Ovesné cukroví hopsa, plné kokosu a ovsa

Dovolila jsem si pojmenovat tento vánoční pamlsek jako cukroví hopsa. I malým dětem jest známo, že když vraným koňům dáte ovsa, budou skákat hopsa. A toto cukroví obsahuje ovsa opravdu hodně. Tak hodně, že už nepotřebuje žádnou jinou mouku.

Ptáte se mě, proč jsem to udělala? Tak trochu tím chci dokázat, že vánoční cukroví, po kterém nepřiberete, neexistuje. Leda byste za cukroví vydávali kolečka syrové mrkve, umně prokládané okurkou a bílou ředkví, aby tahle barevná kombinace aspoň v něčem připomínala Vánoce.

Ať už při pečení cukroví vyměníte pšeničnou mouku za jinou, ať už vyměníte bílý rafinovaný cukr za něco s lepší pověstí, vždycky z toho zase vznikne cukroví, tedy něco, co je v lidské stravě zbytné, co obsahuje různě složité až sofistikované sacharidy a k tomu navrch taky tuky a co se tedy musí vyvážit pohybem. Hopsa hejsa.

Cukroví není základ stravy. Ani zdravé cukroví není základ stravy. A už vůbec se zdravé cukroví nemůže považovat za základ zdravé stravy.

Napíšu to ještě jednou: Zdravé cukroví neexistuje. Cukroví vám zdraví vylepšit nemůže. To, čemu se říká zdravé cukroví, pouze uleví vašemu svědomí. A posilovat s ním můžete akorát svou vůli.

Co obsahuje ovesné cukroví hopsa – tedy kromě ovesných vloček

Příprava domácích sušenek má několik americko-klasických přístupů a já jsem si jeden z nich vybrala i pro tento zvrhlý ovesný nápad.

Příprava těsta začíná tak, že se máslo s cukrem a žloutky utře do pěny. Zde by vás měly opustit i poslední zbytky naděje, že se z toho zdravé cukroví snad ještě vyklube.

Pak se vmíchají drcené ovesné vločky a trochu kokosu pro chuť. Výsledek nedává žádnou možnost, jak s ním důstojně naložit a něco rozumného z něj vytvarovat, takže se směs musí nechat aspoň hodinu odpočinout v lednici. Vločky nasají vlhkost a máslo zpevní.

Teprve potom lze tvarovat malé kuličky, pokládat na plech a nechat v horké troubě maličko roztéct a maličko zezlátnout.

kuličky z ovesného těsta před pečením

Aby bylo na první pohled patrné, že se tímto cukrovím nedá bez pardonu přejídat, obalte ho ještě teplé v cukru. Nebo ve směsi cukru a kakaa pro barevný efekt a čokoládovou příchuť.

ovesné cukroví hopsa recept

Ještě jednu věc mi musíte slíbit, než se do receptu pustíte. Přísahejte, že toto cukroví nebudete ochutnávat ještě teplé nebo krátce po upečení. Jinak si budete myslet, že k vám nejsem upřímná a že jsem vyrobila další drolivou dusivku do sbírky nevydařeného cukroví.

Tohle cukroví potřebuje den, lépe dva dny odpočinku. Potřebuje uložit do papírové krabice a dát do přirozeného chladu. Samo tak zvláční a navlhne. Pokud přirozený chlad nemáte, uložte cukroví hopsa do plastové nebo skleněné dózy, neprodyšně uzavřete a nechte v pokojové teplotě nebo v lednici, vyjde to téměř nastejno.
 

Ovesné cukroví hopsa

Celkový čas: 1 hour, 30 minutes

Množství: Zhruba 32 kousků (2 plechy)

Suroviny

  • 120 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 žloutky
  • 140 g jemných ovesných vloček
  • 70 g strouhaného kokosu
  • Na obalení
  • moučkový cukr
  • případně i kakaový prášek

Postup

  1. Do nádoby kuchyňského robota rozkrájejte máslo a nasypte cukr. Robot opatřete míchacím nástavcem a začněte zpracovávat nejprve na nejnižší rychlost. Jakmile máslo povolí a promíchá se s cukrem, zapněte o několik stupňů vyšší otáčky. Jeden po druhém přidejte žloutek, ten druhý až potom, co se první bezezbytku vstřebá. Pokračujte v míchání zhruba na prostřední rychlost ještě 5 minut, až objem másla poněkud nabude a směs trochu zesvětlá. Když si utřené máslo s cukrem a žloutky vezmete mezi prsty, sice ucítíte zbytky cukru, ale měly by to být už jen maličké krystalky.
  2. Než se utře máslo, vločky trochu rozmixujte, v podstatě z nich vyrobte hodně hrubou ovesnou mouku. Krásně to jde ve smoothie makeru – pokud ho máte, neváhejte ho použít.
  3. K máslové pěně krátce vmíchejte vločky a kokos, jen coby vznikla stejnoměrná směs. Přendejte ji do menší uzavíratelné nádoby a uložte aspoň na hodinu do lednice.
  4. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů. Ze ztuhlé hmoty lžičkou odkrajujte kousky, uválejte z něj kuličky velké zhruba 2 cm a zatím je odkládejte na talíř.
  5. Plech vyložte papírem na pečení a naskládejte na něj polovinu kuliček, aby měly kolem sebe rozestupy. Pečte 13-14 minut, až se kuličky nepatrně roztečou do šířky, na spodní straně zezlátnou jemně a na horní straně zezlátnou jen neznatelně. Určitě je nepřepečte, tím byste je zbytečně vysušili.
  6. Upečené cukroví nechte minutu vychladnout a zpevnit na plechu, potom opatrně vidličkou přeneste na mřížku, aby vychladlo. Na plech zatím vyskládejte druhou polovinu kuliček a dejte ji péct. Jakmile cukroví zchladne na teplotu, kdy se dá vzít do ruky, obalte ho v moučkovém cukru. Nebo ještě lépe ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nebo ve směsi moučkového cukru a kakaového prášku. Po úplném zchladnutí uložte do papírové krabice a odneste na balkon, do studené spíže nebo do sklepa.

 
 

Join the Conversation

  1. Flo super, to nemá chybu, na něco takového jsem hledala recept. Už nemusím 🙂

  2. Markéta says:

    Moc děkuji za typ, určitě vyzkouším, bude to zajímavá změna ?.

  3. janatka says:

    Vypadá jednoduše a chutně.

  4. Hopsa cukroví pro bezlepkáře a těm malým by mohlo chutnat, možná bych mohla dát na vrch lískový oříšek nebo trochu marmelády?

  5. Úžasné. Určitě udělám.

  6. Zdeňka says:

    Nejlepší cukroví z ovesných vloček už dávno existuje, jsou to tyhle florentýnky:) https://www.recepty.cz/recept/florentynky-iii-5911 (já teda dávám cukr moučka) Dusivé není ani omylem, že je z ovesných vloček se málokomu, kdo ochutnal, chtělo věřit a pravidelně, když je někam přinesu, chtějí ostatní recept 🙂

    1. Zdeňka says:

      PS: Já teda oproti původnímu receptu dávám pouze 160 g cukru moučky a 1 vanilkový cukr (i tak jsou sladké dost), cca těch 80-100 g mletých ořechů a přidávám rozinky. Někdo je ještě hotové „počárá“ čokoládou.

    2. Vendula says:

      To se na mě nezlobte, ale toto bych vůbec s Florentýninou verzí ovesného cukroví nesrovnávala… Zaprvé Hera (rostlinné margaríny jsou nechutné, v pečených dobrotách dělají paseku jak chuťovou tak strukturální a hlavně jsou vysoce nezdravé až zdraví škodlivé), zadruhé prášek do pečiva jako snaha dohnat lenivost rukou a zatřetí hladká mouka (té se právě většina z nás, kdo pečou ovesné cukroví, snaží vyhnout, takže ji tam přidávat jde trochu proti rozumu). Ovesné cukroví od Florentýny ovšem ráda zkusím, něco podobného jsem zkoušela minulý rok, jen jsem místo kokosu dávala mleté mandle a místo žloutků zase jen bílky – byly to takové spíše suchary 🙂

    3. Zdeni, je tam balíček ovesných vloček kolik to je na váhu, mám doma jen kilové balení díky Alena

    4. také se podivuji …to ještě někdo dnes peče z Hery ?

  7. Výborně! Mám moc ráda ovesné vločky, takže tohle určitě vyzkouším. Díky Flo, že jsi to zkoušela za nás ostatní.

  8. Když už pečený cukroví, tak tohle vypadá moc hezky a stravitelně, teda pokud to nebude moc sladký… Jinak preferuju nepečený cukroví, a nebo mísu malinkých řízečků a okurek 😉

    1. Ty malinké řízečky mě rozesmály – na maso moc nejsem, ale řízek? To je jiná!
      Ovesné cukroví – tedy recept – hned přepošlu, kdo nemůže lepek, bude se mu to hodit. Děkuju!!

  9. Zdravím Flo,
    cukroví vypadá lákavě, určitě vyzkouším. Já většinou nahrazuji mleté ořechy nebo mandle mletými ovesnými vločkami. Moje holky jsou totiž na ořechy alergické. Takto děláme vanilkové rohlíčky a jsou moc dobré.

  10. vypadá dobře asi vyzkouším Alča

  11. Vlasta Krestová says:

    Cukroví už mám upečené, přesto ráda vyzkouším toto ovesné, vypadá dobře a jistě bude chutné. Děkuji ti Florentýnko a přeji hezký víkend. Vlasta

    1. už máte upečené ? a kde a jak to přechováváte těch 20 dní ?

  12. Super konečně co mi chutná . Moc děkuji je to perfektní zkusím z toho i rohlíčky. Alena

  13. Šárka says:

    Výborně pokud se i podaří a budou dobré, zařadím tyto hopsa do sbírky vánočního cukroví. Děkuji

  14. Regina Gabajová says:

    Zdravim vespolek, krasne, diky zkusim. U nas se vlockovym kulickam rika válečné cukroví, je to od meho otce, ktery si je pamatuje z detstvi. Mame uz za ta leta vylepsenou verzi, ktera je myslim skvelá, i když, rikejte to memu manzelovi…. pridavam rum (hodne) a zbytek cokoladoveho masloveho kremu z orechu. Je to rychle hotove a taky se musi nechat par dni v chladu odlezet. Tata mi je vzdycky chvali a spolu si pošušňáme 🙂

  15. Ahoj Jani, díky za typ. Zrovna teď hlídám 6-ti letou vnučku a začínáme péct cukroví. Je to zajímavá obměna klasického vánočního cukroví. Vyzkoušíme. Děkuji a přeji pokojný advent.

  16. Ahoj Flo, díky za nápad, vyzkouším a pokud se povedou, tak je mám ve své kuchařce,
    vloni jsem dělala rohlíčky z ovesných vloček, které jsem opražila, byly super a nikdo
    nic nepoznal, zdravím a přeji krásný advent.

  17. Vtipně napsaný recept, pobavilo mě to musím ho vyzkoušet

  18. Marcela Lukešová says:

    Ahoj Florentýnko, díky za recept, už se těším až ho vyzkouším. Recepty od vás jsou vždycky super

  19. Simča S. says:

    Moc děkuji za tento recept, právě jsem dnes přemýšlela, jaké cukroví vezmu na vánoční „besídku“ do práce, když máme kolegyni, která má v jídelníčku ze zdravotních důvodů vyřazen lepek. Říkala jsem si, že udělám ořešáky (ořechy v karamelu) a šváby (datle plněné mandlí a polité čokoládovou polevou), ale toto se bude hodit také…

    1. Barbora says:

      Dobrý den, jen si dejte pozor, aby ovesné vločky byly opravdu bezlepkové (musí to na nich být napsáno). Obyčejné ovesné vločky nejsou považovány za bezlepkové z důvodu kontaminace lepkem při sklizni nebo při výrobě. A pokud je celiak, tak asi 10 % celiaků má problém i s ovsem.

  20. Věrka says:

    Tentokrát, Jani, budu „posilovat svoji vůli“. To mi přijde jako hodně vtipné. Sdílím s tebou názor, že cukroví není nezbytné. Ale Vánoce bez cukroví? To ne. Cukroví je teplo domova, jako třeba záclony nebo krásný ubrus na stole. Takže si nebudu nic nalhávat, upeču naše tradiční osvědčené kousky pěkně vysokokalorické a se vším všudy a oddělím pro sebe jen malinko. Ostatní poputuje jako dárky. Věř, že umím vynikající. A pak si to se svým svědomím vyřídím.

    1. Souhlas! Cukroví na Vánoce jsou i ty vůně během adventu, chvíle u společného pečení, vzpomínky na dětství… třeba malé dávky, ale aby bylo magických 9 druhů.

  21. Milá Flo, určitě recept vyzkouším. Mám ráda anglické ovesné sušenky, tak proč ne hopsa.
    Také i Vám přeji krásný a klidný advent

  22. Libuše says:

    Hned o víkendu tento recept vyzkouším i když je to z vloček 🙂

  23. Mila Flo, po precteni dnesniho receptu plesam?
    Nekolik let touzim ziskaz dobry recept na cukrovi z ovesnych vlocek! Pro mne jsi naprosty guru. Uz ted vim, ze budou stoprocentne skvele?
    Dana

  24. Andrea says:

    Milá Flo,
    i já vám chci poděkovat, ne za recept, ale za usměrnění myšlenek zdravé výživy. Cukroví je zbytné a tělo ho nepotřebuje, mysl ano, ale tam aspoň chvilku prospívá. Celá zdravá strava je pouze chlácholením naší mysli při problému naší nestřídmosti v jídle. Dvakrát denně se kvalitně najíst a s přibývajícími léty nahrazovat rohlíky, knedlíky, brambory aj. zeleninou a chodit co nejvíce pěšky nebo na kole. To je zdravější životní styl. Vaši osvětu potřebujeme, jen klidně do nás a přidejte!
    Andrea

    1. Děkuju, souhlasím do posledního písmenka 🙂

  25. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept, já mám podobný, dávám do toho ořechy a brusinky.

  26. Ladislav says:

    Ahoj všichni je o mně známo že vločky moc nemusím a proto tenhle recept asi nebudu dělat ale i tak za něj děkují.

  27. Ahoj,
    Já tedy dělala z ovesných vloček falešný griliáš, jak mě to učila babička, ale děti při konzumaci hrozně drobily. Tak jsem z něj začala tvořit kuličky za pomoci trochy másla nebo smetany. Na Vánoce byly také. Jedl je i manžel a nechtěl věřit, že jsou z ovsa. ?

  28. Miroslava says:

    Milá Flo,
    děkuji za prosvětlení ponurého podzimního času Tvým posledním článkem . Už dlouho jsem se takhle mile nepobavila jako při čtení Tvého tak vtipného receptu Hopsa Hejsa. Jeho vtip není samoúčelný, dostává se nám navíc (hlavně) poučení o „zdravém“ cukroví a jak vyrobit „ještě zdravý styl respektující“ cukroví. Moc díky. Přeji Ti pohodový advent v kruhu Tvé milé rodiny. Tvá věrná čtenářka Miroslava

  29. Božena says:

    Ahoj! Recept určitě zkusím, Kuličky dělám každý rok podle receptu své maminky s dalším cukrovím a tohle bude prima inovace. Díky moc

  30. Kamila says:

    Dobrý den,

    recept vypadá báječně! Myslíte, že by šlo použít i jiné než ovesné vločky? S rozdílnou savostí by v tomto případě neměl být problém, nejsou zde tekutiny. Anebo vykzoušet více verzí a uvidí se. Děkuji.

  31. Florentynka, tak za toto ďakujem, môže to byť dobré, ale pre mňa je najlepší ovsenný zákusok, tak dobrá čabajka , zvládnem aj makronky.
    Prepáč , ja som mäsový typ.?

  32. Jitka Judita says:

    Krásné vánoce všem, moje děti vždy před vánočním pečením pokládaly otázku…budeme péct jen to dobré cukroví nebo to zdravé…tak se mi moc líbí tvá věta, že zdravé cukroví prostě není ?. Děti vyrostly z cukroví peču jen perníčky a vanilkové rohlíčky…..ale letos zkusím i tohle „zdravé “ ?

  33. Dekuji za inspiraci, v pondeli zacinam s pecenim klasickeho cukrovi a rada vyzkousim tyto “zdravejsi” kulicky?

  34. Dovolím si nesouhlasit s tvrzením, že zdravé cukroví neexistuje. Opak je pravdou. Kuličky z meedjol datlí, nepraženého kakaa, ořechů/kokosu JE zdravé. A nic chutnějšího na mlsání neznám. Recept např. na veganotic. ?:-)

  35. Abych byla konkrétní – kuličky jsou zde pod názvem raw čoko brownies s mandlemi

    http://www.veganotic.cz/clanky/308-raw-cokoladove-brownies-s-mandlemi

  36. Moje milá Flo, Vaše kuchařky jsou opravdu neskutečné, jste v kuchyni mým nejlepším rádcem a společnicí. Chci Vám jen popřát krásné svátky a děkuji, že s Vámi mohu vařit s láskou jako vy ♥️ Alice

  37. Ahoj, vyzkoušela jsem, ale zůstanu u svých ovesných hrudek s oříšky a marmeládou. pěkné svátky. j.

  38. Markéta says:

    Kuličky jsme úspěšně upekli. 1 dávka se nám vešla na 1 veliký plech. Práce s těstem byla příjemná, ale koulení mému synovi (6 let) nešlo tak dobře, jako u jiných receptů (na různé nepečené kuličky) Větší děti ale zvládnou určitě bez potíží. Po 2 dnech odležení v plechové krabičce na balkoně jsme to „koštli“ a bylo to schváleno i náročným masožroutem – celiakem. Je to jednoduché a málo pracné cukroví, líbí se mi, že je takové neokázalé. Děkujeme za recept.

  39. Ahoj Flo, když bych nechtěla kokosovou příchuť mužů dat něco jiného..? Nebo víc vloček?
    Hezké svátky 🙂

  40. Pekla jsem už třetí rok po sobě a pořád nám chutná.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close