Mrkvové housky s výhodou

Tyhle mrkvové housky svedou několik kouzel.

Tak například: znáte ten pocit, když z trouby vytáhnete čerstvé nadýchané pečivo, načež si o pár hodin později povzdychnete, že jste ho asi neměli sníst tolik? Mrkev sice neumí omezit nutkání k další a další konzumaci, ale aspoň trochu tlumí výčitky svědomí. Jako každá zelenina.

Anebo: pokud doma odšťavňujete zeleninu a ovoce, třeba vás trápí dužina, která představuje odpad po odštavňování a která v lepším případě končí na kompostu. Dužina z mrkve se přitom dá zužitkovat, přičemž vzniknou tyto mrkvové housky. Kromě šťavnatosti takové vyšťavené mrkvi vlastně nic nechybí. A kdybyste odšťavňovač neměli, tak si prostě nastrouháte trochu mrkve, uberete tekutinu v receptu a upéct tyhle mrkvové housky můžete taky.

Konečně se dostávám k bodu, kdy musím kromě mrkve vyzdvihnout i jiné druhy zeleniny. Když to jde s mrkví, tak to samozřejmě půjde i s jinými zbytky po odšťavnění (nebo s jinou zeleninou před odšťavněním). U měkčích neodšťavněných druhů zeleniny možná bude potřeba opatrněji přilévat smetanu do těsta, aby nevznikla příliš řídká směs, ale jinak v záměně surovin nevidím problém.

Okouzlila jsem vás?

Chcete-li se toto kouzlo taky naučit, opakujte po mně.

Recept na mrkvové housky pro vaše pekařské kousky

Aby se kynuté těsto na tyto housky dalo pěkně tvarovat a zamotávat, potřebuje být pružné, vláčné a hladké, nikoli hrubé a protestující. Nemělo by se při zamotávání trhat nebo roztékat.

Aby toho bylo možné docílit, potřebujete těstu dopřát dvě věci: pořádné prohnětení a správný poměr tekutin.

Prohnětení těsta

Aby se těsto změnilo z hrubého na jemné, budete ho muset nějakou dobu hníst. Nestačí jen smíchat suroviny, aby držely dohromady. Ruční hnětení by mělo trvat aspoň 10 minut, v robotu si pochopitelně čas ušetříte. Asi tak po sto padesáté se tu uchýlím k mému oblíbenému přirovnání, že s hnětením můžete přestat až ve chvíli, kdy je těsto hladké a jemné jako dětská prdelka.

Poměr tekutin

Na 125 g odšťavněné mrkvové dřeně a 450 g hladké mouky v mém receptu připadá 300 ml smetany na vaření (případně by se dalo použít i mléko, v únikových případech i rostlinné mléko nebo rostlinná smetana).

Když vezmete mrkev strouhanou, tedy neodšťavněnou, budete jí muset použít 200 g a zároveň snížit množství tekutiny na 225 ml. Pokud by i po důkladném prohnětení, kdy už je těsto hebké a hladké, bylo stále příliš lepivé, můžete přidat několik lžic mouky, aby se lepivosti zamezilo a těsto umravnilo.

Pokud se rozhodnete použít navíc ještě i jinou mouku, budete množství tekutin samozřejmě upravovat taky. Vždycky ale budete cílit na těsto, které je příjemně měkké a poddajné jako dobře prohnětená plastelína.

Když si nejste jistí správnými poměry, protože toho v receptu měníte moc, nezbývá než zadělat těsto zkusmo. V takovém případě je lepší to s tekutinou raději lehce přehnat, těsto pořádně prohníst, počkat, kolik tekutiny do sebe při hnětení vstřebá, a teprve když těsto pořád ještě hodně lepí, opravit ho přidáním mouky. Kdybyste na to šli naopak, tedy se do hutnějšího těsta snažili vpravit další tekutinu, mnohem víc se u toho navztekáte, mnohem víc se nadřete a bez kuchyňského robota se vám to ani moc dobře nepovede.

Poznámka na okraj: Jde o kynuté těsto, takže pokud si při práci s droždím ještě nejste dost jisti, doporučuju nejprve přečíst tento krátký článek: Jak nezabít kynuté těsto.

mrkvové housky recept

 

Mrkvové housky

Celkový čas: 2 hours, 30 minutes

Množství: 24 kousků

Suroviny

  • 450 g hladké mouky
  • 125 g mrkvové dřeně po odšťavnění (nebo 200 g strouhané mrkve)
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření (pouze 225 ml, pokud použijete mrkev strouhanou)
  • 60 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • Na dokončení
  • 1 bílek
  • 10 g dýňových semínek

Postup

  1. Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany (ne teplejší než 40 stupňů!), přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek. Pokud po 10-15 minutách nevidíte žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím. Buď bylo moc staré a neživé, nebo jste ho spařili příliš horkou smetanou.
  2. Všechny ostatní suroviny odměřte do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany použijte vlažný, usnadníte tím kynutí. Přilijte kvásek a promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto. Potom hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína. Tyto činnosti se pochopitelně nejlépe konají kuchyňským robotem s hnětacím vybavením.
  3. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte poklicí nebo folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.
  4. Vykynuté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků.
  5. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Nejprve na něm uvažte jednoduchý uzlík – vytvořte očko a provlečte jím jeden konec. Uzlík neutahujte, ale vzniklým očkem stejný konec provlékněte ještě jednou, a druhý konec válečku taky provlékněte jednou nebo dvakrát. Tím vzniknou houstičky podobné kaiserkám. Klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy.
  6. Smotané uzlíky potřete bílkem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu nakynout. Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů bez horkovzduchu. Máte-li pečicí kámen, použijte ho, nechte ho nahřívat společně s troubou.
  7. Vykynuté uzlíky znovu potřete bílkem, posypte semínky a vložte do trouby. Pokud používáte kámen, sesuňte na něj houstičky i s papírem. Pečte 18-20 minut, až mrkvové housky podstatně nabudou, zezlátnou a zpevní. Doporučuji péct jen jeden plech, nikoli dva najednou. V opačném případě po 10 minutách otočte plechy, prohoďte dolní s horním a přidejte 1-2 minuty pečení navíc.

 
 

Join the Conversation

  1. Marie says:

    Grüß Gott!
    Moc děkuji za tento parádní recept, který mě opravdu okouzlil. Rozhodně ho vyzkouším! Pletýnky s dýňovými semínky jsou zkrátka na první pohled k nakousnutí.
    Pokud bych mohla mít jedno velké přání, bylo by možné uveřejnit recept na preclíky (Laugenbrezeln)? Louhované pečivo není v našich končinách příliš známé, ale u našich sousedů je velmi populární a mimo to je taktéž velice chutné. Předem moc děkuji a přeji požehnané a radostné Velikonoce!

  2. Hanka says:

    Super, konečně recept s využitím zbytků z oďstavňovače:-) Byl by i nějaký fígl, jak umotat tento tvar housek? Už jsem je párkrát zkoušela a pořád nějak nevím, jak široký a dlouhý vzít váleček, aby vypadaly trochu k světu.

    1. Michaela says:

      Je to napsané v receptu. 🙂

  3. pavla says:

    napřed přeji krásné velikonoce . komentář mně jako vždy pobavil a recept nalákal.i když jsem po několika nepovedených pokusech na pečení zanevřela(kromě chleba)tak toto mě láká

  4. Jaroslav S. says:

    Přeji, pokud to v této době jde, pohodové Velikonoce, u nás tentokrát bez vaření, pečení, smažení etc…Hodné snachy pokud nepřivezly osobně, tak poslaly potřebné s vyjádřením DD/dodělej doma, spíše ale OD /ohřej doma/. Je to určitá výhoda stáří a štěstí mých synů na výběr partnerek. Dcera se tentokrát nezapojila, mají velikonoční stěhování, bohužel přes pár okresů mimo dosah.
    Ještě jednou vše dobré celé Vaší rodině – Jarda

  5. Jarka says:

    Florentýno,
    přeji Tobě i Tvojí rodině požehnané Velikonoce, letos i poklidné. Právě jsem dopekla úžasné ulepené jidáše. Houstičky vyzkouším co nejdříve, dokud mám v ruce krásně hladké těsto.

  6. Marie says:

    Jako vždy hezký a srozumitelný receot.Díky za něj.
    Přeji příjemné prožití Velikonoc v kruhu rodiny a v jarní přírodě. Marie

  7. Marie says:

    Pohodové a požehnané Velikonoce pro Flo a její blízké i všechny čtoucí.
    Pravděpodobně došlo k nějakému přenosu myšlenek, protože na letošní Velikonoce jsem si plánovala, že už konečně upeču něco z kynutého těsta s obsahem mrkve.
    Určitě to už zdejšími stránkami proběhlo, ale přiznám se, že se mi nechce samé hledat. V různých pekařských videích jsem se pozastavila nad zpracováním kynutého těsta, kdy pekařka zamísila těsto bez tuku, nechala je odpočinout a teprve potom zapracovala máslo. Čeho se tímto postupem docílí?

    1. Dobrý den,zjistila jsem že se tady neodpovídá. Taky jsem se už na něco ptala ale nic. Nevím čeho se s tím tukem docílí, ale mě to poradila paní co pekla na svatby a její manžel byl pekař. Dělám to taky tak, a nebo zamíchám těsto a až nakonec přidám tuk.Přeji pěkné svátky!!!!

    2. Magdalen says:

      Někde (asi v popisu jak na kynuté těsto) jsem to dříve četla… asi ne že by to nešlo přidta tuk dřív, ale když ho přidáte nakonec, nenasákne ho mouka hned a lépe myslím uvolní lepek, prostě se lépe propracuje a lépe kyne…. (laicky vzdáleně přiblíženo, snad) 🙂

    3. Marie, v kuchyni nezáleží jen na tom, co se s čím smíchá, ale i v jakém pořadí se to smíchá a co se při tom přimíchávání děje s jednotlivými surovinami. Psala jsem o tom třeba u banánového chlebíčku, jaký je rozdíl, když se na některé suroviny použije jiný postup.

      U kynutého těsta se dá zjednodušeně říct, že když se nejprve nechá mouka vstřebat tekutinu, rychleji nabobtná a těsto bude vláčnější. Když se nejprve mouka smíchá s tukem na drobenku a pak se přilije tekutina, bude těsto křehčí. Anebo se to všechno může míchat společně a pak je to od každého trochu.

  8. Krásné a zdravé Velikonoce. Už jsem udělala jidáše, tudíž na mrkvové pečivo vyjde čas o víkendu. A těším se na to.
    Jana

  9. Všem krásné Velikonoce! Děkuji za zajimavý receptík, určitě vyzkouším. Lida

  10. Milá Flo přeji tobě i celé rodině krásné velikonoce, děkuji za dobrý nápad, určitě později vyzkouším, ale teď jsem si u tebe našla jidáše, tak budou ty .Díky Jana

  11. Předám svojí ženě 🙂 Dnes jsem koupil vynikající jitrničku a jelítko, musíme doma dojídat naložený zelí, tak já obstarám to a ta moje může zkusit místo sladkýho nějakou tu houstičku 🙂
    Díky a bezva Velikonoce! C.

  12. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a děkuji za krásný recept, tyto houstičky určitě upeču, už teď se na ně těším.
    Přeji hezké velikonoční svátky. Vlasta

  13. Vlasta 3 says:

    Milá Flo! Opět super recept! Mrkvovou buchtu dělám běžně, tyto housky musím určitě co nejdříve vyzkoušet, v mém případě s nastrouhanou mrkví, jelikož nemám odšťávňovač. Přeji veselé a zdravé velikonoční svátky! Vlasta

  14. Miroslava says:

    Houstičky se budou hodit v pondělí ke zbylým vařeným vejcím. Ta rozpůlím, uspořádám na talíři do kruhu kolem nakládané červené řepy a přeliji kysanou smetanou ochucenou trochou cukru, octa a strouhaného křenu.
    Krásné Velikonoce ?

  15. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    opět krásně srozumitelný recept a obrázky k nakousnutí.
    Přeji hezké velikonoce!!

  16. Zuzka says:

    Ahoj Jani, děkuji za recept. Houstičky vypadají krásně. Někdy vyzkouším. Přeji příjemné velikonoce a hodně jarního sluníčka.

  17. Saša says:

    Milá Florentýnko!
    Houstičky jsou obzvlášť vypečené – ale budou muset počkat nejméně do úterý? peču o 110, všechno dopředu naplánováno, slíbeno… Nenechala jsem si žádnou rezervu. No co, Vánoce jsme měli koncem listopadu, Velikonoce posunem dozadu – žádný problèm..
    Vám i zde přítomným, i těm, kteří teprve dorazí, přeji klidné a pohodové jarní svátky?

  18. Prijemne odpoledne!

    Florentyno, nemate zkusenost s domacimi pekarnami? Co myslite, slo by toto testo zadelat a nechat vykynout v pekarne?

    Dekuju.

    1. Zkušenost mám. Jednu takovou jsem měla a docela rychle jsem ji poslala do světa, nevyhovovala mi pachuť těsta kynutého v teple pekárny. Ale určitě by to v ní zadělat a nechat vykynout šlo, nevidím v tom problém.

  19. Višnja says:

    Hezké Velikonoce všem. Na pečení peču, ale vám nechť se zadaří.

  20. JITKA says:

    Děkuji za recept,určitě vyzkouším.Přejeme krásné svátky JARA. Jitka a děda

  21. Hezké Velikonoce Florentýno, bezva recept, určitě stojí za vyzkoušení, odšťavňovač sice nemám, ale poradím si. Dneska jsem pekla mazance a dobrý…, tak aby se nepovedly housky,???

  22. julianna says:

    Určitě vyzkouším moc zajímavý recept děkuji

  23. Jiřina says:

    V první řadě krásné prožití svátků jara .Děkuji za recept nikdy jsem housky nezkoušela nebot jsem nevěděla jak na to ,ale podle tvého krasně napsaného receptu do toho jdu. Je to dobrý nápad jak zužitkovat i dužinu ,když štávu spotřebujeme ¨

  24. Ahoj Flo, bezva recept, neznám , ale v brzké době vyzkouším. přeji všem krásné jarní svátky, hlavně pohodu.

  25. Mirka says:

    také přeji všem krásné sváteční dny…..
    recept určitě vyzkouším, ráda peču kynutá těsta, tak tohle s mrkví bude zase něco nového….díky….

  26. Milá Flo, houstičky jsou lákavé, určitě je vyzkouším.
    Přeji pěkné prožití svátků Velikonočních.
    Eva

  27. Denisa says:

    Waw, to vyzerá super 🙂
    Určite vyskúšam.
    Želám všetkým krásne sviatky!

    Denisa

  28. Ahoj Florentýnko,
    jako vždy mne tvoje vtipné povídání pobavilo. Je to úžasné si přečíst tvoje řádky plné optimismu. Houstičky zkusím,ale až po velikonocích.
    Přeji tobě i tvé rodince krásné a veselé velikonoce plné sluníčka a pohody. Jana ?

  29. Jára says:

    Milá Florentýnko, děkuji za další úžasný recept a přeji klidné a radostné Velikonoce!???

  30. Dobrý den,
    moc děkuji za zajímavý recept. Velmi ráda ho vyzkouším. Chtěla jsem poprosit, jestli by případně bylo možné zveřejnit video motání tvaru těch houstiček. Jsou opravdu nádherné. Vím, že je to popsáno v receptu, ale instruktážní video by se mi opravdu hodilo. Moc děkuji a přeji krásné velikonoce.
    Hanka

  31. Alena says:

    Milá Florentýnko, díky za prima inspiraci a hezké povídání . Všem přeji krásné Velikonoce?

  32. Ivana says:

    Milá Florentýnko,všechny vaše recepty jsou vymazlené,napsané tak,že jsou srozumitelné.Hlavně ty vaše praktické rady k receptům jsou špičkové.
    Dnešní recept určitě vyzkouším,protože recepty s mrkví,jablky a ostatním“zel-ovocem“mám ráda.
    Tak a teď přiznám,na co se každý čtvrtek těším nejvíc.Na to krásné počteníčko toho,co k receptům píšete,protože to není jen strohé popsání receptu.

  33. Antonie says:

    Ahoj Florentýnko a všichni příznivci, přeji všem krásné Velikonoce. Recept jak udělaný pro jaro, veliké díky za něj. Bude se hodit na pondělí – to si i přivstanu, aby byly houstičky čerstvé.

  34. Gabriela says:

    Přeji krasne Velikonoce.
    Housticky vypadají úžasné. Moc dekuji za úžasné čtení a recepty. V pondělí se chystám na tvoji velikonocni nadivku.

  35. Martina says:

    Ahoj Florentýno,
    houstičky vyšly úžasně, krásně nadýchané, vláčné a křehké. Ale pro mě ta nasládlá chuť není “ono”, můžu z toho vynechat ten cukr, aniž by se “něco” stalo? Moc těstům nerozumím – tak ve smyslu, jestli bude ok i bez toho. Chtěla bych z toho mít housky na slano. Děkuji.

    1. Marti, jsou to sladké housky, proto ten cukr. Jak jsem psala, recept částečně vychází z těsta na jidáše. Pokud by to mělo být jen slané pečivo, vypadal by recept složením jinak, byl by podobnějším klasickým rohlíkům a houskám. Prostě zjednodušeně – nestačilo by jen vynechat cukr.

  36. Magdalen says:

    Milá Flo,
    tak jsem je hned dneska vykoušela – s trochou nedůvěry (v chuť i vlastní schopnosti) pro jistotu jen z poloviční dávky.
    Moje maminka jim vymyslea zkrácený název MRKVOUSKY a myslím, že poloviční dávka byla zbytečně malá…
    Díky za tip, jsou krásně nadýchané a mám radost z receptu na zužitkování odšťavněného „odpadu“, a nebo prostě na trochu zeleniny zakomponované do skoro běžného pečiva.

    1. To je krásný název! ?

  37. Kathys says:

    Ahoj Flo,
    Přeji krásné Velikonoce a děkuji za další skvělý recept. Housky jsem dnes upekla a jsou výborné. U ručního hnětení těsta jsem sice malinko prskala, ale stálo to za to. S těstem jsem krásně pracovalo a chuťově jsou skvělé. Ještě i pozdě večer jsem neodolala a šla jednu zakousnout ?.

  38. Naděžda says:

    Krásné Velikonoce ti přeji. Určitě vyzkouším. Naďa

  39. Lucka M. says:

    Také přeji krásné velikonoce, a moc děkuji za parádní recept! Neodolala jsem a musela vyzkoušet. Houstičky jsou absolutně božské a nádherně měkké ❤
    Nejdříve jsem si nebyla úplně jistá, jestli tvořím správný tvar, ale jakmile jsem měla těsto v ruce, šlo to úplně samo. Vaše návody jsou úchvatně precizní.
    Ještě jednou moc děkuji ???
    L.

  40. Vynikajuce kaiserky. Je to skor sladke pecivo, jemnostou ako kroasant. Naozaj uzasna textura. Skusali ste aj bez cukru? Aby to boli naozaj slane pecivo? Alebo ma ten cukor opodstatnenie? Dakujem, sima

    1. Jsou to sladké housky, proto ten cukr. Pokud by to mělo být jen slané pečivo, vypadal by recept složením jinak, byl by podobnějším klasickým rohlíkům a houskám.

  41. Bezva recept, i když se zpožděním, ale ráda vyzkouším.

  42. Kocourek Bodík says:

    Jeden se od Mistra Florentýnky neustále učí novým věcem, i když si zpupně myslí, že sežral snad Šalamounovo hovno, co se týká vaření a pečení.
    A vida – není tomu tak, Florentýna opravdu umí překvapit a svět se jednomu zase jeví zábavným a bez nudy …
    Děkuji, krásná paní F!
    😀

  43. Alena says:

    Hezké jaro všem. Dnes jsem zkoušela housky upéct. Nemám odšťavňovač, tak jsem se řídila množstvím uvedeným pro neodšťavněnou mrkev. Nevím, kde je chyba, ale už jsem přidala asi o polovinu mouky navíc a stále mám místo hladkého těsta lepidlo 🙁
    Tak jsem se těšila… Alča

    1. Alčo, a bylo to tolik lepivé i potom, co se těsto opravdu důkladně (aspoň 10 minut) prohnětlo? Protože jiní čtenáři tento problém neměli.

    2. Dobrý den Florentyno, housky jsou výborné, jen se po nich zaprášilo. Peču druhou várku. A mám stejný problém s množstvím mouky ( jednou zadělávané rukou, jednou robotem ), stále lepí.
      Paní Aleno, přidávejte, jednou přestanou lepit a i s další moukou je výsledek “mňamózní”.
      Krásný den
      Lucie

    3. Florentýnko, opravdu jsem hnětla důkladně a dlouho (bez robota). Nakonec jsem zkusila přidat trochu polohrubé mouky, a ta pomohla. Stále to nebylo podle mých představ, ale už se dal vytvarovat bochánek, který vykynul a houstiček jsem se dočkala. Možná jsem použila extra šťavnatou mrkev 🙂 Nevím…

  44. Jitka says:

    Recept je super, houstičky jako malovaný 🙂

  45. Vyzkoušeno, výborné a i třetí den ráno nádherně měkké. Nejvíc nám chutnala varianta s troškou uzené soli místo semínek.

    Recept byl přepsán do ‚sešitu zlatých receptů‘ a to už něco znamená.

    Díky moc.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close