Slávky pro všechny svátky

Slávky na oslavu svátku Slávky, nebo na oslavu svátku lásky? Anebo prostě pro všechny svátky a všechny lásky?

Hodí se mít po ruce nějaký snadný a přitom romantický recept. Konkrétně pro případy, kdy je důvod slavit uprostřed týdne, ale není čas ani vysedávat po restauracích, natož trávit hodiny v kuchyni.

Kuchařský motiv takového romantikou prodchnutého jídla má být jasný: vzbudit vášeň prostřednictvím chuťových buněk. Tedy nezdržovat se pořizováním nového spodního prádélka, neřešit tři zimní kila navíc a netrávit půl dne běháním po městě sháněním rukodělných pralinek a čerstvých fíků. To všechno se stejně nedá zvládnout ani během pár dní, ani během pár hodin a už vůbec ne během pár minut.

Romantická domácí večeře pro mě znamená jednu svíčku, jeden mísu vařených slávek a jednu milovanou osobu, to všechno přítomno ve stejný okamžik u jednoho jídelního stolu (v posteli tuhle kombinaci rozhodně nezkoušejte, minimálně vypusťte slávky a svíčku – hořet se dá i jinak, než samou láskou).

Slávky na talíři

Slávky patří k jídlům, která u nás rozhodně ještě nestačila zevšednět. Chuťově jsou velmi lahodné a překvapivé, cenově se v neočištěném stavu příliš neliší od kuřecích prsou a pominu-li nudné čištění pod tekoucí vodou, zabere jejich příprava pět minut.

Počítejte s jedním kilogramem živých slávek pro dvě osoby, vyloupané maso z mušlí totiž tvoří sotva pětinu celkové váhy. Spokojte se ale jen s takovými, které nebudou vadit vašemu citlivému nosu. Čerstvé slávky voní po moři, staré zavání rybinou.

Je pravda, že nákup čerstvých slávek umožňují jen velkoobchody typu Marko, online rozvozy potravin anebo speciálky s čerstvými rybami, takže v zapadlých vískách je tento recept zatím pořád ještě z kategorie sci-fi, ale snad mi odpustíte.

Příprava slávek

Doma vysypte slávky do ceníku a pusťte na ně studenou vodu. V tuto chvíli je potřeba slávky důkladně zvenku umýt a zároveň provést první selekci, čili odstranění těch špatných, které už nejsou živé.

slávky umývání

Umyjte nejdřív jen ty, které jsou pevně zavřené. Kartáčkem je zvnějšku důkladně zbavte nečistot.

Pootevřené slávky položte na kuchyňskou linku a rázně na ně poklepejte plochou stranou nože. Ta, která se začne zavírat, je v pořádku a můžete ji také umýt. Když ale zůstane netečně otevřená, vyhoďte ji, protože už velmi pravděpodobně není živá.

V druhém kroku si připravte aromatickou lázeň, ve které slávky uvaříte. Já mám ráda omáčku z cibule, česneku, bílého vína a drcených rajčat, ale možností je tu hodně, včetně asijsky laděného, citronovou trávou ovoněného kokosového mléka.

cibule a česnek pod slávky

Do vroucí omáčky pak vsypete všechny slávky najednou, zasypte bylinkami, pokud nějaké používáte, zavřete za nimi poklici a doslova pár minut počkejte, až se slávky v páře uvaří doměkka. Není třeba míchat, stačí jednou lehce protřepat hrnec. Prostě žádné složité vaření, přesně, jak jsem slibovala.

dušení slávek v hrnci

Po uvaření, tedy než rozdělíte slávky na talíř, je vhodné provést druhou selekci. Tedy odstranit všechny ty, které se v hrnci neotevřely. Ani ty velmi pravděpodobně nejsou jedlé.

udušené slávky

Už jen poslední poznámka, než vás přenechám vaší romantice: Může se vám zdát, že omáčky máte v porovnání s hromadou slávek velmi málo. Při pobytu v hrnci ale škeble pustí šťávu, takže se její množství trochu zvýší.

Proto se slávky obvykle podávají s čerstvou bagetou, kterou si do šťávy budete namáčet, anebo s dušenou rýží.

Kéž tedy vaše vaření proběhne zlehka a jídlo nechť je též lehké, make-up budiž perfektní a scéna dokonalá, ona i on ať plují na stejné myšlenkové vlně, a nechť se nikdo neomezuje tím, jestli právě má svátek nějaký Valentýn nebo nikoli. Kéž byste na následující večer vzpomínali nejen kvůli tomu, co vám bylo později večer pošeptáno do ouška.

 
 

Slávky na víně

Celkový čas: 15 minutes

Množství: 2 porce

Slávky na víně

Suroviny

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 1 větší jarní cibulka
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g drcených rajčat z konzervy nebo rajčatového pyré (passata)
  • 3 snítky petrželové natě
  • špetka soli

Postup

  1. Slávky důkladně očistěte pod tekoucí vodou. Ty, které jsou otevřené a při poklepání se nezavřou, vyhoďte.
  2. Cibuli očistěte, zbavte zavadlých a nejedlých částí a oddělte bílou část od zelené. Bílou část nakrájejte nahrubo, zelenou na tenké plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte taky nahrubo.
  3. Do velkého hrnce nalijte olej, přidejte sůl, bílou část cibule, česnek a začněte zahřívat. Jakmile se zelenina rozvoní a změkne, přilijte víno a přiveďte k varu. Po půl minutě přidejte drcená rajčata a opět uveďte do varu. Naráz přidejte všechny umyté a okapané slávky, zasypte zelenou částí cibulky a petrželovou natí, přiklopte poklicí a dál na silném plameni vařte dvě minuty.
  4. Hrnec neotvírejte, jen s ním trochu zatřepejte, aby se slávky promíchaly. Buďte k nim však mírní. Vařte další minutu nebo dvě, ale ne víc.
  5. Odstavte hrnec, otevřete jej a velkou lžící rozdělte škeble do dvou hlubokých talířů. Přelijte je omáčkou ze dna hrnce (poslední lžíci nebo dvě už nerozdělujte, mohou v ní být drobná zrnka písku).
  6. Podávejte s čerstvým bílým pečivem a mísou určenou jako odkladiště prázdných mušlí.

Poznámky, rady, nápady:


Slávky se jí tak, že pomocí jedné prázdné mušle, kterou uchopíte jako pinzetu, vytahujete maso z vnitřku ostatních slávek. Jedlé je vše, co je uvnitř mušlí. Do neotevřených slávek se nedobývejte, rovnou je vyhazujte, a to do velké mísy určené pro odkládání prázdných vyjedených škeblí. Tu při stolování považujte za naprostou nezbytnost. Milé je také servírování něčeho na otření rukou, případně misky s vodou a plátky citronu pro očištění prstů.


 

 

Join the Conversation

  1. Zuzana says:

    Milá Florentýnko!
    díky za připomenutí našeho oblíbeného letního jídla! Skvělý nápad na romantickou večeři 🙂 Krásné dny a těším se na další dobroty!
    Zuzka

  2. Slávky máme moc rádi a děláme je celkem často. Většinou na belgický způsob: tedy místo rajčat smetana a místo bagety hranolky. Minule je jedly konečně i děti 🙂

  3. Marcela flair says:

    Milá Flo, slávky s mým milovaným mužem jsme si dali jednou v jednom krásném malém pobřežním městečku v Bretani – a ano byla to velká romantika :-). Seděli jsme u stolku venku před restaurací a kochali se pohledem na pidi přístav a úžasné molo se starou lodí a jedním šikovným malířem (musím zkusit dohledat, jak se to místo jmenovalo). Doma jsem si na ně zatím netroufla – hlavně z důvodu, že jsem na ně prostě nenarazila a až tak moc jsem nepátrala, jak a kde je sehnat. Ale láká mě to moc – naše děti jsou dost zvědavé a ochotné ochutnávat nová jídla, takže by to stálo za pokus. V každém případě už vím, který recept pak vyzkouším ;-). Díky! M

    1. Jestli máte možnost Makro, tak tam nás nikdy nezklamaly. A je pravidlo, že se mají jíst v měsících, které končí na -r (anglicky). My jsme je poprvé jedli také ve Francii a v Bretani v krásné malé hospůdce přímo v malém městečku. A perfektní obluha (mladá dívka), se kterou jsme si padli do noty. Hned bych tam jela znovu.

    2. Jelikož bydlím už 40 roků u moře mořské plody děláme velice často, jakýkoliv recept je dobrý ,jenom bych je nedávala zavřené do omáčky, nejlépe je otevřít nasucho v hrnci ,jakmile jsou otevřené a stačí pár minut , dáme je otevřené do mísy a vodu z nich přecedíme a použijeme,pozor může být hodně slaná . Uvidíte že v ní může být nečistota a ta když je dáváte uzavřené do omáčky pochopitelně je pak v omáčce. Takže omýt očistit a otevřít nasucho v hrnci pár minut pod pokličkou a párkrát promíchat vařečkou aby se všechny otevřely .

    3. Taka tvrdím, že nejlíp chutnají u moře (ve Francii) :-).

  4. Výborný nápad, rychlý a chutný recept. Hned mušle zase uvařím.

  5. Ahoj Flo, díky za tvůj zdravý přístup k valentýnskému svátku! Jakožto nemilovník oslizlých potvor z podvodní říše budu muset obloudit svoji milovanou něčím jiným, zřejmě čímsi z rodu pernatého či v lese pobíhavého. S brusinkami 🙂

  6. Ahoj Flo, tak dnešní recept mě rozesmál, hned jak jsem ho viděla v mailu. Ležím doma s otravou z tuňáka, takže si tvůj recept ještě počká, než ho vyzkouším.

    1. Můj tata kdysi po nějakých těch mořských mrchách celej otekl a skončil ve francouzském špitálu. Od té doby musí tatova ryba přinejmenším chrochtat v chlívku 🙂

  7. Milá Flo. Ďakujem za recept na túto úžasnú pochúťku. Počas naśich dovolenkových potuliek po Europe si často dávame práve Slávky, vlastne Les Moulles , hlavne u Chez Leon v Belgii. A teraz – budú u nás doma. ? Recept ma veľmi potešil.

  8. Ladislav says:

    Ahoj všichni přiznám se,že slávky jsem ještě neochutnal a že mořské plody mě moc neberou(od pohledu nejsou přitažlivé),ale nemůžu sklamat Florentýnku a její recept.Určitě vyskouším.

  9. Anna H. says:

    Milá Flo, krásně napsané a recept také někdy určitě vyzkouším.

  10. Ahojte.Slávky jsem jedla jednou a to konzervu.Nic moc a už mně vůbec neláká házet něco živého do vařící vody.Kdysi už moc dávno jsme takhle dělali raky a já měla dojem že je slyším plakat..Tak jim na oslavu dnešního svátku uděluji milost.

  11. Milá Flo,
    o slávkách doma mluvíme už delší dobu! 🙂 Učarovaly nám ve Francii a rádi bychom si je připravili doma. Naše diskuze o nich ale vždy ztroskotají na zásadní otázce: kde vzít (tedy chci říct pěkně řádně koupit) v Čechách dobré čerstvé slávky, aby nebyly zasmrádlé?

  12. Se zájmem jsem si početla, všem přeji zajímavé vaření, ale tentokrát se neúčastním.

  13. Kocourek Bodík says:

    Ačkoliv ryby a mořské potvůrky na talíři miluji, uděluji slávkám milost. Ani Valentýn mě nedonutí k romantickým experimentům. Romantiku si nechám do restaurace někde v italském přístavu …
    V žádném případě to ale neznamená, že by krásné psaní Florentýny – krásné paní upadlo do nemilosti. 🙂

  14. Po týdenní hladovce mě neláká vůbec nic, ale ti, se kterými se o skvostné recepty paní Florentýny dělím, už čekají.
    Neteř si Vaše recepty nesmírně pochvaluje..?

  15. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    mám radost s tohoto receptu, mám rád mořské plody, ale neumím je připravit. Budu rád za další recepty i ze zmrazených surovin. já to mám vždy gumové a bez chuti a proto si to dopřávám jen na dovolené u moře. Jinak souhlasím s tvým názorem na importované a stupidní svátky.

  16. Stáňa Malcová says:

    Milá Flo, zajímavý recept, ale jelikož jsem právě z malé vísky daleko od Makra, nechám si slávky až na léto v Itálii ?

  17. Marcela says:

    Milá Florentýnko, jsem zhruba stejný „milovník“ svátku zamilovaných jako ty. pro mne oslavy na povel moc nejsou, ale recept je báječný. Prostě v jednoduchosti je síla. Díky moc. Marcela

  18. Ano ano. Už jsem zkoušela z tvé kuchařky. Mohu směle doporučit. Prošlo to i u mužské poloviny domácnosti. Ta nicméně ‚ oslizlé potvory‘ přímo vyhledává. Jednoum byl poslán do obchodu pro vajíčka a přitáhl návdavkem i chobotnici a kalamáry…od té doby ho do příslušných hypermarketů samotného pro jistotu nepouštím a o zkroutivších se chapadlech chobotnice po ponoření do vroucí vody se mi ještě občas zdá. Alespoň jsem si ale rozšířila kuchařské obzory a zkusit se má všechno 🙂

  19. Ráda jsem si přečetla něco nového, co neznám a ani neochutnám, všem kdo tyto mořské potvory a plody mají rádi, přeji dobrou chut.

  20. Milujeme tohle jídlo já dělám bez rajčat ale na másle plus olivový olej a nesmí chybět čerstvá citronová šťáva ,nastrouhaná kůra a čerstvá křoupavá veka !!

  21. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, slávky jsem v životě nejedla a ani nevím, kde bych je sehnala ve svém okolí. U nás by toto jídlo nemělo úspěch, nejsme milovníci mořských plodů.

  22. Ilona Kynčlová says:

    Miluju ryby všeho druhu,mořské plody nemám ráda, ale jednou jsem chtěla slávky ochutnat a dala si je v české restauraci, vůbec mně nechutnaly – už nikdy víc. Valentýna nedržíme, mám v únoru narozeniny tak se sejdeme s rodinou,ale letos to musíme odložit – jsem nemocná 🙁

  23. Hezké čtení jako vždy,za to děkuji,ale mořské plodyNE. Těším se na příští čtvrtek.

  24. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko. Mořské plody vypadají nádherně, jsou jistě dobré, ale bohužel na tento recept musím zapomenout, protože můj muž mořské plody nemá rád. Já si je dám občas při návštěvě syna, tam je milují a velmi chutně připravují. Přeji všem kdo je milují dobrou chuť. Přeji hezký víkend. Vlasta

  25. Pavlína says:

    Milá Flo, přestože Valentýna nijak neslavíme, tak celý týden myslím na to, že bych mohla udělat aspoň nějakou pěknou večeři. A dneska přišel tenhle recept. Ty prostě nemáš chybu. Zítra jedeme do Makra. 🙂 Měj se hezky.

  26. Martina says:

    Moc dekuji za super napad na ne zcela obvyklou a pritom uzasne jednoduchou veceri! Rozhodne musim zajet do toho Makra a slavky pripravit. Ackoliv u nas nejsou morske plody zrovna popularni, jak ostatne vyplyva i z komentaru, budu moc rada, kdyz nektery z budoucich ctvrku najdu v mailu recept na nejake dalsi morske dobroty! Zdravim a dekuji! Martina

  27. Zdravím Florentýnku i čtenáře těchto stránek. Valenýna moc neslavíme,ale dobře vím,že tento svátek hodně lidí uznává. Několik let jsem pracovala v květinářství,tak mohu posoudit ,že mladší muži pro kytičky chodili. Ti starší stále preferují MDŽ a skoro všichni naši zákazníci milovali Den matek. Slávky jsem ještě doma nikdy nepřipravovala,ale kalamary už několikrát. Třeba to zkusím… Ahoj Alča

  28. Tak vysypat slávky do ceníku hodně pobavilo. Pak mi došlo, že to má být cedník:-)))
    Mořských plodů se bojím i když ryby mám ráda.

  29. Martina says:

    Flo, děkuji za další skvělý recept. Přítel zkoušel v létě slávky poprvé a moc mu chutnaly. Já jim však i přes víceré snažení nedokážu přijít na chuť. Možná snad jen že bych slávky vyměnila na krevetky 🙂 Ty já teda můžu.

  30. jiří says:

    Ahoj, tady jeden dotaz, ať vidíš, jak recepty můžou chápat lidé s technickým vzděláním a nulovou zkušeností:
    Do vroucí omáčky pak vsypete všechny slávky najednou…
    Technik chápe omáčku jako tekutinu. Ale z tekutin je v ingrediencích jen 0,5 dcl vína a lžíce oleje. Vařit půl deci vína? OK, mám je v kastrolu. Ale to slávky budou úplně „na suchu“. Jak je dostanu „do omáčky“. Vždyť je to prázdný hrnec s trochou vína na dně.. Rád bych to vyzkoušel, na rozdíl od většiny mořské příšery miluji.

  31. Milá Flo, tak to je jeden z mála receptů, který si odpustím, protože ani po tom netoužím, bohužel patřím mezi „nemilovníky“ 🙂 mlžů

  32. Šárka says:

    Florentýnko,
    tak já jsem další z těch co tohle slizké svinstvo fakt nemusí,ochutnala jsem dva kousky
    v nóbl restauraci v Chorvatsku s pár kapkami citronu-nechutnalo to nijak-jen to byla taková guma-spolkla jsem a další už odmítla.Je fakt,že některé národy to mají za ohromnou specialitu např Němci,klidně jich sní 50ks,asi je to pro ně delikatesa.

    1. to, co popisujete byly určitě ústřice, ty se jedí syrové pokapané citronem. A kolikrát je lepší jít do obyčejné hospody. Já jsem zase jedla nejhorší pizzu v lepší restauraci v Římě, a nejlepší v obyčejném bistru v Benátkách.

  33. Ahoj Flo!

    Milujeme s mojí ženou ryby, jíme je častěji než jednou týdně. Také máme rádi kalamáry a krevety, ty si ale připravujeme jen občas..
    Když jsme v zahraničí, tak ochutnáváme místní „speciality“. Slávky, připravené přesně tak jak píšeš Ty, jsme si dali před lety v jižní Francii. V lidové hospodě, kde si to dávalo hodně místních. Snědl jsem je, ale nechutnalo mi to.
    Podruhé je manželka objednala v hotelu v Německu. Jí chutnaly, já jsem nedojedl a celou noc se mi v žaludku chystaly vrátit zpět.
    Další pokus už opakovat nebudu.

  34. Milá Flo,když jsem se začetla do Tvého receotu na svátek zamilovaných,tak jsem zpozorněla.Původně jsem si myslela,že slávky jsou houby,ale když jsem četla dál Tvůj recept na ně a viděla obrázky,tak mi ani moc dobře nebylo,co potom je vařit a jíst-vůbec ne!!!!!!!V naší rodině na tyhle potvory také neletíme.Těším se na další Tvé recepty,doufám že na ty příšery už nikdy!!!!!!!

  35. Tomáš says:

    Díky moc za tu přiomínku. Léta jsem žil na ostrově Man (to je uprostřed Irského moře) a slávky jsem sbíral na několika osvěčených místech. Ale poprvně jsem na ně přišel u kamaráda, který měl statek na severním pobřeží Cornwallu, u bájného Tintagelu. Ale já je dělám opravdu zcela jednoduše, očistit, přesně jak píšeš a pak do suchého hrnce. Nic více doopravdy nepotřebují. Díky za krásné recepty a povídání kolem, je to pochoutka 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close