Čokoládové bábovičky a jednoduchá čokoládová poleva

Čokoládové bábovičky jsem chtěla zkusit už od té doby, co jsem si na ně pořídila formu. Jenomže vždycky se našlo něco důležitějšího, co dostalo v troubě přednost. Až teď, když jsem hledala něco pěkného na oslavu šestiletého výročí E-mailového klubu Kuchařky pro dceru, konečně přišly na svět.

Peču sladké nejvýš jednou týdně a i tak mám pocit, že to je až moc. Sladké pečení vnímám jenom jako nástavbu nad vařením běžného jídla, protože základem je se nejdřív hodnotně najíst, zatímco dezert je nepovinný přídavek. Ale teď je třeba slavit šestileté výročí, i když je to uprostřed týdne, takže vám láskyplně nabídnu tyhle čokoládové bábovičky i s naprosto snadnou čokoládovou polevou, kterou neváhám použít třeba i na velikonočního beránka. Budete se smát, jak je to s ní jednoduché.

Čokoládové bábovičky

Tyhle čokoládové bábovičky jsem pekla z třeného těsta, které používám na bábovku nebo na zmíněného beránka. Třené těsto má jenom maličkaté bublinky a vyžaduje usilovné tření a šlehání. Díky tomu se obejde bez prášku do pečiva, takže těsto chutná po použitých surovinách, nikoli po kypřidle.

Základem třeného těsta je máslo utřené s cukrem a později i se žloutky do pěkné nadýchané světlé pěny. Pokud si nepřejete, aby vám u toho upadla ruka s vařečkou, nejlépe se tření děje v robotu. Po přidání mouky a mléka do těsta se nakonec opatrně vmíchá sníh.

Třené těsto zvětší v troubě svůj objem jen málo, ani ne na dvojnásobek. Peče se spíš zvolna. Jestliže středně vyhřátá trouba obnáší 180 stupňů, tak třené těsto chce o něco méně, zhruba 150-160 stupňů (teplota se ve všech receptech stanovuje zásadně bez horkovzduchu, tedy pokud ho chcete zapnout, musíte ubrat 15-20 stupňů a dost možná i zkrátit čas o 5-10 minut).

Třené těsto je nejlepší až na druhý den, kdy zvláční a ztratí svou sladkou výraznost. Proto mi vyhovuje na dezerty, které nechci dělat v den oslavy, ale ráda bych si je nachystala v klidu předem.

Všechny podrobnosti o tom, co je třené těsto zač, si můžete přečíst v mém článku o bábovce zde:
Mramorová bábovka.

čokoládové bábovičky po upečení

Na jak velké formičky je tenhle recept?

Já sice vlastním formu na šest báboviček, ale třeba máte doma jinou, která čítá jen čtyři. Nebo máte bábovičky jinak tvarované a tedy i jinak velké a přesto byste chtěli recept použít.

Je to jednoduché. Stačí změřit objem formiček. U mých šesti stejných jsem snadno zjistila, že jedna pojme 150 ml vody, což krát šest dává celkových 900 ml.

Pro přepočet receptu platí:

Na každých 500 ml objemu vystačí suroviny z receptu přepočtené na jedno vajíčko.

U mých 900 ml se nejvíc blížím přepočtu na dvě vejce. Podrobněji jsem přepočet u třeného těsta vysvětlovala právě na formě velikončního beránka, neboť ty bývají velmi rozdílné.

Více tedy zde: Velikonoční beránek

Jestliže si naměříte objem jiný, neváhejte použít trojčlenku, protože přesně pro tyto případy jsme se ji na základce učili.

čokoládové bábovičky po polití polevou

Jednoduchá čokoládová poleva

Konečně se dostávám k tomu nejlepšímu, co tyto čokoládové bábovičky doprovází.

Úkol zní: jak libovolnou tabulku čokolády přemluvit, aby se nechala bez žmolků a hrudek přenést na povrch dezertu? Jak zabránit popraskání po zatuhnutí a neplechám při krájení?

Chce to lžíci olivového oleje.

Opravdu. Lžíce oleje udělá s rozpouštěnou čokoládou větší divy, než lžíce másla nebo sádla. Navíc si můžete množství oleje upravovat, jak je libo.

Někdy třeba použijete jenom lžičku oleje na 50 g čokolády, protože budete chtít, aby poleva zatuhla co nejdřív. Jindy lžíci a půl, protože si přejete, aby poleva zůstala lesklá a polotekutá a ne zcela ztuhlá až do druhého dne.

Postupujte tak, že do nejmenšího rendlíčku, který máte, nalijete olej, do něj přihodíte rozlámanou čokoládu a začnete opravdu pomaličku a zvolna rozpouštět. I při nejmenším výkonu plotýnky budete stále míchat, aby se čokoláda nemohla ani náznakem připálit nebo zahřát příliš, to z ní umí udělat hrudkovitou a nedobrou věc. Během minuty nebo dvou se čokoláda rozpustí a spojí s olejem, načež ji můžete ležérně nalít tam, kam potřebujete.

Trojkombinace olej, mírné teplo a neustálé míchání zajistí výbornou polevu. Pokud neumíte váš sporák přesvědčit, aby byl jemný a citlivý, použijte na rozpouštění čokolády vodní lázeň.

Hustší poleva se dá nalévat a roztírat štetcem, přičemž ihned nestéká pryč – to je sympatické zejména pro beránka, kterému se nedá poleva jiným způsobem dost dobře vpravit například pod bradu. Řidší poleva je zase skvělá třeba na tyto čokoládové bábovičky, protože vypadá jako právě nalitá na dezert i po 24 hodinách.

čokoládové bábovičky recept

A teď už vás nechám na pospas receptu.
 

Čokoládové bábovičky a jednoduchá čokoládová poleva

Celkový čas: 1 hour

Množství: 6 kousků

Suroviny

    Na těsto
  • 80 g másla pokojové teploty
  • 140 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 2 vejce rozdělená na bílky a žloutky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 15 g práškového kakaa
  • 80 ml mléka
  • Na vymazání formy
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • Na polevu
  • 50 g hořké čokolády
  • 10 ml olivového oleje

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 150 stupňů. Formičky vymažte zpola rozpuštěným máslem, nejlépe to jde štětcem, abyste se dostali do všech malých záhybů. Pokud nemáte krásně nepřilnavou formu, ještě vše vysypte hrubou moukou. Zbytek mouky vytřepte pryč.
  2. Máslo, sůl a polovinu cukru míchejte v kuchyňském robotu s třecím nástavcem 5-10 minut při střední rychlosti, až vznikne světlá, nadýchaná pěna s viditelně větším objemem, než mělo původně máslo. Postupně do ní, jeden po druhém, přidejte žloutky, každý další až poté, co se předchozí žloutek beze zbytku vstřebal do pěny. Nechte ještě 3 minuty společně míchat a třít.
  3. Metličkou smíchejte prosáté kakao a mouku. Bílky vyšlehejte se špetkou cukru do měkké, bílé, řídké pěny. Postupně přidávejte i zbytek cukru a dál vydržte šlehat nejmíň 5 minut, až vznikne opravdu hustá, pevná sněhová pěna, u které se po vyndání metličky ohýbají dolů špičky jen docela neochotně.
  4. K utřenému máslu postupně na dvě nebo na tři části vařečkou vmíchejte střídavě mouku s kakaem a mléko. Teprve na závěr přidejte tuhý sníh a vařečkou nebo metličkou ho promíchejte s těstem. Zbytečně toto míchání neprotahujte, stačí, než se sníh vstřebá.
  5. Těsto nalijte do připravené formy. Tohle klidně můžete považovat za nejtěžší část postupu, protože trefit se zpola netekoucím, odpadávajícím těstem do malých prohlubní je boj. Nicméně věřím, že brzy přijdete na to, že s lžící to jde nejlíp a s nejmenšími ztrátami.
  6. Vložte do trouby a pečte 35-40 minut. Po 30 minutách začněte bábovičky kontrolovat, jak si vedou - nepatrně pootevřete dvířka a testujte letmým dotykem prstu, zda už těsto zpevnilo a je tedy dost propečené a pružné, nebo zda stále ještě zanechává důlek a propadává se pod tlakem prstu. Podle skutečné teploty trouby a velikosti formy můžete mít dopečeno dřív i později, ale dotyk vám snadno prozradí, jak si momentálně bábovičky stojí.
  7. Vyjměte formu z trouby a nechte 2 minuty odpočinout. Poté přiklopte velkým talířem nebo prkýnkem a obojí najednou převraťte. Opatrně sejměte formu, bábovičky by měly vyklouznout samy. Pokud ne, budete se muset uchýlit k bouchání prkýnkem nebo talířem o linku. Vyklopené bábovičky nechte dalších 5 minut odpočívat, horké těsto je příliš křehké na manipulaci. Pak je opatrně přneste na mřížku, kde se jim bude chladnout lépe, protože se zespodu nezapaří, nenalepí k podkladu a taky se vám budou lépe přelévat polevou.
  8. Vyčkejte úplného vychladnutí, poté připravte polevu. Do kastrůlku odměřte olej a nalámanou čokoládu a velmi zvolna zahřívejte. Stále míchejte, rozpouštějící se čokoláda se snadno spojí s olejem a vytvoří lesklou polevu. Jakmile je vše rozpuštěno, ihned přestaňte polevu zahřívat a lžící ji shora nalijte na bábovičky.
  9. Nejlepší budou na druhý den, ale neváhejte si o tom udělat úsudek sami.

 
 

Join the Conversation

  1. Díky za všechny recepty, používám je velice často a často je taky šířím.. mám je ráda zvláště proto, že jdou do podstaty a pochopím z nich proč se co používá a jaká surovina má svůj úkol v receptu.
    Přemýšlím nad tím, jak je to s různými chutěmi třeného těsta. Jak upravovat poměry surovin, když bych chtěla například přidat ořechy nebo tvaroh.. nebo jinak pozměnit..
    Díky moc za vše ♥️♥️ a vše nejlepší k narozeninám!

  2. Jindřiška Žďárková says:

    Krásné šesté narozeniny.
    Děkuji za recepty, také podle nich vařím i peču.
    Přeji pěkný den.

  3. Jaroslav S. says:

    K narozeninám nám všem přeji vše dobré, rovněž s poděkováním za všechny recepty, nápady a rady, které přijímám a využívám. Bábovičky si nedám /někdy je udělám dětem, vnoučatům a pravnoučatům, až poleví karanténní samota -jen s bábinou/ , sladké je nám na stará kolena zakázáno.
    Přeji hezký den – Jarda

  4. Těším se na každý čtvrtek a mile e-mailové pohlazeni a inspiraci od vás. Vyzkoušela jsem již spoustu receptu s větším či menším úspěchem a tyto bábovičky určitě vyzkousim. Budou se paradne hodit ke dni maminek ? Přeji mnoho dalších úspěšných nápadu a inspirace.

  5. Ďakujem vám za krásne recepty, ktoré podnietili môj čas v kuchyni na novú úroveň. Veľa radosti aj s deťmi zažívame počas pečenia i varenia vašich receptov.
    Všetko najlepšie k narodeninám.

  6. :-))))) ahoj Flo, hezké výročí a obdiv Tobě!!
    Na čokoládové bábovičky mě neužije, ale to neva 🙂 Obdivuji však tvůj optimismus vůči znalostem trojčlenky. Vím zcela bezpečně, že starší generace to (aspoň částečně) dají, ale mladí…chacha! Není to ještě tak dlouho, co jsem učil na střední technické obory a dostat do studentů znalosti převodu jednotek, trojčlenky, procentuální počty a goniometrické funkce se rovnalo divže ne malé maturitě. Leda že by to měli v mobilu… :-))))
    Tak hezké výročí a ještě jednou díky
    C.

    1. Milý pane, patřím už sice také k těm starším a zkušenějším, ale trojčlenku už byste do mého mozku nenarval :-))
      Bábovičky mám jiného rozměru než Týnka, tak si to nějak už spočítám selským rozumem.

    2. Milá Evo, já myslím, že narval…si docela věřím… :-))

  7. Milá Týnko,předně chci poděkovat za recept a následně popřát k 6 narozeninám jen to nejlepší. Nám ostatním ještě hodně tak skvělých receptů.

  8. Milá Florentýnko, děkuji za vše, co jsi mě naučila, mám takový deníček, kde mám poznačené Tvoje návody a vychytávky, tak to výročí pěkně oslav, ať dnes sluníčko svítí jen pro Tebe. S díky Draha

  9. Milá Flo,
    i když jsem starší ročník, patřím k Tvému blogu celkem malou chvíli. Mám moc ráda Tvé popisky a komentáře a těším se vždy na další čtvrtek. Máš všechno vyzkoušené, zdůvodněné a vynikající. Díky za každý nový čtvrtek. Krásné narozeniny 🙂
    Bábovičky upeču v neděli…Jana

  10. KRÁSNÉ NAROZENINY A ÚŽASNOU OSLAVU. Díky Flo za krásné čtení, návody, nápady a „fígle“ do našich kuchyní. Je nám s tebou dobře.

  11. Milá Flo, děkuji za další výborný recept, určitě ho vyzkouším ,s Tvým třeným těstem mám výborné zkušenosti, vždy se povede. K 6 narozeninám vše nejlepší. Eva

  12. Marketa says:

    Dobry den, lze pripravit trene testo i s ghí misto klasickeho masla? (intolerance mleka). Dekuji,Marketa.

  13. Děkuji za tip na rozpouštění čokolády s olivovým olejem.
    Určitě uplatním.

  14. Milá Týnko, moc blahopřeji k výročí a děkuji za všechny ty čtvrtky a i když vše neuvařím, tak fantazie pracuje a dělá blaho i na duši.
    Krásné dny a hodně zdraví celé rodině Maco

  15. Ahoj Flo. Bábovičky vypadají famózně a určitě tak i chutnají. Je nějaká šance, že se o ně neochudíme my nebožáci nevlastnící formičky na minibábovičky, kteří zároveň nemají v kuchyni ani centimetr čtvrteční nazbyt, kde by je mohli v budoucnu ubytovat?

  16. Alžběta says:

    Bábovičky vypadají výborně a k výročí blahoželám.

  17. Milá Florentýnko! Šest let, to už půjdeš do školy – jestlipak už máš školní tašku?
    Tak přijmi blahopřání – a já budu doufat, že se dočkám nejen maturity, ale i Tvé státnice.
    Budu pozorně sledovat Tvé studijní úspěchy… Tak hodně zdaru!!

  18. Milá Flo!

    Už je to delší dobu, kdy jsi psala,že guláš zahušťuješ zásmaškou.I já jsem tuto radu
    vzala za své a zásadně nyní zahušťuji guláš dle tvé rady,protože se mi to velice osvědčilo .Nemám v jídle žádné žmolky z mouky a od rodiny dostávám uznání za chutné jídlo za což vděčím tvé radě.
    Jinak k šestému výročí blahopřeji a přeji hodně úspěchů v další práci pro nás velmi prospěšné .

    Zdraví Eva

  19. Štěpánka says:

    Gratuluji k výročí. Moc děkuji a opatrujte se! Bábovičky jsou k nakousnutí!!

  20. Ahoj Florentyno, to bude mojí malé Florentince určitě chutnat, miluje čokoládu ( říkala sokonade).
    Díky a dávej na sebe pozor

  21. Jéžiš, ty jsou tak krásné! Na bábovičky se tedy okamžitě nevrhnu, ale mám pocit, že je ponesu kolegyním do práce, až budu mít narozeniny. Tedy pokud ta všechna omezení nějak skončí. Jinak si je s ním doma sama. A to by byla určitě škoda se o ně nepodělit.

  22. Zavrtálková Zdena says:

    Moc děkuji za bezva recepty. Hned po přečtení většinou zkouším. Jsem už starší, tak mám čas. Dnešní bábovečky udělám s pravnučku v sobotu. Zdena

  23. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a gratuluji k 6. výročí. Přijmi při této příležitosti i poděkování za spoustu nejen skvělých receptů, ale i neuvěřitelně krásné a vtipné uvedení těchto receptů, protknuté tvými životními zážitky, které jsme s tebou prožívali.
    Děkuji i za dnešní recept, ráda bábovičky udělám na počest našeho výročí.
    Přeji hezký a pohodový víkend.

  24. Veronika says:

    Milá Flo, moc díky za super recepty, nápady a zkušenosti. Vše nej k narozeninám a hodně dalších bezva receptů nám všem ???
    Ps: babovicky určitě přijdou velmi rychle na řadu. Když máš chalupu plnou chlapů… ?

  25. Milá Florentýnko,
    gratuluji Ti k 6letému výročí a děkuji za bezednou studnici Tvých receptů a nápadů.
    Těším se na další. Jana.

  26. Milá Flo ?
    Další určitě skvělý recept do sešitku.
    Už se těším na reakci vnučky, až se zakousne do bábovičky.Takhle půjde palec nahoru ?
    Díky, ať se Ti daří a hodně zdraví celé rodině ? Anna

  27. Iveta Verešová says:

    Připojuji se i já – krásné narozeniny a moc děkuji za všechny recepty. Jsem zaregistrována jen chvíli a moc děkuji za podrobné popisky k receptům. Velmi mi vyhovují. Ještě jednou vše nej, moc zdravíčka a mnoho spokojených pekařek i cukrářek.

  28. Milá Flo, líbí se mi velikost báboviček, myslím si, že je taky někde ještě mám.
    Určitě je najdu a připravím tak skvěle vyhlížející recept. Děkuji Jana

  29. Hana Mušková says:

    Milá Flo,
    moc blahopřeji k výročí a těším se na spostu dalších receptů. Bábovičky určitě vyzkouším!

    Opatruj se. Hana

  30. Milá Florentýno,

    díky za recepty, všechny, rozhodně jsem byla nadšená „zelenou polévkou“ a vůbec vším.

    Přeji Ti k šestému výročí hlavně hodně energie a radosti ze své práce
    a děkuji Ti za radost, kterou recepty přinášejí mně.

  31. Helena says:

    Mila Florentynko
    dekuji hlavne za cokopolevu. Mozna se budes divit, proc zrovna pro toto.
    Neziju v CR, ingredience na cokoliv maji zde jine hodnoty, nez u vas. Je opravdu nekdy rebus vytvorit dle ceskeho receptu to, co potrebuji. Ale budiz. Tato poleva mi prijde snad nejvic podohodova a podobna te, kterou bych chtela.
    Preji uspech ve vsem. Jeste jednou dekuji. Helena from MI

  32. Hana B. says:

    Vše nejlepší k výročí. Bábovičky dnes vyzkouším. Na nákup moc nechodím tak využiji zásoby doma.Hezký den Hana

  33. Gregor says:

    Mnohaja i blahaja lita našej Kuchárke pre… nás všetkých.
    Milá Flo. Netvrdím, že často používam Tvoje recepty, no poctivo ich čítam vždy, keď mi pristanú v mojej schránke.
    V tomto zvláštnom čase, kedy sme všetci zasiahnutí, prajem Tebe a všetkým z Tvojej „stajne“, najmä však pevné zdravie. A dovidenia v lepších časoch.

  34. Markéta says:

    Dobrý den, jde připravit třené těsto i z ghí místo másla? Děkuji za odpověď, Markéta.

  35. Bábovičky budou určitě dobré ale udělala bych jen jednu bábovku velkou,malé nemám,časem zkusím,díky za recept.Zdravím.

  36. Staňa says:

    Moc děkuji za recept na bábovičky, určitě vyzkouším.Přeji hodně zdraví ..

  37. V+ra Gongolová says:

    Mila Flo taky se těším na každý čtvrtek na nějaký jako vždy báječný recept,škoda nemám babovičky jenom takové menší vánoční ale snad ba to taky šlio Taky přejí k výročí a budu se těšit na další recepty pa hezký den

  38. Moc zdravím a přeji Tobě i nám všem ještě hodně společných čtvrtků. Mám prastarou čtyř-formu na bábovičky a tak mám důvod ji opět použít. Dík za inspiraci , snad to dobře spočítám. Všechno dobré všem. Olga

  39. kauerová says:

    Milá Flo, vše nejlepší k výročí a vřelé díky za vše, co pro nás děláš. Jde to vše od „piky“ a hlavně použitelné a dobré.
    Formu na bábovičky nemám, ale mám jiné malé formy, takže těsto se někam vejde.
    Rozpouštění čokolády na vaření se lžící olivového oleje jsem neznala, tak to je vše výborné i k zapamatování.
    Přeji Ti radost a na další prima recepty se těším. Zdena

  40. Libuše says:

    Milá Flo.
    I já se připojuji ke spoustě gratulantů a chci Ti za sebe a za léta s Tebou moc poděkovat.
    Naučila jsi mě toho tolik a dala mi to, co já nemám. Míry a váhy. Já peču opravdu velmi ráda. Miluju to dění v kuchyni a vůni linoucí se celým bytem při čekání na výsledek. Neměřím, nevážím a vše sypu od oka. Mám to tak odkoukané od maminky a babiček a jde mi to úplně samo. Pak ale býval velký probém, když po mě blažení „ochutnavači dobrot“ chtěli přesný a „blbuvzdorný“ recept, co se vždy podaří…
    Ano, býval, ale díky Tobě už léta není. Stačí je odkázat na stránky Kuchařky pro dceru a je to.
    Kdo chce, tak tam všechno potřebné najde a byl by opravdu zázrak, kdyby mu z těch rad a přesně popsaných, dopodrobna vysvětlených postupů něco v hlavičce neulpělo. Za to Ti patří nejen mé velké díky. S láskou Líba

  41. Ladislav says:

    Ahoj všichni,při posledním vážení mé osoby jsem si zakázal všechno sladké a proto tento recept nemůžu,ale přesto si jej ponechám v zásobě.

  42. Milá Flo, gratuluji k výročí 🙂 Dnešní recept je bomba – ovšem bábovičky nemám, bude muset být jedna větší! Ovšem nápad s polevou mne nadchl 🙂

  43. Jarmila Vodičková says:

    Milá Flo,
    gratuluji k výročí.Bábovičky vypadají krásně.Mám silikonovou formičku tak ji aspon
    využiji.
    Hezké dny Jarmila

  44. Šárka Šichorová says:

    Moc gratuluji k výročí a žádám pokračovat dále.Mám silikonové formičky a báječně
    se na tento recept budou hodit,tedy při nějaké příležitosti. Zaujala mne poleva kdy se
    používá olivový olej …vyzkouším. Ahoj Šárka

  45. Jarka z Jihlavy says:

    Milá Flo, Díky za Tvé vždy krásné literární dílo, to je pohlazení po duši, zábava, návod
    i vyzkoušené figly u výborných receptů. Je nám všem s Tebou dobře a tak je jasné, že Ti také všichni píší komentáře, ale nemohou čekat, že zvládneš odepisovat.
    Přestože mám Tvoje kuchařky, stejně nejrychlejší hledání je na tabletu, a hlavně knížky neupatlám. Měj se, drž se a těším se s ostatními na další čtvrtky. Ahoj.

  46. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Děkuji za zajímavý recept. Musím sehnat malé bábovičky. 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close