Francouzské brambory jsou zhruba tolik francouzského původu, jako je španělský ptáček ze Španělska, ruské vejce z Ruska a frankfurtská polévka z Frankfurtu. Ale ani jednomu z jmenovaných jídel to neubírá na vážnosti, oblíbenosti a už vůbec ne na chuti.
Oblíbenost zapečených brambor se však francouzské kuchyni upřít nedá a české vynalézavosti se zase nedá sebrat nápad spotřebovat do českých francouzských brambor brambory ze včerejška. Taky kus zbylého uzeného masa nebo přebytečných hub z lesa.
Francouzské brambory jsou krásnou ukázkou využití zbytků. Ukázkou tak dokonalou, že kvůli ní stojí za to některé zbytky plánovat a úmyslně vytvářet. Když budete na francouzské brambory myslet už včera při vaření brambor, dnes si parádně pochutnáte. Ale i když včera zapomenete přidat do hrnce kilo brambor navíc, vlastně se nic neděje, prostě si brambory uvaříte až dnes. Jen bude celý recept trvat dvakrát tak dlouho.
Francouzské brambory = zapékání v praxi
O zapékání jako o druhu tepelné úpravy jsem se tu už podrobně rozepisovala. Kdyby to někoho zajímalo, text na toto téma včetně receptu na dost rozmazlené zapečené těstoviny je k nalezení zde:
Pro ty, kdo neradi čtou, a taky pro ty, kdo to všechno už dávno četli, jen malé shrnutí: při zapékání se používají již změklé, tepelně upravené suroviny. Smyslem zapékání totiž není přimět tyhle suroviny změknout, mají se pouze prohřát a navrchu se jim má vytvořit chutná, lákavě vypečená krustička. Často se svůdnost zvyšuje použitím sýra nebo sýrových či smetanových omáček s vejci, kterými se suroviny před zapečením zasypávají či zalévají.
Suroviny na francouzské brambory
Při výrobě francouzských brambor se v jednom pekáčku sejde hned několik surovin, z nichž se vyškrtnout nedají jen a pouze vařené brambory. Ideálně vařené ve slupce, tedy ideálně varný typ A, nejhůře B.
Něco se k nim doplnit samozřejmě musí, ale co to přesně bude, to záleží na vás, na vaší lednici a na vašich chuťových vzpomínkách.
Obvykle se v receptu na francouzské brambory mihne uzené maso nebo jiná uzenina, opečená společně s cibulkou. Položka to je běžná, nikoli však povinná, maso klidně mohou nahradit houby – opět opečené, aby byla splněna podmínka, že vše musí být předem tepelně opracované, neboť na dostatečnou tepelnou úpravu nejsou v troubě při zapékání ideální podmínky.
Podobně se mohou v pekáčku ocitnout kousky vařené zeleniny jako mrkev, květák nebo brokolice. Půjde to i se spařeným a šokově zchlazeným mangoldem nebo špenátem. Recept bude fungovat i s kysaným zelím.
Uzené maso lze vyměnit za kousky jiného masa, třeba nesnězené pečeně, pečeného kuřete, dokonce i vařené nebo pečené ryby. U mořské ryby jako jediné, bude-li pokrájená na malé kousky velikosti sousta, bych se nebála použít ji syrovou, neboť jí stačí se prohřát, aby se dostala do stavu vhodného k podávání.
K další obvyklé položce patří vařená a nakrájená vejce. Pokud na nich trváte, klidně si je přidejte, budou vám stačit 2-3 vajíčka do rozpisu uvedeného níže. U mě v receptu je však nenajdete, raději přidám víc syrových vajec do směsi, kterou se všechno v pekáčku zalévá. Nemám ráda, když jsou vařená vejce v teple příliš dlouho. Šedé okraje teplem utrápeného žloutku podle mě nemají na talíři co pohledávat a přesušený bílek taky ne.
Smetana s vejci
Hlavní chuť francouzských brambor dělá vaječná zálivka, kterou se brambory s ostatními surovinami přelijí a se kterou se pak zapékají. Obvykle je to mléko nebo smetana s rozšlehanými vejci, ale dal by se použít i vývar. Vejce ztuhnou, tekutina se částečně vsákne do brambor a zázrak je na světě. Mně se dokonce líbí tohle kouzlo ještě posílit použitím tučné smetany ke šlehání namísto běžné smetany na vaření.
Občas lze zahlédnout i výpomoc strouhaného sýra, ale jde to i bez něj. Dokonce bych se za verzi bez sýra přimlouvala, lépe vynikne chuť brambor i ostatních surovin.
Tahle vaječná zálivka však dokáže trochu zhatit i ty nejlepší kuchařské úmysly. Ono se jí v receptech často používá celkem malé množství, takže steče ke dnu a horní polovinu francouzských brambor pak nemá co udržet pohromadě.
Pojistit se proti tomu dá třemi chvaty:
- Při skládání vrstev do pekáčku je průběžně hutněte, aby mezery, do kterých tekutina nateče, byly co nejmenší. Proto pokud máte brambory pokrájené na plátky, je důležité ostatní suroviny krájet na menší kousky, aby se snadněji zaplnily i mezery mezi bramborami.
- Když nalijete vejce na něco teplého, vejce zatuhne. A ztuhlé vejce už nikam nesteče. To se zde dá úspěšně realizovat tak, že nejprve předpečete a prohřejte samotné suroviny, teprve potom na ně nalijete směs mléka, smetany a vajec. Tento krok postupu bych zdůraznila o to víc, čím vychladlejší brambory máte. A kromě toho se předpečení taky projeví na zajímavější chuti jídla a vláčnější, nepřepečené struktuře zatuhlé vaječné zálivky.
- Čím vyšší teplota v troubě, tím rychleji se bude mléko a smetana vařit a následně odpařovat, což způsobí lehké nabytí na objemu. Francouzské brambory se tedy zapékají celkem zprudka, avšak stále ještě kontrolovaně zprudka. Pokud si nemůžete nebo nechcete pomoci a potřebujete na povrch brambor nasypat strouhaný sýr, aby se zapekl, raději to udělejte až na posledních 10-15 minut zapékání.
A teď už víte všechno, abyste si mohli upéct francouzské brambory zcela podle vašich představ. Moje představy o nich přikládám v následujícím receptu, ale nenechte se tím nijak ovlivnit.
Suroviny
- 1 kg brambor (varný typ A), vařených ve slupce
- 1 větší cibule
- 300 g vařeného uzeného masa
- 300 g mraženého hrášku
- 4 lžíce sádla (může být i husí nebo kachní)
- 2 vrchovaté lžíce strouhanky
- 3 velká vejce
- 100 ml mléka
- 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
- 1 zarovnaná lžička soli
- kyselé okurky a zelená petrželka k podávání
Postup
- Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů. Pekáček (nikoli velký pekáč, nestačily by vám suroviny) vytřete jednou lžící sádla a vysypte strouhankou. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné kolem půl centimetru. Cibuli oloupejte a nakrájejte spíš nahrubo. Uzené maso rozkrájejte na centimetrové kostičky.
- V kastrolu rozehřejte 2 lžíce sádla na středním plameni. Vhoďte do něj pokrájenou cibuli a velkou špetku soli a 2-3 minuty nechte zahřívat a mírně pobublávat, až cibubule změkne a zprůsvitní. Teprve potom přidejte nakrájené maso a ještě jednou tak dlouho prohřívejte, zahřívejte, míchejte a zvolna opékejte. Nakonec přimíchejte zmrzlý hrášek a nechte ho teplem povolit. Nic víc s ním dělat nemusíte.
- Třetinu brambor rozložte na dno pekáčku, plátky skládejte tak, aby se nepřekrývaly. Jemně je osolte. Na brambory rozprostřete polovinu cibulovo-masové směsi, pokračujte další vrstvou zlehka solených brambor, další vrstvou cibule a nakonec i zbytkem brambor. Trochu dlaněmi utlačte, aby v pekáčku mezi surovinami nebyly zbytečné vzduchové mezery. Čím kompaktněji budete mít vše poskládané, tím líp. Poslední lžíci sádla rozehřejte a potřete jí povrch brambor.
- Takto připravený pekáček vložte do horké trouby a pečte 20 minut. Zatím v misce velmi pečlivě a důkladně rozmíchejte vejce, mléko, smetanu a zbylou sůl (mělo by jí být sotva ½ lžičky). Po 20 minutách pečení touto směsí rovnoměrně přelijte obsah pekáčku a pečte ještě jednou 20 minut při stejné teplotě.
- Upečené francouzské brambory jsou pevné na dotek, smetanovo-vaječná směs musí být krásně ztuhlá i uprostřed pekáčku. Než se pustíte do krájení a rozdělování na porce, nechte je 5 minut odpočinout. Zatím si třeba otevřete lahev kyselých okurek a nachystejte si nasekanou petrželku, obojí se vám bude hodit k podávání.
Krásný den a díky za další skvělý recept. Francouzské brambory jakož i šunkoflíčky miluju bezmezně.. Přidávám náš tip na ingredienci, který vymyslela moje sestra – přidat do nich zkaramelizovanou, nejlépe červenou cibulku 🙂
Milá Flo, zrovna jsem si říkala, že bych si mohla uvařit něco z brambor (mám ještě bedýnku domácích z vlastní zahrádky) a Tvůj email mě přišel akorát vhod. Sice to už dneska nestihnu, ale zítra to určitě bude k obědu i k večeři. Díky za tip!
Jiřina
Děkuji, za typ. Budou zítra. Já v svém mládí určitou dobu dělala v Borovinském Bopu a na „spoláku“ je dělávali tak dobré, že dodnes na ně vzpomínám.
To je pravda, maminka na spoláku vydávala obědy. A když je pak přinesla v jídlonosiči domů, vzdycky jsem se na ně vrhla?Dělali je tam fakt výborný.
No, a já ve svém mládí bydlela v těch Baťových domcích nad Bopem.
Dělávala jsem je léta podobně, ale když jsem ochutnala na Slovensku v rodině mého zetě variantu ze syrových brambor, chutnala mi víc. Brambory ale byly nakrájené na jemné plátky, asi jako na silnější chipsy, zalité smetanovovaječnou zálivkou a okořeněné.
Milá sympatická paní Florentýno, ty Vaše recepty jsou počteníčko. Tak logicky popsané recepty jsem ještě neviděla, taky už vašimi kuchařkami zásobuji příbuzenstvo a kamarádky. Váš blog mám v záložkách kdykoli k dispozici…
Dělám samozřejmě při vaření úpravy dle našich chutí, ale podstata proč a kdy a jak je důležitá…Díky
Co se týká francouzkých brambor, děti je milují s pórkem a šunkou nebo uzeným. A vykřupaný sýr nahoře…
Mějte se moc hezky, a ať stále děláte radost. S povedeným jídlem je svět hned veselejší
Tak to je neuvěřitelné … otevřu e-mail a v něm mám od tebe tenhle receptík. Proč neuvěřitelné? Já totiž právě koupila uzená žebra a říkala si, že musím na tvých stránkách prohlédnout, jestli tam není recept na Francouzské brambory!!! Že by opravdu existovalo něco mezi nebem a zemí? 🙂
Jsem o tom skálopevně přesvědčená. ?
Milá Flo, francouzské brambory jsou asi v naší krajině ve velké oblibě. Přesně jak říkáš, chytrý způsob využití přebytků z předchozího dne. U nás je zapékáme rádi, babička je ale vždy dělávala ze syrových brambor. To proto, že děda byl přesvědčen, že se všechny chutě z přidaných ingrediencí do těch brambor více vsáknout a celý pokrm je vláčnější. A korunku tomu přidá zapečená vajíčkovo-smetanová krusta.
Díky, vždy umíš potěšit.
Zdravím a přeji pevné zdraví.
Marcela
Dobrý den. Já je taky dělám ze syrových brambor a můžu je jíst do padnutí 🙂
Milá Flo,
Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo nemá rád zapékaná uvařená vejce. To byl důvod, proč jsem léta francouzské brambory nedělala, mně to nechutnalo a čelit dotazům, proč tam nejsou vajička bylo únavné. A tak, když už vařím jen pro sebe a manžela, řeším věc bramborovou omeletou. Je v ní vše, co ve francouzských (spotřebují se všemožné zbytky)a je to mnohem rychlejší.
Ahoj Flo,
Velmi dobrý recept děkuji
Ahoj Flo, francouzské brambory pro mě byly vždycky záhada. Recept čtu se zájmem – a protože jsem dnes potřebovala k obědu udělat květák, transformovala jsem ho na květák. Nikdy se mi ještě nepovedl tak dobrý! Děkujeme 🙂
Jinak sama z včerejších brambor dělám často americké brambory (na oleji je peču hodinu na dvěstě – jsou křupavé a lepší než hranolky, hodně podobné tvým vařeným a pečeným bramborám z první Kuchařky pro dceru), Cuketkovo lokše a tvoje bramborové knedlíky.
Opravdu hodinu? Vařené brambory? Ráda bych zkusila. Marie
Opravdu. Dělala jsem je i u kamarádky, po půl hodině jí tekly nervy. Po hodině užasle pozorovala, jak je děti u stolu luxujou rychleji než maso.
Ahoj Flo, francouzské zapečené brambory miluje celá moje rodina, dělám je opravdu často, většinou s uzeným masem stejně jako ty, ale letos bylo hodně hub a tak jsem vyzkoušela i s houbami a nemělo to chybu, byly snad ještě lepší než oblíbené s masem.
Ahoj Flo, francouzské brambory milujeme. Byly dnes k obědu. Příště vyzkouším s houbami. Hana
Milá Flo,
francouzské brambory děláme dost často, je to pochoutka a neomrzí. Dají se obměňovat, je to skvělý oběd nebo večeře
Ahoj Florentýnko,já jsem už asi půl roku členkou a vlastně takovou tichou přísedící.
Dnes se i konečně pouštím do napsání komentáře.
Francouzské brambory dělám skoro jako ty,jenom tam někdy přidávám sýr.Od mé tchyně znám recept i na jiné zapečené brambory.Skládají se vrstvy nakrájených brambor(z vařených lépe drží tvar,porce jsou úhlednější,ze syrových se mně zdají chutnější),vrstvy na kostičky nakrájených a posolených kuřecích nebo krůtích prsíček(syrových),vrstvy podušených žampionů,vrstvy tence nakrájené cibule na kroužky a vrstvy nastrouhaného sýra.Zopakovat podle velikosti pekáče.
Vše se zalije smetanou a zapeče.Je to jiné,pracnější ale taky bezva.
Přeji hezký den
Francouzské brambory dělám přesně jako Ty i s tím předpečením a zalitím šlehačkou s vejci. Nedávám sýr. Všem u nás chutnají. Takto je dělala moje maminka.
Milá Flo,
koupila jsem uzené ocásky, tak už je jasné, co z masa bude. U nás vede zálivka z kysané smetany a vajec, klidně trochu naředěná „vývarem“ z uzeného. A místo hrášku kyselá okurka. Brambory krájím jako na bramborový salát, přijde mi, že se pak líp smísí s ostatními surovinami.
Díky za tvé recepty a postupy, jsi velkou inspirací 🙂
Milá Flo, v mé několik desítek let staré domácnosti, se francouzské brambory „ještě nepekly“. Neměla jsem odvahu. Vždy jsem si na nich pochutnala u někoho z rodiny, případně známých. Podle dnešního receptu se odvážím a budou v sobotu. Už teď se těším. Díky za perfektní recept a tu skvělou fotodokumentaci. Sbíhají se mi sliny.
Dobrý den, Flo, opět nemusím přemýšlet, co na jeden víkendový den ukuchtit. Vše mám, zdá se „po ruce“. Hodný syn přivezl protekční klobásy od svého výborného dodavatele, druhý, rovněž hodný syn v přibližně stejné době dodal pytlík brambor a neméně hodná sestra při návštěvě po letech dovezla fůru produktů z „valašských latifundií“, mezi nimi i několikero sklenic naložených okurek, podle receptury naší, blahé paměti, maminky.
Zbytek potřebného mám , nápad od Tebe jsem přijal , jako vždy, s poděkováním, bábina mi realizaci schválila, zůstává jen doufat, že vše dopadne , jak předpokládám.
Přeji hezké dny, Jarda
Ahoj Flo, díky za připomenutí francouzských brambor. Zrovna jsem přemýšlel, co udělat o víkendu. Dříve jsem je dělával častěji, ale mlsné vnučky to nejedí, tak že to šlo, na čas, do spodního šuflete. Teď budeme sami, tak že už chystám vše potřebné.
Dělám to podobně, jak píšeš. Do mléčné míchanice se smetanou a vejci přidávám nastrouhaný parmezán.
No teda, už teď mám chuť. Přesně tak to dělávala maminka. Hrášek tam musí být, vařená vajíčka ne, maminka říkala na co, raději dám více na zalití. Maminka přidala trochu mleté papriky, trochu zaprášila brambory – pro barvu, říkala. A také to nejdříve zapekla a až potom zalila smetanou (mlékem) s vejci. Těch klidně více, měli jsme vlastní. Vlastně všechno bylo vlastní, brambory, cibule, okurky, uzené či pečené z domácího prasete, vajíčka i sádlo..Už vím, proč mé francouzáky narychlo honem vše naskládané, zalité, zapečené nejsou takové, jak pamatuji.. Díky, díky jako vždycky…
Drahá Flo!
Toto je jedno z najneobyčajnejších obyčajných jedál. Vždy, ešte keď mamka žila, som ho mal rád. Ale aj z „iných stolov“, pretože všade je trošku iné. Má v sebe kus aristokratična, na druhej strane je tak „ľudové“.
Urobila si mi radosť. Ďakujem
Florentýno, děkuji za tip, francouzské brambory udělám co nejdříve. Jarka
Milá Florentýno,
děkuji za recept, opravdu je to univerzální recept co dům dal a tyhle recepty jsou nejlepší v tom, že se dají do nekonečna obměňovat.
Zdravím Florentýnko a děkuji za typ co uvařit. Francouzské brambory se u nás vaří na několik způsobů, což dokládají různé kuchařky a zveřejňované recepty. Na ty tvoje se ale opravdu oba s manželem těšíme, protože tvoje recepty jsou originální.
Ještě jednou díky a přeji hezký víkend. Vlasta
Ahoj Jani,
Ahoj Jani, dík za recept. Zrovna dneska jsme dojedli těstoviny zapečené s uzeninou (šunkofleky). Příště udělám francouzské brambory. Zapečená jídla máme rádi.
Měj se pěkně, přeji hlavně zdraví.
Milá Florentinko ,
francouzské brambory jsou moc dobré, já tam ještě přidávám sladkokyselou okurku chuť
to ozvláštní . S pozdravem a přáním všeho dobrého . Marie Flo
Ahoj Flo, francouzské brambory máme u nás rádi všichni. Dělám je z vařených brambor, syrových, jak kdy. Co ale nedělám, je cibulovo-masová směs. Tzn. že tepelně zpracovávám vše, co přijde do brambor. Tedy nezpracovávám. A protože mám tvoje recepty vyzkoušené a ani jeden jediný nezklamal, při příští tvorbě francouzských zapečených brambor, půjdu ve tvých šlépějích a udělám vše podle tvého receptu.
Už se těším. Díky za renovaci mého receptu a přeji všem hodně zdraví. Marcela
Milá Týnko,
ty Tvoje voňavé recepty by neměl člověk číst pokud je hladový, což se mi právě stalo. Fracouzské brambory – výborný nápad. Bohužel už je pozdě večer a než bych tu dobrotu spáchal, měl bych žaludek naruby. Ale hned zítra se na ně vrhnu a až to začne vonět, budu chodit kolem trouby jako mlsný kocour.
Přeji krásné podzimní dny. Pavel
Milá Florentýnko,
děkuji za připomenutí receptu. Pocházím z Podkrkonoší, kde pole s bramborami byla za každou chalupou. Není proto divu, že jsem na bramborách vyrostla a že je miluji ve všech podobách. Jen někdy ty ,,klasické recepty“ opomíjíme.
Pevné zdraví všem! Hana
Milá Flo, chtěla bych tě požádat o radu. Zbožňuju francouzské brambory i šunkofleky, ale můj muž nejí vejce, a tudíž tato jídla odmítá jíst.. nenapadá tě jak to kulantně vyřešit?
Děkuji za tip, Lea ?
Leo, u nás se dělají francouzské brambory, které se nezalévají vaječnou směsí. Vymažu pekáček hodně sádlem (nevysypávám strouhankou) a potom vrstvím nakrájené vařené brambory, nějaký chuťově výrazný salám nebo uzené a nakrájená vařená vajíčka (já vím, ale ty se dají potom pohodlně vybrat). Každou vrstvu brambor lehce opepřím (to je kupodivu důležité, pepř tomu dává specifickou chuť) a na poslední vrstvu brambor dám kousky sádla. Tuku musí být celkem dost (po upečení a snězení musí zůstat dno opravdu mastné), na kilo brambor odhadem tak 2 lžíce. Peče se to tak dlouho, až jsou brambory ve vrchní vrstvě hodně opečené. Díky tuku jsou většinou opečené i ty ve spodní vrstvě a celé jídlo rozhodně není suché.
Měla jsem dočíst komentáře až do konce. Je to přesně tak, jak píše Codo!
Leo, já bych v tom případě udělala raději francouzské gravitované brambory, dělají se ze syrových, tenoučkých plátků brambor, nejprve se povaří a potom zapékají. Recept jsem uvedla v Hovorech s řezníkem a je to ještě vyšší stupeň závislosti, než tyhle naše česko-francouzské.
Leo, já bych v tom případě udělala raději francouzské gratinované brambory, dělají se ze syrových, tenoučkých plátků brambor, nejprve se povaří a potom zapékají. Recept jsem uvedla v Hovorech s řezníkem a je to ještě vyšší stupeň závislosti, než tyhle naše česko-francouzské.
hezký den Flo,francouzské brambory mám ráda měli jsme je minulý tyden příště to zkusím podle tebe děkuji moc za další recept Jiřka
Ač i to čtení mně podráždilo chuťové buňky, vydržím, vytrvám. Do zítra. Pak je udělám.. ??
Milá Floro, děkuji Vám za pravidelné recepty a návody, už mi mnohokrát pomohly vyrobit nebo vylepšit báječná jídla. Jen jednu malou poznámku k francouzským bramborám. Ony opravdu z Francie pocházejí. Konkrétně z Lotrinska, vyprávěl mi o tom jeden Lotrinec. Dokonce se ví přesně, kdy byly vynalezeny. V pondělí. Tehdy lotrinské hospodyňky mívaly velké prádlo a nebyl čas na nějaké vaření. Tak se do pekáče rychle pokrájely zbytky z nedělního hodování a běželo se za manželem do sklářské huti, kde pracoval a kde čekal na obvyklý oběd. Ten pekáč se vrazil do sklářské pece a za chvilku, pět sedm minut, bylo hotovo. Muž se báječně najedl a holky se vrátily ke svému prádlu.
A
Jeee, me oblibebe jidlo detstvi! Delam je i ted, podle me maminky a koukam, ze uplne jinak, nez je zvykem. Delame ze syrovych brambor, a nikdy jsme nepuzily uzene maso, vzdy jen konzervu (mamka lancmit, ja vysokoprocentni vyprovou konzervu). “Vytunily” jsme je kukurici a nikdy nedaly varene vejce, vzdy jen rozslehana syrova, obcas se smetanou. Nekdy jsme posypaly syrem (kdyz dum dal). Kdyz jsem pak u tchyne jedla s uzenym a varenym vejcem, vubec mi to nejelo :-))) Dekuji, Flo, za tip na obed, ktery jsem dlouho nedelala.
Vypadají báječně!
U nás doma se používá odjakživa úplně jiný recept: uvařený brambory ve slupce naplátkovat, kvalitní gothaj na kostičky a vejce na tvrdo taky na drobno. Naklást do zapékací mísy po vrstvách, prosolovat, pepřit, končit samozřejmě bramborami a poklást plátky másla. Nic víc, žádná zálivka. Zapéct takhle. Jídlo pak sice nedrží pohromadě, je dobrý ho jíst lžící, ale po zapečení tomu dávají ta vejce natvrdo a propečený gothaj úplně jiný, úžasný šmak a je to fakt strašně dobrý!! Jen je problém sehnat dobrý gothaj, co se dnes jako gothaj prodává bývá nepoužitelná katastrofa. Jako vždy i tady platí – jídlo je jen tak dobrý, jak dobrý jsou suroviny. A tady se suroviny neschovají za žádnou jinou berličku…
Milá Florentýnko,
díky tvé nabídce příští týden poprvé vyzkouším francouzské brambory.
Asi mi neuvěříš, ale ještě nikdy jsem je nepřipravovala a to už vařím přes
40 roků.Věřím, že se mi podaří a budu se k nim vracet častěji a s chutí.
Milá Flo, díky za připomenutí, sobotní oběd vyřešen.
Malý tip při zapékání, nejdříve jen půlku zálivky, přibližně
pět minut péci, potom zbytek a dopékat. Také občas, pokud
mám, přidám do zálivky trochu láku z okurek.
Krásný víkend.
Dekuji za inspiraci, bramburky delam podobne, ale nejsk jsem na tento recept zapomnela. Foto mne navodilo chut, tak v sobotu udelam.
byl to asi malý zázrak ale fr.brambory mi moc chutnaly v družině(asi bohatost zbytků)a doma mi nikdy tak nechutnaly.No použiji tvůj recept a asi budu za hvězdu
Milá Flo, děkuji za krásný recept, zapékaná jídla máme všichni moc rádi. Do vařených brambor dávám uzeninu nebo pečené maso, do syrových brambor syrové maso. Eva
Zdravím,
u nás to rozhodně není jídlo “ co dům dal “ 🙂 – dělám z obraných uzených žeber.
Jsou u nás poměrně často, ale i tak pokaždé zápasím s dobou zapékání – určitě nestačí 20minut – střed mám dlouho „tekutý“ … 🙁
Milá Flo, opět krásné počteníčko! Francouzské brambory máme rádi, připravuji je podobně, akorát jsem nikdy nedávala hrášek a zapékám je stejně 40 minut. V neděli budou s hráškem na oběd!
Milá Flo,
také dělám francouzské brambory jako ty, někdy s květákem, jindy s brokolicí a zalévám je smetanovo vaječnou směsí. K tomu plněné papriky se zelím, nebo okurky. Mám k nim ráda i rajský salát.
Milá Flo ,docela často připravuju francouzské brambory jsou moc dobré jen jsem neměla tu čest tento pokrm polít směsí :vejce mléko smetana tak příště vyzkouším,ale věřím,že tím pokrm vylepším přinejmenším výbornou variantou.Přeji příjemný víkend.
zítra budou … kuřecí z gyros mám z dneška, zbytek zítra. Díky za tvůj blog.
tak to už jsem dlouho nedělala po neděli některý den určitě udělám děkuji za připomenutí
Dnes k obědu s předvařených brambor, po dodržení limitu 20 a 20 na zapékání jídlo nemá chybu – vlastně jo, už jsem ukrajovala, takto musím nějak zamaskovat.
Jana
Děkuji za námět, takto francouzské brambory z domu vůbec neznám. U nás se dělaly vždycky jako „míchanice“ (stejně tak knedle s vajíčkem): osmažila se cibulka, pak nakrájená uzenina co dům dal (nejoblíbenější byl gotthaj), pak se do toho plácly nakrájené uvařené brambory z předešlého dne, orestovalo se to a zalilo rozšlehaným osoleným a okořeněným vajíčkem a dodělalo jako míchanice. Jako míchanice to i vypadalo a jedlo se to lžící, takže estét by si asi na své nepřišel, ale bylo to moc dobré. 🙂
Tak teď zkusím tu zapečenou variantu. Hezkou neděli 🙂
Eva
Dobrý den, opravdu děláte z vařených brambor? Nebo je chyba v receptu. Děkuji
Opravdu z vařených. Mají pak specifickou chuť. Ze syrových se postupuje maličko jinak – v Hovorech s řezníkem mám recept na bramborový gratin.
Děkuji za připomenutí. Přesně takhle je dělávala moje mamka. Ale z manželovy strany obšlehnuto, jsem je začala péci ze syrových brambor a prokládám nakrájený Gothaj nebo kvalitní špekáček smíchaný s nakrájenou kyselou okurkou, bez cibule. Dát péci na 50minut. Pak zalít vejci se smetanou a ještě 15-20minut. Takhle nám to zachutnalo, ale pro změnu příště zkusím zase podle tebe.
Díky Flo, zrovna jsem plánovala oběd na zítřek. Tak budou Francouzské brambory. Někdy je děláme s kyselým zelím a sýr si tam moc nedovedu představit. Ale proti gustu …. Eva.
Milá Flo, francouzské brambory miluju, jen jsem většinou líná, takže dám do pekáčku syrové suroviny (brambory a uzené s cibulí a zeleninou codůmdal), upeču a pak zaliju vejci. Dnes jsem se držela tvého postupu, echt jsem kvůli tomu vařila brambory, jen jsem do pánve přidala kapii a do smetany s vejci zbytek parmazánu. Voní to úžasně, budou v práci na oběd.
A vzpomínka: babička kdysi napsala mé mámě vzkaz, který nepochopila. Na okraji novin bylo obočenkou napsáno: uvař FR. BR. ?
Jak je psáno již v úvodu, to uzené maso lze nahradit např. i rybou. Nečekaně zajímavá je kombinace brambor, cibule a uzené makrely. Ochuceno solí, pepřem a čubricou. Recept vznikl jednoho dne pohledem do téměř zcela prázdné chladničky a spíže. 🙂
Milá Florentýno, dnes jsem Váš recept zrealizovala. Všem moc chutnal a díky za receptíky a inspiraci. 🙂
Milá Flo, díky za skvělý, jednoduchý a rychlý recept. Dnes jsem dělala francouzské brambory podle Tvého receptu poprvé a jsou výborné. I když jsou až do zítřejších krabiček do práce, tak jsem hned ochutnala a dokonce si i přidala 🙂 Tvé recepty s příběhem jsou prostě perfektní!!!
Dobrý den
moc děkuji za vaše recepty jsou ŮŽASNÉ
co naplat od mamky jsou nej nej , ale to asi víme všichni Krásné dny všem
Ahoj Flo,
Zaujala mě Tvá zmínka o kysaném zelí v zapečených bramborách. Ihned jsem si vzpomněla na jídlo, které vařila (zapékala) moje babička Boženka Dorňáková, skvělá žena, která ve mně už v útlém dětství probudila lásku k vaření. Jedná se o zapečené brambory s kysaným zelím a červenou tlačenkou. Název je všeobsažný, kromě sádla, soli a pepře už do tohoto receptu nic nepatří. Sádlem se vymaže zapékací nádoba, brambory vařené ve slupce se protlačí sítkem, zelí se může pokrájet na kratší vlákna, červená tlačenka se nakrájí na kostky. Vše se v míse dobře promíchá s dostatečným množstvím soli a pepře, nasype do vymazané zapékací nádoby (já miluju Remosku, topí asi 160 stupňů a jídlo z ní je prostě akorát), trošku ještě omastíme sádlem a pečeme tak, aby nám byl povrch sympatický a odpovídal naším chuťovým preferencím. Miluju jakékoliv zapečené brambory, ale na tyto jsem si už dlouho nevzpomněla. Jsou vynikající, nezvyklé a na mě dýchnou nostalgií a vzpomínkami.
Florentynko, moooc dekuji za všechny tvé recepty, které píšeš s laskou pro nás vsechny. Moc si toho vážím a vzdy se těším na další. Francouzské brambory miluji a dělám je jako ty, jen vysypu pekacek strouhankou. Krásné dny preji celé tvé rodině i všem tvým příznivcům. Jana
Dobrý den , já francouzske brambory miluju cely svuj 70 lety zivot. Recept bezva,ale ja tedy zasadne bez hrasku a syra.