Třešňová bublanina z piškotového těsta

Jedna třešňová bublanina už zde na blogu je. Dlouho. A stále budí velké emoce.

Před lety jsem tu psala o původní bublanině, o bublanině prastaré, která se pekla z řídké směsi vajec, mléka, mouky a cukru a víc než cokoli jiného připomínala sladkou omeletu.

Prostě jsem šla do historie co nejdál. Prostě se to tak dřív dělalo.

Tuhle bublaninu nic nekypřilo, nic ji nedrželo nadýchanou, takže i když v troubě vyskočila až k samému okraji pekáčku, po vytažení zase hezky splaskla, protože to jinak neumí.

Pokud si chcete recept prohlédnout, najdete ho zde:
bublanina s třešněmi

Podobně jako koprovka, i tahle prapůvodní třešňová bublanina dělí lidi na dva tábory: na milovníky a odpůrce. Někomu připomínala přesně tu ztracenou chuť babiččiny třešňové bublaniny, jinému nešlo přes srdce, že v těstě není ani bublinka a že jíst sladkou omeletu je divné. Všichni mají samozřejmě pravdu.

Tentokrát tedy přidám recept na nadýchanou třešňovou bublaninu a dokonce slibuju, že bude podobně jednoduchý. Vlastně jen o jeden malý krok složitější.

Z jakého těsta se dělá třešňová bublanina?

Možná budete překvapeni, ale žádné těsto není to jediné správné.

Bublanina má souvislost s boulemi a boule v tomto moučníku způsobují třešně nebo jiné ovoce, takže se vlastně dá použít téměř jakékoli těsto.

Třené, piškotové, těsto kypřené práškem do pečiva, půjde to i s těstem kynutým.

Z těchto jmenovaných, vyhnu-li se kypřicímu prášku, je nejjednodušší na přípravu právě těsto piškotové.

jednoduchá třešňová bublanina

Piškotové těsto v mnoha podobách

Piškotové těsto má mnoho variant. Najdou se mezi nimi složitější i úplně jednoduché.

Jeden z nejsložitějších postupů na přípravu piškotového těsta vypadá zhruba takto: žloutky se ušlehají s cukrem do pěny, ovšem nad párou. Do žloutkové pěny se přimíchá mouka a rozpuštěné máslo a pak se ještě jemně vmíchá sníh z bílků.

Na opačném konci stojí úplně prosté piškotové těsto, ve kterém se celá vejce vyšlehají s cukrem do pěny a pak se k nim jemně vpracuje mouka. Nic víc. Dokonce ani kapka tuku. Čirý piškotový minimalismus.

Někde mezi těmito dvěma protipóly je pár dalších možností. Z nich mám ráda třeba tu, kde se nejprve našlehají bílky s cukrem na hustý sníh a do něj se pak jeden za druhým přidávají žloutky.

Ale protože jsem slíbila jednoduchost, v této bublanině se budu držet toho nejobyčejnějšího způsobu. Přesně takovou bublaninu si pamatuju z dětství a přesně takový recept jsem si z domova odvezla.

Tak si nechte chutnat a užijte si třešně ve všech podobách, dokud jsou. Pokud vás tato třešňová bublanina okouzlí, nebojte. Až skončí sezóna třešní, můžete recept opakovat i s jiným ovocem. Výborný je například rybíz nebo meruňky.

třešôvá bublanina recept

 

Třešňová bublanina

Celkový čas: 45 minutes

Množství: 1 pekáček (25x30 cm), 12 kousků bublaniny

Suroviny

  • 3 vejce
  • cukr krupice - tolik, kolik váží zmíněná 3 vejce
  • polohrubá mouka - tolik, kolik cukru
  • 250 g třešní

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 190 stupňů (bez horkovzduchu). Hotové piškotové těsto nemůže čekat, než se potom trouba dost nahřeje, čím déle to tedy vaší troubě trvá, tím dřív ji zapněte. Pekáček velký zhruba 25 x 30 cm vyložte papírem na pečení a případné převisy odstřihněte.
  2. Zvažte, kolik váží vejce dohromady (celá, i se skořápkami). Odvažte si stejné množství krupicového cukru i polohrubé mouky.
  3. Do kuchyňského robota dejte šlehat vejce, cukr a 4 lžíce vody. Voda může být studená, ale i horká, jak zrovna chcete. Já ráda používám horkou, ale tím se nenechte příliš ovlivnit. Nejprve šlehejte pomaleji, a jak se začne tvořit hustá pěna, zvyšte otáčky a šlehejte dál a ještě dál, až vše opravdu hodně nabude a pěna zesvětlá, skoro až zbělá. Stále ještě bude trochu tekutá, nečekejte na úplné zhoustnutí. Celé šlehání bude trvat 10-15 minut, a to podle toho, jak máte výkonný přístroj. Ručně si to nedovedu moc představit.
  4. Stěrkou vyškrábněte hustou směs do mísy a přes cedník na ni prosejte mouku. Buď metličkou, nebo stěrkou mouku jemně zapracujte, a to tak, že budete těsto podebírat ode dna a překlápět ho na povrch. Nepokračujte déle, než je nezbytné, zbytečně byste tím přišli o bublinky v těstě a tedy i kyprost. Pokud chcete být na těsto obzvlášť jemní, přidávejte mouku po částech, například po třetinách.
  5. Těsto vlijte do připraveného pekáčku a rozložte do něj v křivolakých řadách třešně. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Po této době snižte teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10-15 minut dopékejte. Piškot musí být na povrchu zezlátlý a při dotyku prstem byste měli narazit na tenkou kůrku. A hlavně byste se přes ni neměli probořit do nezatuhlého těsta.
  6. Bublaninu vyjměte z trouby a nechte vychladnout zásadně na mřížce nebo jakkoli jinak podloženou, aby k ní zespodu mohl vzduch, takže zvlhne co nejméně. V opačném případě se bude zbytečně lepit k talíři. Až skončí sezóna třešní, jde to opakovat i s jiným ovocem, nebojte.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Děkuju Flo za další tip ☺️? letos už mi třešně lezou krkem ? urodilo se jich až moc. Klasický piškot mě ještě nenapadl, dělám většinou klasickou hrnkovku. Určitě použiju tento recept ?

  2. Barbora says:

    O víkendu přijede maminka. Děkuji za tip a postup na moučník ke kávě?

    1. ivana says:

      Zavidim Vam tu prvni vetu……jen tak…..

  3. Hana - Marmota says:

    Já se do bublaniny nepouštěla asi ještě žádné. Prostě je to nějak jedna z těch věcí, které si v kuchyni uloupla pro sebe sestra, podobně jako polévku soljanku – a podobně jako u babičky s dědou z nějakého důvodu vždycky byla bublanina doménou dědy. 😀
    Asi z výzkumných důvodů musím vytáhnout z dědy jeho recept.

  4. Jarka says:

    Milá Flo,
    díky za další parádní recept, těším se na další a tobě držím palce při všech životních etapách, složitostech a receptech, J.

  5. Vlasta Krestová says:

    Piškotovou nedělám, ale recept mě zaujal a určitě vyzkouším.
    Přeji hezké prázdniny a těším se na další recepty.

  6. Už týden přemýšlím z jakého těsta udělat buchtu s rybízem. Děkuji za tento recept.
    A přeji vše dobré.

  7. Táňa says:

    Pekla jsem tuto bublaninu z víšňí již před týdnem , vždy se z tohoto receptu povede. Takto se pekla vždy v naší rodině .

  8. Saša says:

    Babička pekla tu jednoduchou – moc dobré to bylo, jen jsem z toho tajně dloubala třešně. Nemám ne ráda ani v kompotu, ani v buchtě a navíc ani ty pecky. Tak s vypeckovanýma višněma bude moc dobrá, jen si na ty višně mám ještě pár dní počkat. Děkuju za připomenutí – pro návštěvu jak dělané .

  9. Evžen says:

    Piškot je tak trošku dusivka, takže u nás z třeného těsta, zadělávané podmáslím nebo třeba i tlustým jogurtem. Vláčná, výborná, trvanlivá. Pokud o ní moc lidí neví….

  10. Evžen says:

    ..a zaregistroval jsem změnu příjmení.. Tak ať vám to klape!!

    1. ivana says:

      Jeeee, hned jsem (baba zvedava) rolovala zpatky, takze svatba nebo navrat k divcimu prijmeni?

      1. Děkuju, to je milé. A svatbou ta změna není. 🙂

  11. Ahoj Florianko?
    Sousedka Zuza donesla zajimave tresne. Jsou nadherne zlute, neco jako chrupky chutnaji sladce. Diky za recept, ktery vyzkousim s temito tresnemi.
    Mej se moc hezky a uzivej si s rodinou teple leto a poradne si odpocin aby si pro nas mohla vymyslet dalsi super lakave receptiky.
    Pa Iva

  12. Florianko pripojuji se s pranim aby jste rodinko byli spolecne statni ?✊?

  13. Dusan Stulik says:

    Bublaninove varovani….Bublaniny jsou úžasné, ale pecky v nich mohou byt problem. My, krteni Vltavou s nimi nemame problem, ale pokud budete bublaninu podívat zahranicnim návštěvníkům, prosim upozornete je na pecky!!!! Pro moji zenu, Američanku, byly pecky v bublanine tim největším kulinárním překvapením behem její první návštěvy (kdysi dávno) v Praze. Ja vim, řekněte si, zpovykana Američanka, ale tak to není. Pecka muže stejne jako kamínek v cočce vylomit zub a to nestojí za zkaženi odpoledni pohody nad kávou. Vygooglil jsem, ze vypeckovavace jsou ted v CR bezne v prodeji a zaroven jsem ověřil, ze Francouzi a Italové (třeba) třešně vypeckovavaji….Kdyz ne vypeckovat, tak alepoň vysvětlit, ze bublanina ma pecky a pozor!….Diky predem za vsechny neznale návštěvníky!!!….At zije bublanina….i s peckama!!!!…:-))))))….Dusan (Los Angeles)

  14. Šárka says:

    Děkuji milá Flo za letní recept, málem bych na bublaninu zapomněla, tento recept je jednoduchý snad se i povede. Hezké letni dny přeji Šárka

  15. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    děkuji za recept, také dělám bublaninu a dlouho se neohřeje.Hnedle je snězená.

  16. Ivana says:

    Milá Florentýnko, děkuji za další super recept, určitě ho vyzkouším. Přeji Ti krásně prožité léto!

  17. Milá Flo, díky za piškotovou bublaninu, tu já prostě miluju!
    Krásné léto!

  18. Iveta says:

    Ahoj Flo.
    Bublaninu určitě vyzkouším podle tvého receptu.
    Díky za tip .Iveta

  19. Jarka says:

    Děkuji Florentýno, zrovna dnes jsem dostala třešně, tak mohu zkusit bublaninu. Hezké letní dny.

  20. Irena says:

    Díky za recept, v jednoduchosti je krásá, zítra vyzkouším.

  21. Mirka says:

    Děkuji za recept, krásné povídání, přeji krásné
    léto!

  22. Lenka says:

    Moje milovaná, moc děkuji za tento recept. Odpoledne upečeno a nezbyl ani drobeček 😀
    Krásné léto 🙂

  23. Višnja says:

    Ahoj Florentýno, tak já mám letos po srandě, třešně zmrzly, bohužel. tak až na přesrok. Užívej a směj se.

  24. JITKA says:

    U nás je už po třešních, co jsme neotrhali tak dotrhali špačkové. Zrají nám borůvky a tak dáváme borůvky a nebo rybíz. Je to taky dobré.Posíláme pozdrav a přejeme pohodový víkend

  25. Blanka says:

    Díky Flo za zapomenutý receptík. Jen ty třešně kdyby nebyly v krámě za 200. Jo a pokud proběhla veselka, (či navrácení k dívčímu příjmení?) tak moc gratuluju!

  26. Jitka says:

    Milá Flo,
    děkuji za receptík, právě u nás dozrávají trřešně. Určitě upeču.
    Přeji pohodové prázdninové dny plné sluníčka

  27. Milá Flo, díky za výborný recept , bublaninu máme moc rádi , pečeme ji postupně s každým ovocem. Eva

  28. Jitka says:

    Bublanina je v troubě. Zapomněla jsem zvážit vejce….cukr odhadem, mouka odhadem, část mouky jsem nahradila doma mletou celozrnnou. Teď čekám, jak to dopadne. Jisté je, že to bude úplně jiná bublanina, než měla být. Hlavně ať se nesrazí.

    1. Jitka says:

      Dopadlo to dobře, jen snad díky té celozrnné mouce je moučník poněkud suchý. Nebo jsem dala celkově mouky moc? Je to krásně kypré, ale má hrubou konzistenci. Třešní jsem dala víc než je uvedeno v receptu, tak je to přijatelné.

      1. Jitko, celozrnná mouka vždycky potřebuje víc tekutiny a tady si ji prostě vzala z vaječných bílků, takže výsledkem je dusivá konzistence a díky povaze mouky i hrubší struktura. Piškot je jemná záležitost, s celozrnnou moukou bych určitě hledala trochu jiný recept, ve kterém se používají i další tekutiny a ty bych ještě trochu navýšila na množství.

  29. Blanka says:

    Ahoj Florentynko,
    Diky za recept, bublaninu pecu presne tak jak pises. Jen ty tresne nemusim, nejradsi mam rybiz. Hezke prazdniny!

  30. Katarína says:

    Děkuji za recept. Už je v troubě a zatím to vypadá dobře.
    Katarína

  31. Tak tenhle recept snad ani nepotřebuje komentář ?
    Prostě mňam ?
    Krásné léto Fló

  32. Markéta says:

    Dobrý den, akorát manžel donesl od kolegy třešně, tak jdu na to 🙂 A ty vajca vážit se skořápkou nebo bez ní? 😀
    Díky

    1. Markéta says:

      jo už čtu i se skořápkami 😀

  33. Věrka says:

    Ahoj Flo, bublanina byla vynikající. Upekla jsem ji s meruňkami. Byla krásně nadýchaná, sladší těsto vyvážily kyselé meruňky, nevydržela ani den. Manžel zavzpomínal na piškot z dětství… Moc děkuji za recept. Věrka

  34. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, vyzkoušeno s borůvkami a malinami, piškot se povedl a chutnal. Praktický recept a hlavně žádná kopa nádobí. U nás změna, často dělám šlehačkovou bublaninu nebo třenou.

  35. Tereza says:

    Dobry vecer, premyslim, jak by bublanina dopadla z hladke mouky. Neziju v CR, takze vyber typu mouky je silne omezeny. Nezkousel to nekdo prosim? Dekuji za radu!

    1. Milada says:

      Dobrý den, mám stejnou situaci, hladkou mouku v receptech nahrazuji ze čtvrtiny až třetiny celozrnnou a výsledky jsou úspěšné, od piškotového těsta přes bábovku až ke knedlíkům. V třené bábovce jsem navíc místo části mouky použila strouhaná kokos a taky dobrý.

  36. Kateřina says:

    Ahoj, jde u tohoto receptu snížit množství cukru? Je to strašně sladké ?. Děkuji

  37. Věra gongolová says:

    Milá Flo nikdy jsem bublaninu nepekla a že je mi už dost let nějak mi nikdy pokud někdo nabídl nechutnala ale dle tvého recepto musím upéct třešně už nemáme respektive soused ale zraje rybíz tak bude rybízova.doufám že bude tak chutnát jak tvuj lákavý recept,Těším se na každý čtvrtek adodně vařím dle tvých receptu nejradějí máme vepřové s mrkví.Pochoutka kde se na ni hrabe školní jídelna.Přejí krásné dny.Mám ve psaní nějaké chyba ale už se mi to nechce opravovat Pa

  38. Butenko says:

    Ahoj lidi. Babička dávala do „bublačky“ višně a byla krásně sladkokyselá. Višně jsou prostě excelentní.

  39. Martina says:

    My sme zmlsaní – ovocia musí byť viac než cesta.
    Ale to už asi ani nie je bublanina ??‍♀️

  40. Ahoj, Flo!

    Nezlob se, že trochu odbočím. Když jsem četl úvodní verše K. V. Raise, vzpomněl jsem si na báseň Jana Nerudy, kde nádherně popisuje, jak připravit v kuchyni husí krev. Tuto báseň jsme kdysi v osmdesátých letech minulého století ve zdramatizované formě natáčeli pro Čsl. rozhlas (pořad Halali). V té době se také dala husí nebo kachní krev koupit v konzervě, dělával jsem ji s vejcem – já i děti jsme to milovali.

    Děkuji za vyvolání milé vzpomínky. Poezie, stejně jako jídlo, k životu patří.

  41. Petra says:

    Milá Flo, díky za krásný recept, takto bublaninu doma také děláme, mě z piškotového těsta chutná nejvíc. Akorát cukru je méně, a navíc 4 lžíce vody a 4 lžíce oleje. Celkem tedy od každé suroviny po čtyřech lžících. Jednoduché a dobré. A nyní díky vašemu receptu jsem mohla dát pryč z receptu i kypřící prášek a není to vůbec znát 🙂

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close