Vepřová roláda s medvědím česnekem (nebo jinou zelení)

Vepřová roláda vám dá možnost zapůsobit na ostatní a způsobit jim radost u stolu. Opravdu.

Věřím, že i vám dokážu představou libového vepřového masa, zarolovaného s náplní, v podstatě bezpracně a celkem rychle upečeného, natolik svázat a zamotat a naplnit hlavu, že budete chtít tuhle roládu vyzkoušet taky.

Abych vás k tomu popohnala, naplnila jsem ji bleskově snadnou, jarně svěží, zelenou náplní s medvědím česnekem, kterému právě končí sezóna, tak si budete muset pospíšit. Ale kdybyste to už náhodou nestihli, prozradím vám jednu drobnost: použít půjde i čerstvý špenát nebo jiné zelené listy.

Takže kdybyste se taky chtěli nechat strhnout, tady vám píšu, jak na to.⁠

roláda z vepřového masa

Vepřová roláda začíná prokrojením masa

Na tuto celkem rychlou vepřovou roládu se parádně hodí vepřová kýta. Ta je poměrně libová, takže se nechá snadno rozříznout na pěkný, rovnoměrný plát, a zároveň se nejedná o minutkové maso, takže jí poctivé pečení v troubě vůbec nebude vadit.

Pokud si na rozříznutí masa na plát netroufáte, nebojte se o to požádat v řeznictví, tam to budou mít hotové za dvě vteřiny a ještě k tomu dostanete jeden až pět vtipů na cestu a doporučení, abyste přišli zas.

Jestliže takovou možnost nemáte nebo ji nechcete využít, seberte všechnu fantazii a na chvíli si ten kus masa před vámi představte jako válec. A tenhle válec teď budete po obvodu odkrajovat po spirále, jako kdybyste ho chtěli rozmotat. Podobně bývá zamotaný třeba slovenský sýr parenica – je to takový špalíček, který se dá loupáním rozmotávat až do samého středu. U prokrajování masového špalíčku na roládu však nebudete tvořit tak tenký plát, ale něco podstatně silnějšího, takže celá spirála bude mít nanejvýš jednu otočku. Doslova se jedná o pár tahů nožem, nic víc.

Místo, kde začnete řezat do masa, si můžete libovolně zvolit, nehledejte to jediné správné. Udělejte první řez, kus masa odchlípněte, a v místě, kde odchlipování končí, pokračujte dalším řezem do středu masa. Po dvou řezech budete mít hotovo. Neváhejte tento postup konzultovat s jakýmkoli videem na YouTube, obvykle to bude to samé, jenom v bledě modrém.

Nakonec masový plát symbolicky naklepejte paličkou, abyste mu sjednotili výšku.

Příprava náplně do rolády

Slibovala jsem vepřovou roládu se snadnou náplní, tak tady je.

Jelikož se od zeleného lupení, které je její součástí, očekává, že si podrží krásně zelenou barvu i po upečení, musí se toto nejprve spařit a následně zchladit (čili blanšírovat). Tím se zajistí, že barva nebude v teple měnit odstín z khaki na brčálovou a posléze na hnědo-šedou, ale zůstane svěže zelená po celou dobu a ještě i zítra.

Listy vhoďte do cedníku, přelijte je vroucí vodou, aby důkladně zavadly, pak je zchlaďte v míse ledové vody, sceďte a máte je blanšírované a připravené pro další použití.

Do náplně dále patří zakysaná smetana a čerstvý sýr typu žervé. Obě dvě tyto suroviny se rozmixují se spařeným, nepříliš vyždímaným listím na hladký zelenkavý krém. Protože je příliš řídký, ještě se zahustí strouhankou, ale to je asi tak všechno, co s ním musíte před použitím udělat.

A pak už stačí jen maso upéct. Tak dobrou chuť!

vepřová roláda recept

 

Vepřová roláda s medvědím česnekem (nebo jinou zelení)

Celkový čas: 2 hours

Množství: 6 porcí

Suroviny

  • 750 g vepřové kýty, rozkrojené na plát
  • 1 lžíce másla
  • necelá 1 zarovnaná lžičky soli
  • 50 g medvědího česneku nebo čerstvého špenátu
  • 50 g zakysané smetany
  • 50 g čerstvého sýra (žervé, lučina)
  • 20 g strouhanky
  • 1 jarní cibulka

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů. Jarní cibulku očistěte, rozdělte na zelenou a bílou část a obě dvě nakrájejte nadrobno. Zelené listy nasypte do cedníku, přelijte je 1-2 litry vroucí vody, až zcela zavadnou, a pak je zchlaďte ve větší míse se studenou vodou. Zchlazené listy vyjměte a nechte okapat na témže cedníku, zbytečně je ale neždímejte.
  2. V příručním robotu rozmixujte smetanu, čerstvý sýr, spařené listy a větší špetku soli na řídké zelenkavé pyré. Vmíchejte do něj strouhanku a nechte zatím odpočívat, strouhanka nasákne a náplň tím zhoustne.
  3. Pokud nemáte maso rozkrojené na plát, prokrojte ho podél delší strany, jako byste ho chtěli rozevřít jako knihu, poslední 1-2 cm tedy nedokrojte. Nekrájejte však v polovině výšky masa, ale zhruba v jedné třetině, tak bude jedna část slabší a druhá rozevřená část silnější. Jakmile maso rozkrojíte a rozevřete, tu silnější část prokrojte znovu, tentokrát jako byste chtěli maso rozložit jak leporelo. Pokud se vám to nepodařilo úplně dokonale a někde vznikla silnější místa, můžete je shora jemně naříznout nožíkem a ony se rozevřou.⁠ Rozkrojené maso rozklepejte paličkou, abyste mu sjednotili výšku, a po obou stranách ho osolte celkem polovinou lžičky soli.
  4. Podél jedné z delších stran masa rozetřete připravenou náplň a posypte ji zelenou částí jarní cibulky. Maso stočte, vyjde to zhruba na jednu otočku, a buď upevněte párátky, nebo svažte kuchyňským provázkem.
  5. Bílou část cibulky nasypte do řady doprostřed pekáčku, položte na ni syrovou roládu spojem dolů a povrch masa potřete rozpuštěným máslem. Zakryjte alobalem nebo poklicí, vložte do horké trouby a pečte 30 minut. Následně snižte teplotu na 180 stupňů, alobal nechte tam, kde je, a pokračujte v pečení dalších 30 minut. Smyslem této části pečení je, aby se maso nejprve prudčeji zatáhlo a potom v klidu změklo, aniž by se vysušovalo.
  6. Odkryjte alobal a pečte ještě dalších 20-30 minut. Během této doby bude maso potřebovat, abyste ho přelévali tím, co se v předchozí fázi pečení vytvořilo na dně pekáčku, tedy tou řídkou bezbarvou šťávou, které tam nebude úplně málo. Přelévání svědčí masu i šťávě, maso se tolik nevysuší a výpek naopak zesílí. Jakmile bude maso na povrchu rovnoměrně vybarvené dozlatova, máte upečeno. Kdyby šťáva během dopékací fáze příliš zhoustla, nebojte se k ní přilít půl skleničky vody. Klidně i víckrát, bude-li to potřeba.
  7. Upečené maso vyjměte z trouby, znovu zakryjte alobalem – tím samým, co prve – a nechte 10 minut odpočinout, než ho zbavíte provázku či párátek a nakrájíte na slavnostní plátky. Jako příloha se zejména hodí vařené brambory, na ostatní druhy příloh nemá maso dost šťávy.

 
 

Join the Conversation

  1. Vladimír says:

    I ta kýta se dá rozkrojit na jemnější plát ale nejraději jsem dělal pro zákazníky roládu z kotlety , protože z té nejsilnější části se dá krásně při šikovných rukách udělat skutečně tenký pravidelný obdélníkový plát který se pak může několikrát zatočit do tzv. šneka který dělá jiný dojem a lepší samozřejmě a když se ještě toto maso naloží a nechá odležet , tak to pak jako celek nemá chybu . Ovšem ta náplň musí být chuťově vymazlená .!!!!
    Stejně se dá postupovat u velkých kuřecích řízků kdy oslavenci na narozeninách pějí chválu .!!!! Šlo plně o vymazlenou náplň.

  2. MILENA says:

    Tak tu jsem dělala zrovna v neděli.Byla z krůtího a taky moc dobrá.Medvědí česnek se musí využít,když je jeho čas?.

  3. Věrka says:

    Florentýnko, krásné fotky! Tady na horách ještě stále drkotáme zuby a po kvetoucích stromech a keřích zatím ani památky. Zato česnek medvědí je v plné síle. V úterý mi kamarádka přinesla pořádnou hrst, která čeká ve sklenici jako kytka na zpracování, tak to se mi hodí, do tvé rolády se určitě pustím. Zítra potřebuji upéct dort, tak když už budu v kuchyni, využiji rozehřátou troubu a bude i maso na víkend. Dobrý nápad s tím sýrem dovnitř.

  4. kauerová says:

    Flo prima nápad, čekám v neděli návštevu a tak se mi recept náramně hodí. Vždy jsem plnila panenku, recept přišel jako na „zavolanou“. Medvědí česnek mám na zahrádce a ostatní dokoupím. Díky a krásné májové dny! (zatím poněkud chladné).

  5. Zdravím, u nás na horách bude letos medvědí česnek ještě asi dlouho! Zařekla jsem se, že nebudu sbírat – plný mrazák a skleničky s pestem, manžel už hudrá, že je v každém jídle, nicméně dnes se zdá, že se zase vydám :-)))))
    A to bude dobrota.
    Jana

  6. Milá Florentýnko,
    úžasný nápad, dochází mi inspirace co vařit. Bude to skvělý nedělní oběd 🙂 Přeji hezký víkend

  7. Jarka says:

    Florentýno,
    nemám medvědí česnek a nevím kde v okolí roste. Roládu upeču s listovým špenátem, ale počkám s tím, až budou dobré nové brambory. Den proti dietám mě potěšil. Do té doby, než mi došlo, že můžu jíst všechno, ale v rozumném množství, jsem byla na letitá dietářka s jojo efektem. Jarka

  8. Ahoj Flo, super nápad na jarní nedělní oběd, ale medvědí česnek nemám, tak nápln bude
    s vlastním čerstvým špenátem, díky za recept, přeji všem krásné dny a doufám, že i teplé dny.

  9. Alena says:

    Moc pozdravuji a těším se z dobrého nápadu,že se dá plnit roláda třeba i špenátovými listy. Tady v naší oblasti medvědí česnek neroste. Koupila jsem pěknou sazenici v květníku. Listy otrhám a cibuličky zasadím na zahrádce. Hezké dny a konečně to pravé jaro přeje Alča

    1. Kupka says:

      Cibulky česneku radím zasadit nejlépe do stínu,pod strom nebo keř, je-li to možné a hlavně pořád zalévat. Potřebuje vlhké prostředí

  10. Lída says:

    Milá Flo, moc díky za nápad! Hned v sobotu udělám a moc se těším:-) Krásné májové dny všem!

  11. Alena Jelenová says:

    Díky, Florentýnko, zrovna se mi tento recept hodí na neděli, přijdou děti. Přeji Ti krásné a pohodové dny .

    Alena

  12. Saša says:

    Díky za dobrý tip na sobotní oběd – přijde návštěva. Jen mám obavu, co maso…
    V poslední době vezmu dost velký kus masa a po dušení mám dětskou porci – o řízku ani nemluvím..

  13. Milá Flo, ta roláda je úžasná , medvědí česnek mám tak se do ní hned pustím.

    Eva

  14. Blanka says:

    děkuji za recept .Určitě vyzkouším, medvědí česnek zrovna mám .Přeji všem hezký den.

  15. Milá Flo, děkuji za další dobrý nápad, který se zdá, že splňuje i požadavek na poněkud lehčí jídlo, přes dnešní svátek ?
    Už se moc těším, až ho zkusím!
    Měj krásné májové dny…
    Gita

  16. Krása!!! 🙂 🙂 🙂

    1. PS beztak nikdo nevymyslel z různých roládek nic geniálnějšího než španělský ptáčky. Poctivý, dobře krmený hovězí, hodně kvalitní párek, vejce na tvrdo, rozkrojená znojemská okurka a kousek špeku… není lepší a lahodnější kombinace chutí u závitků. Cokoliv jinýho je jen změna a jiná variace, což je samozřejmě v pořádku. Ale na chuťovej orgasmus jsou pravej recept jen ty výše uvedený ingredience. Tu laťku už se nedá přelézt, o tom jsem přesvědčenej 🙂

  17. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, dnešní recept jsem uvítala, dobrý typ na nedělní oběd. Přeji hezký víkend. Vlasta

  18. No, roláda dobrý. Díky za recept.
    Jen mě poněkud trápí obava, že aktuální gastro šílenství kolem medvědího česneku povede k tomu, že brzy žádný nebude.

  19. Zuzka says:

    Zdravím a děkuji za recept. U domu nám roste medvědí česnek, tak mám inspiraci, jak ho dobře využít. Měj se hezky, přeji hlavně zdraví.

  20. Vlastimil says:

    Milá Florentýno, děkuji za opět zajímavý recept, roládu dělávám a tak mohu vyzkoušet tvoji náplň. Vypadá to opravdu velmi k jídlu.

  21. Pavel says:

    Milá Flori,
    opět jsi mne, milovníka masa, potěšila. Roláda vypadá báječně. Jen nevím, kde bych tu sehnal medvědí česnek, tak bude se špenátem.
    Přeji krásné, pečínkou provoněné jaro.
    Pavel

  22. JITKA says:

    Dobrý nápad, v neděli bude oběd JITKA a děda

  23. Marika says:

    Také jsem jej již dělala v krůtí roládě jako paní Milena. Roste mi ve skalce a dávám jej do všeho i do polévek, karbanátků atd. Už jsem si medvědí česnek i zamrazila. Vzhledem k tomu, že už vyráží i konvalinky, tak tento týden budu končit s jeho sklizní, abych si to nezaměnila-listy jsou podobné a (konvalinky jedovaté). Milá Flo, díky za recept a zkusím i ten Tvůj se sýrem. Zdravím a přejí pěkný den-Marika

  24. Štěpánka says:

    Musím se přiznat, že na první pohled mě slovo „jarem“ zhrozilo. Na pohled druhý výborný recept, děkuji za inspiraci, Florentýno!

  25. Libuše says:

    Pěkný den všem.
    Milá Flo, děkuji Ti za inspiraci. Roláda vypadá lákavě a jistě bude chutnat i naplněná špenátem. Já bych moc ráda zkusila původní verzi. Ale kde sehnat medvědí česnek? Místo, které jsem znala dlouhá léta – utajené v lesích poblíž řeky – je kvůli těžbě dřeva zničené. Těžko se vzpamatuje. Bude mu chybět stín stromů a houští. Tak hledám nové. Prochodila jsem po lesích na Písecku, Strakonicku a Klatovsku tři dny, ale zatím bez úspěchu.
    A tak zkusím prosbu zde. Je nás tady ve skupině hodně. Třeba se tu najde někdo, kdo by mi poradil a nasměroval do míst, kde hledat. Nebo by byl ochotný se podělit o pár lístků ze své zahrádky. Najde se mezi vámi někdo takový? Slibuji, že nebudu rvát náruče. Jsem bylinkářka s úctou k přírodě, opatrně a s rozmyslem sbírám. Může to být i v jiných lokalitách. Ráda si dojedu. Moc děkuji za případné informace zde nebo na telefonu 739071293.
    A na Tebe milá Flo mám také prosbu. Pokud by to vadilo, tak prosím komentář smaž. Děkuji Líba

    1. Kocourek Bodík says:

      Na medvědí česnek se chodí s kosou někam k potoku, kde je stín a vlhko. Ne vždy to ale bývá pravidlem, jinak pokud jedete na kole nebo motorce (autě s otevřenými okýnky), tak se to místo brzy projeví česnekovou vůní. To už ale bude kvést a pomalu zatahovat, tak si to zapište někam do kalendáře a příští rok v březnu – hurá na stejné místo. Určitě jej tam najdete hodně.
      Ale pozor – NEDEVASTOVAT! A taky dávat pozor na hlemáždě – jsou chránění a místo, kde je hodně česneku bývá zpravidla i jejich oblibeným zimovištěm. 🙂

  26. Alžběta says:

    Florentýnko děkuju, určitě vyzkouším.

  27. Miroslava says:

    Prima recept, vyzkouším. Včera jsem koupila medvědí česnek v Kauflandu, 50g za 29 Kč. Není to levné, ale tady nikde neroste.

  28. Klára says:

    Tak to byl recept jako na zavolanou, jeden den jsem se ne úplně záměrně stala majitelkou krabičky medvědího česneku a druhý den se tu objevil tento recept 🙂 Roláda byla dnes na oběd a měla úspěch, díky!

  29. Úplně vynikající recept, moc za něj děkuji, roláda byla šťavnatá pro nás s neobvyklou náplní, výborné!

  30. Iveta Petrů says:

    Dnes jsem vyzkoušela roládu podle tebe Florentýnko a byla vynikající !!! Moc děkuji

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close