Masové krokety nepatří k těm jídlům, na které se suroviny chodí kupovat do obchodu. Masové krokety se dělají z toho, co doma zbylo z předchozího vaření.
Masové krokety se dělají proto, aby se neplýtvalo surovinami. Zejména když jde o tak důležitou a cennou věc, jako je maso.
Každý úsporný domácí rozpočet začíná tím, že odstraní problém s vyhazováním zbytků. A zbytky se dají snadno seřadit podle důležitosti – tedy podle pořizovací ceny. Maso na takovém seznamu obsadí všechna přední místa.
Vyřešit problém, kam s masem, které už nikdo nechce jíst ohřáté, tedy znamená významně ušetřit.
Masové krokety nejsou jediná možnost, kam se zbylým masem
Pokud jde o libové a jemné maso, například zbytek vepřové pečeně, kuřecích prsou nebo rostbífu, to se dá hezky a vtipně skrájet na tenoučké plátky a namísto šunky použít do obloženého sendviče k obědu nebo ke svačině.
Pokud však jde o prorostlejší maso, které se ve studené podobě vychutnat nedá, je potřeba sáhnout po úskoku většího kalibru. Dbát se musí i na to, že k takovému masu se často nabízí i zbylá šťáva nebo omáčka, kterou by bylo záhodno spotřebovat taky. Co tedy s ním? A kam s ním?
Rozhodně využijte komentáře a podělte se v nich o své oblíbené tipy a triky, jak si dovedete poradit s masem od předvčerejška, protože takových cenných nápadů není nikdy dost. Za mě vedou tyto tři úpravy:
- Přeměna na trhané maso, které se dá použít jako náplň do teplých sendvičů nebo do tortilových placek (psala jsem o něm tady: trhané kuřecí maso)
- Přeměna na plněné slané taštičky z listového těsta (mám na ně recept v knize Merendy v zástěře, blíže o ní tady: Merendy v zástěře)
- Přeměna na masové krokety, o nichž se nyní hodlám rozepsat trochu blíže (a které mimochodem taky najdete v Merendách)
Jaké maso dovedou masové krokety zachránit?
Jestliže jsem zmínila, že na prorostlé maso se musí uplatnit úskok většího kalibru, pak těmito kroketami vám dávám do rukou návod na kuchařskou zbraň hromadného ničení.
Jeho účinnost a použitelnost a obměnitelnost je obrovská a důsledky nedozírné. Jakýkoli zbytek masa, vařeného, dušeného, pečeného či grilovaného, s omáčkou, se šťávou, se zeleninou, dokonce i bez toho všeho, jakýkoli zbylý kousek kuřecího, vepřového, hovězího, zvěřiny i z jiné zvěře se dá přetvořit na tyto masové krokety.
A jelikož jsou to krokety smažené, nebudete mít problém s následnými zbytky. Smažené jídlo, jak známo, buď nezbývá vůbec, anebo jeho zbytky samovolně sublimují z místa, kde je ponecháte.
Kde se masové krokety vzaly
Recept na masové krokety jsem si nevymyslela, ale vyšla jsem z návodů a zmínek ve starých kuchařkách, které nenechaly ladem ani sousto masa. Oproti moderním způsobům vypořádání se s přebytky mi tento přišel neuvěřitelně univerzální, jednoduchý, a zároveň v něm cítím návrat k našim kuchařským tradicím i původním chutím.
Věřím, že recept na masové krokety se vám bude hodit nejen na Pytlový čtvrtek, kdy se nesmí nechat ladem žádný kus masa, který zbyl po úterním masopustním veselí a který by v následujících dnech půstu přišel vniveč.
PS. Málokdy doma zbývá 300 g masa, které jsou vyžadovány v mém receptu. Většinou se najde jen jedna až dvě porce, tedy zhruba polovina. Nebojte se recept přepočítat na poloviční dávku, žloutek ale nedělte a použijte celý. Pokud místo normální strouhanky vezmete kukuřičnou, krokety nabudou na objemu a poloviční dávka zasytí 3 osoby, ne-li dokonce 4.
Suroviny
- 300 g zbylého masa, čistého, bez kůže, chrupavek a kostí
- 100 ml omáčky nebo šťávy (nemusí být)
- 200 ml vývaru (nemusí být)
- 100 g dušené nebo vařené zeleniny, případně zeleniny pečené či dušené s masem (pokud nemáte, vezměte místo toho 1 velkou cibuli a 1 lžičku sádla)
- 1 vrchovatá lžíce másla nebo sádla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 žloutek
- pár kapek citronové šťávy
- sůl podle potřeby a chuti vstupních surovin
- 80 g strouhanky
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100–150 g strouhanky
- 500 ml oleje vhodného na smažení
Postup
- Maso zbavte všech nejedlých částí, jako jsou kosti a chrupavky, a nakrájejte ho tak nadrobno, jak jen dokážete. Totéž učiňte se zbylou vařenou nebo pečenou zeleninou – pokud žádnou takovou nemáte, nakrájejte nadrobno cibuli, v malém kastrůlku rozehřejte lžičku sádla a cibuli na něm v mírnějším teple plotýnky nechte chvíli změknout a ztratit syrovou křupavost.
- Ve středně velkém kastrolu rozehřejte máslo, stačí na střední výkon plotýnky, a jakmile zpění, vsypte do něj mouku. Důkladně rozmíchejte metličkou a dopřejte této vznikající jíšce asi minutu v teple, aby se trochu prosmažila. Občas zamíchejte. V nádobce smíchejte vývar a šťávu z masa; pokud cokoli z toho nemáte, nahraďte to vodou (a část vody můžete případně nahradit vínem). Měli byste tak získat 300 ml tekutiny. Tu přilijte k jíšce, důkladně rozmíchejte, přiveďte k co nejmírnějšímu varu a nechte 5 minut zvolna pobublávat, příležitostně promíchejte.
- Výsledná omáčka by měla být hodně zhoustlá, nikoli však tolik, aby v ní stála lžíce. Vhoďte do ní připravené maso, zeleninu nebo cibuli a ještě 3 minuty prohřívejte. Dochuťte solí, aby tato směs neměla mdlou chuť, a zakápněte citronovou šťávou pro osvěžení. Nechte zčásti vychladnout, pak vmíchejte žloutek, strouhanku a dopřejte směsi ještě 5 minut odpočinku.
- Do dvou misek odměřte zvlášť mouku a strouhanku, do třetí vyklepněte vajíčko, přilijte 2 lžíce studené vody a vidličkou rozšlehejte tak důkladně, až vajíčko docela zřídne; takové šlehání bude trvat asi půl minuty až minutu, určitě ne méně. Z masové směsi tvořte rukama kuličky velikosti pingpongového míčku, lehce je zploštěte a postupně obalte v mouce, vajíčku a strouhance.
- V malém kastrůlku rozehřejte olej, aby dosáhl teploty na smažení – když do něj vhodíte špetku strouhanky, nespadne ke dnu, ale začne hned pěnit. Do horkého oleje vkládejte masové krokety zhruba po 4 kusech tak, aby s malými mezerami vyplnily dno kastrůlku, a na středním plameni smažte 2–3 minuty po každé straně, až zezlátnou. Usmažené kousky nechte okapat na papírové utěrce. Nejlépe chutnají s vařenými bramborami maštěnými máslem nebo pro odlehčení se zeleninovým salátem.
[vc_row][vc_column width=“1/4″][vc_single_image image=“14050″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]
Merendy v zástěře
Tento recept najdete i v mé poslední kuchařce Merendy v zástěře. Věnuje se úspornému, skromnému a hospodárnému vaření, které nabývá v současnosti na důležitosti. Dává návod, jak se vyhnout plýtvání, jak spotřebovat načatá balení a jak využít vše, co je zrovna dostupné a k mání. Ukazuje, jak nakupovat potraviny, aby všeho bylo akorát. Učí, jak naplánovat smysluplný týdenní jídelníček, ve kterém jsou jídla vzájemně propojená do jednoho celku, takže vám ušetří čas a práci strávené v kuchyni i spotřebu energie. Knihkupci tuto kuchařku zařadili mezi 100 nejlepších knih roku 2021.
Více o knize: Merendy v zástěře [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Dobrý den Flo,
děkuji za hezký recept. Škoda, že v lednici nemám ani trošku zbylého masa… Určitě ho použiji při jiné příležitosti ?. Krásný Masopust přeje Dana
Jej, diky, to se me velice hodi. Mam jinou dietu nez manzel a tak jsou casto zbytky. Tenhle recept opravdu vyuziji, vetcinou zbudou kureci prsa a uz kolikrat nevim, co s nimi.
Milá Florentinko (nevadí takové oslovení?), děkuji za čtvrteční maily, těším se na poctenicko. Mám už dost roků a přesto jsem kuchařka nic moc. Nejvíc se bojím kynutého těsta a přitom mi moooc chutná, je to vzpomínka na buchty mé maminky. Máte radu i pro mě kucharskeho zbabělce? Moc Vás zdravím a děkuji Hana
Sice nejsem Florentýna, ale jedna rada ode mě, která se s kynutým těstem už dlouho docela kamarádím, je: instantní droždí. Babička ho sice asi neměla, ale je spolehlivější na vzejití než to kostkové, takže se nemusíte trápit tím, jestli vám vzejde nebo nevzejde kvásek, a tím rázem část starostí s kynutým těstem odpadá. 🙂
Další důležitý element je podle mě kvalita mouky. Když nemá dost lepku, těsto se chová makově, i když si ho jinak hýčkáte, jak nejlíp to jde. Přesnou značku ovšem neporadím, ono to taky trochu závisí na tom, co zrovna mají v obchodech, kde nakupujete.
Milá Florentýna,
ďakujem za perfektné recepty a nápady, zoberiem si vždy niečo z toho.
Zvyšné mäso takisto používam, ale doteraz vždy som to zmiešala so zeleninou bez uvarenej zásmažky , na budúce to skúsim ako ste to uviedla v dnešnom recepte.
Nech sa Vám darí
Díky za obohacený recept! Já jsem teď právé vytáhla z trouby něco podobného, t. zv. “ co dům dá “. Pekla jsem to jako sekanou v kastrůlku, okořeněné trochou čubrici. Ale máš pravdu, smažené je nejlepší! ?. Pŕeji krásný předjarní čas a díky za recepty, které délají radost! Eva
Hezký den Flo,
díky za zajímavý nápad
Dobrý den, milá Flo,
zase nápad, pro mne jako dělaný. Každou chvíli mi nějaký ten zbytek /většinou kuřecího/ zbývá, odbyl jsem to zpravidla nasekáním na drobno a vyklepnutým vajíčkem /mletí na hašé jsem se vyhýbal,kdo by čistil mlýnek, žeano?/, v dnešním receptu není více pracnosti, co si může pohodlný stařík více přát. Díky, přejíi pohodové masopustní dovádění – Jarda
Dobrý den, Florentýno,
s velkým potěšením sleduji Tvoje čtvrteční povídání. Moc se mi líbí dnešní recept (masové krokety), určitě ho vyzkouším, protože ať dělám co dělám, zbytky mívám. Vyzýváš nás, abychom napsali, co děláme se zbytky masa, tak se chci taky připojit. Mně zbyly kuřecí závitky (kuřecí prsa plněná klobásou, vejcem a sýrem). Rizoto jsem nechtěla dělat, to jsme měli nedávno, na sekanou ho bylo málo a nic přikupovat jsem nechtěla, tak jsem maso pokrájela, orestovala na cibulce a použila jako náplň do francouzských bramborů. S výsledkem jsem byla velmi spokojená.
Moc se těším na postní recepty, to bude zajímavá inspirace!
Jarmila
děkuji za recept knihu jsem si koupila je v ní hodně dobrých rad
Ahoj Flo,
Ten tvůj dnešní recept mi přišel vhod, neboť sem přemýšlela co s masem z polévky, neboť mám dojem že vařím stále to samé, ale tentokrát je tu změna. Děkuji a už se těším, až je doma překvapím něčím novým.
Děkuji a přeji hezký den
Pavla
Milá Flo, rada moc dobrá – uložím. Já maso moc nemusím (ne, že bych ho nejedla) a pan domácí nechá něco jednou za uherský rok. Ale bude se určitě někdy hodit i snachám?, tak moc děkuju!
Děkuji za recept,přeji hezký den
Děkuji za recept. Bude se moc hodit, protože manžel má problémy se zuby. Takže přetvořím pečené maso z mrazničky na krokety.
Florentynko, díky za tip a taky za připomenutí. Babička dělala fantastické taštičky do kterých přišly tyhle masové zbytky. Taštičky byly vařené, maso skvěle kořeněné a prodávaly se s vařeným kysaným zelím. Bohužel už se jí nezeptám na recept. Ale stojí to za nějakou improvizaci ?.
Mej se moc krásně Lidka
Milá Flo, děkuji za skvělý nápad.
Většinou zbylé maso zpracuji do „rizota“ – zesklovatim cibuli, přidám na jemno nastrouhanou mrkev, celer, lehce osmahnu, přidám maso nadrobno, trochu vývaru a vmíchám do uvařené rýže. Ale smažené je smažené, určitě bude mít úspěch. Děkuji a přeji hezký masopust. Alena
Bezva recept.Vyzkouším.Díky???
Milá Florentýno,
děkuji za zajímavý recept. Stojí za vyzkoušení .
Milá Flo,
díky za dobrý tip. Zatím šly upravené zbytky do rizota, ale tohle je super nápad, včetně té jíšky.
Těším se na postní recepty a přeji spoustu dalších nápadů pro nás všechny Táňa
Milá Flo.
Děkuji za recept. ?
Krokety delam uz spoustu roku, ale jen ze „sucheho“ masa, rikam jim masove placicky a pecu je v troube. Nebavi mne stat u sporaku. Ale moc dekuji za bezva napad pouzit take maso a omacky. Uz se tesim to vyzkouset. Hezky konec zimy, Florentynko.
Dobrý den, dělám i bez masa,jen zeleninové,když mám houby,přidám i houby, nechce se toho bát
Děkuji za nápad, ale u nás to asi neklapne, maso nezbývá 🙂
Takže budu muset na to myslet až budu vařit, tak připravit víc, aby zbylo 🙂
Jana
Miluju tyhle zbytkové recepty. Vyzkouším,příležitost bude tento týden.
Pokud mám nějaké maso z pečení třeba i s kostma+výpek, nebo i jen výpek, dá se to všechno uvařit,propasirovat a máte základ na nějakou další polévku,třeba bramboračku. (Totéž když mám vodu z uvařených brambor). Úplně si umím představit že takové maso by se dalo schovat i do pirohů. Recept na ně už tu taky byl a chválila i tchýně?. Zbydou brambory? Kromě opečených na pánvi – pizza. Mňam!
Zbytky masa nadrobno pokrájím, prohřeju na pánvi a přidám k jakékoliv podušené a dochucené zelenině. Podávám většinou s těstovinami jako teplý salát. Tohle zbytkové jídlo většinou dělám jako rychlovku s mraženou zeleninou. Variant na ochucení je nekonečně mnoho… 🙂
Podobně používám i libové maso, kde rodina má ráda studenou přípravu se syrovou zeleninou a s jogurtovo- majonézovým dresingem.
Ahoj Flo, jak je v nazvu- krokety NEJEN pro pytlový čtvrtek ?. Dnes je pondělí a k obědu byly masové krokety ?. Jsou výborné ?. I manžel si všiml, že nějaká jídla jsou lepší, než dřív, a to díky tobě ?. Děkuji za tvé recepty, podrobně popsané postupy a hlavně blog a knižní kuchařky. Poslední dobou už dochází inspirace a nápady, tak jsme moc ráda za tvé recepty. Těším se na čtvrtek na tvůj další recept ☺️
To je paráda, mám radost ?
Milá Flo, děkuji za recept. Krokety jsou výborné a hlavně díky nim zužitkuji i zbytek vařeného masa a zeleniny, který už nikdo nechce.