Best of 2021

Jaké byly nejlepší články na blogu Kuchařka pro dceru v roce 2021? Které recepty se vařily nejvíc? Přináším tradiční novoroční ohlédnutí za minulým rokem a zároveň jedním dechem slibuju, že dalších padesát nových receptů už pro vás mám na letošek naplánovaných.

Nejen receptů. Pro rok 2022 mám v plánu spoustu dalších vzrušujících věcí. Některé už mají svůj harmonogram, některé jsou teprve zapsány v letmých poznámkách na kouscích papíru, jiné dostaly své vlastní jméno, další se teprve potulují v myšlenkách jako housenky po zelí a zatím nemají konečnou podobu. Ještě nejsou připraveny vylíhnout se z kukly a vylítnout do světa jako motýl. Ještě pořád jim hrozí, že budou odhaleny všímavým zahradníkem.

O jednu z těchto velkých věcí se s vámi chci podělit už teď. Ale nechám si to až docela nakonec. 🙂 Nejprve vám představím loňské vítěze v oblíbenosti.

Nejlepší články 2021

Tyhle články a recepty vás loni bavily nejvíc.

1. Bramboráky, po kterých se můžu utlouct

bramboráky recept

Bramborák je od slova brambora, a tak by měl mít co nejbramborovější chuť. Pokud se na tom shodneme hned na začátku, jistě po mně nebudete chtít recept s příměsí cukety, mrkve nebo celeru, ale dáme si vespolek zapravdu, že nám jde o dokonalost zvící křupavý okraj, hebce měkký vnitřek a chuť vystřelenou do výšin česnekem a majoránkou.

OK?

V tom případě na chvíli společně zapomeneme na jakoukoli dietu, protože tajemstvím skvostného bramboráku je docela obyčejné sádlo.

2. Francouzské brambory

francouzské brambory

Francouzské brambory jsou zhruba tolik francouzského původu, jako je španělský ptáček ze Španělska, ruské vejce z Ruska a frankfurtská polévka z Frankfurtu. Ale ani jednomu z jmenovaných jídel to neubírá na vážnosti, oblíbenosti a už vůbec ne na chuti.

Oblíbenost zapečených brambor se však francouzské kuchyni upřít nedá a české vynalézavosti se zase nedá sebrat nápad spotřebovat do českých francouzských brambor brambory ze včerejška. Taky kus zbylého uzeného masa nebo přebytečných hub z lesa.

Francouzské brambory jsou krásnou ukázkou využití zbytků. Ukázkou tak dokonalou, že kvůli ní stojí za to některé zbytky plánovat a úmyslně vytvářet. Když budete na francouzské brambory myslet už včera při vaření brambor, dnes si parádně pochutnáte.

3. Játrové knedlíčky jako od babičky

játrové knedlíčky

Moje tchýně dělá ty nejlepší játrové knedlíčky na světě. A v tom je ten problém. I když se zuby, nehty a vařečkami držím jejího receptu, nikdy to není to samé. Hádám, že dobře znáte, jak dokáže ublížit věta: víš miláčku, ale od maminky to chutná jinak…

Játrové knedlíčky jsou něco, co zásadně dovede pozměnit ráz hovězího vývaru.

4. Banánový chlebíček s rozdvojenou osobností

banánový chlebíček

Co jiného je banánový chlebíček než odkladiště přezrálých, nespotřebovaných banánů? Klidně vám to povím. Banánový chlebíček je skvost, zejména pokud byl připraven s úmyslem, že každé sousto má být především banánové.

Takže jak ho připravit, aby byl opravdu banánový? Aby nebylo pochyb, že vaše úmysly byly lepší než dobré a že banány nezměkly a nezhnědly omylem, nýbrž zcela plánovaně jen a pouze kvůli tomuto banánovému dílu?

5. Bezpracné pečené vepřové koleno

vepřové koleno pečené

Na pečené vepřové koleno jezdí do Čech turisté z celého světa a v celých smečkách si ho dávají v restauracích a pivnicích. Uvádí se v tradičních českých kuchařkách vydávaných v cizích jazycích jako jedno z našich národních jídel, ale ani to ještě není dostatečný důvod, abyste se do výroby pečeného kolena museli okamžitě pustit taky.

Když však naznačím, jak může být snadné a přitom perfektně vypečené, jak měkké a šťavnaté uvnitř a přitom s křupavě vypečenou kůží na povrchu, jak sofistikované, a přitom za ním nestojí víc než deset minut práce, myslím, že zlákám i vás.

6. Segedínský guláš krok za krokem

segedínský guláš

Víte, že české odborné kuchařské normy znají segedínský guláš ve dvou podobách? Segedínský guláš a segedínský guláš speciál. Ukážu vám rozdíly, povím něco o histori a taky přidám recept s postupem krok za krokem, aby váš segedín byl ten jediný a vyvolený. Když mu porozumíte, není co řešit.

Seznam surovin zní docela obyčejně: vepřové maso, paprika, kysané zelí a zakysaná smetana. Ale když se spolu rozezní v hrnci na sporáku, naladí na tu správnou chuťovou notu a pak vloží do úst, všemi smysly se vám rozehraje óda na radost. Tohle je to správné jídlo pro chladné dny, tohle je jídlo pro ty měsíce v roce, kdy naše chutě diriguje čas zabíjaček.

7. Kynuté ovocné knedlíky na celý rok

kynuté ovocné knedlíky
Moc dobře vím, že mi tady na blogu ovocné kynuté knedlíky dlouhé roky chyběly. Ale už nebudou. Trubte na poplach, neboť droždí se možná znovu stane nedostatkovým artiklem.

Moc bych si přála, abyste po přečtení tohoto postupu ztratili všechny zbývající obavy z kynutého knedlíkového těsta. Žádná věda to není. Ale zase bych nerada, abyste už při čtení úvodu brali míru na knedlíky (rozumějte – zívali), takže půjdu rovnou k věci.

Kynuté ovocné knedlíky jsou typické tím, že mají poměrně velkou vrstvu nadýchaného těsta a tedy mohou vzbuzovat pocit, že vzdor vaší kuchařské snaze obsahují málo ovoce. Nenechte se tím zaskočit a ovoce klidně přidejte na talíř ještě i v jiné podobě, třeba jako studenou omáčku.

8. Brownies: recept na čokoládový moučník pro hříšné duše

brownies

Historie brownies se začala psát v Americe před sto lety a za tu dobu se tenhle čokoládový moučník stačil napevno uhnízdit v americké povaze. Vysvětlení je naprosto jednoduché: všechno, co obsahuje hodně čokolády, je hříšné a svůdné a návykové a snadno nakažlivé.

Tak trochu si myslím, že se na popularitě brownies dost zasloužili i tehdejší výrobci čokolády, protože to pro ně byl jeden z prvních čokoládových moučníků, do kterého přišla rozpuštěná čokoláda, nikoli práškové kakao. A takový recept je pochopitelně třeba podporovat, protože se pak prodá mnohem víc čokolády.

Ráda bych za sebe dodala, že mě to těší a že by bez něj nebylo moje vaření kompletní. Brownies už se staly nedílnou součástí mé kuchyně a kdo znáte Vánoční kuchařku pro dceru, tak víte, že kousky tohoto dezertu ochotně schovávám do dospěláckého adventního kalendáře.

9. Vepřové plátky s omáčkou

vepřové plátky s omáčkou

Udělat rychlé vepřové plátky v pánvi se dřív nebo později naučí každý. Udělat rychlé vepřové plátky s omáčkou, která by měla výraznou chuť, správnou hustotu a bylo jí potřebné množství, to už se každému nepovede, přestože kuchařská věda na tento problém nabízí několik řešení.

Ukážu vám jednu ze zmiňovaných možností. Není jediná, ale hodí se ji znát. Pracuje se v ní s jíškou, která vždy vytváří jistou hřejivost a uspokojení na duši (když se povede).

10. Dýňová polévka, radost podzimu

dýňová polévka

Dýňová polévka se dá na svět přivést mnoha různými způsoby. Nechci je poměřovat, hodnotit, vychvalovat nebo kritizovat, ale o dvou mých oblíbených podobách dýňové polévky se zmínit musím.

Dýně sama o sobě poskytuje tolik chuti i škrobu na zahuštění, že když ji očistíte, v některých případech i zbavíte slupky, nakrájíte, krátce opečete na tuku, zalijete vývarem, uvaříte doměkka a rozmixujete, vy i vaši blízcí si společně pomyslíte: to je ale dobrá a hustá dýňová polévka! V tomto prvoplánovém postupu spočívá i nevýhoda dýňových polévek: občas z nich ta dýně vyčnívá až moc. Jak na to vyzrát?

Tím uzavírám první desítku loňského roku. Líbilo? Už máte plány, co z toho musíte vyzkoušet? Tak aby se vám lépe přemýšlelo, tady ode mě máte jedenáctý recept jako bonus:

11. Hovězí po burgundsku – aneb maso i pravda na víně

hovězí po burgundsku
Hovězí po burgundsku získalo svou nadpozemskou auru mimo jiné i díky filmu Julie a Julia. Ve filmu se prolíná příběh Julie Childové, autorky slavné americké kuchařky Umění francouzské kuchyně, a Julie Powellové, která píše blog o tom, jak všech 542 receptů z této knihy uvaří během jednoho roku.

Mezi všemi hvězdnými jídly, která se ve filmu vaří, je hovězí po burgundsku nejčastěji zmiňované. Krom toho přijde nezapomenutelná scéna, jak Julie peče hovězí po burgundsku a nechá ho spálit v troubě, protože zaspí okamžik, kdy je potřeba rendlík vyndat ven. Mám takové podezření, že jakmile se film dostal do v roce 2009 do české distribuce, bylo díky němu hovězí po burgundsku nejčastěji vyhledávaným a vařeným jídlem.

Šesté vydání Kuchařky pro dceru

A teď konečně ta slibovaná velká věc.

Skoro se mi nechce věřit, že první vydání Kuchařky pro dceru vyšlo v roce 2007, načež rychle následovalo vydání druhé, třetí, čtvrté a nakonec i páté. Toho se dočkala v roce 2015, takže poslední podoba knížky má už skoro sedm let.

Kuchařka pro dceru pět vydání

Je nejvyšší čas knížku trochu osvěžit. Letos dostane novou obálku, nové fotky, nový styl. Obsah zůstane stejný, recepty se nezmění, pořád to bude ta stará známá původní Kuchařka pro dceru, která pomáhá zvládnout v kuchyni všechny začátečnické výzvy a která se mnou putuje životem už pěknou řádku let.

Během těch patnácti let se Kuchařka pro dceru rozšířila o další tematická pokračování:

  • Snídaně u Florentýny – naučí vás zdravě snídat, rozmanitě svačit a dělat výborné obědy do krabičky. Má pro vás recepty na celé dopoledne, u kterých nebudete muset počítat kalorie. (první vydání)
  • Večeře u Florentýny – tato kuchařka vám odpoví na otázku: Co bude dnes k večeři? A odpoví vám ne jednou, ale víc než stokrát. Krom toho se postará, aby vás inspirace na zdravé, rychlé a levné večeře už nikdy neopustila. (první vydání)
  • Hovory s řezníkem – pokládáte maso za příliš velkou kuchařskou výzvu? Máte problémy při nákupu i při vaření? S touhle knížkou se z vás stane sebevědomý přeborník na všechny úpravy masa. (druhé vydání)
  • Merendy v zástěře – moje novinka roku 2021. Jak vařit úsporně, skromně a hospodárně? Jak se vyhnout plýtvání a jak využít vše, co je zrovna k mání? Jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát? Jak naplánovat smysluplný jídelníček? (první vydání)
  • Vánoční kuchařka pro dceru – ty nejlepší zlepšováky, osvědčené návody a postupy, harmonogram předvánočního pečení i užitečné rady pro sváteční stolování pro všechny, kdo s vařením teprve začínají. (druhé vydání)

edice Kuchařka pro dceru

Jak jsou knížky řešené

Všechny knížky mají stejný druh papíru, který je měkký, hebký a především se neleskne pod kuchyňským osvětlením. U nahlížení do receptů při vaření nemusíte bruslit ze strany na stranu a zkoušet různé směry náklonu hlavy, abyste si přečetli další větu postupu.

Vazba je pružná, aby knížka pokud možno držela otevřená tam, kde potřebujete, bez zatížení prázdným hrncem nebo pytlíkem mouky. Kdyby bylo nejhůř, dvě stužky coby záložky ochotně pomohou. Zároveň je vazba pevná a šitá, aby se knihy v teplé a vlhké kuchyni nerozlepovaly a nevypadávaly z nich listy.

Sazba textu umožňuje rychlý přehled surovin i jasné oddělení jednotlivých kroků při vaření. Při čtení dalšího postupu se můžete rychleji vrátit, kam potřebujete. Formát všech knížek je stejný, aby vypadaly hezky vedle sebe na poličce, a navíc je sjednocuje jednotná linka na hřbetech. Potah mají knížky odolný a otíratelný.

Cenou za tyto výhody je samozřejmě pár nevýhod. Měkké rohy obálky se mohou při nárazu ohnout. Kdybych nechala udělat obálku pevnější, bude to na úkor ohebnosti. Papír není křídový, takže na něm fotky jídla nikdy tolik nevyniknou, přestože se v tiskárně barvou vůbec nešetří. Křídový papír by byl výpravnější a dokonce levnější. Byl by skvělý pro knížku, kterou si chcete prohlížet v klidu na sedačce při odpolední pauze. Ale v drtivé většině kuchyní se z něj instrukce čtou špatně.

Jelikož začátečníkům v kuchyni nestačí pokyny typu „orestujte maso, podlijte a duste, dokud není měkké,“ rozepisuji se u jednotlivých receptů do detailů, jak je to vlastně myšleno, jak vypadá správné orestování, kolik čeho je potřeba na podlití, dávám časový odhad, jak dlouho bude dušení trvat, vysvětluju, jak poznat, že maso už měkčí nebude. Doplňuju původní schematické recepty o mnoho důležitých postřehů, rad a doporučení, které jsou zkušenému kuchaři zcela zřejmé, ale začátečník nemá šanci o nich vědět.

Tím se postupy protahují ze dvou řádků třeba i na dvě nebo na tři strany, aniž by se ale prodlužovalo samotné vaření. Instrukce, co je třeba udělat, jsou pořád stejné. Není nic jednoduššího, než před samotným vařením vzít zvýrazňovač, obtáhnout barvou pouze jednotlivé pokyny k vaření a vynechat přitom doplňující a vysvětlující detaily.

A tohle všechno má bohužel za důsledek, že v žádné mé knížce nejsou u každého receptu fotky. Ani v novém vydání Kuchařky pro dceru nebudou. Není to možné. Vzhledem k množství receptů a k jejich rozsahu by knížka nabobtnala o dalších nejméně 100 stran, podstatně by se navýšila její cena a zhoršila použitelnost. Kuchařek o padesáti až sto receptech s mnoha fotkami a málo slovy je na trhu celá řada, takže k nim nabízím protiváhu. Sázím na obsahovou rozsáhlost, pestrost receptů a bohatost českého jazyka.

U známých jídel chybějící fotka často nevadí, u méně známých jídel se ji snažím v knize mít, a když to nejde nebo nevyjde, časem tento recept zařadím na blog, abych se mu věnovala ještě více a ukázala, jak jídlo vypadá. Jelikož věřím v lidskou inteligenci i představivost, fandím všem, kdo si jídlo pokusí představit podle slovního popisu. Fandím i těm, kdo si otevřou nejbližší internetový prohlížeč a zadají název jídla do vyhledávání. Fotky jídel jsou víc na dosah, než kdy dřív byly.

Přání pro šesté vydání

Po všech těchto vysvětleních a úvahách se přesto otevírá prostor na případná přání. Pokud máte knižní Kuchařku pro dceru doma, co vám v ní chybí a dalo by se to v jejím dalším vydání napravit? Co vás na ní štve, omezuje, a dalo by se to odstranit? Vím o špatné čitelnosti některých pasáží, pokusím se knížku víc propojit s blogem Kuchařky pro dceru, aby se navzájem ještě lépe doplňovaly, opravím rejstřík, ale co víc? Co mi ještě uniklo a nemuselo by? Budu moc ráda za případné připomínky, pište do komentářů.

A proč se vlastně Kuchařka pro dceru jmenuje Kuchařka pro dceru? Tohle pojmenování obejme úplně všechno, co pro mě knížka znamená. Vidím za ním sebe, jak tápu kuchyní, protože jsem se doma nehodlala přiučit ani jednomu základnímu kuchařskému chvatu. Vidím za ním jiné, stejně bezradné, a vidím za ním dceru, kterou jsem sice ztratila, ale díky které se teď o své vaření můžu podělit s vámi. Neznamená to, že Kuchařka pro dceru není vhodná pro syna. Vařit podle ní můžou všichni, kdo stojí o porozumění a laskavé instrukce. Ale já už dcerou zůstanu navždy a stejně tak i tahle knížka.

Vydařený rok 2022, a to nejen v kuchyni!

Flo.

 
 

Join the Conversation

  1. Alena Jelenová says:

    Milá Florentýnko, přeji Vám krásný rok 2022, plný pohody, úspěchů a hlavně zdraví.

    Alena Jelenová

  2. Ľubica says:

    Milá Florentýnko, v Novom roku 2022 Ti prajem veľa šťastia, rodinnej pohody, pevné zravie a hlavne, aby Ti zostala energia na ďalšie úžasné recepty.

  3. Věra says:

    Ahoj Florentýnko. Ani nevíš, jak netrpělivě čekám na tvé pravidelné emaily. Je mi už 73 let, po 32 letech konečně pomalu ukončuji své ekonomické podnikání a začínám si dělat prostor pro své ostatní aktivity. Mám 2 syny, které jsem naučila slušně vařit (tušila jsem, že jejich partneři nebudou nic umět), ale sama jsme vařila systémem: rychle nakoupit, rychle a zajímavě uvařit, aby byli ti moji 3 chlapi spokojeni a honem se vrátit k firmě… Nikdy jsem neměla čas na pokusy s vařením, vylepšováním ap. Až teď konečně. Každý týden koukám na nový recept a říkám si „aha, to jsem nevěděla“, „aha, to je dobrá finta“ … No a když dám něco ochutnat mým cca 45letým synům, vnučce, kamarádkám ap., tak se olizují až za ušima a chtějí recept. Takže ty jsi už přes rok taková moje super emailová kamarádka, díky níž se učím to, co mám už asi 60 let umět a předávám to dál.
    Moc děkuji za tvé nápady, knížky ap. Vaření jsem celý život nenáviděla (neměla jsem čas). ale teď ho miluji. Jenom mám problém si ve svém věku udržet tu svou váhu 173/68, když stále ochutnávám a něco zkouším.
    Přeji ti hodně zdraví, pohody a bezva nápadů . Věra

    1. Věro, to je krásné, moc ti fandím! Flo.

  4. Milá Flo,
    bylo mi s Vámi celý rok dobře a za ten rok jsem získala daleko větší jistotu a sebedůvěru v kuchyni, jak se mi nepodařilo za celý dlouhý život, takže nám sobecky přeju, aby takových roků bylo ještě hooodně. 🙂

    Přeju Vám v novém roce to nejlepší, pevné zdraví, plnou náruč lásky, pořádnou kliku a ještě hodně inspirace.

    Eva

    P.S.
    Kvůli tomu Vašemu receptu na hovězí po burgundsku se chystám investovat do litinového hrnce, protože žádný, co by směl i do trouby, doma nemám. To mne fakt dostalo, protože přes jídlo mám opravdu živou představivost a jsem po rodičích nehorázně mlsná. 🙂 E.

  5. Saša says:

    Do nového roku vykročit pravou nohou!
    Přeji hodně zdraví, štěstí, plnou náruč lásky, hodné lidi kolem sebe a hbitou vařečku? Těším se na další recepty a povídání ❤️

  6. Jitka says:

    Milá Flo, přeji Vám je to dobré a těším se na další recepty do mailu.
    Vaše návody mám moc ráda a oblíbila si je i moje 80letá máma se slovy, že člověk se musí celý život učit ?

  7. Taky Vám přeju paní Florentýnko v novém roce 2022 všechno nejlepší a díky za to co děláte..

  8. Miloslava says:

    Milá Flo,děkuji za recepty,články a přeji do nového roku hlavně zdraví /byla jsem na konec starého a začátek nového roku v nemocnici /,vím o čem mluvím a sobě přeji hodně fajných receptů od tebe. Také ti přeji krásnou rodinnou pohodu,spokojenost a ještě jednou, zdraví.

  9. Markéta says:

    Milá Florentýno,
    Tvůj recept na dýňové muffiny mi před 7 lety v práci ukázala kolegyně. Stále je to jeden z mých nejoblíbenějších receptů. A na rozloučenou při odchodu na mateřskou jsem dostala Snídaně u Florentýny. Od té doby postupně kuchařky doplňuji. Jen jediná ta nejzákladnější – Kuchařka pro dceru – mi chybí. Už se moc těším na nové vydání, má sbírka bude kompletní.
    Nenápadně šířím Tvé recepty a postupy, už podle nich vaří rodina, spousta kamarádek. Na guláš jdu po jistotě jedině k Tobě, je naprosto perfektní. Dělám jen drobnou změnu: místo vody dám láhev černého piva.

    Tímto děkuji za vše a moc se těším na další Tvé řádky! Mnoho zdraví a úspěchů Tobě i Tvým nejbližším do nového roku 2022 <3
    Markéta

  10. Máme doma všechny vaše kuchařky, patří k naším stálicím, co se vaření týče. Kuchařku pro dceru máme z prvního vydání, už je od častého používání dosti v dezolátním stavu s rozbitou vazbou, počmáranýma stránkama i obálkou od dětí a spoustou všelikých skvrn od vaření 🙂

    Co bych vylepšil? Určiě fotky – často vybíráme co vařit očima – prostě listujeme a co nás zaujme, tak uvaříme. Recept bez fotky mineme. I malá fotka by pomohla – místo by se našlo bez nárůstu počtu stránek (to se týká hlavně poslední kuchařky – Merendy – tam mě to mrzelo asi nejvíce).

    A druhá věc – vyhledávání. Kolikrát vím, že v jedné z vašich kuchařek ten recept je, ale než ho najdu, trvá to a rozčiluje mě to. Obsah v kuchařce pro dceru je hodně nepřehledný – názvy etud mě moc nezajímají, text velkými písmeny se špatně čte a ještě navíc nejsou ty názvy ani pod sebou. A obsah na 7 stranách přehlednosti také moc nepřidá. Nebál bych se kromě klasického obsahu udělat ještě jeden, kde to nebude chronologicky, ale podle typu – snídaně / maso / zelenina / cukroví – prostě cokoliv, co urychlí vyhledávání receptu.

    Rejtřík na konci knihy je perfektní. Jen je utopený reklamou a seznamem odkazů – nemohl by být na úplně posledních stránkách?

    A jejda, teď jsem našel rejstřík podle druhů jídel, tak ono to tam je, jen já to nikdy nenašel, jak je to tam utopené – hledám většinou ve finále podle hlavní suroviny v rejstříku :))) Ale když na něj koukám, tak by stálo za to přidat tam rozdělení (nebo stačí jen seskupit) podle hlavní suroviny – drůbež / vepř / hověz / ryba / veget…

    To je asi tak vše, jinak nemám co vytknout a moc díky za skvělé kuchařky!

    1. Milá Flo, dobrý rok s láskou a ve zdraví!!!

    2. Přidávám se k Petrovi a jeho postřehu s řazením obsahu. Běžně likviduju obsah mrazáku, vyndám maso – tohle bude – a jdu hledat nějakej recept, který mi padne do momentální chuti, jak? No podle masa přece…. A podobných případů je spousta se zeleninou atd.. Někdy vařím na objednávku, někdy podle mrazáku, ale vždycky hledám stejně.
      Ale stejnej problém mám třeba i v kuchařce mistra Nodla…
      Díky C

  11. Moc zdravím do roku 2022, čtu Vaše recepty moc ráda. Mě trochu mrzí, že se kniha jmenuje Kuchařka pro dceru, mám 11tiletého syna, i by něco zkusil, ale jako puberťák nebude vařit podle knihy, která je jen pro holky 🙁

    1. Jani, ale ta knížka vůbec není jen pro holky, viz poslední odstavec článku. Ale zároveň chápu, že puberťáci mají na některé věci pevný a neměnný názor 🙂

  12. Marcela says:

    Milá Florentýnko, díky za desítkový TOP, je fajn připomenutí inspirací a skvělých receptů. A co ještě potěší, to následující povídání. Je laskavé, příjemné a milé jako vy. Díky a vše nejlepší nejen v roce 2022 ale i příštích.
    Marcela

  13. Aneta says:

    Milá Flo.
    Děkuji za kuchařky, podle kterých se nebojím (konečně) vařit. Oceňuji rejstřík podle surovin. Vzhledem k tomu, že mám kuchařky všechny, potěšil by rejstřík surovin “all in one” (občas hledám recept a musím kouknout do několika knížek, protože si nepamatuji, kde je). I když tuhle “vychytávku” bych ocenila spíš na webu 😉
    Přeji nekonečnou inspiraci a těším se na další čtvrtky.

  14. Marcela says:

    Ahoj Flo, v novém roce hlavně zdraví, štěstí, lásky a pohody. Díky za všechny srozumitelně a vtipné recepty ať už napsané v tvém blogu nebo knížkách. Tvoje knížky nečtu jenom v kuchyni, ale dobře se čtou i jako beletrie ? na pohovce.. Nejnovější kuchařku dostal i můj syn pod stromeček. Nemůže si ji vynachválit a o svátcích už byla použita. Díky za všechno co pro nás děláš a už se těším na příští recept. Marcela ?

  15. Alice says:

    Milá Florentýno,
    Letošní Boží hod ( tak jako ty 2 předešlé) se synové s neteří a synovcem pustili do slavnostního oběda pro celou rodinu( letos 10 hlav). Byla to kachní prsa na pomerančích. Teda i stehna. Ač to nikdo nikdy nevařil,postupovali přesně podle Tvé kuchařky a sklidili VELKÝ úspěch. Děkuji, že se je tímto způsobem podarilo přitáhnout k plotně a dnes už se snad nezaleknou ničeho.( vaření ale nesmí trvat dlouho).
    V dalším roce přeji pevné zdraví, klid, pohodu a úspěchy osobní i pracovní. Alice

  16. Edita says:

    Milá Florentinka!
    Všetko najlepšie v Novom roku, hlavne hodne zdravia.
    Teším sa na ďalšie recepty.
    S pozdravom Edita

  17. Nadja says:

    Milá Flo,
    přeji Ti, aby každý Tvůj (i Tvých nejbližších) nový den byl plný pohody, štěstí, lásky, spokojenosti a hlavně zdraví. Ať Ti každý den přináší i spoustu inspirace pro Tvé knihy i blog – a tím i pro nás plno hezkého čtení i vaření.
    Nadja

  18. Lenka says:

    Milá Flo,
    děkuji za shrnutí nej receptů, hned nějaký využiji…Jinak veselá příhoda od nás z Vánoc – můj muž si přesně nepamatoval, které kuchařky si přeji, tak koupil celou edici…:) Takže ty, které už mám, jsem přesunula své dceři…dostala Kuchařku pro dceru, Vánoční a Večeře, což jsou přesně ty, které do začátků jako když najde 🙂
    A ještě mě napadlo, byla jsem obdarována i parním hrncem. Nechtěla bys někdy vyšvihnout nějaký recept i na toto vaření?
    Díky za úžasné recepty a inspiraci pro každodenní vaření!
    Lenka

  19. Vlasta Krestová says:

    Milá Florentýnko, připomněla jsi několik receptů z roku 2021, za mne konstatuji, že všechny tvoje recepty v minulém roce i v předešlých letech jsou skvělé. Vždy jsem se těšila na čtvrtek, nejen čím nás překvapíš, ale i na milé povídání provázející recepty.
    Přeji ti do roku 2022 mnoho elánu, skvělých nápadů, spokojenosti a ať se ti stále daří jako doposud. Vlasta

  20. Jaroslava says:

    Paráda a mám naplánováno jídlo co vařit, trošku to prohážu a mám jídelníček na dva týdny. Děkuji

  21. Josef says:

    Milá Flo děkuji za pěkné recepty a přeji vše nejlepší do Nového roku 2022 přeje Josef.

  22. Míla says:

    Milá Flo, moc dík za vše co pro spoustu lidí děláš. Přeji za sebe v novém roce pevné zdraví, poklidné rodinné žití, radost z každého počinu, no zkrátka (nejen pro tento rok ),aby se Ti vedlo podle Tvých představ nebo aspoń skoro tak dobře.

  23. Milá Flo,i já mockrát děkuji za všechny Tvoje ,,polopatické,, recepty.Zatím se mi vždycky vše,co jsem podle Tvých receptů vyzkoušela,podařilo. Ještě mám v plánu pořídit si do sbírky Merendy v zástěře a už se na knihu moc těším,tak jako na každý další čtvrteční recept. Zdena

  24. Dagmar says:

    Milá (maminko) Flo,
    Tvoji první kuchařku jsem si pro sebe koupila ve svých 59! letech, čte se v ní i na webovkách krásně. Možná právě proto, že jsem to v životě měla obráceně. Já o svou mámu přišla v 19-ti a spoustu věcí mi nestihla říci – či já jsem se nestihla zeptat…
    Mám její sešit s receptama, chybí tam to povídání kolem. A v tvých knížkách jej nacházím. Nebo ráda konfrontuji své zkušenosti s Tvými.. a často si řeknu: „jejda.. “ Díky!
    Tvoje kuchařky patří mezi najčastější knížky, které nejen v rodině kolem sebe rozdávám – těch začínajících kuchařek i kuchařů mám kolem dost! Tak je dostávájí na pokračování
    Dcera, Maminka i Babička.
    Dagmar

  25. Marie Hroudová says:

    Milá Florentýno, udělala jsem si radost Tvou Vánoční kuchařkou a poté hned radost svým dvěma snachám. Obě rozbalenou knihu ocenily hlasitým šťastným výkřikem nezávisle na sobě…Obě mají Tvou první kuchařku, také ode mne, proto není jejich spokojenost náhoda. Ač si myslím, že vařím i peču ve své sedmdesátce dobře a ráda, vyzkoušela jsem si Tvoji vánočku hned 3x, perníčky i rybí polévku, nemělo to chybu! A víš, co jako bývalá učitelka oceňuji? Tvé vtipné, milé a zároveň naprosto srozumitelné postupy, poznámky, myšlenky… jsi jednoduše úžasná kamarádka v kuchyni, která je vždycky po ruce. Přeji pevné zdraví, hodně sil a skvělých nápadů, jsi pro mne nesmírně obdivuhodná žena, kterési hluboce vážím. Děkuji! Marie

  26. Milá Fló, děkuji za přání a i já tobě přeji úspěšný rok 2022, hodně zdraví, štěstí, lásky.
    Dnešní souhrn receptů je úžasný, hned vím, co bude o víkendu a následující dny. Sama moc nerada hledám recepty a tak, když mi to naservíruješ až pod nos jak se říká, je to prima, úplně se mi zbíhají sliny a dala bych si hned teď všechno najednou.
    Měj se krásně, vždy se těším na čtvrtek a tvé recepty.
    Jana 🙂

  27. Alena says:

    Ahoj Flo,

    Chtěla bych ti velmi poděkovat za to, že jsi mě během dvou let naučila vcelku obstojně vařit. Za to, že mi díky tobě chutná segeďák, čočka i takové ty zvláštní zelené věci, jako třeba růžičková kapusta. Že umím upéct husu, uvařit vývar a na Vánoce se můžu odměnit tvým báječným punčem. Tvé knížky miluji natolik, že si u odpolední kávy místo normální knihy listuji kuchařkou 😀
    Do budoucna, kdyby ti čirou náhodou došly nápady, bych ocenila více receptů o rybách, zavařování nebo s luštěninami.
    Velmi se mi líbí rejstřík podle surovin, je to geniální nápad. Více obrázků bych už do knihy nepřidávala, takhle je to větší dobrodružství 😀
    A jak jsi psala, rozhodně nejsou tvé Kuchařky pro dceru jenom pro holky. Mě jsi byla představena mým šéfem, který konečně našel „kuchařku pro blbce“. A vaří podle tebe i můj manžel. Ještě aby ne, když tvá jídla jsou tak mňamózní a popisky jednoduše pochopitelné.

    Díky

  28. Milá Flo , samozřejmě ti přeji do nového roku všechno nejlepší a abych to tak shrnul za všechny , prostě jsi jednička , jsi nejlepší. Podle tebe se povede uvařit jídlo snad každému.

  29. Věra says:

    Flo, s Tebou nás to prostě baví…..děkujeme a přejeme šťastný nový rok a mnoho inspirací pro nás

  30. Jarmila says:

    Milá paní Florentýno, přeji Vám dobrý start do Nového roku 2022, hodně zdraví, štěstí, pohody a další zveřejnění výborných receptů s jejich vtipnými technologickými postupy.

  31. Petra says:

    Ahoj Flo,
    děkujeme za přání, články i polopatické recepty;-). Do nového roku cituji naše rodinné pé efko:”Hýčkejme si svoji bublinu”…;-)
    A ke Kuchařce pro dceru – za sebe bych u receptů ocenila v jejich rozpisu alespoň přibližný časový odhad. Někdy jde u našich hladovců opravdu o minuty;-)))).
    Děkuji a zdravím
    Petra

  32. Milá Flo. Připojuji se k paní Věře. S tebou nás to prostě baví.
    Děkuji.
    Krásný šťastný celý nový rok.

  33. Eva Hurková says:

    Milá Florentýno, přeji Vám v novém roce hlavně hodně zdraví a osobní pohody, ať jste pro nás stále inspirací jako dosud. Naposledy jsem podle Vašeho receptu pekla vánoční malinové cukroví s krémem z bílé čokolády. Bylo luxusní, nejen pro mě, ale i pro kolegyně z práce, už si vyžádaly recept. Budu se těšit na další recepty, za které předem děkuji. S pozdravem Eva H.

  34. Katka says:

    Milá Florentýnko,
    velký dík yza všechno co pro nás kuchaře i nekuchaře děláš! Tvoje kuchařky mám všechny a po Merendách zatoužila i moje sestra, který se plotny bojí 😉
    Přejeme Ti všichni jen to nejlepší v novém roce, hlavně hodně zdraví, štěstí, lásky a dobrých nápadů.
    Se zborovým pozdravem MŇAM! 🙂

  35. Vlasta Szőkeová says:

    Milá Flo, přeji Ti do nastávajícího roku hodně zdraví, štěstí, pohodu doma s rodinou !!!

  36. Martina says:

    Milá Flo,
    moc děkuji za tvé kuchařky. Jsou pro mě velkou inspirací. Kromě toho, že jsem doladila klasické vaření, tak jsem vyzkoušela i sladké recepty a pečivo. Asi nejvíc v poslední době dělám croissanty.?

    Díky

  37. Elena says:

    Ahoj
    Mam doma male deti a tak ked varim, musi to byt rychlejsie ako rychle. Preto varim stale to iste dookola, nemusim studovat instrukcie, krore u teba ocenujem, len este u mna na vsetko nedospel cas 😉
    Co by mi pomohlo – keby v recepte boli aj v texte gramaze surovin, napr v zatvorke. Nemusela by som od postupu listovat naspat k zoznamu surovin. Je to taky detail, ale ono to cele stoji a pada na detailoch. A u teba ich velmi ocenujem – Su to casto “zbytocnosti”, ktore o vsetkom rozhoduju (aky papier, ake fotky, vyber doplnkov na fotkach,…)
    Mas knizky aj prelozene do anglictiny alebo nemciny?
    Pozdravujem a prajem vsetko dobre.

  38. Patrik says:

    Ahoj ,vdaka za skvele zhrnutie . Vyborne recepty. Prajem krasny rok 2022. Patrik

  39. Zuzana says:

    Milá Flo,
    mockrát děkuji za Vaše krásná, vlídná a poučná slova u každého receptu, podle kterých je štěstí vařit.
    Do nového roku Vám přeji ať je šťastným a úspěšným.

  40. Daniela says:

    Milá Flo,

    děkuji za všechny zaslané recepty a přeji po celý rok pevné zdraví a hodně elánu a nápadů! Vždycky se na čtvrteční mail oid tebe moc těším.
    Daniela

  41. Marie says:

    Milá Florentýnko ,přeju Ti hodně štěstí a zdraví a také životní pohody .Děkuji Ti za všechny recepty a vždy se těším na čtvrtek . Marie

  42. Ahoj Flo, nepřeji ti vše dobré do nastávajícího roku, protože ti to přeji pořád. Jako všichni ostatní miluji tvé recepty a knihy. Když uvidím tvůj e-mail, vždycky se pozastavím: „Páni to už je čtvrtek?“ Obdivuji tvůj jazyk, smysl pro humor, smysl pro vypíchnutí důležitého, smysl pro organizaci a v neposlední řadě pracovní nasazení. Strašně se mi líbí, že vše co děláš má důvod a myslíš na detaily. Vařím tvoje recepty, jindy přebírám tvé postupy do svých receptů, ale nejvíc si vážím tvé praktičnosti a přesně těch komentářů, které začátečníky i pokročilé upozorňují na nástrahy v kuchyni. Kromě toho, že jsi vynikající kuchařka, učitelka, spisovatelka a žena, rozdáváš lidem radost a náboj prostě něco zkusit, ať už to dopadne jakkoli. Děkuji ti za příjemné chvíle, které trávím u tvých knih a receptů. Poctivě čtu recepty i ze surovin, které bych nikdy nepozřela (a nepozřu), protože už jen čtení tvých receptů navozuje euforii a pocit slasti. Drž se a nezapomínej občas odpočívat a myslet na sebe tolik, jak myslíš na nás – tvé věrné a vděčné čtenáře! Ola

  43. Dobrý den,
    Oblíbila si Vaše recepty, jsem ráda, že mi nové recepty chodí na e-mail. O vánocích dělala 2x veky, dcera si je zkusila také, je to suprový recept! Přeji ,ať se Vám daří, recepty jsou skvělé, ráda vařím, ráda jím, jen ta váha se mi nedaří zkorigovat …. mějte se hezky!

  44. Kamila says:

    Zdravím Flo, mám všetky Tvoje knižky, ale občas mám problém, v ktorej knihe mám konkrétny recept hľadať. A tak idem hľadať recept na web. Možno by nielen mne pomohla informácia na Tvojom blogu pri každom recepte aj uvedená kniha, v ktorej je recept zverejnený.
    Knihy sú skvelé, v každej z nich sa dajú nájsť skvosty 🙂 Aj keď som pomerne skúsená kuchárka, v Tvojich receptoch som našla tipy na pozdvihnutie jedla na vyšší level 🙂
    Ďakujem a teším sa na ďalšiu knihu.

  45. Franta says:

    Aho Flo, jak jinak, než vše nejlepší v novém roce, hodně zdraví, rodinné pohody a co nejvíce lásky. A samozřejmě plnou nůši kulinářských nápadů, které nám zpříjemňují život. Tvé knihy, které jsem připravil pod stromeček pro své snachy, sklidily úspěch. Není to vždy jednoduché, dávat snachám kuchařky, neboli jim radit, jak nejlépe vařit. Ale berou to statečně.
    Musím přiznat, že jsem se toho od Tebe hodně naučil. Většina jídel bývá hodnocena kladně. Neboli nikdo nenadává … 😉

  46. Zdravím Flo, ráda bych Vám popřála hodně zdraví, štěstí a úspěchů při psaní dalších skvělých knížek o vaření. Protože jen samotné čtení předmluvy k receptu je neuvěřitelně zábavné a podrobnější prozkoumání postupu v člověku nabudí přesvědčení že i když je v kuchyni naprosté poleno, dokáže podle Vašeho receptu uvařit prakticky cokoliv a hned napoprvé.
    A musím z vlastní zkušenosti říci, že Kuchařka pro dceru opravdu nemusí být jen pro dceru, ale ze podle ní může vařit klidně i 12ti letý syn, kterému jsme kuchařku koupili k narozeninám.
    Takže ještě jednou velký dík za Vaše kuchařské a

  47. spisovatelské umění.

  48. Alena says:

    Milá Florentýno,

    moc Ti děkuju za recepty a perfektní povídání okolo, které mě vždy pobaví a i v mých 60-ti letech poučí. Přeju Ti požehnaný celý nový rok, prožitý ve zdraví a pohodě. Alena

  49. Martina says:

    Milá paní Flo,
    přeji Vám vše dobré v novém roce a hlavně stále dostatek inspirace. Děkuji za Váš pravidelný přísun receptů.
    Vše nej i Vašim blízkým

  50. Terezka says:

    Milá Jani, přeju Ti do nového roku mnoho radostných dnů a chuť do práce, která zase přináší radost nám.
    Pro další vydání Kuchařky pro dceru se připojuji k návrhu změnit grafiku písma, ono někdy méně je více, mnoho typů písma a hlavně bílé písmo na barevném (např. oranžovém) podkladu až odrazuje od čtení.
    Jinak jsem taky uvažovala, že bych pořídila tuto kuchařku po dceři i prvnímu synovi, který se osamostatňuje, ale nevím, jak by se díval na ten název, který jak chápu je pro tebe důležitý. Tak mě napadla kacířská myšlenka, co kdyby část nákladu měla název Kuchařka pro syna… 🙂 třeba by to pro chlapy bylo milejší :-).
    Krásné dny přeji
    Terezka

  51. Milá Flo,do nováho roku přeji strašně moc zdraví,štěstí klidu a pohody a moc děkuji,jako ostatně asi tady každý, za tvoje rady a recepty.

  52. Miroslava says:

    Za mě nejlepší byl banánový chlebíček, každá návštěva byla nadšená. Tak díky, přeji všem 365 krásných dní ve zdraví a pohodě.

  53. Šárka says:

    Milá Flo do tohoto roku teďy2022 přeji mnoho inspirace a další nápady pro kuchařku. Také přeji mnoho negativních komentářů, protože vlastně pomáhají že? Přeji štěstí a hlavně ZDRAVÍ. Taky přeji pohodu vaším blízkým.

  54. Daniela Sobotková says:

    Milá Flo, také se přidávám k ostatním, abych Vám poděkovala za Vaše přání a rovněž i já Vám popřála jen vše dobré po celý nový rok. Vaše recepty jsou úžasné a Váš slovní doprovod je vždy pomyslnou třešničkou na dortu. Jsem ráda, že jsem Vás objevila a můžu se každý čtvrtek těšit na milé a chytré povídání spolu se skvělým nápadem na dobrou baštu. Moc děkuji a zdravím
    Daniela

  55. Vojtěch Bernovský says:

    Milá Flo,
    přeji Ti do nového roku vše NEJ, zdraví, štěstí, pohodu, spoustu dobrých nápadů a ještě lepších receptů (ale o ty u Tebe není nikdy nouze)! Všechny Tvé kuchařské knihy stojí vyrovnané na polici v kuchyni a často je do nich nahlíženo a kudy chodím, tudy vyprávím, že díky Tvému blogu jsem se během covidové krize začal učit vařit, abychom s přítelem nezemřeli hlady!
    🙂
    Dokonce jsme to posunuli ještě o level výš, neboť i můj drahý se nechal inspirovat a zcela samostatně zhotovil zeleninovou boloňskou omáčku dle Tvého receptu!
    🙂
    Takže oba moc děkujeme za vše a přejeme spoustu inspirace do budoucna!

  56. Ivana says:

    Milá Flo ,
    Přeji Tobě a Tvým blízkým v novém roce hodně zdraví, štěstí, spokojenosti. Děkuji za bezvadné recepty a vychytávky ,každý týden se těším co bude dobrého .

  57. Vladimír says:

    Díky za recepty,nesnáším cukety

  58. Jarda S. says:

    Vše dobré, ba přímo nejlepší, Tobě , milá Flo, rodině nejbližší i rozšířené o čtenářky a čtenáře Tvých stránek nejen v tomto roce novém , ale i v letech následných…
    Díky za obohacení znalostí kulinářských a připomenutí mnohého, co jsem dávno zapomněl – Jarda

  59. Alena says:

    Milá Flo, děkuji za milé přání i za souhrn nejlepších receptů roku 2021. I Tobě přeju vše nejlepší v tomto roce, pevné zdraví a mnoho inovativních nápadů, které nás potěší.
    Alena

  60. Libuše Rašková says:

    Milá Flo,
    připojuji se k předcházejícím gratulantům a taky přeji pohodu, zdraví, lásku a plno dalších inspirací do kuchyňských zázraků v podobě receptů.
    Mám Tvoje kuchařky, se zájmem si je čtu a vařím podle nich. Moc mi vyhovují, tak jsem i snachám před lety Kuchařku pro dceru věnovala. Sama mám všechny Tvoje kuchařky, tedy mimo poslední “zbytkové kuchařky”.
    Jen mě osobně rozladila Tvoje kniha Hovory s řezníkem, které jsem se konečně dočkala, některé fotky tam jsou dost nehezké, hrozně tmavé, no byla jsem z toho výtisku dost smutná. Recepty jsou výborné, takže jsem se s knihou smířila. To jen uvádím pro případ, že bys chtěla vědět, co by bylo dobré vylepšit, alespoň podle mne. Představuji si soulad mezi dokonalými recepty a obrazovou dokumentací a to by bylo pohlazením na duši.
    Jinak se vždy těším na čtvrteční recepty, je to vždy první mail, který je vzpruhou do dalších dnů. Čtení navodí inspiraci a příjemný komentář je “třešničkou na dortu”.
    Přeji krásné a pohodové dny.
    Libuše

    1. Libuško, děkuju za komentář. Ty tmavé fotky v knize – máš pocit, že jsi dostala nepovedený kus, nebo jde o styl některých fotek jako takových?

  61. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za skvělé recepty a články, jsou opravdu úžasné. Také ti přeji do nového roku kromě zdraví také inspiraci na články a recepty.

  62. !
    Milá Flo,děkuji za nej články roku.Vždy ,když dcera píše,mami ,co mám vařit k večeři,napíšu …“vem si Večeře od Flo“.Díky za to,jste zachránce rodin.Ol ivám přeje úspěchy ve všem na co šáhnete.

  63. Milá Flo, dobrý rok s láskou a ve zdraví!!!

  64. Monika says:

    Milá Flo.
    Nejprve Ti přeji vše nejlepší do nového roku a hodně inspirace pro další báječné recepty.
    Dále Ti děkuji za všechny předchozí recepty a podrobné rady jak na to, aby výsledek byl co nejlepší.
    Přimlouvala bych se, resp. poprosila bych, zda by na webových stránkách mohlo být vyhledávací okénko, kam by se napsal název receptu (jako mají e-shopy) a ono by mi to našlo potřebný recept bez dlouhého hledání. Vím, že ten recept tam někde je, ale občas ho nemohu najít… Díky

    1. Děkuju, Moniko, tobě taky tak!
      To vyhledávací okénko tady samozřejmě je, a dokonce dvakrát. Jednou vpravo nahoře (je tam ovšem jen na počítači), a druhé pak úplně dole v patičce webu. Má i našeptávač, takže se rychleji dobereš k výsledku.

  65. Předně radostný a úspěšný rok 2022.
    Úvodní slova se sice pěkně čtou, ale do reality mají daleko. Po půlnoci spát, před šestou stávat a přichystat snídaně a svačiny, postupně vyhnat děti do škol, pustit pračku a myčku, a to už začnou pípat zprávy a zvonit mobily, následně odchod za povinnostmi. Odpo nakrmit navracející se hladovce, probrat školu, zaregistrovat všechny jejich akce, donutit je napsat úkoly, poklidit, pověsit prádlo, vynést odpadky, odejít za sportem, na rande etc. Prchat opět za prací a začít přemýšlet co k večeři. Ze všech TOP 11 nabízených by prošly vepřové plátky, jednou za rok možná francouzské brambory nebo segedín, ostatní absolutní propadáky s výhružkou defenestrace a vyprávěnkou o zdravé výživě, případně pozitivním účinku počítačových her na harmonický rozvoj osobnosti.
    .

  66. Alžběta says:

    Milá Flo, do Nového roku přeji mnoho štěstí, pevné zdraví a nápaditou inspiraci.
    Těším se na na naše čtvrtky.

  67. Petra says:

    Až mě mrzí, že už svou kuchařku mám, v mnoha případech i s vlastními poznámkami, a nemůžu si pořídit nové vydání 😀
    Já vím, že je to asi hloupost, ale já jsem puntičkář a trochu mi vadí, že tam kde fotky jsou, třeba fotka neodpovídá popisu receptu – nemůžu si teď přesně vybavit, který je to recept, ale v popisu je nakrájejte mrkev na kolečka a na fotce je na kostičky (nebo naopak…) ?

  68. Michaela says:

    Dobrý den,
    moc děkuji za vaše recepty, díky kterým mě baví vařit. Do Top 10 bych přidala úžasný drobenkový koláč. Přeji do tohoto roku vše dobré! A těším se na vaše další články a vymazlené recepty.

  69. Blanka says:

    Milá Flo .Přeji Vám v Novém roce Jen to nejlepší ,hlavně zdraví a spoustu tvůrčích nápadů. Moc Vám děkuji za tyto stránky ,ač už také něco pamatuji, stále se mám co učit. Vždy najdu nějakou vychytávku. Ať se Vám i nadále daří a opatrujte se.

  70. Alena Svobodová says:

    Pohodový rok 2022 a hlavně zdraví Tobě Florentýnko i celé rodině.
    Děkuji za čtvrteční kontakt a zajímavé recepty. Jen tak dál! Měj se dobře,zdraví Alča

  71. Jarmila says:

    Paní Florentýnko, moc děkuji za úžasné rady a recepty. Přeji Vám hodně zdraví i celé Vaší rodině, aby Vás neopouštěla invence a Vám se ve všem dařilo.

    Jarmila

  72. Milá Florentýnko, v novém roce 2022 ti přeji hlavně hodně zdraví, štěstí, lásky a nevysychající zdroj tvých skvělých nápadů, kterými nás inspiruješ a myslím, že nejen mně jsi vrátila lásku k vaření, za což ti moc děkuji!!!
    Gita & spokojení strávníci

  73. Milá Florentýnko,
    díky za to že jsi a ty všední dny nám zpestřuješ.Přeji ti v novém roce hodně nejlepšího,zdravého, šťastného a spokojeného. Moc zdravím a jsem tvá věrná čtenářka Jana?

  74. Alena says:

    Vše nejlepší v novém roce 2022, hory energie a zdraví a obrovské díky za to, že i kvůli Vám, Flo, mě vaření baví a mé tajné bojkoty (Maminka: holky, pojďte se podívat, dělám buchty… Naše odpovědi s převrácenýma očima na vrch hlavy: Jéžiš.. Koho to zajímá…) A pak to přišlo – ve 35: Mami? Naučíš mě buchty? A spoustu věcí nyní jistí Flo. Děkuji ❤

  75. Pavel says:

    Milá Florentýnko,
    děkuji Ti za úžasné recepty, kterými mně již několik let vylepšuješ život. Dříve mě vaření moc nebavilo, ale při používání Tvých skvělých rad a návodů, se pro mě stává koníčkem.
    Přeji Ti do nového roku hlavně zdraví a lásku a také spoustu krásných nápadů, které promění jídlo v zážitek pro všechny smysly.
    Pavel

  76. Milá Flo, přeji Ti do nového roku 2022 všechno nejlepší a mnoho úspěchů. Eva

  77. Milá Florentýnko,

    děkuji Ti za to, že mě na stará kolena (tím myslím sebe, přešel jsem do životní etapy důchodcovské) učíš vařit. Tvé rady u každého receptu a Tvé povídání úvodem je něco, co mě vždy nejen poučí, ale hlavně potěší, přímo pohladí na duši. Učení pod Tvým dohledem je prostě radost. A ta krásná čeština, hraní si s jazykem, vtipné poznámky …

    Přeji Ti, milá Flo, aby Ti tento elán a vysoko nastavená laťka vydržely i po celý následující rok 2022.

  78. Ahoj Flo,

    dnes jsem na Tvých stránkách poprvé a přečtení některých (no všechny jsem ještě nezvládl) receptů mne bavilo. Asi si pořídím některou či více kuchařek :-). Nevím, zda používáš pomalý hrnec, pokud ano, uvítal bych recepty pro něj. Vaří to „samo“ a dobře :-). Úplně ho miluji…

  79. Martina says:

    Mila Flo, prajem Ti v celom roku 2022 najchutnejsie varenie ;), take, ake vdaka Tebe mam ja.Varenie nikdy nebola moja oblubena cinnost, ale teraz vo volnych chvilach si listujem tvojimi kucharkami a nejako mi to potom pri tom vareni lepsie naskakuje a ono ma to zacina bavit.V tomto roku si davam kucharske predsavzatie uvarit obed pre viac ako 10 ludi.Pre mna obrovska vyzva, na ktoru sa ale celkom tesim, ved mam Tvoje knihy.Dakujem za to co robis.

    A teda uz to niekto predo mnou v komentari spomenul, ale niekedy mam problem pri hladani receptu si spomenut, v ktorej knihe je tenktory konkretny recept a chcelo by to spolocny zoznam receptov, ktory by nas odkazal na konkretnu knihu.Kludne aj na nete zoznam receptov priradeny k jednotlivym kucharkam.Alebo kolkokrat by postacilo aj za receptom na blogu uviest do poznamky knihu, v ktorej je recept uvedeny.Lepsie sa mi v kuchyni totiz pracuje s knihou nez s mobilom.

  80. Milá Florentýnko!, i já bych se chtěla přiřadit k těm všem zde spokojeným… Se svými díky za to, co pro nás tak pečlivě připravuješ, jak nás vedeš… a i mě udržuješ v určitém tempu, jak se stále něco přiučit, zkusit… a uvařit… :). Jsem za to opravdu ráda.
    Jen bych se zde na tomto místě chtěla přimluvit za obrázky (fotografie) ve Tvých kuchařkách… přivítala bych jich prostě co nejvíc… Recept bez obrázku – to je pro mě prostě velké minus… Bez obrázku jsem ztracená, potřebuji vidět, jak má výsledek vypadat!, takový recept obvykle prostě minu… A to je velká škoda!
    Patřím prostě k těm, kteří potřebují vědět přesnou váhu, objem, teplotu, čas atd. atd. … a vidět obrázek… :). A jistě nejsem sama.
    Moc bych se za to chtěla velmi přimluvit…
    S díky a s přáním všeho nej … 🙂

  81. Jarka Jindřichová says:

    Milá Flo, také Vám chci popřát do nového roku hodně úspěchů a elánu, zdraví to především. Moc dobře se mi podle Vašich receptů vaří , je to skvěle popsané. Jen tak dále. Mějte se krásně i s celou rodinou. Děkuji. Jarka

  82. Zuzana says:

    Milá Flo,

    moc Ti děkuji za blog i knihy. Pobyt v kuchyni mě daleko více baví!

    Zatím mám Hovory s řezníkem a prolistovanou Kuchařku pro dceru u kamarádky. Uvítala bych například hvězdičku nebo jinou značku u těch receptů, které jsou i na blogu. Právě z toho důvodu, že na blogu jsou fotky, které také pomáhají s učením.. občas bojuji s tím, na jak velké kousky, co krájet..

    Přeji Ti elán pro všechno, co Tě baví ?
    Díky Zuzka

  83. Milá Flo, ani já si do dneška vyhledávacího políčka nevšimla, nahoře se prostě nějak ztratilo ve fotkách a dole jsem ho taky zazdila. Zajdu k tobě občas, vařit mně naučily výborně babičky a máma. Musely jsme se ségrou už jako malé a v 11 jsme vyšvihly slušnou svíčkou, domácí knedlíky atd. Vždycky mně to bavilo, takže u tebe lovím inspiraci, případně trik, když se něco nedaří. Třeba když se z „ničeho nic“ začalo trhat těsto na linecké. Osobně podezírám mouku, jenže mamka prostě kupuje nějakou jinou, než za totáčového dětství. Takže mně poslední vánoce zachránilo chlazení, v podstatě mrazení těsta, odmítla jsem se další rok stresovat s trhajícím se plátem na válu a fungovalo to, děkuju.
    Slintání nad veprovým v mrkvi…. bože, tohle jídlo miluju od dětství, ve školní jídelně ho vařili mňamozni a nechápu lidi, co nemaj rádi mrkev. Jenže já jsem zeleninová, chroupající králík, to jsem já:-) sem tam proloženo masem. Měla jsem štěstí protože ve školce vařila božsky paní H, na základce tým, který vařil skvěle, jediné hnusné byla rajská polévka, té stačila opravdu 1 mísa pro první a druhá pro druhý stupeň a to nás bylo na škole cca 500 a rýžový nákyp, to je jediné co do dnešních dnů nemusím. A taky Znojemská je prostě hnus, vadí mi kyselé okurky v jídle. Ale polévky vařili skvěle, špenát, prostě mnam. Proto byla střední škola trochu šok, pořád to bylo dobré, ale ne tak dobré jako na základce a spoužáci žasli, že je to celkem k jídlu, ti měli opačnou zkušenost.
    Děkuju, že je to tak návodné, kdo neměl výcvik jako já, ocení velmi, otřískaní kuchaři se inspirují, máš to skvělé a vím, kam zajít.

  84. Ahoj Flo, čtení tvých stránek je pro mě stejně nebezpečné jako čtení Wikipedie 😀 Furt samé odkazy na další věci, furt nevím, kdy přestat číst 😀 Ale tady mě zaujalo to shrnutí o tom, jak tvé kuchařky vypadají, proč vypadají, jak vypadají, proč jsou tak technicky řešené… Přijde mi to úplně super (recepty samozřejmě také, ale tam by mi nestačila slova :))… I když už nové příspěvky nepřidáváš, napadá mě, že by nebylo špatné tenhle text mít někde zvlášť… a doplnit tvou poslední kuchařku, mezi kaprem a beránkem (jsem to trochu přejmenoval :D)… I ty stránky „Nejlepší z roku XX“ by se hodilo mít dobře nalezitelné, stejně tak jako třeba ty úvodní články o těch způsobech přípravy jídel, vybavení kuchyně apod… A koukám, že v sekci „Napsala jsem“ nejsou všechny tvé kuchařky… Jen mě to tak napadalo, a já, co nevím, to neřeknu 😀 tak snad nevadí… 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close