Jahodový koktejl jako z mléčného baru

Představte si tento úkol: vyrobit jahodový koktejl, který by chutnal jako z mléčného baru.

Jahodový koktejl se zřejmou jahodovou chutí a jahodovými zrníčky, napěněný, hustý, sladký jen tak akorát a poskytující silný zážitek z nebeského chuťového spojení jahod a mléka. Retro koktejl z dob minulých.

Jahodový koktejl z pohledu chutí

Kam s jahodami, když si je pyšně donesete domů a zavařeninu z nich vařit nechcete? Nejlepší jsou samozřejmě na wimbledonský způsob, tedy podávané se šlehačkou.

Jahody a šlehačka, to není sňatek z rozumu, to je dokonalé spojení plné vášně. Dokonce bych řekla, že se tyto dvě suroviny hledaly, až se našly, a vzniklo z nich něco nového.

Ale když se nad tím zamyslíte, blízko tomu má i dort Pavlova, promazaný šlehačkou a obložený jahodami, sněhová roláda se šlehačkou a jahodami, nebo jahodový nepečený dort s piškoty.

No a konečně je v této společnosti i jahodový koktejl. Ty nejbáječnější jahodové koktejly se totiž dělají z jahod, mléka a smetanové vanilkové zmrzliny.

O vanilkové zmrzlině

Dovolím si malou odbočku.

Některé věci se musí nazývat správnými názvy. Tak například kyblík vanilkové zmrzliny z obchodu.

Podle české legislativy smí mít označení zmrzlina pouze výrobek, který má nejvýš 7 procent tuku a u kterého je tento tuk výhradně živočišný. Taková zmrzlina je tedy vyrobená z mléka a ze smetany.

Schválně si projděte regál s mraženým zbožím v supermarketu: moc výrobků s označením zmrzlina nenajdete. Všechno ostatní je tzv. mražený krém. Zatímco u špekáčků si na označení pozor dáme, u zmrzliny tuhle věc málokdo ví.

Kdysi dávno jsem dělala test vanilkových zmrzlin pro jeden časopis. Koupili jsme, co se dalo sehnat, ochutnávali jsme, zaznamenávali jsme. Výsledek? To kupované se dost často vůbec nedalo jíst. Spousta výrobků obsahovala emulgátory, rostlinné tuky, aromata, barviva, vanilín místo vanilky, lepilo se to na pusu, mělo to prazvláštní odstíny žlutavé barvy a celkově to chutnalo podezřele uměle.

Chci tím jenom říct: čtěte i u tak jednoduchého výrobku složení. Vybírejte balení s nápisem zmrzlina na obalu a vyhněte se mraženým vanilkovým lákadlům s rostlinným tukem.

Jak vzniká jahodový koktejl

Jahodový koktejl vzniká samozřejmě v mixéru, ale byť se skládá jen ze tří surovin, byla by chyba vhodit je do něj všechny najednou.

V prvním kroku rozmixujte jahody s mlékem, a to co nejlépe a nejdůrazněji. V téhle směsi by neměly zůstat žádné kousky jahod. Nebojte se tedy mixovat dostatečně dlouho a důkladně.

V druhém kroku kratičce přimixujte vanilkovou zmrzlinu. Tím jí částečně zůstane chlad i nadýchanost. Zmrzlina je totiž plná vzduchu a vzduchových bublin, které vznikají promícháváním při zamražování. Postarejte se, ať o všechen tenhle vzduch nepřijdete. Mixujte na rozdíl od prvního kroku jen minimální nezbytnou dobu a pak hned rozlijte do skleniček.

Koktejl se nesladí cukrem ani ničím jiným. Jeho sladká chuť pochází pouze z jahod a zmrzliny. Aby to bylo vyvážené, osvědčily se mi poměry surovin uvedené v následujícím receptu.

Vám dost možná budou vyhovovat trochu jiné. Nebojte se experimentovat, ať si vyladíte jahodový koktejl vašich snů.

jahodový koktejl recept

 

Jahodový koktejl

Celkový čas: 10 minutes

Množství: 3-4 porce

Suroviny

  • 500 ml čerstvého mléka
  • 300 g jahod, váženo po očištění
  • 100 g vanilkové zmrzliny

Postup

  1. Ve stolním mixéru velmi důkladně rozmixujte jahody a mléko. Začněte na nejnižších otáčkách a pak postupně nechte mixér zrychlit, až vznikne základ koktejlu bez patrných kousků jahod a s patrnou pěnou.
  2. Na samotný závěr kratičce a na nejnižší rychlost přimixujte zmrzlinu. Jen nezbytně nutnou dobu, aby se spojila se zbytkem jahodové směsi. Tím se postaráte, že v koktejlu ze zmrzliny zůstane trochu mraženého chladu i trochu nadýchanosti navíc.
  3. Ihned poté rozlijte do vysokých skleněných nebo porcelánových sklenic a ještě rychleji podávejte.

 
 

Join the Conversation

  1. Gabriela Machová says:

    Dobrý den. Vždycky mi chutnal koktejl v některých cukrárnách a doma se nikdy tak nepovedl. Přitom se to zdá tak jednoduché.Zkusím mixovat podle vás. Dekuji.

  2. Florentine mela byste recept na domaci vanilkovou zmrzlinu,prosim?

  3. Helena says:

    Děkuji za všechny recepty, jsou dobrou inspirací.Dnešní jahodový koktejl mi připomněl mé mládí a studentská léta v Brně, kde jsme chodili na jahodový koktejl do Sputníku. I mé už dávno dospělé děti na něj vzpomínají, vždy jsme se na něj zastavovali při cestě přes Brno. Přejí ti hezké léto, plné hezkých zážitků Helena

  4. Ahoj Florentino,

    přeji ti krásné prázdniny,hodně zážitků,a už se
    teď těším na tvé další skvélé recepty ??

    Dana

  5. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko a musím říct že jahodový koktejl jsem měla vždycky ráda a výborně ho kdysi dávno dělali v mléčných barech, tímto tvým příspěvkem jsi mi to připomněla a dohání mě mlsná. Teď si tu chuť musím nechat zajít, protože doma mám jen to mléko, tak až příště.
    Přeji ti krásné prázdninové dny, příjemnou dovolenou bez vaření, jenom naplněnou odpočinkem.?

  6. Jiřina says:

    Děkuji za krásné recepty jsou pro mě vždy inspirací .Přeji Vám krasné prožití léta a dnů volna Jiřina

  7. Alena Jelenová says:

    Vybavil se mi mléčný bar v Nuslích na malém náměstíčku. Už tam není, ale tam byl podle mě ten nejlepší jahodový. Zkusím si ho hned udělat podle Tvého receptu, Florentýnko, všechny Tvé recepty jsou super.

    Zdraví a přeje krásnou dovolenou

    Alena

  8. ? a krásné prázdniny ?️

  9. Barbora says:

    Krásný letní den!
    Já sladím jahodový koktejl banánem, On nemá tak výraznou chuť, tak ho jahody snadno přehluší. Zmrzlina mě nenapadla, ale určitě to vyzkouším, bude to zase změna.
    Ovšem ta dospělácká verze v mailu, tak ta se mi líbí moc 😉

  10. Nadezda says:

    Přeji krásné prázdniny prožité s rodinou.

  11. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za všechny recepty a přeji hezké toulání!

  12. Tak do vína mě nikdy nenapadlo. Pro dospělé do rumu. Syn měl necelé dva roky, když mi doma z ničeho nic začal padat. Hned se zvedal, tak jsem myslela, že si jen tak hraje. Až jsem u lednice objevila dvě růžové kapky. Otevřel skleničku, hodně spapal, zase zavřel a dal zpět. Hned jsem s ním běžela k lékaři – po cestě v tramvaji zpíval…no ostuda! Naštěstí se z toho opravdu vyspal, bylo tam víc cukru, než rumu.. teď už je dospělý a neláká ho to.?

    1. Kocourek Bodík says:

      Ještě že tenkrát neexistoval OSPOD ani Barnevert …
      ?

  13. Jahodový koktejl mi kupovala za totality mamka v Koruně na Václaváku. Vlastně jsme tam chodili jen na ten koktejl. Tenkrát mi moc chutnal. Už se těším, až vyzkouším tento recept a třeba i oživím tu dávnou vzpomínku.

  14. Renáta says:

    Milá Flo,
    to je inspirace jako hrom a vzpomínka na chození na koktejl do mlíčňáku Na Příkopech s mojí mamkou, když jsem byla dítě.
    DĚKUJI a přeji krásné léto
    Renáta

  15. Pavla Hanychová says:

    Děkuji za úžasně podaný a chutný recept, který mě hned nalákal k vyzkoušení. Přeji krásné léto plné kouzelných zážitků a lahodných chutí. 🙂 Pavla

  16. Zdravím Fló, prima nápad osvěžit jahodový koktejl vanilkovou zmrzlinou, to jsem ještě nikdy neměla.
    Hezké léto, J.

  17. Ňam recept a vzpomínka na koktejl v Koruné na Václaváku! Často to byl náš studentský obéd… Ten tvůj koktejl bude určitě luxusnější, díky moc za néj i za všechny ty letošní dobroty! Krásné prázdniny celé tvojí rodině! Eva

  18. Jaroslava says:

    Milá Flo,
    děkuji za všechny krásné recepty a přeji ti krásné a klidné prázdniny,
    Jarka

  19. Milá Flo,
    Jahodovy koktejl je mou vášni z mladých let. Dekuji za připomenutí, Zítra ho zkusím dle Tvé rady a už se moc těším. Dekuji za všechny Tvé připomínky dobrot a dobrůtek.
    Petra

  20. Kocourek Bodík says:

    Ano – hodně vychlazené mléko + jahody nejlépe zmrazené je základem dobrého jahodového koktejlu. ???

  21. Višnja says:

    Florentýno, přeji bezva prázdniny, i když ty jsi dost velký neposeda, takže to bude asi spíš úprk létem. Užij si to. Ahoj Višnja.

  22. Mirka says:

    Děkuji za krásné recepty,koktejl mi připomněl moje mládí,jak jsem chodila do mléčného baru,Preji krásné léto,hodně slunicka

  23. zdenka says:

    Milá Flo,
    super nápad na zmrzlinový koktejl. Jahody jsou na zahrádce a ostatní ingridience v lednici. Krásné zahájení prázdnin!
    Přeji hezké léto a dětem prázdniny. Zdenka

  24. Bezva recept, který stojí za vyzkoušení, přeji krásné prázdniny.

  25. Florentýnko,
    obojí je mňamka. V létě máme rádi ovoce na všechny možné způsoby:). Přimlouvám se na nějaký recept z třešní. Urodilo se jich tolik, že už nevím co s nimi, tak zamrazuji

  26. Ahojky Florentýnko,
    připomněla jsi mi mladá léta,kdy jsme chodili na Václavák do Domu potravin a nebo do mléčného baru na jahodový koktejl. Byli jsme mladí a veselí a moc nám chutnal.
    Užij si krásné , pohodové prázdniny a hodně ?.Moc tě zdravím. Jana ?

  27. Milá Flo,
    připíjím i já všem “dospěláckou verzí” na krásné, pohodové, sluníčkové a šťastné léto … NA ZDRAVÍ … a po prázdninách nashledanou ???
    Gita

  28. pepino says:

    Letos jsem dělala jahodovou marmeládu bez chemie a začínalo to proslazenými jahodami přes noc. Pustí šťávu a zvýrazní se barva. Část jsem dala do mixéru a zalila pouze mlékem, protože zmrzlina po ruce nebyla. To, co vzniklo bylo překvapení, jahodový kokteil jako ve vzpomínaném mléčném baru. Konkrétně kdysi dávno přímo naproti Masarykově nádraží. A navrch bobek ušlehané sladké smetany.
    Co je zajímavé, běžně rozmixovaný kokteil se Vám po chvilce stání v mixéru oddělí na složky pěna + tekutý obsah. Tady se to nestalo, možná vlivem citrónu. Je to pouze moje jedna zkušenost, už jsem vícekrát nedělala. Věřím, že se zmrzlinou by kokteil neměl chybu, ale opravdu nebyla potřeba.
    Tady složení naložených jahod, které jsem použila:

    Na přípravu 1 litru jahodové marmelády budeme potřebovat

    1 kg vyzrálých jahod
    750 g krupicového cukru
    Šťávu z 1 velkého citronu

    Recept není samozřejmě celý.
    Je to hodně cukru, souhlasím, ale neskutečné dobré, v bílém jogurtu to nemá chybu. Nádherná barva. Doporučuji zkusit příští sezónu kompot opět z naložených jahod přes noc /určitě méně cukru/, a nemusí se ani dolévat moc vody, jahody si pustí svoji. Jinak už kompot dělat nebudu.

  29. Helena says:

    Milá Florentýnko,
    moc děkuji za všechny krásné recepty, i za tento poslední jahodový! Úplně cítím tu chuť na jazyku! Přeji Vám co nejkrásnější léto, pevné zdraví a spoustu hezkých zážitků!!!
    Helena

  30. Milá Flo, díky za chutný recept, určitě ho vyzkouším. Přeji příjemné prožití prázdnin.
    Eva

  31. Kača says:

    Dovolím si doporučit svou oblíbenou vanilkovou zmrzlinu. Je z Lidlu, pikslička je to sice malá (500ml), ale sympatické složení – mléko, smetana, mleté lusky bourbon vanilky..vše v bio kvalitě a přesto nemusíte prodat ledvinu abyste si ji mohli dovolit. Ale né že mi ji vykoupíte.. :-)))

  32. Martina says:

    Mňam, to je dobrota! Jahody jsem měla jen mražené, výsledek je hodně hustý. Zmrzlinu jsem koupila před časem v Lidlu a jsem příjemně překvapená, je to opravdu zmrzlina. Krásné léto přeju!
    Jo a neříkejte prosím něčemu alkoholickému „dospělácké“, není to fér vůči dospělým, kteří z jakéhokoliv důvodu nepijí alkohol.

    1. Kača says:

      Tak Vám nevím..tyto stránky patří Flo, takže si může nazývat co chce a jak chce a komu to nevyhovuje nemusí to číst..to je jako by se kvůli Libozrnnému salátu věnovanému všem ženám bouřilo „třetí“ pohlaví že se na ně zapomnělo.. :-)))

  33. Silvie says:

    Ahoj Flo. Nebyli jste včera v Losinach? Navštívili jste i pralinkarnu? Byla jsem šťastná, že jsem tě zahlédla.

    1. Silvi, ano, byli jsme tam. Na pralinkárnu bohužel nedošlo, ale věřím, že příště 🙂 A příště se i přihlásíš, viď?

  34. Věrka says:

    Se zmrzlinou to musí být luxus. Já se takzvaně držím, takže můj koktejl je z mražených jahod,, mléka a bílého jogurtu. Je též senzační.
    Krásné prázdniny všem!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close