Zdají se vám domácí tortilly jako zbytečnost? Pak vás chápu, česká kuchyně se bez nich obejde docela dobře. Ale neobejde se bez nich moje kuchyně. Tortillové placky doma používáme každou chvíli, a to zejména ke svačinám a obědům do krabičky a taky pro snadné a rychlé všednodenní večeře.
Přijdou nám méně vydatné než běžné pečivo a především pojmou mnohem víc zeleninové náplně, takže nabízejí jak skvělé zakončení sedavého dopoledne, tak i perfektní odlehčenou večeři. Pochopitelně jen pokud se jich člověk nepřejí, což zde může být docela slušná duševní výzva.
Kupované tortillové placky jsou pečivo s nejvyšší cenou za gram hmotnosti. Tedy aspoň mi to tak připadá u pokladny. Oproti tomu domácí výroba tortill vyžaduje pouze trochu mouky, tuku a vody, trochu času pro odpočinek těsta a trochu trpělivosti při tvarování placek.
Celkové náklady se vejdou asi tak do deseti korun, ale ze všeho nejvíc potěší výsledek: teplé pečivo, vláčné, plné chuti, v rámci možností nadýchané, s tmavými puchýřky po opékání v pánvi, nepravidelného kulatého tvaru, prostě perfektní i přes jeho domácí nedokonalosti.
Vláčné domácí tortilly
Domácí tortilly kladou jednu jedinou výzvu: jak je připravit a udržet opravdu vláčné? Jak se vyhnout výrobě křupavé pšeničné placky a jak získat něco, co je tenké, v rámci možností kulaté a dá se to ještě i zítra nebo pozítří zamotat do ruličky?
Je tu pár okolností, na které byste si měli dát pozor. No, spíš jich je pět.
1. Tuk v těstě
Tuk v receptu nepodceňujte. Dělá pro vláčnost a tvárnost opravdu hodně. Vřele doporučováno bývá sádlo, a tak ho najdete i v mém seznamu surovin. Dal by se použít i rostlinný olej, ovšem s malou újmou na výsledné vůni i chuti.
Myslete na to, že tuk se v tomto případě k mouce přidává ještě předtím, než do těsta nalijete vodu. V případě použití sádla úplně jednoduše vytvoříte z mouky a sádla drobenku jemnou, avšak důslednou prací konečky prstů.
2. Těsto bez hnětení
Těsto, aby se z něj daly tvarovat tenké placky, musí být hladké, dobře spojené, jinak to bude jen lepivý chuchvalec mouky a vody. Tato představa svádí k důkladnému a poctivému prohnětení úplně dohladka, jako kdyby se jednalo o kynuté těsto.
Tak to prosím nedělejte.
Důkladné propracování probudí v mouce lepek. Lepek způsobí menší lepivost a krásnou tvárnost, těsto půjde hezky rozválet na tenké placky. Ale po opečení v pánvi budou díky němu placky docela tuhé.
Mnohem lepší je přinutit mouku k poslušnosti pomocí horké vody a dostatku času na odpočinek. Ano, těsto se zadělává nikoli vodou studenou, ale horkou, téměř vroucí.
Horká voda se s moukou spojí trochu jinak než studená. Částečně spaří škrob v mouce a vytvoří klihovatou kašičku, díky čemuž mouka pojme víc vody – a víc vody znamená víc vláčnosti. Taky nebudete muset těsto skoro vůbec hníst.
Pokusím se to demonstrovat malou fotoukázkou.
K drobence z mouky a tuku jsem přilila čtvrtinu potřebného množství horké vody a začala promíchávat odprostředka lžící.
Takto jsem postupovala i s druhou a třetí čtvrtinou vody.
Po přilití poslední čtvrtiny jsem vnořila ruku do mísy a krátce, opravdu krátce všechno spojila dohromady, aby v těstě nebyly patrné žádné kousky suché konzistence.
Těsto příjemně hřeje, avšak vyloženě nepálí. Hřeje nejen vlastním teplem, ale též potěšením z tvorby. Skončila jsem hned, jakmile hrouda vypadala stejnoměrně a jakmile se začala trochu lepit na stěny mísy.
Potom stačí toto těsto nechat 30-60 minut odpočívat zakryté, aby neosychalo. Kouzlo se stane úplně samo. Až se k těstu vrátíte, bude hebké, hladké a poslušně připravené na další zpracování.
Výhodou tohoto postupu je kromě větší vláčnosti také příjemnější rozválení na placku – nebude se vám smršťovat zpět a nebudete bojovat s počátečním odporem lepku.
Zato možná budete chvíli bojovat sami se sebou, než se s těstem domluvíte na postupu, jak mu vtisknout co nejtenčí a přitom nejkulatější tvar. Pomoci si můžete válečkem i rukama, ale hlavně pamatujte na to, že okraje klidně můžou být maličko silnější, není to nijak na škodu.
3. Prášek do pečiva
Prášek do pečiva sice považuju za chemický úskok, kterému se pokud možno vyhýbám. Řezy a buchty, které potřebují kypřicí prášek, aby naskočily, u mě nemají moc šancí. Nicméně v některých situacích ho přesto beru na milost, ovšem nakládám s ním obezřetně a vím, čeho je schopen, když se to s ním neumí nebo přežene.
Zde do těsta přidávám prášku do pečiva jen na špičku nože, tedy symbolicky. Jde mi o jistou malou vnitřní nadýchanost, kdy se domácí tortilly jakoby vrství a vytvářejí bublinové kapsy. Ale pokud máte s práškem do pečiva problém nebo ho raději doma nemáte vůbec, dá se vynechat úplně.
4. Prudší teplo
Prudší a rychlejší opékání domácím tortillám svědčí víc než pomalé crcání v pánvi. Rozehřejte plotýnku minimálně na polovinu výkonu a počítejte s tím, že to pak docela sviští. Doporučuju se u opékání placek příliš nezamýšlet a nenechat se unášet myšlenkami, co všechno do nich zabalíte, protože by se vám snadno připálily.
Nejlepší pánve na opékání placek jsou litinové a železné, druhé nejlepší jsou nerezové.
Placky se dají opékat úplně nasucho, pouze s počátečním vytřením pánve tenoučkou vrstvou oleje.
Co se týká umytí omylem připálené nerezové pánve, je potřeba do ní ještě zatepla nalít vodu a co jde, to odvařit a odškrábnout. Potom tuto vodu vylít a pánev – stále ještě teplou – vydrhnout houbičkou nebo drátěnkou. Měla by pak být znovu jako nová. Nejhorší je nechat použitou pánev vychladnout s tím, že se budete drhnutí věnovat někdy potom. Tím si jen způsobíte pocit, že pánev už nikdy nedokážete umýt dočista a že jste si ji asi zničili.
Teflonové a nepřilnavé povrchy nesnesou tak vysoké teploty po tak dlouhou dobu, takže se vám v nich sice nic nepřichytí a nepřilepí a nepřipálí, ale budete muset placky opékat pomaleji a tedy na úkor vláčnosti. Tedy – ony ty povrchy vysoké teploty zdánlivě snesou, ale po pár dalších použitích pánve se začnou přichytávat a zmatní a zhrubnou, nebo se dokonce začnou odlepovat. Nikdo nic lepšího zatím nevymyslel.
5. Opékání ze tří stran
I v samotném postupu opékání na pánvi se dá něco udělat pro větší vláčnost.
Běžně by se jakákoli placka opekla po jedné straně do zezlátnutí, obrátila a opekla i po straně druhé, načež by bylo hotovo.
Tortilla však žádná běžná placka není. Je to světoznámá lamačka labužnických lidských srdcí. Když ji nejdřív opečete po první straně jen do mírného zezlátnutí a otočíte ji hned, jak s ní půjde manipulovat, důkladně opečete po druhé straně a pak ji ještě vrátíte na první stranu, aby se dopekla, krásně se vám zevnitř při té poslední, třetí části opékání nafoukne.
Sice pak zase splaskne, ale i tenhle malý trik přispěje k lepšímu výsledku.
A to je asi tak v kostce všechno, co by vám poradila každá druhá Mexičanka.
Já za sebe ještě můžu přidat hromadu nápadů, k čemu placky použít. Obecně platí, že to tortillových placek se zamotává kombinace nějaké teplé bílkoviny (ohřátý zbytek masa ze včerejška, míchaná vajíčka nebo třeba dušené luštěniny), nálož čerstvé pokrájené zeleniny (nebo zeleninový salát či salsa) a studená omáčka (nejčastěji zakysaná smetana nebo avokádové guacamole).
Pokud by vám to přišlo nedostatečné, odkazuji vás na svůj Velký svačinový tahák, který vám dá asi tak dvacet tisíc možností. Dejte mi vědět, zda vymyslíte ještě nějakou další.
Suroviny
- 350 g hladké nebo polohrubé mouky (nebo směsi obou druhů)
- 5 g soli
- 1 g (na špičku nože) prášku do pečiva
- 60 g sádla
- 225 ml horké, téměř vroucí vody
- 1 lžička oleje na vytření pánve
Postup
- Ze všeho nejdřív dejte vařit vodu, aby byla připravená. Raději jí uvařte o něco víc, než je uvedeno v seznamu surovin, a odměřte ji, až ji budete přilévat do těsta.
- Mouku smíchejte v míse metličkou se solí a práškem do pečiva. Přidejte sádlo rozkrájené na pár kousků a konečky prstů vytvořte co nejjemnější drobenku.
- Ke směsi mouky a sádla začněte po čtvrtinách přilévat horkou vodu. Lžící vždy od středu promíchejte, až se voda vstřebá, pak teprve přilijte další. Po posledním přilití krátce rukou spojte vše dohromady na stejnoměrnou směs, konzistence by vám sama měla napovědět, že jste na správné cestě a že to bude dobré – nevznikne ani suše drobivá hmota, ani matlavé těstíčko. Pokud ano, bude potřebovat buď ještě trochu horké vody, nebo naopak přisypte mouku. Hotové těsto je sympatické, spojité, vláčné, jen lehce lepivé, krásně hřeje a voní sádlem.
- Těsto zakryjte fólií nebo pokličkou, aby nemohlo osychat, a nechte ho aspoň 30 minut, ale lépe hodinu, odpočívat.
- Odpočaté těsto rozdělte na 8 kousků a z každého vyválejte poctivou kuličku. Tu pak libovolným způsobem, buď válečkem nebo rukama, roztáhněte do placky o průměru kolem 22 centimetrů – jak vám zručnost a těsto dovolí. Vůbec byste neměli mít potřebu těsto podsypávat moukou, skoro se nelepí ani k válečku, ani k pracovní ploše. K mouce se obraťte, až když to opravdu jinak nepůjde, a pak ji z vyválených placek pokud možno zase odmeťte, jinak se vám v pánvi bude potulovat spálený moučný prach.
- Litinovou nebo nerezovou pánev rozehřejte nasucho na plotýnce nastavené na trochu víc než polovinu výkonu. Nalijte do ní lžičku oleje a vytřete téměř dosucha papírovou utěrkou.
- Do horké pánve vložte připravenou placku a opečte ji jen tolik, než se dá snadno obrátit. Po druhé straně ji opečte důkladněji do výrazného opečení puchýřků. Potom ještě jednou obraťte a dopečte do mírného nafouknutí placky a zezlátnutí i na první straně.
- Hotové opečené placky skládejte na sebe na talíř a přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevychládaly a neosychaly.
- Pokud chcete placky uložit do druhého dne, pamatujte na to, že by neměly oschnout, začaly by se totiž lámat.
Sly by udelat i jen z cirokove mouky? Bez lepku?
Dobrý den,
máte zkušenost s kukuřičnou moukou – fungovala by?
Děkuji Vaše recepty se vždy povedou na 100%
Původně se dělají právě z kukuřičné, ne?
Ano, pravé mexické tortilly se dělají z kukuřice, ale z obyčejné kukuřičné mouky je neuděláte (teda možná uděláte, ale nebudou to mexické tortilly). Je třeba mít mouku Masa harina, která je upravená zásaditým roztokem – změní to poměrně zásadně jak chuť, tak chování mouky.
Srdečně Vás zdravím z Mexika! Ano, tortilly se dělají původně z kukuřice, ale ne však z kukuřičné mouky. Aby tortilla fungovala dobře, musí se zrna kukuřice smíchaná s vápnem nechat projít tzv. procesem nixtamalizace. Pak se rozemelou na pastu a z té se následně pečou tortilly. Říká se, že žena se smí vdát až poté, co se jí tortilla při opékání správně nafoukne ;), což je i v receptu právě skvěle popsáno. Jen s tou kukuřičnou moukou jako takovou si nejsem moc jistá, jaký bude výsledek, podle mě potřebuje víc vody. V prodejnách mexické gastronomie prodávají ale speciální tortillovou kukuřičnou mouku, jmenuje se Maseca, zkuste mrknout.
Je to ještě jednodušší, než pšeničné tortilly, ale musí se použít speciální mouka.
Hledejte masa harina, nebo harimasa. Dá se koupit i u nás.
Díky za báječný recept. Už jsem přemýšlela jak je udělat doma, protože kupované obsahují často věci na které jsem alergická (jako například jablečnou vlákninu). Takže za mě paráda! Myslím, že jdu vařit vodu 🙂
Ahoj
Nedavno, vzhledem k nedostatku zbozi v obchodech a front pred nimi,jsem poprve z Youtube delala domaci naan breads k indii. Manzel byl uplne nadsen a ja byla prekvapena jak jednoduche jsou. Nyni k nam kupovane ani nesmi, pouze mozna k indickemu take away.
Take jsem premyslela co priste zkusit tortilly, a je to jako bys mi cetla myskenky!! Urcite vyzkousim.
Jen u nas neni jednoduche sehnat sadlo (ziji v cizine).
Kolik rostlineho oleje bys dala misto toho sadla? 60ml misto 60gr sadla?
Predem dekuji
Nevim, kde v cizine zijete, ale jestli v USA, zkuste Whole Foods. Koupila jsem tam nejen sadlo, ale i cerstve kvasnice 🙂
Ahoj Flo a ostatní. Děkuji za tento recept. Tortilly jsem se naučila od svých kamarádů z Mexika a mám pro vás vylepšovák, jak dělat placky bez válečku snadno a rychle :o)
Vemte zipovací sáček na potraviny (třeba IKEA mi velmi vyhovuje, musí být dostatečně silný a velký) a oddělte mu od sebe boky, takže vznikdne dlouhý obdélník. Na jednu půlku dejte kuličku těsta (pokud těsto ještě trochu lepí, tak tam dejte malinkato oleje pro první kuličku, ale nebývá to třeba, pokud si těsto dostatečně odpočine), přiklopte druhou částí sáčku, že je kulička těsta mezi nimi a má kolem sebe dost prostoru na všechny strany. A teď pro ty, kteří nemají lis na tortilly jako já: vemte pevné a ploché prkénko nebo velký hrnec a zatlačte na kuličku. Udělá se z ní krásná placka o ideální tloušťce, ze sáčku se dobře odlupuje a je to velmi rychle. Když chcete fakt tenké, tak doporučuji vzít plochou židli, položit těsto v sáčku na ní, na to velký vál, sednou si a nechat svoji hmotnost udělat své :oD
Prima zlepšovák, navíc bude bavit děti…
Flo, moc díky!!! Tortily už jsem doma asi 2x zkoušela, ale výsledek se mi nezamlouval, tak jsem se vrátila k těm kupovaným. Přesně takovéto vysvětlení – proč, co s čím, – jsem potřebovala! Teď už se nebojím se do nich pustit znovu. Děkujem, že se dělíš o své poznatky!
Dobrý den Flo,
děkuji za nový recept aspoň pro mne.Nikdy jsem to ještě nedělala,ale vyzkouším až se mně bude chtít,a bude čas a hlavně nálada.Ale myslím že to pokazím,jako už kdysi.Uvidíme..Zdravím.
Ahoj Flo, vypadají krásně, určitě vyzkouším. Tortilly kupuji často a vždy se snažím, většinou neúspěšně, najít placky s alespoň nějakým podílem (15%) kukuřičné mouky. Pšeničné by Mexičanky spíš označily „pro gringos“. Kukuřičné jsem zkoušela, ale z naší kukuřice (v Mexiku mají asi 20 druhů, používají bílou) je výsledek hodně jiný (dělala jsem jen z mouky, ne masy = mletá namočená zrna). Pokud bys znala fígle i na kukuřičné, budu ti velmi vděčná, když se s námi o ně podělíš.
Krásný den z Mexika, já bych ty pšeničné nezavrhovala, i tady se z nich často vaří. Zkuste sehnat speciální kukuřičnou mouku na tortilly Maseca, myslím, že jsem ji v nějakém shopu s mexickými potravinami už zahlédla.
Flo, mockrat ti dekuji za recept. Veskere me snahy o domaci tortily skoncily fiaskem , tak snad se tentokrat zadari lepe. Kupovat je se mi moc nechce, prijde mi to jako dalsi zbytecny jednorazovy obal. Takze urcite vyzkousim! 🙂
Přimlouvám se za průzkum receptů bezlepkových variant tortill. Zatím jediné bezlepkové, které mi chutnají jsou od Schäru a ta cena za gram je ještě o dost výše 🙁
Florentýno, do tortill se asi neopustím, mám konzervativní strávníky. Zato kuře na paprikách mělo veliký úspěch.
Můžu se zeptat v čem jsou strávníci konzervativní? Jednou je zkuste a uvidíte, že uspějete. 🙂 Kupované jsou většinou hrozně gumové. Dělám sice podle maličko jiného receptu, ale děti vždy pochválí. I tyhle určitě vyzkouším.
Klasické tortilly jsou ovšem z kukuřičné mouky. Neměl by někdo recept, prosím?
Ahoj všichni-určitě tortilly vyzkouším.
Ahoj Flo,tortilly dělám občas z celozrnné špaldové mouky, ale vodu jsem vždy přidávala studenou, tvoji vychytávku s teplou vodou vyzkouším, přeji krásné a slunečné podzimní dny.
Milá Flo,
díky, vyzkouším, už se těším!!!
Jarka
Děkuji děkuji děkuji. tortily děti milují a mají obrovskou spotřebu. Domácí zkusím hned zítra. dělala sem je kdysi, ale moc to nefungovalo. lepily se a nešly stočit.
Duper nápad, děkuji.
Uvažuji na tortilami kukuřičnými, ale zatím jsem nesehnala mouku v kamenném obchodě-musí být nějak upravená, z normální se mi trhaly. Snad najdu nějaký e-shop.
Jana
Četla jsem, že na kukuřičné tortilly se používá kukuřičná mouka Harimasa, prodávají ji různé eshopy, snadno najdete, cena za kilo mezi 50 – 70 Kč. Taky by mě zajímalo, jestli by recept fungoval s kukuřičnou a jestli Mexičanky používají sádlo :-).
Milá Dominiko, Mexičanky používají sádla spoustu :), řada pokrmů je na něm vyloženě založena. Srdečně Vás zdravím z Mexika
I z té harimasy se nejspíš budou trhat. Funguje to jinak, než pšeničná mouka. Doporučuju zkusit to vyválet mezi dvěma fóliema (rozstřižený pytlík do mrazničky, prostě něco pevnějšího, než mikroteňák). Nejlepší je na to samozřejmě tortilla press.
Díky za podrobný, vševysvětlující recept, tortilly jsem nikdy nezvládla dobře, takže jely doma jen ty kupované. Konečně vím jak na věc! O víkendu jdu na to! Opět jsem nadšená z receptu a všech rad.
Milá Florentýno,
děkuji za zajímavý recept i když mi tortilly nic neříkají. Já mám raději klasické placky na sádle, na slano i na sladko.
Děkuji za recept na domácí tortily v příhodné době určitě vyzkouším.Šárka
Zdravím Florentýnko a děkuji za recept, ráda vyzkouším. Vlasta
Dėkuji za skvělé recepty. Určitě tortily vyzkoušim
a doufám,že se povedou. ☺
Trefa do černého! Jídla s tortilami staví můj syn na čestné místo v první desítce oblíbených jídel. A svačinka s tortilou, bude hodně atraktivní a doufám, že synovi něco zbyde… ti grázlíci si totiž vydařené svačinky ochutnávají navzájem a už se mi i díky Svačinovému taháku stalo, že syn přišel ze školy s tím, že mu kluci sežr… většinu svačiny a příště mu mám dát víc.
Super nápad, tortilly máme rádi a nikdy mě ani nenapadlo si je doma udělat, když je zapomenu koupit. Takže brzy vyzkouším, moc se na to všichni těšíme, děkujeme 🙂
Těšíme se i na další svačiny 🙂 jako ty Flo.
Tak tady je ten fígl, horká voda! Já dávala studenou a proto byly tuhý. Děkuji tedy krásně za recept a co nejdříve vyzkouším.
Recept velmi potesil ??? ďakujem
Doma na zabalení třeba zeleniny s masíčkem používám pro zpestření a změnu normální palačinky a je to supr! Tortilu jsem kdysi koupil, ale nějak jsem ji nepochopil nebo co…domácí jsou určitě jinej level, ale pořád nevím, proč vlastně tortily? Stejně jako ty bulgury, kuskusy a podobný kraviny… Tak to chodí, když člověk celý život něco nepoužívá, nejí, a pak se škrábe na hlavě a nijak mu to nechybí.
No, ale možná že ty tortily zkusím…a nebo spíš raději guláš 🙂
Teď o víkendu bude kuře na kapiích s knedlíkem, tam už jsem zase doma a těšíme se všichni moc!
Codo, zkuste si někdy zajít na tortilly do dobré mexické restaurace. Tam zjistíte, jak mají opravdu chutnat, a když vás zaujmou, můžete je vyrobit doma.
Mileno díky, máte úplnou pravdu. To je nejjednodušší a přitom neomylný způsob 🙂 Teď už jen někde vyčuchat tu dobrou mexickou restauračku.
Vítej zase doma Florentýnko. Věřím, že jsi odpočatá, spokojená a mělas příjemné léto. Už se těším na to, až tento recept vyzkouším. Měj nádherný a pohodový nejen dnešní den, ale i všechny další… Vděčný kulinářský žák Jirka
Zlepšovák:
pokud hledáte, jak upéct velké toritly a neche se vám kupovat veliká pánev – jde to i na plechu v troubě.
Troubu na 200, ne horkovzduch.
Suchý plech dám na dno trouby (ne do těch drážek, skutečně na dno trouby, ono to jde), nahřeju ho.
tortily tam sázím po jedné – a jde to a v rychlém tempu (jinak se usušej) udělám kopec tortill… prima mobilní oběd na výlety nejen v létě.
Katka
Až do teď mě nenapadlo udělat si vlastní tortilly (a to je doma máme rádi!). Ale po přečtení vím, že to bude nutnost 🙂 Díky za recept a už se těším 🙂
Určitě vyzkouším, zatím jsem jen kupovala, minulou sobotu jsem dělala kuře na kapiích, všem moc chutnalo, díky moc
Ahoj Florentýnko,
tortilly jsem už několikrát zkoušela, ale těším se na tvůj recept, zatím žádný nezklamal.
Tortill jsem si začala všímat až po přečtení tvých kuchařek. Začalo to sýrovými quesadillami a pak už to jelo. Bezva na nich je to, že jsou k „sežrání“ i jen tak na sucho.
Díky za recept, přeji všem krásné prosluněné zářijové dny. Marcela
Tak tortilla nebyla, ale to kuře na kapiích z minulýho týdne jo…uááá…hrnec se zbytkem omajdy jsem ještě před chvílí vytíral do čista jen tak na studeno chlebem a zase jsem si málem cvrkl…geniální…díky, Flo!!!
Ahoj Flo,
Teda, kam ty na ty svoje skvělé tipy chodíš 🙂 děkuji, určitě vyzkoušíme, protože když jsem minule dělala podle nějakého receptu, tak jsem právě trochu bojovala s tou vláčností.
Terka
Flo, z celého srdce ti děkuji za tento recept. Tortilly jsou u nás oblíbené, několikrát jsem je zkoušela, protože co jde, dělám si sama. A i když jsem v přípravě různých těst už celkem zkušená, tortily se mi prostě nedařily. Vyzkoušela jsem x „zaručených“ receptů, ale nikdy to nebylo ono. No, žádný nebyl s horkou vodou. Děkuji, děkuji, děkuji, recept funguje dokonale! Lenka
Dík za recept, konečně jsem se odhodlal vyzkoušet lis na tortilly s pšeničnou variantou. Původně jsem si myslel, že to funguje jenom s kukuřičnou moukou.
Tortilly jsou geniální. Už děláme jenom tyhle, žádné kupované. Sice trošku bojujeme s tvarem placky, ale to je detail.. 🙂
A to těsto…! Je vážně sympatické.. jsem z něj vždycky nadšená jak malé děcko 😀
vyválím a „ořežu“ podle misky /nebo dortové formy/…ze zbytků pak je další tortila.
Aaaaaaaaaach. No, já nevím, jestli čtete starší komentáře, ale musím napsat. Naprosto úžasné. Máme mexický víkend a potřebovala jsem recept na domácí tortilly. Poprvé jsem sáhla vedle. Recept obsahoval většinu chyb, o kterých zde píšete. Naštěstí jsem objevila, že recept na domácí torilly máte Vy. No, záruka, že se to podaří. To bylo úžasné. Nejprve těsto. To se udělalo během chvilku, doslova SE TO SAMO. Žádná dřina.Těsto vláčné, teplounké, pomazlit jsem ho chtěla. 🙂 A pak ty tortilly! Část jsme jen opekli na pánvi, 4 jsme dali dosušit zavěšené na mřížce, aby vznikly křupavé tacos. Ovšem i ty dopečené byla naprosto luxusní. Děkuji!!!
tak já měla z osmi tortil „ohebné“ jen tři…zbytek se lámal a byl tvrdý-v čem byl problém?Moc „upečené“?..apak taky těch 22cm je hrozně málo…to ani pořádně nezabalím
Jani, nedovedu takto na dálku říct, co se přesně stalo, ale je skutečně možné, že byly v pánvi spíš vysušené než rychle opečené.
Dobrý den, dají se torttily zmrazit nebo máte nějaký fígl, jak je déle uchovat? Děkuji.
Jani, ano, dají se pečlivě zabalit a zmrazit.
Ahoj, mohla bych se zeptat na to množství oleje, když není možné použít sádlo? U nás doma mi bohužel sádlo (ani cokoliv jiného z vepříka) neprojde… Děkuju!
Když to neuvidí a když budete mít kvalitní sádlo, v hotovém výrobku to pak není vůbec poznat. Je to tak i u pečení rohlíků nebo sladkého pečiva. Pečivo se sádlem je vláčnější a vydrží déle jako čerstvé.
Je to moc dobré dnes to máme k veceři.Děkuji za nápad.
Konečně se do nich chci pustit i já :-), Jani, dají se uchovat i pár dní nebo se musí hned zkonzumovat?
Díky za dokonalý recept! Těsto krásné, hotové během chvilky, vyvalovaly se nádherně, nafukovaly se jako balónky.
Díky za tenhle recept. Trochu jsem inovoval, a použil mouku mix celozrnná/kukuříčká/hladká. Sádlo jsem neměl a tak jsem tam dal máslo, v trochu menším množství, aby to bylo trochu zdravější. Místo válení jsem si koupil lis na tortilly.
Jako náplň pro začátek mix fazolí, fety, pálivé papriky, rajčat a syrové cibule.