Míchaná vajíčka 10x jinak

Upozornění: tento návod není určen pro ty, kdo mají rádi míchaná vajička sypká, hrudkovitá a vysušená. Hodlám se rozepsat o tom, jak je připravit perfektně krémová a jak si je užít na tisíc způsobů.

No dobře, možná ne na tisíc, ale deset jich zmíním určitě.

Míchaná vajíčka se dají do krémového stavu dostat pouze jedním jediným způsobem: musí se šetřit teplem. Jakmile se zahřejí moc, komplet se srazí a pak už není cesty zpět. Z vařeného vejce se syrové udělat nedá a drobivé míchané vejce se nedá vrátit do krémového stavu.

míchaná vajíčka 10x jinak

Zcela základní postup pro krémová míchaná vajíčka

Nabídnu vám dva možné přístupy, zmíním jeden přídavkový (a poněkud ujetý) a nechám na vás, co si vyberete.

Nejlepší je připravovat vždycky jen jednu porci najednou, anebo aspoň pro začátek. Jedna porce obnáší 2 nebo 3 vejce, podle požadavků jedlíka.

Pomalá míchaná vajíčka

Víte, jak je to s brzdnou dráhou auta, když potřebuje náhle zastavit? Čím jede auto rychleji, tím delší dráhu při brždění ujede, než zůstane stát.

Totéž platí pro přípravu míchaných vajíček, která nechcete na pánvi zahřát příliš.

Čím víc prudšího tepla pánvi poskytnete, tím rychleji v ní vajíčka zatuhnou a tím hůř se vám bude brzdit teplo, až řeknete, že už by to stačilo. I když rázně vypnete plotýnku a pánev odstavíte, stejně ještě nějakou dobu pojede na zbytkové teplo a bude vajíčka dál ohřívat.

Pro úplné začátky tedy doporučuju pánev zahřívat klidně jen na třetinu nebo čtvrtinu možného výkonu plotýnky. V klidu si v ní rozpusťte máslo, bez časového tlaku vyklepněte dvě nebo tři vajíčka do misky, poprašte je špetkou soli, dokonce k nim můžete odměřit lžíci studené vody, mléka nebo smetany. Než se pánev trochu rozehřeje, můžete vajíčka prošlehávat vidličkou, jak je libo.

O připálení vajec k pánvi nikdo nestojí, takže bez obav použijte nepřilnavé povrchy. Nebudou se rozehřívat na příliš vysokou teplotu, takže se nemusíte bát, že byste si je zničili.

Po nalití vajec do rozpuštěného másla v pánvi začněte v klidu míchat vařečkou, obracečkou nebo plastovou stěrkou, která vydrží teplo. Pomalu odškrabávejte tuhnoucí vajíčka ode dna.

míchaná vajíčka při přípravě

Klidným, vytrvalým mícháním pokračujte, až se po pár minutách přestanou vajíčka rozlévat do uvolněných míst na pánvi. Zhoustnou, nabydou na objemu, ale nestane se z nich hromádka oddělených drobků, budou stále krásně spojená.

Takto se bezpečně dostanete do cíle, chci říct do okamžiku, kdy můžete zastavit a nechat vajíčka z pánve vystoupit na talíř.

míchaná vajíčka hotová v pánvi

Předtím je samozřejmě ještě ochutnejte, zda jste je dobře osolili, případně to napravte a klidně i přidejte špetku pepře, máte-li ho ve vajíčkách rádi.

Až si tento způsob osaháte a několikrát vyzkoušíte, můžete příště zapnout plotýnku na trochu větší výkon a přípravu maličko zrychlit. Díky předchozí zkušenosti budete vědět, kdy se do krémového stavu blížíte, a líp to všechno uhlídáte. Prostě začnete brzdit včas.

Přesně takto jsem učila míchaná vajíčka i děti. Hezky pomalu, nikam nespěchat, míchání si užít. Pánev není nijak nebezpečně rozehřátá a na případné nehody se rychle zapomene.

Rychlá míchaná vajíčka

Postupným zrychlováním přípravy se dá dobrat až k tomuto postupu. Zatímco předchozí příprava byla poklidná defenzivní jízda, zde se jedná o zběsilý závod ve stylu brzda-plyn. Dokud máte věci pod kontrolou, je to taky právoplatný způsob, jak dosáhnout stejného cíle.

Pánev klidně rozehřejte celkem zprudka. Do horké vhoďte máslo a nechte bleskově rozpustit, poté hned vlijte připravená rozšlehaná vejce.

Počítejte v duchu do pěti, pak popadněte vařečku nebo jiný míchací nástroj a pusťte se do shrnování vajíček ode dna a od stěn. Pracujte rychle a pouze patnáct vteřin. Tím, že jste zpočátku hodně šlápli na plyn, musíte teď stejně tak rázně šlápnout na brzdu.

Pánev s nedokončenými vajíčky odstavte z plotýnky a míchejte dál. Pracujte jemně, avšak soustavně a vytrvale. Bude to možná trvat ještě minutu, než se dostanou do stavu zatuhnutí, jaké potřebujete.

Pamatujte taky na to, že i na talíři ještě vajíčka maličko dojdou. Bylo by škoda, kdyby je právě tahle chvilka posunula směrem k vysušené, drobivé konzistenci.

Pokud pánev ztratila teplo příliš rychle, protože nemá dost silné akumulační dno, a vajíčka kvůli tomu zůstala příliš tekutá, nebojte se na chvíli vrátit pánev na vychládající plotýnku, nebo v případě indukce plotýnku zapnout na přibližně třetinový výkon.

Vařená míchaná vajíčka

Toto je ta slibovaná podivnost.

Možná si vzpomenete, že vajíčka se dají ve vodě vařit nejen se skořápkou, ale též bez ní. Vajíčko vyklepnuté do vroucí vody, která byla rozvířená, aby se v hrnci točila dokola, se po pár minutách krásně uvaří a vznikne takzvané ztracené vejce, které v podstatě všichni milují.

Takže se nabízí otázka, co se stane, když před vyklepnutím do vody nebude vejce celé, ale rozšlehané.

Stane se to, že ve vodním víru vzniknou vařená míchaná vajíčka. Tento postup proslavil zahraniční kuchař Daniel Patterson. Doporučuje po nalití vajec do vody hrnec na 20 sekund zakrýt pokličkou, za tu dobu vajíčka krásně ztuhnou, a následně je scedit přes jemný cedník. To je třeba udělat důkladně, aby z nich na talíři nevytékaly čůrky vody.

Máslo, sůl a pepř se přidá až na talíři. Mnoho lidí si tento způsob nemůže vynachválit, protože nemusí kvůli míchaným vajíčkům kupovat nepřilnavou pánev, kterou by jinak nevyužili.

Míchaná vajíčka 10x jinak

Pokud to pro vás bylo jen opakování dávno známého, přidávám na závěr pár nápadů, jak chuť míchaných vajíček obměnit a co se k nim na talíři hodí.

míchaná vajíčka postup

1. Šunka a jiné uzeniny, včetně slaniny

Uzeninu stačí předem nakrájet na nějaké malé kousky. Můžete je nechat rozvonět v rozpuštěném másle, než přijdou do pánve vajíčka.

Ty uzeniny, které nevyžadují tepelnou úpravu, nakrájejte a nasypte na hotová vajíčka.

2. Sýry

Druhá základní a téměř povinná možnost k vyzkoušení. Sýry nastrouhejte nebo nadrobte a buď vmíchejte do hotových vajíček, nebo jimi vajíčka posypte na talíři.

3. Pažitka, petrželka a další bylinky

Nechte čerstvé, sypte na hotová vajíčka.

4. Jarní cibulka

Bílou část nakrájejte nadrobno a nechte změknout a rozvonět v rozpuštěném másle, zelenou část nasekejte na šikmé proužky a sypte jimi hotový vajíčka.

5. Pomalu pečená rajčata

Všechno rajčatové se k míchaným vajíčkům víceméně hodí. Recept na zmíněná rajčata najdete zde: noky s pečenými rajčaty.

6. Pesto

Pesto se nevyskytuje pouze v bazalkové podobě, ale ve spoustě jiných. Nenapadá mě žádné, které by se nehodilo k dozdobení míchaných vajíček.

7. Mladý špenát

Klidně ho můžete nejdřív krátce podusit na cibulce, než k němu do pánve nalijete vajíčka.
Anebo ho můžete nejdřív krátce podusit na cibulce a podávat vedle míchaných vajíček.

8. Sezam

Posypání světlým a tmavým sezamem je něco, co člověka na první dobrou nenapadne, ale přesto to funguje pro oči i pro ústa.

9. Losos a kopr

Tohle už je vyšší dívčí (nebo vyšší labužnická): míchaná vajíčka na talíři dozdobte kousky uzeného lososa a taky přidejte snítky kopru.

10. Avokádo

Topinka, avokádo a vejce – to je hit moderních bister. Tahle kombinace funguje i bez lepku, chci říct bez topinky. Chuťově to k sobě ladí parádně, ale na mě je měkké avokádo ve spojení se stejně tak měkkými vajíčky už prostě moc krémová kombinace a chybí mi v ní něco křupavého.

Co k nim?

Neomezujte se jen na běžné pečivo.

Míchaná vajíčka se taky dají schovat do tortillové placky nebo do pita chleba, společně s dalšími přísadami dovedou vytvořit sytou a vyváženou svačinu.

Skvěle se budou vyjímat i na opečeném toustu nebo chlebové topince.

 

Join the Conversation

  1. Ahoj Flo,
    míchaná vajíčka jsou stálice… u nás je milujeme tak, že jsou přiznané bílky. Takže na rozehřátou pánvičku s máslem rozklepnu vajíčka, přidám 1 lžíci mléka (na 4 vajíčka), z pánvičky hrnu srážející se bílky. Až jsou tuhá, pánvičku odstavím a teprve do sražených bílků rozmíchám syrové žloutky, které se jen malinko srazí.Osolím, opepřím. Nejlepší jsou s hromadou čerstvé pažitky…
    Věra

    1. To je krásný nápad! ❤️

    2. Přesně tak dělám míchaná vajíčka i já, ovšem bez toho mléka. Zamícháním žloutků do už zdrclého bílku jsou vláčná a nikdy se nedrobí.

    3. Já je dělám přesně takhle, jen si oddělím bílky od žloutků. Napřed statim bílky a pak do nich prošlehane žloutky promícháme a hned odstavím.

    4. Ahoj Flo i ostatni, je to presne tak. Dlouha leta jsem delavala vajicka do kremove konzistence uvazlivym pomalym zahrivanim. A pak videla Jaroslava Sapika, popisujici oblibene jidlo, ktere varil pro Lady Dianu. Topinka, lehce ocesnekovana, kremova vajicka, platky uzeneho lososa, cerstvy kren, kopr a cerstve namlety pepr. A pri receptu mne prave zaujal zpusob pripravy vajicek, ktera jsou rychla a krasne pestrobarevna. O te doby nedelam jinak – trochu olivoveho oleje, rozklepnout vajicka, posolit bilky, obcas je prohrabnout, pote do nich rozbit i zloutky a dodelat na stale polotekutou konzistenci.
      A kdyz je pohoda, udelat si tzv. kralovskou snidani, jak tomu od te doby rikame.

      Misa

    5. Petra says:

      Jeee.. ja je delam uplne stejne. Muz ma ale radsi vajicka na zpusob Flo a detem je to jedno ? takze pak jen zalezi, kdo rano vstane prvni a zacne varit.

    6. Katarína says:

      Dělám to úplně stejně a jsou božské

  2. Martin says:

    Škoda, že jsem tahle kouzla neznal před řadou let,kdy jsem se „trial-error“ učil vařit. Pamatuju na chuchvalce na zhnědlém másle… Ale vnoučata jsem to už naučil ve shodě s vašimi radami a teď pyšně stojí na židli u plotýnky a míchají a míchají… Postup je všechno, proto mám tak rád vaše recepty a povídání…

  3. Simča S. says:

    Tak já jdu napsat MŮJ postup na míchaná vejce, ke kterému jsem došla lety vaječných experimentů a ONO TO TADY UŽ JE! Paní Věrko, dělám to přesně tak. Jednak nám to lépe chutná a jednak se nám to i více líbí – bílý bílek se prolíná se skoro oranžovými žloutky domácích vajíček a to všechno kontrastuje se svěží zelení pažitky (v alternaci natí z jarní cibulky). Jo, to jsou pro nás ta pravá míchaná vajíčka! Co se týká solení a kořenění – nemám ráda pepř a snažím se omezovat sůl, tak jsem zkusila posypat saturejkou a moc nám to chutná (a voní).
    Tedy porpavdě jsem nezačala saturejkou, ale bulharskou „šarenou solí“, což je směs soli, červené papriky, saturejky, pískavice a nevím, čeho všeho. Ale zásoby, dovezené z Bulharska došly, tak to simuluji trochou soli a trochou saturejky…

    1. Zkuste Bambovu sůl. Taky výborná věc.
      http://www.bambovasul.cz/bambova-sul/

    2. Simčo – pískavici, neboli řecké seno (a spoustu dalších úžasných kořeníček), lze koupit v úžasném e-shopu Koření od Antonína – mrkněte tam – já už jinde koření nekupuju…

    3. A co takhle čubrica? To vyzkouším!

  4. Hermína says:

    Flo, super 🙂 Syn uměl vajíčka jako první vařené jídlo a druhé je jeho oblíbená krupicová kaše 😉
    Vajíčka milujeme celá rodina. Já si je vylepšuji ředkvičkami, které zpěním na másle, pak přiliji vajíčka a případně přidám i jarní cibulku. Dobrota 🙂
    Když jsou mladé kedlubny jde to i s nimi 😉
    Krásné dny
    Hermína

  5. Karolina says:

    Jak vidno i nejjednodušší recepty (nebo možná právě hlavně ty) lze lehce zkazit.. Po mnoha talířích suchých hrudek jsem začala vajíčka dělat tak, že na pánev s rozpuštěným máslem rozklepnu vejce jak na volské oko, v klídku osolím, opepřím… a jakmile jsou bílky skoro hotové vypnu a začnu míchat. Tím zajistím hotové bílky (tzn zádný sliz), celé krásně obalené v prohřátých žloutcích (krémová konzistence). A ještě si ušetřím hrnek a vidličku zaplácané od rozšlehávání vajíček (na chatě bez tekoucí vody vééélmi důležité :-D).

    1. Dobrý nápad!

    2. Dělám je stejně, výborné…

    3. Hana - Marmota says:

      Nějak takhle mě to před lety naučila kamarádka a nějak takhle to od té doby dělám. Jen zásadně nepepřím. 🙂

  6. Jak na zavolanou. Míchaná vajíčka jsem jedla doma jenom já, manžel je nemusí, a dělala jsem drobivá, skoro sušená. Teď přišly děti s tím, že by si daly také, ale ty „vláčné, smetanové“. No tak teď už vím jak na ně, díky 🙂

  7. Snídaňové bufety v hotelích – velá pánev plná jemně řídké, krémové vaječiny stále teplé. Jak to dělají mi prozradili – vajíčka se nejdříve trochu rozšlehají se smetanou,případně mlékem. Doma na 3 vajíčka 1- 2 lžíce dáváme. A jak píše Florentýnka, nepřehřát. Na rozehřátém másle na pánvi jen silikonovou stěrkou mírně obracet a skončit raději dříve.
    K tomu opečená slanina a topinky z opékače potřené máslem. PAŽITKA nebo jarní cibulka. BOŽSKÉ JÍDLO. Děkujeme za velmi užitečné rady. M.

    Na Severní Moravě je zvyk dělat ve velkém vaječinu o svatodušním svátku. Sejde se hodně sousedů…
    Vloni jsme dělali asi ze 200 vajec ve velikém nerezovém hrnci. Nejdříve slanina, potom cibule, nakonec vajíčka. A ty jsme nejdříve rozšlehali s mlékem a sklidili jsme od všech přítomných hospodyň pochvalu. Vaječina byla řídká, velmi dobrá..

  8. Ja mám radšej míchaná vejce (u nás praženica) trochu menej krémové, suchšie a po vypnutí sa do nich zamieša lyžička plnotučnej horčice, tak to robievala pre seba moja mama a ako jediná z rodiny som to po nej prebrala aj ja.
    A najlepšie dokonale rozmiešané, nemám tam rada tie zrazené bielky.

  9. Michaela says:

    Děkuji za pěkný článek. Už vím co jsem dělala špatně ??

  10. Vejce, to je nikdy nekončící vývoj, změny ze zkušenosti či z nudy… Díky za další postřehy, náměty a tak 🙂
    Kromě varianty nateplo úplně miluju variantu nastudeno – umíchaná vejce, vychlazená, namazat tlustě na chleba s máslem (s máslem, ne s nějakým ztuženým hnusem), přiklopit tenkým krajíčkem chleba, zabalit a vzít si to s sebou do práce ke sváče…

    1. To je dobrý nápad. I na výlety nebo dlouhé cestování.

  11. Děkuji za recepty. Velmi dlouho už používám způsob nechat ztuhnout nejdřív bílky, pak přidat žloutky. Přesvědčila jsem se o tom, že žloutek vždy ztuhne dříve než bílek, proto když nechceme míchaná vajíčka úplně ztuhlá suchá, zůstanou bílky vždy částečně syrové.

  12. Teda, ta míchaná vejce ve vodě mě dostala. Jdu je zkusit. Evča.

    1. Tedy nevím. Snad je ta voda aspoň osolená ?

  13. Nemůžu nepřispět svou troškou do mlýna 🙂 U nás vedou rozhodně sametová, nevysušená míchaná vajíčka, s cibulkou a šunkou osmaženou předem. Ale kdysi jsem někde získala tip, když se dělají jen tak, bez doprovodu, tak úplně na konci, po odstavení, do nich vmíchat lžíci zakysané smetany. Musím říct, že tento postup posunuje sametovost ještě o jeden level 🙂

  14. https://youtu.be/PUP7U5vTMM0 já se naučil vajíčka tady podle mistra, je to vlastně ten model brzda-plyn ??

  15. Vajíčka máme u nás všichni moc rádi a děláme je na různé způsoby. Míchaná, vařená, omelety, chléb obalený ve vajíčku. To všechno je u nás velice oblíbené. Ještě musím zkusit vajíčka jak jsou psaná tady, napřed udělat bíle a do toho rozmíchat žloutek. To jsem neznala a nezkoušela. Přeji krásný den.

  16. Jani Flo, blíží se svatodušní svátky , v sobotu dojede rodinka a bude smaženica , pěkně na špeku, na ohýnku venku snad svatý Petr nebude čůrat , k tomu hodně šnytlíku , chlebík v pekárně pečený mňam to bude suprový

    1. Květi, přesně toto máme s partou v plánu již zítra (všichni v důchodu). Letos to mám „na hrbu“ já, neboť slavím polokulatiny. Už zadělávám na chleba,ráno peču s pivem v troubě, zbytek jako Vy. Kotlík velký jako stodola, ale vždy se vaječina povede. A Týně díky za pěkné čtvrteční povídání.

  17. Láďa says:

    Míchaná vajíčka mám rád. Boužel vždy jsou vysušené a špatně lezou do krku.
    Rád vyzkouším nové nápady na úpravu tohoto pokrmu. Děkuji za inspiraci 🙂

  18. Na slanině a čerstvým chlebem, k tomu studené mléko, a víc není třeba!!

  19. VÝBORNÉ JÍDLO – POCHOUTKA. Díky za nové rady, postupně vyzkouším.

  20. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, téma míchaná vajíčka je stále aktuální, většina lidí je má ráda a samozřejmé je to i u nás. Míchaná vajíčka jsou záležitostí mého manžela a ten se tohoto úkolu zhostil s velkou odpovědností a musím říci že se mu vždy povedou. Náš rituál s míchaných vajíčky probíhá každou neděli a zúčastňuje se ho pravidelně naše dcera, někdy i vnuk a každý si vajíčkovou snídani pochvaluje.
    Už se na nedělní snídani těším a tobě přeji hezký víkend.

  21. Míchaná vejce dělám stejně jako Věra, jen bez mléka. Nejprve míchám bílky, teprve potom žloutky. Na to čerstvý šnytlík…

  22. OLINKA says:

    AHOJKY FLO!!! DÍKY ZA SUPER RADY NA VAJÍČKA!!! NEJRADĚJI MÁME OD SOUSEDŮ DOMÁCÍ KRÁSNĚ ŽLUŤOUČKÁ MÍCHANÁ NA MÁSLE – NEJDŘÍV BÍLEK A PAK ŽLOUTEK, NEBO JAKO „VOLSKÉ OKO“, KE CHŘESTU ZTRACENÁ, VAJEČNÝ SALÁT S CIBULKOU ZE ZAHRÁDKY NEBO PAŽITKOU, POMAZÁNKY S OBMĚNAMI A VŮBEC SE NEBOJÍM CHOLESTEROLU!!!
    PŘEJU TI KRÁSNÉ DNY I NOCI A OPOŽDĚNĚ VŠECHNO NEJLEPŠÍ KE SVÁTEČKU 24. května!!!

    1. U nás dělala moje znojemská babička místo másla dávala na kostičky nakrájenou voňavou slaninku. Mňam!

  23. Ladislav says:

    Ahoj všichni míchaná vajíčka,ale vajíčka na jakykoliv způsob milují.Dík za recepty a rád vyzkouším všechny.

  24. Mdlenka says:

    Nejlepší míchaná vajíčka jsem si dělávala v malém litinovém rendlíku (než nám stářím praskl 🙁 ). Mám taky ráda přiznané bílky a v něm jsem to uměla dokonale, i když jsem do horkého másla rozklepla celá vejce najednou.
    Většinou si je dělám na cibulce (polosyrové), nebo místo cibulky na másle krátce podusím nadrobno pokrájené ředkvičky.

    1. Alena says:

      Tak s ředkvičkami je dělám taky, a když se na ně namele kmín, tak to chuťově připomíná smaženici – mňam!

  25. DIKY FLO ZA VYNIKAJICI RECEPT „VARENA MICHANA VAJICKA“. ZITRA TO ZKUSIME. UZ SE TESIM, JAK SI POCHUTNAM.
    BRENT

  26. Flo. Dík za nápad vaření míchanice ve vodě. Určitě to zkusím. Moje maminka i já občas dělám míchaná vajíčka s droždím. Na másle do sklovita osmažím kousek cibule, pak dám rozdrobené droždí. Až se droždí zbaví vody vmíchám vajíčka. Osolím a míchám. Manžel k tomu jí chleba s máslem posypané pažitkou, nebo natí z cibulky, já si dám smaženici na chleba ( bez másla) a posypu natí cbulky, nebo nějakou sezonní krájenou zeleninou.

  27. Věrka says:

    Míchaná vajíčka 1000x jinak, to máš pravdu. Tak já dám k dobru jednu zvláštní variantu. Mám je ráda na topince z chleba dozlatova opečeného na přepuštěném másle,, navrch míchamá vajíčka a bylinky, třeba jako je pažitka, petrželka, medvědí česnek Můj bývalý si na tu topinku kapal Maggi. Překvapivě je to docela jedlá prasárna.

  28. Jo michaná jsou velká pochoutka,u nás se ještě přidává nastrouhaná ředkvička.Posíláme pozdrav

  29. Ahoj Flo, míchaná vajíčka mám velmi ráda, dělám je na cibulce, někdy s ředkvičkami, občas se žampiony nebo cuketou, ale nikdy jsem nedělala ten způsob, nejdříve bílky a až
    poté žloutky. Hned zítra to vyzkouším k snídani a dám si je do tortilly.

  30. Šárka says:

    Zdravím Florentýnko,
    dnes spousta komentářů,vajíčka miluji na všechny způsoby-přesto jsem nikdy nezkusila nejprve vlít na pánvičku bílky a teprve po chvíly žloutky,určitě vyzkouším.Já mám nejraději vajíčka na špeku či se škvarkama-oboje je úžasná bašta.
    Dodatečně vše nejlepší k Tvým nedělním jmeninám.

  31. Peťula says:

    Milá Flo,

    děkuji za typy obměn našich sobotních snídaní. Zazím dělíme míchaná vajíčka na másle s přiznanými bílky a dle manželovy rodiny na sádle a cibulce se škvarkama. Občas je hodně vypraží a na závěr do nich přidá lžíci kečupu a hořčice, to jim pak říká hospodská.

  32. Michaela says:

    Rikam jim „roztahana vajicka“. Panev mam plochou, vyklepnu do hnedeho masla dve (snidane) a hulkama roztahuju. Vzdycky chvilku pockam, roztahnu. Jsou za chvilku a jenroztahany zloutek mezi bilkem. Nekdy dam na maslo par kousku syra a kdyz zmenkne, pridam a taham vajicka. Tak a ne jinak.K tomu nejaky dobry salat a cerny kafe 🙂

  33. Kristýna says:

    U nás vedou krémová, ale netekoucí a servírovaná na čerstvém chlebu, slabě potřeném změklým máslem, na to vrstva vajec (mírné kopečky), nasekaná pažitka a přikrýt tenkým plátnem šunky ?

  34. Kupka says:

    ,Topinka potřená česnekem, na to řídká krémová vaječina.. To je pochoutka. Posypat pažitkou, rajčátkem.. čímkoliv.. MÍCHANÁ VAJÍČKA JSOU SUPER

  35. Jitka says:

    Nazdar Florentýnko i další děvčata, (jsme Sokolové, proto „nazdar“)
    musím vzpomenout na pana Wericha, který na otázku „Je libo vajíčka natvrdo, na měkko, na přesno a nebo dokonce syrová?“ odpovídal: „Prosím flusoidní.“
    Samozřejmě se s ním i v konzistenci vajec shodneme a tak u nás připravujeme vajíčka flusoidní. Manželovi je nechávám více ztuhnout (on neví, co je dobrého).

  36. Vlastimil says:

    MiláFlorentýno,
    děkuji za recept, vajíčka jsou vděčným jídlem, dají se dělat opravdu na tisíc způsobů.

  37. Růženka says:

    Moje maminka, často v sobotu, když byla prace na zahradě, nebo jsme jeli do lesa a nebyl cas na vaření, dělala „vajička s knedlou“zbylý houskový knedlík, (domácí) narájela na kostičky a opekla na pánvi, pak je dala stranou a umažila asi 10 vajec, taky samozrejmě domacích?a pak do nich zamíchala ten opeceny knedlík. S hlávkovým salátem to byl výborny rychlý oběd. Mňam

  38. Pavel says:

    Ahoj Jani,
    jen jsem viděl tu žlutou nádheru, začal jsem slintat jak bernardýn. To je krásné, na kolik způsobů se dají míchaná vajíčka dělat. jen jsem to dočetl, hned jsem se do nich pustil. No nemá to chybu. Jsem sice sám, ale s míchanými vajíčky šetřím. Mám je jako chuťovku.
    Přeji krásné pokoronavirové uvolňování a další skvělé nápady.
    Pavel

  39. Klára says:

    No jo, ale jak je to se zdravotní nezávadností takhle připravených vajíček? Stihnou se udělat tak, aby se eliminovala salmonela? Pokud se mají podávat někomu, u koho by to znamenala zvýšené riziko, třeba menším dětem nebo těhotné… v tom případě mohou být syrová vejce problém, ale v článku jsem zmínku nenašla (nebo přehlédla?).

    1. Zdeněk Starý says:

      Nejsou syrová, toho tepla dostanou dost, příležitostně to změřím infrateploměrem.

  40. Zdeněk Starý says:

    Tady jsem otestoval dva způsoby: ve vodní lázni a vařená míchaná vajíčka.
    https://oldsoft.rajce.idnes.cz/Michana_vajicka_jinak

  41. Marek says:

    Ahoj, co se týká rad, s čím je jíst, tak osobně je mám rád zabalená v tenké palačince. K tomu rukola se sladkokyselou zálivkou. Mazec!!!

  42. Rostislav says:

    Prosím, co jsou vajíčka flusoidní? Děkuji.

  43. Blanka says:

    super shrnutí o vaření vajíček. Určitě vyzkouším míchaná ve vodě

  44. Díky! Je dobré si připomenout — a v komentářích jsou také dobré nàpady

  45. Vlastimil says:

    Děkuji za připomenutí.Zrovna dělám vajíčkový salát.

  46. Šárka says:

    Vajíčka máme moc rádi, některé tyto typy receptů se budou hodit, zaujal mě ten s lososem a koprem. Jsou zajímavé i další tyto recepty. Děkuji ?

  47. Zdeňka says:

    Díky za nápady. Léty jsem dospěla k metodě plyn-brzda, protože míchaná vajíčka připravuji často, když není čas na nic jiného. Dříve jsem přidávala trošku mléka, ale pak jsem někde vyčetla přidat lžičku majonézy nebo tatarky. Manžel to neví, ale chválí je.
    Určitě vyzkouším metodu bílky a žloutky zvlášť, vařená ve vodě taky, ale musím sebrat odvahu.

  48. I u tak jednoduchého jídla, jako jsou vajíčka, platí pravidlo: ,,V kuchyni se nesmí pospichat“!
    A do té rajčatové omáčky dávám ráda i spousty bazalky.
    Díky za všechny tvoje rady a vychytávky.

  49. Milá Flo,
    vajíčka miluji. Na jaře dělám ředkvičková vajíčka a k tomu pár rajčat:-)
    Na másle podusím ředkvičky pokrájené na plátky, posolím, opepřím a pak přidávám vajíčka a dodělám míchačky, ty vaše, ne žádné vyschlotiny.
    Mějte hezké dny L.

  50. Martina says:

    Ahoj Flo, manžel chce vajíčka řídká a naučila jsem se je tak vařit podle tvého receptu. Brzda a hezky pomalu.??

  51. David K. says:

    Vyzkoušeno. Míchaná vajíčka na X způsobů nesmí nikdy chybět na naší sobotní snídani. Ale ta opravdu nejlepší si připravujeme v v hrnci s dvojitým dnem – ve vodní lázni. Pak už stačí jen troška pažitky a nemá to chybu. Díky

  52. Blanka C says:

    Hned zitra vyzkousim michana vajicka se lzickou majonezy, to je pro mne novinka. Jinak michana vejce delam pomalym tempem, tak ted jeste zkusim „pridat plyn“ a taky tu rajcatovou omacku. Diky za inspiraci.

  53. Julianna says:

    miluji míchaná vajíčka učil mě je tatínek na špeku a s cibulí do sklovata pak přidávám rozšlehaná vajíčka se solí a pepřem vajíčka musí být polořídká jinak by je u nás nikdo nejedl

  54. Vladimír says:

    Ahoj Flo,
    to jsem rád, že jsi po karambolovém nárazu dále aktivní. Přeji Ti mnoho zdaru a spokojenosti na nové parketě!
    Míchaná vajíčka moje žena miluje (já je také můžu) a vždy, když jí je udělám, jí dám kus dobré pohody. Takže vítám některá zlepšeníčka a obohaceníčka z dnešní zásilky. Zdraví Vláďa H.

  55. Jarmila says:

    Milá Florentýno, míchaná vajíčka dělá ke snídani manžel a jsou vynikající a přesně taková jak popisuješ. Mám je moc ráda. Zdraví Jarmila.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close