Kedlubnová polévka, kedlubnové zelí nebo pečená kedlubna? Ještě před několika lety to pro mě byly nemyslitelné kuchařské kousky.
Proč by se kedlubna měla jíst jinak než čerstvá? Co tak mimořádného se musí člověku odehrávat v hlavě, aby vložil kedlubnu do hrnce nebo do pekáče?
Teď už vím, že takový člověk třeba myslí na to, že v teple vynikne nasládlá chuť kedlubny, maličko se potlačí její pikantní štiplavost a docela hezky se ztratí případná dřevnatost. Tahle kráska z jarního a letního záhonu (a gigant ze záhonu zimního) prostě občas sklony k tvrdohlavosti má, tak proč si to nepřiznat a nevypořádat se s tím důstojně.
Kedlubnová polévka ve vší jednoduchosti
Nemá smysl dělat z prostého jídla vědu.
Pokud chcete kedlubnu přidat do jakékoli své oblíbené zeleninové polévky, tak prostě kedlubnu oloupejte, nakrájejte na kousky velikosti sousta a uvařte s ostatní zeleninou, jak jste zvyklí. Bude to zeleninová polévka s kedlubnou a nebude na ní nic špatného.
Jde-li vám o výrazný kedlubnový zážitek, tedy o to, aby kedlubna mohla figurovat na seznamu surovin jako primabalerína a takto se představit strávníkům na talíři, nejen že budete muset zvýšit množství kedlubny, ale taky ještě sáhnout po hrubém struhadlu.
Proč? Protože tak do polévky přejde víc kedlubnové chuti. Kedlubnová polévka bude parádně chutnat po kedlubně. Přesně takový recept vám tu teď předkládám.
Aby byla polévka příjemně zhoustlá a dělala na mě patřičný dojem vypiplanosti, zahušťuji ji malou trochou jíšky a krémovost jí ještě dodávám částečným rozmixováním. Ale ani jedno, ani druhé není vyloženě nezbytné. Polévku lze připravit jak bez jíšky, tak bez rozmixování.
Pokud budete kedlubnu shánět nikoli na záhonu, ale v obchodě, doporučuju vybírat ty kousky, které ještě mají listy. Buď je můžete hned na místě utrhnout, protože se určitě někde poblíž nachází koš na nať, nebo je přinést domácím mazlíčkům. Mladičké vnitřní kedlubnové listy se dají použít i na vaření, ale o tom třeba zase někdy jindy.
Ale nejdůležitější je, že na listech poznáte, jak je na tom kedlubna s čerstvostí. Pokud jsou svěží, neuvadlé, pevné a zelené, ještě neuplynulo příliš mnoho času od vytažení ze záhonu. Jakmile si takovou kedlubnu koupíte, co nejdřív listy odtrhněte, jinak budou šťavnaté bulvě odebírat vodu a za pár dní ji změní k nepoznání ve svrasklou, scvrklou, měkkou chudinku.
U kedluben, které už o listy a kořen přišly, se podívejte, zda není slupka popraskaná nebo v místech, kde byl uříznut kořen, plesnivá. Takové jsou už starší a déle skladované a nepomůže jim už ani úprava na dušené zelí.
Suroviny
- 2 větší nebo 3 menší kedlubny (celková váha po očištění 500-600 g)
- 1 menší cibule
- 3 brambory (500 g)
- 2 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky kmínu
- 100 g mladého mraženého hrášku (nemusí být)
- několik snítek zelené petrželky na posypání
Postup
- Kedlubny oloupejte, zbavte tuhých částí a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, brambory omyjte, oškrábejte a nožem z nich vytvořte kostičky velké 1 cm.
- V hrnci rozpusťte máslo, vhoďte do něj cibuli, polovinu nastrouhané kedlubny a půl lžičky soli. Poměrně zprudka nechte opékat a přitom pozorně míchejte vařečkou. Jakmile se šťavnatost kedlubny vydusí a odpaří zpátky na tuk a získáte pocit, že se suroviny mohou brzy začít připalovat, ztlumte dost podstatně žár plotýnky, suroviny poprašte moukou, promíchejte a ještě nejméně minutu vydržte opékat a míchat, aniž by se cokoli nehezky připálilo. To, co se nyní nachází v kastrůlku, může vypadat poněkud zvláštně, ale nebojte se.
- Kedlubnovou jíšku zalijte 1,2 litry studené vody, nejlépe tak, že ji přilijete po třetinách a vždy pečlivě rozmícháte metličkou, tím se vyhnete případným žmolkům. K tomuto základu přidejte zbytek nastrouhané kedlubny, nakrájené brambory, zbytek soli a kmín. Přiveďte k varu a nezakryté zlehka vařte 20 minut, až se jíška provaří a brambory změknou. Občas promíchejte, ať se zahuštění nepřipaluje ke dnu.
- Z uvařené polévky naběračkou odeberte asi polovinu pevného obsahu, tedy především brambor, a zbytek rozmixujte ponorným mixérem. Odebrané suroviny vraťte zpět do hrnce a pokud je to potřeba, ještě polévku dosolte.
- Do hotové polévky vsypte mražený hrášek, pokud ho chcete použít, a nechte ho v horké tekutině kratičce povolit a prohřát. Sypte nasekanou zelenou petrželkou a užijte si jaro, léto nebo podzim na talíři.
Dobrý nápad na polévku. O víkendu hned vyzkouším.
Určitě vyzkouším ?
ahoj, Flo, tak tenhle recept asi není pro mne, jelikož já kedlubny nejraději syrové ,oloupané rozkrájené na plátky nebo a nastrouhané. Když jsem ještě měla zahradu, vše jsem si sama vypěstovala. Nejlepší byla kedlubna vyrvaná ze záhonku, oloupaná a hned i sež…ná na místě.
Skoda, ze jsou ted kedlubny tak drahe, ale na jare vyzkousime! U nas zeleninova polevka bez kedlubny neexistuje a kedlubnove zeli- lahudka!!!! Jeste bych potrebovala recept na dobrou brokolicovou polevku, nikdy nevim, jake koreni pridat…
Ahoj, Petro, nečetla jsem všechny komentáře níže, takže s omlouvám, pokud se budu opakovat. brokolicovou polévku vařím dost často, protože s manželem brokolici milujeme na nejrůznější způsoby. Když brokolici uvařím ve vodě(dělám to výjimečně, jen pokud pospíchám) ,vždy ji vařím zárověň asi s 1/2 čajové lžičky drceného nebo i celého kmínu, rovnou s 1 menší a na malé kostičky nakrájenou bramborou, která uvařenou polévku velmi dobře zahustí, takže netřeba žádné jíšky. Teprve až do skoro hotové polévky přidávám větší špetku muškátového květu nebo několikrát škrábnu ostrým nožem po muškátovém oříšku( když vět nemám). Až do hotové polévky prolisuji několik stroužků česneku. ještě přidám tip na zahuštění, pokud máte rádi polévku mírně navinulou: Polévku můžeme zahustit i tím, že do zakysané smetany nebo do obyč.smetany na vaření rozkvedláme vrchovatou lžíci hladké mouky, tuhle směs přilijeme k polévce a mírně vše asi 15 minut povaříme. Polévka je výborná i rozmixovaná, můžeš do ní přidat třeba jen proužky nakrájené z palačinky, kterou jsi nedojedla minulý den. Dobrou chuť a polévce zdar přeje Lenka S
Brokolicovou polevku delam podle postupu na kremove polevky co tu ma Florentynka na webu. Nakonec dochucuji trochou muskatoveho kvetu a podavam s opecenymi krutonky. Vzdy ma uspech ?
Opět skvěle rozepsaný recept.
Na radu starších hospodyň dávám vždycky do každé polévky na začátku trochu jemně nastrouhané mrkve. Opravdu jen trochu, aby nezměnila chuť, ale mrkev udělá krásnou žlutou barvu.
Listy i slupky použiji na vývar. Co nejdříve dám vařit do trochy vody a potom použiji do té polévky. Anebo schovám do mrazáku s dalšími odřezky (košťál květáku, brokolice, zelí..) a později použiji na zeleninový vývar..
Krásný den Marie.
Přesně tak. V mražáku mám krabičku a do ní skládám košťály, stonky, listy, slupky a jiné odřezky. Samozřejmě vždy čisté, oprané, bez hniloby a plísní. Až se nasbírá plná krabička (mrkev, petržel, celer, kedlubna, ředkev, kapusta, brokolice, květák …) udělám kvalitní silný zeleninový vývar a z něj pak nějakou polévku. Stojí to zato.
Košťály z květáku i brokolice je škoda dávat na vývar. Když je dobře oloupáte, jsou vynikajcí sníst je syrové. Vnučka nad brokolicí ohrnuje nos, ale na košťálu z brokolice si moc pochutnala, když si myslela, že je to kedlubna, kterou má ráda.
Z jemně nastrouhané mrkve lehce osmahnuté na másle dělám falešnou slepičí polévku: https://www.toprecepty.cz/recept/11286-rychla-falesna-slepici-polevka-z-mrkve/
Milá Florentýno,
děkuji za recept, dělávám kedlubnové zelí a polévku musím vyzkoušet. Opatruj se.
Děkuji za recept, mám ještě ve sklepě giganta.
Milá Florentýno,
čtvrtek, to je pro mě zkrátka den, kdy otevřu povídání od tebe. V pondělí jsme měli polévku květákovou, kedlubnová nebude zapomenuta:) Díky.
Též se opatruj
Lenka
Ahoj, kedlubnovou polévku miluji a dělám v sezoně velmi často, ale bez jíšky, jen rozmixovanou a do hotové ještě přidávám na hrubo strouhanou kedlubnu, jako ozdobu.
Ahoj, kedlubnovou polévku jsem ještě neděla, ale ráda vyzkouším.
Děkuji , opatruj se
Dobrý den, Flo,
zatím přežívám a jak mi přeješ, opatruji se. Více „opatery“ vyžaduje moje „bábina“, u které není dosud jisté, zda ji navštíví nějaké pojízdné očkovací vozidlo, zatímco já mám za sebou-doufám bez následků- již druhé a poslední očkování Pfizerem /či jak se to jmenuje/. Vařím jen o víkendech, jinak se stará sociálka a zeleninové polévky, včetně kedlubnové, brokolicové, celerové, mrkvové a petrželové, , jsou na týdenním jídelníčku dosti často. Takže na mne zbývají masové vývary, houbovky, gulášovky atp, k využití zbylého či odřezaného masa při mých experimentech. Posledně to byla králičí _ ,králík darovaný hodnou snachou.
Nicméně, recept zařazuji do pořadače, můj budoucí odkaz nejstarší pravnučce, ve kterém jsou Tvé nápady hojně zastoupeny. Přeji pevné nervy v této značně“nervní“ době – Jarda
To je polévka přesně pro mě. Čistě kedlubnovou jsem ještě nevařila, ale určitě ji zkusím, teď v tom předvelikonočním půstu se to hodí. Těším se na ni.
Skvělý nápad, ještě jsem ji nevařila, ale vyzkouším. Díky za recept. Vlasta
nikdy jsem kedlubnovou polévku nejedla ale ani nevařila, zkusím. Ale kedlubnové zelí je super.
počkám, až mi zahrádka nabídne.
Děkuji za inspiraci a nápady
Dobrý den Florentýno, dobrý nápad, dneska jsem podobným způsobem udělala květákovou polévku, tak po víkendu bude kedlubnová. Nějak se mi nechce v této podivné době vyvářet, ale docela peču a pak to rozdávám.
Měj se moc hezky a taky se opatruj s celou tvojí rodinou
Nina
A já přidávám muškátový oříšek, v kedlubnové polévce je skvělý.
Ahoj Flo, díky za skvělý recept. Kedlubnovou polévku jsem nikdy moc nemusela, ale tu tvoji urcitě vyzkouším. Hana
Ahoj Flo, z kedlubny dělávám zelí… mňam a polévku také, ale bez brambor a hrášku, obojí výborné. Tvoji bych mohla zkusit, díky pa??
Polévku dělám, nedávám mouku, ale kedlubnu i brambory nastrouhám,stejně vařím pórkovou, pak rozmixuji trochu kedlubny dám navrch. A nesmí chybět opražená houstička. Přeji všem pěkný zbytek dne!!!Eva
Také jsem doposud dělala jen zelí, a máme ho moc rádi! Tak je načase vyzkoušet i tu polévku – určitě bude dobrá a nahoru osmažená houska – hmm, už se těším. Děkuju!
Ahoj Flo, polévku určitě vyzkouším, měj se krásně a opatruj se ?
Kedlubnovou polévku jsem nikdy nejedla, ale je to super nápad. Píšu si kedlubny na nákupní seznam ?
Děláváme kedlubnové zelí, do některých polévek i kus kedlubny přidáme, ale čistě kedlubnovou jsem ještě nedělal. Zkusím to, ale až na podzim, až bude spousta levných kedluben z vlastní sklizně.
Milá Flo, opět pěkné počteníčko. Kedlubnovou polévku jsem ještě nevařila, zase nová inspirace, vyzkouším až mi kedlubny narostou na zahradě. Kedlubnové zelí máme moc rádi, na polévku jsu zvědavá.
Ahoj Flo.
Děkuji za další recept, který mi udělal radost.
Mám ráda jarní polévky, a dělám jej na několik způsobů.
Měj se hezky. Iveta.
Milá Florentýno,
to je tedy náhodička. Právě dnes jsem si přinesla krásné čersvé kedlubny a přemýšlela do s nimi. A ejhle – recept na polévku. Hned zítra se do ní pustím. Mockrát děkuji.
Ahoj Flo,
teď mám dilema, zda z té kedlubny v lednici mám udělat kedlubnové placičky nebo polévku. Postupně určitě zkusím oboje.
Zdravím a děkuji za dobrý nápad. Maminka dělávala zeleninovou polévku a vždy dala kedlubnu pokrájenou na kostičky. Zlobí mě už roky štítná žláza a mamka říkala,že kedlubna je jedna z jídel co mi ten neduh zmírní. Ani nevím jak toto maminka věděla. Flori,tu tvojí polévku určitě uvařím a při tom vzpomenu na maminku. Měj se dobře a buď zdráva. Alča
Mila Flo píší mílokdy ale vždy se těším na čtvrtek a na tvé recepty je mi už77 ale stále se učím něco nového a tvé recepty milují děkujé za ně pa Věra
Ďakujem veľmi pekne.
Polievku určite vyskúšam 🙂
Denisa
Mám ráda různé zeleninové polévky, jako porkovou, cibulovou, česnečku, hráškovou, brokolicovou a je pravda, že kedlubnové zelí také zbožňuji, polévku jsem ještě nezkoušela, takže to musím napravit. Děkuji za tip.
Milá Flo, vřelé diky za recepty.Určitě vyzkouším.
Nádherná polívka! Výbornej tip, nedávno jsem zrovna přemejšlel o nějaký obměně – no, a tady je! 🙂 díky Flo!
Ahoj Flo,
polévka vypadá krásně, hned bych si ji dala.
Naše rodina je polévková, tak ji určitě brzo vyzkouším.
Mirka
Zdravím milá Flo, polévky vařím z různé zeleniny, jen kedlubny sníme čerstvé dřív, než by se ohřály v hrnci 🙂
Až nějaké zase budu kupovat, určitě vezmu víc a polévku vyzkouším. Květáková a brokolicová či pórková je super, určitě bude chutnat i kedlubnová.
Mějte se všichni fajn, Jana
Kedlubna, nesedí-li na něčí hlavě jako náhrada mozkovny, je epesní zeleninová surovina. Přes všechnu chválu polévky výhradně kedlubnové, ovšem krása chuti kedlubny vynikne v jak slovo Boží čiré polévce zeleninové, v níž je právo podtrhnout chuť veškerých zeleninových plodin jedinečným způsobem výhrazeno především kedlubně.
Což neznamená, že polévka výhradně kedlubnová nemá své kouzlo, naopak.
🙂
Ahoj všichni protože jsme jedli zeleninovou polévku 3 dny kedlubnovou si nechám na příští týden.Dík za recept.
Ahoj Jani,
právě jsem přemýšlel, čím obměnit můj převážně masový progam. Otevřu mail a tam se na mě usměje, ba přímo zavoní kedlubnová polévka. Ty mi snad čteš myšlenky. už se těším, jak se na ni vrhnu.
Přeji krásné nadcházející jarní dny.
Pavel
Tak jsem si koupila kedlubny, nešlo odolat, byli krásné, čerstvé a i veliké, ale v ledničce se někam zakutáleli a teď už nejsou ani krásné, ani čerstvé. Protože jsou ale velké ráda z nich udělám polévku a to pořádný hrnec. Moc děkuji za recept,pozdravuji ze Slovenska a opatrujte se. Hodně zdraví všem. Jirka
Děkuji za recept, vyzkouším.
Krásný víkend.Stáňa
Kedlubnová polévka – nevím proč, ale ještě jsem ji nikdy nedělala.
Teď to napravím. Taky se opatruj.
Mňamka
Ták to je pro mne novinka kedlubnová polévka nenapadlo by mně uvařit čistě kedlubnovou s bramborem a tak zkusím, když natrefím na nějaké podařené kedlubny. Zelí máme rádi a tak se uvidí jak bude chutnat. Děkuji za nenadálý recept. Šárka
Pokud v lednici mám kedlubnu dávám jí do každé polévky-hovězí, slepičí-vždy tak půlku vcelku-do bramboračky nebo jiné zeleninové kedlubnu nastrouhám. Kedlubnové zelí mám také moc ráda. Jenom kedlubnovou jsem ještě nevařila, ale zkusím. Flo, díky za recept. Srdečně zdravím a přeji hodně dalších kuchařských nápadů.
Milá Florentýnko, kedlubnovou polévku jsem ještě nedělala. Naše malá miluje polévky, jsem zvědavá, jak jí bude chutnat. Dík za inspiraci
Dobrý den Flo,
polévku jsem dělala zrovna včera ale trochu jinak ,myslím že to výjde chuťově nastejno.Nejraději dělám zadělávanou kedlubnu ovšem jenom sezóně,děkuji za jiný recept.
Milá Florentýno,
polévka je výborná, i když člověk zrovna nemá doma kedlubnu a použije její příbuznou, bílou ředkev :). Děkuju za recept!
Polévka nám chutnala, i dětem.
Teď jsem ji dodělala a je vynikající, božská !!!! Miluju zeleninové polévky, kedlubnovou jsem ještě nedělala tak móóoc děkuji za recept. Vařím už skoro jen podle tebe protože je všechno nejen míč dobré ale hlavně to nejde pokazit. Ještě jednou obrovské díky!!!
Vyborna,doporucuji a recept posilam dal.
Výborná polévka krom toho zahřála,zasytila a ještě k tomu celkem zdravě!!! Hrášek jsem pro tentokrát nedávala.Dnes jsem nechala jen tak bez mixování.
Ještě jsem zapoměla napsat, že já jsem hotovou polévku zjemnila trochou vysokoprocentní smetany (30-35%)
Ahoj Flo, to nám to letí. Ani jeden nevěří že je to tak dávno co jsme si všichni začali psát, Už i to nejmenší vnouče narostlo a teď když bude pěkné počasí tak budou chtít oběd do ešusu. Děkuji za recept, pozdrav všem posílá JITKA a děda
Milá Flo, výborná inspirace na jarní dny. Děkuji za recept, koupím kedlubny a už se těším na výbornou polévku. Jarka
Milá Flo, děkuji za recept. Polévku nedělám, jen zelí.Tak vyzkouším. Krásný, sluníčkový den. Jarča
Milá Flo a všichni přátelé tvého klubu.Moc děkuji za těch 400 setkání, za super recepty, které pomohou v nouzi největší když je prázdná plotna i hlava.
Tobě krásné jarní putování, uži si sluníčka a hodně zdraví a pohodu na výšlapu. Měj krásné dny. Jirka
Florentýnko, milujeme krémové polévky, ale dnes polévka nebude.
Zato ti přeju krásný poznávací výlet a šťastný návrat domů – k počítači.
Ahoj Flo, zrovna dnes jsem koupila kedluben a tak pokud ho nesním čerstvý ,zítra bude polévka, dělávám v létě často ale bez jíšky a s mrkví, poté rozmixováno, a nakonec
přidávám ještě strouhanou kedlubnu a lehce převařím, opatruj se na výletě a vrat se v pořádku.
Občas vařím tzv. kedlubnové zelí je výborné, polévku jsem ještě nevařila asi proto, že mi ji nikdo nenabídnul… Jarní polévka zkusím ale věřím, že bude dobrá. Děkuji za recept. Šárka
Milá Florentýno,
polévku nedělám, dělám jen zelí. Musím to tedy vyzkoušet.
Tuto kedlubnovou polévku vařím také, do hotové přidávám kopr. Je to moc dobrá kombinace. Naučila jsem se ji od tchýně.
Ahoj Flo,
díky za inspiraci na kedlubnovou polévku. Ještě mne nenapadlo uvařit ji. Kdoví proč. A to mám kedlubny ráda.
Na druhou stranu vařím ráda kedlubnové zelí. Recept mám od mojí babičky a je podobný tomu tvému.
A zkoušeli jste už někdo kedlubnový salát? Jde o kedlubny nastrouhané na hrubém struhadle se sladkokyselým dresinkem (jako u hlávkového salátu). Salát můžete vylepšit přidáním hrsti rozinek. Vřele doporučuji. ?
Polevka je vyborna. Dekuji
Mila Florentyno, dekuji za tento recept. Ocenuji, ze na nas nezapominas! 😀
Preji krasny den.
Sandra
Kedlubnovou polévku a stejně tak omáčku k bramborům z dětství miluji. Kedlubna a máslo, to je zkrátka ňamka. Recept je krásně rozepsán, dělám téměř stejně, ale pouze solím a nekmínuji a jíšku zalévám malým množstvím horké vody a ihned rozmixuji, až poté doliji zbytek vody a přidám brambory a zbylou kedlubnu a už jen dovařím a občas zamíchám. Jen ty kedlubny kdyby nestály tolik…
Dobrý deň Florentinka
Ďakujem za obidva recepty, kareláb môžem aj surový aj varený. Polievku varím podobne ale vyskúšam aj Tvoju verziu vypadá skvelé. Teším sa na ďalšie recepty .
Hodne úspechov na novej ceste.?
U nás jednoznačně vede kedlubnové zelí, ale plátek kedlubny v trojobalu také chutná,
Jinak děkuju za milé překvapení..držím palce❤️
Milá Florentýnko,
budu mít opravdu velkou radost, začneš-li sem dávat stravu,které se taky snažím věnovat. Mám dost problémů a chápu,že to co jíme,není zrovna to pravé ořechové. Třeba u masa nechápu,že v restauracích,v nemocnicích,v Domovech důchodců ap. je maso,maso,maso.Přitom od našich výrobců to být nemůže,když tady chov hodně klesl-takže ta představa,co sem jde nevíme odkud- není zrovna radostná: A tak je to s většinou potravin!
Budu se velmi těšit na tvé další recepty!
Jana
zdravím a držím palce aby se vše vedlo jak si přeješ.minulý mail se mi nepodařilo pročíst až nakonec tak ty palečky až dnes.po masu jsou polévky moje slabost ráda experimentuji málo kdy se držím návodu anebo udělám výtah z několika receptů,ale tahle vypadá že už jí nechám tak, jak si zaslouží
Milá Florentýnko,
děkuji za recept a držím ti palečky!
Milá Flo,
super recept, moc mě potěšil, určitě vyzkouším.
Myslím, že by bylo super dávat recepty i bez mléka a bezlepkové. Je čím dál víc lidí s těmito alegiemi a i nám, bez alergie (zatím, jeden nikdy neví…) určitě udělají radost a proč si nevyzkoušet i něco nového? Já bych určitě byla pro všemi deseti.
Měj se krásně.
Mirka
Florentýno,
přeji Ti rychlé zotavení a
připojuji se k Mirčině žádosti. Moje dcera trpí intolerancí laktózy, už si umí v jídle vyhovět, ale zajímavé recepty se vždy hodí.
Budu ráda, když se neodmlčíš.
Jarka
Děkuji moc za recepty, s kedlubnovou polévkou už jsem doma měla úspěch, jen jsem do ní nedávala hrášek.
S dietami mám naštěstí málo zkušeností. Několikrát jsem měla antibiotika na boreliózu a nesměla mléčné výrobky a vzhledem k tomu, že maso nemusím, ale bez sýra neumím žít, jsem měla docela problém. Naštěstí to bylo jen chvíli.
Druhá zkušenost byla, když měl syn silnou mononukleózu a přes půl roku jaterní dietu. Napřed jsem mu vařila zvlášť, pak v mírnější podobě jsme ji jedli všichni. Zajímavé bylo, že jsem po několika měsících měla pocit, že se cítím nějak lépe.
Tak Ti moc držím palce a přeju spoustu nápadů, jak přežít omezení a ještě si pochutnat na jídle.
Milá Flo,
prožíváš nově to , co já snáším již cca 10 let. Bez mléka a jakéhokoliv mléčného výrobku, bez kávy, čokolády, alkoholu, pálivého. Vše se dá vydržet. Jen to máslo a sýry, tvaroh, to je žalostné. Ještěže mohu dýchat, a to s pomocí inhalátoru, neboť jsem také astmatik. Já jen, abys věděla, že je nás mnoho a už se těším, co nám zde na blogu předestřeš. Protože vím, že to jinak než perfektně neumíš.
Olga
Děkuji za skvělý recept
❤️❤️❤️ moc hezky jsi to napsala. Můžeš udělat moc práce pro mnoho lidi, kteří tě oceni a potřebují!!!
Hodně štěstí a zdraví. Dana
Milá Flo, kedlubnové placičky určitě hned udělám, mám ráda i kedlubnové zelí ale dnes jsme měli první jarní zelí, sehnala jsem na trhu. Je jaro a tak jsou vitamíny třeba a omáčky a knedlíky vystřídat zeleninou. Včera byla dušená mrkev s kedlubnou a hráškem, jaká to příjemná změna!
Opatruj se a hodně zdraví.
Děkuji za zajímavý recept na kedlubnové placičky, nenapadlo by mne do takového receptu použít tvaroh, zajímavé. Chtěla bych vyzkoušet ?. Taky bych chtěla, aby jsi neztrácela naději. Držím palce. S pozdravem Šárka
Děkuji za recept, u nás takové polévky neletí, všichni chtějí pořádnou hovězí a nebo slepičí. Ale nevadí, pošlu ho kamarádce. Přejeme všem pohodu JITKA a děda
Milá Flo,
polévky můžu 3x denně, díky za další recept Přeji moc pozitivního myšlení.
.
Milá Flo,ani nevíš jak moc Ti rozumím. Já se potýkám s intolerancí na lepek a laktozu.
Ale,Tvoje recepty mám moc ráda, vařím je manželovi a svým blízkým,a když přidáš nějaký dietní budu jen ráda.Jsem optimistka a vůbec si nestěžuji.
Přeji hodně štěstí a dobré nápady Jarmila
Ahoj Florentynko, dekuji za recept. Kedlubny pestuji a nejradsi je mam syrove. Ale polevku zkusim. Jinak se tesim na nove recepty, dcera ma problemy, neni sice celiak, tak nove napady prijdou vhod. Hodne stesti…
Forentýnko, moc děkuji za recept na polévku, manžel je polévkový a mně někdy dochází fantazie. Přeji Ti pevné zdraví, ať se Ti ve všem daří, moc děkuji za krásné recepty. Draha
milé Flo kedlubny miluji placičky i polévku vyzkouším určitě vše zvládnete moc dobře si pamatuji mého doktora ,když jsem měla zdravotní problémy a říkal když máte na něco chuť a nemůžete to tak to pěkně poválejte na jazyku a vyplivněte a pusu si vypláchněte vodou jak při degustaci vína co se totiž nedostane do žaludku nemůže vám ublížit někdy jsem se tím řídila a vše bylo v pořádku možná by se takto dala dodělat i kuchařka pěkně byste degustovala ,ale nejedla ……..
Díky, kedlubnovou polévku vařím s trochou kurkumy a muškátového oříšku, ale ráda ji pozměním podle tohoto receptu. Milujeme i kedlubnové carpaccio, tenké lupínky mladých kedlubnů uspořádáme na talíř, osolíme, opepříme, pokapeme oliv. olejem a krémovým balsamicem. Pěkné pro oko a chutné.
Je super, že pokračuješ v předávání radosti z dobrého jídla, i když svůj jídelníček budeš postupně tvořit podle potřeb Tvého těla. Je to změna, která podpoří zdraví a tak přinese radost i Tobě. Velký dík a ať se brzy dostaví pozitivní výsledky ✊? ?
Moje milá Florentýnko, já si “nadělila“ alergii na laktózu vloni k šedesátinám, zkouším recepty , učím se, každý prohřešek nebo opmenutí mi zrychluje krok, přesto se na každý Tvůj příspěvek těším a experimentuju…..končit je přece škoda……
Florentýno, zdravím,
nechtěla bys psát recepty o jídle, které můžeš jíst Ty a i další spousta lidí, kteří mají stejný problém? Myslím, že by to ocenili. Já bych si také něco z toho uvařila.
Děkuji.
Jana