Žemlové knedlíky jsou mé oblíbené. Opravdu hodně oblíbené. Líbí se mi, jak ze směsi, která v podstatě vůbec nechce držet pohromadě, vznikne nejdřív poslušná hmota a po pobytu v parní lázni i parádní příloha.
A co mám na nich ráda ještě víc, je možnost zachránit libovolné pečivo před nepěkným koncem.
Kdyby mi nějakým nedopatřením nebo špatným plánováním zůstalo pár housek, kousek bagety nebo pár krajíčků chleba, nakrájím je na kostičky a nechám důkladně proschnout na vzduchu.
Tyhle kostičky se pak dají bezpečně a dlouhodobě skladovat stejně jako strouhanka. A když hlad zavolá, že je čas se mu věnovat, máte kam sáhnout pro materiál.
Aby těch pozitiv a kuchařských jistot nebylo málo, základní recept na žemlové knedlíčky se snadno nechá chuťově obměňovat. Můžete tak ve svém okolí lehce vyvolat dojem, že jste zázrační kuchaři, kteří mají v malíku desítky druhů výborných knedlíků.
Základní recept na žemlové knedlíky
Základní směs na žemlové knedlíky čítá pouze hromadu usušených kostek pečiva, lžíci hrubé mouky, dvě lžíce rozpuštěného másla, jedno vejce a hlt mléka. Pak ještě cibulku a petrželku pro chuť a barvu, ale to je vše.
Celé je to mimořádně snadné. Za cenu, že vydržíte trochu čekat.
- Nejprve budete čekat, až se nakrájené pečivo usuší, tedy zhruba den. Urychlit si to můžete v troubě. Padesát stupňů, horkovzduch a pootevřená dvířka tento čas zkrátí z jednoho dne na jednu hodinu.
- Podruhé budete čekat, než se tuk, vejce a mléko vsáknou do pečiva. Tady už se jedná jen o 15-20 minut. Pečivo potřebuje znovu změknout a zvláčnět. Pokud vás napadá, že by to šlo urychlit použitím pečiva nevysušeného (proč pečivo sušit a zase znovu namáčet, že?), tak nešlo. Nevysušené pečivo se během tohoto úkonu rozpadne na kaši, zatímco suché pečivo si udrží tvar kostek.
Z počátku to může v míse vypadat, že tyto poměry surovin nemohou nikdy dobře dopadnout. Dejte tomu čas, nepokoušejte se to vylepšit přilitím většího množství mléka, a dopadne to opravdu dobře. Bude to držet pohromadě, žádný strach.
- Potřetí budete čekat, než se knedlíčky uvaří. Vařte je rozhodně nad párou. Buď použijte pařáček na knedlíky, nebo parní troubu, nebo parní hrnec, ale do vroucí vody je nedávejte. Těsto je připravené tak, aby mu vaření v páře vyhovovalo. Čas vaření je zhruba 20 minut podle velikosti a urychlit se to nedá.
Základní recept máte také v kuchařce Merendy v zástěře na straně 228.
Suroviny
- 150 g včerejšího pečiva
- 2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 1 lžíce (15 g) hrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 5 snítek hladkolisté petrželky
- 1 lžička oleje
Postup
- Pečivo nakrájejte na centimetrové kostky, rozprostřete je na plech nebo tác a nechte při pokojové teplotě do druhého dne proschnout. Když půjdete okolo, můžete pečivo lehce prohrábnout rukou a promíchat, aby se prosušilo ze všech stran. Váha suchého pečiva by měla být kolem 115 g, takže pokud už máte něco nasušeno z předchozích etap, můžete se v následujícím postupu řídit tímto hmotnostním údajem. Pokud nechcete na usušení čekat do zítřka, můžete zapnout troubu s horkovzduchem na 50 stupňů a při pootevřených dvířkách pečivo půl hodiny prosušit.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V malém kastrůlku rozehřejte jednu lžíci másla a cibuli na něm nijak zprudka opečte do změknutí a zprůsvitnění. Pak ji odstavte, vhoďte k ní druhou lžíci másla a rozmíchejte, až se rozpustí.
- Vysušené pečivo nasypte do misky. Vlijte k němu opečenou máslovou cibuli, promíchejte a nechte 5 minut vstřebat a zchladnout.
- Zatím v jiné misce rozmíchejte vejce, mléko a sůl. Petrželku oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. K odpočatému pečivu nejprve vmíchejte mouku a petržel, potom zalijte vaječnou směsí a znovu promíchejte. Ještě jednou nechte odpočinout a vstřebat, tentokrát 20 minut.
- Do hrnce nalijte asi jeden výškový centimetr vody, vyložte ho pařáčkem na knedlíky a ten potřete olejem. Směs pečiva rozdělte na čtyři větší nebo šest menších dílů a z každého vytvarujte v dlaních kouli. Důkladně zmáčkněte a zhutněte, aby se nerozpadala. Připravené knedlíky položte na pařáček, přiklopte poklicí a v páře vařte 20 minut. Po uvaření nemusíte knedlíky propichovat, nesrazí se.
Žemlové knedlíky v obměnách
Co ovšem v knize nenajdete, to jsou další obměny tohoto receptu.
Mám tu pro vás například tyto knedlíky špenátové. Když je porovnáte se základním receptem a zaměříte se na to, jak se změnily suroviny, snadno si odvodíte i další varianty.
Ponechte v receptu dvě lžíce rozpuštěného tuku, a přidejte do něj něco pro chuť a vůni. Cibulku, špek, houby, pórek, anebo třeba i cuketu.
Je to na vás.
Žemlové knedlíky servírujte především jako přílohu k masům s omáčkou. Jako například já nedávno k hamburské kýtě.
Suroviny
- 150 g včerejšího pečiva
- 2 lžíce másla
- 100 g mraženého listového špenátu (nikoli protlak)
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 1 lžíce (15 g) hrubé mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička oleje
Postup
- S pečivem naložte stejně jako u základního receptu na žemlové knedlíky.
- Špenát nechte rozmrazit, a jakmile povolí, pokuste se slisované kostky co nejlépe rozebrat na listy. Následně je nožem nasekejte nahrubo. V malém kastrůlku rozehřejte obě lžíce másla a rozmíchejte v něm nasekaný špenát. Hned odstavte, nevařte, nezahřívejte.
- Vysušené pečivo nasypte do misky. Vlijte k němu máslový špenát, promíchejte a nechte 5 minut vstřebat a zchladnout.
- Zatím v jiné misce rozmíchejte vejce, mléko a sůl. K odpočatému pečivu nejprve vmíchejte mouku, potom zalijte vaječnou směsí a znovu promíchejte. Ještě jednou nechte odpočinout a vstřebat, tentokrát 20 minut.
- Do hrnce nalijte asi jeden výškový centimetr vody, vyložte ho pařáčkem na knedlíky a ten potřete olejem. Směs pečiva rozdělte na čtyři větší nebo šest menších dílů a z každého vytvarujte v dlaních kouli. Důkladně zmáčkněte a zhutněte, aby se nerozpadala. Připravené knedlíky položte na pařáček, přiklopte poklicí a v páře vařte 20 minut. Po uvaření nemusíte knedlíky propichovat, nesrazí se.
Milá Flo, od chvíle, kdy jsem tyto knedlíky zkusila díky Vaší knížce
dcera jiné nechce. Jsou jednoduché, rychlé a chutnají.
Díky za super recept.
Ještě nikdy jsem podobné knedlíky nevařila, ale tyhle zkusím. Dají se použít třeba ke guláši nebo hevězím plátkům?
Milá Florentýno,
díky za (každo)čtvrteční radost. Super recept, který určitě adoptuji místo vlastně stejného, ale násobně pracnějšího, karlovarského knedlíku…
A přidám jednu fintu k vaření v páře bez parní trouby: na dno obyčejné elktrické trouby dám hluboký pečící plech s vodou, pustím na cca 105 stupňů. Za chvíli je trouba plná páry – stáhnu na 95 stupňů a na rošt uložím knedle, udělají se jedna radost.
Zdravím a už se těším na příští čtvrtek.
Prosím vás, knedlík jen tak položit na rošt? Nepřilepí se? A na jak dlouho? Na 20 minut?
Ahojky Flo,děkuji za recept, určitě je vyzkouším ??
Ahoj Flo, díky za recepty, vyzkouším. Dělám špenátové knedlíky hodně podobně, jen dávám žloutky a bílky zvlášť a vařím ve vodě zabalené v potravinové folii. Musím se ti přiznat, že nejsem žádná mladice, ale rozhodně se od tebe nechávám poučit. Už první obyčejná hnědá omáčka přesně podle tvých rad, jen s cibulí, dopadla velmi dobře. Za ta dlouhá desetiletí vaření jsem už byla celá vyhořelá, stále někde sbírala nové recepty, a tak jsem se dostala i k tobě. Považuji se za průměrnou kuchařku, podle jiných se prý trochu podceňuji. Ale kolikrát můj nový výtvor podle časopisu nedopadl tak, jak na jejich obrázku. Moc ti děkuji za tvoje užitečné rady, které si ráda přečtu i přesto, ze jsem už dost letitá. Zdraví tě Libuš
Dalo by se použít mikrovlnky s možností páry? Pokud ano, jak upravit čas?
Díky, Eva
Ahoj Flo, tyhle knedlíky jsem ještě nikdy nevařila, ale
o víkendu je určitě vyzkouším. Přeji Ti krásné jaro,
které už ťuká na dveře. Anna
Mám dotaz ke špenátu – moc mi nejde do hlavy, že ho budu rozebírat a pak sekat, nemůžu ho nasekat rovnou? (Kvůli častému zapomínání vytahování věci z mrazáku jsem mistr v krájení zmrzlých věci :-D) šlo by použít i čerstvý a třeba spařený špenát?
On ten mražený listový špenát je dost slisovaný. Když ho aspoň trochu nerozebereš a rovnou nasekáš, budou to hrudky špenátu namísto jednotlivých listů. Čerstvý a spařený samozřejmě použít jde, musí být ale velmi dobře vyždímaný (nejlépe odstředěný), jinak se rozhodí množství tekutin v knedlíkové směsi.
Ahoj Florentýnko,
dělávala je i moje máma a později, když nás bylo víc, s vychytávkou: zabalit do potravinové fólie jako bobbon a válečky klidně vařit ve vodě ve velkém hrnci. Vždycky byly skvělé! Díky za připomenutí! Hezký den a pohodu
Eva
Ahoj Florentýnko,
díky za zajímavý námět, co se knedlíků týče. Podobně dělám ty karlovarské, jen s tím rozdílem, že do rozpuštěného másla přidám žloutek a z bílku dělám sníh. Pak to zabalím do fólie a vařím ve vodě.
Tak že to vyzkouším podle Tebe a včetně vaření v páře. Chuť mám na ty špekové … 😉
Ahoj, milá Flo!
Vďaka za dobrý tip a výborný recept.
Kocky pečiva más veľmi úhľadné, precízne nakrájané akoby podľa pravítka.
Teším sa na ďalšie Tvoje maily!
Prajem Ti všetko dobré!
Jana
Sláva, čtvrtek je kompletní! Omlouvám se za přepjatou reakci 😀 Dnešek je první normální den tohoto týdne. Normální = zatím se nic nepokazilo, nesesulo a neztroskotalo 😀 Takže na recept jsem se těšila jak tříletá na ježíška!
PS: Pochopitelně jako první udělám ty špekové. Ty, jak se znám, zblajznu samotné bez masa 😉
A v létě si ty špenátové udělám z čerstvého. Na to se taky moc těším.
Bude to dobrá změna proti bramborovým a chlupatým.
Určitě vyzkouším, bude to změna, děkuji za recept!
Milá Flo, děkuji za nový recept , vypadá to nádherně a ještě lépe to bude chutnat, určitě je vyzkouším . Eva
Ahoj Flo!
Ještě nevím přesně jak to chutná, ale mám na ně chuť. Musím ověřit, co na to zbytek rodiny. U nás se vaří a peče pouze to, co chutná všem.
Milá Flo, chtěla bych zkusit, ale dle poměru surovin, se mi zdá, že pro 4 lidi by jich bylo málo. Ano, vím, že poměr mohu zdojnásobit.Jen bych ráda věděla, kolik jich vyjde ze základního receptu?
V receptu je tato informace: Množství: 4 větší nebo 6 menších kousků 😉
Děkuji za recept
Zkusím oboje – na páře i ve fólii…děkuju za recept?
Florentýno,
děkuji za recept, začnu knedlíky se špenátem, budu je podávat s uzeným masem. Při vaření knedlíků v páře dávám na pařáček pláténko, přidržím se své zvyklosti. Udělala jsem pečenou ricottu se sušenými rajčaty, byla luxusní.
Děkuji Jarka
Ahoj Flo.Myslim, že by šlo místo špenátu použít spařené kopřivy, stejně jako do velikonoční nádivky. Jinak určitě vyzkouším až budu dělat něco s omáčkou.
Ahoj Flori,
jen jsem ty knedle viděl, už se mi sbíhaly sliny. Já občas vařím ty karlovarské, ale tohle by mohla být příjemná změna. Už se těším jak je vyzkouším.
Přeji krásné a voňavé jaro. Pavel
Milá Florentýno,
děkuji za recept, určitě je vyzkouším.
Děkuji za recept,určitě vyzkouším.
Milá Flo,
děkuji za tyhle špenátové knedlíčky. Miluji je. Někdy do těsta zamíchám lžíci parmazanu. Na másle osmažím lístky čerstvé šalvěje do křupava a tím knedlíčky přeliji na talíři. Jedla jsem tohle jídlo kdysi v Rakousku a pátrala jsem poté po kvalitním receptu. Takže, ještě jednou díky za něj. A v němčině zní název tohoto jídla : Spinatknödel mít parmasankäse und Salbeibutter. Pro mne jedno z nejlepších jídel v Rakousku.
Ať se Ti daří a nám, Tvým fanouškům, i díky Tobě také.
Zuzana
Vážená Florentýnko,
Je to krásné počtení i když nic následně z toho třeba nevytvořím. Mne to musí chytit a pak konám s nadšením. Přeji krásné jarní dny a pohodu………ať se daří.
Ahoj lidičky,
Bezva propagace, neb klasické kynuté – bahňáky – vám vmžiku vysají z talíře šťávu a to jaksi není ono.
Proto žemlové, houskové, knedle v jakékoli dodatečné úpravě 50 let preferuji.
A jen poznámka.
Kostičky lze i zamrazit, nemusíte sušit. Jen se držte toho klasického: „Krájejte 3 dny staré housky“
Ale pozor, kam tu hromadu pak dáte….
Dobrou chuť a díky, Florentýnko.
Evžen
Pro mne objevný recept! Florentýnko, dékuji, na ty se téším!
Jojo… já si z domova od maminky přinesla své oblíbené knedlíky hrníčkové – něco podobného, akorát té pojící hmoty je víc a obsahuje kypřící prášek, rychlost produktu je ale srovnatelná – oproti klasickému pracnému houskovému kynutému knedlíku.
Jenže u manžela jsem se se zlou potázala, že proč prej nedělám pořádnej knedlík (rozumějte ten houskovej kynutej). A tak trapně houskový knedlík kupuju v sámošce, s čímž je on nadmíru spokojen a já to považuju za… hm… no prostě od dětství jsem od tatínka slýchala, že jak může někdo dobrou omáčku zkazit knedlíkem=nafouknutým ničím.
Takže díky, zase to znovu na manžela zkusím – třeba ho tahle obměna obměkčí 😉
Taky jsem vyrostla v tom, že to napejchlý nejsou pořádný knedlíky, děda je nesnášel ze závodky, takže u nás doma byl kynutý knedlík tabu (a houskové knedlíky k omáčce dělá mamka i babička takové hutný s kypřícím práškem). Pro manžela kynutý = normální knedlík 🙂
BOMBA!!! 🙂 Díky Flo
A byly vynikající…zařazuju do trvalých receptů 😉
Ahoj Flo, úžasný tip! Knedlíky vypadají velice lákavě. Jako všechno co uvaříš.
Děkuji za milé čtvrtky. Dana
Ahoj Flo, tyto knedlíky dělával můj tatínek, ale časem jsme na ně pozapomněly a ty jsi mi připomněla moje dětství. Určitě se k nim brzy vrátím a děkuji za to. Zdravím a přeji krásné jarní dny všem.
Florentýnko, tak k hamburské kýtě (výborné) jsme udělala karlovarský knedlík, rovněž podle Tvého receptu z časopisu pro ČD. Kombinace taky byla dobrá. Děkuji.
Díky,Flo,to vypadá naprosto báječně,určitě vyzkouším.
Milá Florentýno, díky za inspiraci určitě vyzkouším. Jarka
Moc díky za vzpomínky na krásné mládí, kdy moje maminka tyto knedle vařila.
Měj se krásně a opatruj se. Jana ?
Jaký je rozdíl mezi karlovarským a žemlovým? Mně se to zdá stejné. JEŠTĚ NIKDY JSEM TO NEVAŘILA a přitom mám žemlový raději než klasický kynutý. Hned zítra vyzkouším. Dělávám ale přesně takto nádivku do kuřete. Upeče se uvnitř kuřete, vyndám , rodině rozporcuji kuře, já si dám s chutí tu nádivku..Musí být ochucená petrželkou, pažitkou.. A dělám takto kulaté bochníčky, když peču maso v pomalém hrnci, tak přidám udělané koule ze žemlového těsta. Zase pochoutka pro mne, rodina klasický kynutý.. Zítra budou žemlové knedlíky a hamburská kýta.. MOC DĚKUJI..
Jako vždy – bezvadné a k tomu dotaz : dají se použít místo slaniny škvarky ze sádla? díky za odp. a přeji krásné jarní dny ad
Ahoj Flo,moc díky za nový nápad,miluji vaření podle tvých receptů,nikdy nezklamou,bože zase slintám….,zdravím
Děkuji za praktické rady, vyzkoušeno, pochváleno. Od maminky jsem před léty převzala vaření knedlíku v ubrousku, později ve fólii, v hrnečku, všechno dobré, ale koule na páře jsou nejjednodušší! Na pařáček jsem dala papír na pečení. Vědomosti jsem rozšířila o podmínku použití vysušených housek.
To vypadá slibně takové knedlíky musím vyzkou#et.. Děkuji za prima recept milá Flo
Absolutni NEBE V HUBE!!!! Omáčka k nim úplně zbytečná, příště se s ni nebudu zdržovat a budeme je jist jen tak ? jsou úžasné!!!
Milá Floro, trochu mě v tom receptu mate lžička oleje. Není v postupu ale o ní zmínka. Děkuji Vlaďka
Zdravím všechny, jdou tyto knedlíčky uvařit den předem a pak ohřát?