Velikonoční věnec ze slánku

Velikonoční věnec upečete z jakéhokoli svátečního kynutého těsta, které obsahuje máslo i vejce – z těsta na mazanec, z těsta na vánočku, z těsta na jidáše.

Pokud máte své oblíbené sladké máslové kynuté těsto, se kterým se vám dobře pracuje, klidně ho pro změnu zamotejte jiným způsobem a upečte si tuto velikonoční ozdobu stolu.

Tímto prohlášením by můj recept na velikonoční věnec mohl končit. Ale nebojte. I tentokrát přidám trochu nového dobrodružství, které se bude jmenovat slánek.

Slánek a těsto na velikonoční věnec

Slánek byl ještě před třemi lety docela neznámý pojem, než o něm v dubnu roku 2020 napsala Lida Gottwaldová na svém blogu Vůně chleba.

Jde o hodně slaný roztok vody, soli a čerstvého droždí, který se nechá vyzrát v lednici alespoň přes noc, ale klidně i několik dní.

Vzdor všem předpokladům toto zacházení kvasinky přežijí a vyjdou z této zkušenosti mnohem silnější. Těsto pak nepotřebuje tolik droždí, kolik je uvedené v receptu.

Pečivo v důsledku toho není tolik cítit po droždí a je dokonce jemnější a vláčnější – vydrží měkké snad i o něco déle, než kynutá těsta zadělávaná klasicky.

Lida dokonce vymyslela název slánek, který do té doby v podstatě neexistoval.

Pokud vás toto téma zajímá, anebo k němu máte otázky, určitě si přečtěte její vysvětlení i další podrobnosti:

Slánek na blogu Vůně chleba

Slánek se dá použít nejen na slaná kynutá těsta, tedy na chleby, housky a rohlíky, ale dokáže kypřit i těsta sladká. Ano, tedy taky vánočky, mazance a třeba i tento velikonoční věnec.

velikonoční věnec z kynutého těsta

Jak běžný recept přepočítat na recept se slánkem

Slánek se dá do vašeho oblíbeného receptu na cokoli kynutého přidat úplně jednoduše. Až pochopíte, jak na to, budete si říkat, že konečně má počítání procent hluboký význam a zásadní životní uplatnění.

Tak tedy:

Vezměte si k ruce seznam surovin z vašeho oblíbeného receptu na kynuté těsto. Přeškrtnete položku sůl i droždí, protože ty si vypočítáte znovu.

Podtrhněte položky, které určují, kolik mouky je potřeba. Pokud v rozpisu máte dva druhy mouky, třeba hladkou a polohrubou, podtrhněte je obě a spočítejte si, kolik jich je celkem.

U položky, která určuje množství tekutiny v těstě, tedy například u vody, mléka či smetany, si zatím udělejte vykřičník, abyste se k ní nezapomněli vrátit.

1. Přepočet soli

Slaná těsta potřebují 2 procenta soli vůči mouce. Tedy na každých 100 g mouky přijdou 2 g soli.

Například pokud máte v receptu podtrženo celkem 450 g mouky, soli budete potřebovat:
2 % x 450 g = 0,02 x 450 g = 9 g

U sladkých těst je přepočet trochu jiný, soli se nepoužije tolik, pouze 1,25 %. Na každých 100 g mouky tedy vychází 1,25 g soli.

Pokud máte v receptu uvedeno 400 g mouky, soli budete potřebovat:
1,25 % x 400 g = 0,0125 x 400 g = 5 g

Asi už tušíte, že slánek bez velmi přesné váhy, která dovede odvážit i malá množství s přesností na gram, neuděláte.

2. Přepočet droždí

Tady to bude jednoduché. Až budete vědět, kolik potřebujete soli, droždí vezmete přesně dvakrát tolik.

Droždí musí být čerstvé, nikoli sušené nebo instantní. To je zásadní podmínka úspěchu.

Přestože v receptu vidíte třeba 30 g droždí a z přepočtu na slánek vám vychází jenom 10 g, nezaleknete se toho a vezmete skutečně jen 10 gramů.

Žádné myšlenky typu – raději dám víc, co kdyby – vás nesmí ani napadnout. Zažeňte je do kouta a nechte je tam trucovat.

3. Přepočet tekutiny

Nakonec je potřeba vrátit se k položce, kterou jste si označili vykřičníkem, tedy k tekutině.

Slánek potřebuje desetiprocentní roztok soli ve vodě. Vodu na přípravu slánku použijte, i když v receptu žádná voda psaná není, čili i když v něm vidíte jenom mléko nebo třeba smetanu. A protože to má být desetiprocentní roztok, vezměte vody přesně desetkrát tolik, kolik je soli.

Na 5 g soli vezmete 50 g (čili 50 ml) vody, na 10 g soli 100 ml a tak dále. Opět se snažte vše odměřit absolutně přesně a nebojte se vodu vážit na váze na gramy, namísto abyste ji odměřovali nějakou odměrkou s nedostatečně přesnou stupnicí.

Z tekutiny, která je uvedená ve vašem receptu, nyní musíte odečíst vodu použitou na slánek. Takže když třeba recept volá po 200 ml mléka a vy jste do slánku použili 60 ml vody, upravíte si mléko na pouhých 200 ml – 60 ml = 140 ml.

Ještě jednou opakuji: Je úplně jedno, jakou tekutinu máte použít v receptu. Vždycky od ní musíte odečíst množství vody, která přišla do slánku.

A to je ohledně přepočtu surovin vše. Nic dalšího se nemění.

Jak se zadělává těsto se slánkem

Slánek se připraví úplně jednoduše: Sůl se rozpustí ve studené vodě a následně se v tomto slaném roztoku rozmíchá droždí. Zavře se do skleničky, uloží do lednice a nechá v ní aspoň 12 hodin.

Ve skleničce se za tu dobu zdánlivě vůbec nic nestane. Tekutina bude vypadat úplně stejně, jako když jste ji zavírali do lednice. Žádné bubliny, žádná aktivita, žádné nabytí na objemu.

Až přijde čas zadělat těsto, už se nemusíte zabývat kváskem a řešit, zda droždí vzejde nebo nevzejde. Místo kvásku máte slánek a ten prostě smícháte s ostatními surovinami.

Do mísy si připravíte mouku, vejce, cukr, případně i tuk, přilijete slánek, vlijete i tekutinu z receptu, u které jste upravili množství, a to je celé. Už nebudete přidávat ani další droždí, ani sůl. Smícháte na těsto a pořádně ho prohnětete.

Slánku může chvíli trvat, než se probere, protože kvasinky jsou v přežívacím módu, takže první kynutí vám pravděpodobně bude trvat déle, než jste byli zvyklí. Jedná se o půl hodinu, nanejvýš hodinu navíc, a záleží i na tom, jak teplými surovinami zaděláte těsto.

Raději se budu po padesáté opakovat a zdůrazním, že do těsta se nesmí přidat nic, co by mělo teplotu vyšší než 40 stupňů. Kvasinky jsou živé a nic živého se nad tuto teplotu nesmí ohřát, protože tím se z živého stává mrtvé. A těsto s mrtvými kvasinkami nekyne.

Kynutí přes noc v lednici

Těsto se slánkem můžete bez obav použít i na studené kynutí. Zadělejte ho studenými surovinami, důkladně prohněťte dohladka a uložte v překryté míse do lednice.

Nakynuté bude, jakmile zdvojnásobí svůj objem, což se stane až po mnoha hodinách. Když zaděláte těsto večer, nejspíš bude ráno k použití.

Pokud byste zrovna neměli čas se vykynutému těstu věnovat, nevadí, splácněte ho, vyžeňte z něj vzduch a nechte ho nakynout na dvojnásobný objem ještě jednou. Už to sice bude trvat kratší dobu, ale získáte tím pro sebe čas.

Vykynuté těsto vyjměte z lednice, vyrobte z něj tvary, které potřebujete, a ty už nechte kynout při pokojové teplotě opět na dvojnásobek svého původního objemu. Nakonec je s radostí upečte.

Těsto na velikonoční věnec

Abyste si to dovedli líp představit a osahat, zkuste si upéct tenhle jednoduchý velikonoční věnec. Opravdu na něm není nic složitého a dost možná se díky slánku přestanete bát práce s droždím.

V receptu najdete podrobný postup krok za krokem, který vás povede a ve kterém jsou už všechny suroviny přepočteny.

Těsto je spíš než mazanci nebo vánočce podobné těstu na jidáše. Je jemné, hladké, tvárné, nekomplikované a bude se vám s ním hezky pracovat.

Smotání věnce

Sama od sebe se nabízí možnost rozdělit těsto na tři díly, uplést cop a jeho konce spojit dohromady, takže vznikne věnec. Klidně to udělejte, ale vyválejte si prameny opravdu dlouhé a tím pádem i poměrně tenké. Délka pramenů před zaplétáním by měla být kolem 80 cm, z nich vznikne věnec o průměru 25-30 cm.

Na fotce vidíte věnec spletený pouze ze dvou pramenů. Dílky jsou tak větší a mohutnější a jediný důvod, proč jsem to tak udělala, byl, že jsem chtěla změnu oproti věncům z třídílného copu a taky proto, že se mi to takto líbí víc. Nenechte se tím v žádném případě zmást a odlákat od vašich představ o velikonočním věnci z kynutého těsta.

Krásné Velikonoce!

velikonoční věnec recept

 

Velikonoční věnec ze slánku

Celkový čas: 4 hours

Množství: 1 věnec (30-35 cm velký)

Suroviny

    Na slánek
  • 4 g soli
  • 40 g studené vody
  • 8 g čerstvého droždí
  • Na těsto
  • 320 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 40 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 100 g smetany na vaření nebo mléka
  • 70 g cukru krupice
  • nastrouhaná kůra ze ¼ citronu
  • Na potření
  • zbylé bílky
  • 1 lžíce másla

Postup

  1. V malé zavírací zavařovací skleničce rozpusťte sůl ve vodě. Jakmile zmizí poslední krystal soli, do slaného roztoku rozdrobte droždí a promíchejte lžičkou, až i to se rozpustí. Skleničku uzavřete a nejméně na 12 hodin uložte do lednice. Slánek na vás klidně počká den, dva nebo tři. Nemusíte spěchat, abyste se k němu vrátili přesně za 12 hodin.
  2. Do mísy odměřte 300 g mouky, cukr a smetanu. Přidejte žloutky, nerozpuštěné, pouze na kostičky pokrájené máslo a strouhanou citronovou kůru. Přilijte slánek a vše promíchejte dohromady, až se začne spojovat těsto. Odhoďte vařečku a rukama nebo v robotu pokračujte hnětením, za 5-10 minut se začne objevovat hebké, jemné, hladké a skoro nelepivé těsto. Pokud by lepilo příliš, využijte i zbytek mouky a postupně ho po malých částech přisypávejte, dokud to bude potřeba. Pamatujte, že čím méně mouky přisypete, tím vláčnější bude výsledek, a nesnažte se o absolutní nelepivost.
  3. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy vytřené olejem, zakryjte folií a nechte zhruba 90 minut kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Čím chladnější suroviny jste použili, tím déle může kynutí trvat. Podstatný není čas, ale dvojnásobný objem.
  4. Poté těsto vyklopte, prohněťte a rozdělte na dva stejné díly. Z každého vyválejte váleček dlouhý kolem 80 cm a silný sotva na dva prsty. Zamotejte je do sebe stejným způsobem, jako se plete poslední patro vánočky, a oba konce tohoto jednoduchého copu spojte k sobě do kruhu. Spoje nejlépe drží pohromadě, když je šikovně umístíte dospod, tam je udrží váha těsta.
  5. Věnec přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete ho rozšlehaným bílkem. Nechte ještě 45 kynout při pokojové teplotě, anebo klidně i déle, opět je důležité zvětšení na dvojnásobek objemu. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 190 stupňů bez horkovzduchu.
  6. Vykynutý věnec znovu potřete bílky, a to opravdu důkladně a ze všech stran, a vložte do horké trouby. Pečte 10 minut, až začne na povrchu zlátnout a ještě víc nabude na objemu. Poté teplotu snižte na 175 stupňů a dopékejte ještě 15-17 minut. Upečený věnec má na povrchu sytě zlatou barvu, světlé prohlubně mezi prameny těsta a při dotyku se nebortí, ale je pevný.
  7. Věnec nechte 2 minuty vychládat na plechu, potom ho i s papírem přendejte na mřížku, aby k němu mohl vzduch i zespod. Máslo ohřejte, až se rozpustí, a ještě horký věnec jím potřete. Zkuste vydržet, až věnec vychladne zcela, než se do něj pustíte.

 
[vc_widget_sidebar sidebar_id=“Velikonoční recepty“]
 

Zapojte se do diskuze

  1. Renata says:

    Teda o slánku jsem ještě nikdy neslyšela, to se mi zase rozšíří obzory! ?
    Díky, rozhodně vyzkouším. ?

  2. Lidka says:

    Milá Flo, děkuji za krásný věnec – za podrobné vysvětlení i za všechny ostatní recepty.
    Věnec určitě bude na našem velikonočním stole :-).

    Krásné svátky i Tobě.

  3. Ivona says:

    Dobrý den, prosím, asi blbý dotaz, ale, v které fázi se přidá do těsta máslo?

    1. To je správný dotaz, chybělo mi to v receptu, už jsem to doplnila. Děkuju za odhalení chybky! Flo.

  4. Dana M. says:

    Milá Flo, slánek je mým věrným pomocníkem již druhým rokem (samozřejmě díky Lidce). Propaguji ho všude, kde můžu, ale lidi se k němu staví často odmítavě. Sůl a droždí…. klepou si na čelo a myslí si o mně, že jsem se zbláznila. Je to ale jejich chyba, jelikož já od té doby, co jsem tento zázrak objevila, používám dokonce víc slánek než kvásek. S kváskem je to všechno na dlouho, takže ten jsem si nechala do chleba, tam se bez něj neobejdu.

  5. Renáta says:

    Slánek díky paní Lídě už znám, její dvojctihodné koláče ze slánku nemají chybu!! Věnec určitě zkusím, k tomu mazanec s tvarohem, ten je taky výborný. Moc děkuji za inspiraci a přeji pěkné svátky.

  6. Gábina says:

    Slánek už jsem taky párkrát zkoušela a pečivo bylo krásně vláčné.

  7. Mirka says:

    Děkuji za recept a přeji krásné velikonoce

  8. Přeji krásné svátky jara a trochu té rodinné pohody. Díky za recept, určitě vyzkouším.

  9. Lída says:

    Slánek znám a moc ráda s ním pracuji – zkouším slané i sladké a vše moc chutná. Neodolala jsem a koupila si i kuchařku, abych měla víc inspirace. Věnec určitě udělám – jdu dát zrát slánek:-)
    Všem krásné Velikonoce!

  10. Veronika says:

    Také já se přidávám k nadšeným propagátorům slánku, jinak už kynuté těsto nedělám, ať sladkou či slanou variantu. Povedlo se mi vždycky (dokonce i ze 14 dnů starého, v lednici zapomenutého slánku) a pro mě je pečivo z něj opravdu chutnější, právě pro malé množství droždí. Každý, komu jsem o slánku řekla a zkusil to, byl nadšen. Letos u nás budou místo jidášků či věnce hot cross buns a právě jsem si přepočítala rozpis surovin na verzi se slánkem. Nebojte se toho a zkuste slánek ?

  11. Tak toto je neuveriteľné. V živote by mi neprišlo na um takto spojiť droždie a soľ. Ale človek sa učí celý život. Treba vyskúšať. Len neviem, kedy sa mi to vyskúšanie podarí. Premýšľam, ako by sa „slánek“ mohol nazvať po slovensky.
    Želám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.

  12. Nějak nevidím důvod proč to dělat.

    1. Tak to nedělejte, nepište o všem, co nechcete dělat.

    2. Hani, třeba proto, že ve výsledku není v pečivu cítit droždí, což jinak u kynutého pečiva dost často bývá. Nebo proto, že má těsto jemnější strukturu, je hebčí a vydrží o něco déle vláčné. A vlastně je to ještě ke všemu méně pracné. Anebo proto, že si zkusíte něco nového a třeba tím rozšíříte své recepty.

    3. Napriklad preto, ze v niekto v ceste chut kvasnic citi a vadi mu, ale so slankom zdaleka nie je tak vyrazna 🙂

  13. Milá Florentýnko,

    děkuji za recept,určitě vyzkouším, kynuté máme rádi.

    Přeji Tobě a celé čtenářské obci hezké a ve zdraví prožité

    Velikonoce,
    Jana

  14. Radka says:

    Milá Flo, slánek byl pro mne do dneška neznámým pojmem. Vypadá zajímavě. Určitě nepatřím k těm, kdo si klepou na čelo, že se míchá droždí se solí. Kvasinky vydrží hodně. Dokonce i pobyt v mrazáku. 🙂 Jen se nemohu odhodlat k vyzkoušení, skoro jsem nabyla dojmu, že při práci se slánkem jsou potřeba analytické váhy. 😉 🙂 Ale Tvůj věnec vypadá velice lákavě a i zkušenosti těch, co psali (vlastně psaly 🙂 ) komentář přede mnou, jsou dobré a ve všech vzkazech se o slánku mluví s nadšením. Tak mi drž palce, ať se nebojím to risknout. 🙂 Pěkné Velikonoce všem. Radka

  15. Zuzana says:

    Dobrý den Flo, mám dotaz, můžu dát do těsta na věnec rozinky? Chci ho upéct místo mazance. Děkuji za odpověď, jdu připravit slánek.

    1. Určitě ano (v té fázi, když je těsto poprvé vykynuté), ale po přidání rozinek už nebudou prameny tak hladké a můžou se místy i trhat.

  16. Milá Flo, děkuji za nový recept . Právě jsem se chystala na zadělání mazance , takže bude změna, zkusím slánkový věnec .
    Přeji veselé velikonoce Eva

  17. JITKA says:

    Děkuji za recept, přejeme klidné a pohodové svátky

  18. Irena says:

    Také já slánek jako pojem vůbec neznám, ale vyzkouším. Už se na to těším. Zdravím a přeji vespolek pěkné prožití Velikonoc.

  19. Blanka says:

    Slanek je pro mne novinka, ale moc se mi ten napad libi a vyzkousim, jen co si opatrim cerstve drozdi.
    Dekuji za recept a preji ti, Florentynko, krasne pohodove velikonoce.

  20. Jaroslava Náprstková says:

    Vážení,
    přeji Vám všem krásné Velikonoce.
    Jarka

  21. Marie says:

    Krásné Velikonoce.Další nová verze,kterou vyzkouším.

  22. Blanka says:

    O slánku slyším poprvé a hned se do něj pustím. Zkusím udělat věnec a místo dvou mazanců upeču pouze jeden tradičním způsobem. Pro jistotu, kdyby to nevyšlo.
    Florentýnko, přeji celé Vaší rodině krásné a klidné svátky, i když počasí na procházku asi nebude. Aspoň se navzájem více užijete.

  23. Milá Flo, díky i za tak nezvyklé recepty! Človék se má pořád učit néco nového . ( jen ta matematika…? )! Přeji tobé i celé rodině pohodové svátky a ať ti moc nenašlehají ! Tak ať jsou Velikonoce veselé ! ?

  24. Anna Hlávková says:

    Milá Flo, přeji krásné svátky. Děkuji za recept,je to pro mě novinka, ale určitě vyzkouším..

  25. Pavlína says:

    Tak slánek vyzkouším. Jen jsem zvědavá na práci našich kvasnic. Kupuju jedině u nás v krámu na dědině, jsou to kvasnice krájené a vážené přímo v obchodě. Žádný superhypermarket. Do normálních kynutých těst dávám vždy tak 1/3-1/2 množství, které je v receptu uvedeno, protože prostě mají sílu ?.

  26. Maruš says:

    Milá Flo
    děkuji za recept na slánek,nejsem odbornice na kynutá těsta,ale teď ho určitě vyzkouším.Přeji všem krásné Velikonoce.
    Maruš

  27. Saša says:

    Předně popřeji všem krásné Velikonoce a bohatou pomlàzku. Dostala jsem kuchařku, kde jsou rrecepty se slánkem a teď čekám, kdy mi kdo daruje tu přesnou váhu. U mé se ulomil drátek k baterii a nejde to. Takže tyto svátky ještě tradiční pečení. Místo mazance peču věnec z copu, místo beránka velkou kraslici – dostala jsem formu, tak snad bude i beránek.
    Ten věnec ze dvou pramenů se mi líbí, mohlo by být zase něco jiného.
    Tak hezké svátky!!

  28. Zuzana says:

    Milá Flo, opět krásně povídání a super recept. Všechna kynutá těsta, kromě Tvých skořicových šneků zadělávám v domácí pekárně, ale do tohoto se pustím.
    Děkuji za všechny zajimavosti a rady. Mám také radost z dalších kuchařek, které teď dorazily.
    Krásné a pohodové Velikonoce…..Tobě i všem přeje Zuzana

  29. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Děkuji za recept, už se na to těším

    1. Ahoj Florentýnko,
      přeji Tobě i rodince krásné, veselé a pohodové velikonoce a veselého beránka.
      Hlavně aby sluníčko svítilo déle a prohřálo nám naše kostičky.Měj se krásně a opatruj se.Jana?

  30. Jarka says:

    Milán Flo, děkuji za novou inspiraci.Pěkné velikonoce všem.

  31. Simča S. says:

    Milá Flo
    Moc děkuji za – již tradičně – zajímavé, obsažné, poučné a vše vysvětlující povídání o pečení se slánkem. Určitě to vyzkouším, hodně mne to láká už delší dobu, jen jsem nevěděla, jak na to…
    Všem – tobě, rodině, i celé komunitě – přeji krásné prožití svátků a pohodu a klid nám všem.

  32. Marci says:

    Procenta jsou velmi užitečná věc i v pekařině, ale je dobré je používat správně. 10g soli v 100g vody není desetiprocentní roztok. Ten by vznikl z 10g soli a 90g vody. Stejnou chybu šíří paní L.G. na svých stránkách.

  33. Miroslava says:

    Dobrá vychytávka, kynuté pečivo milujeme, určitě vyzkouším, díky ?

  34. Alena says:

    Prosím, přijde mi té soli do sladkého těsta přece jen trochu moc. Není to moc slané?

    1. Alena says:

      Tak si odpovídám sama ?. Někde jsem zahlédla poznámku, že pokud je obava, že by bylo těsto příliš slané, je možné slít část tekutiny z hotového slánku. Většina kvasnic se drží ve skleničce dole. Udělala jsem tedy včera slanek dle receptu výše, dnes zadělala těsto na mazanec dle svého tradičního receptu a část vody ze slánku slila. Nic moc jsem si od toho neslibovala, říkala jsem si, že v nejhorším případě, kdyby to nekynulo, prostě přidám kvasnice. Nějakému extra zlepšení chuti a struktury jsem také nevěřila, protože obvykle používám daleko menší množství droždí než je v receptu, nechávám 2x kynout a mívám výborné výsledky a rozhodně bez příchuti kvasnic. A….. no, hodně mě to překvapilo! Opravdu je výsledek výrazně lepší a chutnější. O slánku jsem četla již dříve, ale nedůvěřovala jsem mu, dokud se neobjevil zde. Zdravím a díky Flo

  35. Tonda says:

    Informace o slánku mne zaujala. Podíval jsem se i na odkazy a pozorně si je přečetl. Při nejbližší příležitosti slánek vyzkouším.

  36. Julie says:

    Krásné Velikonoce všem. Dneska upečeno, výsledek perfektní chuť. Vzhled se mi nepodařil jako Vám, mám to víc rustikální. Bohužel mám jenom horkovzdušnou troubu.

  37. Alena says:

    Děkuji mnohokrát. Jsem nadšená. Upekla jsem mazanec a může z fleku na výstavu. A ta chuť… ?

  38. Šárka says:

    Mila Flo děkuji za tento vymazlený velikonoční věnec. Šárka

  39. zdenka says:

    Milá Flo, slánek neznám, sice jsem o tom slyšela, ale nevěděla jsem co a jak.
    Zase se mi rozřířily obzory.Snad dostanu odvahu s tím pracovat. Děkuji za inspiraci a zároveň přeji hezké svátky velikonoční.

  40. Milá Flo, o slánku jsem ještě neslyšela, děkuji za inspiraci. Až budu ve svè kuchyni (asi za dva měsíce) určitě vyzkouším. Už teď se na to těším.

  41. Milá Flo,
    …povedl se. Moc děkuji za recept.
    Hodně pozdravů
    Dana

  42. Dobrý deň, práve som dopiekla koláč so slánkom ktorý som si pripravila už v stredu a včera presne o polnoci zamiesila a dala do chladničky. No nič moc sa neudialo. Vyložila som cesto z chladničky a tiež nič moc. A teraz som ho upiekla. V rúre sa nadvihol ?. Veniec som nerobila, cesto nebolo až také pevné na spletenie. Dala som ho do hranatej chlebikovej formy. Chuť… konečne taká akú som mala predstavu o mazanci. Vynikajúci a vláčny ??Hrozienka som nedala ,nemám rada. Možno je to aj múkou použila som Manitobu. Nabudúce skúsim inú hladkú múku ,keďže žijem v zahraničí. Ďakujem nevzdávam to a skúsim zas?

  43. David K. says:

    Věnec jsme vyzkoušeli, chutnal i vypadal nádherně. Jen se po něm zaprášilo.
    Překvapili mě u toho dvě věci: 1) Výsledné těsto není vůbec nepříjemně slané, ale chutná docela přirozeně (měřili jsme přesně). 2) Kvásek jsme nechali zrát v lednici 48 hodin a byl dost lenivý. Těsto kynulo o dost déle oproti očekávání, ale nakonec se probudil.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close