Léto, to jsou pro mě klobásky ke snídani. Totéž bych mohla říct o podzimu, o zimě a jaru, ale to by postrádalo aktuálnost.

Vlastně nejen ke snídani. Taky mám ráda klobásky k lehké večeři. Nebo k obědu. Když tak o tom přemýšlím, malé, opečené klobásky mám ráda kdykoli, kdekoli, v jakoukoli denní i noční dobu.

Problém je, že ne vždycky seženu takové, jaké bych si představovala. Aha, vy vlastně nevíte, jaké bych si představovala.

Tak já vám to vylíčím v těch nejlépe vypečených barvách: Představovala bych si je šťavnaté, měkoučké, kořeněné tak akorát. Voňavé, křehké, nerozpadající se a přesto poddajné pro nůž. S jemnou strukturou masa. Bez jakékoli zbytečné chemie, konzervantů, zlepšováků chutě a vůně. Bez toho, aby se masu nastavoval objem něčím jiným. Bez umělého kouře, umělé masové příchuti, umělých prodlužováků trvanlivosti a umělých barviv.

Jaké koupit klobásky

Má to ještě jednu dimenzi. Když v dnešní době někdo trpí potravinovými omezeními, nesnášenlivostmi nebo alergiemi, je pro něj skoro až nemožné koupit si dobré klobásky na pánev, do trouby nebo na gril. Prostě klobásky pro radost.

Až příště půjdete do obchodu, zkuste si schválně zahrát hru, že držíte bezlepkovou dietu. Zjistíte, že i když se obloukem vyhnete regálům s pečivem a těstovinami, stejně na vás lepek vyskočí úplně ze všeho. Že je schovaný i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Že se mnohdy maskuje i pod jinými názvy jako třeba modifikovaný škrob. Vůbec nejhorší jsou v tomto směru polotovary a potraviny ve vyšším stupni zpracování, tedy i uzeniny. Bezlepková dieta je bezpolotovarová dieta. A podobnou detektivku můžete hrát i s jinými dietami.

Když se pak někde na zahradě naskytne grilovací sešlost střední velikosti, zaručeně se v ní naskytne někdo, kdo má nějaké omezení ve stravě nebo kdo má ve své dietě vyloučené potraviny.

Proto věřím, že i pro tyto případy vás může můj recept na klobásky potěšit, protože jsou bezlepkové, vlastně jsou bez jakýchkoli obilnin, jsou bez mléka, bez sóji, bez cukru, s rozumným množstvím soli, a ochutit si je můžete, jak je vám libo. Vyhovují keto dietě, paleo dietě, bezlepkové a nemléčné stravě, splňují podmínky Whole30. Nemusí se k nim vymýšlet žádná příloha, stačí trocha zeleniny nebo salátu a nebudete mít po nich hlad.

Jediná problematická surovina je vejce, ale to jde s přimhouřením oka vynechat, dát si víc záležet na propracování směsi a dopadne to dobře.

Co si představuju pod pojmem klobásky

Aby nedošlo k mýlce. Tyto masové špalíčky vypadají jako klobásky, chutnají jako klobásky, jsou šťavnaté a zároveň opečené jako klobásky, ale neplní se do střívka.

Je to jen mleté maso, ochucené, obohacené o pár surovin a tak šikovně zpracované a upečené, že se v něm objeví chuťová podobnost s klobáskami. V pravém smyslu se o uzenářský výrobek nejedná, tak mi promiňte.

Co se musí s mletým masem stát, aby na talíři vyvolalo ten správný dojem?

U tohoto receptu je jemnost a šťavnatost naprosto zásadní.

Zkuste si proto cvičně vybavit, jak chutná mleté maso, když ho hodíte na pánev a pět minut mícháte, aby se rychle opeklo. Jasně, bude k jídlu, ale nelze od něj čekat ani měkkost, ani šťavnatost, ani pevný tvar. Rychle opečené maso bude hrubé, tvrdé, rozpadavé a pokud ho nepřelijete omáčkou, bude taky dost suché.

Z toho vcelku jednoduchou úvahou vyplývá, že za měkkým a šťavnatým výsledkem vede naprosto opačná cesta: dlouhá, klidná, pomalá. Se stejnou surovinou, avšak jiným postupem, docílíte úplně rozdílný výsledek.

Proč se na měkké a šťavnaté mleté maso musí pomalu

Mleté maso se nemele z libových částí masa, ale naopak z těch prorostlejších a tučnějších. Jenomže tučné a prorostlé části potřebují čas a klid, aby změkly a rozpustily se na šťavnatý kolagen. Vždyť vzpomeňte, jak báječně chutná dlouze a pomalu dušený guláš! Och. Takové maso se dá krájet lžící a má v sobě spoustu šťávy.

U prorostlejšího masa je jedno, na jak velké kusy je rozkrájené. Ať už se jedná o kus masa na pečení v celku, o plátky, kostky, nudličky nebo o jemně namleté kousíčky, doba, než se v něm rozvine šťavnatost a měkkost, je úplně stejná.

Mleté maso má ještě navíc tu výhodu, že se k němu dá přimíchat trocha tekutiny, v tomto případě studené vody, a ono ji ochotně přijme za svou a zvýší tím šťavnatost.

Ale co vám budu povídat, když jedno ochutnání vydá za víc než tisíc slov? A já už jsem jich napsala skoro 700. Zbylá slova si proto nechám do receptu a vy mi pak zbytek dopovíte, až ochutnáte.

Co s upečenými klobáskami

Klobásky se v mém receptu pečou v troubě dlouho a pomalu. Když je dopečete, budou pořád ještě docela bledé, ale parádně měkké a šťavnaté.

Šťáva v pekáčku bude též světlá a řídká a na rozdíl od klobásek k nepoužití, respektive k využití třeba do nějaké jiné omáčky, kterou budete vařit až zítra či pozítří.

Před podáváním je nutné klobáskám vyrobit opečenou barvu. Je jedno, jestli to budete chtít učinit hned po dopečení, protože je budete jíst rovnou. Pak stačí na chvíli v troubě zvýšit teplotu. Anebo si je schovejte do lednice na potom a ve vhodný okamžik je prohřejete a opečete na pánvi nebo na grilu. Tahle povrchová úprava bude mít za úkol pouze přivodit svůdnou barvu a vypečený povrch, protože měkké už jsou.

Prázdniny začínají, tak já běžím a vy mi nezapomeňte dát vědět, jak vám klobásky chutnaly.

klobásky recept

 

Skoro jako klobásky

Celkový čas: 3 hours

Množství: Na 10-12 klobásek

Suroviny

  • 600 g mletého masa (1:1 vepřové a hovězí, případně jen vepřové)
  • 1 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 snítek petrželky
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžička bylinek, jaké máte rádi (bylinky na grilované maso, na ryby, na zeleninu, provensálské bylinky, italské bylinky)
  • ¼ lžičky sladké nebo pálivé papriky (můžete vynechat)
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na pěkné, drobné, stejnoměrné kousky, česnek rozkrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte na středním žáru olej, vhoďte do něj cibuli, osolte velkou špetkou soli a nechte 3 minuty pobublávat a dusit, až cibule změkne a zprůsvitní. Nesnažte se ji opéct dozlatova, naopak se snažte jí sem tam promíchat, ať se nepřipálí.
  2. Ke změklé cibuli vhoďte česnek a bylinky a ještě minutu pokračujte v prohřívání, až se obojí rozvoní a česnek změkne. Odstavte a vmíchejte papriku, pokud ji používáte. Obsah pánve vyškrábněte na talíř, rozprostřete a nechte vychladnout. Mezitím oberte petrželku ze stonků a lístky důkladně nasekejte nožem.
  3. V míse smíchejte mleté maso, zbytek soli a tolik čerstvě umletého pepře, kolik se vám bude pozdávat. Promíchejte. Přidejte vajíčko, petrželku a vychladlou cibulovou směs a opět promíchejte. Na závěr přilijte 50 ml co nejstudenější vody a tentokrát promíchejte velmi důkladně, až budete mít pocit, že se směs matlá. To je ta správná konzistence, která si udrží vodu, kterou jste přidali. Pracujte ale za všech okolností tak, aby se maso nemohlo moc zahřát, je třeba ho udržet studené po celou dobu. Proto je lepší vytáhnout ho z lednice až těsně před zpracováním a dát si záležet, aby opečená cibulka byla dost zchladlá. Když toto pravidlo nedodržíte, z masa při pečení vyteče tuk, protože ho nedokáže udržet v sobě. Klobásky budou o to menší, tužší a sušší.
  4. Troubu předehřejte na 130 stupňů, na horkovzduch vůbec nepomýšlejte. Z masové směsi vytvarujte navlhčenýma rukama 10-12 klobásek o délce 7-8 cm. Klaďte je do pekáčku, pekáček překryjte a utěsněte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby. Nechte péct 2,5-3 hodiny, na přesném čase úplně nesejde.
  5. Pokud vaše trouba peče správně a nezahřívá svůj prostor víc, než by měla, vytáhnete po této době pekáček plný nenápadně zezlátlých, měkkých klobásek, které se koupou v řídké bledé šťávě a sražené béžové bílkovině. Tekutinu slijte a klobásky buď chvíli dopečte při 180 stupních, abyste je mohli podávat hned, anebo nechte vychladnout, uložte do lednice, a před podáváním opečte na pánvi nebo na grilu. Při dopečení nebo opečení už vůbec nejde o to, aby maso změklo, ale jen a pouze o vytvoření zlatavé, trochu křupavé kůrky. Proto to s teplem nepřehánějte, jinak přijdete o část šťavnatosti, jak klobásky zbytečně vyschnou.

 
 

Join the Conversation

  1. Drahomíra Vogelová says:

    V rozpisu surovin vajíčko není. Patří tam opravdu?

    1. Ivana Bohemia says:

      je v popisu…uz jsem taky delala alarm

    2. Jejej, někam se mi zatoulalo, opraveno.

    3. Ludmila says:

      Výše v textu je přece jasně řečeno, že vejce může i nemusí být …

  2. Ivana Bohemia says:

    Ahoj Florentynko….koukam na ingredience(pozor. opet zapomenuto vajicko ale v postupu je!) a vlastne jsou identicke s karbenatky ci sekanou……a ty se pak pecou 3 hodiny? jak tento recept funguje?

    1. Určitě to není identické se sekanou, do té se mele pečivo namočené v mléce. A karbanátky se obalují v trojobalu a smaží. Prostě chci říct, že je složení směsi upraveno tak, aby bylo vhodné pro pomalé pečení v troubě (a celou dobu zakryté).

  3. Ahoj Flo, díky za recept, vyzkouším. Ještě mi prosím poraď: kdybych je chtěla udělat do mrazáku, aby se daly vytahovat na oběd, když jsme dopoledne venku, mám je tam dát ve vybledlé fázi a potom přichystat na pánvi po rozmražení, nebo je líp je úplně dodělat před zmražením?

    1. Ano, do mrazáku ve vybledlé fázi. Nechat povolit v lednici, potom na pánev.

  4. Další zajímavý recept! Díky Flo a Piš dál! Hezké prázdniny

  5. Mila Flo, dekuji za dalsi recept, na ktery se mi sbihaji sliny jen pri jeho cteni ? I ja si musim davat na lepek pozor a je to tak – je schovany i tam, kde by ho nikdo necekal. Treba ve zvykackach. Nejvic me pobavi stitek na cerstvem masu, kde je uvedeno, ze neobsahuje lepek. Proc by taky melo??? ?
    Do dalsich dni, tydnu, mesicu a let preji jen same dobre konce!!!!! ???

  6. Florentýnko, taky jsem kdysi prožila životní kotrmelec – hlavně to chce si odpočinout, tak i kdybys nedala celej měsíc nic, mám pochopení.
    V jídle bohudíky žádné omezení nemám, tak bych klobásy mohla vyzkoušet. Děkuji za recept a užij si volno.

  7. Jiřina says:

    Zdravím, milá Florentýnko, a mám dotaz. Můžu k pomalému pečení využít multifunkční hrnec? Tam se mi lépe reguluje teplota.

  8. George says:

    Flo, přeji krásný den. Je to zajímavý recept a hned z kraje prázdnin ho s vnučkou vyzkoušíme. Potom napíšu jak se nám klobásky povedly.

  9. Jaroslava Náprstková says:

    Florentýno,

    děkuji za Tvoje pravidelné čtvrtky. Přeji hezké prázdniny, po kterých se budu těšit na pokračování.

    Jarka

  10. Dobrý den. Recept se mi líbí určitě vyzkouším. Již jsem dělala podobné ale trochu jinak. Mleté kuřecí si ochutila podobně. V MT si uvlnila kuličku a v případě potřeby dochutila. Na potravinářskou folii udělala váleček utáhla konce zavázala provázkem. Takto připravené klobásy vhodila do vroucí vody. Podle síly klobásy vařila 10-15 min.
    A jinak je to stejné jako u těchto co popisujete.

  11. Prima letní dny a dobré konce?

  12. Marcela says:

    Už se těším až je vyzkouším,díky za recept

  13. Katarína says:

    Děkuji za nový recept, určitě vyzkouším. Jelikož nemohu jíst žádné polotovary a konveniečně připravené potraviny a pokrmy, tak si musím vše vařit ze základních potravin a tento recept na tzv. klobásy se mi moc líbí.
    Přeji krásné léto, odpočinek a čerpání nové energie a v září se budu těšit na nové recepty.
    Katarína

  14. Aby se zachovalo maso (směs) chladné dá se místo vody přidat led!
    Potom se ani při delším míchání směs tolik neohřeje.

  15. Barbora says:

    Technická poznámka k tomu škrobu:

    Je-li ve složení uveden škrob nebo modifikovaný škrob není potřeba se obávat, protože pokud by se jednalo o zdroj lepku, musí to být vyznačeno, např. obsahuje pšeničný škrob. Kukuřičný či bramborový škrob je v pořádku.

    zdroj: https://celiak.cz/pro-firmy/informace-pro-kuchare/

    Deproteinovaný pšeničný škrob je dle legislativy bezlepkový (lepek je naštěpen na malé „nezávadné“ kousky), některým celiakům ale může dělat potíže. Stejně tak bezlepkovou ovesnou mouku nesnese cca 10% celiaků.

  16. Jarmila Maxantová says:

    Děkuji za recept, připravuji narozeniny a chtěl jsem mimo jiné udělat i sekanou a zkusím tyto klobásky. Děkuji JM

  17. Milá Flo moc děkuji za skvělý recept zítra se chystám koupit maso a budu kuchtit.
    Tobě a rodince přeji krásné dny a suprové zážitky za každého počasí hezky si to užite. Jirka

  18. Martina says:

    Milá Florentýnko, sedím na terase u kamaráda na ostrově La Palma a sbíhají se mi sliny. Určitě vyzkouším po příletu domů. Přeju Ti krásné a pohodové léto a těším se na další recepty. A věř,že když se jedny dveře zavřou,otevřou se jiné. Vím to,z vlastní zkušenosti. Ne s rozvodem. Ublížit může i sourozenec nebo rodič. Odstěhovali jsme se cca 350 km do úplně neznámého místa a jsme tady šťastní. Není vše jen růžové, jsme už ve středním věku,ale je to výzva a my ji přijímáme.

  19. Gražyna says:

    Děkuji za nový recept, člověk se učí celý život? určitě ráda vyzkouším ? přeji krásné léto a vše dobré ❣️
    Gražyna

  20. Libuše says:

    Přeji vám všem hezké prázdniny a zajímavý recept vyzkouším. Už se na něj těším.

  21. Milá Florentýno,
    veliké díky za klobásky. Takový recept jsem postrádala. Mám v plánu ho hned vyzkoušet.
    Jitka.

  22. Všem přeji krásné léto plné nových receptů a chutí. J.

  23. Višnja says:

    Zdravím Florentýno, když něco stojí za trus, je dobré to vypustit a nerejpat se v tom, bylo by hůř. Dobrou náladu, optimismus, dobré přátele a hodně štěstí.
    Recept je príma, hlavně teď v létě, návštěva se může přihrnout nečekaně a je dobré mít něco dobrého v mrazáku. Koukej si užít léto. Ahoj Višnja.

  24. Hana - Marmota says:

    A teď si představte tu zábavu, když někdo kvůli žaludku nemůže jíst nic moc kořeněného a už vůbec ne česnekového. Česká legislativa nenařizuje vyjmenovávat koření, bývá to „výrobní tajemství“, tak si koupíte klobásky výslovně označené, že jsou jemně kořeněné a s bylinkami, a pak při jídle dojdetek závěru, že ten potvora peoř v nich asi stejně je…
    Čili tímto děkuji za recept, z něhož nepochybně vynechám většinu kořenicích surovin a nahradím je něčím jiným – ale v receptu můžu, hurá! 🙂

  25. Prima recept vyzkouším. Přeji pohodové léto se spoustou zážitků

  26. Florentynko, děkuji za inspiraci, klobásky též můžu kdykoliv. Jen drobny dotaz – klobásky se do pekáče kladou nasucho? Děkuji a přeji krásné léto Alena

  27. Milá Flo,kdysi dělala obdobně moje tchýně.Fajn recept,určitě to není sekaná? Ráda zkusím tvůj..Pŕeji krásné léto.

  28. Ahoj Flo, děkuji za recept. Jistě vyzkouším. Přeji ti hodně sil a nezapomeň, že všechno přebolí. J.

  29. Hana Malá says:

    Milá Flo, přeji hodně sil v boji za šťastným koncem. Někdo, kdo naučil tolik lidí vařit, si ho zaslouží.

  30. Velmi zajimavy recept, vyzkousim hned zitra, Jinak preji
    krasne leto ,pohodu a klid.
    Vsechno spatne k necemu dobre , vim o tom sve.
    Takze ahoj a v zari budem zase varit podle tvych fantastickych receptu.

    EVA

  31. Zdeňka says:

    Tohle jsem neznala a určitě zkusím, mleté maso můžu na všechny způsoby. Zrovna se chystám na švédské kuličky. Přeju krásné léto plné optimismu.

  32. Slavěna says:

    Recept je takový že se mi zbihaji sliny Krásné a poklidné prázdniny z dobrým koncem

  33. Milá Flo, děkuji za prima recept, který vypadá výborně. Mám moc ráda klobásky a pokud se to povede jako tobě, věřím, že v létě budou víckrát než jako zkušební recept.
    Hezké léto a naber hodně sil a inspiruj se kde to jen půjde ?
    Jana

  34. Anna Hlávková says:

    Děkuji za recept, vypadá lákavě. Přeji krásné léto, plné sluníčka a pohody..

  35. Barbora says:

    Děkuji za recept a super tipy v povídání. Také zkusím zamrazit. Dětem klobásky dávat nechci, ale někdy na ně mám chuť. A teď je problém vyřešen:-). Florentýno, přeji ti krásné léto. Odpočiň si. Klidně pár letních čtvrtků oželím, když budeš na podzim pokračovat. Bez tebe by naše rodina pomřela hladem. Mám tě ráda.

  36. Franta says:

    Zdravím a přeji lepší dny. Co se týče klobásek, tak stejným způsobem a bez vajíčka, dělám čevapčičí. Výhodou je, že lze použít různá masa, ale hlavně jemně mletá. Někdy to dělám v troubě, někdo na pánvi. V létě, venku, na pečícím kameni. Tam je lepší to dělat na špejli. Když je potřeba přidat vodu, tak raději sodovou, nebo minerálku. A jak píšeš, hodně studenou.
    Co se týče koření, tak vyzkoušel jsem toho více. Čubricu (čevapčičí je původem balkánské jídlo), majoránku, saturejku, pálivou papriku, zázvor …..
    Ať už jsou to klobásky, či čevapčičí, tak pořád je to jídlo zdravé a dobré. A hlavně bez zbytečné chemie, konzervantů a dalších Éček, bez kterých se průmyslově zpracované potraviny neobejdou.

  37. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    opět zajímavý recept. Děkuji a přeji hezké prázdniny.

  38. Přesně tak, dokud to dobře nedopadlo, ještě to není konec ?? Děkuji za další recept a přeji krásné, teplé a dlouhé léto ☀️

  39. Tak jako takové se to zdá až směšně jednoduché.. ale konečně jsem pochopil proč mi ve škole čevabčiči nechutnalo.. spěch se tehdy podepsal i na kvalitních surovinách. Nu, zítra je sobota.. přijdou mladí a já vím co budou mít k obědu. Moc se těším, protože Vaše recepty mě ještě nezklamaly.

  40. Marcela says:

    Milá Flo,
    recept mě nadchl, hned včera jsem ho musela vyzkoušet.
    Ale jsem trochu zklamaná…
    Nevím, kde jsem udělala chybu, ale po upečení pekáček nevypadal podle tvého popisu. Šťáva nebyla řídká a čirá, ale spíš hutná omáčka. Chuť se dost vypekla právě do šťávy. I klobásky měly hned celkem tmavou barvu. Pekla jsem moc dlouho?
    Děkuji a krásné léto všem!

  41. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, opět poučné počteníčko. Recept mě nadchl, mám už zkušenosti s delším pečení masa při nižší teplotě a recept na klobásky mě chyběl.Hned připravím dvojitou dávku, strávníků je u nás přes prázdniny hodně. Vydařené prázdniny!

  42. Jarmila says:

    Milá Florentýno, děkuji za recept. Opravdu se ničím nepodléhá? Vyzkouším, už po přečtení se mi sbíhají sliny. Pěkné léto plné sluníčka a odpočinku pro nové začátky. ♥️

  43. yannka says:

    Tak jestli tohle fakt chutna jako klobasky – takova ta lehce lepkava chutove vyrazna zalezitost – tak to je super zlepsovak. Klobasky miluju, ale presne jak pises, hledani tech jednoduchych bez zbytecnych prisad je narocne, a logistika domaci vyroby klobas (tj. nabíjení a příslušné vybavení) me vzdycky odrazovala. Diky!

  44. karel says:

    Hezký den
    Pomalé vaření nemá chybu, výpek vypadal přesně podle popisu.. jen.. Myslím že by se dal malinko zahustit a použít. Určitě se využít dá.
    Jen jsem se maličko odchýlil a místo vody použil zbytek bílého suchého vína.
    No, jakoklobásky excelentní. Díky za recept

    1. Nu, v mističce mi ztuhnul rosol s vrstvičkou tuku. Jak nemusím přesolená jídla.. tak většina ho skončila na chlebu a zapíjeno pivem. Zanedbatelný zbytek s tukem šel do základu pod nějaké kuřecí na zelenině. Využito stoprocentně.

  45. Šárka says:

    Hezký den, děkuji za recept a přeji krásné voňavé léto s prima baštou ?

  46. Vlasta says:

    Teď se dopekly a jsou skvělé, asi do zítřka nevydrží ?

  47. Blanka says:

    Dekuji za recept Florentynko. Hned zitra budu zkouset. Preji hezke, pohodove prazdniny a uz se tesim na pokracovani. A drzim palce at vse dopadne tak jak si prejes.

  48. Pavel Blažek says:

    Milá Florentýnko,
    vypadá to velice lákavě. Určitě klobásky co nejdříve vyzkouším.
    Přeji krásně prožité léto a těším se na další skvělé nápady.
    Pavel

  49. Já taky skočím na každou blbost! Pomalu pečené mleté maso přijde o všechnu šťávu, nedoporučuju chutná jak piliny. Jakékoliv směsi z mletého nutno osmahnout a pak pomalu péct, takto ne!

    1. Ludmila says:

      To je zajímavé, že v jiných komentářích čtu chválu – že by tedy chybička byla někde jinde ? 😉

  50. Díky za recept i pěkné povídání. Klobásky se povedly, jen jim bezděky stále říkám čevabčiči.Přeji krásné léto. Zdraví Jan

  51. Olga Š. says:

    Mňam! Výborné byly! Děkuji za skvělý recept.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close