Tiramisu se tváří jako dezert, který musí mít obrovskou tradici. Ale pravda se má tak, že o něm před rokem 1983 nejsou v literatuře žádné zmínky.

Tedy se musíme spolehnout na fámy a ty praví, že tiramisu bylo stvořeno v severní Itálii během první světové války. Ženy ho prý připravovaly jako dárek na rozloučenou pro své muže, kteří byli povoláni do boje.

Ale třeba byla skutečnost mnohem méně romantická a někdo tiramisu ve své kuchyni vymyslel, aby zpracoval výtečnou, ovšem vychladlou italskou kávu a našel upotřebení pro zbytky piškotového korpusu.

Kromě nepopsatelné historie má tiramisu všechno ostatní lehce uchopitelné: jedná se o snadný a celkem rychlý nepečený dezert, kdy se do hranaté mísy vyskládají cukrářské piškoty pokropené kávou a proloží se vrstvami hebkého krému z mascarpone. Nakonec se dílo posype kakaem a nechá odpočinout v lednici, aby piškoty nasákly, krém zpevnil a dal se krájet na kostky.

Obecně vzato, piškoty se dají vrstvit v podstatě s jakýmkoli krémem a pokaždé vznikne dezert, který lze předložit běžným i vzácnějším návštěvám – vzpomeňte například na jablečný dort ztužený pudinkem (přezdívaný též mokrý pes) nebo na jahodový dort se zakysanou smetanou. Proto považuji za svou občansko-kuchařskou povinnost zdůraznt, že tiramisu stojí a padá na použitých surovinách, tedy že bez mascarpone není ani pořádné tiramisu.

tiramisu recept

Co patří do tiramisu

Už při prvním ochutnání tohoto slavného dezertu můžete snadno nabýt dojmu, že použitý krém je cosi zvláštního. Cosi noblesního, nečekaného, důrazného a sebevědomého, ale přitom jemného a subtilního. Prostě úplná Italka.

krém na tiramisu

Krém na tiramisu

Bodejť by ne. V krému se skrývají našlehané bílky, našlehané žloutky s cukrem a to vše dohromady prošlehané s mascarpone. Někdy lze v receptu na krém zahlédnout i šlehačku (čili ušlehanou smetanu ke šlehání), a to jak v zaručeně italských receptech, tak i v našich tuzemských verzích.

Šlehačka má sice vysoký obsah tuku, ale pořád ho obsahuje o třetinu méně, než mascarpone, proto krém paradoxně odlehčí. Plus přinese do směsi další vzduch tím, že je našlehaná. Tak jako tak povinnou součástí receptu šlehačka určitě není.

Ke šlehání bílků, šlehání žloutků a šlehání smetany do krému řeknu asi tolik:

* Bílky hned poté, co vytvoří řídkou pěnu, obohaťte 1-2 lžícemi cukru moučka a teprve pak došlehejte sice do husté, avšak měkké pěny. Když je vyšleháte moc, začne být sníh suchý a tuhý a hůř se spojí se zbytkem krému – bude v něm hrudkovatět a dělat nerozmíchatelné cucky.

* Žloutky šlehehte s cukrem tak dlouho, až je pěna světlá a hustá a jen neochotně stéká z metličky. Trvá to dost dlouho na to, aby stálo za to vzít do akce kuchyňského robota.

šlehání žloutků

* O šlehačce, pokud ji chcete použít, platí totéž, co o sněhu z bílků. Nepřešlehejte ji, stačí, když bude hustá, avšak stále ještě měkká.

Mascarpone

Kdybych vyrovnala suroviny v lednici podle tučnosti, stály by v řadě takto: sádlo, máslo a na třetím místě mascarpone.

Těžko hledat tučnější, ale taky krémovější, hebčí a uspokojivější přísadu do dezertních krémů. Mascarpone chutná jako smetana ze smetany. Mascarpone je třetí a finální stupeň smetany – začíná to smetanou na vaření, pokračuje smetanou na šlehání a končí u mascarpone. Jeho tučnost je obvykle 44 % a chutná přesně jako ztuhlá smetana nebo jako smetanová vrstva na farmářském jogurtu.

Pokud máte rádi logické řady a ve škole vás bavily úkoly typu „doplň čtvrtý člen,“ dám vám podobnou hádanku. Víte, čím by pokračovala posloupnost surovin: smetana na vaření – smetana ke šlehání – mascarpone? Co by byl její čtvrtý člen? Odpověď je pochopitelně máslo.

Takže ačkoli dezert s mascarpone může potěšit zamilované srdce, cévy vedoucí k němu už tolik blahem vrnět nebudou. Tiramisu by nemělo zastávat roli dezertu, který si člověk dá z nudy k odpolední kávě. Je to dezert vyžadující vášeň tak spalující, že vyváží kalorický příjem.

Srážení mascarpone

Vzpomínáte, jak se ze šlehačky snadno může stát máslo, když ji přešleháte? Mascarpone má k máslu ještě blíž než šlehačka, stačí mu tedy mnohem méně tahů metličkou, aby ho přeměna na máslo a podmáslí postihla taky.

[Pozn. pokud přípravu másla ze šlehačky neznáte, ale chtěli byste poznat, psala jsem o tom tady: domácí máslo.]

Nikdy tedy samotné mascarpone nepodrobujte zbytečnému a bezdůvodnému šlehání. Pokud ho jen chcete trochu promíchat, aby povolilo, tak tedy budiž, ale vězte, že do krému na tiramisu ho můžete přidat po lžících z kelímku tak, jak je. Stačí, aby bylo trochu povolené po vyndání z lednice.

To není všechno. Mascarpone obsahuje opravdu spoustu mléčného tuku. Když k rodícímu se krému, který obsahuje mascarpone, přidáte něco studeného z lednice, mléčný tuk zatuhne a oddělí se od zbytku krému v podobě malých hrudek. Vypadá to pak podobně sraženě, jako když se začíná tvořit máslo. Preventivně tedy vždy nechte mascarpone před přípravou krému vytemperovat na kuchyňské lince a ostatní suroviny na krém zrovna tak, ať má všechno stejnou teplotu.

Pokud by se vám náhodou stalo, že se krém studeným šokem srazí, existuje náprava. Sražený krém se musí opatrně a velmi zvolna nahřát a stále přitom promíchávat. Stačí malé prohřátí například v mírné vodní lázni a tuk se rozpustí, čímž se opět spojí se zbytkem surovin. Pak stačí nechat krém zase vychladnout a došlehat.

Sražený krém se taky dá nahřát v mikrovlnce při 15 sekundových intervalech a polovičním výkonu, přičemž po každém čtvrtminutovém nahřátí bude potřebovat důkladně promíchat. Přestat se zahříváním musíte hned, jak se krém stane hladkým.

Piškoty, káva a likér

Piškoty se používají pokud možno ty dlouhé, cukrářské, protože se s nimi jednodušeji pracuje, neboť obsahují více piškotové hmoty.

[Můžete si je upéct i doma, recept mám zde: domácí piškoty.]

Piškoty se skrápí silnou studenou kávou. To v hotovém dezertu vytváří dojem tmavých a světlých vrstev – tmavé kávové piškoty a mezi nimi světlý krém.

vrstvení krému a piškotů na tiramisu

Káva, aby byla v dezertu poznat, by měla být zhruba dvakrát silnější než obvykle. Ale pokud potřebujete vynechat kofein, nebojte se použít bezkofeinovou kávu anebo meltu či žitovku. Uvařte si takovou kávu, jakou pijete běžně, nemusíte hned kupovat moka konvičku nebo běžet do kavárny pro espresso. Klidně vezměte instantní nebo překapávanou, ale jak jsem psala, uvařte ji silnější a nechte ji vychladnout.

Ke kávě se můžete rozhodnout přilít ještě amaretto (italský mandlový likér), ale jde to i bez alkoholu; připouštějí to i oficiální italské recepty. Anebo můžete vrstvu piškotů posypat lehkou vrstvou nastrouhané hořké čokolády, ani to není nápad, který by vznikl v českých kuchyních jako cimrmanovský vylepšovák, ale pochází ze země původu.

Je lepší, když piškoty nejprve narovnáte do mísy a kávou je vydatně potřete, než abyste je v kávě namáčeli. Hůř se s nimi manipuluje a mohli byste skončit s tak výrazně kávovým dezertem, až by vám to nemuselo být příjemné. Piškoty musí uvnitř zůstat aspoň částečně suché, aby do sebe ještě mohly natáhnout vlhkost z krému.

namáčení piškotů do kávy

Náhrady, obměny, odlišnosti

Abych to nějak shrnula: Můžete nahradit cukrářské piškoty dětskými nebo doma upečenými, případně i piškotovými pláty, které vám zbyly z pokusu o roládu.

Můžete použít instantní kávu.

Můžete nahradit amaretto mandlovou esencí, pokud amaretto nemáte nebo nechcte používat alkohol. Koneckonců můžete nahradit amaretto i českým tuzemákem nebo irským Baileys.

Jedno ale nahradit nelze – mascarpone. Mascarpone nelze zaměnit, aniž by chuť došla újmy. Máte-li nějaký svůj oblíbený návod, jak se bez mascarpone obejít a vzít místo něj tvaroh, zakysanou smetanu nebo dokonce pomazánkové máslo, jak bylo v roce 2004 ve velké oblibě, asi si pochutnáte taky, ale neříkejte tomu – s úctou k italským receptům – tiramisu.

Jsou syrová vejce do tiramisu problém?

V naší zemi se salmonela ve vejcích z kontrolovaných chovů nevyskytuje. Zjistí se to dřív, než se vejce dostanou do prodeje. Problém může nastat s vejci, která kontrolovaný původ nemají.

V restauraci nebo v kavárně vám však podle hygienických předpisů naservírují tiramisu z pasterizovaných vajec. Doma je převaření vajec pro účely přípravy tiramisu nereálné, musely by být ve vodě o teplotě nad 80 stupňů několik minut, takže byste vyndali vejce natvrdo a místo tiramisu byste návštěvě nachystali chlebíčky. Ale dají se žloutky s cukrem šlehat půl hodiny ve vodní lázni při teplotě 60 stupňů a našlehaný sníh z bílků nahradit šlehačkou.

Moje řešení je použít vejce syrová, ovšem z kontrolovaných chovů. A pro jistotu bych si nedovolila tento dezert nabídnout těhotným, kojícím, malým dětem a seniorům se zdravotními obtížemi. Vy si k použití syrových vajec do dezertu musíte svůj postoj najít sami za sebe.

Následující recept je na 10 celkem slušných porcí ke kávě a vejde se do velké skleněné nádoby z IKEA. Dá se k ní koupit i padnoucí plastové zaklapávací víko, takže odležení a skladování v lednici se obejde bez jednorázové fólie. Za mě ideální velikost i praktičnost. Suroviny jsou v násobcích pěti, abyste si je snadno mohli přepočítat na svoje vlastní představy i potřeby.

tiramisu recept
 

Tiramisu

Suroviny

  • 5 žloutků
  • 3 bílky
  • 175 g cukru moučka
  • 500g mascarpone
  • 200 g cukrářských piškotů (dva balíčky po 100 g)
  • 100-150 ml silné kávy
  • kakaový prášek na posypání (asi 1/2 lžíce)

Postup

  1. Ušlehejte bílky do velmi řídké pěny s velkými bublinami, postupně k nim přisypte 3 lžíce cukru, které odeberete z odváženého množství, a dál šlehejte, až vznikne hustá pěna s droboučkými bublinami, přesto však měkká, nikoli tuhá a suchá. Pokud zrovna netrénujete na příští mistrovství republiky v atletice, vřele vám doporučuji zapojit domácího robota.
  2. Vyšlehejte žloutky s cukrem do skutečně husté pěny. Bude mít banánově žlutou barvu a bude opravdu velmi líně stékat z metličky zpět do mísy. O ručním šlehání platí totéž, co o přípravě sněhu.
  3. Smíchejte mascarpone, žloutkovou pěnu a sníh z bílků – klidně můžete robotem při nejnižších otáčkách a střídejte přitom přidávání sněhu a mascarpone.
  4. Připravte si formu nebo nízký pekáček o velikosti asi 20×30 cm. Dbáte-li na estetiku, použijte skleněnou nádobu, abyste mohli obdivovat ladné střídání vrstev. Do nádoby narovnejte první vrstvu piškotů, maličké rozestupy nevadí, nemusí být vyloženě natěsno. Každý piškot potřete velkorysou dávkou kávy. Rozetřete na ně menší polovinu krému, stejným způsobem pokračujte s druhou vrstvou piškotů a završte zbytkem krému. Rozetřete do roviny.
  5. Přes sítko poprašte tiramisu závěrečnou vrstvičkou hořkého kakaa. Sítko vám pomůže zbavit se hrudek, které ani po dlouhém pobytu v sousedství krému nejeví tendenci navlhnout, ale zato jeví silnou tendenci vás dusit, když je omylem vdechnete.
  6. Tiramisu s velkým sebezapřením odložte do lednice a nechte stát alespoň tři hodiny, po kterých už se plus mínus dá degustační porce vyprostit z formy. Lepší je odležení přes noc, nejlepší 24 hodin. Ani pokud jste vlci samotáři se nemusíte bát. Tiramisu vám v lednici vydrží týden a bude s každým uplynulým dnem lepší.

 
 

Join the Conversation

  1. Milá Flo, tiramisu miluji, stejně jako celou italskou kuchyni. Její elegance, důraz na čerstvost a jednoduchost mne okouzlily.
    Ohledně historie dnešní lahody se dá ale dohledat, že spisovatel ,básník a učenec Comisso(1895-1969) o tiramisu psal ve svých pamětech. Jeho babička, potomek hraběte Odoarda Tiretty, byla milovnice Tiramisu a často jej pravidelně připravovala jako součást zimních večeří. Z těchto historických vzpomínek se dá dovozovat, že tento dezert a recept byly v Trevisu známy zřejmě už v 18. století.
    Ať už je původcem receptu na tiramisu kdokoliv, je neoddiskutovatelné, že italové vědí, co je dobré. Hezký den a těším se na další receptíky 🙂

    1. Vážně? Tak to moc děkuju za doplnění ❤️

    2. Anina says:

      Milá Iv, děkuji za pěkný, historický exkurs, potěšilo mě to a poučilo.
      Zdravím Anina

    3. Eva. G. says:

      Vidíš a to mě ti Italové nikdy nedokázali říct, takže gratuluji ke znalostem a pochopitelně se budu chlubit a neopomenu říct že to byla paní či slečna z Česka která mě konečně vysvětlila původ tohoto desertu. Velice děkuji. Eva. G.

  2. Milá Flo, prajem Ti krásny deň!
    To je vynikajúca inšpirácia, vzhľadom na to, že hádam nepoznám človeka, ktorý by túto lahôdku nemal rád. Idem nakúpiť, pripravím a všetkých poteším.
    Pozdravujem Ťa a prajem všetko dobré!
    Jana

  3. Dagmar says:

    Zrovna vymýšlím, jaký zákusek by přišel vhod na oslavu svátku matek :o) Zapomněla jsem, že je čtvrtek a mohu se spolehnout, že to vymyslíš za mě! Moc děkuji.

  4. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    tento recept je skutečně ten pravý a já ho jednou za čas také dělám. Tento víkend jsem se ale rozhodl udělat obrácený koláč s hrušek. Hezký víkend a děkuji za skvělé recepty i pro inspiraci.

  5. Bohužel, v koroizolaci na chatě se surovin nedoberu, ale tvůj senzační recept je jako bych to měla na stole / a v ústech ? \! Moc děkuji za nápad, narozeniny vnoučat se hrnou, a tak to určitě užiji! Díky, že na nás myslíš! A já jdu péct bramborové placky… ?Zdraví přeje Eva!

  6. rosnicka says:

    ahoooj,

    vzpomínky na Tiramisu z pomazánkového….v roce 2006 jsem tento dezert připravovala ve velkém na svoji rozlučku se svobodou..a místo cukru jsem tu bílou vyšlehanou hmotu OSOLILA! Takové škody…vše šlo rychle do záchoda a musela jsem se spokojit s nahradním řešením – z trvanlivé šlehačky, mno, ale jíst se to dalo. Tenkrát stejně většina nevěděla, jak chutná pravé tiramisu…jojo, to byly časy;-)

    1. Monika says:

      Já jsem se jednou nechala nalákat k někomu na návštěvu tím, že „se bude servírovat tiramisu“. „Tiramisu“ bylo z dětských piškotů, pomazánkového másla a posypané grankem! Pomazánkové máslo navíc bylo velmi špatně ochucené, takže to opravdu chutnalo jen jako pomazánkové s piškotem a grankem. Taky to bylo kolem roku 2005.

  7. Saša says:

    Bez uzardění se přiznàvám, že vejce do Tiramisu nedávám! Mám problém s těmi syrovými žloutky. Mascarpone, cukrářské piškoty, Amaretto – to všechno ano, a dávám šlehačku. Není to sice pravé Tiramisu, ale nikomu to prozatím nevadilo. Předložila jsem a – kdes to koupila? To je dobrý…
    Taky jsem uvažovala, co předložím návštěvě – a mám po starosti…
    A všichni si hezky užijte ten maminkovský svátek…

    1. Dobroslava says:

      žloutky se dají šlehat s trochou alkoholu, který případné salmonely spolehlivě zabije. Pokud to není pro děti, tak místo Amaretta trocha vodky plus mandlová tresť. Nebo obé a pak je to veselé Tiramisu.

    2. kristýna says:

      Já dříve také vejce nepoužívala, mám stejný problém jako vy. Ale někde jsem našla recept, kde se žloutky s cukrem vyšlehají nad párou alespoň 7 minut. Žloutky jsou pak takzvaně pasterizované. A také musím říci, že to chutná báječně!

  8. Milá Flo,
    tento desert má ráda celá naše rodina. Je rychlý, nenáročný na přípravu a neskutečně dobrý. Díky za připomenutí

  9. DanielaS says:

    Od italske tchyne mam recept beze zbytku vajec (tedy kolik zloutku, tolik bilku).

  10. Ahoj, tento italský dezert občas dělám, je to výjimečná pochoutka, která se nikdy nepřejí,
    zdravím a přeji krásné a slunečné májové dny.

  11. Žádný tiramisu. Hubnu… 🙂

    1. Eva. G. says:

      Vidíš a to mě ti Italové nikdy nedokázali říct, takže gratuluji ke znalostem a pochopitelně se budu chlubit a neopomenu říct že to byla paní či slečna z Česka která mě konečně vysvětlila původ tohoto desertu. Velice děkuji. Eva. G.

    2. Eva. G. says:

      A to mě mrzí ale chápu takže necist tyto recepty!!!

    3. Také hubnu (pomalu, ale jistě), tak jsem vše osladila stévií – Italové snad prominou 😀

  12. Věra says:

    Tiramisu dělám už několik let podle receptu přímo z Itálie. Ne, že bych byla konzervativní, ale mě se dobře pamatuje 🙂
    Základ je 5 celých vajec, pět lžic cukru a 500g mascarpone.
    Hlavně ho chlapům v žádném případě nesmím kazit amarettem. Jedině poctivý český tuzemák.

  13. Gizela says:

    Tiramisu jsem delala podle E. Ridiho, tak zkusim i toto. 🙂 Vyborny tip s tim potrenim piskotu rovnou v misce. Ja je vzdycky namacela v hlubokem taliri. Dekuji!

  14. Maruska says:

    Ahoj vespolek
    Napred dekuji Flo za dalsi super recept.
    Tiramisu delam bez vajec (asi jsem strašpytel.)
    Delam i obmeny misto kafe, rozmixovane jahody, dalsi vrstva platecky jahod a dalsi Mascarpone.
    Ale Mascarpone nenahrazuji nikdy nicim jiným.

  15. Blanka says:

    Já dělám tiramisu se zloutkami slehanymi nad parou, a tímto vyřeším problém s případnou salmonelou. Místo bílků dávám šlehačku. Cukr používám třtinový.
    Blanka

  16. Moc zdravím Flo, tak tento recept jsem opravdu potřebovala, protože tiramisu dělám jen občas a zkouším nové další recepty, někdy mi ani nezhoustne. A protože mě honí mlsná, zítra vyzkouším. Hezký slunečný prodloužený víkend. J.

  17. Drahomíra says:

    ??

  18. Tak oponuji Janě-já třeba nepatřím k těm která by si ho dala,(dělala jsem ho asi dvakrát) a raději bych si dala placky podle Evy.Byla jsem 2x v Itálii ale tento dezert jsem tam nepotkala.Hodně dezertů bylo promazováno krémem z bůvolího mléka. Přeji všem krásný víkend!!!

  19. Ahoj Flo,
    Zrovna minulý týden slavil můj manžel narozeniny a já se rozhodla pro oslavu vykouzlit Tiramisu. Na webu jsem našla recept od p. Pauluse. Pro kávu jsem si došla do vyhlášené kavárny. Tiramisu bylo báječné. Takže recept sice nebyl od Tebe, ale díky Tobě, už dnes vím, že nestačí jen přečíst použité položky a pak je NĚJAK dát DOHROMADY, ale že i postup je důležitý. Přeji Ti krásný den Maminek.

  20. Ladislav says:

    Ahoj všichni. Udělát dobrou tiramisu není ta jednoduché jak se zdá a recept od Flo je záruka,že budé vynikající.Proto pusťme se dotoho.

  21. Zuzka K. says:

    Já dělám takový trošku „paskvil“ tiramisu. vše stejně jak je v receptu, ale jelikož nemám ráda kávu ani její příchuť, tak si rozmíchám kakao s amaretem. Pro zbytek rodiny dělám samozřejmě s kávou 🙂

  22. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a hlásím že jsi připravila prima recept a hned je vymyšlena dobrota na víkendové dny. Díky a přeji hezké dny volna. Vlasta

  23. Já dnes výjimečně půjdu proti proudu. Tiramisu mně nechutná, a jako naschvál moje „staré“ kamarádky jej rády dělávají na babinec, tak to nějak přetrpím. Ale dávám přednost pečeným zákuskům. I tak Týně děkuji za recept.

  24. Pavel says:

    Ahoj Florentýnko,
    jak nemám odvahu, pouštět se do výroby dortů a podobných sladkostí, tak tento recept je natolik lákavý, že ho určitě vyzkouším. Jenom nevím, jak zvládnu to šlehání. Ale ono to nějak dopadne.
    Přeji krásné jarní dny. Pavel

    1. dobrý den, jde to i ruční metličkou – vyplatí se střídat přidávané suroviny, hezký den, Mila

  25. Martina says:

    Jako celkem čerstvá matka mám připomínku, že servírovat ke Dni matek dezert nevhodný pro kojící je dost zákeřné. Ale budiž, jednou si ho dopřeju a pak si ho užiju o to víc.

    1. Kateřina says:

      Zkuste si vygooglit „vaječná melanž“.

  26. Kateřina says:

    Nevím, jestli to ještě platí (čili nejdu s křížkem po funuse) ale před nedávnem se prodávala pasterizovaná vejce v tetrapacku v Kauflandu. Byla okolo toho „děsná aféra“, protože superekobiotetoristkám nějak nedošlo, že to je právě kvůli té pasterizaci a né „zasnějakývýmysl“ pro lenochy. Běžně to také používají výrobny a potravinářské provozy, také se tomu říká vaječná melanž. Takže možná stačí se poptat v okolí nebo zagooglit. Osobně taky nemám k syrovým vejcím důvěru a pokud bych se do tiramisu pustila (což moc nehrozí, řadím se mezi hrstku odpadlíků, kterým moc nechutná a z mascarpone raději cheesecake), klidně půjdu do bezvaječné varianty. Hezký sváteční víkend všem.

  27. Eva. G. says:

    Milá Flo, nebudu ti dělat komplimenty, není to zapotřebí, víš o čem píšeš a co vařís, ale je to poprvé co čtu v českých receptech, že do tiramisù se nesmí dávat nic jiného než mascarpone. Konečně to někdo napsal a jak vidím jsi velmi populární což mě velice těší, protože tvoje recepty a hlavně postupy jsou fantastické, myslela jsem si, že jsem velmi dobrá kuchařka, ale od tebe jsem se naučila techniky, které jsem nevěděla. Takže mascarpone musí být bez něj může být cokoliv i velmi dobré, ale není to absolutně tiramisù, vím o čem mluvím jsem v Itálii přes čtyřicet let a tiramisù dělám často, je velmi rychlé a dobré, dělám ho na tři vrstvy a na každou vrstvu sypu kakao pochopitelně přes sítko ono to ten krém upevní a lépe vydrží i přes tři dny v lednici, když je potřeba. Nestává se ale. Bohužel. Takže milé kuchařinky, musí tam to mascarpone být!!! Pak máte pravé, fantastické italské tiramisù. Jinako není to co to má být. Zdravím Eva. G.

    1. Libuše says:

      Evo, moc hezké vyznání, děkuji za něj i další informace.
      Flo si uznání za svou úžasnou práci zaslouží a od vás ji to jistě i hodně potěší. Ona prostě potřebuje vědět. Jde, hledá, pátrá, porovnává, zkouší (mnohokrát uvaří, upeče, udělá ) a teprve potom se s námi podělí o recept vypilovaný k dokonalosti. Obdivuji její vědomosti, úsilí a tvůrčí píli. Navíc má nádherný dar slova a s vtipností ho používá.
      Takže dámy, vám oběma posílám své díky z jihu Čech.
      S láskou Líba

  28. Alena says:

    Dnešní nabídka je skvělá. Tiramisu děláváme,ale úplně jsem zapomněla,že je den matek. Báječně se hodí k tomuto svátku.Děti přijdou s kytičkou a já podám tiramisu. Už se těším na rodinnou sešlost, v této době obzvláště. Opatrujte se všichni a Florentýnko užij si den s dětmi. Zdraví Alča

  29. Eva Magdalena says:

    Tiramisu jsem měla moc ráda. Bohužel jsem se začala potýkat se silnou intolerancí laktózy, tak jsem se této oblíbené dobrůtky musela vzdát. Mascarpone bez laktózy
    jsem zatím zaznamenala jen v Lídlu, ale netuším, zda je ve stálé nabídce, neb mám
    tento řetězec trochu z ruky. Snad se to časem změní.

  30. Milá Florentýno,
    děkuji za recept. Tiramisu jsem ještě doma nedělala, možná zkusím. Sbíhaly se mi totiž při čení sliny. Krásně jsi moučník nazvala „Kus nebe na stole“. Číst tvoje literárně vtipné kuchařské komentáře je pro mě i „kus nebe v duši“. Při čtení se mi nejen dělají chutě, ale přistihla jsem se, že se usmívám, někdy i nahlas. Díky. Každý čtvrtek se těším.
    Pěkný prodloužený víkend zalitý slibovaným sluníčkem.
    Eva

    1. Janča says:

      Evi, úplně s tebou souhlasím, také se dobře bavím při čtení a těším se na každý recept ?

  31. Před lety jsem dělala tiramisu z domácích vajec a mascarpone jako těhotná a přežila jsem to bez újmy 🙂 Od té doby, co mi mléčné výrobky způsobují zdravotní potíže, nahrazuji mascarpone vyšlehanou tuhou částí vysokoprocentního kokosového mléka. Vejce k tomu nepřidávám, to by byl paskvil. Je to dobrota, ale tiramisu to není.

  32. Lenka says:

    Tento týden jsem se rozhodla udělat si tiramisu. Volala jsem do Itálie kamarádce a ty mi recept v rychlosti řekla do telefonu s tím, že ještě napíše 🙂 Nechce se mi čekat, tak hledám recept. Našla jsem se od E. Ridiho. A protože miluji váš web, zkusila jsem ho otevřít, jak děláte tiramisu vy. A ejhle…hned novinka v úvodu. Jen jsem doma sama a v rámci objektivity udělám z 250 g mascarpone 🙂 Nějak se poperu s poměrem vajíček. Krásný víkend a děkuji.

  33. Šárka says:

    Mňam to znám, jiný postup přivítám.Děkuji za tento postup receptu. Přeji hezký víkend. Šárka

  34. Janča says:

    Milá Flo, moc děkuji za báječný recept, moc mi chutná. Také ho ráda občas udělám a právě naposledy jsem měla ty kousky v krému a nevěděla proč. Tak už vím, na co si dám pozor. Jsi prostě ta nej průvodkyně tajemství kuchyně?. Také se mi líbí nápad potírání kávou, já vždy jen namáčela. Všem přeji krásný sváteční vikend.

  35. Marcela says:

    Milá Florentýnko, nechtěla jsem, musela jsem. Myslela jsem si, že odolám dalšímu kalorickému přísunu: náš psí miláček stárne, takže se neprocházíme, ale loudáme, v rámci omezení tolik pohybu nemáme – ale tvůj fantasticky popsaný postup při tvorbě lahůdky byl resp. je tak povedený, že pevnou vůli zlomil. Je dokonáno, teď už jenom vrníme blahem.
    Zdravím a díky Marcela

  36. Tiramisù jsem dělala nesčíslněkrát, protože bydlím v Itálii už hodně let. Originál by si rádo přivlastnilo více regionů, ale s největší pravděpodobností vznikl na severu, v Benátsku nebo Friuli. Jak píše jedna paní nahoře, i zde v Toskánsku se použije tolik bílků kolik je žloutků. Podobné dezerty se dělají i bez vajec a třeba s jahodami nebo malinami, piškoty potřené ovocnou šťávou. Není to originál Tiramisù, ale výborný dezert určitě ano!
    Každý čtvrtek se těším na nový recept, detailně a vtipně napsaný ?

  37. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!!
    PRÁVĚ VE ČTVRTEK JSEM DĚLALA TIRAMISU NA PÁTEČNÍ SVÁTEČNÍ SNÍDANI!!! POTOM JSEM SI PŘEČETLA TVŮJ SUPER RECEPT A PŘÍŠTĚ PŘIDÁM I NAŠLEHANÉ BÍLKY – VAJÍČKA DOMÁCÍ OD SOUSEDKY!!! JINAK VŠECHNO OSTATNÍ JSEM PŘIPRAVILA STEJNĚ A BYLO TO SKVĚLÉ!!!¨PRO DĚTI VĚTŠINOU DĚLÁM TIRAMISU S JAHODAMI Z NAŠÍ ZAHRÁDKY BEZ ALKOHOLU A BEZ VAJÍČEK JEN S MASCARPONE A ŠLEHAČKOU POSYPANÉ NASTROUHANOU ČOKOLÁDOU!!!
    MĚJ SE MOOOC KRÁSNĚ A TĚŠÍM SE NA DALŠÍ DOBRŮTKY!!!

  38. Já dělala tiramisu presne podle návodu od Flo a v lednici mi vubec neztuhlo ani po 24h a to jsem i snizovala teplotu. Vyšly z toho nakonec moc chutné „cukrarske piskoty prelite zmrzlinou“. Stalo se to jeste nekomu? Nevim v cem by mohla byt chyba.

    1. Pekla jsem s malou obměnou (místo jednoho mascarpone jsem přidala smetanu ke šlehání). Po 19 hodinách to bylo ještě celkem tekuté. Tužší konzistenci (a přijatelnější na krájení) to bylo po cca 28 hodinách.

  39. Rozhodla jsem se o víkendu udělat tiramisu na oslavu narozenin mojí 91-leté babičky, protože ho má moc ráda. Už jsem ho kdysi párkrát dělala, ale už to bylo delší dobu a tak jsem se (jako poslední roky vždycky), nejdřív mrkla na tvoje stránky. A neuvěřitelné – dva dny předtím jsi tam zrovna vložila tenhle recept! ? Povedlo se naprosto výtečně, manžel kdysi pracoval v restauraci a tiramisu připravoval mockrát a konstatoval, že tohle bylo to nejlepší ? Bála jsem se jen těch syrových (bereme domácí od sousedů), ale žijeme… No a tiramisu šlo na dračku, všichni chtěli hned druhý kousek, což teda byl výkon, sníst dva je téměř nemožné. Ale zvládli to jak tři maličké děti, tak 91-letá babička ? Takže, DÍKY, Flo ❤️

  40. Dobrý den, Florentýno,

    děkuji za skvělý recept! Včera jsem dělala a už se nemůžu dočkat až ochutnám. Chtěla jsem se jen zeptat, jak je možné, že mi piškoty po přelití krémem vystoupaly nahoru?

    Děkuji za odpověď.

    Hezký den,

    Alice

    1. To jsem nikdy neviděla! Ty piškoty musely být mimořádně nadýchané s obrovským objemem vzduchu uvnitř a hlavně málo promáčené kávou, takže je nic nezatížilo.

  41. Teď jsem udělala tiramisu podle Vašeho receptu. Snad vydržíme nechat ho uležet do druhého dne.

  42. Šárka says:

    Dobrý den, měla bych takový dotaz. Viděla jsem v pár receptech, že do krému přidávají i želatinu, aby se pak tiramisu lépe krájelo a drželo pohromadě. Proto bych se ráda zeptala, jestli i bez té želatiny to bude ok a nebude se to vyloženě nějak bortit.
    Mockrát děkuji za případnou odpověď.
    Šárka

    1. Šárko, kdyby se to bez želatiny bortilo, nemohla bych se tímto receptem prezentovat. Bude to ok, nebojte.

  43. Žofie says:

    Zdravím,

    Máma má dneska narozeniny a přála si tiramisu, tak jsem otevřela fb skupinu a pak i tento recept. A už při užírání při přípravě musím zhodnotit, že lepší jsem ještě nedělala. Děkuji moc myslím, že bude chutnat.

    Žofie

  44. Dobrý den, chci se jen zeptat, proč se do receptu dávají než 3 bílky a 5 žloutků? proč hned nezužitkovat 5 bílků ??

  45. Martina Kollinerová says:

    Dobrý den,
    předně Vám moc děkuju za tyto stránky. Vařím podle nich moc ráda a dokonce i manžel si je oblíbil a sem tam něco připraví. Potřebovala bych se trochu poradit ohledně tiramisu. Dělám ho podle Vás už léta ale poslední dva se mi hodně nepovedly. Píšete, že mascarpone se může v krému zdrcnout ale mne se naopak stalo, že celý krém během chviličky úplně zřídl a zůstal tekutý. Nemáte představu, čím by to mohlo být. Dřív se mi to nestávalo a postupuju pořád stejně. Děkuji za odpověď.

  46. Jarmila says:

    Dobrý večer, Florentýnko,
    hotovo, tentokrát jsem ho udělala podle Tvého receptu, zítra mají přijít hosté, tak myslím, že jim bude chutnat. Mi už chutná krém teď. Děkuji.
    Včera jsem v mailu našla recept na vepřové rillettes, dostala jsem na něj hned chuť a bude určitě další na řadě. Pěkný víkend Jarmila

  47. Šárka Š . says:

    Flo, děkuji Vám za recept. Zkouším tiramisu poprvé.
    Jak už někdo zmiňoval výše, také u mě v výsledný krém podle receptu příliš řídký. Čím by to mohlo být? Přesně jsem dodržela postup,suroviny nechala na pokojovou teplotu… Nakonec jsem si poradila a namísto do čtvercové nádoby dala tiramisu do skleniček, abych se vyhnula krájení. Chuťově je skvělý a ve skleničkach vypadá taky pěkně.
    Š.

  48. Flo, bylo to perfektní ❤️

  49. Dobrý den , váš recept na Tiramisú je bezkonkurenční. Jednoduché suroviny, jednoduchá příprava, nejednoduché odležení. Dovoluji si trochu protestovat, že desert vydrží v lednici týden , není to pravda , po třech dnech lovím prázdný plech ☺️. Dělám do malých kelímků jako monoporce a opravdu těžce se nechává odležet. Nejlepší recept jaký jsem na Tiramisú našla , a to máme v rodině i originál z Itálie.

  50. Šárka says:

    Dobrý den, spadám do kategorie těch, jímž se tiramisu zdrclo, ač jsem měla vejce i mascarpone minimálně 2h vyndané na lince. Prosím Vás, je možné ho zahřívat v mikrovlnce i když je v něm již část bílků? Pro tentokrát letělo do koše, neb jsem nevěděla o figlu s ohřevem, ale abych věděla pro příště… A prosím Vás, je lepší suroviny nechat venku třeba přes noc, když 2h bylo málo? Nebo jak dlouho je optimální? Děkuji za odpověď!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close