Nevinně o víně

Víno k jídlu patří, a tak jsem si dnes usmyslela, že vám o víně něco povím. O tom, jak ho nakupovat a jak si ho vychutnat.

Na úvod bych určitě měla předeslat, že chovám k vínu velmi vřelý vztah.

Asi použiju starý dobrý citát: „Ráda vařím s vínem. Někdy ho dokonce do jídla přidávám.“

Od prvního dne mé samostatnosti v kuchyni jsem věděla, že víno do mé domácnosti patří. Bohužel jsem nevěděla, jaké víno. Dělila jsem vína pouze na dvě skupiny, a to nikoli podle barvy. Rozlišovala jsem jen vína, která mi chutnala, a ta, která se do první skupiny nedostala.

Nikdy jsem nedokázala předem odhadnout, jak to se zakoupenou lahví dopadne, takže jsem se vždycky držela osvědčených vín, dokud se daly koupit. Obvykle měly na sobě nějakou důvěryhodnou medaili nebo raději dvě.

Dnes, s odstupem času, bych si ještě poradila, abych přidala další členění: na vína, po kterých bolí hlava, a na vína, po kterých nebolí. Ale k příčinam bolehlavu se ještě dostanu.

Do své třetí knihy Hovory s řezníkem jsem kromě devatenácti rozhovorů s opravdovým řezníkem přidala na závěr knihy ještě bonusový, dvacátý rozhovor. Ten se však neodehrává v řeznictví, nýbrž ve vinotéce.

A protože mám pocit, že tak vážný rozhovor o víně si zaslouží víc prostoru, dnes vám ho v podstatně rozšířené a doplněné podobě dávám k dispozici. (Pravda, druhým, dokonce ještě mnohem vážnějším důvodem je, že právě pobývám na horách, bez pořádné kuchyně, bez svého kuchařského foťáku a jsem tak unavená sjížděním zasněžených svahů, že byste se ode mě stejně dozvěděli nejvýš tři holé věty, kdybych celý tenhle článek měla napsat bez předchozí přípravy.)

o víně pro začátečníky

Takže se v klidu posaďte, něco si nalijte (kafe je stejně jen nápoj, kterým se překonává ta denní doba, než si můžete oficiálně nalít do sklenky trochu vína), a podívejte se, co vám k výběru vína jako laik laikovi můžu říct.

Cililink!
(To byl zvoneček na dveřích do vinotéky, kdyby to někomu nebylo jasné.)

Rozhovor o víně

„Dobrý den. Potřebovala bych pomoct s výběrem vína k jídlu.“

„Dobrý den! K dobrému jídlu samozřejmě dobré víno patří, takže kde začneme?“

„To mi řekněte vy. V životě jsem kupovala víno pouze v supermarketu a tam jsem vždycky vybrala to, které mělo nejvíc medailí. Abych kupovala kvalitu, chápete.“

„Aha. Tak to vás naprosto nechápu. Vy nevíte, že medaile nejsou vůbec žádná záruka kvalitního vína?“

„A to tvrdíte na základě čeho? Z nějakého důvodu to víno přece medaile dostat muselo!“

„Myšlenka je to hezká a vznešená. Ale medaile, když na to příjde, se dají koupit třeba za tři koruny kus. Orientovat se pouze podle medailí je v dnešní době velmi nerozumné. Netvrdím, že neexistují legitimní soutěže, ale u těch se pak nelepí medaile na lahve.“

„Fajn. Když nemůžu víno vybrat podle medaile, mohl byste mi laskavě říct, čím jiným se mám tedy řídit? Všem těm nápisům na vinných etiketách nerozumím a asi nikdy rozumět nebudu.“

„Pokud dokážete připustit, že se nenaučíte vínu rozumět za jeden jediný den nebo za týden, pak mám pro vás jisté řešení. Bude to trochu trvat, ale vezmeme to postupně a důkladně. Zaměříme se pokaždé na jednu odrůdu nebo oblast a postupně se jí propijeme, abyste se ji naučila poznávat a vidět v ní jemné rozdíly.“

„Aha! Jste úplně stejný, jako můj řezník. Ten na to se mnou šel taky od lesa.“

„Choďte si na procházky, s kým chcete a kam chcete, ale kvůli vínu do lesa opravdu nemusíme. Když už, tak vás někdy vezmu na vinici. Ale pro tuhle chvíli pojďme začít tady ve vinotéce. Vy mi řeknete, co chcete vařit, a společně k tomu vybereme lahev podle vašich představ.“

„Vždyť jsem to říkala. Úplně jako řezník. Co to je za zvláštní dobu, že si každý hájí svou odbornost a chce vědět, co budu vařit?“

„Máte s tím problém? Jsem tu od toho, abych vám poradil. To se vám v supermarketu nikdy nestane.“

„Co pořád máte proti vínu ze supermarketu?“

„Totéž, co proti masu, pečivu nebo zelenině. Pohodlně tam nakoupíte, ale nadšená nejspíš nebudete.“

„Jak to?“

„Vína v supermarketech jsou obvykle velmi sířená, aby v regálech dokázala stát a přežít celkem dlouhou dobu. Síra totiž dobře konzervuje a zabíjí všechno živé. Za druhé, vzhledem k tlaku na cenu opravdu nemůžete očekávat zázraky. Vína budou vyrobená pomocí masových technologií a nejspíš jim bude chybět duše. Osobnost. Charakter. To, co vás přiměje vracet se ke stejnému vínu znovu a znovu a stále v něm objevovat něco nového.“

„Masová produkce tedy není to, po čem bych se měla poohlížet? Čím se liší malí vinaři od těch průmyslových?“

„Lepšími hrozny. Čím lepší víno, tím přesněji a detailněji je na etiketě popsána lokalita, ze které hrozny pochází. On se totiž v chuti, vůni a kvalitě vína odráží tak zvaný terroir, tedy veškeré vlivy prostředí včetně podloží. A to se může někdy měnit brázdu od brázdy.“

„Takže z velké vinice nebo dokonce z hroznů z různých vinic bude hůř znatelný terroir než z jedné malé viniční trati?“

„Přesně tak. Ale není to všechno jen o původu hroznů. Poctivé víno má vyšší podíl ruční práce. Do některých malých, špatně položených vinic se nedá dostat s těžkou technikou, takže jiný než ruční sběr a ruční ošetřování není možné. Ale poloha vinice je tak výjimečná, že přes všechny obtíže stojí za to tam víno pěstovat.“

„Chápu, že takové víno pak nemůže vinař prodat pod cenou.“

„Kvalita se samozřejmě odrazí i v následném zpracování. Vylisovaný vinný mošt nebo rmut – to jsou jen rozdrcené hrozny i se slupkami – musí zkvasit. Kvasinky přemění ovocný cukr na alkohol. Používají se k tomu často průmyslové kvasinky, které fungují podobně, jako droždí. Vypěstují si velmi silnou kulturu, žádnou jinou k sobě nepustí, nehrozí tak, že víno zkvasí nekontrolovaně. Bohužel to má i svá negativa. Kvasinky umí vínu přidat vůni, kterou v sobě hrozny přirozeně nemají. A umí přidat jakoukoli vůni si řeknete. Z anonymních nebo dovozových hroznů tak uděláte třeba chardonnay nebo rulandské šedé, stačí správně zvolit kvasinky při nákupu. Když pak pijete takové navoněné víno, ohromí vás nejprve svým úžasným, výrazným aroma, ale posléze tu stejnou výraznost nenajdete v chuti. Budete cítit podivný rozpor, jako by vás víno obalamutilo a nenabídlo všechno, co slibovalo.“

„Měla jsem zato, že to tak je správně. Že víno vždycky líp voní, než chutná.“

„To jste tedy asi nikdy nepotkala dobré víno. U něj by vůně a chuť měly být v rovnováze.“

„Znamená to, že takový vinař nemůže používat průmyslové kvasinky?“

„Nikoli. Je pravda, že spontánně zakvašené víno je velmi bohaté na vůni i chuť, ale zároveň s sebou nese nejistotu, zda se zakvašení správně podaří. Vinař, který chce mít věci pod kontrolou, proto používá vinařské kultury. Ale musí je používat citlivě a s ohledem na povahu hroznů, to dá rozum. Když budete v kuchyni připravovat maso, taky už na něj nenasypete vegetu nebo grilovací koření s glutamátem, abyste mu zvýraznila chuť i vůni, aniž by vás to stálo jakékoli další úsilí. Naopak maso šikovným postupem donutíte, ať předvede, co v sobě má. A je to jen záležitost vašich kuchařských schopností a zkušeností a odhodlání věnovat masu trochu své práce a času.“

„Začínám tomu rozumět. Víno je tedy buď produktem vinařské chemie, nebo vinařské práce. A pokud se chci dobře napít, měla bych si vybírat to druhé.“

„Řekla jste to správně. Jelikož je vinařská chemie povětšinou v prášku, říká se u nás v branži, že jsou vinaři, kteří sypou, a vinaři, kteří nesypou. Stejně jako kuchaři: někteří vaří z prášku, jiní ctí přirozené suroviny. Ti první přitom tvrdí, že sypat se musí, zatímco ti druzí odpřísáhnou, že sypat se vůbec nemusí.“

„V tom případě teprve teď chápu, jak je důležité jméno vinaře nebo vinařství a s tím související přístup k práci.“

„Jsem rád, že na vás můj výklad takto zapůsobil. Takže můžeme vybrat to víno?“

„Ještě mi řekněte, jak je to s tou sírou. Proč ji vinaři používají, když ví, že po ní bolí hlava?“

„To je jednoduché. Zasířené víno je zakonzervované navěky. Pokud ho budete aspoň trošku dobře skladovat, nezkazí se a nezmění se. Je mrtvé, ale dá se prodávat dlouho. Trochu jsem to zjednodušil, ale jde mi o princip. Vy sama si musíte říct, zda chcete pít živé víno, které ještě může trochu perlit jako pozůstatek kvašení, nebo hygienikem bez výhrad schválené víno, ve kterém neplave jediná živá buňka.“

„Smím vám věřit, že tu máte pouze prověřená vína od spolehlivých vinařů, kteří nesypou nebo sypou jen s rozmyslem?“

„Ano. Ale to vám může tvrdit ledaskdo. Takže není od věci využít různých veřejných ochutnávek nebo nabídky rozlévaného vína a posoudit vinotéku podle skutečné nabídky, nikoli podle toho, co vám v ní napovídají.“

„A na co se mám zaměřit, když víno ochutnávám? Jak poznám, jestli je dobré, nebo špatné?“

„Dobrá vína – a teď nemám na mysli jen drahá vína – mají co nabídnout. Ve vůni toho dokážete hodně poznat. Nebudete možná přesně vědět, co cítíte, ale vůně se bude postupně měnit a odhalovat nové a nové vrstvy. Čím víc toho poznáte, tím lepší máte nos a zřejmě i tím lepší víno máte ve sklence. Ale nesmí to být jen o vůni, už jsem na to upozorňoval. Přísliby z vůně by se měly projevit i v chuti. Když ucítíte na jazyku jen sladkou nebo kyselou vodu, aniž by to bylo doprovázeno další chuťovou hloubkou, je to špatně. Chuť vás musí bavit stejně, jako vůně. I zde by to měla být detektivka v odhalování jednotlivých složek a duševní pátrání po tom, co vám chuť připomíná. A právě proto, milá paní, lidé pijí víno a vychutnávají si ho. Je to pro ně neustálé objevování a tedy svým způsobem dobrodružství. Ale měl bych tu zdůraznit ještě jednu velmi důležitou věc.“

„Jen jestli ji ještě dokážu vstřebat…“

„Dokážete. Tohle je dost zásadní poznatek. Když si chcete víno vychutnat po všech stránkách, potřebujete k tomu správnou skleničku.“

„Tomu mám zase rozumět jak?“

„Objem a tvar sklenky zcela podstatně ovlivňuje vůni a vlastně i chuť vína. Když víno nalijete do decilitrové sklenky nebo do skleničky od hořčice, která je v drtivé většině českých domácností, a když si ho tam dokonce nesvědomitě nalijete až po okraj, vůbec nic z vína neucítíte. Víno potřebuje prostor, takže se nalévá pouze do třetiny sklenky, někdy i méně. Určitě jste už někoho viděla, kterak sklenkou krouží, pozoruje víno a očichává ho, příležitostně se napije a povaluje víno na jazyku. Tak to je ten správný objevitel. S plnou, malou a špatně tvarovanou sklenkou tohle samozřejmě nedokážete.“

„O správně tvarové sklence slyším poprvé.“

„Není to zas taková investice, abyste si ji nemohla dovolit. Když už kupujete lahev vína za dvě stě korun, měla byste mít i sklenky na úrovni. Pro začátek bych vám doporučoval jednu sklenku na bílé víno, tak zvanou ryzlinkovku, a jednu sklenku na červené, označuje se jako sklenka na Bordeaux odrůdy. Když vás to začne bavit, můžete pokračovat tím, že si pořídíte speciální skleničky na jednotlivé odrůdy nebo typy vín. Málokdo se k tomu dostane, ale stává se to. Vy jste celkem nadějný případ.“

„Kdo ví, třeba jednou. A teď mi prosím ještě řekněte, jak se vybírá vhodné víno k jídlu. Netuším, čeho se mám chytit.“

„Víte, jak jsem říkal, že dobré víno má co nabídnout v chuti i ve vůni? Když víte, jaké jsou základní aromatické složky a projevy vína, snadno si představíte, zda budou ladit s ochucením jídla. Stejně, jako vám nedělá problém sladit majoránku s česnekem nebo třeba modrý plísňový sýr s ořechy, tak podobně funguje i párování vinných chutí s chutěmi v jídlu. Prostě si jen představte, zda by to šlo k sobě. Případně ochutnejte trochu jídla, zapijte vínem a hned budete vědět — v ústech se to začne všechno navzájem doplňovat a povzbuzovat a budete mít pocit, že z toho všeho vznikla další, nová, perfektně ladící chuť. A kdybyste si na tohle cvičení netroufla, vždycky se ve vinotéce najdou odborníci, kteří vám poradí a najdou víno přesně k tomu, co chcete vařit.“

„Tak já bych si teda prosila jedno víno k rajské omáčce.“

No, a to by pro dnešek bylo. Za týden na viděnou, opět s receptem (ačkoli vy, co jste členové E-mailového klubu Kuchařky pro dceru, to dnes tak úplně bez receptu nemáte, že :-))

PS. Jak vybíráte víno vy? Čicháte k němu, mazlíte se s ním, objevujte, co vám může nabídnout, než ho vypijete?

Join the Conversation

  1. Dobrý den, Flo, s tím vínem se to má tak, že, ač si jej občas dám, rozumím mu velice malounko, na rozdíl od slivovice, meruňkovice etc…, které, přes skutečnost jen občasné a mírné konzumace, dovedu posoudit celkem znalecky.
    Takže, spíše červené, Rulandské, Frankovku, ročníky neřeším. Při občasné schůzce s kamarádem ze školy /6O let mínus/ máme výběr po obědě v naší oblíbené restauraci jednoduchý. Na otázku „jaké máte víno?“ je odpověď prostá : “ bílé a červené“… Protože to červené je ta, již zmíněná Frankovka, je objednávka bezproblémová.
    Takže, shrnuto, znalost ani nepředstírám, při někdejších návštěvách vinařských oblastí jsem ani v Pezinku či Modre/-é/, kde byly ochutnávky, moc rozdílu nezaznamenal, tedy poznám kyselejší od sladšího, ale to je tak vše… Domů víno nekupujeme, darované pošleme většinou zase dál a zůstáváme spíše u té „valašské“ slivovice, značkového Praděda /kvůlivá mému pradědečkovství/ a Fernetu na trávení. Jo, a na přípitek novoroční místo bublinek raději dobré Cinzano, s citronem a ledem…
    Letos to bylo bez přípitku, usnul jsem již hodinu před půlnocí, dokonce naprosto střízliv – Přeji hezký den, Jaroslav.

    1. Jaroslave, pochopit slivovici a hruškovici je mou další metou. Třeba se někdy potkáme a znalecky mi to vysvětlíte 🙂

  2. Flo, teď jsi narazila na mou slabinu. Ač jsem srdcem i myslí Moravák a účastnila jsem se mnoha a mnoha vinařských koštů a měla možnost při těch lepších ochutnat skvělá světová vína, stejně je obvykle dělím na: chutná mi, nechutná mi. A někdy ještě – chutná mi, až ho vypiju ve větším množství. Většinou jsem si ráda poslechla pěkné povídání znalců, ale pak ho zase pustila z hlavy. Domů stejně víno moc nekupuji, neb máme plný sklep, a tam většinou vybíráme v ročnících mezi několika málo odrůdami. Když byl ještě dědeček z tátovi strany naživu, bylo vinařství jeho koníčkem, ale táta je spíš zemědělec než vinař. Pamatuju si, že jako malá jsem s dědou chodila koštovat a přechutnávat vína v sudech a demižonech třeba dvakrát do měsíce, vždycky v neděli po kostele. Pak mě vystřídaly mladší sestry.
    Na problém své neznalosti jsem narazila, až když jsem začla pořádat občas večeře pro kamarády – když jsem jim chtěla udělat vyloženě zážitkový večer a nápoje sladit s pokrmem. Často jsem dlouze vysedávala u počítače a zkoumala, co by se mohlo k danému pokrmu hodit. Tvá rada – vyzkoušet k jednomu pokrmu více druhů předem, a podle toho se rozhodnout, je skvělá, ale to bych musela mít krapet větší spotřebu 🙁 Takhle bych měla ledničku plnou rozpitých lahví :-), mám totiž pocit že má „bujará“ léta jsou už za mnou, a když už si dám občas nějaký alkohol, je to buď v létě nějaký radler nebo cider, nebo třeba becherovka po velkém obědě či večeři.
    Naštěstí kolem sebe mám spoustu kamarádů, kteří se vinařství věnují se zájmem a láskou, a tak se většinou mám na koho obrátit 🙂

    1. Vendulo, jak ses mohla nechat v tom nedělním koštování vystřídat sestrami? 🙂

      Zkoušení několika druh vín k jídlu předem je ryze nepraktické. Lepší je nechat si víno doporučit podle přesné specifikace jídla, které se chystáš uvařit. Kde jsem zmínila, že si máš koupit pár lahví předem a porovnávat?

    2. Nebylo tam předem, ale že se má ochutnávat a představovat si to s daným jídlem, a já si nejsem jistá jestli mám tak dobrou senzorickou pamět, tak by pro mě bylo asi nejlepší uvařit, vzít do krabičky a s krabičkou do vinotéky a ochutnávat 😀

      No, to je takové období v dospívání, kdy si člověk říká že chodit s prarodičem do sklepa není zrovna „cool“ zábava 🙂 tak asi tehdy. Teď už to bohužel dohnat nejde.

      1. Nejde o paměť, jde o to, jestli všechny ty chutě a příchutě cítíš jako vhodné spojení. Když bude víno vonět a chutnat po broskvích, tak ho ke kuřecímu prsu zapečenému se sýrem a broskví vezmu. A tak podobně.

  3. Milá Florentýno,

    musím přiznat, že se mi opravdu líbí tvoje inspirativní články. A tak jsem zašel do své domácí vinotéky a otevřel další lahev od svého oblíbeného vinaře, Lubomíra Skrývala.

    1. Davide, a tak to má být! 🙂

  4. Ireenka says:

    Milá Flo,
    tak trochu závidím dovádění na sněhu, ale moc Ti přeju ten duševní relax na horách. Páni, tak dobrá kuchařka a tak hubeňounká ;). Jsi inspirativní v mnoha směrech. Ale k věci.
    Víno mám ráda, ale znalec rozhodně nejsem. Bílé/červené, chutná/nechutná, teplé/studené, zadarmo a za peníze :). Tolik asi moje schopnost dělení. K červeným masům podávám červené, k bílým bílé. Jinak se řídím tipy přímo na etiketě a svého vinaře zatím bohužel nemám. Z hořčičáků a hrnků jsme pili na kolejích, teď mám doma univerzální sklenky, ale až bude nová kuchyň, těším se na koupi šampusek i správných sklenic na víno. Mým velkým snem je navštívit sklípek, ve kterém bude ke koštu hrát cimbálovka.
    Tak pozdravuj Williho a na zdraví!!!

    1. Ireenko, pozdravovala jsem, děkuju 🙂

      Taky nejsem bůhvíjaký znalec vína, ale aspoň jsem se snažila popsat cestu, jak se posunout kousek dál za rozdělení chutná-nechutná nebo bílé-červené. Cimbálovku bych k tomu brala taky, bohužel s degustací v moravských sklípcích coby „pražáci“ máme jen velmi špatné zkušenosti.

  5. Ahoj Flo, v první řadě Ti závidím ty hory,já jsem v práci někdo dělat musí že :D, jinak znalcem vína nejsem vůbec, miluji Pálavu,takže ani jiné víno nepopíjím, a z alkoholu slivovici.Tvůj dnešní recept se mi líbil,zkusím inovaci švestka- slivovice- štáva z kompotu- tak uvidíme. Alena

    1. Aleno, to zní dobře, dej pak vědět, docela by mě zajímalo, jak to chutnalo. Už jsem z hor zpět a práce tu mám nad hlavu, tak neboj, nejsi v tom sama 🙂

  6. Myslím, že ke znalectví se nikdy neproberu, prostě proto, že své snahy o znalectví napírám jiným směrem… ale aspoň to došlo tak daleko, že jsem zjistila, že mám na vína dost, ale opravdu dost podobné chutě s tátou. Radši bílé, suché, polosuché nebo polosladké; tam někde to zatím končí. 🙂
    Výhoda toho je, že když pak tvůj recept na rizoto praví „suché bílé víno“, mám téměř stoprocentní jistotu, že v komoře nějaké bude. 😀

    1. Hani, moje sekvence končí u suchého, k polosuchému už se nedostanu. Nechutná mi, přijde mi uměle doslazené. Což teda není důvod, proč mám v receptu na risotto víno suché 🙂

  7. Renata says:

    Dobrý den, ve víně moc veliký znalec nejsem. Do jisté doby sem žádné víno nepila. Teď si občas s přítel sklenku dám, ale moc tomu neholduji. Chtěla jsem se zeptat nemáte nějaký recept třeba na těstoviny, které by se dali skloubit s vínem a zároveň se hodili ke slavnostní večeři? Děkuji

    1. Renato, koukni na Italy, jak umí snoubit víno s těstovinami 🙂 Myslím, že šumivé prosecco by mohlo být skvělým doplňkem slavnostní večeře, hodí se k němu všechny lehčí těstoviny, třeba s kuřecím masem nebo rybami či krevetami. Anebo zkus tuhle roládu z kuřecích prsou, můžeš k ní podávat třeba kuskusový salát. Flo.

  8. Renata says:

    děkuji 🙂

  9. Ladislav says:

    Ahoj Flo preferuji bílé a suché víno. Jinak jsem velký znalec a držím se moravského hesla že, 1 víno sa dá 2.vino sa dá svařit 3 víno sa dá pražákom 4.vino sa nedá ????

    1. Já to znám v jiném pořadí:
      dá se
      nedá se
      dá se svařit
      dá se pražákům
      🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close