Hrstková polévka i přes svůj název nepatří k jídlům, do kterých naberete suroviny plnými hrstmi a budete doufat v dobrý výsledek. Naopak. Do hrsti nejdřív vezmete rozum.
O dobrý výsledek se budete muset zasloužit vhodným výběrem surovin. A samozřejmě také vhodnou péčí o suroviny v hrnci, ale ta je velmi jednoduchá, řekněme až začátečnická.
Hrstková polévka k těm jednodušším polévkám zcela zaslouženě patří, protože luštěniny, které do ní dáte, se postarají o velkou část chuti. Polévkou se zavděčíte víceméně všem, ale ze všeho nejvíc své spíži. Pokud vám v ní přebývá hrst toho a hrst onoho, polévka vám od všeho ráda pomůže.
Hrstková polévka z pohledu surovin
Hrstková polévka, i přes svobodomyslnou volnost vyplývající z jejího názvu, je náchylná k špatné volbě surovin.
Velké luštěniny
Když se rozhodnete do ní přidat hrst suchých fazolí, s pravděpodobností hraničící s jistotou zůstanete po dvou hodinách bezradně stát nad rozvařenou polévkou se stále ještě nedovařenými luštěninami. A nemůžete se tomu divit.
Když už mají do hrstkové polévky přijít fazole, cizrna nebo neloupaný hrách, tak raději nějaký vařený zbytek, který vám zůstal ze včerejška a který v polévce pouze prohřejte.
Velké luštěniny potřebují předem namočit aspoň na 12 hodin do studené vody, potřebují vařit pomalu a potřebují vařit docela dlouho. Víc jsem o tom psala v samostatném receptu na fazolačku, tak klidně pro víc informací koukněte sem: fazolová polévka.
Menší luštěniny a obiloviny
Hrstková polévka se zásadné hodí na upotřebení drobnějších zásob. Tedy na kroupy, bulgur, jáhly, čočku, červenou čočku, droboučkou zelenou francouzskou čočku, černou čočku, loupaný půlený hrách.
Má to dva důvody.
Jednak každé polévce sluší podobná a stejnoměrná velikost surovin, vypadá to pak na talíři mnohem líp a radostněji. A druhak je určitě vhodnější, když se použité suroviny vaří plus mínus stejnou dobu.
Ať už vaše volba padne ve spíži na cokoli z jmenovaného, pokaždé ještě nezapomeňte přidat poloviční hrst ovesných vloček. Ty svým přirozeným způsobem polévku spojí a mírně zahustí, aniž by je objevily varovné detektory citlivějších a vybíravějších strávníků.
Hotové směsi na hrstkovou polévku
Myšlenka koupit si v regálu se zdravou výživou hotovou směs na hrstkovou polévku je svůdná, zejména pokud nemáte ve spíži dostatečný výběr rozmanitých drobných luštěnin a obilovin.
Takže se těchto směsí nebojte, jen si dejte pozor na jednu jedinou věc: kontrolujte složení, zda ve směsi nejsou velké luštěniny, jejichž doba varu se neslučuje s předpokládanou dobou varu ostatních surovin. Takové směsi by se měly nazývat Popelčina volba, protože jediné, co se dá pro jejich záchranu udělat, je pečlivě oddělit zrno od plev, chci říct přebrat velké luštěniny jako celé fazole, cizrnu a celý hrách od toho odstatního.
A pak už je to jednoduché, postup najdete níže v receptu.
Berte ho především jako inspiraci, ve které se mihly tři konkrétní druhy drobných zásob ze spíže. Neváhejte je vyměnit za to, co zrovna máte po ruce, třeba drobou zelenou francouzskou čočku, čočku beluga, bulgur, pohanku, rýži (ideálně rýži natural nebo divokou rýži, obě budou pevnější), pšeničné zrno, jáhly, quinou. Větší luštěniny přidávejte již vařené, a to zhruba na posledních 10 minut varu.
Suroviny
- 100 g krup
- 100 g čočky
- 100 g půleného hrachu
- 50 g ovesných vloček
- 2 lžíce sádla
- 2 mrkve
- 1 menší petržel
- 1 velká cibule
- ½-1 lžička soli
Postup
- Čočku i kroupy přeberte, propláchněte, každé zvlášť namočte den předem do studené vody a uložte do lednice. Prospěje to rychlejšímu uvaření polévky i chuti obou surovin.
- Mrkev, petržel i cibuli oloupejte a vše nakrájejte na centimetrové kostky. Sádlo rozehřejte v hrnci na středním žáru plotýnky a vhoďte do něj mrkev s petrželí. Osolte špetkou soli a nechte 5 minut opékat a rozvonět; sem tam promíchejte, ať se nikde nic zbytečně nepřipálí. K opečené kořenové zelenině přidejte cibuli a ještě 1-2 minuty pokračujte v opékání, než cibule ztratí svou syrovou palčivost.
- Polévkový opečený základ zalijte 1,5 litrem vody, případně slabého vývaru, pokud máte nějaký po ruce. Přidejte propláchnutý a přebraný hrách, ovesné vločky a scezené namočené kroupy. Osolte zhruba půl lžičkou soli, nebo jak je potřeba dle slanosti použitého vývaru, přiveďte k varu a nechte zakryté zvolna pobublávat.
- Čočku sceďte, vsypte do menšího kastrůlku a zalijte studenou vodou tak, aby byla těsně ponořená. Pomalu ji přiveďte k varu a pak vařte 3 minuty. Během této doby čočka pustí zeleno-šedé barvivo, které by zbytečně kazilo vizuální dojem polévky a tak trochu i chuť. Takto předvařenou čočku slijte, znovu ji propláchněte na cedníku a teprve potom přidejte ke zbytku polévky.
- Vše společně vařte 60 minut nebo méně, stačí, když všechny použité suroviny změknou. Na závěr dosolte, určitě to bude potřeba, a dochuťte rozetřeným stroužkem česneku a hrstí nasekané zelené petrželky. Pokud chcete trochu zmírnit pálivost česneku, polévku s ním 1-2 minuty povařte.
- Jestliže polévku nesníte hned a odložíte ji do lednice na zítra, nelekněte se, že do té doby podstatně zhoustne. Chuť tím nijak neutrpí, spíš naopak.
Tak volba na vikend je jasna….zkusim zlomit hrozivou povest skolnich jidelen a jejich hrstkovych patecnich prekvapeni:-)
Děkuji moc za dnešní recept! V poslední době jsem si několikrát vzpomněla na maminčinu hrstkovou polévku a chystala jsem se najít recept. A on si našel mě ?
Taky jsemse nachytala na hotovou směs – všechno rozvařené a fazole tvrdé…ràda bycb si promluvila x tím odborníkem, který to sestavil…
Od té doby namáčím všechno zvlášť…a je to moc dobré!
Souhlasím s komentářem o kupovaných hrstových směsích. Většinu lepší nekupovat.
Hrstková je moje zamilovaná! Dobré je přidat i nasekaný libeček.
Ahoj Jani. V lázních jsem byla jednou a naprosto sdílím Tvé zkušenosti. Po návratu jsem byla úplně vyřízená. Snad se dostavila i reakce, což by byla známka toho, že procedury pomohly. Díky za recept, teď v létě je lepší lehčí oběd, což tato polévka je. Měj se pěkně a užívej sluníčka. Zdravím.
Děkuji za recept, polívka je polívka, i když je vedro, já i můj muž ji rádi sníme a oželímé ‚druhé‘ jídlo. Díky za připomínku, taky jsem kdysi přijela z Frantovek úplně vyřízená. Ale doufám, že se tam ještě někdy vypravím. V zimě, v létě, kdykoli. I když tenkrát nevařili úplně valně, ale kvůli tomu jsem tam nebyla 🙂
Jeden večer jsme si tam s kamarádkou vzpomněly, že jsme vynechaly odpolení pocucávání glaubera, tak jsme to šly vycházkou už za tmy napravit. K našemu překvapení tam byl nával místních násosků, ti odvážnější se kymáceli na kole, ti rozumnější ho vedli a každý dal aspoň půl litru. Jak nám vysvětlili, můžou vypít láhev griotky, ferneta a zalít sudem piva, ale když navrch pošlou dost glaubera (a udrží ho), ráno jsou čilí, jako rybičky :-)))
Tohle se tu ovšem v turistických průvodcích nepíše 🙂
Děkuju! ?
Je zajímavé, že pro mne je hrstková polévka polévkou podzimní – na dny, kdy je venku pošmourno, nevlídno a příchozí se těší na teplou a sytivou večeři. S těmi vedry, co vládnou teď, mi nějak nejde dohromady…
Ahoj Flo, zaujalo mě, že hned od začátku luštěniny solíš. Já žila v domnění, že tím ztratí svou schopnost změknou.. (nějaký kuchařský šum?)
Florentýno,
s popisem lázní jsi mě potěšila, jedeme v červnu tamtéž za velmi podobných okolností. Již teď vím, že den nemá dost hodin a to jsem tam nikdy nebyla 🙂
K polévkám na léto – jaké jsou tvé zkušenosti s gaspachem? Opatrně jsem zkoušela a první dojmy byly dobré.
Žijeme ve Španělsku a léto už si bez studených polévek neumíme představit. Jsou strašně dobré, osvěžující a lehké, plné vitamínů (gazpacho a salmorejo),dokonce i nemilovníci zeleniny si přijdou na své (ajoblanco ze zbytků bílého chleba, česneku a mandlí). Obvykle se jí během dne, k obědu, svačině, velké jídlo na několik chodů se nechává až na večer, kdy není takové vedro, aspoň tady u nás v Levante.
A samozřejmě se dají koupit moc dobré krabicové v obchodech, ale příprava je dost snadná i bez superrobotů a díky vinnému octu pár dní v lednici vydrží, takže u nás jedou domácí. Vřele doporučuji!
Ahoj Flo.
Přeji příjemný pobyt v lázních.
Děkuji za další recept. Hrstkovou polévku určitě vyzkouším,
měj se krásně. Iveta.
Ahoj,vzpomněla jsem si ,jak jsem byla jako
doprovod se čtyř a pětiletým vnukem v lázních.Taky jsme všechno doháněli.Pak to teprv chtělo dovolenou. Polévku už jsem chtěla zkusit,tak děkuji za recept.Hezký zbytek dovolené.
Milá Flo,
právě jsem se vrátila ze 7.pobytu v Jáchymově. Tam to jsou vždycky dostihy, zpestřené o nutnost nezabloudit v lese, jinak nestihnu večeři. Tělo po náloži procedur protestuje, ale během 4 týdnů se vše usadí, aneb „až přijedeš domů, polezeš po čtyřech a za měsíc to bude dobrý. Na to upozorňuje i lázeňský lékař.
Hrstkovou polévku vařím bez krup (ty já nerada) a vždy, když zbydou vařené fazole. Jinak je to polévka docela variabilní.
Ahoj Flo, hrstkovou polévku vařím častěji na podzim a v zimě pro zahřátí.
Suroviny namáčím zvlášt, jak je již psáno výše, hotovou směs neznám a nekupuji,
zdravím a přeji krásné letní dny a večery.
Občas hrstkovou polévku vařím, ale jako většinu hustých polévek spíš v chladnějším počasí, pro zahřátí. Ale je fajn, že jsi jí připomněla. Mám tendenci vařit dokola to samé. U nás raději z drobnějších surovin. Hotové směsi nekupuji, tu chybu jsem udělala jen jednou, z mladické nerozvážnosti.
Jano,
hrstkovou polévku vařím, ale k zahuštění používám brambory
Dělám hrstkovou polévku léta, ale trochu jinak. Večer namočím fazole a hrách, čočku jak kdy. Začínám vařit nejprve fazole a hrách, nesolím. Pak přidávám postupně po čtvrthodině kroupy a čočku, pak rýži, zeleninu a koření, nakonec vločky. Polévku rozdělím, část jde do mrazáku a je to rychlá večeře nebo základ na další polévku, část která zůstane doplním o pár brambor nakrájených na drobno a dovařím.
Já polévky miluji , takže vařím pořád nějakou hrstkovou. Přeji hezký večer.
Nikdy jsem nebyla v lázních jako léčebná nebo rádoby zrelaxovaná osoba, nicméně věřím že v lázních to chodí jako lidem v důchodu kdy nikdy nemají dost času. K polévce bych mohla jen podotknout, že jsem ji už vařila zřejmě nebyla nic moc protože si nepamatuji jestli byla dobrá. Zkusím tento recept. Děkuji Flo. S pozdravem a přeji příjemně strávený víkend plný slunce.
Milá Florentýno,
děkuji za recept, hrstkovou já rád, ale většinou na podzim. Užij si lázně a vrať se plná energie.
Ahojda Flo!
Užívej si lázně a buď ráda, že Ti to neva, já bych se tam zbláznil 🙂
Hrstkovou nemusím, protože proto. Ale teď sjíždím k pozdní večeři (makal jsem na zahradě jako šroubek) plnýma hrstma Bratislavský vepřový plecko, a to je lahoda! Použij to třeba jako tip na další baštu… 🙂
Měj se supr
Codo
Ahoj Flo, děkuji za inspiraci.
Každý čtvrtek čekám co dobrého se bude vařit.?
Jako léčená osoba jsem v lázních nikdy nebyla, pouze jako doprovod všech tří dětí a byl to tedy záhul. Nějak jsem se domnívala, že když je tam člověk sám se sebou, že to není taková honička a evidentně jsem se spletla. 😉 Ať lázně pomůžou!
Děkuji za připomínku dobré polévky.Taky dělám,ale spíše v zimě,protože je myslím zahřívací.Dávám i kroupy,spíše krupky,mám moc ráda,tak zvláštně v puse vržou.
Asi se to nebude líbit,ale přidávám i kostku bujónu,více mi to chutná.V lázních jsem byla jen jednou a byla to honička,máte pravdu,ale zase jsem si užila kultury v přímém přenose.Přeji hezký den…
Ahoj Flo, jako obvykle jsi mi přinesla inspiraci. Mám na starosti maminku, která se bez polévek neobejde. Tato je dobrý nápad a určitě jí bude stačit jako plnohodnotné jídlo.
Milá Flo, užij si lázně, moc Ti to přeji: Polévku určitě uvařím, ale teď ne, je hrozné horko, teď večer peču kuře a budeme ho jíst o víkendu s hromadou zeleniny. V tomhle horku v paneláku a kuchyni bez okna stávkuji a nevařím. Měj se krásně. Anna
Milá Florentýnko,
zdravím tě do lázní, jestli se tam ještě nacházíš.V lázních jsem byla jednou a to v Poděbradech. Byla to sice hoňka, ale byla to ajurveda což bylo skvělé. Můj muž jezdí do lázní každý druhý rok na 22 dní a procedur má kolem 80 a říká, že je jak na kolotoči. Takže vydržet a výsledky se dostaví.
Přeji ti krásné léto a dík za hrstkovou polévku. ?Jana.
Uvařila jsem a je to vynikající, dokonce jsem si musela dát porci i k odpolední svačině:)
Děkuji, nemá to chybu!
Vařím ji ve školní jídelně,zahušťuji moukou a všechna končí v odpadu.Takže uvařím a poté vliji do kýblů pro čuníky.Tak hezký den.
Tu mám moc ráda, ale udělat jsem ji nikdy nedovedla. Díky moc za recept! 🙂
Obdivuji všechny lidi, co jsou v lázních dobrovolně a ještě samoplátci. To je pro mě nepochopitelná sorta lidí. Byla jsem jednou, protože jsem musela. Zpruzelá z honění se na procedury, pokaždé „čekárna“, věčně v něčem zabalená a namočená, venku mínus 20, no fuj! Musím ale nerada přiznat, že pomohly. Takže vlastně doporučuji. Ale lázeňská madam ze mě nikdy nebude. Jo, a ještě ta kreativní společnost u stolu! No ne, už nikdy, doufám.
To si dám radši hrstkovou polívku ?
Varovné detektory vybíravějších strávníků, Popelčina volba? Tak hezky se to vždycky čte. Jsi úžasná milá Flo a děkuji za recept. Mám tu jednoho vegetariána, tak když použiju máslo místo sádla, bude i on spokojen.
Do lázní jezdím pravidelně již několik let na obnovu kastle a motoru 😀 jak já říkám. Vždy se na ně těším a užiju si je,… pravda je, že bych po nich potřebovala vždy další lázně 🙂 Jednou se mi to podařilo, že po 14 dnech v Karlových Varech jsem jela na týden do Maďarských termálů a to bylo TOP,… tam se nic nemusí, člověk je celý den namočený v teplé vodě,… a tato kombinace je super, doporučuji,…A polévka? Dělala jsem jí včera a je super, díky za další skvělý recept.
Uvarila jsem tuto polevku pro nasi rodinu, pocitala jsem s tim, ze deti budou frfnat… Já třeba jako malá kroupy nesnášela. Starší jist odmitl, zato mladší 2,5leta si 3x pridala!!! I nám rodičům chutná. Díky za další polévku do sbirky.
Lituji, ale jak jsou v něčem kroupy, tak to nejím a samozřejmě ani nevařím. Nejsem ale vybíravý, sním jinak kdeco a rád ochutnávám nové věci, nová jídla, potraviny, koření atd.
Mě tam chybí ke spokojenosti ještě česnek?