Těstoviny Alfredo stvořil Ital Alfredo di Lelio. K vaření se vyučil v restauraci své matky Angeliny a těstoviny přivedl na svět, když přišel na svět jeho prvorozený syn Armando.
V roce 1950 si Alfredo otevřel restauraci na náměstí císaře Augusta v Římě.
Tento podnik existuje dodnes a láká hosty na jediné pravé těstoviny Alfredo.
Říká se, že tyhle těstoviny potřebují jen tři suroviny: vařené fettuccine (dlouhé nudle), máslo a parmazán. Krémově hebká, sametová omáčka vznikne šikovným a trpělivým mícháním uvařených těstovin s máslem a sýrem.
Zcestovalé těstoviny Alfredo
Svět si tuhle krémovost a jednoduchost vyložil po svém. Smetanovou hustotu omáčky si pojistil tučnou smetanou.
Uznejte, je to zdaleka jednodušší, než těstoviny pečlivě míchat. Podobná příhoda se ostatně čas od času stává i kolegiálním špagetám carbonara.
Posléze ještě do těstovin Alfredo přibyl česnek a opečené kuřecí maso.
No a nakonec takové houby – ty též nejsou na škodu.
Není to jediný případ, co se recept s italským původem, nekompromisně jasný a čistý, dostal za moře, kde se z něj stalo něco úplně jiného. A to něco jiného se po svém návratu do Evropy ještě ke všemu ujalo jako docela nový recept, který dokonce zastínil originál.
Na samotné přípravě těchto zcestovalých těstovin Alfredo vůbec nic složitého není. Jídlo je hotové během okamžiku, suroviny se nemusí shánět ve třech různých obchodech a zbytek objednávat přes internet a jedlé je to až moc. Podobně jako všechny ostatní těstovinové omáčky, jejichž základem se stala smetana.
Ale tentokrát buďte obzvlášť obezřetní.
Proč?
Jak známo, vítr, který je tak silný, že dostane své vlastní jméno, je hodně nebezpečný. Co tedy čekat od těstovin, které své jméno mají taky? Pochopitelně i od nich můžete čekat pěkný fičák.
Někdy se to prostě tak seběhne, že se malý větřík, takřka jen mávnutí motýlích křídel, přenese přes oceán a přerodí v pořádný hurikán.
Recept následuje, ale varovala jsem vás.
Suroviny
- 200-250 g kuřecích prsou⠀
- 1 malá cibule⠀
- 1 stroužek česneku⠀
- 150 g žampionů⠀
- ½ lžičky soli⠀
- 1 lžíce oleje⠀
- 1 lžíce másla⠀
- 100 ml smetany ke šlehání⠀
- několik snítek zelené petrželky⠀
- 2 porce vařených dlouhých nudlí
Postup
- Maso opláchněte, osušte a rozkrojte vodorovně na dva plátky. Ty pak ještě každý nakrájejte na nudličky široké asi 1 cm. Houby očistěte papírovou utěrkou, pokud nejsou příliš znečištěné, anebo je opláchněte od substrátu. Odkrojte jim zaschlý konec nožičky, každou houbu pak rozkrojte na poloviny a následně na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, česnek taktéž. Petrželku otrhejte ze stonků a posekejte nožem. Tím je celá příprava hotová a nyní už to začne nabírat tempo.
- V pánvi rozehřejte olej, přidejte maso a větší špetku soli a zprudka co nejrychleji opečte pořádně dozlatova. Opečené maso vyjměte stranou na talíř.
- Na pozůstatek oleje v pánvi přidejte nakrájenou cibuli, zmírněte teplotu a chvíli cibuli opékejte, aby změkla a zprůsvitněla. K měkké cibuli vhoďte houby a nechte je taky chvíli měknout. Pokud pustí tekutinu, zvyšte opět teplotu v pánvi a zprudka ji vyduste.
- K zavadlým surovinám vhoďte máslo, zbytek soli a za radostného míchání nechte houby zezlátnout. Na posledních 30 vteřin přidejte i česnek.
- K opečené směsi vraťte maso, zalijte smetanou a dvě minuty společně zvolna povařte. Omáčka zhoustne, maso se prohřeje a všechny chutě se spojí.
- K omáčce vmíchejte právě uvařené těstoviny a nasekanou petrželku. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji naředit několika lžícemi horké vody z těstovin.
Ahoj Flo,
vypadá to úžasně, určitě zkusím vnoučatům předložit dle receptu. Než přijedou, zkusím verzi pro mne – bezmléčnou. Máslo nahradím asi oliváčem a náhražku smetany již mám vyzkoušenou – mandlovou „smetanu“. Myslím, že i tak to bude skvělé. Já vím, že máslo je máslo, ale na to už jen mlsně koukám :). Takže díky, další jednoduchý recept do kuchyňského repertoáru.
Recept vypadá báječně a k tomu jednoduše a rychle, takové mám nejraději. Už se těším, až to uvařím. Díky moc za tento geniální tip!
I když houby nejím, žampiony v ojedinělých případech na milost vezmu. Takže buď to zkusím takto nebo místo hub nějakou zeleninku 🙂 už se moc těším.
Flo, podezírám Tě, že nám vidíš do lednice a k tomu mně do hlavy – měla jsem na večer v plánu krůtí prsa na kostky s brokolicí – v lednici jsou žampiony, krůtí prsa, těstoviny mám a smetanu dokoupím :-)…. moc děkuji nejenom za tento recept 🙂
Asi mám „vymyšlenou“ večeři.. ?? děkuji Ti Flo..
Dekuji za prima recept. Zkusím, bude určitě chutnat, zni to dobře.
Mala otazka. Jak bezpecne poznam, ze kureci maso je uz bez problemu upecene/propecene/provarene (salmonela atd)
(hlavne mam vzdycky obavy kvůli mrnousovi a pak ho prazim asi moc dlouho.
Maruško, pokud jde o kuřecí prsa, tak je můžeš rozkrojit a podívat se, zda uvnitř nejsou syrová – tedy růžová a lesklá. Tepelně upravená prsa jsou uvnitř pouze bílá a nemají lesk syrového masa.
Stehna jsou oproti tomu hotová, jakmile jsou dost měkká. Nestačí jim se jen prohřát, musí pak ještě nějakou dobu v teple pobýt, aby se dala příjemně jíst.
Dobrý den. Děkuji za rychlý recept.Vypadá to lákavě. Určitě vyzkouším.Marie
A ten parmazán teda vůbec ne?
Chuťově tam vůbec nechybí. Ale pokud si chceš trochu nasypat na hotové těstoviny, tak se samozřejmě nic nestane 🙂
Tak dneska jsem si zrovna chtěla udělat těstovinový salát s kuřecím masem. Tak zkusím tenhle, vypadá to moc dobře. Už se na něj těším.
Děkuji za recept. Ale moc by mne zajímalo, jak se tedy dělají ty originální těstoviny Alfredo, mám ráda hodně jednoduchosti, kdy vynikne chuť surovin.
Original Alfredo je bez kuřete je to jen máslo,šlehačka,česnek ,italské koření a hlavně dobré kvality parmazán ,podává se špagetama !
Katko, Google určitě napoví, ale vidím to zhruba tak, že se uvařené těstoviny budou míchat s kousky nerozpuštěného másla, strouhaného parmazánu a následně i s trochou vody z vaření tak dlouho, až z těch pouhých dvou surovin vznikne hebký krém objímající těstoviny.
Kam ale zmizel ten parmazán? 🙂
Vždyť to píšu v textu. Původní recept putoval za oceán a zase zpět a po cestě se z něj stalo něco docela, docela jiného.
Ahoj Floretinka, ten recept vyzerá skôstne, určite zajtra to bude môj obed,. Ďakujem za recept ? ? ?
Děkuji za recept, určitě uvařím,, kureci maso, i žampiony mám v lednici, přeji pěkný den
Flo ahoj,bezvadná rychlovka,určitě vyzkouším. Maruš
Není nad rychlovku s malou spotřebou nádobí.
Děkuji Jarka
Připojuji se s podekovanim a chválou, milá Flo.
No vypadá to super, maso – houby – těstoviny, to vše s příchutí česneku, to je přesně podle mého gusta. A fettuccine miluji… Jen asi nebudou žampiony, ale „divoké“ houby, kterých mám půl mrazáku.
Děkuji za prima recept! Jen bych ráda věděla, proč v časovém údaji používáš anglickou terminologii, když jinak je vše česky.
Protože to tak asi bude v šabloně blogu, kdy Florentýna doplňuje jen číslo. A s tím může v lepším případě něco udělat jen programátor, v horším ani on ne. A není to nakonec jedno? 🙂
Nádherný text i pokrm, tento recept si přímo říká o vyzkoušení. Děkuji za zpříjemnění jednoho odpoledne. 🙂
Těstoviny na všechny způsoby máme rádi, je to rychlé a podle ingrediencí variabilní, každý si tam dá co má rád. Díky za další skvělý recept, přeji krásný víkend
Právě koukám do lednice co bude zítra k obědu,mrkly na mě žampiony a tvůj recept, díky Flo
Ahoj Flo, jakou smetanu přesně používáš? Dekuji.
Běžnou ke šlehání.
Zdravím Florentýno, recepis se mi moc zalíbil. Je rychlý a odpovídá mým zkušenostem. Takže bude a hned v sobotu. Díky, měj se pěkně. Višnja.
Milá Florentýno,
recept vypadá moc dobře, jako vždy. Vl
Zdravím Florentýnko, moc hezký recept, neznám ho, ale zaujal mě a určitě ho vyzkouším jako řadu tvých skvělých receptů.
Přeji hezký víkend.
Zdravím Vás Jano a děkuji za recepty.
Kuře u nás moc neboduje, tak jeden bude mít s kuřetem, dalším třem přidám žampiony a spokojeni budeme úplně všichni. Dêkuju!
Ahoj Florentýnko, recept vypadá báječně a určitě vyzkouším .Přeji hezký den 🙂
Hm, už se mi sbíhají sliny . Rozhodně vyzkouším.Těstoviny , kuřecí a žampióny miluji.Florentýnko,vy to umite tak krásně podat ❤️Jste úžasná.
Díky to určitě vyzkouším už teď se mi sbíhají sliny ??.
Milá Florentýnko ,děkuji Ti za super recept ,tento recept udělám hned v sobotu pro syna ,nebot ten miluje jak těstoviny tak kuře .A já jsem díky tobě objevila opět super recept do své sbírky Děkuji a přeji krásný pátek a víkend Jiřina
Milá Flo, tak tohle ano, vyzkouším, děkuji za tenhle i všechny ostatní recepty. Hezké dny všem. M.
Děkuji za recept.
Takové rychlé recepty mám nejraději. A ještě těstoviny, mňam,to nemá chybu.
Ahoj Florentino,tento recept přšel jak na zavolanou?.
Přijedou ke mě vnoučci,tak to bude skvělý a rychlý
recept.A já neuslyším “babi,už to budeee…??”
Ahoj Flo , tak to bude fakt dobrota . Už se na to chystám . Děkuji
Perfektní recept, zdá se mi rychlý a určitě bude i dobře chutnat. V nejbližší době udělám. Mám teď málo času, tak mi recept přijde vhod. Děkuji a zdravím.
Ahoj Flo,
dávám si recept mezi oblíbené a bude to na rychlou večeři. Jen musim nakoupit ingredience. Přes týden máme obědy v práci tak se u nás vaří hlavně o víkendu ? na tento víkend to vidím na kuře s bramborovou kaši a okurkovym salátem. ?
Krásný den, přeji,
tentokrát nemám k receptu co dodat, je dokonalý jako obvykle.
Zato si neodpustím malé rýpnutí do průvodního e-mailu. Ale jen docela malé, nebojte. Řeknu jen jednu větu:
Žádné dítě nikdy neumřelo hlady nad plným talířem 😉
Howgh.
Moc díky Flo za recept na rychlou večeři, těch není nikdy dost. Nejspíš udělám už příští týden.
A k tvojí poznámce, že někdy stačí nevhodné slovo a jídlo do dětí nedostaneš – kdysi náš nejstarší prohlásil, že mu ty houby nechutnají. Měl na mysli konkrétně houbovou smaženici. Stačilo to na to, aby dalších 10 let všechny děti odmítaly jakékoliv houby, včetně žampionů. Chválabohu, už jsme to překonali.
Ahoj Flo, recept se mi hodně líbí, ale pro mne bez mléčné složky. Přeji krásné slunečné dny.
Milá Florentýno, jako vždy báječný recept. O víkendu vyzkouším. Děkuji a přeji pěkný slunečný víkend.
Recept je sympatický, všem dobrou chuť ?♀️
Ahoj Flo,
vypadá to skvěle. Díky. 🙂
Zdravím, zrovna dnes potřebuji rychlovku a tak jsem se spoléhala na tebe Fló a nezklamala jsi mě, jídlo je šťavnaté a lákavé a určitě i dobré. Pro dnešek jasná volba, ingredience mám běžně, takže není co dodat. Hezký víkend Jana
Zdravím.
Tak dneska uvařeno k obědu .
Pochopitelně s parmazánem máme ho rádi. Kuře žampióny šlehačka a oběd výborný rychlosti blesku.
A jelikož jsem dneska byla za línou kuchařku zítra bude hovězí na divoko s bram.knedlikem
Všem přeji hezký víkend
Tutto perfetto! Fettuccine Alfredo byly podle Tvého receptu, Flo, vynikající. Přihodila jsem si do smetany navíc tymiánek, mám na něj lehkou závislost. Ovšem, i můj syn, který bytostně nesnáší houby v jakékoliv podobě, fetucciny zblajznul bez mrknutí oka a prohlásil, že to bylo velmi dobré. ???
Moc děkuji za recept. Jednoduchý, rychlý prostě bezva. Zdraví Dáša.
Včera jsem vařila,dnes chválím – najen já,ale celá rodina. Všichni mlaskali,boule za ušima se dělaly. Děkuji
To vypadá dobře, vyzkouším k večeři
Milá Florentýno,
děkuji za recept, dělám něco podobného.
Jsem jediná, co se s žampiony loupe?
Velké bílé loupu, ale hnědé se neloupou. Měl jsem malé hnědé.
Milá Flo,
úžasný recept. Všem milovníkům Tvých receptů vřele doporučuji a velice Ti děkuji. Jana
Za 15 minut jsem to tedy nestihl, ale bylo to výborné 🙂
Zařadím do repertoáru a myslím, že by to velmi snadno šlo uvařit i na chalupě, klidně i velkou dávku pro návštěvu.
Mila Florentino, práve dovareno !!! Hm, vypadá to a chutná skvele. Tvoje „Rajské spagety“ dostaly práve konkurenci 🙂
Flo, jediný problém s tímto receptem mám v tom, jak to udělat pro 8+ lidí. Protože tohle chutná všem. A víc jak kilo masa v jedné pánvi na prudko prostě neudělám.