Sicilské fazole – recept nejen pro dny mezi létem a podzimem

Věřím, že si tyhle sicilské fazole, krátce dušené a pak ještě zapečené pod grilem, zamilujete stejně rychle jako já. Byla jsem okouzlená už prvním soustem a u těch dalších (a ještě dalších) jsem váhala, kolik porcí rodině vlastně přiznám.

Sicilské fazole je název, který jsem si vymyslela, protože jsem nepřišla na nic lepšího. Vlastně se jedná o fazole z pánve, zahalené v surovinách pomezních dnů léta a podzimu. Mají chuť rajčat, paprik, fazolí. Chleba, česneku a bylinek. Dvojí tepelná úprava to všechno tak nějak povyšuje na malý zázrak, aniž by tohle jídlo obsahovalo maso.

Sicilské fazole si tedy notují s českými chutěmi, byť inspiraci jihem nezapřou. Na talíři to vypadá sofistikovaně, ale přitom se jedná o předem uvařené (nebo klidně konzervované) fazole v rychlé a snadné omáčce, okořeněné letními vzpomínkami na horkem rozteklý grilovaný sýr.

Jak na sicilské fazole

Ještě než se do této rychlovky pustíte, je potřeba si obstarat vařené fazole. Ať už z konzervy, což se plně slučuje s všednodenním rychlým úmyslem připravit večeři do 30 minut, nebo doma předem uvařené pro vícero účelů, což je zase víc v souladu s úsporností plánovitého vaření.

[Doma vařené fazole nepředstavují žádnou velkou výzvu, přesto se hodí o tomto kuchařském postupu pár důležitých věcí vědět. Sepsala jsem je v receptu na fazolovou polévku, najdete je zde: fazolová polévka.]

Recept na sicilské fazole bude samozřejmě taky fungovat v odvozené podobě jako sicilský hrách. Nebo sicilská cizrna. Fazole můžete vyměnit jak za jiný druh vařených luštěnin, tak za jiný druh fazolí.

Jakmile máte vařené fazole, je to celé snadné. Plotýnku můžete celou dobu nechat zapnutou na jeden – a to střední – výkon. Nejprve v pánvi opečete malá třešňová rajčátka, pak přidáte něco česneku, protlaku a ajvaru, zalijete vodou, do této voňavé lázně ponoříte fazole a jakmile se prohřejí, položíte na ně čerstvou, na kousky natrhanou mozzarellu z nálevu.

Pokud už nyní jede vaše představivost naplno a máte chuť ochutnat, tak ještě vydržte, protože teď přijde to nejlepší. Teď přijde zapečení pod grilem nebo v hodně vyhřáté troubě, která poskytne co nejsilnější teplo shora.

Mozzarella se v teple rozteče a pustí trochu šťávy. Vlastně pustí docela dost šťávy, protože sýra se použije nezanedbatelné množství. Tahle šťáva se spojí s omáčkou a parádně ji doplní. A navíc se sýr zapeče, rozteče, možná i místy zhnědne.

A to pořád ještě není všechno. K taktovým fazolím se hodí pečivo. Dovolím si vás zde nalákat na myšlenku, že nejlépe uděláte, když použijete pečivo bílé, nasucho opečené dozlatova a dokřupava, a pak ještě pošimrané česnekem.

Toto pečivo, když se opatrně přelije vzniklou omáčkou z pánve (kterážto se do něj hned nasákne) a ozdobí fazolemi se zapečeným sýrem, vás vystřelí kamsi, kde budete šťastni a plni slasti.

sicilské fazole recept

Ajvar a jak ho nahradit

V receptu je zmíněný ajvar, což je šikovná hustá omáčka, konzistencí podobná rajčatovému protlaku – až na to, že její hlavní přísadou jsou papriky. Otevřená sklenička ajvaru vydrží v lednici docela dlouho, pokud si ji ničím nežádaným nekontaminujete. Pokud přesto váháte, zda byste měli pro zbytek ajvaru nějaké další využití, tak ho prostě v receptu nahraďte jednou lžící rajčatového protlaku navíc.

Protože lžíce rajčatového protlaku je taková zvláštní míra, která se špatně dodržuje, má-li kvůli ní člověk otevřít novou konzervu, vřele doporučuju pořídit si rajčatový protlak v tubě. I ten vydrží v lednici dlouho, nekazí se, a je ho k dispozici vždycky přesně to množství, kolik je do receptu potřeba.

Volba pánve

Ještě bych ráda připomněla důležitost vhodného nádobí. Veškeré nepřilnavé povrchy, ať už se jmenují nebo vypadají jakkoli – bílé, šedé i černé, s dezénem kamene nebo bez vzoru, s chráněným obchodním označením nebo bez něj, diamantové, titanové, teflonové i ty obyčejné – nejsou ani trochu dělané na to, abyste je strkali pod gril.

Nejspíš stejně mají plastovou rukojeť, která vám v takovém počínání zabrání. Ale i kdyby ne, byla by to pro ně první a zároveň poslední návštěva trouby. Tyto povrchy totiž degradují a ztrácí své vlastnosti už při zhruba 180 stupních. Na míchaná vajíčka nebo jemné vaječné omelety jsou perfektní; na žhnoucí minutky a dozlatova a dokřupava opečené věci z pánve použijte jiné nádobí. Třeba nerezové, smaltované nebo litinové. Pokud vás zajímá, jaké a proč, psala jsem o tom už dříve tady: Jak vybrat nádobí do kuchyně.
 

Sicilské fazole

Celkový čas: 25 minutes

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 250 g cherry rajčat
  • 4 lžíce (60 ml) olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce ajvaru
  • 500 g vařených a scezených fazolí (váženo po scezení) – toto množství odpovídá dvěma běžným konzervám; na obalu pátrejte po hmotnosti pevného podílu, neřiďte se celkovou hmotností konzervy
  • 2 mozzarelly v nálevu (100-125 g každá)
  • 1 špetka provensálských bylinek
  • 8 plátků bílého pečiva
  • pár lístků čerstvé bazalky

Postup

  1. Rajčata pouze opláchněte a osušte, nechte je v celku. Česnek oloupejte, 2 stroužky nakrájejte nahrubo, poslední nechte v celku. Začněte předehřívat gril v troubě, aby byl horký, než si připravíte v pánvi fazole na zapečení. Pokud nemáte troubu s grilem, alespoň ji vyhřejte na 230 stupňů, pokud možno s důrazem na teplo shora. Mřížku umístěte v obou případech do horní třetiny trouby.
  2. Do pánve, kterou můžete později vložit do trouby, aniž by doznala nějaké újmy, nalijte 2 lžíce olivového oleje a na středním výkonu plotýnky začněte zahřívat. Do teplého oleje vložte rajčata a nechte 5 minut nijak zprudka opékat. Příležitostně jimi zamíchejte nebo protřeste, aby se otočila na jinou stranu, ale jinou péči nepotřebují.
  3. Jakmile rajčata místy zesvětlají, případně jim naskočí puchýřky, a začnou upouštět trochu páry, každé letmo propíchněte špičkou ostrého nožíku. Přidejte nasekaný česnek a ještě 1-2 minuty vše opékejte v teple. Česnek by se měl rozvonět a změknout, ale nesmí začít hnědnout.
  4. K opečenému česneku přidejte protlak, ajvar, několikrát promíchejte, zalijte 50 ml vody, zasypte bylinkami, vsypte fazole a přiveďte k mírnému varu.
  5. Mozzarellu slijte z nálevu a každou natrhejte na 5-6 kousků. Ty rozložte na fazole, nemíchejte, pokapejte 1 lžící olivového oleje a takto vložte pod gril. Zapékejte přibližně 7 minut, až se sýr rozteče, pustí tekutinu, a místy začne zlátnou a bublat. Pečlivě hlídejte, nikam daleko neodcházejte, takto prudké teplo potřebuje dohled, neboť je schopné během několika málo posledních vteřin způsobit nepříjemné spáleniny.
  6. Vybaveni patřičnou ochranou rukou vyjměte horkou pánev z trouby. Na rukojeti nechte za všech okolností chňapku nebo utěrku, abyste se držadla omylem při další manipulaci nedotkli holou rukou. Bude pálit ještě nejméně pět minut po vyjmutí z trouby.
  7. Chléb nasucho opečte v pánvi nebo v toustovači. Na jedné straně potřete každý plátek zbývajícím stroužkem česneku, přelijte ho šťávou z pánve a na to položte část fazolí se sýrem. Pokapte zbytkem oleje, doprovoďte čerstvou bazalkou a podávejte horké.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Nádhera! Náááádhera!!!!

  2. Simča says:

    Wau, na fazole mne tedy nenachytáte, ale cizrna! Sicilská cizrna – to bude u nás to pravé!!! Manžel mne bude zase o kus více milovat :-).

    1. Dobrý nápad s tou cizrnou, asi vyzkouším také.

  3. Tak podrobněji to už ani nelze popsat. Moc se těším na výsledek. Určitě si pochutnáme.

  4. Ladislav says:

    Ahoj všichni FAZOLE ty já rád jdeme nato.

  5. Hanka Hajasová says:

    Milá Flo,
    tohle je přesně recept podle mého gusta. Takže určitě vyzkouším a obměním podle tvých návrhů.
    Radosti jsi mi taky udělala tématem nové kuchařky, takže i když se ve zpracování „unavených“ potravin a různých zbytků považuji za pokročilou (hlavně díky mojí mamince), ráda se nechám inspirovat. Objednáno.
    Měj krásný podzim.
    Hanka

  6. Děkuji moc za tip na večeři ☺️ e-mail měl skvělé načasování, zrovna jsem přemýšlela co dneska udělat a už mám jasno.

  7. Gregor says:

    Milá Flo, už dávno som nereagoval na Tvoje recepty, ale tento musím skúsiť.
    Som pri tom tisícky km od domova až v Kolorade. Myslím, že aj tu, v tomto prostredí prebytku a hotového jedla z obchodu si tento recept nájde miesto.
    Ďakujem, Gregor

  8. Vojta says:

    Znám ještě jednodušší a rychlejší recept z fazolí:
    Do zapékací misky (pro mikrovlnku) vrstvu fazolí z konzervy, na to vrstvu pokrájených syrečků, volitelně může být pod syrečky i na kostičky pokrájená uzenina nebo anglická slanina. Zapéct v mikrovlnce a je hotovo.

    1. Tamara says:

      Taky bych si dala říct, úplně mi tečou sliny 🙂

  9. Ahoj, krásný recept. Jdu namočit fazole, a až si zítra přinesu ze zásilkovny Tvoji novou knížku, budou mi dělat společnost při listování.
    Děkuji.
    Jana

  10. Eva Rohanová says:

    Milá Florentýnko, to je přesné moje chuť! Díky moc a já utíkám namočit fazole!

  11. Naděžda says:

    To bude parádní večeře. Diky a pěkný den.

  12. Ludmila says:

    Díky Flo,
    jdu na to, protože mám doma konzervu fazolí a nevěděla jsem co s nimi, A mozarelu mám taky. Už se na to těším.

    Jinak knížka je už v zásilkovně, zítra ji vyzvednu, těším se na ni neméně jako na ty fazole.

    Lída

  13. Franta says:

    Milá Flo, to je dobrý nápad. Chleba moc nemusím, ale mám tu nějako volné taco, tak to alespoň zužitkuji ….

  14. Štěpánka says:

    Jaj se mi sbíhají sliny. Děkuji! Krásný podzim všem!

  15. Jarča says:

    Milá Flo, děkuji za úžasný recept. Určitě vyzkouším. Jen samé pohodové, hezké období. Jarča

  16. Šárka says:

    Flo, moc díky za inspiraci, která přišla takříkajíc za 5 minut 12… Dnes nevím, co k obědu a v lednici je cizrna v nálevu, ajvary z dovolené a spousta rajcatek z vlastní zahrádky ?

  17. Zase úžasný recept a určitě bude k večeři.
    Díky . Ilona

  18. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za knížku, už ji mám doma a za skvělý recept na fazole. Ty já rád. Hezký podzim!!

  19. Šárka says:

    Zajímavý recept děkuji milá Flo. S pozdravem Šárka

  20. Jejda! Fazole miluju, jen budu muset pořešit mozzarellu, tu nemusím. Jelikož včera byla čočka, chvíli na to přemýšlení mám..

  21. Ahoj Flo, recept na sicilské fazole mne zaujal a hned zítra namočím fazole, mám bílé i červené , o to to bude barevnější, astatní suroviny mám, až na ajvar, ale i ten lze nahradit.
    přeji všem krásné a slunečné podzimní dny.

  22. Jana Hegrová says:

    Moc dobré 🙂 Včera vyzkoušeno a byla pochvala. Pro syna jsem to na vyžádání vylepšila opečenými plátky klobásy pod mozzarellu a pro nás přidala opražené čerstvě nasbírané houby. Nemělo to chybu. Díky Flo

  23. Ahoj Jani, děkuji za recept i odkaz na novou knihu. Fazole jsme neměli už dlouho, zkusím udělat. Přeji krásné, slunečné, podzimní dny.

  24. Zajímavý recept. Neznám vykoušíme. Diky S.

  25. Tamara says:

    Skvělý jednoduchý recept ! Udělám dnes na oběd.

  26. Dominika says:

    Tak tenhle recept je dokonalým kandidátem na bezmasé jídlo, nad kterým by se chlap masožrout nemusel ofrňovat:) Kouknu jestli má lednice disponuje mozarelou, pokud ano, je večeře jasná:)

  27. zdenka says:

    Ahoj Flo, díky za úžasný recept, včera jsem zakoupila potřebné a dnes se dám vaření.
    Těším se na výsledek. Recepty na luštěniny miluji. Krásné slunečné dny!

  28. Dáša says:

    Mám svoje rajčata, svoji bazalku a recept Flo na sicilské fazole.. Co víc si přát.

  29. Už teraz sa mi zbiehajú sliny… to musí byť božská mana. Vyskúšam s veganskou verziou syra..Ďakujem krásne, Flo.

  30. Sigrina says:

    Vypadá to krásně, jen ten olivový olej pak při 230 C se přeci nemá,
    jak je to s těmi oleji, copak takovou teplotu olivový olej může, když
    se všude píše, že není na smažení a pečení?

    1. Olivový olej se v troubě, která má 230 stupňů, na tuhle teplotu nezahřeje. Aspoň ne při takto krátké úpravě. Takže se není potřeba toho bát.

  31. Pavlína says:

    Tak tohle vypadá luxusně. Právě jsem prolistovala novou kuchařku Merendy v zástěře, které jsem neodolala i když vařím už velmi mnoho let a rozhodně koupě nelituji, těším se, až ji pročtu pořádně a hlavně ji využiju v kuchyni. Ale dřív než sáhnu do nï, tak k dnešní večeři bude tahle delikatesa, už se mi sbíhají sliny. Milá Flo, dïky za nekonečnou inspiraci.

  32. Je to výborné, jen pozor.. fazole a rajčátka nám z chlebu skákaly dolů, v lepším případě na talíř, v tom horším az na zem 🙂

    1. Stejná zkušenost! Já fazole lovila po celém bytě a měla jsem je i na sobě 🙂 takže příště asi bez chleba :))

  33. Věrka says:

    Florentýnko, včera jsem ozkoušela, mlaskali jsme mocně. Jen v noci jsem se vznášela jak nafouklý balón. Chá, fazole v kombinaci s chlebem v mých útrobách dělají divy přírody.

  34. Milá Florentýno, díky za skvělý recept, vyzkoušeli jsme, všem moc chutnal, až na syna, který nemá rád fazole a tak se trochu potrápil jejich vybíráním. Přemýšleli jsme, čím fazole nahradit, aby se najedli všichni, a vznikly z toho sicilské noky (gnochi?) Výživově by byly luštěniny lepší, o tom žádná, přidala jsem aspoň grilovanou cuketu a byla z toho super rychlá večeře, která chutnala všem. Hezký den přeji, Lenka

  35. Karel S. says:

    To je žrááádlo !

  36. Milá Flo,jako vždy parádní recept.Díky a hezký podzim.

  37. Naprosto perfektní recept, který určitě zařadím do svého repertoáru pro časté vaření. Nejdřive se mi moc nechtělo kupovat jen kvůli tomuhle receptu poměrně drahý ajvar, ale stojí to za to! Nenahrazovala bych ho ničím… Měla jsem obavy, jestli jídlo půjde dát i do lednice a následně ohřát druhý den, naprosto bez problému, sýr lze zamíchat do fazolí a ohřát a i tak je to moc dobré 🙂 děkuji Flo!

  38. Katarína says:

    Já jsem včera dělala něco podobného, jen to bylo vše upečené v pekáči v troubě:
    – rozpůlená sherry rajčata, osolené, pokapané olejem, celou palici česneku zabalenou v alobalu, větvičky rozmarýnu, 1 konzerva bílých fazolí. k tomu se natrhá bílá veka, která se tam přihodí, ta se opeče a částečně nasákne šťávou. Po upečení jsem česnek vytlačila , vidličkou rozetřela a promíchala s obsahem pekáče. V závěru jsem přidala vločky chilli a čerstvá petrželová nať – nakrájená (pouze pro mne) a bylo to neskonale dobré, v podstatě obdoba sicilských fazolí, jenom z jednoho pekáče a bez sýra.

  39. Naděžda says:

    Miluji fazole a přidám i cizrnu.
    Děkuji Flo

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close