Langoše – letní jídlo do ruky

Langoše na svačinu? Ano, hlavně teď v létě. Langoš na koupališti je lákavá (a občas i jediná možná) svačina; ještě lákavější je však jeho domácí verze.

Tohle maďarské jídlo z rychlého občerstvení se hodí k jídlu za běhu. Jediný háček tkví v tom, že vy ho v běhu nevyrobíte. Ale za ty blažené úsměvy trocha postávání u sporáku stojí.

Dalo by se totiž říct, že langoš je variací na koblihy – a jak známo, koblihám odolá málokdo. Historie si to ale s langoši pamatuje trochu jinak a má k tomu dobré argumenty: maďarské slovo láng znamená plamen. Pečivo podobné dnešním langošům se dříve peklo na kraji pece na chleba podobně jako naše tuzemské podplamenice.

Dnes se pro nedostatek kamenných pecí v domácnostech langoše smaží v olejové lázni. A jsou v téhle podobě rozšířeny do všech zemí, které sousedí s Maďarskem, a dále pak i do zemí, které sousedí s těmito zeměmi.

Langoš je z kynutého těsta

Pokud máte své oblíbené těsto na pizzu, asi tušíte, že by se dal langoš vyrobit a usmažit i z něj. Je to proto, že to nejjednodušší těsto na langoše se připravuje ze stejných surovin a má podobnou hustotu.

Někdy se však zaměňuje voda za mléko a dále pak existují i těsta vylepšená o jogurt, zakysanou smetanu nebo vařené vychladlé brambory. Tím vznikne chuťově ještě zajímavější výsledek, takže se takových přídavků nebojte.

Moje verze těsta na langoše je právě s vařenými bramborami, a proto snadno kyne; teď v letním počasí se to děje doslova před očima. Jak jsem slibovala v úvodu – je to vlastně takové jídlo na úprku.

těsto na langoše

Pokud z kynutého těsta máte obavy, nebo na něj máte naopak vztek, že se vám nedaří, nejčastěji za tím bývá špatný přístup k droždí. Droždí, jako kterýkoli jiný živý tvor, potřebuje něco k pití, něco k snědku, přiměřenou teplotu a čerstvý vzduch. Jestliže mu něco z toho chybí nebo jestliže ho přehřejete, bídně zhyne a s ním i vaše naděje na nadýchané kynuté pečivo.

O správné péči o droždí jsem psala zde, tak se nebudu opakovat: Jak nezabít kynuté těsto.

Čím ochutit langoše

Jelikož se jedná o těsto lehce slané, snese jak sladké, tak slané ochucení při podávání.

Po usmažení se nabízí nejen klasický trojboj česnek – kečup – strouhaný sýr, ale taky třeba zakysaná smetana, pažitka, opečená slanina, šunka, opečené houby, cibule, tvaroh, lilková pomazánka, anebo nejnebezpečnější ze sladkých variant – domácí zavařenina a poprašek cukru.

Smažení

Podrobnosti ke smažení uvádím dostatečně v receptu, tak jen rychle shrnu, že stejně jako koblihy, i langoše musí v horkém oleji plavat, tedy se nemají dotýkat dna. Budete potřebovat tolik oleje, aby dosáhl aspoň do výšky dvou centimetrů ode dna kastrolu.

Širší kastrol je na smažení skvělá volba, má vyšší stěny než pánev, takže z něj olej tolik neprská; dále pak často mívá větší průměr dna, čímž si můžete dovolit vytvářet langoše natolik velké, že i jeden pouhý bude stačit na letmou svačinu. U oběda nebo večeře už bych si tak jistá nebyla.

Ať vám léto krásně ubíhá.

langoše recept

 

Langoše

Celkový čas: 2 hours

Množství: 4 porce

Suroviny

    Na těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli (5 g)
  • 30 g droždí
  • 15 g cukru krupice
  • 200 ml mléka
  • 150 g vařených brambor ze včerejška
  • 3 lžíce oleje
  • Na smažení a dokončení:
  • 750 ml oleje ke smažení
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g tvrdého sýra na strouhání
  • domácí kečup dle libosti

Postup

  1. Do misky rozdrobte droždí, zasypte cukrem a vidličkou míchejte, až se změní na řídkou kašičku. Přidejte lžíci mouky, zalijte 100 ml vlažného mléka a nechte 5-10 minut vzejít kvásek.
  2. Mezitím prosijte mouku do větší mísy, přidejte sůl, na jemném struhadle nastrouhejte k mouce brambory a přilijte 3 lžíce oleje. Jakmile kvásek vypění, přilijte ho k mouce a začněte zpracovávat těsto. Postupně přilévejte i zbytek vlažného mléka, až vznikne těsto jako na knedlíky — sice tvárné, ale pro hnětení v ruce příliš řídké a lepkavé.
  3. Nyní vás čeká nejpracnější část - těsto je třeba pořádně vypracovat, až se změní v hebký, hladký bochánek. Buď můžete pracovat vařečkou, bude to trvat nejméně 10 minut, anebo použijte kuchyňský robot s hnětacím nástavcem a nechte ho pracovat téměř stejnou dobu.
  4. Vypracované těsto zakryjte fólií a nechte nejméně půl hodiny až hodinu kynout, dokud nezvětší svůj objem na dvojnásobek.
  5. Jakmile je těsto vykynuté, vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu, trochu ho splácněte, ať se tolik nenafukuje, a rozdělte ho na 8 nebo 12 dílů podle toho, jak chcete mít langoše velké.
  6. V nižším širším katrolu začněte rozehřívat olej na smažení. Budete potřebovat alespoň 2-3 cm vysokou vrstvu, aby se langoše při smažení netodýkaly dna, ale mohly v oleji plavat. Zkuste do oleje vhodit kousek těsta: jakmile se kolem něj začnou hned tvořit bublinky, můžete hned začít smažit. Během smažení udržujte plotýnku středně horkou, tak se vám langoše budou dařit nejlíp.
  7. Z kousku těsta rukama nejprve utvořte kuličku a pak ji dlaní splácněte na placičku. Pracujte rukama dobře pomoučněnýma nebo potřenýma olejem, jinak se na vás těsto bude lepit. Vezměte placičku do obou rukou a prsty ji přidržujte jen za okraj, zbytek těsta nechte viset dolů. Postupně plackou otáčejte kolem dokola a nechte ji, aby se vlastní vahou natáhla a zvětšila do podoby langoše, případně jemně konečky prstů vytahujte těstu okraje, každým průchodem kolem dokola o něco víc. Dostanete tak placičku se silnějším okrajem a tenoučkým prostředkem. Pokud jste měli kvalitní mouku a těsto jste dobře prohnětli, nebude se vám teď uprostřed trhat, ale nechá se vytáhnout pěkně dotenka. Případné trhliny však nejsou příliš na závadu, nejspíš nebudou po usmažení vůbec patrné.
  8. Vytvarované placky pokládejte do rozehřátého oleje, do kastrolu se vám vejde vždy jen jedna. Smažte do půvabně zlaté barvy, při středně rozehřátém oleji to bude trvat jednu až dvě minuty po každé straně. Pokud langoše zlátnou příliš rychle, uberte teplotu. Usmažené langoše nechte okapat na papírových utěrkách.
  9. Podávejte, dokud jsou teplé a křupavé. Česnek rozetřete nebo prolisujte, jemně osolte a zalijte pár lžícemi vody. Touto směsí můžete potírat usmažené langoše, nejlíp to jde peroutkou nebo silikonovým štětečkem. Sypte strouhaným sýrem a s kečupem uvažte podle libosti. Hlavně pamatujte, že nic netrvá věčně, ani horký a křupavý langoš.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Mila Flo!
    Pozdravujem Ťa od krásneho Jadranu. Vychutnávame si miestnu kuchyňu- ryby, krevety, sépie, ale narobila si nám s langosmi riadne chute! Po návrate domov sú hneď na programe.?
    Prosím nejaký dobrý recept na paellu.
    Prajem všetkým krásne leto a dobre zdravie!
    Jana

  2. Věrka says:

    Hmm, tak jak jsem posledně jásala u studené polévky, tak dnes štěstím neskáču. Mě na langoše moc neužije. Kalorická bomba bez přidané hodnoty. Pro mě tedy. Snad že nemám malé děti. Ty to milují, pokud vím, jako každý fast food.

  3. Alena says:

    Milá Flo, zdravím Tě a i všechny ostatní čtenáře Tvých receptů. Právě jsem se vrátila z Maďarska, kde jsem si této dobroty užila. Nejraději je mám s česnekem. Chtěla bych je vyzkoušet doma, ale i ty 4 porce je pro nás 2 s manželem hodně. Neexistuje nějaký fígl že by se to dalo udělat na etapy, třeba pokračovat se smažením zítra? Nějak to vykynuté těsto uchovat v lednici? Byla bych ráda za nějakou radu. Přeji hezké léto a prázdniny Alena

    1. Kateřina says:

      Ahoj Ali, já dělám langoše teda bez těch brambor a oleje, ale jinak těsto v misce přikryju utěrkou a klidně nechám v lednici do druhého dne… Pak vyválím, udělám kolečka a ty nechám chvíli ležet v teple, takže zase trošku nakynou. Po usmažení jsou langoše úplně jako ty čerstvé… 🙂

    2. Kupka says:

      Prodavači výborných langošů u nás a i v Maďarsku – dívala jsem se, jak to dělají a také jsem se jich ptala na rady. Udělají více těsta – kvalitní mouka a důkladné vypracování. Těsto mají v uzavřené krabici v lednici. Vydělají část, rozdělí na jednotlivé porce, bochánky. A na požádání zákazníka vytvarují langoš přesně tak, jak popisuje Flo a usmaží. Prý to vydrží, tvrdí. Ale asi jen z mouky,vody, oleje,soli, droždí.. Za zkoušku to stojí..Marie

    3. Já bych to dala bez brambory a mnohem míň droždí. Část si nechala kynout venku, a co budete zpracovávat později, tak dát rovnou v krabičce do ledničce. Dělám tak koláče a je to nejlepší.

  4. vera fajfrlikova says:

    Langose budou i u nas,mila pani Florentynko.a jelikoz mi vune variaci protahla nosem
    uz u dnesniho poctenicka,udelam male,zato vseiijake !!!!Cert vem kalorie…..a
    srdecne zdravim.

    Vera

  5. Blanka says:

    Mila Flo,
    Dobry napad s langosemi, prvni jsem ochutnala pred revoluci v Ziline a moc mi chutnaly!
    Kvasnice lepe a snadneji kynou, kdyz je preliji studankovou vodou.
    Je to hotovy zazrak!
    A mozna bych navrhovala pit vodu za jedno tema
    Na letosni leto jako doplnek kvalitni stravy.
    Stale nevim, zda pit pred jidlem, behem jidla, ci po jidle.
    Dobra voda podpori nase zdrave strevo a ma vliv na cele nase zdravi.
    Vzdyz jsme vysli z more a stale pobyvame na suche zemi!
    Jako matka novorozenete jsem ani nevedela, ze mam dat pit tomu drobeckovi obycejnou kvalitni vodu, kdyz plakalo, urcite mu chybela prevarena voda v lahvicce jako doplnek a na stridacku k mleku.
    Tez by si mela zvykat uz miminka na chut nasi zazracne vody,
    Aby nepresla miminka z mleka na oslazenou limonadu, velky nesvar dnesnich deti a cesta k obezite!
    Tez pijme vodu po douscich, zadne prelevani, to nas vice odvodni.
    Vsem hezke leto a hodne pohody!

  6. Jaroslav S. says:

    Dobrý den, milá Flo,
    brambory “ od včerejška“ zpracovávám velmi často, dovážené porce jsou na přílohy velmi bohaté, není od věci /vykradený slovní obrat/, využít je, na Tebou navrhované langoše.
    Jen to musí počkat na poněkud chladnější dny, v tato horka se nechce staříkovi dělat pranic…
    Přeji hezké užití dovolené a prázdnin s dětmi a venkoncem celou rodinou – Jarda

  7. JITKA says:

    Děkuji za připomenutí receptu na langoše, v sobotu dorazí všechna vnoučata a tak bude o zábavu postaráno. Zrovna včera jsme vzpomínali na úkoly které jsme plnili když byla vnoučata hodně malá. Každý rok chtějí alespoň jednou oběd do ešusu. Užívej si s rodinou klidné prázdniny a to přejeme všem JITKA a děda

  8. Jarka says:

    Florentýno,
    děkuji za inspiraci, vnukovi se langoši zavděčím.
    Přeji hezké prázdniny.
    Jarka ?

  9. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, skvělý nápad, už se na ty langoše chystám, máme je rádi s česnekem, dobrota.
    Tvoje nápadité recepty přijdou vždy vhod.
    Přeji hezký odpočinkový víkend. Vlasta

  10. Anežka says:

    Óóó na tento recept jsem čekala už nějakou dobu. Jen jsem se neodvážila Ti napsat. Takže si mi tak nějak přečetla myšlenky.? Recept určitě vyzkouším. Doufám,že se mi langoše povedou jako Tobě! Díky moc Flo? Krásné slunečné léto všem☀️

  11. jaroslav says:

    Jako vždy – perfektní recept díky zdr. ad

  12. Pavel says:

    Milá Flori,
    to je nápad. Už ani nepamatuju, kdy jsem měl langoše naposled. Překonám svou obavu z kynutého těsta a pustím se do nich.
    Hezké voňavé léto.
    Pavel

  13. Zuzka says:

    Ahoj Jani, děkuji za recept. Langoše máme rádi, zavděčím se hlavně vnoučatům. Je pravda, že jsem zatím recept na langoše s bramborami nezkoušela, ale při nejbližší příležitosti vyzkouším. Přeji pěkné letní dny.

  14. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept, určitě se mi hodí až budu s vnoučaty. Hezké léto!

  15. Šárka says:

    Langoše jsou výborné občas je usmažím, jsou docela syté a tak kolikrát stačí jen jeden. Připravím na ně oblohu v podobě masa na nudličky, hranolky a zeleninu. Výborný recept. Přeji hezké léto milá Flo

  16. Lenka says:

    Milá Flo,
    třeba to někomu pomůže, ale chci trochu poradit. Nedělám těsto na pomoučené ploše. Na velký mělký talíř naliju trošku oleje a na něm si tvaruju těsto. Jde to krásně, nelepí se to na ruce a hlavně, není na těstu mouka, která by se jinak v oleji na pánvi pálila… Takto jserm dělávala langoše, když byly dcery malé…

  17. Sandra says:

    Dobry den, mila Flo,

    dekuji za navod na langose.  Mam je velmi rada, jen jsem se bala, ze se pripali nebo budou moc tucne. Recept s bramborami jsem neznala, ale urcite zkusim.
    Dekuji za vyborny napad a preji pohodove leto!

  18. Zdravím Flo, tak to čtu poprvé, že do langošů patří brambory, hned zítra vyzkouším. Díky a hezké léto všem ?

  19. Markéta says:

    Milá Flo,
    langoše dělám spíš výjimečně, třeba jako odměnu po túře na běžkách, ale o to víc se na ně vždycky těším.
    Přidávám do těsta bílý jogurt a pokud něco zbyde, dám do igelitového sáčku a do lednice. A druhý den jako když najdeš ?..
    Přeji všem krásné slunečné letní dny ?.

  20. Táňa says:

    Langoše dělám k obědu. Zrovna jsme je měli v úterý. Těsto připravuji o den dříve s droždím a jogurtem, dám ho do většího sáčku a vložím do lednice, kde mě samo vykyne. Je po vyndání pěkně vykynuté. Stane se někdy, že se vše nesní a klidně těsto vydrží v lednici až 3 dny a pořád je chutné. Recept jsem dostala před mnoha lety od tchýně . Nejraději ho máme s česnekem.

  21. Bodík says:

    Langoše jsem nikdy nejedl. Všechno je jednou poprvé …
    ?

  22. Joj, to stojí za pokus!! Chuděrky langoše trochu vypadly ze hry, vytlačeny fasfoodovými skvosty typu hotdog či kebab, a je to škoda.
    A k létu fakt patří.
    Tak pěkný prázdninový čas, provoněný vůní langošů, opékaných buřtů a grilovaných dobrot…
    Codo

  23. Marika says:

    Milá Flo, také dělám langoše podle tety z Maďarska. Někdy i s bramborem, ale vždy zadělávám s kefírem nebo podmáslím. Při tvarování si namočím ruce v oleji odtrhnu kus těsta a vytahuji langoš do tvaru a pokládám do oleje. Pokud – vlastně vždy mi zbyde těsto, když nepřijdou vnoučata, tak jej vložím do sáčku a do lednice a mohu dělat ještě další 3 dny, třeba i na sladko-posypu skořicí a vanilk. cukrem a mám pochoutku ke kávě.
    Přeji krásné prožití letních dnů s rodinou.

  24. pavla says:

    Langoše hurá ,to byla rekce manžela když vyzvídal co píšeš.Těsto s bramborama skusím kefírem také zadělávám nebo jogurtem .jčesnek dávám přímo do kečupu který ochutím ještě bylinkama a když jsou tak nadrobno nakrájenými rajčaty nebo konzervovanými ,

  25. Dělám langoše docela často, vnoučata je milují naslano s česnekem,ale i nasladko
    s marmeládou nebo domácí nutelou, recept dělám klasický, ale někdy i s bramborami, nikdo nepozná rozdíl, slovo langoš je magické! přeji všem krásné a slunečné prázdniny, deště už bylo dost.

    1. Evi,

      zajímalo by mě, jak děláš domácí nutelu. Můžeš poslat recept na mabraham@email.cz?
      Děkuji

      Marie

  26. Ladislav says:

    Ahoj všichni langoše kdykoliv a jakkoliv, dobrý recept dík.

  27. Děkuji za receptík, určitě vyzkouším až přijedou vnoučci.Přeji hezké prázdniny.

  28. Heřman says:

    Zdravím Florentinko a brzy to zkusím. Přeji hezké prázdniny.

  29. Jarick says:

    Ahoj. Asi 2 dni před zveřejněním receptu jsem přemýšlel o langoších. Jako by jsi mi četla myšlenky :). Těsto „jako na knedlíky“ mi moc neřekne, páč knedlíky nevařím, tak jsem jel podle receptu – 200ml mléka. Těsto se mi zdálo příliš tuhé. Přidal jsem postupně ještě snad decku mléka, ale výsledek byl stejně tuhý. Kvásek se pěkně podařil, těsto pěkně vykynulo, ale nedalo se vytahovat „vlastní vahou“. Musel jsem ho vytahovat mezi rukama, což se né moc dobře daří. Pro příště budu muset dát na to množství mouky asi ještě více mléka.

  30. julianna says:

    miluji langoše dávám si na něj zákysku s česnekem a na něj sýr velká mňamka hezké užití volna Flo

  31. Ahoj Flo,
    moc díky za recept, langoše nemám dosud v repertoáru a myslím, že je na čase to změnit:). Přeji všem překrásné prázdniny!
    Lenka

  32. Radka says:

    Langoše miluju a příští sobotu se na ně chystám. Vždy je jím s kečupem, tatarkou a sýrem, potřené česnekem (vše dohromady, nic nevynechat! :D). Jen ty brambory jsem nikdy nezkoušela, do těsta dávám bílý jogurt, tak nevím, jestli mám experimentovat a zkusit tvůj „bramborový“ recept…

  33. Tomáš Kratoš says:

    Dobrý den, máte super recepty hodnocení 10/10. Zrovna děláme langoše. Je mi deset let a moc bych si přál recept na suši.
    přeju krásny víkend.
    Tomáš

  34. Milá Flo, dnes jsem měla premiéru a vůbec nechápu, čeho jsem se do teď bála 😀 Jsou BOŽÍ! : )

  35. Langoše na sladko – BOMBA!!!! Asi stejná jako svíčková, ale těsně před podáváním říct chlapovi, že knedlíky se rozvařili, tak místo nich bude mít chleba, maso se spálilo, takže bude mít kostelecké buřty a místo brusinek, které mi spadly na zem bude mít sladkou dětskou jablečnou přesnídávku.

    Dobou chuť

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close