Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem

Chtěli byste další drobenkový koláč do sbírky? Takový, jaký ještě nemáte? I já jsem ho chtěla. Hodně jsem ho chtěla.

Čím víc začaly letos dozrávat jahody, o to víc jsem ho chtěla. Protože když dozrávají jahody, tak taky dozrávají třešně a brzy nato budou následovat meruňky, rybíz a maliny. Časem i ryngle, blumy a švestky. A jablka. A hrušky.

Na tohle všechno jsem chtěla mít recept na drobenkový koláč s tvarohem, který by byl za pět minut v troubě. Tedy koláč, který by nepotřeboval kynuté ani třené ani křehké těsto. Ale zároveň jsem si moc přála, aby to byl koláč, který se obejde bez prášku do pečiva. A trochu jsem se bála, že jsem si vysnila něco, co možná neexistuje.

Drobenkový koláč snadno a rychle

Recepty na koláče, do kterých se naspod dává drobenka, doprostřed tvarohová náplň s ovocem a nahoru opět drobenka, jsou vcelku hojné a oblíbené.

Příprava těsta rovná se přípravě drobenky. Drobenka se rozdělí na dvě části, větší a menší, a použije se, jak jsem uvedla. Dospod i nahoru.

Potíž s nimi je ta, že se nejedná o klasickou drobenku z másla, mouky a cukru, ale ještě se do ní přidává vajíčko – což by mi ani tak nevadilo – a prášek do pečiva. A tomu se chci vyhnout vždycky, když to jde.

Klasická drobenka

Vypuštění prášku do pečiva spustí řetězovou reakci.

  • Když nemá být drobenka nakypřená, bude jí muset být méně, jenom tenká vrstva. Vyšší vrstva by se spekla a byla by moc hutná.
  • Když bude spodní vrstvy těsta méně, co bude držet koláč pohromadě? Co z něj udělá koláč?
  • Zbývá tu už jen tvarohová náplň, takže tuto tmelící funkci bude muset zastat ona.
  • Tvarohové náplně bude muset být hodně.
  • Koláč se nebude dát jíst teplý, protože tvarohová náplň ztuhne, teprve když pořádně vychladne.

Jediné slabé místo tohoto koláče tedy je, že se nedá jíst teplý jinak než lžičkou.

A výsledek?

Výsledek je tak šťavnatý, jak si jen dovedete představit.

drobenkový koláč recept

Jako pomyslnou třešničku na vršku koláče s drobenkou bych si ještě dovolila zmínit fakt, že lepek tu nehraje žádnou roli, takže si můžete měnit mouku, jak chcete a za co chcete.

PS. Mírnila jsem se s cukrem, takže pokud máte rádi koláče sladší, přidejte 30–50 g cukru do tvarohové náplně.

 

Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem

Celkový čas: 1 hour

Množství: 8 porcí

Suroviny

    Na drobenku:
  • 150 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 250 g polohrubé mouky
  • Na tvarohovou náplň:
  • 2 měkké tučné tvarohy ve vaničce, 250 g každý
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • Na dokončení a přípravu formy:
  • 250 g čerstvého ovoce po očištění
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hrubé mouky nebo strouhanky

Postup

  1. Lžící másla vymažte koláčovou formu o průměru 28 cm a vysypte ji hrubou moukou nebo strouhankou. Pokud nemáte kulatou formu, objemově jí bude odpovídat pekáček o rozměrech 25 x 25 cm nebo 20 x 30 cm, ale určitě ne velký plech. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů bez horkovzduchu (nebo 160 s horkovzduchem, pokud jinou možnost nemáte).
  2. Do mísy vyklopte měkké tvarohy, přisypte k nim vanilkový cukr a metličkou dobře promíchejte. Postupně v několika dávkách přilévejte mléko a pokaždé dobře vmíchejte, totéž pak proveďte s oběma vejci a s cukrem. Vyhnete se tak případným žmolkům nerozmíchaného tvarohu.
  3. Do jiné mísy odměřte suroviny na drobenku, tedy studené máslo pokrájené na pár kousků, moučkový cukr a mouku. Konečky prstů suroviny masírujte a mněte, až vznikne suchá směs připomínající velké drobky, jinými slovy drobenka. Dvě třetiny jí nasypte na dno připravené koláčové formy, ale nijak ji neutlačujte a nepěchujte, spíš se snažte, ať zůstane nadýchaná.
  4. Drobenku opatrně zalijte tvarohovou náplní. Náplň lijte pomalu a naběračkou, abyste nezpůsobili tsunami, která by drobenku odplavila z jejího místa pryč. Na náplň rozhoďte očištěné a případně i pokrájené ovoce a zasypte ho zbytkem drobenky.
  5. Vložte do trouby a pečte 45-50 minut, až bude náplň zpevněná i uprostřed koláče – při dotyku prstem poznáte, že není rozbředlá, ale pruží. Upečený koláč nechte aspoň hodinu pomalu vychládat v mírně pootevřené, tedy spíše přivřené troubě. Teprve potom ho vyndejte na linku a nechte vychladnout zcela, než do něj zakrojíte. Pokud jste postupovali správně, bude dost pevný, aby se dal rozkrájet na kousky a jíst rukou, a bude příjemně šťavnatý, lehký a osvěžující.

 
 

Join the Conversation

  1. Linda Sedláková says:

    Moc děkuji za inspiraci. Otevřu váš mail a říkám si tak jo, to doma mám a to zvládnu. A fakt to zvládnu a chutná. Milá Florentýno nutíte mě v dobrém slova smyslu zase začít přemýšlet nad jídlem a fakt díky díky za tu změnu. Vytrhla jste mě ze stereotypu. Je to super zpestření

  2. Jiřina says:

    Zdravím Florentýnko, a děkuji za recept na rychlý výborný koláč

  3. Jak já se těším na čtvrtek! Sice mi to udělá pokaždé bouři v puse i prázdném žaludku, ale hned mám inspiraci na víkend. Moc díky za každé nové čtvrtky 🙂

  4. Helena says:

    Dekuji za recept, Flo… Dnes se do nej dám!!!!!

  5. Krasny den Florentyno, dekuji moc za recept. Jsem v soucasne dobe u more, ale hned po navratu …je to presne to po cem se mi styska…. Dana

  6. Pro mě jako milovnici všeho s tvarohem – famózní recept! Díky

  7. Flo, uplne ses mi dnes trefila, takze kolac se uz pece v troube 🙂 Doma jsem mela kilovku tvarohu a jen zbytek jahod, coz by na kynuty kolac bylo malo. Lehky, rychly a stavnaty drobenkovy kolac hledam uz dlouho. Tak snad bude vypadat taky tak krasne jako ten tvuj ?

  8. Veronika says:

    Milá Florentýnko, děkuji Ti za Tvé pevné čtvrteční přátelství. Tak se stydím, Ty mi pravidelně píšeš a já Ti zatím byla nevěrná s jinou Kuchařkou. Nebudu jmenovat, ale zlákala mne na odlehčená zdravá jídla a já se zamilovala jak prvnička. Och a jak už to v lásce občas bývá, zradila mne. Včera jsem podle ní pekla koláč s rebarborou a tvarohem a bylo to veliké zklamání. Nebylo to poprvé, co mne takto zradila. No co, slepičky budou mít dnes posvícení. Tak se kaju, sypu si popel na hlavu, na to máslo, co už tam mám. Odpusť Drahá! Dnes jdu nakoupit nové suroviny a ještě dnes se k Tobě potupně vrátím! Nevěrně Tvá Veronika

    1. Veroniko, hlavně, ať v kuchyni vládne světový mír a pak budou všichni šťastni. Užívej si vaření i jídlo!

  9. Svatava says:

    Ten pečeme sto let, s ním je to sázka na jistotu!

  10. Milá Florentýno, z dnešního receptu mám velkou radost! O víkendu jdu na výlet a v partě bude i jedna celiačka, takže recept s bezlepkovou úpravou oceňuji! A když pošetřím s cukrem (a přidám na tempu chůze), díky tvarohu se mi kousek i do diety vleze! Díky!

    1. Pokud by někoho zajímal výsledek experimentování pro alergiky a nesnášilce , tak mouku jsem nahradila univerzální bezlepkovou směsí Labeta, mléčné výrobky jsem použila bezlaktózové, a cukr v tvarohové směsi nahradila čekankovým sirupem. Cukr v drobence jsem nechala, protože „sypkou“ náhradu cukru nemám v kuchyni zavedenou, a holt si dám menší kousek. Nahoru jsem dala půlky meruněk. A dopadlo to skvěle, je výborný, a tvar drží. Jen jsem měla koláčovou formu téměř vrchovatou, tak jsem se bála aby mi neutekl, ale trošku povylezl až ke konci, kdy byly kraje dost tuhé na to, aby nepřetekl.
      Díky Flo!

      1. Danko, díky za zprávu z průběhu experimentu ❤️

  11. Jarmila says:

    Moc děkuji.za skvělý recept.Tyhle koláče.miluju.

  12. Andrea says:

    Mila Flo, každý čtvrtek netrpělivě čekám a vyčkavam ,co bude dobrého.
    Opravdu mi tvoje stránky pomáhají se všemi jídly a když něco hledám automaticky davam tvoji stranku. Chystam se koupit tvoji kuchařku a moc díky za vsechny rady. Andrea

    1. Andreo, to je milé, děkuju a ať se v kuchyni stále jen daří.

  13. Renáta says:

    Zdravím Flo, jahody i tvaroh mám, jdu na to! Renata

  14. Kamila says:

    Dobrý den, kvůli synové celiakie, peču (už jen) bezlepkově, takže vítám jednoduchou možnost výměny mouky. Super!!! Určitě o vyzkouším!

  15. Koláč je výborný rychlá příprava -jiný už v podstatě nedělám

  16. Vlaďka says:

    mňam .. s tímhle budu mít doma úspěch, to rozhodně není „prašivka“

  17. Alexandra says:

    Bude to fungovat i s mraženým ovocem? Mám tam z loňska posledních pár zapomenutých pytlíků rybízu a jahod. Rozmrazit to nebo to dát zmrzlé a do trouby? Díky předem za rady.

    1. Bude, ale já osobně bych ho předem rozmrazila, aspoň napůl cesty, a dala pryč uvolněnou šťávu.

  18. Jiřina says:

    Moc děkuji za bezva recept ,který ted využiji nebot mi zrají jahody a třešně ta se těším až ho upeču nebot vše z tvarohem mám ráda děkuji Jiřka

  19. Zlatá Flo, zase další výborný recept. Miluji Tvé podrobné vysvětlení jak na to. Ale nejvíc děkuji za návod jak veliký plech použít. Mám všeobecně veliký problém s tím, co se kam vejde. Zde se peče na jistotu ?. Krásný večer. M

  20. Martina says:

    Milá Flo,

    děkuji za parádní recept, to musím zkusit. Jen mi není jasné, kdybych chtěla koláč upéct z třešní, bude lepší z vypeckovaných, nebo je to jedno?

    Zdravím a přeju pěkné léto.

    1. Martino, za mne určitě vypeckované – nerada plivu pecky do dlaně, a už vůbec nemluvím o ulomeném zubu po kousnutí do pecky.

    2. No a já zase peču z nevypeckovaných, protože je to mnohem rychlejší na přípravu. Na porci pak stejně vychází 4-5 třešní, a když strávníci ví, že tam pecky jsou, nikomu to potíže nedělá. Bublanina se taky peče z třešní nevypeckovaných.

  21. Moooc děkuju!! Už jsem se bála, že jsem vyobcována – to by mi bylo líto..
    Přijede mi mlsná návštěva – tak zase něco kapku jiného.

    1. Vyobcování se tu neděje 🙂

  22. Jarmila says:

    Milá Florentýno, děkuji za inspiraci. Hned o víkendu vyzkouším.

  23. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, mám ráda jednoduché a rychlé recepty! Na neděli vyzkouším tento vychytaný recept, bude změna! Všechny ingredience mám k dispozici, tak se těším, že překvapím! Naposledy jsem pekla kynutý koláč se švestkami, ještě z loňských zásob, jen se po něm zaprášilo!

  24. Alžběta says:

    Děkuju Florentýnko. Dám to s jahodami.

  25. Milá Janičko,
    mám sladké moc rád, ale bojím se něco sám tvořit. Tento recept ale vypadá celkem jednoduše, když nemusí nic kynout, že si asi dodám odvahy a vyzkouším to. Jahod mám plnou zahrádku, tak mužu experimentovat. Ještě k minulému receptu. Husté polévky miluju, a tak se těším na to, jak to do toho hrnce po hrstích nasázím. Jak se znám, tak zas budu mít celý týden co jíst.
    Přeji krásné koupací letní dny. Pavel

    1. Pavle, moc ti přeju, ať to v kuchyni všechno klape a strach se postupně vytratí. Flo.

  26. Renáta says:

    Vynikající. Hned jsem ho udělala a když jsem přišla po hodině vyndat chladnoucí koláč z trouby, už byl venku a třetina pryč 🙂 Takže se velmi vydařil.

    1. Mám radost, díky za ohlasy.

  27. A já si počkám na meruněčky.Ale s jahodama bude dřív.Děkuji za recept.Jitka

  28. Děkuji za recept, vyzkouším v sobotu JITKA

  29. ilona says:

    Já i dcera tvaroh milujeme, dělám podobný koláč,ale poměry surovin jsou jiné, pochopitelně výsledek není dokonalý, takže konečně bude koláč tip top a ještě s ovocem. Děkuji, milá Flo a pěkné léto přeju!

  30. Moc děkuji za recept. tohle je přesně to co jsem potřebovala..sklidli jsme 2 kila třešní od babičky ze zahrady takže teď nevím co s nima.. určitě je použiju! 🙂

  31. Už se těším, jak ho příští týden vyzkouším. Tento víkend musím udělat dort, protože doma mám dva Honzíky, jedno Petra a Pavla a navíc slavíme s manželem 40 let svatby. Takže příští týden :). Hezký den 🙂

    1. Všem oslavencům všechno nejlepší!

  32. Petra says:

    Děkuji za další drobenkový recept, je u nás velmi oblíbený, stále se ho snažím vylepšovat, takže ráda zkusím tento nový, předpokládám, že recept bude už dokonalý. Jsme milovníci tvarohu na jakýkoli způsob. Super.
    Hezké slunečné dny!

  33. Marta Holbová says:

    Milá Flo, jak já miluju tvé recepty. Děkuji za všechny! Často si jen tak pro radost čtu povídání ve tvých kucharkach a velmi, velmi často vařím a peču podle tvých rad a receptů. A teď hurá na koláč, s tvarohem a ovocem miluji já i mí vnuci. Hezký den Marta

  34. Zdravím.Něco podobného dělám s jablky a tam se do drobenky přidává solamyl a naopak ta spodní vrstva se trochu upěchuje.Štˇáva ze strouhaných jablíček jí lehce navlhčí a v konečném výsledku je trochu karamelová.Pravda je že se to musí jíst lžičkou ale s kopečkem šlehačky to nemá chybu .Tvůj recept vyskouším ale u nás jsou maliny něco maláho zeleného a ostatní ovoce je na tom stejně.A na koupení v obchodě bych potřebovala doplňkovou půjčku.Tak zatím si dám kus masa.

  35. Jarmila says:

    Mockrát děkuji za závěrečnou zmínku o lepku. Syn je čerstvě diagnostikovaný celiak, tak se probírám všemi Kuchařkami pro dceru, které mám doma, co z toho půjde použít a jak se s tím poprat. Koláč můžu hned vyzkoušet s jinou moukou, to jsem ráda.

  36. Jana W. says:

    „Jako pomyslnou třešničku na vršku koláče s drobenkou bych si ještě dovolila zmínit fakt, že lepek tu nehraje žádnou roli, takže si můžete měnit mouku, jak chcete a za co chcete.“

    Tahle věta mi udělal maximální radost. Po tom, co mi zakázali lepek, jsem začala být z pečení koláčů dost otrávená. Buď se zdrcnou nebo rozpadají. Případně obojí 🙂 Tenhle ale hned o víkendu vyzkouším! Děkuji

  37. Jiřina says:

    Už se těším jak ho vyzkouším. Teď když je ovoce , neustále hledám recepty na koláče

  38. Markéta says:

    Děkuji za inspiraci, chtěla jsem péct kynutý koláč, ale vyzkouším drobenkový a už se na to moc těším. Pěkné letní dny ?.

  39. Slavěna says:

    Já se těším jak ho vyzkouším z domácími jahodami Moc děkuji za inspiraci

  40. Děkuji za recept , určitě vyzkouším , krásné léto všem….

  41. Jarmila says:

    Florentýno, dobrý den. Asi jsem to moc dobře nepochopila, v postupu uvádíte, že se nejedná o klasickou drobenku, ale že se tam přidává vajíčko a prášek do pečiva, ovšem v receptu však tyto dvě přísady chybí. Tak nevím. Díky Jarmila

    1. V úvodu píše Flo, že recepty, které zná, obsahují také vajíčko a prášek do pečiva a to Flo NECHCE. Tak vymýšlela, jak upravit recept, aby byl bez vajíčka a hlavně bez prášku do pečiva a přitom dobrý….

    2. Je to přesně, jak píše Kupka, takových receptů je na internetu plno, vlastně jsou jediné, a já jsem chtěla zjednodušit postup (vyhnout se vajíčku v drobence) a nepoužít kypřicí prášek (snažím se ho eliminovat všude tam, kde to je možné).

  42. Tak o tomto receptu vím,ale ještě jsem jej nikdy nedělala z obavy že se nepovede,tak uvidím je ovocná sezóna tak asi vyzkouším a děkuji za recept.

  43. Věrka says:

    Taky jsem receptem přistižena u moře. To je fajn, že se normálně funguje, i když vlastně nenormálně nefunguju. Až dorazím zpět, bude koláč. Pečlivě sbírané jahůdky z balkonu prý na něj čekají v lednici. A já se mám na co těšit při návratu.

  44. Já jsem včera místo kaláče s drobenkou dělal Florentin hovězí guláš! Magie plnej největší hrnec 🙂

    1. Tak to by dohromady s tímhle koláčem už pomalu byl případ pro Bobliga.

  45. Veronika says:

    Jak já miluju tvarohové recepty. Sladké, slané… Tvaroh mám v lednici vždy. Tento koláč musím hned vyzkoušet. Jen mám místo vaničkového tučný tvaroh v kostce… Kolik myslíte, že bude potřeba přidat mléka?? ?

    1. Ono to s tím mlékem bude v zásadě stejné, až na to, že kostka tvarohu půjde podstatně hůř rozmíchat, aby v ní nebyly hrudky. Proto ten vaničkový, má jinou konzistenci, je našlehaný z výroby.

  46. Libuse says:

    Milá Florentýno,

    v neděli máme slavnostní oběd, takže koláč bude jako bonus. Móc děkuji za jednoduchost, má být zase slunečno, tak aspoň nestrávím spoustu času u plotny.
    K obědu budou pstruzi na grilu a uvítala bych od tebe nějakou inspiraci na přílohu. Brambory je už klasika. Co máš v šuplíku?

    Líba

    1. K pstruhům na grilu bych se vůbec nebála dát nějaký kořeněný, ochucený kuskus a k tomu studenou omáčku třeba z jogurtu nebo zakysané smetany.

  47. Kocourek Bodík says:

    Tohle vypadá na celkem slušnou frajeřinu.
    Nakoupil jsem 10 kilo jahod za 350 babek a tak jdu do toho! Ze tři kila projdou nahrubo sekáčkem a pak na mráz, zbytek pomašíruje do marmelády.
    Ale tenhle drobenkový majstrštyk si fakt neodpustím!
    Díky, paní Florentýno.

  48. Drahomíra says:

    Milá Flo
    Děkuji za inspiraci. Ráda recept vyzkouším, kombinace tvaroh a ovoce nikdy nezklame.?

  49. Můj nejoblíbenější! Mám ho pod názvem Koláč pro milovníky tvarohu :-).
    Jediná změna je, že nepřidávám mléko, ale kelímek kysanky a vajíčko úplně vynechám….
    Je to dobrota a sázka na jistotu :-).

  50. Radka says:

    Krásně jednoduchý recept, všechno klaplo. Jen ovoce jsem tentokrát neměla, tak jsem vršek posypala ještě plátky mandlí.

    1. To je výborný nápad!

  51. Šárka says:

    Mňaaam milujeme tvarohový koláč, mám výborný recept ale nikdy nepohrdnu receptem z tvého vaření či pečení děkuji

  52. Petra says:

    Mocinky děkuji za všechny recepty, zatim jsem jich moc nevyzkoušela, až na sirup na svařák, ale celé léto budu pilně dohánět a už se na to moc těším. ??️

  53. Pavlína says:

    Koláč už chladne v troubě, opravdu se těším jaký bude ?

    1. Kamča says:

      Tak, jak jste dopadla? Za mne jedno velké zklamání. Přeslazený, mokrý koláč. Už nikdy více. Jen vyhozené peníze za potraviny.

  54. Martina says:

    Milá Flo, včera večer jsem tuhle jahodovou dobrotu udělala a na snídani jsme si moc pochutnali.?

  55. Dana M. says:

    Milá Flo, koláč je naprosto úžasný. Okolo poledne jsem ho vytahovala z trouby a už je půlka pryč. Normálně se u nás buchty ignorují, takže to, že ho jí i děti, je nejlepší známka kvality. Děkuji znovu za obohacení mé sbírky oblíbených receptů.

  56. Milá Jano,
    nedá mi to, musím Vám napsat.
    Vařím celý život, ale už poněkolikáté jsem vyzkoušela Váš recept a nemá to chybu. Ten koláč je tak dobrý, že ho sníme asi hned vyndaný z trouby :-). A je pravda, že poslední dobou používám skoro pořád tučný tvaroh a je na všechno lepší. Díky za recepty. Hana

    1. Hani, tak ať se stále v kuchyni daří. A děkuju.

  57. Milena says:

    Milá Flo, dekuji za super recept, kombinaci ovoce a tvarohu je nejlepší! Jen me trochu zarazilo množství mleka, ktere se pridava do tvarohu. Není 250 ml moc?

    1. Šárka says:

      Jo mě to taky zarazilo, tvaroh je pak hodně řídký. Mě osobně trvalo víc než hodinu, než se mi koláč upekl, myslím, že to bylo právě díky tomu řídkému tvarohu, protože i po asi 65 minutách v troubě na těch 180st. a vychladnutí do rána byl koláč stále takový “mokrý”. A ještě se podělím o jednu zkušenost, nepečte ho v dortové formě, já nemám koláčovou formu, tak jsem ho zkusila upéct v dortové formě. Asi po 30 min pečení jsem najednou viděla dým v troubě a cítila, že se něco začíná pálit a pak jsem si všimla, že mi těsto protéká formou na dno trouby a z toho se kouří, tak jsem přepla na horkovzduch a stáhla na těch 160st. dle návodu, aby se to trochu odvětralo. Jinak koláč je moc dobrý a jednoduchý, příště zkusím do pekáčku nebo si koupím koláčovou formu ?? a snad už to bude bez doprovodných akcí v podobě drhnutí dna trouby po upečení ? moc vás zdravím a přeji krásné léto ?

    2. Mileno, to je všímavý dotaz. Mléka určitě není moc. Tvarohová směs, co vznikne, má hodně podezřelou tekutou konzistenci, ale tak to má být, protože vlhkost se nasaje do drobenky a tak vznikne spodní vrstva těsta. Zbytek tekutiny udrží vajíčka, takže výsledný koláč je nesmírně šťavnatý a přesto drží pohromadě.

      Šárko, pokud byl po uvedené době koláč tekutý, určitě bych přeměřila teplotu v troubě, tohle chování a nedopečení odpovídá teplotě odhaduju kolem 150-160 stupňů. Navíc ta dortová forma mohla mít menší průměr než uváděná koláčová, což způsobilo vyšší vrstvu tvarohové náplně a tedy i potřebu prodloužit dobu pečení.

  58. Milá Florentýnko,
    koláč jsem upekla s jahodami. Prostě jak se říká nebe v hubě.Díky,díky, díky.
    Hezké léto ti přeje Jana ?

  59. Když jsem koláč připravovala, vyděsilo mě množství a konzistence náplně – záplava tekutého tvarohu na té troše dobenky, jak by z toho mohlo vzniknout něco jiného než rozmoklá bažina? Inu, vznikl z toho dokonalý koláč s křupavou drobenku navrch! Díky 🙂

    1. A tak je to správně 🙂

  60. Ahoj Flo,
    díky za další super inspiraci, už je v troubě …
    Ráno překvapím rodinu u kávy :-)))

  61. Hezký večer, právě jsem pootevřela troubu a už chladne 🙂 ta vůně se již line celým bytem:-) Děkuji za tipy. Ve vaření se moc nevyžívám, ale sladké pečení miluji. Ať už je snídaně :-))

  62. Flo, kolac je v troube. Ale chci se zeptat, jakou kolacovou formu koupit? Na fotce je keramicka? Je dobra? Sklenena mi jednou rupla. Premyslim, co poridit. Dik. Katka

    1. Katko, já ani o jiných materiálech na tyto formy moc nevím. Keramika i sklo jsou v pohodě, jen se jim nesmí dostat náhlého teplotního šoku, například ve smyslu, že si připravíš koláč předem do lednice a vložíš ho z ní rovnou do velmi horké trouby.

  63. Alena says:

    Milá Florentýnko,
    díky za skvělý recept. Koláč jsem zkusila s jahodami a třešněmi a je výborný. Krásně zpevněný, dobře se krájel. Jen máš asi vyšší koláčovou formu než já, průměr sice odpovídá, ale trochu mi to přeteklo.
    Přeji krásné léto

  64. Jarča says:

    Milá Flo, moc děkuji za recept na koláč.
    V pátek na trhu koupím jahody a v sobotu oslním návštěvu. Diky a již se těším na zítřek, čím nás překvapiš. Hezké léto. Jarča

  65. Dobrý den,

    chci se zeptat, zda by bylo možné použít i mražené ovoce (např. švestky nebo jahody)? Kdybych je třeba nechala rozmrznout a vymačkala přebytečnou vodu?

    Děkuji za odpověď.

    1. Viz odpověď o kousek výše, šlo.

  66. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    dělám koláč podobně a je to moc dobré.

  67. Ivča says:

    Synové už vyrostli z let, kdy jsem byla kvůli jejich vlčímu hladu nucena péct buchty dvakrát týdně. Jeden už je z domu, druhý cvičí a hlídá si, co sní. Koláče a buchty už do jeho jídelníčku nepatří. Přesto, když viděl tvaroh, neodolal a ochutnal… Půlku pekáče. Takže ji už peču tento měsíc dnes potřetí. První buchta byla s broskvemi a jahodami, druhá s hruškami, dnes jsem ji pokladla rybízem a zbytkem meruněk, které se krčily na dně lednice. Snad nám nechá aspoň ochutnat, když je v tom tvaroh, to jsou bílkoviny… :-)))

    Flo, podle vašich receptů vařím často, i syn už chodí na vaše stránky, doporučuji vás mladým kuchařkám. Díky zkušenostem, které jste do receptů vložila,se snad nestane,že by se jídlo nepovedlo… Díky, díky. Ivča

  68. Petra F. says:

    Luxusní koláč. Udělala jsem s kanadskými borůvkami a domácím tučným tvarohem. Přidala citronovou kůru. A je to spíš takový zákusek.

  69. Teď jsme ho s dcerou nakrojili. Výborný, výborný, výborný. Výborné, jako vše od Vás. Když potřebujeme s dcerou recept, nebo radu, již automaticky dáváme do vyhledávače přívlastek pro dceru. Tímto jsme Vám chtěli poděkovat za Vaše rady a recepty, jste boží ?.

  70. skore uzdraveni!!

  71. Simča says:

    Jedu s partou na víknend a pořád jsem dumala, co upíct s sebou. Už je jasno – jen cestou z práce musím ulovit tvaroh, doma je jen jeden – a jdu na to!

  72. Monika T. says:

    Milá Flo, ďakujem Ti za šťavnatý recept, určite ho vyskúšam, ale hlavne Ti prajem veľa zdravia a pekné leto 🙂

  73. Milá Flo,

    díky za letní inspiraci, jedeme na návštěvu, tak určitě vyzkouším jako překvapení pro hostitelku. Přeju brzké uzdravení a nadále pevné zdraví.

    Olga

  74. Martina says:

    Milá Florentýno, jako vždy skvělá inspirace.?
    Přeji hlavně rychlé uzdravení.

  75. Mila Flo, preji Ti uz jen pevne zdravi. Dekuji za recept na tvarohovy kolac. Zitra ho upecu s jahodami a mooc se tesim na vysledek!

  76. Milá Florentýnko, děkuji za recepty. Zitra přijde na řadu koláč. Vypadá to moc dobře. Přeji brzké uzdravení. Sona

  77. Jejejeje!! To je zase dobrota! Jahody v teplé úpravě nedělám, ale višně, meruňky – nemá to chybu.. Myslím, že nebude jen jeden..
    Do bublaniny vypeckovávàm, sice je to více práce, ale to plivání pecek nemám ráda.
    Pod dortovou formu jsem dala alobal, zamotala kolem dna a pomohlo to. Jestli k Vám dolehne mlaskání, tak to jsem já?

  78. Ahoj, super recept, mám v mrazáku, rybíz, borůvky, děkuji, přeji krásné slunečné dny

  79. Flo, mám novou velkou remosku, co takhle upéct ho v remosce? Eva

    1. Remoska je super. Pokud máte průměr, který doporučuje Flo, tak žádný problém.

  80. Miluji ovocné koláče s tvarohem… a zrovna mám přebytek jahod 😉 Asi už vím, co bude o víkendu za dobrotu 🙂

  81. Pavla says:

    Milá Flo, děkuji za recept, který už při čtení vypadá velmi lákavě. Máme krásné třešně, tak se těším na odpo, hned vyzkouším.
    Ale píšu Ti hlavně, abych popřála hladký průběh nemoci, rychlé uzdravení a žádné následky. Díky moc za Tvé stránky, vařím už spoustu let, ale některé Tvé rady mi moc pomohly a spoustu receptů jsem vyzkoušela a zařadila doma do ,,oblíbených,,.
    Měj se pokud možno krásně a drž se ☺

  82. Ahoj Flo, uz tyzden mam nechtiac pol kila tvarohu v chladnicke a neviem co s tym… Dakujem, je vyborny a polka padla akonahle vychladol. Ide do zbierky.

  83. Milá Florentýnko,
    doufám, že ta nemoc u Tebe nevypukla v plné síle a že se s ní Tvůj obranný systém brzy vypořádá.
    Ten recept na koláč je super,dostala jsem ho kdysi od kamarádky a od té doby jej peču.
    Takže se rychle uzdrav. Moc Tě zdravím.Jana?‍?

  84. zdenka says:

    Milá Flo, úžasný koláč, v neděli jsem ho upekla, přesně dle Tvého návodu. Povedl se, budu opakovat. O tomto koláči jsem kdysi slyšela, ale upekla jsem až nyní s jahodami.
    Všem chutnal, díky, hezké dny, Zdena

  85. Jitka says:

    Suprový koláč, udělala jsem ho s meruňkami, chutnal do posledního drobku.
    Děkuji za inspiraci.
    Jitka

  86. U nás se tomuto koláči říká švédský koláč, je výborný. Taky jsem se lekla množství tekutiny a ubrala jsem. Chyba. Na spodku pekáčku mi zůstala část suché drobenky. Proto je třeba tam nalít vše.
    Zdravím a přeji krásné letní dny.

  87. Kamča says:

    Koláč se mi povedl. Barvu koláče mám opravdu zlatavou až do hněda. Nechápu, jak se dá při 180 stupních upéct tak bílý koláč. Asi to bude pečící troubou. Koláč je velmi sladký. Použila jsem borůvky a tak byl cukr do tvarohu zbytečný. Takže, buď vynechat cukr z náplně nebo dát kyselé ovoce. Je poznat, že v drobence není kypřící prášek. Drobenka vespod je taková hutnější, jakoby do sražena. Mezi moje oblíbené se tento moučník rozhodně nezařadí. Škoda práce a peněz. Nikdy více.

  88. Simča says:

    Spáchala jsem s rybízem, do tvarohu dala více cukru (cca 80g) a rybízu také více (co se vešlo 🙂 )

  89. Veronika B says:

    Milá Florentýno!
    Použila jsem recept – jak jste radila s trochou více cukru do náplně a také jsem použila rýžovou mouku a mléko bez laktózy (máslo a tvaroh jsou více méně bezlaktózové),a nakonec rybíz od mojí moc milé tchýně a vyšel z toho nejlepší drobenkový koláč jaký jsem kdy jedla a moje rozmazlená rodina souhlasí! Tak moc a moc děkuji za recept. Tohle bude stálice. Přeji krásné léto!
    V.

  90. Jitka says:

    Dobrý den Florentýno, předem chci poděkovat za Vaše recepty, podle Vašeho návodu se vždy vše povede. ❤️ Můžu se prosím zeptat jestli můžu použít kompotované švestky? Bojím se, že vlhkost udělá v koláči neplechu. Mám je třeba trochu zaprášit škrobem? Děkuji a krásný den

  91. Jenda says:

    Lze tvaroh zaměnit za zakysanou smetanu? Děkuji.

  92. Děkuji
    Zas jeden z „klasických“ receptů posunutý o hodně stupínků výš. Jen jsem zbaběle přidal kávovou lžičku kukuřičného škrobu.
    Před týdnem s konzervovanými meruňkami, dnes rebarbora z mrazáku doplněná o jedno jablíčko.

  93. Jana Š. says:

    Dobrý den, tento koláč peču už dlouho, vždy se povede. Akorát manžel a děti moc nechtějí pohankovou mouku, takže jsem vymyslela camouflage: do těsta přidám kakao a trochu skořice a místo čerstvého ovoce dám hrozinky nebo sušené brusinky a vysledek je velmi podobný strouhanému tvarohovému koláči.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close