Lívance bez mouky – a skoro bez výčitek

Lívance bez mouky jsem doposud považovala za krok směrem k bezlepkovému vaření, za vykročení vstříc zdravější stravě a za snahu si věci v kuchyni zkomplikovat.

Ono totiž odmítnout pšeničnou mouku a nahradit ji moukou jinou nemusí vůbec skončit dobře. I když za tím stojí ty nejlepší úmysly.

  • Různé mouky chutnají jinak.
  • Různé mouky potřebují jiné množství tekutiny (obvykle větší). Na zadělání těsta té správné konzistence se proto musí změnit poměry surovin. Někdy nestačí jen přilít vodu nebo mléko, ale taky počítat s jiným množstvím vajec.
  • Různé mouky mají různý podíl lepku. A lepek, byť odmítaný, je často jediný důvod, proč těsto drží nadýchané. Bez něj vznikají placky vhodné například jako obranné štíty.

Klasické cukrářské a pekařské recepty byly prostě vyladěny na pšeničnou mouku, tedy se na ně nemůžeme zlobit, že bez ní nefungují. Totéž by se dalo napsat pro cukr a jeho náhražky jako med, sladké sirupy až po stévii a umělá sladidla.

Zaměňovat bez pohromy se dají v podstatě jen tekutiny. Ve všech ostatních případech by nejprve měla přijít otázka, jakou stavební roli surovina v těstě zastává, a teprve poté může nastat uvážlivá záměna a úprava receptu.

Teď si ještě můžete zkusit zlehka představit, co se stane, když se mouka z receptu vypustí docela.

Řeknu vám to naprosto přesně: katastrofa – až na výjimky. Konkrétně až na ty případy, kde mouka má doprovodnou roli a kde v podstatě jen zahušťuje těsto, aby nebylo příliš řídké. Takto se například z obyčejných palačinek dají udělat palačinky pohankové. A taky je to případ těchto rychlých lívanečků.

Hustotu těsta si tu na starost berou banány a ovesné vločky rozmixované s mlékem a vejcem. Kdybych byla puntičkář, trvala bych na tom, že to je skoro to samé jako použít ovesnou mouku. Ale to už bych nemohla tvrdit, že se jedná o lívance bez mouky, a tak si tedy toto nevhodné pozorování nechám pro sebe. Vy tak učiňte taky, pokud máte v úmyslu šířit tento recept jakožto recept zázračný, protože v něm přece není mouka.

Aby se lívance bez mouky netrhaly v pánvi

Pokud chcete, aby vám vaši milí trhali lívance z rukou, tak se vám nesmí trhat v pánvi. A to si zajistíte dvěma snadnými fintami.

  1. Nedávejte do těsta žádný cukr. Cukr se při opékání lepí. Nalepené těsto se utrhne. Slaďte až na talíři, možností najdete ve své spíži nespočet.
  2. Čím nesoudržnější a řídší a hrubší těsto, tím větší šance, že se utrhne. Proto nejmíň půl hodiny předtím, než na lívance bez mouky dostanete chuť, namočte odměřené množství vloček do odměřeného množství mléka a nechte stát.

Potřebujete se dostat z tohoto stavu:

namáčení vloček na lívance bez mouky

Do tohoto:

vločky po namočení

Namočené vločky nabobtnají, změknou, vcucnou mléko a mnohem líp se rozmixují do těsta.

Pokud budete vařit hned, nechte namočené vločky stát na kuchyňské lince, a rovnou si k nim položte i vejce z lednice, ať stihne vytemperovat. Pokud hodláte lívance dělat k snídani, vločky namočte večer a zavřete do lednice. Tamtéž ponechte i vejce.

Jak rozmixovat těsto

Čímkoli máte po ruce. Nehledejte důvody, že potřebujete nový přístroj. Těsto zvládne rozmixovat jak ponorný mixér, tak samostatný stojící mixér, ovšem nejlíp a nejrychleji ze všeho to jde ve snídaňovém smoothie makeru.

Přeju vám zdravý pocit z mlsání.

Množství je pouze na dvě porce, neváhejte násobit podle chuti a potřeby.
 

Lívance bez mouky

Celkový čas: 45 minutes

Množství: 2 porce (8 ks)

Lívance bez mouky

Suroviny

  • 80 g klasických (tj. nedrcených) ovesných vloček
  • 120 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 většího banánu
  • špetka soli
  • 3 g (1/4 sáčku) prášku do pečiva
  • 1 lžička oleje

Postup

  1. Vločky smíchejte s mlékem a špetkou soli a nechte aspoň 30 minut nabobtnat při pokojové teplotě. Vejce vyjměte z lednice a nechte ho po tu dobu temperovat na kuchyňské lince.
  2. Banán nakrájejte na kolečka a společně s vejcem a práškem do pečiva přidejte k vločkám. Co nejlíp rozmixujte.
  3. Na středně silném žáru rozehřejte nepřilnavou pánev. Vytřete ji olejem, poté do ní nalijte trochu těsta tak, aby se rozteklo na lívaneček velký 8-10 cm. Pokud se vám do pánve vejde lívanců víc najednou, neváhejte tento úkon zopakovat. Opékejte, dokud na horní syrové straně nepopraskají bublinky a těsto nezaschne, teprve potom můžete lívanečky bezpečně otočit a ještě krátce opéct i na druhé straně – bude to trvat sotva třetinu doby, co se opékala strana první.
  4. Hotové lívance skládejte na sebe, potom podávejte přelité medem nebo javorovým sirupem, sypte oříšky a obložte ovocem.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Lucie says:

    Úžasné! Ještě přidat trocha matcha a mám zelené velikonoční bezlepkové lívance k snídani! Děkuji, vyzkouším!

  2. Dobry den, ako by bolo mozne v lievancoch bez muky nahradit vajce? Dakujem 🙂 E.

    1. Evi vejce jako pojivo se dá nahradit mletým lnenym semínkem, nechá se namočit v tekutině, udělá to takový sliz. Jen přesně neporadím poměry, ale můžete tímto směrem zapatrat. Případně já kdysi místo vajíčka používala Vanilkovou hrašku, ale má to pak svoji specifickou chuť;-)

    2. Dobrý den, mám velmi dobrou zkušenost s Vajahitem – https://doplnky-stravy.heureka.cz/topnatur-vajahit-200-g/#

    3. Gabriela says:

      Já jsem našla něco tady https://www.jogoviny.cz/clanky/zdravi/lnene-seminko-nad-zlato-aneb-jak-jsem-upekla-svuj-prvni-quiche
      Jedno vejce nahradit 2 lžičkami drceného lněného semínka, zalít 1/4 hrnek vody a nechat nabobtnat – vznikne gelovitá hmota

    4. Martina says:

      Kamarádka veganka mi kdysi radila použít do koláče místo vejce banán, tady se to vyloženě nabízí. Muffiny mi takhle fungovaly, nic jiného jsem tak nezkoušela.

    5. Ja tenhle recept delam standardne bez vajicka, nicim ho nenahrazuji a drzi to. Dokonce ho nedavam ani do palacinek z jakekoliv jine nez psanicne mouky nebo z jejich mixu, co je zrovna pri ruce, a drzi to taky 🙂

  3. Flo, není to tak dlouho co jsem něco podobného páchala i já:-) vyzvaly mě k tomu: momentální přebytek domácího kefíru a hoooodne zralý banan:-) a experiment byl na světě. Já teda ty vločky suché mixla a pak zalila tekutinou a nechala odstát:+) prdopec mě nenapadlo pridat:+) udělala jsem si na to omáčku z lesních plodů a úspěch zaručen:+))

  4. Brent says:

    MILA FLO,

    TVUJ RECEPT JE VELMI NAPADITY. ZKUSIME HO. DEKUJEME ZA TVOJI ODVAHU NAVRHNOUT JIDLO, KTERE MUZE – MOZNA- PRIPRAVIT I NASE MALA VNUCKA.

    BRENT

  5. Martina says:

    Milá Flo, děkuji za nápaditý recept, mohu se zeptat, zda je možné připravit třeba večer a ráno udělat k snídani‘? U Tvého receptu na klasické palačinky to doporučuješ. Děkuji moc a už se těším na další e-mail.

    1. Milena says:

      Milá Marti, hodně podobné lívanečky dělám. Když nějaké zůstanou, vychladlé uložím do lednice a později ohřeji v mikrovlnce. Není v tom problém.

  6. Super nápad! Díky, opatruj se

  7. Kristina says:

    Milá Flo.
    Moc děkuju za úžasné nápady. Určitě vyzkouším.

  8. Kristina says:

    Ještě jsem se chtěla zeptat, zda lze použít i jemné ovesné vločky…

  9. To vypadá dost dobře!!
    Jídla z vloček jsou bezva, tohle musím vyzkoušet taky.
    Díky Flo a nepodléhejme zbytečným depresím z omezení pohybu.
    No bóže, tak poprvé za naše životy nám něco na chvíli přistříhlo křidýlka.
    Snad nejsme takoví poserové, abysme si s tím neporadili. Jen nebýt líní, že :-)))
    Na ty vločkovo banánový lívance se už fakt těším.
    Codo

  10. Marcela Lukešová says:

    Už se moc těším až je zkusím, díky

  11. Ahoj Flo, úžasný recept, pokud bych měla doma banány, hned bych vařila a ukojila své chutové pohárky, zdravím a přeji krásný slunečný den.

  12. Magdaléna Jacková says:

    Hm, to vypadá dobře! Pošlu to kamarádce, která má celiakii, takže asi nesmí ani oves – ale snad by to mohlo jít si pohankovými nebo jáhlovými vločkami?

  13. Danča says:

    Škoda že doma momentálně banány nemáme a nakupovat teď chodíme jen jednou týdně…ale aspoň vím, co bude v neděli k snídani 😀 moc děkuji za tip a recept, vypadá božsky 🙂 Krásný den a držte se, Danča

  14. Saša says:

    Děkuju moc, i za kamarádku, jejíž dcerka mouku nesmí…myslím, že i ostatní ocení.

  15. Jára says:

    Vypadají super! Děkuji a opatruj se!❤️

  16. Marcela says:

    Vypadá to velmi slibně , určitě vyzkoušíme. M.

  17. Marie says:

    Recept je super, já používám namočené ovesné vločky místo mouky i do těsta na bramboráky, jsou výborné.

    1. Kocourek Bodík says:

      Jste moje krevní skupina!
      Jen místo ovesných vloček v bramborácích oblibuji žitné vločky.
      Jsou tak trochu rustikálnější …

  18. Kocourek Bodík says:

    Výtečně! Sladím opatrně trochou práškového steviolu, sypu erníkem (mám vždy k dispozici) zapráším mletou skořicí, přeliji dorůžova přesmaženým máslem, popadnu talíř a prchám do bezpečí …
    Ze snídaňového úkrytu vylézám zásadně s dokonale vylízaným talířem.

  19. Lucie says:

    Super recept. Bude těžké vyhodnotit, jestli jsou lepší dýňové nebo banánové. každopádně změna vítána. Ještě k tomu zapojování dětí a mladistvých do kuchyně. U nás platí nepsané pravidlo, že kdo vaří, neuklízí kuchyň a naopak. Hned je těch zájemců o vaření víc! 🙂 A překvapivě po nějaké době raději umývají nádobí (i do myčky se nádobí nedostává samo – kdo by to byl řek?), než vaří.

  20. stepanka says:

    Díky za připomenutí! My to tedy nemáme tak úhledné a děláme to jako palačinky, ale pro ty, kdo nemůžou vločky by to mohlo být řešení: rozmixovat zralý banán a dvě vejce, smažit jako palačinky. nic jiného nepřidáváme, komu to je málo sladké, dá si na to na talíři med.

  21. Ahoj Florentýnko,
    tvoje nápady jsou úžasné. Hned zítra si je s manželem uděláme k odpolednímu kafíčku. Měj se krásně, opatruj a drž se ,ať se ve zdraví dožijeme konce karantény. Moc tě zdravím.Jana ?.

  22. Martina says:

    Moji rodiče (hlavně táta) dělávají ovesné lívance bez banánů a bez prášku, ale trochu mouky tam myslím patří. A nemixují těsto. Každopádně tohle zní taky dobře, musím vyzkoušet. Mohly by z toho být i vafle?

    1. Dala bych tomu šanci, vafle by z toho vyjít mohly.

  23. Ivana says:

    Zní to fakt dobře. Už se na ně těším. Přeji krásný den. Ivča

  24. Soňa says:

    Milá Flo,

    děkuji moc – lívance jsou moje oblíbené jídlo a bez mouky je to úplná nádhera.
    Ještě dotaz: povede se to i bez banánu, příp. dá se banán něčím nahradit?
    Já totiž banány z ekologického přesvědčení nekupuju…

    Díky a moc zdravím,
    Soňa

    1. Soňo, já myslím, že třeba husté jablečné pyré nebo dýňové pyré by mohlo zafungovat taky.

  25. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    opět jeden zajímavý recept na lívance. Musím to vyzkoušet. Jinak mám moc rád palačinky, ty hodně tenké a přímo z pánve dokud jsou křupavé.

  26. Soňa says:

    Užasné, určitě vyzkouším. Diky Soňa

  27. Pavel says:

    Milá Florentýnko,
    to jsi mě tedy dostala. Sladké to je moje. Skočil jsem na Tvůj recept jako vosa na bonbón. Hned zítra kupuji banány a jdu do toho. Alespoň si osladím svůj poustevnický život.
    Přeji krásné a úspěšné dny. Pavel

  28. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, díky za skvělý recept, ráda vyzkouším.
    Hezký víkend. Vlasta

  29. JITKA says:

    Vnoučata milujou palačinky i lívanečky,hned jak se na nás přijedou podívat tak si spolu zavaříme.Děkuji za nápad,přejeme všem pevné zdraví,držte se JITKA

  30. Už se milá Flo těším na tu dobrotu a na to co mi řeknou ostatní. Příjemná změna u nás doma.
    Opatruj se. Jana

  31. Verula says:

    Milá Flo, díky moc za tento recept. Banánových lívanců už jsem vyzkoušela nespočet, včetně veganských. Ale teprve tento Tvůj funguje! Právě jsme si je s dětmi udělali k snídani, super!

  32. Kateřina says:

    Zdravím Florentýnko,

    jak moc velkou roli hraje kypřící prášek v těstech na lívance? Nedělá mi moc dobře.
    Dá se úplně vynechat, případně místo toho použít sníh z vaječného bílku?

    Děkuji.

    Káťa

    1. Káťo, s tím bílkem by to mohlo vyjít. Jen ho pro jistotu zpevni aspoň lžičkou cukru (koukni třeba do nějakých článků o piškotovém těstě tady na blogu, pokud tápeš). Vím, že jsem psala, že cukr se lepí, ale tady je potřeba jednomu požadavku opatrně ustoupit ve prospěch druhého.

  33. Ladislav says:

    Ahoj všichni a držte se.Lívance z otrub zrovna nemusím,ale kvuli manželky vyskouším ta je má ráda.

  34. Pavla says:

    Zdravím všechny .A určitě se pokusím .Vločky přidávám i do domácího chleba.Tak pevné zdraví a dobré nálady kterou podporuje i dobré jídlo a dobré a zdravé podporuje i imunitu

  35. Petra says:

    Ahoj, děkuji za recept, do lívanců jsem vždy přidávala jemné ovesné vločky, ale veškerou mouku jsem si netroufla nahradit. Vlastně mě ani nenapadlo, že to jde. Takže díky za podnět. Ovesné vločky mám hodně ráda. Petra

  36. Patrícia says:

    Dnes som vyskúšala. Pomer x 3, len vajíčka som dala 2. Sú naozaj výborné. Netreba ani olej na panvicu a na strednej teplote sú raz dva hotové. Škoda, že neviem pridať obrázok:). Už len čakám, kedy sa zobudí rodina! Flo, prajem ešte veľa nápadov, aby si nás aj naďalej inšpirovala.

  37. Šárka Šichorová says:

    Takové recepty vítám milá Flo a banánové lívance mám ráda často tyto opékám.Kdo je ale nezná bude mile překvapen jak dobré jsou.Šárka

  38. Michal says:

    Snídaňový smoothie maker… to je něco sprostého? 🙂 Ještě že tam píšete, že není důvod pořizovat nové přístroje – jakožto sám žijící muž bych takovouhle věc neužil, leda by to byl beer maker 🙂

    Ale zajímavý recept to je, o tom žádná, výhledově zřejmě vyzkouším. Vločky jsme sice za mého dětství měli doma zaškatulkované jako krmivo pro králíky, stejně jako kroupy se dávaly slepicím, ale tak proč nezkusit něco nového 🙂

  39. Elena says:

    Oh, tie su uzasne! odkedy som tento recept nasla, neboli jedine ranajky bez lievancov <3
    Vobec nechapem, ako som doteraz bez nich mohla zit :DDDD
    tlieskam!

  40. Mám alergii na lepek, takže používám bezlepkové ovesné vločky a tuhle jsem tam omylem zapomněla dát vejce a také byly výborné! Prostě úžasná varianta pro nás alergiky a zdravá varianta lívanců pro nealergiky:)

  41. Skvelý recept, ďakujem určite skúsim 👏👏

  42. Vladimír says:

    Moje žena miluje banány, tak jí udělám radost. Vločky s ovocem a oříšky připravuji často večer ke konzumaci na ráno a palačinky dělám prý dost dobře, takže žádný problém.
    Přeji příjemné léto a radost ze života!!

  43. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za připomenutí tohoto receptu.

  44. Věrka says:

    Úůůůžasné!

  45. Děkuji za úžasný recept

  46. Dobry den,
    dekuji za skvely tip! Dnes byla opet vecna otazka Co bude k veceri? a koukam… par starsich bananu, vlocky mam… 4x jsem znasobila davku a skoro nestacilo 🤣 dekuji!

  47. Dáša says:

    Milá Florentýno,
    Především ti chci popřát,aby sis užila zasloužené volno, načerpala energii a inspiraci pro další pravidelné emailové recepty,na které se myslím těšíme všichni v klubu.
    Preji

  48. Dobrý den,

    já dávám místo banánů hrušky – výborné.
    6 žloutků, 50gr cukru, 1/2 l mléka, 24 dkg polohrubé mouky, 60 dkg oloupaných nahrubo nastrouhaných hrušek, sůl, sníh z 6 bílků.
    Možná by šla i zdravější verze.

  49. Blanka C says:

    Diky za recept, Florentynko.
    Tu bezlepkovou variantu posilam dceri, tu klasickou vyzkousim hned v sobotu, jen musim koupit banany.
    Hezke odpocinkove leto.

  50. Blanka says:

    Ale to jste se mi krásně trefila. Včera jsem pekla sušenky vločky + banán a dnes tu vidím u vás palačinky. Super! Rozhodně vyzkouším. Držím basu s maminkou v hubnoucím režimu a toto je ideální jídlo a ovoce máme na zahradě. Díky.

  51. Šárka says:

    V různých podobách vločky používám a jsou výživné a všestranné použitelné ale takto s banánem jsem ještě nezkusila.. Je to dobrý tip na snídani. Děkuji za recept milá Flo. Šárka

  52. Hedvika says:

    Moc díky za recept, doma jsme se shodli, že lívance byly dokonalé. Rozhodně jsem je nedělala naposledy. Opravdu lahoda!

  53. Jarka says:

    Milá Florentýno,
    přeji hezké léto, odpočinek a načerpání energie. Lívance určitě vyzkouším. Moc děkuji za recept. Jarka

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close