Kynuté lívance nejen pro prázdninovou kuchyni

Tohle je ten nejzákladnější recept na kynuté lívance, který kdy budete potřebovat. Dělá mu dobře lívanečník i velká pánev, ve které necháte rozlít dost těsta na pořádný lívanec.

Vycházím v něm z receptu Marie Janků-Sandtnerové, tedy je jasné, že se jedná naprostou klasiku, prostě o základní lívancový recept.

Pokud byste snad namítli, proč se trápit s kynutým těstem, když droždí ve vaší kuchyni nepatří zrovna k poslušným surovinám a když je to s práškem do pečiva rychlejší a snadnější, mám pro vás dvě odpovědi:

  1. Lívance nakypřené práškem do pečiva jsou možná rychlejší, ale nikdy nechutnají tak dobře jako lívance kynuté. Kynuté těsto je honosnější, jemnější, hebčí, konejšivější, méně výrazné. Nedrhne na jazyku a nestahuje ho do ruličky.
  2. Pokud si nerozumíte s droždím a kynuté těsto se vám nedaří, nejspíš s ním nezacházíte správně. Nejprve se naučte, jak droždí při přípravě nezabít, protože je to živý tvor a vyžaduje jistou péči. Víc o tom v mém starším článku zde:
    Jak nezabít kynuté těsto.

Těsto na kynuté lívance

Těsto na kynuté lívance je řídké, aby se snadno rozlévalo, a málo tučné, aby bylo načechrané jako peříčko, takže během letních teplot kyne rychlostí hromů a blesků.

Během půl hodiny máte v optimálních podmínkách zaděláno a nakynuto na lívance k obědu nebo k odpolední prázdninové svačině. Na tuhle lehkost prostě neexistuje vhodnější roční doba.

Hotové nakynuté těsto vypadá jako bohatá pěna. Buďte k ní nemilosrdní a po vykynutí ji promíchejte, aby o své bubliny přišla. Vyčkejte 5-10 minut, až se zase pár bublinek objeví a těsto se trochu zvedne, teprve pak teprve přikročte k opékání lívanců. Vyhnete se tak tomu, aby lívance v pánvi splaskly vlivem překynutí.

Kynutí přes noc

Tohle těsto zvládne i pomalé kynutí přes noc, takže můžete ráno své milé vytáhnout z postele vůní právě upečených lívanců, aniž byste vstávali s rozedněním.

Pro takový chvat učiňte tato opatření: těsto zásadně zadělávejte ze studeného mléka, nikoli vlažného. Po hodině pobytu v lednici mu popřejte dobrou noc a přátelsky ho krátce obejměte a hlavně taky promíchejte.

Takový recept si můžete bez obav dovolit i na dovolené, tedy v prázdninové kuchyni nebo v kempu. Stačí mít po ruce dostatečně chladnou lednici.

Kynuté lívance k snídani? O prázdninách? A mimo domácí základnu? To je věc, na kterou se bude ještě dlouho vzpomínat.

kynuté lívance recept

 

Kynuté lívance

Celkový čas: 1 hour, 15 minutes

Množství: 16 středně velkých lívanců nebo nespočet malých

Suroviny

    Na těsto:
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 500 ml mléka (vlažné pro rychlé kynutí nebo studené z lednice pro pomalé kynutí přes noc)
  • 10 g droždí (¼ kostky)
  • 1 lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • kůra nastrouhaná z ½ citronu
  • špetka mletého muškátového květu
  • Na smažení a dokončení:
  • 1-2 lžíce másla
  • povidla, strouhaný tvaroh a zakysaná smetana k podávání

Postup

  1. Do větší mísy prosejte obě mouky. Droždí v menší misce rozetřete s cukrem na kaši. Ač se to zdá nemožné, minutu nebo dvě do nich šťouchejte vidličkou, a výsledkem vám skutečně bude řídká kaše. Přidejte k ní lžíci z odměřeného množství mouky, promíchejte, a zalijte 100 ml mléka. Pokud používáte vlažné mléko pro rychlé kynutí, nesmí za žádných okolností překročit teplotu 40 stupňů, jinak droždí spaříte a už nevzejde.
  2. Nechte 5-10 minut droždí probudit a vyběhnout na zpěněný kvásek. Pokud se po uvedené době v misce neobjeví žádná aktivita, směs nezvětší objem a nezpění, nevydařený kvásek vylijte a začněte znovu s novým droždím. Tohle už vám z lednice odešlo do věčných lovišť.
  3. K moukám přilijte zbytek mléka s rozšlehaným vajíčkem, rozpuštěné máslo, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru a kvásek. Metličkou postupně od středu promíchejte na řídké, hladké těsto. Nechte zakryté kynout - buď přes noc v lednici při 4 stupních, anebo na lince při pokojové teplotě někde mezi půl hodinou až hodinou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Nakynuté těsto znovu promíchejte metličkou - sice splaskne, ale nad tím se nepozastavujte. Nechte mu pět minut, aby znovu pár bublin vytvořilo. Pokud je těsto studené z lednice, dopřejte mu dalších 5-10 minut na vzpamatování.
  5. Rozehřejte nepřilnavou pánev nebo lívanečník, a to na středně silném až silnějším plameni. Lívance se musí péct poměrně zprudka, ale nesmíte je přitom sežehnout dřív, než se stihnou dodělat uvnitř. Vhoďte do pánve nebo lívanečníku trochu másla, nechte zpěnit, a zalijte těstem. Těsta by mělo být na výšku kolem necelého jednoho centimetru; ve větší pánvi se samo rozteče na optimální tloušťku.
  6. Během opékání se nejprve na povrchu začnou tvořit bublinky, ty posléze popraskají a horní strana se zatáhne a oschne. To je ten správný okamžik pro otočení. Podeberte lívanec, obraťte ho na druhou stranu a dosmažte dozlatova i tam. Jeden lívanec potřebuje kolem 3-4 minut, než se dostane působením tepla do cílové podoby.
  7. Hotové lívance udržujte v teple a před dosahem ostatních, poté podávejte ideálně s povidly, strouhaným tvarohem a zakysanou smetanou. Máte-li rádi lívance víc sladké, ještě je posypte cukrem.

 
 

Join the Conversation

  1. Marcela says:

    Ahoj Flo,
    Lívance dělá moje máti, já spíš palačinky. Ale je to jiná chuť. O víkendu jdu do toho a zkusím kynutí v ledničce. Když se mě podařilo nechat nakynout těsto v ledničce na langoše, na lívance to snad taky zvládnu ?. Krásné prázdniny!!!

  2. Olga Strachovsky says:

    Ahoj Flo,
    četla jsem tvůj Rezept na vídeñský bramborový Salat, já a moje přítelkynĕ máme jiný způsob. Dám vařit ocet (náš není tak silný jako český) zředěný vodou a nechám přijít do varu s nakrájenou cibulí. Mohu doporučit.
    Přeji hezké toulky po Čechách. Pozdrav Olga

  3. Marie Homolková says:

    Jó, kynuté těsto. Před – no 25ti lety, to to utíká, se ženil můj nejstarší syn. Z rodinných důvodů to bylo všechno takové hektické. Skoro tajné vůči otci ženicha. Tudíž v týdnu jsem pekla svatební koláčky, z těsta kynutého za studena. Takže – kynoucí těsto v lednici, když jste na koláčky – svatební ! sama, to bylo také nezapomenutelné. Ale koláčky byly dobré a to se nechválím často. Sousedka kynuté těsto úplně nesnáší. Říká, že z něho má hrůzu, tlouste už při vyslovení “ kynuté těsto“ :))).

  4. Veronika says:

    Kynutí přes noc je něco, čemu bych ráda přišla na kloub…které těsto to zvládne a které ne? A jak poznám, že ano? Třeba knedlíky kynuté přes noc by mi často v neděli přišly vhod…:)

    1. Dagmar says:

      Zdravím,
      myslím, že i knedlíky by na noc šly. Dělám už „sto“ let vánočku na noc nebo naopak ráno zadělám a večer pletu… Sice ji nedávám do lednice, protože máme v domě hodně chladný průjezd. A jednou, když byla „teplá zima“, dokonce kynula venku…
      Když zaděláte na knedlíky večer a ráno je znovu prohnětete a necháte ještě chvilku v kuchyni kynout, tak by měly dopadnout dobře. Je otázka, jestli je před obědem nebudete muset přihřát, pokud vychladnout…

  5. Višnja says:

    Zdravím Florentýno, velká radost z receptu na lívance. Na takovéto kulinářské výdobytky jsem nikdy neměla odvahu, ale touha byla. Takže se pokusím umrtvit rodinu obdivem nebo bude alespoň veselo, že babča se projevila opět jako kuchařské nemehlo.

    Přeji Ti hezké léto s rodinou, případně i bez, pokud vyrazíš na dámskou jízdu. Ahoj Višnja.

  6. Zdravím Florentýno a děkuji za recept. Včera jsem dělala palačinky – také podle tvého receptu. Jsou výborné a rychlé. Lívance určitě vyzkouším. Tady si kvůli kynutí sice chvíli počkáme ale věřím, že nadšení z výsledku bude stejné jak u palačinek.-)
    Přeji příjemné léto.

  7. Super tip, budou o víkendu pro vnučky na snídani. Jana

  8. Jolana says:

    Moc děkuji za recept a rady ke kynutým těstům Florentýno. S kynutými těsty si příliš netykám, ale mám pocit, že s tímto receptem se budu moct třeba popasovat i s lívancovou královnou, mojí mamkou. Nejprve zkusím variantu za tepla. Pak se uvidí. Jde tento recept realizovat i z bezlepkové mouky? Máme v rodině jednoho celiaka a byla bych ráda, aby nemusel jen mlsně koukat.
    Krásné léto všem. Jolana

    1. Zkusila bych vyměnit celých 300 g mouky za zelenou Jizerku (nebo SchärMix B), to by mohlo vyjít.

    2. To si nemyslím, pro kynutí těsta je důležitý právě lepek. Proto je na těžká těsta (třeba na vánočku) potřeba ta “nejbělejší” mouka. A bezlepkové mouky na kynuté těsto obsahují takové věci, že už je snad lepší ten kypřicí prášek…

  9. Miroslava says:

    Sympatický recept, ostatně jako vždy. V sobotu koupím na trhu borůvky jako bonus. Díky a prima dny ??‍♀️

  10. Ahoj Flo, já kynuté těsto přímo miluji. Ještě se mi nestalo, že by nevykynulo. Přesně se držím rad , které uvádíte a tytéž rady mi dávala moje maminka. Já s mým mužem milujeme sladké, tak to je prima nápad na sobotní oběd. V neděli musí být maso. Přeji hezké léto a ať se všem moc daří. Marie z Valašska.

  11. Ahoj Florentyno, super nápad. Vnoučata livance milují tak az přijedou za babičkou budou livance a bude radost!

  12. Vlasta Krestová says:

    Zdravím Florentýnko, prima nápad, dlouho jsem je nedělala a teď jsi přišla s možností kynutí přes noc v lednici a to se mi moc líbí, takže ráda vyzkouším. Přeji hezkou dovolenou. Vlasta

  13. S lívanci jsem měla u vnoučat úspěch vždy, Nejvíce jim chutnaly
    s jahodami čerstvými i rozmraženými v zakysané smetaně, mírně oslazené. Ráda se přiučím něčemu novému, ale kynutí v lednici zkoušet nebudu, Přesto za radu děkuji. Přeji krásné prázdninové zážitky.

  14. Zdravím, k tomu není co dodat, prostě mňamka.
    Někdy vyzkouším. Hezké léto J.

  15. Marcela says:

    Flo, děkuji, výborné, po dlouhé době, určitě zařadím nejen do letního jídelníčku. Marcela

  16. Milá Florentýnko,
    díky za další skvělý recept.Jsou recepty které dobře znám,ale s Tvou interpretací jsou prostě úžasné.
    Měj krásné a pohodové léto,odpočívej, ať jsi plná síly nás zásobovat dalšími. Takže slunci? vzduchu a vodě ?zdar.Jana ?

  17. Martina says:

    Ahoj Flo, zkusím a doufám, že to nebude po celé lednici.?

  18. Betty says:

    Potvrzuji, že toto je recept i pro ty v kuchyni slabší, i když má v názvu „kynuté“. Dělala jsem od doby, co tu vyšel recept v roce 2014, už mnohokrát a vždy se povedlo. Často dávám do sendvičovače a někdy do nich vhodím i bobulovité ovoce z mrazáku. Se zakyskou (a třeba s karamelové omáčkou jak jinak než podle Florentýnina receptu) moc fajn. Jen tedy ve starším receptu bylo doporučeno droždí značky Fala (pro kynutí za studena) a s levnějším jsem ani nezkoušela…
    Hezké léto ☀️

  19. Evžen says:

    Milá Florentýno,

    dceři se toto povedlo poměrně nedávno a vnučky mají oblíbenou pohádku : Hrnečku vař!
    Přeju prima léto.
    Evžen

  20. Ladislav says:

    Ahoj všichni jednou za čas je dobré vyměnit maso za něco sladkého já přidávám ještě nastrouhaná jablka.

  21. Miriam says:

    Mě zaujala ta plocha, na které se v pozadí ty lívance smaží… Vypadá to, že leží na indukci a je dostatečně velká… Můžeš mi dát nějaký odkaz nebo tip, co to je za vylepšovák…? Díky:-)

  22. No to je mňamka, díky Flo za tento recept 🙂

  23. Florentýno,
    lívance dělám často, moje rodina je má ráda se skořicovým cukrem. Lívancové těsto z lednice je pro mně novinka, která stojí za zkoušku. Přeji hezké léto. Jarka

  24. Ahoj Flo, zítra budou byla jsem dneska na borůvkách. Soňa

  25. Jarmila says:

    Milá Florentýno, opět super inspirace. Až příjdou vnoučata určitě si pochutnají. Přeji pěkné a slunečné léto. Jarka

  26. Pavel Blažek says:

    Ahoj Týnko,
    z kynutého těsta mám obavy, a jak koukám na ostatní, tak ne sám. Ale ty dovedeš ten recept tak působivě napsat, že se do těch lívanců pustím a snad to dobře dopadne. Když to čtu a vidím ten obrázek, tak nemohu odolat.
    Těším se na další ňamky.
    Pavel

  27. Milá Flo,

    Děkuji za osvěžující inspiraci, ráda využiji.
    S chutí, napětím očekávám každý tvůj e-mail s receptem mám i tvé knihy, ale takto mám vše vždy po ruce?

    Jen mám na tebe jednu možná záludnou otázku jak vyčistit dřevěné prkénko po mase, aby se s nim nemuselo do vany??předem děkuji za odpověď a s přáním krásného dne Ilona

  28. Gabriela says:

    Zdravím a děkuji za další inspiraci na nějakou mňamku 🙂 jen se chci ještě ujistit než začnu s těstem…mezi surovinami je uveden muškátový květ a v postupu se potom vyskytuje muškátový oříšek…v tuto chvíli je tedy i pro mě oříšek se rozhodnout,co do receptu správně patří 🙂 Děkuji za odpověď a budu se těšit na další recepty, Gábi

  29. Ahoj Flo, moc děkuji za super recept na lívanečky. Přijedou vnoučata, tak jim udělám radost.
    Jako vždy, krásné povídání před receptem ?.
    Přeji Ti pěkné léto, zdraví Věra

  30. Ahoj Flo,
    moc děkuji za typ na kynutí přes noc. Už se na ně těším, ale zdobit je budu jako babička s mletým mákem smíchaným s krystalovým cukrem.

  31. Děkuji za recept, konečně nemusím každé léto, když dozraje rybíz pátrat po všech internetech a můžu jít najistotu. U nás se dle receptu z manželova dětství jí lívance vždy se sněhem z jahodového džemu a posypané červeným rybízem. Ta kombince mdle sladkého sněhu, nakyslého rybízu a rozplývavých lívanců je vražedná 🙂

  32. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept, určitě neodolám.

  33. Jana Gruberová says:

    Dobry den, Flo, mam dotaz. Co kdyz udelam k veceri hodne testa a zbyde mi? Lze ho schovat v lednici na rano k snidani? Nebo je treba vse usmazit hned? Diky Jana

    1. Jani, jak už těsto nakynulo, tak ho nezastavíš. Lepší opéct lívance hned a třeba je zmrazit na příště.

  34. Antonín says:

    Dobré ráno,
    Tak jsme právě dojedli lívance podle receptu a všem moc chutnalo.
    Měl bych jednu připomínku: pokud se kvásek neprobudí do deseti minut po přípravě z droždí, může vzejít později. Trvalo to cca půl hodiny. Možná to bylo tím studeným mlékem z ledničky.

  35. Mates says:

    VÝBORNÉ!
    Dostal jsem strašnou chuť na lívance, asi už mi chybí léto, tak jsem zabrouzdal na tvé stránky a recept tu byl. Trochu mě vyděsila hrubá mouka v tak řídkém těstě, ale co knedliky taky drží pohromadě. Nebudu to protahovat, poloviční dávka krásně nadýchaných lívanců, byla akorát na pozdní snídani pro naší rodinu. S malinovým rozvarem a zakysankou bylo za hoďku a půl i sežráno?
    Díky za recept

  36. Petra K says:

    Flo, diky za recept. Od te doby, co delam tyto kynute livance, u nas doma o tech z prasku do peciva nechce nikdo ani slyset. Tyto jsou opravdu vytecne. I kdyz ruku na srdce, pokud mate jen jednu 4 livancovou panvicku, musite vstat aspon hodinu pred zbytkem rodiny:-)) Kynuti pres noc skvele, diky:-)

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close