsem si úmyslně nechala nakonec. Opět ji zmiňuje Marie Úlehlová-Tilschová a já z ní mám radost jako dítě z nové hračky, protože se díky ní okamžitě začínám těšit na jaro, až si tento nápad dostatečně užiju. Princip spočívá v tom, že se na česnečku použije odvar buď z libečku, který dokáže na zahradě přezimovat, nebo z mladých jarních bylin, například kopřiv, lebedy či rašícího žita.
Něco krajového

Třeba je vašemu srdci a vašim vzpomínkám milé, aby do česnečky přišla taky nakrájená a na sádle opečená cibulka. Nebo kmín či bobkový list. Nebo rozkloktané vajíčko. Nebo majoránka. Zelená petrželka, pažitka, syrové vejce. Vařené kroupy.

Jak je libo.

česnečka recept oukrop

Poměry surovin na česnečku

Tak to vidíte. Česnečka je cokoli, co začíná surovinami v misce zalitými vroucí vodou, až po vypiplaný základ z česneku a cibule opečený na sádle, zalitý vývarem, doplněný syrovými bramborami, kmínem a majoránkou a společně asi deset minut uvařený doměkka.

Množství surovin však zůstává ve všech případech poměrně stejné. Na 1 osobu počítejte s:

  • 1-? (otazník není chyba, dosaďte si za něj jakoukoli rozumnou číslici) stroužků česneku
  • 1 menší nebo 1/2 středně velké brambory nebo 1 krajíc chleba
  • 300 ml vody nebo vývaru
  • 1 vejce (pokud použijete)
  • velká špetka až 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sádla (případně víc, pokud budete opékat chlebové krutony na sádle)

Závěrem přidávám svoji oblíbenou verzi. Můj muž tvrdí, že jsem na něj s touhle polévkou příliš mírná.
 

Česnečka

Celkový čas: 15 minutes

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 4 stroužky česneku
  • 2 středně velké brambory
  • 2 krajíce chleba
  • 1 lžíce sádla
  • 500 ml vývaru
  • 1/2 lžičky soli + případně víc podle chuti vývaru
  • 1/2 lžičky kmínu
  • zelená petrželka na ozdobení

Postup

  1. Oloupejte brambory, nakrájejte je na centimetrové kostičky, zalijte 700 ml vody, přisypte sůl a kmín a přiveďte k varu. Uvařte doměkka, zhruba 8-10 minut.
  2. Než se brambory uvaří, nakrájejte chleba na stejně velké kostičky jako prve brambory. V nepřilnavé pánvi rozpusťte sádlo, vhoďte do něj pečivo a na středně silném žáru postupně opečte ze všech stran dozlatova. V pozdějších fázích opékání se nebojte ztlumit výkon plotýnky až téměř na minimum.
  3. Česnek oloupejte, tři stroužky prolisujte, zbylý nakrájejte na tenké plátky. Prolisovaný česnek a vývar přidejte do hrnce k vařeným bramborám. Vodu z nich neslévejte, stane se součástí polévky. Vše znovu přiveďte k varu a půl až jednu minutu povařte, aby česnek maličko pozbyl své palčivosti. Nakonec dosolte podle chuti.
  4. Rozdělte na talíře, zasypte opečeným chlebem, nakrájeným česnekem a nasekanou petrželkou.

 
 

 

Join the Conversation

  1. Renata says:

    Na Tvůj čtvrteční příspěvek se Florentýno těším už jen kvůli tomu úvodnímu slovu. :-)) Díky za inspiraci.

  2. Martina says:

    Děkuji za rozšíření slovní zásoby, doteď jsem si myslela, že oukrop má cosi společného s kroupami a znala jsem ho jen z jazykolamu o Prokopovi…
    Česnačku vařím, když si na ni vzpomenu při slévání brambor nebo po vaření zeleniny, případně potřebuji někoho vyprostit z chřipky. Před pár dny jsem ji poprvé dělala jinak – z vody slité z vařené čočky. Připadala jsem si docela kreativní, ale zdá se, že možností je daleko víc – skvělá inspirace. Ještě jednou díky a přeju krásný a zdravý celý rok plný vynikajících chutí

  3. Kristýna says:

    U nás přidáváme trochu krájené slaniny na kousky a samozřejmě strouhaný sýr ?

  4. Simča S. says:

    Milá Flo
    česnek (a cibule) patří v naší rodině k základním surovinám. Když se mne dcery ptají na nějaký recept, většinou dotaz zní „Kolik cibule a česneku si mám oloupat, když budu vařit xxx?“ A na česnek nedám dopustit co se prevence v chřipkovém období týká. Od podzimu do jara denně alespoň stroužek a žádná chřipka si na mne netroufne…
    A ještě k pobvení:
    Kdysi jsem byla s mladší dcerou na koncertě A. Strejčka a on uváděl nějakou skladbu slovy „…a teď zavřete oči a zkuste si vybavit, čím voní váš domov…“ Do nastálého ticha v sále zazněl hlásek naší – tehdy asi 4-leté – dcery: „Česnek mami,viď? U nás voní česnek!“

  5. Tak novoroční ahoj, milá Flo! Letos nebyl žádný posilvestrovský ani žádný jiný vyprošťovák potřeba, už v tom umím dávno chodit, není mi dvacet. Ale pokud přece jenom, pak česnečku ne-e. Česnek snižuje tlak (aspoň to bůhvíodkud vím) a to po propařené noci skutečně nepotřebuju. Rozhodně upřednostňuju klascký vývar z kostí, s masíčkem a zeleninou, který doplní chybějící ionty a sebevědomí. Nicméně pokud si mohu dovolit k česnečce malou poznámečku na okraj, zejména pro začínající či odporně spořivé kuchařinky: pokud česnek, tak pouze dobrý, tvrdý a náš, domácí!! Hlavně ne ty děsivé importované hrůzy z vietnamských tržnic za pár korun. Já teda tiše doufám, že to už snad všichni vědí, ale sichr je sichr. Pachuť toho čínského česneku je tak odporná a síla nulová, že netřeba dráždit ranní kocoviňáky přespříliš. Mohlo by se to draze nevyplatit… C.

    1. Česnek čistí a rozšiřuje cévy a tím se v nich snižuje krevní tlak. Česnek je denní součástí mého života, já bych ho mohl snad i ve „větrníku“…?️

  6. Janina says:

    Ahoj Jani,
    U nás se ještě přidávají škvarky a někdy kolečko tvarůžků. Tak co jiného v Olomouci že. Hezký den diky za tvé emaily. Hezky den Janina

  7. Martina says:

    Milá Florentýno, děkuji Ti.
    Hned ráno jsem se od srdce zasmála a chytla jsem inspiraci k lehké, levné večeři, která se k dnešnímu sychravému dni hodí.
    Martina

  8. Zdena says:

    Díky, Flo. Přesně takhle mi česnečka chutná nejvíc. Možná ještě trochu pepře.

  9. Petra says:

    Ahoj Flo,
    česnečku občas dělám zhruba dle tvého receptu. Jednou jsme ale byli v Beskydech na běžkách a v nějaké vesnické hospudce jsme si dali česnečku a v polévce bylo kromě standardních surovin i jedno kolečko olomouckého tvarůžku – v každém talíři. A bylo to syté a vynikající.
    P.

    1. Pravda pravda! Taky jsem to takhle jednou měl a bylo to bez jediný chybičky, prostě skvělý!!! Díky za připomenutí… C.

  10. Jitka says:

    Tak tohle se povedlo. Od pondělí se cpu česnečkou, zřejmě jsem měla česnečkový deficit (dlouholetý). Takže Tvůj recept – no co dodat, vylepším jím tu mojí česnečku.
    Jím jí na zahřátí (v těchto dnech se fakt hodí) a jako prevenci proti různým virům co víří v dopravních prostředcích, kancelářích a vůbec tak všude. Vylepšuji si jí nakládaným zázvorem a vlastnoručně dělanou paprikovou pastou (fakt pálivou).

  11. Marie says:

    Dobrý den a hodně zdraví v novém roce. Dnes je to pro nás skvělá inspirace. Vnučka přinesla domů nějakou virozu a já už se cítím také postižená. Tak jdu vařit česnečku. Díky za inspiraci.Snad to zarazím. Marie

  12. Milá Flo, česnečka je výborná v jakémkoliv ročním období a s jakýmikoliv přídavky, hlavně hodně česneku 🙂
    Díky Jana

  13. Jarda says:

    Ahoj Flo,
    díky za recept, velice se mi hodí, jednoduchý, nenáročná příprava, pochoutka v sychravých dnech. Okolí neřeším, stejně většinu času trávím venku. Ještě jednou díky,
    Jarda

  14. Jaroslav S. says:

    Dobrý den,Flo, připojuji se ke všem přáním dobrého v začínajícím roce, já rád česnečku
    /vždy si u tohoto slovního spojení vzpomenu na dialog Čochtana-Jana Wericha s Káčou – asi Sońa ? Červená v Divotvorném hrnci o tom, jak mu mládek házel do vody jíšku, aby neprozradil randění téhož právě s Káčou a a nostalgické-werichovské zakončení:“…máte ráda jíšku ? Já rád jíšku!“ No a tuto část si pamatuju už celých 70 let.
    To jsem se zakecal-omlouvám se, odcházím loupat brambory a česnek – někdy do česnečky zakvedlávám vajíčko…
    Těším se na další naše společné čtvrtky – Jarda

  15. Majka says:

    Milá Florentýnko, milé kuchařinky.
    Nejdříve Vám přeji všechno nejlepší do nového roku – nechť se Vám (nám), po celý rok, nic nepřipálí a všem strávníkům pěkně chutná. 🙂
    Potěšilo mě, že česnečku dělám úplně stejně. A nejčastěji ji vařím ve chvíli, kdy na nás „něco leze“. Česnečka je lepší než antibiotika. 😀

  16. Kateřina says:

    Můj chlap musí mít v česnečce strouhaný sýr a kousky uzeného. Vaří jí tak v jeho oblíbené výletní hospodě 🙂

  17. Saša says:

    Milá Flo! Šťastné vykročení do nového roku a díky za recept. U nás do česnečky slaninu a kroupy pro mne, mužský brambory a vajíčko. A česneku hodně moc!

  18. Zuzana says:

    Ahojky,
    u nás se vaří takzvaná slezská česneková polévka a to tak, že se do polévkové misky dá lžička prolisovaného česneku s trošičkou oleje, nakrájené kostky šunky (šla by i slanina), vejce (může být i nerozkloktané) a bylinky, to se zalije horkým vývarem (záleží jestli chcete mít vejce s tekutým žloutkem nebo úplně „na fest“ uvařené), posype chlebovými krutónky osmaženými na sádle a celé se to bohatě posype sýrem. Je to vynikající. Jako obměnu lze použít i výše zmíněné kolečko tvarůžku ?
    Děkuji za článek Flo.
    Dobrou chuť!

  19. Veronika says:

    Já jsem v Olomouci jednou jedla v hospůdce česnečku, kde krom výše uvedených surovin byla opečená slanina, ztracené vejce a tvarůžek, který se v horké polévce rozpouštěl….nebe v hubě 😀

  20. Super recept jako vždycky. Bude o víkendu s olomouckým tvarůžkem a medvědím česnekem pro barvu z mrazáku.
    Díky.
    Jana

  21. Krásný recept. Do dnešního počasí se úžasně hodí – česnečka nás zahřeje, zasytí a třeba i uzdraví. Dobrou chuť!

  22. Marcela says:

    Milá Flo,
    Děkuji za recept na skvělou polévku, určitě uvařím. Hezký den a jen vše dobré přeji všem. M.

  23. Alča says:

    Dobrý den a všechno nejlepší do nového roku přeji,děkuji za pěkné psaní a recepty?????

  24. Já mám tuto polévku od babičky. Uvařené brambory šťouchadlem pořádně rozmělním, přidám majoránku a rozmačkaný česnek nechám jen projít varem. Nakonec trošku sádla velikosti lískového oříšku. K tomu opékaný chléb na kostky a petržel pak do talíře..

  25. Aho Florentýnko, tuto polévku také vařím přesně tak jako ty a musím říct, že je opravdu výborná, nebo alespoň u nás ji mají všichni rádi. Měj se pěkně.

  26. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, česnečku doma vaříme na dva způsoby, 1.způsob vařila namka tak že do vařící vody přidala nakrájený česnek, kmín a sůl a nechala chvíli povařit a do talířů s touto polévkou pak přidala nakrájený chleba a 2. způsob jak vařila česnečku manželova maminka, recept z Moravy, opět do vařící vody přidala nakrájený česnek, kmín a sůl, připravila si na kostičky nakrájený a rozškvařený špek, kterým polila na talířích již nalitou vařící polévku a k té podala nakrájený opečený chléb. Tato polévka je moc dobrá a také ji vaříme častěji než 1. variantu. Nyní mě zaujala tvoje česnečku a ráda ji vyzkouším. Děkuji za recept. Vlasta

  27. Štěpánka says:

    Hezky leden vsem! U nas se voda z brambor nikdy nesleva do vylevky, ale vzdy do polevky. Ta je timto okamzite silnejsi. A do oukropu krom vody z kminovych brambor davam vzdycky libecek. Proste at to stoji, jak kalhoty v koute! Tedy no…mysleny historicke dziny-tzv.roury. 😉

    1. Sláva says:

      Brambory vařím s kmínem a celerovou sušenou natí, osolené. Zatím připravím misku,(ohřeju ji), rozklepnu vejce a dám lisovaný česnek. Po uvaření brambor tyto sliji na vejce, přidám pepř a mám do zásoby opečený na kostičky chléb, přidám pro chuť jednu dvě vařené brambory. Lahoda.
      P.S. Je pravda, že mám dobré brambory.

  28. Nejvíc nám chutná v česnečce domácí kváskový chléb opečený na sádle. Musí být ale „starý“, aspoň večer předem nakrájený na kostky, aby byl tvrdý, hezky se opekl a nerozmáčel se během pár chvil.

  29. JITKA says:

    Česnečka potěší pokaždé,dělám jí když chceme jen tak něco rychle.Máme jí rádi JITKA

  30. Alžběta says:

    Milá Flo, vše nejlepší do Nového roku. Dostala jsem chuť na česnečku, asi s tím budu muset něco udělat.

  31. Ahoj Flo
    Kdo jí cibuli k tomu nechodí lékař. Kdo jí česnek k tomu nechodí nikdo. No alespoň se to tak říká. Ale česnečka je taková dobrota… a vúbec vše do čeho česnek patří.. Mám ale jeden problém : už i u dobrých prodejců se objevuje česnek sice krásný, ale nevhodný k tepelné úpravě. Zná někdo recept jak poznat ten náš báječný česnek?

  32. Marie Vlčková says:

    Ahoj, česnečka vypadá lákavě, nebýt půlnoc jdu si udělat, bohužel máme společnou ložnici. Jinak česneku není nikdy dost. Marie

  33. Veronika Šiftová says:

    Ahoj Flo, tento recept je uzasny, vubec by me nenapadlo pouzivat vodu z brambor! Na co jeste ji pouzivas? Jde vubec na neco pouzit? Jinak tvuj recept si vylepsim urcite syrem na kosticky krajenym – jak se to nadherne tahne v te varici polevce, to proste zboznuji a nemohu si odpustit! Jsi skvela a jen tak dal !
    Hezky den!

  34. Josef Dušek says:

    Zdravím Florentýno,
    Po přečtení e-mailu a všech komentářů i já Ti přeji úspěšný a krásný celý rok 2020.
    Česneku máme rádi a vaříme jí většinou když nikam nejdem. Není to asi moc zdravé, ale používám většinou vývar z uzeného masa a když do ní nastrouham sýr který se stejně trochu zase spojí, tak se při pozorování ostatních jedliků bavím jak s tím zápasí.
    Děkuji za další čtvrteční e-mail, který mi opět poučil a pobavil.
    Pepik

  35. Josef says:

    Ahoj Flo

    Už jsem nevěděl co mám vařit za polívku tohle je super nápad já tam ještě malinko přidávám dobrou klobásku na kostičky

  36. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Co se týče cibule a česneku, nedovedu si bez nich představit takřka žádné jídlo. Můj kolega tvrdí, že se bojím upírů. Česnečka je jedno z jednoduchých a vymazlených jídel. Děkuji za recept a držím palce na další dobré a pěkně popsané recepty.

  37. Milá Fló.
    Díky za recept. Já ji také občas dělám, ale česnek musím v polévce převařit.
    Je to od tebe milé připomenutí receptu v tomto střídavém počasí, kdy nás česnečka opravdu nakopne a povzbudí. Přejí krásný a požehnaný rok 2020 celé tvojí rodině.

  38. Slavěna says:

    Milá Florentýnko
    Děkuji za inspiraci, česnečku vařím hrozně ráda a nejvíc ze slitých brambor . Opožděně Vše krásné v Novém roce

  39. Milá Flo, vše nejlepší v Novém roce i všem ostatním. Do tohoto počasí je česnečka nejlepší recept, děkuji. Eva

  40. Česnečku mám velmi ráda, dělám ji hodně podobně jako ty, ovšem bez tvarůžků, ty já nemusím, ahoj.

  41. Jiří says:

    Paní Florentýnko, teď si ji udělám poprvé, co vařím sám sobě ………….

  42. tak to je naše zamilovaná… když člověk přijde promrzlý po výšlapu, přijde vždycky vhod 🙂 prolisovaný česnek, majoránka, trochu pepře, rozkvedlané vajíčko, trochu miso pasty, někdy nastrouhaná gouda či Gran Moravia…zalít vroucí vodou, chlebové krutonky 😉 mňam…možná kvůli ní zajdu dobrovolně namrznout 🙂

  43. Milá Florentýnko,
    Do Nového roku přeji pevné zdraví a štěstí.
    Na Vánoce jsem dostala tvé kuchařky Snídaně u Florentýny a Večeře u Florentýny.
    I když vařím takových 40 let, jsem nadšená, tak hezky a vtipně napsané kuchařky,jsou skvělé. Jelikož mám ještě na zahradě mangold, tak jsem vyzkoušela recepty s mangoldem a moc nám chutnaly, tento týden jsem vařila z dýně – dýňové lívance, dýňové noky a k tomu salátek z mangoldu, teplý čočkový salát s pečenou dýni. Všichni mí strávníci byli moc spokojeni a chutnalo jim úplně všechno. Moc děkuji za tak skvělé recepty a inspiraci . A česnečku uvařím v sobotu.

  44. Krásný nový rok 2020 všem. Unás se česnečka vaříla tak, že se uvařila voda s kmínem,do talíéře se dal utřený česnek se solí , vrchovatá lžíca sádla a starý chleba na krájený na kostičky.Vše se zalilo tím vývarem a pořádně zasypalo pepřem.Už jsem jí nevařila ani nepamatuji, ale je to možná tím že dávám česnek do každý polívky.

  45. Milá Flo,

    česnečku mám moc ráda, vařila se u nás doma velmi podobně. A při tvém opět vtipném úvodním slovu jsem si vzpomněla na jednu scénku ze seriálu Chalupáři. Kdo jste jej viděli, jistě mi dáte za pravdu. V jedné chalupě spolu přebývají bručoun a poněkud brblavý morous z Prahy, pan Huml, a místní starousedlík, veselý, činorodý a laskavý chlapík Bohouš. A Bohouš jenou vaří právě česnečku. Huml zavětří a zeptá se, kolik česneku tam jeho spolubydlící dal. Bohouš upřímně odpoví, že patnáct stroužků. „To jsem nevěděl, že vaříte yperit!“, odfrkne jedovatě a nabroušeně Huml.
    Inu, proti gustu žádný dišputát! :-):-) 🙂
    A napadá mě ještě jedna vzpomínka, a sice na blahou „dobu dřevní“ před cca 15 lety, kdy ještě fungoval v Praze-Řeporyjích hotel a restaurace U české koruny. Vařili zde tzv. „Řeporyjskou česnečku“. Milovala jsem ji. 🙂 Tato polévka samozřejmě obsahovala česnek; a to v míře dosti hojné. 🙂 (Lisovaný, ne krájený, ale na lisu s velkými otvory; a nevařil se v polévce jistě moc dlouho, protože měl stále říz.) Ale také na drobné kostičky nakrájené libové uzené maso, malé množství proužků cibule (nejspíš to byla na plátky nakrájená cibule, následně v polévce povařená), nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a krutonky udělané z opečeného světlého nebo tmavého toustového chleba… Chutě se krásně propojily, česnečka měla grády, zasytila a zahřála. 🙂

    Možná se někomu nebude zdát tak úplně jako venkovská česnečka, ale spíš jako „městská princezna“ (no, byla přece od České koruny, ne? 🙂 ), ale nikdy předtím ani nikdy potom jsem podobnou dobrotu nejedla. 🙂 Škoda, že už je to taková „hudba minulosti“…

    Flo, díky moc za připomenutí, česnečku si určitě doma uděláme. A nejen coby „vyprošťovák“. 🙂

    Dobrý rok 2020 všem
    přeje
    Radka

  46. Milá Flo, jsi moje inspirace a vracím se často k minulým článkům . Přeji Ti do dalšího roku nejen zdraví a pohodu jak se přeje , ale i hodně dobrých nápadů , to přiznávám hlavně ze sobeckých důvodů , těším se na čtvrtky a určitě nejsem sama. Moc zdravím a tak zase ve čtvrtek ahoj. Olga

  47. Šárka Šichorová says:

    Milá Flo vyprošťovák v podobě česnečky ANO. Uznávám však pít s mírou,tím nemyslím pít s občanem Mírou jako někteří z nás proklamují,ale vzdát včas euforii….a tak
    bude pro některé z vás kteří pomyslnou uzdu v podobě ,,pitíčka“ popustili… tato polévka jako lékařská pomoc…..přeji šťastný rok2020

  48. kauerová says:

    Ahoj Flo,
    Tvá česnečka je úžasná, včera jsem ji teprve uvařila, nemá chybu! Díky. Zdena

  49. Jiřina says:

    Ahoj,
    česnečka je úžasná v tom, že jí lze uvařit bez větší přípravy a nákupu velmi rychle.
    Jiřina

  50. Takže na dně polévkového talíře kolečko olomouckých syrečků, přelito vroucí česnečkou podle Florentýny. Tak vypadala naše nedělní polední polévka a bylo to skvělý, skvělý, skvělý!!! Kdo má rád syrečky, ať neváhá a tuhle dokonalost vyzkouší. Přiznávám, že česnečka patří k mým nejméně oblíbeným polévkám, ale takhle se syrečkem už plánuju hodně brzké repete – to je úplně jiný level, o tři patra vyšší než bez něho!!!
    Codo

  51. Gabriela says:

    Zdravím, už aspoň vím co je oukrop :-). Zrovna česneku vařím. Stále se vracím na tyto stránky pro inspiraci.
    Děkuji Gabriela

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close