Čočka s rýží zní jako něco snadno zapomenutelného, až příliš obyčejného a podivně namíchaného. Ale jen do té doby, než tuhle čočku s rýží a karamelizovanou cibulkou, zvanou též mudžadara, mujaddara, mžaddra, ochutnáte.
Pak zjistíte, že to chutná překvapivě báječně a že to má všechny potřebné výživné parametry, jaké si usmyslíte. A že i když název zní cizokrajně, tak se tenhle výlet za hranice vyplatí, protože s chutěmi nebude mít náš středoevropský jazýček vůbec žádný problém a surovinami vás vybaví první sámoška.
Čočka s rýží jako geniální bezmasá strava
Čočka s rýží, fazole s kukuřicí, hrách s kroupami – to všechno jsou příklady mimořádně důležitých kombinací surovin. Když se sejdou na jednom talíři, dějí se podstatné věci.
Spojení luštěnin a obilovin je dobré nejen z chuťového hlediska. Je dobré i z hlediska výživy. A kdyby jen dobré! Je zcela zásadní.
Lidské tělo totiž umí do zásoby ukládat tuky, umí do zásoby ukládat cukry, ale neumí do zásoby ukládat bílkoviny. Respektive neumí si odložit na později esenciální aminokyseliny, které jsou důležité pro stavbu bílkovin a tedy i těla.
Aminokyseliny
Bílkoviny, které pocházejí z masa, mléčných výrobků, vajec, luštěnin či ryb, se v těle nejprve rozloží na základní stavební kameny, což jsou aminokyseliny. A ty se pak podle potřeby zase poskládají zpátky na úplně jiné bílkoviny, které tělo potřebuje pro svou stavbu, obnovu a fungování. Nebo se nepotřebného zbytku aminokyselin zbaví. Je to takové aminokyselinové lego, dalo by se říct.
Některé kostičky, chci říct aminokyseliny, si tělo dovede vyrobit samo z toho, co má k dispozici. Ale je jich pár takových, které se energeticky nevyplatí vyrábět a tělo to tedy neumí. Jediný způsob, jak se dají získat, je ze stravy. Nelze si je obstarat jinak, než sníst něco, v čem se nacházejí.
Těmto aminokyselinám se říká esenciální, tedy nezbytné, a je jich devět. Čím víc jich je zastoupeno v nějaké surovině, tím kvalitnější má tato surovina bílkoviny. Maso a živočišné produkty jako mléko, mléčné výrobky nebo vejce, obsahují úplnou sestavu těchto devíti nezbytných aminokyselin. Kdo řádně jí maso, nebo aspoň mléčné výrobky a vejce, tomu v těle esenciální aminokyseliny nechybí.
U rostlinné stravy je to ale jinak. Luštěniny i obiloviny sice taky obsahují všechny esenciální aminokyseliny, avšak problém je, že aspoň jedné z nich je v nich hodně málo.
Existuje důležité pravidlo (nazývá se Rubnerův zákon limitní aminokyseliny), které říká, že využití aminokyselin z jídla je možné jen do té míry, jaký je obsah nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. Takže když je jedné z nezbytných aminokyselin velmi málo, ostatní aminokyseliny se využijí taky jen velmi málo. I kdyby jich bylo hodně.
Nevyužité aminokyseliny se bohužel nedají uschovat do zásoby. Nepočkají, než sníte další jídlo, kde třeba bude té málo zastoupené esenciální aminokyseliny víc. Je naprosto zásadní, aby se všechny esenciální aminokyseliny sešly na jednom talíři v dostatečné míře, protože jinak je jejich využití pro tělo mizivé.
A jak to souvisí s jídlem, ve kterém se nachází čočka s rýží? Hodně.
Luštěniny + obiloviny = úplná sada esenciálních aminokyselin
V luštěninách i obilovinách sice některé nezbytné aminokyseliny téměř chybí, ale genialita přírody spočívá v tom, že v obou případech se nedostává něco jiného. V luštěninách obvykle chybí aminokyselina methionin či cystein, v obilovinách zase lysin a tryptofan.
Takže když se to smíchá dohromady, bude všech esenciálních aminokyselin najednou dost, aby se zajistila jejich dobrá využitelnost.
Všichni, kdo se masu a živočišným bílkovinám vyhýbají, by tuto rovnici měli znát. Měli by pokaždé, když se jim na talíři objeví čočka, fazole, cizrna nebo hrách, sáhnout ve spíži ještě po dalším sáčku a uvařit si k nim taky trochu rýže, krup, quinoy, pšeničného bulguru či kuskusu, kukuřice, polenty, pohanky nebo jiné obiloviny či pseudoobiloviny. Anebo si k nim zakousnout kousek pečiva, protože i to ve většině případů bývá z nějaké obiloviny.
To vysvětluje spoustu věcí.
Například to, proč se víc než polovina světa může živit rýží a fazolemi. Nebo proč mísa vařeného hrachu a krup dobře posloužila našim předkům a umí stejně tak dobře posloužit i dnes, kdy se ke konzumaci masa znovu začíná přistupovat s respektem a hlavně s mírou.
Proto dovede mudžadara, čili čočka s rýží (a s opečenou cibulkou), nasytit a uspokojit, aniž byste měli na talíři maso. Tělo bude s touhle volbou spokojené. Bude stejně tak spokojené, jako kdyby dostalo hrách a kroupy nebo fazole v tortille.
Čočka s rýží a k tomu ochucený jogurt
Jedno arabské přísloví tvrdí, že hladový by za talíř mudžadary prodal i duši. Snadno by se to dalo zlehčit odpovědí, že hladový by svou duši prodal za jakékoli jídlo, ale nenechte se k tomu zlákat.
Tahle čočka s rýží často způsobuje, že se vaší blízcí velmi rychle přijdou zeptat, cože tu tak voní. Vonět bude nejen opečená cibulka, ale taky studená jogurtová omáčka, protože ta obsahuje aromatické východní koření, citron a mátu. Dohromady vznikne výrazný koncert chutí.
Koření
Pro konzervativnější strávníky můžete klidně koriandr, římský kmín a chilli z receptu vypustit. Jako studená omáčka dobře poslouží i jogurt ochucený na jiný způsob, například česnekem, solí a bylinkami. Už to sice nebude mudžadara, ale i tak vznikne chuťově výborné jídlo.
Čočka
Černou čočku druhu beluga, kterou používám, můžete bez úhony zaměnit za obyčejnou zelenou. Přijdete tím sice o barevný kontrast, ale žádná větší škoda se nestane.
Beluga rozhodně nepatří k nedostupným druhům čočky. Já ji pořídila v obyčejném Albertu, ale určitě se sežene i jinde. Její droboučká, černá zrníčka vypadají roztomile, ale mnohem víc si ji zamilujete hlavně proto, že je měkká už za 20 minut, nemusí se předem namáčet a hlavně se při vaření nerozpadá. Dalo by se říct, že to je salátová čočka.
Klidně ji můžete na začátku vaření blanšírovat, tedy krátce povařit a zchladit studenou vodou. V receptu mám tento krok uveden jako dobrovolný, tedy nikoli nezbytný. Blanšírování zlepší barvu i chuť čočky (a stejně tak i jiných tmavě zbarvených luštěnin). Záleží, jak jste na tom s časem a malou trochou práce navíc.
Vysvětlení a podrobnosti najdete zde: Čočka na kyselo
Rýže
Rýže basmati má vůni, která do tohoto jídla padne jako poklička na hrnec. Voňavější rýže snad ani neexistuje. Budete ji potřebovat vařenou nebo dušenou; rozhodně ne upěchovanou ve varných sáčcích. Pokud si s dušením rýže nevíte rady, tady najdete vše potřebné: Jak uvařit rýži.
V receptu na mudžadaru uvádím alternativní postup na uvaření rýže, který můžete použít.
Ať tahle čočka s rýží způsobí velkou radost vám i vašemu tělu.
Suroviny
- 200 g rýže basmati
- 150 g drobné černé čočky beluga
- 4 cibule
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce olivového oleje
- zhruba 2 rovné lžičky soli
- 200 g hustého řeckého jogurtu
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička celého koriandru
- ½ lžičky chili
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 lžíce nasekané máty
- kůra a šťáva z ½ citronu
- špetka soli
Postup
- Rýži propláchněte a na půl hodiny namočte do studené vody.
- V mezičase rozehřejte malou pánvičku a nasucho na ní opražte koriandr a římský kmín. Trvá to půl minuty až minutu. Počkejte do chvíle, kdy koření začne poskakovat po pánvi a kuchyní se vám rozline vůně arabského tržiště. Pak sesypte koření na studený talíř a rozprostřete je, aby vychladlo.
- Rozdrťte opražené koření v hmoždíři. Dobře si u toho všímejte, že voní úplně jinak, než dokud bylo syrové.
- V misce promíchejte jogurt, rozdrcené koření, skořici, chilli, mátu, šťávu a kůru z citronu a špetku soli. Jogurt by měl být ostřejší a velmi aromatický. Misku zakryjte a odložte do lednice. Chuť a vůně se ještě rozleží a spojí.
- Čočku přeberte, zalijte větším množstvím vody (cca litrem), osolte větší špetkou soli a dejte vařit. Po dvou minutách varu můžete vodu slít a nahradit znovu studenou vodou se solí, zlepší se tím barva i chuť čočky, ale nezbytné to není. Vařte doměkka, bude to trvat jen asi 20 minut. Pak zbytek vody sceďte.
- Rýži slijte a propláchněte od přebytečného škrobu. Zalijte ji 300 ml vody, osolte necelou lžičkou soli, přidejte lžíci másla a přiveďte k varu. Ztlumte plotýnku na nejnižší možný výkon a duste rýži 12 minut pod pokličkou. Pak ji vidličkou načehrejte, znovu přikryjte a nechte ještě 15 minut dojít. Pokud máte na rýži jinou prověřenou metodu (nebo rýžovar), držte se jí a neustupujte ani o krok.
- Oloupejte cibuli, rozpulte ji a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Ve velké pánvi rozehřejte tři lžíce olivového oleje se zbylými dvěma lžícemi másla. Veškerou cibuli vsypte do pánve, osolte větší špetkou soli, a po očku hlídejte. Plotýnku stáhněte na středně silný žár. Cibulí míchejte, jen když bude hrozit, že se přichytí a připálí. Nechte ji zvolna pouštět tekutinu a karamelizovat. Bude jí to trvat 10-15 minut, možná i více, a ke konci bude potřebovat o něco intenzivnější dozor a mírnější teplo.
- Promíchejte rýži s čočkou a karamelizovanou cibulí. Ochutnejte. Pokud to považujete za nutné, můžete jídlo lehce dosolit. Spíš to ale nebude potřeba.
- Podávejte teplé, studenou jogurtovou zálivku rozdělte nahoru, nebo servírujte vedle.
[vc_row][vc_column width=“1/4″][vc_single_image image=“14544″ img_size=“large“ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“3/4″][vc_column_text]
Snídaně u Florentýny
Tento recept najdete i v mé kuchařce Snídaně u Florentýny, která vás naučí zdravě snídat, rozmanitě svačit a dokonce dělat výborné obědy do krabičky. Má pro vás recepty na celé dopoledne, u kterých nebudete počítat kalorie, nýbrž kroky. Pokud vám připadá, že už jsou vaše snídaně, svačiny a obědy v práci trochu nudné, zde najdete inspiraci na dlouhou dobu.
Více o knize: Snídaně u Florentýny[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Milá Flo,
tvé recepty mě nadchnou vždycky, tohle je ale někde ještě výš!
Moc děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším!!!
Jarka
Tohle vypadá dost dobře.
Tak za mne velké ANO. Ale u starouška by to neprošlo. Tak až budu někdy sama doma. 🙂
Ať si staroušek rozhodne sám, nemluvte za něj, třeba vás překvapí. Dejte mu ochutnat a uvidíte. Pro staroušky je zdravé někdy vynechat maso.
Poznám podobné a podobne výborne indické jedlo. Na oleji sa osmazi cibuľa , keď je aktivita, dá sa nakrájaný cesnak. Prístupe sa celá škorica, podrvený kardamom a klincek (nie na prach). Keď to zavonia (A to teda zavonia!) dám prepadnúť ryžu a šošovicu , trochu orestujem, zalejem vodou (ako pri ryži), osolím , zakryjem a na tichom ohni nechám dôjsť. Do vody môžete dať aj kurkumu. Myslim, že sa to volá kičrí, dá sa robiť aj s natural ryžou. Množstva korenia neuvádzajú, to je na každom. Prudko jedlé, ako príloha ale aj hlavné jedlo
Gregor
???Vypadá to moc dobře. Díky..
Podobnou kombinaci jsme jedli na Kubě. Tam tomu říkali Křesťani s Pohany. Odpovídající barvu ať si dosadí každý sám 🙂
Ha, můj zítřejší oběd. Manželovi, a bohužel i starším dětem, luštěniny a čočku zvlášť, znechutila školní jídelna. Já jsem dítě tímto zařízením nepolíbené a tak luštěniny miluju. A jelikož se nacházím na mateřské a vařím si jen pro nás dvě, tak máme pestrý výběr. Dvouletá dcera sní vše. To jsem si takhle dělala čočku belugu s mrkví, okořeněné garam masalou a kari. A malá, že mami ham. Dala jsem ji ochutnat s tím, že to vyplivne. A ne. Prý mámo dobrý. Takže zítra to zkusím, suroviny mám ve spíži po ruce a uvidím co nás Otesánek. ?
Super recept vyzkouším a už se těším na další díky
Ňam! Tak to jdu zkusit hned!
Tak já taky jen pro sebe, ale aspoň se nemusím dělit. (Jen vynechám kmín). Díky za recept.
dokonalej recept. už se nemůžu dočkat.
Flo a moc díky za článek. Tyhle věci jsem vůbec netušila.
Ještě že tě máme.
Ahoj, již nějakou dobu kombinuji rýži s červenou čočkou a tak se na tenhle recept moc těším. Určitě zařadím do svého jídelníčku ?.
Milá Flo, tak tohle určitě ano.. ??
To mi připomíná jeden z mých oblíbených receptů, dělávám indický dál z červené čočky (nebo jeho variaci) a k tomu basmati rýži. Jednou jsem to měla na indické taneční akci a musela jsem si to sehnat.
Je to mega jednoduché, většina položek surovin jsou různá koření, a je to kompletní oběd. Teď už vím proč. 🙂
Drahá Flo,
nedávno jsem si tuto černou roztomilou čočku zakoupila, miluju totiž luštěniny všeho druhu a tuto jsem neznala, ale přemýšlela jsem, jak ji co nejlíp využít – a tento recept vypadá, že byl vymyšlen přesně pro moje účely, takže v sobotu jdu na to, díky moc?❤️
Flo, moc děkuji za úžasný recept. Určitě co nejdříve vyzkouším! Mame moc radi tento zpusob stravování 😉
Krásný viked ačkoliv deštivý ❤️ Dana
Milá Florentýno,
Děkuji za recept, vypadá to zajímavě. Už se těším.
Skvělé, moc chválím.
Florentýnko,
děkuji za tento recept. Už se moc těším až si jej udělám 🙂
Zdravím Florentýno, všechno co smíchám s rýží miluju. Vařím. Pa Višnja.
Milá Florentýnko,děkuji za recept.Už mám těch postních jídel dost.Nevím co stále vařit i když nevím jak to zvládnu většinou ta indická jídla moc nemusím ale zkusím.Dlouho jsem nic nepsala ale některé recepty jsem zkoušela. Chtěla bych Ti poděkovat za všechny a ráda je čtu a něco se přiučím. Dovol abych Ti popřála krásné prožití jarních svátků a hodně zdraví.Marie
Děkuji za recept,za pěkné povídání,vypadá skvěle
Milá Flo, recept vypadá velmi zajímavě, určitě si ho uvařím. Černou čočku jsem v obchodech viděla, ale nevěděla jsem jak a s čím ji uvařit. Teď už to vím, luštěniny mám ráda, děkuji.
Děkuji za inspiraci. Skvělá kombinace. Určitě vyzkouším.
Milá Flo,
děkuji za srozumitelné objasnění fce aminokyselin v těle. Od doktorů jsem to nevêděla. Nemají čas.
U nás na Moravě od dětství pojídám tzv. Šumajstr, tmavé fazole s rýží, místně s kroupami. Polité křupavou cibulkou osmaženou na sádle. Zde v Čechách manžel neznal tuto pochutinu, roky jsem rodinku přemlouvala, že jim to uvaŕím. Vzdorovali. Tak jsem si to konečně uvařila pro sebe. Od té doby Šumajstr jedí a rádi.
Naše brazilsko-italská snacha běžně vaří jako přílohu k masu rýži s fazolemi. To jsem byla překvapena stejnou kombinací přes půlku zeměkoule.
Jak mohli být naši předkové tak znalí s jejich prostředky?
Zdraví Olga
To vypadá moc dobře a jako něco, co by mému muži mohlo hodně chutnat. (U nás doma jsem masožravec já 🙂 ). Tak moc děkuji za recept!
Vypadá to skvěle! Černou čočku jsem ještě nezkoušela 🙂
Zrovna hledám recept na vaření pro rodiče na víkend. Masa nemaje, tohle vypadá dobře. Díky.
Florentyno, ctu dobre „varit cocku v osolene vode“? Univerzalni poucka je lusteniny NIKDY nevarit se soli, protoze jinak zustanou tvrde. Diky za osvetleni.
Ano, ta voda je velmi mírně slaná a čočce to absolutně nevadí. Nevadí to ani jiným luštěninám, když jde o malé množství soli.
Neskutečné. To slovo překvapivá v názvu je opravdu na místě a patřičné.
Ještě před vmícháním cibule jsem si říkal, že tentokrát Florentýna ustřelila a bude to propadák.
Už vmíchání zkaramelizované cibule ale naprosto změnilo chuť a po přidání jogurtového dipu opravdu vznika pochoutka.
Palec vzhůru.
Děkuji za recept 🙂
Jana
Zdravím Florentýnko, určitě vyzkouším,suroviny mám doma,máta na zahradě již roste,díky za recept
Tedy klobouk dolů. Děkuji nejen za recept, ale hlavně za článek. Jsem vegetarián přes 25 let a dnes jsem se hodně poučila. Florentýnko jste skvělá??. M
Dneska jsme vyzkoušeli a absolutní pecka.
Otestováno na neohlášené návštěvě švagrové s rodinou: Musel jsem do nejmenšího detailu vylíčit, jak jsem to celé spáchal.
Skvělý kontrapunkt důkladně zkaramelizované cibulky a příjemně kyselého dipu. Použili jsme belugu i basmati – což dohromady vytvořilo povědomou ale přesto neotřelou chuťovou kombinaci.
Skvělé, děkuju. Flo.
Dobrý den, Flo.
Dnes jsme měli k obědu. Čočka s rýži a cibulí byla super. Do dipu jsem asi dala moc chili… ale i bez něj nám to moc chutnalo.
Milá paní Jano,
srdečné díky za všechny letošní postní recepty (ale i za úplně všechny ostatní). Učila jsem se a praktikovala bezmála 20 let makrobiotiku, ale musím říct, že i Vy jste pro mě velkou inspirací. Smekám před Vašimi znalostmi, které jdou často až na dřeň (to o aminokyselinách jsem vůbec takto dopodrobna neznala a to se MB podrobně šťourá v lecčems). Smekám před Vašimi zkušenostmi a tím, jak je dokážete předávat a před Vaším zapálením pro vaření. Neznám nikoho, kdo by uměl kuchařské umění předávat s takovými podrobnostmi, zajímavostmi a hlavně všelijakými důležitými fígly a inspirovat k lásce k vaření tak, jako Vy. Odbornost, zápal, meditace, prožitek. Vaření s Vámi je prostě komplexní zážitek.
I má dcera (také Jana) a snacha Vás mají rády.
Přeji Vám spoustu osobního i rodinného štěstí a zdraví. Doufám, že nás budete inspirovat ještě dlouhá léta.
S vděčností a úctou
srdečně zdraví
Ivana Kýčková z Jablonce nad Nisou
Ivano, děkuju, moc mě to potěšilo. Hodně štěstí a zdraví i Vám. Pozdravy do Jablonce, Flo.
Milá Flo, moc děkuji za recept. Nevěřila bych, jak výborná tahle kombinace může být. Místo cibulky jsem si navrch dala zadělávaný pórek a bylo to fantastický 🙂
Milá Flo,
až teď jsem otevřela nový recept, je to to, co mám ráda, a tak se moc těším, díky.
Děkuji za recept, mám moc ráda černou čočku a tahle kombinace je úžasná. Jen musím zase počkat, až mi doroste máta v truhlíku na balkoně, dnes jsem zlikvidovala všechnu, co stačila vykouknout z hlíny 🙂
Černou čočku s rýží musím vyzkoušet. Překvapilo mě solení čočky při vaření. Kdysi jsem se někde dočetla, že luštěniny se mají solit až při dokončení. Nepamatuji si přesně proč, ale jednalo se právě o bílkoviny. Je to už hodně dávno. Možná je to dnes zase jinak? :o)
Tohle mi přijde jako ideální oběd na všední den! Už jsem spotřebovala dva sáčky černé čočky. Manželovi jsem místo dipu podstrčila maso od neděle a byl taky spokojený. Karamelizovanou cibuli máme moc rádi. Moc děkuji za inspiraci.
Recept jsem zkusila ale nadsena nejsem, chutna to proste jako cocka s ryzi, nic vic nic min, moc mi to k sobe takto nepasuje a jeste se u toho zaspini 3 kastroly plus misku na dip. Kdyz uz, tak radeji indicke curry dal, to ma vetsi smrnc.
Dip je ok, podobny delam k pecenym bramborum/zelenine.
Dobrý den, vždy, když nevím co uvařit nebo jak se to dělá, kouknu sem. Jste úžasná, plná inspirací. A čočka s rýží je toho důkazem. Je to vynikajiciiiiii. Majka
Moje deti tohle jidlo miluji:-), kdyz do nich chci dostat cocku, tohle je zaruceny zpusob jak to udelat s uspechem :-).