Vaječná jíška do polévky

Vaječná jíška sice představuje obměnu klasické jíšky, ale přidání vajíčka z ní udělá něco docela jiného. Místo zahuštění způsobí zaujetí.

Jíška vznikne, když se v rozpuštěném a zahřátém tuku nechá osmahnout mouka. Někdy jen chvilku, někdy déle, aby zrezla nebo zhnědla, ve všech případech se tak ale činí proto, aby jíška posléze zahustila nějakou polévku, šťávu nebo omáčku.

Jíška vůbec nedělá jídlo těžké a nestravitelné – těžké a nestravitelné ho dělá její nesprávná příprava nebo použití. Jídla s jíškou působí velmi elegantně, lehce a rozhodně nezatěžují trávicí soustavu, jak se o nich traduje. Pokud si o klasické jíšce chcete přečíst víc, zde jsem se o tom rozepsala velmi doširoka:

Jíška a její použití

Vaječná jíška vypadá, jako kdyby se jednalo o to samé, jako by se původní recept na jíšku jen obohatil o vajíčko.

Skutečně se to tak na první pohled může tvářit, protože nejprve se umíchá klasická jíška a pak se do ní, dokud je horká, přilije rozkvedlané vajíčko, které v teple ztuhne. Ale tady veškerá podobnost s klasickou jíškou končí, protože vaječná jíška rozhodně neslouží k zahuštění. Slouží jen a pouze jako velmi vtipná, velmi jedlá a velmi rychlá zavářka do polévky.

Vaječná jíška jako zavářka do polévky

O vaječné jíšce nikdy neřeknete, že vám hezky zahustila polévku. Zato o ní můžete dlouhé hodiny vyprávět, jak skvěle polévku doplnila jakožto jemná, lehká zavářka.

Ze všeho nejvíc se hodí do vodnatějších a zeleninovějších polévek.

Zejména teď, když se objevují křehčí a šťavnatější druhy zeleniny, ze kterých se dají uvařit polévky rychlé, lehké a jemné, přijde vaječná jíška obzvlášť vhod, neboť je podobně rychlá, lehká a jemná. Za mě se jedná o přelomovou polévku, kterou si vychutnám zejména na kuchařském přelomu zimy a jara (a od té chvíle kdykoli až do podzimu).

Je tu ale jedno ale. Pokud samotná polévka nemá dost vlastní chuti, vaječná jíška to nedohoní a nezachrání, ta jí jen zvýší výživnou hodnotu a míru sytosti. Vařte tedy polévku jako vždycky a vaječnou jíšku považujte za něco navíc. U mě vedou domácí vývary doplněné čerstvou zeleninou a touto vtipnou zavářkou.

Druhy mouky

Vaječná jíška má jednu sympatickou vlastnost. Jelikož jejím účelem není zahustit, nýbrž doplnit strukturu polévky, nemusíte se spoléhat jen na hladkou mouku.

Vyznění vaječné jíšky můžete měnit tím, že vezmete mouku polohrubou nebo hrubou, a já obzvlášť ráda používám místo mouky dětskou krupičku.

Velikost pucků

Jinak než pucky se snad ani kousky vaječné jíšky nazvat nedají. A je jen na vás, jak velké pucky budete chtít v polévce mít.

Ve všech případech to začíná stejně přípravou obyčejné jíšky.

jíška z másla a krupice

Když do zpěněného másla s moukou vlijete rozkvedlané vajíčko a budete míchat, za chvíli se tahle směs pokusí spojit do jednoho chumlu.

jíška po přidání vajíčka

V tuto chvíli je čas kastrol odstavit a vařečkou určit, jak velké kousky z něj zůstanou. Já mám raději drobnější, ale třeba si usmyslíte, že větší vám vyhovují víc, a tak nebudete tolik míchat.

hotová vaječná jíška

Na takto připravenou vaječnou jíšku se nalije vývar nebo klidně i téměř hotová polévka, může se přidat pokrájená syrová nebo na másle opečená zelenina a dál se polévka dovaří jako obvykle.

Vaječným kouskům sluší, když se aspoň deset minut zvolna ve vznikající polévce provaří, což je přesně případ většiny druhů zeleniny. I těm obvykle 10 minut stačí, pokud jsou pokrájené hezky nadrobno, jak se v případě polévek sluší a patří.

Na závěr pak stačí polévku dochutit a můžete podávat.

Abych to shrnula: můžete činit pokusy co do druhu použité mouky i velikosti pucků, a pokud budete mít náladu vyplout do neprozkoumaných kuchařských vod ještě dál, klidně si někdy zkuste pucky osmahnout skoro až dozlatova.

Malou ukázku využití vaječné jíšky přikládám v receptu. Rozpis je pouze na dvě porce a počítá s dětskou krupičkou – případný přepočet i změnu za jiný druh mouky nebo zeleniny zvládnete i o půlnoci a se zavřenýma očima, pokud už nějakou dobu čtete tento blog.
 

Vaječná jíška s polévkou

Celkový čas: 20 minutes

Množství: 2 porce

Vaječná jíška s polévkou

Suroviny

  • 25 g másla
  • 25 g dětské krupičky
  • 1 vajíčko
  • velká špetka soli
  • 600 ml vývaru
  • 100 g celeru nakrájeného na kostičky
  • 100 g mraženého zeleného hrášku
  • sůl na ochucení vývaru (pokud je potřeba)

Postup

  1. Vajíčko vyklepněte do hrníčku, přidejte k němu lžíci vody a špetku soli a vidličkou rozkvedlejte, až nebude patrný rozdíl mezi žloutkem a bílkem.
  2. V kastrolu rozehřejte máslo na středně zahřáté plotýnce a počkejte, až vytvoří pěnu. V tu chvíli do něj přisypte krupičku (nebo mouku) a začněte míchat. Pěnění bude chvíli pokračovat, ale po minutě nebo dvou maličko ustane.
  3. To je ten správný okamžik, kdy je čas přilít připravené vajíčko. Dál asi půl minuty míchejte, až se vše v kastrolu bude chtít spojit do jednoho malého chumlu. Odstavte kastrol a vařečkou tento chumel rozežeňte podle toho, jak velké kusy zavářky chcete v polévce mít. Počítejte s tím, že ne všechny zůstanou pohromadě, dalším vařením se mohou částečně rozpadnout. Já mám proto raději menší velikost.
  4. Kousky vaječné jíšky zalijte vývarem, přidejte nakrájený celer a přiveďte k varu. Ochutnejte, zda je vznikající polévka dost slaná, pokud ne, osolte, jak potřebujete. Poté zvolna a bez výrazného překotného varu vařte 10-12 minut, až celer změkne.
  5. Nakonec do polévky vsypte mražený hrášek a nechte ho v teple povolit. Pokud je mladičký, vůbec nepotřebuje vařit a stačí mu jen prohřát, tak je nejlepší, nejšťavnatější a nejzelenější.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Zdenka Kauerova says:

    Ahoj Flo, prave si pripravuji zelen inu na polevku, takze recept na vajecnou jisku(dosud jsem neznala)mi prisel naramna vhod. Je to zmena v mych polevkach. Dekuji.
    Preji hezke majove dny,Zdenka

  2. Byla jsem zvědavá, co vaječná jíška znamená. Zní to hezky a tak čtu a začíná mi to být povědomé a vidím „pucky“ a těm puckům 🙂 se u nás doma říká „šutrýky“ (jako malé šutry, kamínky) – prý to vzniklo tak, že jako malá jsem nechtěla moc jíst a tak babička vymyslela šutrovku – běžný vývar plný těchto kousků, abych jako že z těch šutrů měla sílu 🙂 no a tak od té doby je u nás šutrovka dalším druhem polévky 🙂

    1. Tak to je nejlepší. Díky ❤️

  3. Milá Flo,
    zeleninovou polívčičku s vaječnou jíškou znám a miluji od dětství. Moje maminka jí říkala „zrukypušťka“ 🙂 protože na tuhle polévku máš suroviny vždycky doma, je levná a moc dobrá. Měj se moc hezky a děkuji za stálou inspiraci. Anička

  4. Eliška says:

    Vaječná jíška je u nás doma, jako zavářka zejména do zeleninových polévek, velice oblíbená. Jen jí říkáme „drchmolky“ . Dokonce ji připravuji ( podle mé babičky) z hrubé krupice, ale jinak je postup stejný. Akorát je potřeba chvilku déle provařit.
    Prostě drchmolková polévka nemá chybu :-).

  5. Tady to vypadá na impozantní sbírku názvů pro tuto polévku. Jsem zvědavá na další 🙂

  6. Bobina says:

    Díky Flo, zrovna dnes mi přišla tvá informace s vaječnou jíškou “jako na zavolanou” ??

  7. My říkáme vaječné jíšce kuřátka nejraději ji máme z krupičky

  8. Úžasný doplněk do polévky!

  9. Klára says:

    U nás doma vaříme „chuchvalkovou“ polévku, kterou dělala už moje babička. Do jíšky rozklepneme celé vajíčko, přidáme špetku soli a pepře a potom mícháme až vzniknou „chuchvalky“. Ty potom vmícháme do polévky, kterou u nás mají nejraději děti.

  10. Takže vaječná jíška je základem báječné polévky mého dětství. Maminka jí řikala minutka, pro rychlou a nenáročnou připravu.Děkuji za vysvětlení milá Florentýno!

  11. Florentýnko, děkuji, výborný tip, jak ozvláštnit polévku.

  12. Tereza says:

    Moje babička říká vaječné jíšce „mráčky“, jíška musí být pěkně do růžova a pak do ní přijde vajíčko. A moje neoblíbenější polévka, když jsem byla malá holka, byla od „mráčková“. Díky za připomenutí, musím jí uvařit.

  13. Pro mne noví ka. To bymbenenaoadlo. Mi. Amica děkuji za pro mne výbornou řadu na začátku do polévky..

  14. Usmívám se na tím škraloupem. Mě jako válečnému dítěti moc chutnal. Pravda je , že bylo jiné mléko. Maminka mléko svařovala a nechala ho pak ve „špajzu“ stydnout. Ona se pod tím škraloupem udělala taková smetanová vrstva a my jsme se se sestrou o ten škraloup praly. Dnes je škraloup je taková jemná blanka k ničemu. Doufám, že vám všem, co škraloupy nesnášíte,není z toho mého povídání špatně.
    Jinak díky za recept, Florentýnko a přeji hezký den.

  15. rozklofané vajíčko mi v polévce vůbec nevadí.docela často ho používám.vaječnou jíšku taky a přidám zeleninu aje to:) to dělám když se mi moc nechce vařit.říkám tomu-polévka líného kuchaře:))

  16. Michaela says:

    Tohle me pred mnoha lety naucila kamaradka a hned jsem si to zamilovala. Moje rozdily jsou v pouziti a v mouce. Do lehce jiskovych polivek pridam jeste tuhle jisku, ale delam ji hustou, respektive sussi a do ni pak to vajicko. Do polevek bez jisky, davam z mouky polohrube. A ty vetsi pusky z hladke mouky davam treba i do testovin!! Testovinovy salat, testoviny jen s maslem. s houbama a porkem atd. Cili bez tekutiny. Skvele, vyzkousej!! 🙂 Hezke cteni vc komentaru, to zaujalo!

  17. Přidávám další název polévky s vejcem a jíškou. U nás na jihu se jí říká hadrová a znám ji od dětství. Jíšku s vajíčkem používám jako zavářku dost často.

  18. Ahoj Flo, u nás se této polévce odnepaměti říká jíšková polévka, protože jíška v ní hraje prim a je jedno, jaká zelenina se k ní přidá. Obvykle třeba jen mrkev. Moje maminka ji dělávala často, je to velmi rychlá verze polévky a přitom výborná a sytá. Máslová chuť je super, určitě doporučuji v tomto případě použít na jíšku právě máslo místo oleje.
    Děkuji za tvou popularizaci této naší polévkové oblíbenkyně.

  19. Hezký den Florentýnko, jako dítě jsem škraloup v mléce nesnášela, dodnes je to pro mě noční můra, zrovna tak vajíčko rozkvedlané v polévce, což moje matka dělala často, moc děkuji za tento Tvůj recept,zrovna jsem přemýšlela nad zítřejší polévkou, ať zase nevařím něco pořád dokola,celer i hrášek mám, takže děkuji za nápad. Přeji krásné májové dny.
    Draha

  20. Mimochodem, děláme ji díky tobě zrovna dnes. Děti ochají, že tu voní babiččina polévka (babička nm odešla nečekaně v létě, každá vzpomínka se teď stále velmi intenzivní). Dnes je v polévce mrkev, řapíkatý celer a baby špenát. Děti tvrdí, že špenát nenávidí a v životě ho nepozřou. Ovšem nakrájený nadrobno do salátu či do polévky ho zbaští a ještě si přidají v domnění, že je to polníček, petrželka, či jiná čerstvá bylinka 🙂

  21. Krásné odpoledne všem!
    Není ta čeština nádherná??? : pucky drchmolky, kuřátka, mráčky atd. atd. a všichni dobře víme, jaká úžasná polívčička vznikne pro mlsné strávníky. Tak jdeme do toho, venku je hezky ať máme rychle uvařeno a můžeme užívat pěkné dny.

  22. Káťa says:

    Milá Florentýno,

    Díky za připomenutí jedné z mých nejoblíbenějších polévek z dětství. Naše maminka ji dělala taky z krupičky, jen tu krupičku nesypala přímo do tuku. Nejprve si na něm podusila nastrouhanou kořenovou zeleninu, na to krupičku a k tomu vajíčko. Zalít vodou, chvíli provařit a dokonalá polévka je na světě. Teď se o to samé snažím já pro své děti. A věřím, že s Tvojí a máminou pomocí to jednou trefím “jako od maminky” 😉

  23. Milá Florentýnko,
    tohle je moje vzpomínka na dětství. Maminka mi vždycky nechala trošku v kastrůlku na ujídání. Protože jsem jako malá trpěla nechutenstvím, byla ráda, že něco jím. Později, když jsem byla sama doma, dělala jsem si to místo oběda.
    Polévku s touto zavářkou milovaly i děti a vnoučata, čímž jsem si připomněla, že je čas ji opět uvařit. A pokud jde o názvy polévky, já jsem jí jako malá říkala brundibárová.
    A škraloup v mléku je také moje noční můra 🙂

  24. Simča S. says:

    Tak můj muž v polévce taky nesnáší rozkvedlané vajíčko, dnes mám v úmyslu polévku uvařit, tak ho zkusím „ošulit“ a udělat malé pucky, které trochu nechám zezlátnout a bude zavářka do polévky hotová. Cha cha – to jsem zvědavá, jestli odhalí, že je to vlastně jen jíškou zamaskované rozkvedlané vajíčko!

  25. Hanka Nápravníková says:

    Milá Flo, díky a jen pro zajímavost – v Podkrkonoší se tomu říká KUDLÁSKY – tedy k obědu bude polívka kudlásková 🙂
    Zdravím z chalupy, hanka

  26. Evelína says:

    Milá Flo, já vařím polévku „z vaječné jíšky“ tak, že osmahnu na másle pokrájenou kořenovou zeleninku, pak přidám hrubou krupici, znovu osmahnu a nakonec vmíchám
    vajíčka. To zaleju vývarem a dovařím. Je to v podstatě zjednodušená obdoba předchozího.

  27. Respekt! Velké díky a zdravé dny… 🙂

  28. Angela says:

    Milá Flo a ostatní kuchařinky, také ráda dělám puckovou polévku, ale trochu jinak. Pucky se tolik nerozvaří a vynikne více chuť másla.
    Takže, udělám světlejší máslovou jíšku a nechám ji trochu vychladnout, aby se vajíčka hned nesrazila. Do vlažné jíšky zamíchám celá vajíčka a utvoří se „knedlík“, Znovu postavím na plotýnku a „knedlík se pomalu začne rozpadat. S ohříváním skončím, podle toho jak velké pucky chci mít.
    Hezký jarní čas Vám všem!

  29. Zdravím Flo,
    s vaječnou jíškou jsi mi udělala velikou radost. Zavzpomínala jsem na svojí maminku, která jí dělávala do „svátečních polévek“ a hned se mi objevila na jazyku ta báječná chuť. I když jí občas dělám, jako od maminky to není…
    Dobrý let… 🙂

  30. Marcela says:

    Děkuji Flo, za dobrý nápad. Vyzkouším. M.

  31. Ahoj Flo, škraloup a vše z máku je moje noční můra z dětství, nejím do dnes, ale polívčičku dělávala moje teta a vždy, když přijela, musela ji vařit. Občas si ji udělám i dnes, když inspirace na vaření vázne. přeji krásný a slunečný květen.

  32. Hezký den Florentýnko,bez tvého komentáře by nebylo povídání celé. Jsem ráda,že tě znám,tedy jen virtuálně,ale to nevadí. Mám fantazii a beru tě jako kamarádku,která má úžasné nápady.
    Škraloup na mléce miloval můj brácha,já ho nemusela. A tak nebyl problém se o hrnec mléka podělit. Jako děti jsme měly mléko domácí. Pak postupem času takové z mlékáren,to už nebylo to samé,ale bylo stále dobré.
    Jíška musela být také domácí,žádná kupovaná,to je výmysl posledních několika let. A do jíšky vajíčko. To dělávala babička,mamka už méně často. Tak jsi mi připomněla čas mého dětství. Jak to děláš?,že máš i v této době nějaký šestý smysl a přičarováváš nám krásné vzpomínky?
    Měj se dobře i tvoje rodina,určitě se učíš s dětmi nebo jim alespoň zkontroluješ úkol co přišel mejlem. Smekám před všemi co mají i jiné povinnosti,než jen o sebe samé.
    A zítra bude polévka s vaječnou jíškou. Alča

  33. Ahoj Flo,toto je polévka mého dětství vařívala nám ji moje babička a říkala jí polévka chudých a my jsme ji milovali a já dodnes.Stojí zato si ji uvařit kdo ji nezná.Věra

  34. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět krásné počteníčko. U nás mák frčí ve velkém, makové koláče a záviny mají přednost před tvarohovými nebo ovocnými. Vajíčkovou jíšku neznám, u nás se nevařila. Polévka vypadá lákavě, kombinaci celer a hrášek jsem ještě nezkoušela. Díky za tip! O víkendu vyzkouším!

  35. Dobrý den paní Florentýnko,
    děkuji za tento recept. Naučila jsem se to dělat před 20-ti lety, když jsem začala chodit s manželem. Říkají tomu KUDLÁSKY a vařila je manželova babička. Vaříme je občas, ale vždycky do štědrovečerní polévky, ať už je rybí nebo zeleninová. Děláme je na pánvičce z hladké mouky, vajíčko klepneme rovnou do jíšky a zavařujeme do hotové polévky stejně jako nočky- ukrajujeme malou lžičkou. Moje babička také něco takového vařila, ale to už si přesně nepamatuji.
    Moc děkujeme za Vaše recepty, už jsme jich hodně vyzkoušeli a jsme velice spokojení. Je skvělé, že jsou všechny vyzkoušené a mají základ v poctivé kuchyni a starých kuchařkách. Také popis je velmi pěkný a podrobný. Dokonce i manžel si u Vás občas hledá.
    Mějte se krásně,
    Lucka

  36. Ahoj Flo, tuto polévku z vaječné jíšky a vepřového vývaru vařívala moje babička. U nás se jí říká „Hacafrnda“. Já si ji před dokončením ještě doplním mraženým hráškem, který nechám v polévce prohřát.

  37. Ahoj Flo polévka s vaječnou jíškou je moc dobrá když se dobře připraví a ten škraloup na mléce nemůžu ani vidět otec si na něm doma pochutnával zvláště i v bílém kafi zato mák je skvělý hlavně v těstě na švestkové koláče nebo na bramborové placky nebo šišky s mákem inu každému chutná něco a doma BY SE MĚLO SNÍST NEBO ALESPON OCHUTNAT VŠE DOBÉ TEDY KROMĚ TOHO ŠKRALOUPU NA MLÉCE TEN OPRAVDU TAKÉ NEMUSÍM..měj se moc hezky ne jen v těchto májových dnech ahoj Jirka

  38. Pavlína says:

    Ahoj, přidávám název do sbírky, u nás se jí říká chundelka 🙂

  39. Alena Boskovicová says:

    Milá Flo, tak dnes jsem víc než souzněla s tvým povídáním. Ten škraloup !! To je děs dodnes. A zavářka do polévky z jíšky je jedna z našich nejoblíbenějších. Znám od dětství a naučila jsem i svoji rodinu. Jenom jsme pro ni nikdy neměli název. Škoda. Tuhle polévku se spoustou zeleniny milujeme. ?
    Dík za dnešní povídání. Jsem moc ráda, že nejsem s tím odporem ke škraloupu sama.?

  40. Mila Flo,
    dekuji za krasne tipy na vareni. Jsem moc rada, ze jsem s tebou v kontaktu. Vzdy ve ctvrtek se tesim na tvuj email. Vajecnou jisku delavam pomerne casto. Varivala ji i moje maminka a nam moc chutna. Rikam ji ztracena jiska.
    A sraloup taky nerada…. Dana

  41. Byla jsem velmi zvědavá, co to ta vaječná jíška bude a nakonec se ukázalo, že je to něco, co znám (a miluju) od dětství. Do sbírky názvu přidávám, že se v naší rodině této polévce říká falešná rybí – asi proto, že když se pucky dostatečně rozmíchají, vypadají jednotlivá zrníčka jako jikry ve vánoční rybí polévce. Jen ji děláváme z hrubé krupice, které tady u nás za mořem není k sehnání, tak ji vyzkouším konečně i z jiných druhů, z čehož jsem měla doteď obavu

  42. Tak k tomu škraloupu musím bohužel přidat pro mne i celer, keříkovým jsem nadšena, ale jinak se mu v polévce nebo i v jiné úpravě vyhýbám. Vajíčkovou jíšku jsem ještě neslyšela ale určitě ji brzo vyzkouším. Takže nemusím očekávat recepty s mákem, to je škoda. Mám ještě ve vzpomínkách makovec mojí babičky, ale manžel mák také nejí, takže ho stejně nebudu péci.

  43. Hana Vlčková says:

    To je vzpomínka na mojí tetu, která jí vařila.

  44. Milá Flo, přiznám se, že o vaječné jíšce jsem nikdy neslyšela a pobavilo mě kolik lidových názvů má. Určitě je dobrá. Já dělám jen vaječné kapání, kdy rozšlehám vajíčko se špetkou soli a zahustím krupičkou, nechám chvíli odstát, zvětší se objem a přes hrubé struhadlo dávám do vařící polévky a když zbude větší hrudka, všichni se o ni perou 🙂
    Hezký máj tobě i všem ostatním.

  45. Tak u nás doma jsme polévce s vaječnou jiškou říkali „ta zdrcnutá“ a děti jí chtěly často. Dochucovala jsem ji drceným kmínem. Vnouček jí má taky moc rád a pojmenoval si jí „kamenovka“. Každý čtvrtek se teším, co přijde za recept a líbí se mi i vtipné povídání. Dekuji

  46. Markéta says:

    Moje tchýně říká této polévce „kondrfálová“. Měli jsme ji v sobotu a byla moc dobrá 🙂
    Kondrfály dělám z hladké mouky. Příště vyzkouším krupičku. Děkuji za inspiraci.

  47. Jiřík says:

    Vaječnou jíšku používám hodně dlouho s tím rozdílem, že na začátku její přípravy do tuku vložím a lehce osmahnu jemně pokrájenou cibuli. Potom teprve dosypu hladkou mouku. Dále stejně jako v receptu. Tímto postupem se zvýší chuť vaječné jíšky. Dobrou chuť.

  48. Mila Flo, zase hezke probuzeni s Tvym napadem, tuto jisku jsem nedelala.Moje tchyne me naucila toto delat s klasicke jisky a ja to mam hrozne rada specielne do uzene polevky, ale s tou krupickou urcite vyzkousim vypada lakave. Dik za dalsi tip, nevim kde beres tolik krasnych napadu. Vzdy mi zpestris ctvrtecni rano. Dik za to , ze tu pro nas jsi. Hezky den EvaK

  49. Veronika says:

    Můj děda říkal krupičce s vajíčkem šusterka (a nejsem si úplně jistá, že to dotáhl až do polévky, myslím, že to večeřel jen tak :-)). My jí říkáme šup šup polívka a vaříme ji celkem často – když nemáme moc nakoupeno, tak vajíčko a zelenina na mrazáku to zachrání 😉 Dělávám z krupičky i hrubé mouky a pucky větší – někdy přidám šafrán, někdy sušené droždí něbo nějakou bylinku – už přímo do knedlíčků, chutnají pak pokaždé trochu jinak.

  50. Flo!!! Tohle dělala moje maminka, já to miloval a po těch létech zapomněl… To je ale krásnej stroj času, díky, určitě a co nejdřív!!! C.

  51. Jana Měcháčková says:

    Já dávám místo mouky strouhanku a zaliji vývarem,např.kuřecím.Do toho nastrouhám zeleninu.Říkáme tomu kuřátková polěvka,

  52. Helena says:

    Zdravím Florentinko a všechny ostatní,
    S vaječnou jíškou jsem se ještě nesetkala, určitě vyzkouším.
    Do zeleninové polévky dělám krupičkové nočky.Do hrnečku s rozšlehaným vajíčkem přidám “ přiměřeně “ krupičky a trochu omastku. Po rozmíchání tvořím lžící přímo do polévky nočky. Pokud mi ujede ruka s krupičkou, jsou nočky tužší, pokud se mi to povede tak akorát jsou z nočků nadýchané obláčky.
    Už několik let polévku nesolím. Používám mix z rozemletého libečku a rozemletého česneku. Vzniklou směs osolím a napěchuji do malých skleniček. Používám celoročně do polévek a všude tam, kde se tato kombinace hodí. Komu česnek vadí, jde to i bez něj.
    Vřele doporučuji vyzkoušet. Všechny vás zdraví Helena

  53. Mdlenka says:

    Milá Flo,
    díky za skvělý polévkový tip. Nejvíc se mi líbí název „drchmolková“.
    Jo a hlásím se do antiškraloup klubu.
    Mletý mák můžu.
    Hezké dny!
    Mdl.

  54. Martina says:

    Tak i já přispěji svojí troškou do mlýna…polévku s vaječnou jíškou vaří mamka a je vždy nedostižně vynikající (ať dělám, co dělám, prostě takovou neuvařím…). Švagr jí nazval Baštů polévka (to podle našeho příjmení) a polévce to už zůstalo. A dnes jsem si uvědomila, že jsem ji už dlooooouho nedělala – to budu muset při nejbližší příležitosti napravit 🙂

  55. Dáša says:

    Milá Florentýno!
    Udělala jsi mi radost s touto polévkou, protože ji znám. Maminka nám ji také vařila a nad ní nebylo. Občas do ní šoupla i houby a to pak měla báječnou chuť. Je pravda, že jsem nepoužívala krupičku, tak to příště zkusím s ní. A co se týče máku, tak ten zase já mohu. Jak na nudlích, tak v buchtách a koláčích. A škraloup? Ten už dnes není, co býval, takže ten chutnat nemůže. Ale z mléka přímo od kravičky, to byla lahoda plná smetany a másla.
    Moc se těším na tvůj další okomentovaný recept, vždy si ráda počtu.
    Měj se prima a i vy všichni ostatní příznivci a hlavně buďte hodně zdrávi !
    Dáša

  56. Veronika says:

    Pridavam dalsi nazev, pokud uz tu nebyl: u nas se ji rika kudrnata ?

  57. Vyzkoušeno s velkým úspěchem, děkuji za recept.

  58. Je to vzpomínka na dobu už hodně dávnou,děkuji za připomenutí JITKA

  59. Zdravím, Flo,
    těší mě, že jsem tady našla povídání o polévce, kterou znám od útlého mládí. Kdysi, ještě za války, si ji prý z nouze vymyslela moje maminka. Tehdy se jí tady, v Sudetech, říkalo podle ní- Marianne suppe. To jen tak na okraj. Držím se do dnes jednoduché, původní receptury. Jíšku osmažit do zrzava (má lepší, výraznější chuť), pak přidat vejce a po sražení vodu. V této fázi nastoupí svoji službu kvrdlík, nebo metlička. Snažím se o malá cucky a zároveň se voda tou „odpadlou“ jíškou trochu zahustí. Pak stačí jen počkat až se provaří, přihodí se pažitka a hotovo. Dobrota je na světě, navíc bleskově hotová. U nás jí říkáme kudrnatá polévka. 🙂

  60. Pavel says:

    Okoukal jsem to od asiatů, je to výborné ale mě se víc líbí přiléhavější název vaječná zavářka než jíška. Zavářka je také zdravěji:))

  61. Nikola says:

    No to je názvů! Moje maminka ji dělá a této jíšce doma říkáme čundrfálky. Je to prostě “polévka s čundrfálky” (nebo spíše “s čundrfálkama”). Asi se o ni budu muset pokusit.

  62. Zuzana says:

    Ahoj Florentyno,
    Musim take pridat jeden nazev. Moje babicka tehle polevce rikala drcana. Ale uvarenou zeleninu (v celku) vyndavala, protoze ji nikdo u nas nechtel jist. Hezkej vikend.? Zuzana

  63. Miroslava says:

    Milá Flo, kdysi dávno mně řekla stará zdravotní sestra , která přišla na mé pracoviště jako záskok z nouze: naučím vás nejlepší polévku na světě: a je to skoro pravda. Desítky let, vždy, když už nevím, kudy kam, udělám osvědčenou polévku s vaječnou jíškou. Nepamatuji se ale, zda sestra dělala jíšku na osmažené cibulce, nebo zda jsem to pozdější „vylepšení“ časem někde pochytila.Vidím, že Ty jíšku na cibulce neděláš. Ale pokud je slabý vývar, cibulka jej zintenzívní. Díky a zdravím. Miroslava

  64. Věrka says:

    Krása! To je retro recept! Miluju tě za tyhle připomínky babiččiných receptů. Hned jdu tuhle polívčičku uvařit, úplně jsem na ni zapomněla.
    Jak mám tendenci pořád něco vylepšovat, tak také dělám cibulový základ jíšky a přidávám droždí a bylinky a pak to vajíčko. Ale to je spíš drožďová zavářka, nicméně ta tvoje retro se mi snad líbí víc. Jen do sbírky pojmenování název nepřidám, u nás žádný nemá. Nu což, tak spoň se vyjádřím k maku, ten můžu, obzvlášť se švestkami u koláčích a štrůdlech mi ladí.
    Ale teď mě napadlo – moje babička dělala bezkonkurenční bramborové šišky s makem a máslem, heboučké, senzační…a děda sladká jídla nerad a říkal tomu „šulánkovo procesí“.
    Tak aspoň tak.
    Posílám všem prvomájovou pusu, mějte se rádi a buďte všichni zdrávi:-*

  65. Ladislav says:

    Ahoj všichni na rozdíl od Florentýny já vejce v polévce mám rád a proto recept na váječnou jíšku musím vyskoušet.Přiznám se,že jsem jí nikdy nedělal a ani neznál.

  66. Moc zdravím Flo a přidávám se k názvům tohoto skvostu. U nás doma se tomu říká hadrová polévka. Já ji naprosto zbožňuji a bude dnes k obědu. Vařit ji budu poprvé. U nás je to tak. Začínám něco vařit a dlouze čtu na mobilu. Pak ohlasím co bude. Manžel se tváří pochybovačně. Říkám, je to podle Kuchařky pro dceru. A tak to jo, to bude dobrý…

  67. Radka says:

    Ahoj Florentynko, tak to máme úplně stejně. Dneska, když už jsem velká ?, tak mák trochu požru, ale když nemusím tak ne. O rotkvedlanym vajíčku v polévce jsem si ve škole myslela, že se do ní kuchařky vysmrkaly, to úplně nesnáším a ze škraloupu bych se asi pozvracela hned, ale polévku jdu v zkoušet. Moc děkuji za tip. Hezký májový den ?

  68. Renata says:

    Milá Flo,
    Pobavila jsem se nejen při tvém článku, ale i při reakcích čtenářů. Tolik zajímavých jmen pro jednu polévku! Tuto jíšku jsem zatím neznala, ale už ji plánuju na víkend. Mák jsem jako dítě neměla ráda, dnes ho občas vezmu na milost. Ale škraloup na mléce, to byla pro mne vždycky mana nebeská, pokud mi ho sestra nevyjedla dřív (omlouvám se všem). Příspěvek o dědovi, který ji nestihl dát do polévky mi ale připomněl jedno jídlo, které mi vařívala babička. Říkala tomu „piproch“ (já vím, že to zní poněkud divně, ale bylo to skvělé). Ingredience jsou velmi podobné. Na másle se osmažila cibulka, pak se zalila mlékem, osolila a přidala se krupice. Než se krupice dovařila, přidalo se vejce a po zhoustnutí se přidala pažitka. Hóódně pažitky. Prostě něco jako krupice na slano, ale hustší. Je vidět, že naše babičky si musely poradit i smálem.
    Přeji všem hezké májové dny.
    Renata

  69. Marika says:

    Ahoj Flo., tak vidíš jak jsme rozdílní. Já miluji vše s mákem a také škraloup. Když jsme byly děti, tak mi je bráškové dávali do hrnku a já jim za to děkovala. Dodnes mi škraloup nevadí. A co se týče vajíčka v polévce, tak to tam dám do vajíčka lžíci ovesných vloček a pak zavařím do polévky a vnučka to nazvala MRŇOUSKY.
    Přeji krásné májové dny i s deštěm.

    1. Kocourek Bodík says:

      A „mrňousci“ jsou spolu s „kuřátky“ též bezva název!

  70. Ahoj Florentýno,
    díky za recept na polévku s vaječnou jíškou. Vyzkouším. Včera jsem dělala podobnou. Plavaly v ní dobroučké pucky. My jim doma nijak neříkali, tak jsem si díky tvému receptu rozšířila svůj kuchyňský slovník. Moje polévka se jmenuje drožďová, protože zákad pucků je droždí + strouhanka + vajíčko. Osmahnu na másle cibulku, přidám droždí – až se pěkně rozpustí a upraží, zasypu strouhankou. Nechám ji zezlátnout, pak tam klepnu vajíčko, nechám ho zdrcnout a míchám jako při smaženici, čímž se vytvoří pucky – malé i větší, jak kdo má rád. Vařečkou všec odškrábnu ode dna hrnce. Zaleju vodou, přidám nakrájenou zeleninu, osolím, opepřím a povařím. Do hotové polévky je dobrá nasekaná petrželka nebo pažitka. Recept jsem se naučila od své pratety, které by letos bylo už 121 let..
    Jinak škraloupy taky odjakživa nemusím. Kamarádka je ale milovala, říkala jim čápi. Mák mám ale moc ráda. Prateta dělávala nakrájené rohlíky spařené horkým mlékem, sypané mákem, říkala tomu „pekařská nemoc“, byla to dobrota.
    Přeji pěkný den a těším ve čtvrtek na další tvůj recept s milým povídáním.
    Eva

  71. Libuše says:

    Ahoj Flo.
    Tuhle polévku mám velmi ráda a jak čtu v komentářích, je to opravdu hodně rozšířená varianta. Děkuji Ti za čtvrteční velmi inspirativní články a recepty. Mám ráda ty krásné příběhy a oživlé vzpomínky na maminky, babičky, tetičky a hlavně prázdniny. Kouzelná doba dětství, kdy jsme ochutnávali jídla různá a zamilovávali se do toho, co se doma moc nevařilo. Baví mě pestrost jazyka českého a originalita pojmenování. Také přřidávám další název. Vlastně hned dva.
    Maminka téhle polévce říkala tisícová a mladší bráška si ji přejmenoval. Pro něj byla prostě milionová.
    Škraloup mi taky není příjemný, ale neomdlím.
    Mák mám ráda. Nejraději nemletý. Třeba ve škvarkových plackách (krásně chroupe) s hrnkem bílé kávy vařené z Melty. Další vzpomínka na babiču i tátu.
    Tak krásný prvomájový den vám všem.

  72. Jiří says:

    Že mne to nenapadlo,ale navadí,hlavní je informace co stojí za to.Jíšku dělám se sádlem,velmi drobně nakrájenou cibulí,osmahnutou na začátek sklovitost a pak tu hladkou mouku přiměřeně.Nejsem kuchař ani vyučený maminkou či manželkou,jsem samouk držící se kuchařek RaJ a dalších včetně té Vaší milá paní Florentýnko.A po dnešním školení tam dám to vajíčko.Děkuji za námět a přeji hezký den.Jiří z Kadaně

  73. Blanka says:

    Ahoj Florentýnko.Vaječnou jíšku znám.Polévku jsem zase dělala trochu jinak,na másle jsem osmahla jakoukoliv zeleninu,co jsem zrovna měla doma,zalila vývarem a pak zavařila vaječnou jíšku.Děti jí milovali.A děkuji za připomenutí,už jsem jí delší dobu nevařila a dostala na ní chut.Krásný den.

  74. Kocourek Bodík says:

    Nejhezčí název pro ty trochu shazovačné názvy „pucky“, „drchmolky“, „šutráky“ a „zrukypušťka“ jsou kuřátka od Jany (30. 4. 2020, 11:01).
    Kuřátka se musí líbit a chutnat každému …
    🙂

  75. Také bych hlasovala pro „kuřátka“, ale i „mrňousci“ či „mráčky“ jsou na misce vah :). Dnes byla k obědu, a FAKT se povedlo! Milá Flo, děkuji za (pro mě) naprosto nový skvělý recept.
    Mmch, kocourku Bodíku, zkusila jsem podle Tvého návodu (https://www.kucharkaprodceru.cz/hovezi-vyvar/) hovězí i kuřecí polévku připravit v troubě přes noc… Už nikdy jinak! Děkuji, že jsi se podělil o recept!
    Hezké a zdravé dny
    🙂

  76. Iveta says:

    Vaječná jíška je pro mě novinka, ani mamka ji nedělá. I když vaří velmi dobře a různé zavářky, tak tuto ne. Já jsem ji dnes zkusila, hrášek v mrazáku nebyl, tak tam přišly zelené fazolky, celer a mrkev. Po polévce se jen zaprášilo a syn hned poznal, že tuhle jsem ještě nevařila. Chutnalo nám všem. Díky za rozšíření obzorů… 😉

  77. Jarka says:

    Florentyno, dámy,
    dělám obdobnou zavářku, jen na rozpálené máslo nadrobím kostku droždí, nechám ho opražit (to je nutné) zasypu hladkou moukou, udělám jíšku, zaklepnu vejcem, vytvořím KUDLÁSKY. Při pražení droždí je nutné větrat. Polévce u nás říkáme drožďová.
    Mák mám ráda, dnes jsem pekla makovou bábovku.
    Jarka

  78. Marie Navrátilová says:

    Milá Flo, teď jsi mi (kromě máku) promluvila z duše. Od dětství zoufale nesnáším škraloupy a vajíčko v polévce, no to v žádném případě. Tak tu jíšku možná zkusím. Možná. Marie

  79. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Tento recept znám více než 60 let a minimálně jednou měsíčně vařím tuto polévku. naučil jsem ji i dceru a vnuci se mohou utlouct. Základem je máslo a nic neošidit. Je to velmi rychlá polévka a velmi dobrá.

  80. Mila Flo,moc dekuji za popis teto jisky,syn ma velmi rad polevky a toto bude zmena,dekuji za vsechny bajecne recepty

  81. irena says:

    To je dobrá vychytávka.Myslím že moje babička ji taky vařila už se tak moc dobe nepamatuji ale díky za připomenutí.Zdravím.

  82. Mila Flo!
    Vďaka za nový recept a mily článok k nemu. Rovnako komentáre sú veľmi mile a podnetne čítanie.
    Vajíčkovu jisku určite vyskúšam, už len po čítaní mám chuťový a čuchový vnem?.
    Tesim sa, že som členkou Tvojho klubu! Podobne, ako písala kolegyňa, manžel vždy chváli jedlo “podľa Florentyny”.
    Mletý mak neznášam, nemlety mám rada, skraloup na mlieku bol v časoch môjho detstva ako hustá smotana, babička mi ho dávala do hrnceka s krystalovym cukrom.
    Tak všetkým prajem dobre varenie, dobre zdravie a Tebe, Flo, tiež veľa inšpirácie a krásny laskyplny máj!
    Jana

  83. Milá Florentýnko,
    tuto vaječnou jíšku dělám velmi ráda, ale dělám ji z hladké mouky, hlavně do mrkvové polévky.Nastrouhanou mrkev zpěním na másle, přidám vývar a chvíli povařím.Potom přidám kouky vaječné jíšky dochutím solí, pepřem a opět povařím.Nakonec posypu nakrájenou potrželkou.Tuto polévku mě naučila maminka , která ji říkala ,,zapražený prd.´´

  84. Lidka says:

    Ahoj Flo,teto polevce se u nas rika strapata. Je to prima rychlovka.
    Zdravi te Lidka

  85. Mirka says:

    Ahoj Flo,

    tuto jíšku znám, dělávala ji babička a mám ji doteď moc ráda.
    Ale i ta rozkvedlaná vejce v zeleninové polévce miluji, ne však už zbytek rodiny.

    Mirka

  86. Milá Flo, ještě jsem žádný komentář k tvým receptům nepřidávala, ale teď musím. Toto je moje nejoblíbenější polévka (zavářka) – říkám jí bleskovka, protože je uvařena i s přípravou za 10 minut. Jíšku dělám ze špaldové mouky má takovou oříškovou chuť a zeleninu nastrouhám na hrubém struhadle takže je vařená hned. Polévku všichni doma milují. Zdravím a přeji krásný květen Hanka

  87. Jitka says:

    Tak u nás jsou to kudlásky. A květáková polévka bez kudlásků u nás neexistuje,

  88. Mockrat diky za tento recept, vzdycky Jsem polevku s pucky milovala, ale to byl recept moJi babicky a ta uz mi ho nestihla zde zanechat.
    Moc diky.
    Jsi skvela

  89. Iveta says:

    Ahoj Flo, zrovna jsem vařila obrovský kastról vývaru (část vždy zamrazím a používám na vaření zrní), když jsem našla tvůj email. Vaječnou jíšku neznám, tak jsem hned vyzkoušela a je vynikající. Použila jsem máslo a hladkou mouku, žiju na Zélandu a dětskou krupičku tu bohužel nenašla. I tak se zdá, že je tahle zavářka těžce navyková hned po prvním užití:) moc děkuju za recept

  90. Lída says:

    Ahoj Flo, poprvé píšu komentář, receptů už jsem vyzkoušela několik, členkou tvého klubu ještě nejsem ani celý rok. Tuto polívku jsem hned vyzkoušela, dost jsem se bála výrazné chuti celeru, ale je to pecka, připomíná mi spíše kedlubnu v polévce a ne celer. Moc dobré, děkuji a právě si tisknu recept na Tiramisu.

  91. Hezký den, tak u nás se přesně téhle polévce říká *Rychlá zakvrdlanda* . Přeji hezký den, Hela

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close