Kuřecí wrap mnoha podob

Kuřecí wrap považuju za vítězství kuchyně nad karanténou. Není na něj potřeba kynuté pečivo. Schová se do něj spousta zeleniny. Má chuť a úroveň. Dá se jíst skoro pořád dokola, protože má mnoho obměn. A zavzpomínáte si přitom na staré dobré časy, kdy se ještě wrapy mohly konzumovat v bistrech.

Základní rovnice pro kuřecí wrap zní takhle: wrap = tortillová placka + salátové listy + čerstvá zelenina + zálivka + výrazně ochucené a opečené kuřecí maso. Pochopitelně to bude podobně fungovat pro hovězí maso, vepřové maso, krůtí maso, králičí maso, mleté maso, dokonce i pro luštěniny, které dostaly podobu karbanátků či jiných opečených placiček.

Kdybych měla ještě trochu napovědět, dá se takto šikovně spotřebovat i kus dušeného nebo pečeného masa, který zbyl z jiného jídla.

Kuřecí wrap v pěti částech

Co se týká vaření, wrap je a vždycky zůstane taková vtipná kuchařská skládačka jednotlivých chuťových součástek.

kuřecí wrap postup

1. Tortillová placka

Základní vrstvu tvoří tortillová placka. Je to nekynuté pečivo, které se připravuje z pšeničného těsta opékáním v suché pánvi. Domácí recept stojí pár korun; ale pokud se vám nechce vařit, tortillové placky se dají bez problémů sehnat v obchodech s potravinami. Obvykle se nachází v té části, kde se pohromadě vyskytují exotické suroviny z celého světa. Mexický původ jim to předurčil.

(Recept na domácí tortillové placky tu zatím nemám, ale neváhejte si ho vyhledat na internetu, je jich dost a postup je snadný.)

2. Hustá zálivka

Druhá vrstva dodává šťavnatost, tedy vypadá jako hustá, krémová zálivka. Nemusíte si s ní dělat žádné velké starosti. Naprosto dokonale ji zastoupí zakysaná smetana. Pokud si chcete se zálivkou vyhrát, tak tuhle smetanu maličko ochuťte, nabízí se například česnek, oregano, citronová kůra či šťáva, sůl, pepř, chilli, kari, případně i homeopatické množství kečupu.

Podobně dobře funguje i hummus.

3. Salátové listy

Třetí vrstva má čistě výplňovou roli. Do tortilly se toho vejde celkem hodně, a tak ji nemůžete vyplnit pouze masem a zeleninou, ale musíte přidat taky něco, co nažene objem. Pro tyto případy báječně zafunguje ledový salát, hlávkový salát (jen vnitřek, vnější listy jsou moc kožovité) nebo čínské zelí. Prostě křupavé listy s celkem nevýraznou chutí. Stačí je nakrájet na nudličky, víc nepotřebují.

4. Zelenina

Čtvrtá vrstva je zelenina, ideálně ochucená.

V minimálním případě postačí rajčata, papriky nebo okurky nakrájené na kostičky. Chápu, že teď není jejich sezóna, ale žerty stranou, jakákoli zelenina, kterou vaši blízcí sní, se počítá.

V tom lepším případě si pohrajete se sezónní zeleninou a přetvoříte ji na salát. Například vezmete mrkev, nastrouháte ji a zlehka ochutíte citronovou šťávou a medem. Nebo nakrouháte zelí a smícháte s majonézou, mrkví, octem a medem a řeknete, že jste vyrobili improvizovaný zelný coleslaw. Případně si sentimentálně zavzpomínáte na starý dobrý zelný salát, který se dlouhá desetiletí používal coby obloha restauračních talířů. Anebo si přivoláte vzpomínky na poslední dovolenou u moře a ta nakrájená rajčata, papriky a okurku ještě navíc ochutíte olivovým olejem a vinným octem. Tohle je na vás. Berte, co máte rádi a zároveň po ruce, a vyrobte z toho malou misku salátu.

5. Maso

Konečně poslední důležitou vrstvu tvoří maso. Výrazně ochucené, aby se mezi ostatními surovinami neztratilo.

Jestliže máte nějaké zbylé maso ze včerejška, zajásejte a neváhejte ho použít. Pokud nemá omáčku, nakrájejte ho na kostky nebo na nudličky, případně, je-li velmi měkké a šťavnaté, ho vidličkami roztrhejte na vlákna. Ohřejte v pánvi společně s kořením z receptu uvedeného níže a máte hotovo.

Jestliže maso hrdě zbylo i s nějakou omáčkou, nejprve ho vylovte, nakrájejte nožem nebo natrhejte vidličkami, vraťte do omáčky a prohřejte. Omáčky by mělo být jen trochu, asi tak na pokrytí masa, a nebojte se ji ještě trochu zvýraznit kořením. Zbylou omáčku můžete vpašovat do jiných omáček nebo polévek, které se teprve chystáte uvařit.

A jestliže zbylé maso nemáte, zde je můj rychlý a vděčný recept na kuřecí prsa. Můžete použít i stehenní řízky, ale ty budou potřebovat zůstat v pánvi asi o 10 minut déle, aby dostatečně změkly. A dost možná je na tuto dodatečnou dobu budete muset maličko podlít vodou nebo zakrýt poklicí, abyste je nepohřbili žehem.

Jak to složit dohromady

Zahřátou placku si položíte na prkénko nebo na talíř. Uprostřed si představte obdélník, podobně jako vypadá značka zákaz vjezdu z jedné strany. Na tento neexistující obdélník nejprve natřete trochu zálivky, zálivku zasypete salátovými listy, zeleninou a nakonec i masem. Nyní to stačí jen šikovně zabalit dohromady, aby výsledek připomínal váleček a nerozpadal se žádným směrem.

Uděláte to tak, že nejdřív přehnete kraje, které se nachází na kratších stranách obdélníku. Potom teprve začnete z jedné strany zamotávat; stále přitom vznikající váleček kontrolujete a utahujete. Hotové dílo položíte spojem dolů a pokud drží, klidně ho můžete nožem zešikma rozkrojit na dvě naprosto neodolatelné části.

Závěrem: Trocha práce v kuchyni a je z ní hromada jídla. Když si to dobře naplánujete, klidně může zbýt i na zítra a na pozítří.
 

Kuřecí wrap

Množství: 4 porce

Kuřecí wrap

Suroviny

  • 800 g kuřecích prsou nebo vykoštěných stehen
  • 3 lžíce oleje
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička celého koriandru
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • špetka kajenského pepře nebo pálivé papriky
  • špetka sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • K podávání:
  • 4-6 tortillových placek (podle velikosti placek i hladu)
  • 1/4 hlávky ledového salátu, nakrájeného na nudličky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 rajče
  • 1 žlutá paprika
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy
  • špetka soli

Postup

  1. Připravte si směs koření: do hmoždíře vsypte všechno koření a sůl a třete, až se celé kousky koření rozpadnou. Prosejte malým sítkem a do hmoždíře vraťte, co se zachytilo. Postup zopakujte, ale zbytek zachycený v sítku tentokrát vyhoďte.
  2. Z masa odstraňte všechny vnější blanky, zbytky tuku, kostí a chrupavek. Tím směrem, jak vedou svalová vlákna, rozkrojte každý kus na tři nebo čtyři dlouhé nudle. Pak je příčným řezem nakrájejte na 1,5 cm silné kousky. Občas se mohou samovolně rozpadat, ale to neřešte.
  3. Nakrájené maso vhoďte do misky. Přidejte směs koření, 2 lžíce oleje a rozetřený nebo prolisovaný česnek. Citron dobře opláchněte a i s kůrou nakrájejte na osminky. Také je přidejte k masu, vše promíchejte a nechte zatím stát stranou, než si připravíte ostatní části wrapu.
  4. Rajče, papriku a okurku zbavte nejedlých částí, opláchněte, a pak nakrájejte na centimetrové kostičky. Smíchejte s olivovým olejem, octem a solí.
  5. Zbývající, třetí lžíci oleje rozehřejte ve velké pánvi. Přidejte všechno maso včetně citronu a velmi zprudka opékejte. Občas promíchejte, aby postupně zezlátlo ze všech stran, ale zase to s mícháním nepřehánějte, ať má maso dost kontaktu s rozpáleným dnem a dostane šanci se opéct. Po třech minutách vyjměte a vyhoďte citron, svou roli už sehrál.
  6. Během opékání pustí maso trochu šťávy a začne se dusit, to ale vůbec nevadí. Snažte se tekutiny zbavit odpařením na prudkém žáru co nejdřív. Pak ještě dvě až tři minuty opékejte, tentokrát už pozorněji a případně i pozvolněji, aby se něco nepřipálilo. Výsledkem by měla být dozlatova opečená, nesmírně vonící, avšak suchá směs kuřecích nudliček. Prsa budou hotová ve chvíli, kdy se prohřejí a přestanou být růžová uvnitř, víc času nepotřebují. Zjistíte to snadno nakrojením kontrolního vzorku. Stehna naopak budou chtít o pár minut déle, jinak zůstanou tuhá.
  7. Tortillové placky zabalte do vlhké utěrky a takto zabalené nahřejte minutu v mikrovlnce nastavené na plný výkon. Anebo je nebalte, položte všechny najednou do pánve, zakryjte poklicí a opatrně pár minut zahřívejte.
  8. Opečené maso, zeleninový salátek, nakrájené salátové listy, nahřáté placky a zakysanou smetanu rozmístěte strategicky na stůl a nechte vaše drahé a blízké, ať si každý svůj domácí kuřecí wrap zabalí sám. Pochopitelně jim směle můžete jít příkladem.

 
 

Join the Conversation

  1. michaela says:

    děkuji Flo, za inspiraci, tortilove placky mám doma , tak to přijde na řadu co nejdřív.
    a brzy mi asi dojde fantazie co vařit zdravého a ještě bohužel v této době úsporně 🙂

  2. Jani, díky za inspiraci, nějaké kukuřičné placky mám doma a co nejdřív je naplním.
    Taky děkuji za Kuchařky, už dorazily.
    Jana

  3. Jaroslav S. says:

    Zdravím, přeji pohodu i v tyto, dosti hektické dny, nabídku, obsaženou v receptu zcela jistě využiji, už jsem dávno nezkoušel nic nového. Těším se zase na přečtenou v dalších týdnech- Jarda

  4. Marcela flair says:

    Milá Flo, díky za recept. Rovnou jsem si ho vytiskla – myslím, že na něj brzy dojde ;-). Opatruj se, Marcela

  5. Martina says:

    Díky za recept, dnes jsem se na placky dívala ve špajzu a přemýšlela co s nimi. Martina

  6. Kateřina says:

    Moc děkuji za parádní recept,určitě vyzkouším.Mohu se,prosím,zeptat co je to za pánev na fotce,zaujala mě.Ráda bych si takovou pořídila a uvažuji nad f. Fabini nebo nad tou z ikea,která je za 999Kč,ta velká,ale recenze jsou na ní rozporuplné.Moc děkuji a přeji hezký den!

  7. Flo zdravím a děkuji za prima recept. Vyzkouším. Alla

  8. Děkuju!! Placky měli pouze celozrnné, tak budu muset vyrobit, ale jinak je to docela rychlé. Takže vděcné budou kuchařky jak ty začínající, tak ty, co moc času nemají.?

  9. Milá Flo, děkuji za pěkné počtení, prima recept , dětem chválím povedené fotky. Opatrujte se, užívejte čas s rodinou a těšme se na situaci, až všechna omezení odezní.

  10. Věrka says:

    Aha…no výborně. Mám v plánu na víkend upéct sekanou, tak to mleté upravím ještě i do tortily. Děkuji, za inspiraci. Mladí finišují s bytem, bude tam kuchyňář montovat linku a nechce se s nikým potkat, což je jasné, tak jim jen připravím občerstvení. Doufám, že tomu krátké ohřátí v mikrovlnce neuškodí. No, nějak si poradím. Všechno zlé je k něčemu dobré, tak to aspoň do konce března dokončí, když už jsme nucení zůstávat doma.

  11. Pavlína says:

    ? tentokrát jsem byla rychlejší – u nás byly předevčírem ???

  12. Ahoj Flo, dnes jsem ti asi četla myšlenky ?K obědu byl kuřecí wrap. Děkuji za výborné recepty a hlavně pozitivní přístup ?Anna

  13. Martina says:

    Milá Flo, děkuji za super recept?

  14. Hana Mušková says:

    Ahoj Flo,
    dobrá inspirace! Jdu hledat recept na tortily! Opatrujte se.
    Hana

  15. Zuzana says:

    Děkuji za tip, wrap je pro mě jednoduché jídlo pro přípravu na kolejích.
    Dělám jej ale o dost jinak. Používám celozrnnou placku kterou pokladu sýrem a to celé hodím na pár desítek vteřin do mikrovlnky. Sýr se krásně rozpeče a tortila se hezky ohřeje. Pak přidám domácí palivec (pálivá omáčka z rajčat), rukolu – vleze se jí tam spousta, tuňáka z konzervy a slunečnicová semínka, posypu nakrájenou paprikou, případně nakrájenými rajčaty či dalším sýrem a přidám trošku tatarky.
    Kombinace tuňáku s rukolou je neskutečně dobrá, komu vadí její hořkost, může využít polníček.

  16. Ahoj Flo, wrapy dělám dost často, někdy peču placky sama, když pospíchám, tak je koupím, náplně masové, rybí, zeleninové nebo z červené čočky, hodně zeleniny a pak už jen do žaludku. Přeji všem krásný den a držte koronavirus hodně daleko od sebe!

  17. Marcela says:

    Milá Flo,
    děkuji za tip, určitě udělám.
    Je moc fajn, dostávat a pročítat Tvé maily a kuchařky 🙂 M.

  18. Tak to nevypadá věru zle…. jdu do toho….

  19. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    zase jeden neotřelý recept. Děkuji za dobrý nápad.

  20. Miluše Dvořáková says:

    Ahoj Flo, moc ráda si čtu a zkouším recepty, ale na tenhle jsem zrovna chuť neměla… to masíčko super, ale radši si ho dám s bramborem nebo rýži. Měj se fajn MD?

  21. Ahoj Týnko,
    to je skvělý nápad. Vypadá to jednoduše a velmi chutně. V nejbližší době wrap vyzkouším.
    Přeji krásné jaro a další prima nápady.
    Pavel

  22. Milá Flo, to je takový príma lehký letní jídlo. Obvykle dělávám jinou variantu – „čínu“ v palačince, velká dobrota, ale tohle bude bezva změna a bašta. Už to chce jen to teplo venku a šup pod ořešák nebo do pergoly s tvojí tortilou…
    Díky, paráda!
    Codo

  23. Dobrý večer všemi díky za příjemný úvod i recept. Manžel placky nejí, takže udělám kuřecí maso s něčím. Suroviny v receptu slibují dobrou pochutinu. Dík . Jitka

  24. Vyzkoušeno ještě dnes večer. Chutnalo to všem dětem, včetně toho nejvybíravějšíjho. Tohoto teceptu se budu držet. Díky za něj.

  25. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, dobrý nápad, vyzkouším.
    Pokud tě dětičky chtějí nahradit v kuchyni, tak je nech, alespoň si odpočineš. Myslím že nic nezkazí, však mají hodně okoukáno od šikovné maminky, tak hezký víkend. Vlasta

  26. kauerová says:

    Ahoj Flo, děkuji za recept, plněné placky mám velmi ráda, ať jsou jen se zeleninou, nebo s masem. Máš velmi šikovné děti, foto je velmi pěkné. Recept přišel velmi vhod! Mějte se hezky v této náročné době. Zdena

  27. Ahoj Flo, docela jsem v tom zmatku zapomněla, že je čtvrtek ?. Náhodou jsem si včera uložila recept na domácí tortilly ?. Proto mě moc potěšil tvůj recept a hned v sobotu vyzkouším tvůj recept. Děkuji za tvoje stránky ?. Ráda je použiji, hlavně když si nevím rady. A to jsem už něco na vařila. Tvoje buchty, nebo bramborové knedlíky nemají chybu. A tvůj rýžový nákyp jí i můj syn, který sladké nemusí. Moc děkuji. Pavla

  28. Ahoj Flo, mám tvou kuchařku a tyto gyros nudličky v tortile si získaly každého, kdo se vyskytl u našeho stolu a musím je v pravidelných intervalech zařazovat na jídelníček. Jsou prostě skvělé. Díky za Tvé nápady, recepty i milá slova.

  29. Šárka says:

    Ahoj Flo děkuji za prima tip i za poziitivní myšlenky .Hezký víkend.Šárka

  30. Výborná inspirace. Už jsem párkrát zkusil a byl to úžasný úspěch. Dnes si trochu zpestříme jídelníček 🙂

  31. Ladislav says:

    Ahoj všichni od rána přemyšlím jak upravit kuřecí prsa naložená od včerjšího dne a vida recept už je tu.Tortily jsem už dělál tak není problém se do toho pustit.Dík za recept a držte se ono bude zase líp.

  32. Moc zdravím Flo, i všechny ostatní, jen škoda, že u nás v obchodech nemám štěstí na
    tortilly, buď dlouho nebyly, nebo jsou hned vyprodané, sama je občas dělávám s různými náplněmi a víc než ohřáté v mikrovlnce je máme rádi na chvíli ohřáté v grilu.
    Hodně zdraví všem ….

  33. Kocourek Bodík says:

    Vrap není moje parketa. A co děti v karanténě?
    Platí rovnice Bordel v bytě = šťastné dítě!
    V tom případě jsem šťastné dítě, i když už mám několik let po šedesátce …
    🙂
    Zdravím Florentýnu i všechny čtenářky a čtenáře jejího laskavého Povídání o papání.

    1. Kocourek Bodík says:

      Post scriptum: oceňuji tu Fabiniho pánev na snímku a snímky vůbec – těm tvým ratolestem to fotografování jde docela dobře! Palec nahoru!
      🙂 🙂 🙂

  34. Báječné, dnes zbylo od oběda – kuřecí prso, už jsem naložila kousky do koření, skočila koupit zakysanou smetanu a manžel se těší na večeři. Díky za novou a hlavně rychlou inspiraci.

  35. Ahoj všichni a Flo, miluju placky všeho druhu, takže jdu do toho ? Opatrujte se!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close