Celoroční polévka s pohankou a spoustou zeleniny

Polévka s pohankou – to může znít podobně odvážně, jako když se vysloví samotné slovo pohanka. Ne každý si na ni troufne.

Co se dá dělat; některé věci jsou prostě pro nebojácné.

O tom, jak se nebát pohanky, jsem tady na blogu už psala. Zmínila jsem se tehdy o tom, že není pohanka jako pohanka. Odvodila jsem z toho, že pokud vám pohanka nechutná, klidně to může být tím, že jste si ještě nekoupili tu správnou. A že by tedy třeba ještě stálo za to dát jí šanci, protože vás pořád může příjemně překvapit.

Stejně jako tahle polévka s pohankou.

Článek o pohance i s pár recepty do začátku najdete zde:
pohanka recepty

Teď jen napíšu, že čím zelenější a světlejší pohanku na tuto polévku koupíte, tím lépe, a zbytek najdete v odkazovaném článku s recepty.

Proč je polévka s pohankou celoroční

Na tuto polévku s pohankou budete potřebovat nejen pohanku a případné odhodlání, ale též spoustu zeleniny.

Právě díky zelenině si můžete polévku přizpůsobit pro každé roční období.

Mezi základní nositele chuti v polévce patří klasická trojkombinace mrkev – celer – petržel, a k nim ještě trochu brambor.

A pak se to dá skvěle obměňovat. Na jaře například kedlubnou, v létě květákem, na podzim pórkem a v zimě třeba trochou zelí nebo kapustou, včetně růžičkové.

Míra opečení

Hrát si můžete i s mírou opečení cibulového základu, který polévka má.

Pro jarní a letní verze polévky stačí jen mírné podušení, doslova jen proskočení na tuku tak, aby cibule s česnekem jen změkla, rozvoněla se a zprůhledněla.

Na podzim a v zimě se nemusíte bát delšího opečení až do zezlátnutí.

Obohacení základu

Kromě cibule s česnkem můžete v chladnějších měsících nechat v tuku opéct část zeleniny z receptu, i tím se posílí chuť.

Pro slunečné a teplé měsíce roku to ale potřeba není, svěží a jemnější chuť polévky k nim sedí víc. Zbytek zeleniny tedy přidávám, až když je základ zalitý vodou.

Něco podobného platí i pro brambory. V zimě mají výraznější chuť, zatímco v létě se do polévky báječně hodí ty nové, letošní, s tenoučkou slupkou, kterou ani není potřeba loupat.

Houby nejsou na houby

Houby si s pohankou rozumí, takže pokud nemáte nic proti houbám, použijte je.

Když zrovna není sezóna, namočte si sušené houby. Je dobré na to nezapomenout a namočit si je třeba den předem do studené vody a odložit do lednice, tak jsou nejlepší; pokud se vám to však nepovede, aspoň je trochu rozdrobte, zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut nabobtnat. Mezitím si tak akorát stihnete očistit a nakrájet ostatní suroviny, takže to hezky vyjde.

Když zrovna je sezóna, i tak houbám věnujte trochu péče. Očistěte je, rozkrájejte je, a přidejte je k opečené cibuli a česneku, které se používají do základu polévky. Houbám totiž svědčí, když se opečou v tuku a zbaví se části své tekutiny, zlepší se jim chuť i vůně. Je to prostě lepší varianta, než je hodit do polévky syrové.

Doladění na závěr

Polévka nepotřebuje vývar ani vyumělkované polévkové koření. O její dostatečnou chuť se postarají suroviny samotné. Takže si ji můžete uvařit kdykoli a kdekoli, kde je po ruce pohanka a zelenina.

A teď prosím pozor.

Během vaření – a to až do poslední chvíle – můžete trpět pocitem, že polévce pořád ještě něco chybí. Že s chutí ještě není vše v pořádku. Nenechte se tím zviklat a zadržte, než sáhnete po polévkových dochucovadlech. Jakmile na samotný závěr přidáte majoránku a trochu česneku, polévka se bez varování vyloupne v celé své kráse a pak si vás podmaní.

Je to prostě nezbednice a bude vás trochu napínat. Ostatně bramboračka dovede dělat něco podobného.

Něco sytého k tomu

Samotná polévka k zasycení nestačí (anebo jen na chvilku). Chybí jí na to bílkoviny.

Pokud chcete, aby se dala podávat jako samostatný lehký letní oběd, budete k ní muset něco přidat. Obrané kuřecí maso ze včerejška, opečenou uzeninu, vařené uzené maso, anebo vejce v jedné z mnoha podob – vařené natvrdo, vařené nahniličko, zastřené vejce, vejce rozkvedlané v polévce, vejce rozmíchané v polévce tak šikovně, že ji udělá krémovou, ale nesrazí se.

Ještě pár slov k vaření pohanky

Když budete pohanku vařit s ostatními surovinami, co se týká chuti, bude to tak nejlepší. Pohanka půjčí polévce trochu své oříškovosti a jemně ji zahustí – takovým tím šlemovitým způsobem, jako to dovedou ovesné vločky.

Ale jelikož pohanka obsahuje cenný rutin, který příznivě působí na pružnost cév, takže pomáhá při křečových žilách, popraskaných žilkách nebo krvácení z nosu, je vhodnější se k ní chovat šetrněji.

Rutin se teplem rozpadá, delším varem tedy pohanka o část účinků přijde. Pokud máte čas a jde vám o to, aby rutinu zůstalo co nejvíc, namočte si pohanku někde stranou a nevařte ji v polévce. Zalijte ji studenou nebo vlažnou vodou a nechte přirozeně nabobtnat a změknout. Podle teploty vody jí to může trvat třeba i půl dne, ale o to víc rutinu si zachová. Měkkou pohanku sceďte a přidejte do talíře, než přilijete polévku. Výhodou pohanky je, že se nemusí vařit, jíst se dá, i když změkne studenou cestou.

Na jeden snadný letní (či podzimní, zimní nebo jarní) recept už jsem toho napsala dost, tak ať vám tahle polévka s pohankou chutná.

polévka s pohankou recept

 

Polévka s pohankou

Celkový čas: 45 minutes

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 500 g brambor
  • 100 g pohanky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ¼-½ celeru (podle velikosti)
  • jedno z následujícího: 1 kedlubna, ¼ květáku, 1 malý pórek nebo ¼ malé hlávky zelí
  • 1 hrst sušených hub
  • 1-2 lžičky soli
  • 1 lžíce majoránky

Postup

  1. Sušené houby rozdrobte na menší kousky, vhoďte do misky a zalijte 300 ml vroucí vody. Nechte stát stranou, stejně tak si stranou odložte jeden stroužek česneku, a očistěte a nakrájejte veškerou ostatní zeleninu: cibuli a česnek nadrobno, brambory na kostky velikosti sousta, celer, petržel a mrkev nastrouhejte nahrubo. K sezónní zelenině se zachovejte podobně: nastrouhejte ji nahrubo, rozeberte na maličké kousky nebo pokrájejte na nudličky či kostky, jak vám bude vyhovovat. Pohanku propláchněte na cedníku studenou vodou.
  2. V hrnci rozehřejte tuk, stačí na středním žáru. Jakmile se rozpustí, přidejte cibuli, česnek, kmín a velkou špetku soli. Nechte chvíli jemně pobublávat, občas promíchejte, nic víc není potřeba. Jakmile cibule změkne a zprůsvitní, na nic dalšího nečekejte, zalijte 900 ml vody, přihoďte pokrájené brambory, pohanku, všechnu ostatní zeleninu a 1 zarovnanou lžičku soli. Houby vyjměte z vody a přidejte též. Vodu, ve které se namáčely, opatrně přilijte do hrnce, ale dávejte přitom pozor, abyste nečistoty ze dna misky nepřidali omylem taky.
  3. Přiveďte k varu, zakryjte poklicí a nechte zvolna vařit 20 minut, nebo až vše včetně pohanky změkne. Během vaření se nebojte polévku jednou nebo dvakrát ochutnat, ale ještě nehodnoťte chuť; pouze zkuste, zda je polévka dost slaná. Pokud ne, dosolte ji. Průběžným solením se dopracujete lepší a hlubší chuti, než když polévku dosolíte až na samotný závěr. Sůl se postupně vstřebává do zeleniny, takže to může vypadat, že mizí z polévky.
  4. K hotové polévce vmíchejte majoránku, prolisovaný česnek a naposledy dosolte, pokud je to znovu potřeba.

 
 

Zapojte se do diskuze

  1. Alena says:

    Ahoj Flo!
    Velmi ti děkuji za krásnou reklamu na pohanku. Osobně dávám přednost pohance z mlýna pana Šmajstrly a můžu se po ní utlouct – ten rozdíl v chuti je opravdu velmi znát. Nedávno jsme z ní vařili tvůj valašský kontrabáš a jak se všichni zúčastnění olizovali! No, už se těším na polívčičku, děkuji moc za recept.
    Měj se krásně 🙂

    1. Jitka Mészárosová says:

      Pohankovou mouku jsem používala do chleba, když jsem pekla, ale celou pohanku jsem zatím neměla odvahu zkusit, takže dám na Vás – pohanku od pana otce mlynáře Šmajstrly, kse ji mají – musím do obchodu se zdravou výživou nebo i v některém ze supermarketů ? Děkuju
      Mesz

    2. Alena says:

      U nás mají ve zdravé výživě, ale prodávají něco i na rohlik.cz 🙂

    3. Jitka Mészárosová says:

      děkuju

    4. Markéta says:

      souhlas tadle pohanka je prostě nejlepší

  2. Jen se dívám-přímo v receptu není napsáno kolik pohanky do polévky dát.

  3. Miroslava says:

    Díky za vychytávky. Jdu koupit pohanku, nad kterou doteď můj muž ohrnoval nos, ale teď ji potřebuje, aby mu rutin pomohl řešit cévní problémy. A díky i za češtinu, polévka nezbednice se mi líbí ❤️

  4. Valerie says:

    Pohanku vařím ráda, nejvíce jako příloha k masu, ze zbylé vytvořím vegetariánskou paštičku. Jen mi chutná více varianta, kdy se vloží do vroucí osolené vody, nechá se 1 minutu vařit a pak za 20 minut dojde sama.

  5. Marcela says:

    Milá Flo, za mě určitě ano ? pohanku přidávám nejen do polévky, ale třeba i do rizota a máme ji rádi.
    Děkuji M.

  6. Šárka says:

    Ale ano, byla jsem dvakrát odvážná, jednou když jsem koupila pohanku v obchodě a pak si s ní nevěděla rady a proto ji darovala babičce a podruhé jsem byla odvážná a nakoupila v českém mlyne na pohanku jménem Śmajstrla a neprohloupila jsem. Od té doby pohanku ráda, velmi ráda. Děkuji za recept na polevku milá Flo

  7. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    pohanku jsem nikdy nedělal, ale je načase to změnit.
    Děkuji za recept.

  8. Děkuji za další tip na pohanku. Jako zavářku do polévky jsem ještě nepoužila /ale znovuobjevila jsem kroupy/. Já zatím miluju bio pohanku ke snídani. Zaliju skoro vroucí vodou a nechám cca 1-2 minuty, pak scedím /někdy i propláchnu studenou vodou/ a do řeckého jogurtu nemá chybu. Pohanku je možno před zalitím trochu podrtit ve hmoždíři.
    Zdravím, Florentýno 🙂

  9. alena says:

    Děkuji za recept, určitě vyzkouším, protože milujeme polévky a díky vám přibude další druh
    Hezký den Alena

  10. Jaroslava Náprstková says:

    Florentýno,

    nepatřím mezi odvážné, pohanku vážně nemusím, ale počtení o ní je pěkné.

    Děkuji Jarka

  11. Jak píšeš Fló, pohanka ani mně moc nevoní, ale díky tobě jí dám ještě šanci. Seženu co nejsvětlejší a vyzkouším obě varianty jak vařenou, tak i nabobtnanou. V podstatě zeleninovou polévku mám moc ráda a to i s ovesnými vločkami. Tak proč ne s pohankou, že jo?
    Děkuji za rady a nápady a hurá s chutí na stezku odvahy ?
    Hezké léto Jana

  12. Saša says:

    Je na čase se odvážit – uvidím jestli ji koupím, nebo budu shánět.

  13. Milá Flo, já pohanku dávám do uzené polévky místo rýže, plus zeleninu, jak píšeš.
    Mám ji ráda, je výborná a tak díky za další tipy, jak ji vařit či nevařit.

  14. Petra says:

    Nikdy nezapomenu na zážitek, kdy jsem celé rodině chtěla dokázat, že pohanka je skvělá a zdravá surovina…Docela by se mi to snad povedlo, kdyby mě po pozření nezaskočila obrovská alergická reakce na tuhle perfektní a moc chutnou obilovinu. Takže pro mě je pohanka opravdu stezka odvahy 😀 Ale vypadá to krásně!

  15. Monika says:

    Pohanku miluji, díky za tip, určitě vyzkouším.

  16. Ladislav says:

    Ahoj všichni ,pohanku nemusím,ale recept můžu vyzkoušet.Vývar je vývar.

  17. pavla says:

    my milujeme pohanku na sucho opraženou a pak podlitoua pod poklicí pomalu dušenou ,dochucení už je různé.asi už v ní moc rutinu nebude .Jednou se nám podařilo koupit pohankové vločka,ty jsem přidávala do chleba,ale nějak se po nich slehla zem.polévka bude asi zítra k obědu ještě nevím jestli léto nebo studený podzim,asi to nějak zkombinuju tak zatím pa pavla

    1. Barbora says:

      Pohankové vločky mají v Albertu – jejich privátní řada (tuhle mi došly, ale podle chuti a barvy tipuju z mechanicky loupané pohanky), nebo je má Natural – instantní světlé jsou z mechanicky loupané pohanky.

    2. Alena says:

      pohankové vločky mají i třeba na grizly.cz

  18. Vlasta says:

    Ahoj Flo, s pohankou jsem zkoušela vařit už před hodně lety ,ale teprve nedávno,dle Tvé rady, jsem zjistila ,že jsou dva druhy. Porovnala jsem v obchodě dvě balení a zjistila ten rozdíl v barvě,ale i v ceně. Vyplatilo se připlatit a světlá pohanka už může být v našem jídelníčku a nikdo neprotestuje. Dělám polévky i houbového Kubu. Díky

  19. Z pohanky máme rádi mouku, vločky i celá zrna. Narazila jsem jen jednou s pohankou neloupanou, určenou k setí zřejmě (nepřečetla jsem si „propozice“). Praděti poctivě žvýkaly nepoživatelné a příště jsem si dala pozor. Pohankový kuba chutná i mému tatínkovi (82 let). Jana děkuje za krásný a využitelný recept.

  20. Daniela says:

    Děkuji, milá Flo, přesně toto pohankové „nakopnutí“ jsem potřebovala:-)
    Daniela

  21. Slávka says:

    Milá Flo, děkuji za informace o pohance. Tak teď už jenom dostat tu odvahu a hurá na stezku. Díky a hezké léto všem

  22. Věra gongolová says:

    Milá Flo až dodnes jsme pohanku nemuseli ale už při čtení se mi sbíhali sliny zítra šupajdím do obchodu a polivečka u nás zavoní v poledne na stole.Děkují tvé recepty doslova milijí.Hezké dny ořejí Věra

  23. Mirka says:

    Děkuji za recept,pohanku mám ráda, určitě vyzkouším letní polévku, přeji krásné letní dny

  24. Jarmila says:

    Milá Florentýno, pohanku občas přidávám do polévky. Po přečtení Tvého receptu se mi sbíhají sliny a asi brzy uvařím. Vyzkouším ji namočit a nevařit. Pěkné dny. Jatka

  25. Jarmila says:

    Opravují né jatka ale Jarka. ?

  26. Jarmila says:

    Milá Florentýno, pohanku občas přidávám do polévky. Po přečtení Tvého receptu se mi sbíhají sliny a asi brzy uvařím. Vyzkouším ji namočit a nevařit. Pěkné dny. Jarka

  27. Jitks says:

    Tak tento recept pro nás opravdu není výzva k odvaze :-). Pohanku u nás jíme běžně a rádi, i když moc použitelných receptů neznám. Tedy za tento uctivě dekuji a určitě vyzkouším.

  28. Pavlína says:

    Pěkný večer! Pohanku dělám jako přílohu (například i k řízku, vážně!), jako rizito napůl rýže, napůl pohanka. Hlavně ale pohanku dáváme do uzené polévky napůl s kroupami. Naopak do uzené nedáváme brambory ☺️. Zeleninovou s pohankou a houbami zkusím. Děkuji za tip.

  29. Marie Foldynová says:

    Dobrý den Flo. Jelikož jsem z oblasti kde se pohanka pěstovala a nadále pěstuje, tak na ni nedám dopustit. Máme ji všichni doma moc rádi. Dělám kontrabáš, rizoto bez rýže, ale s pohankou a samozřejmě do polévek. Mějte hezké dny.

  30. Anna Hlávková says:

    Milá Flo, já dnes moooc chválím popsanou odvahu a přidávám, že nikdy není na nic pozdě…a polévku určitě vyzkouším Anička

  31. JITKA says:

    Děkuji za recept JITKA a děda

  32. Ivana says:

    Zeleninové polévky zahušťuji klidně pohankou i vločkama dohromady a říkám jim „polévky do kopce“ – ono to bublá nahoru 🙂
    Nebo si večer pohanku namočím do malého kastrůlku, ráno jen ohřeji na příjemnou teplotu, rozmačkám v ní banán a snídaně je hotová, vůbec není poznat, že základem je pohanka.

  33. Milá Flo, moc ti děkuji za krásné počteníčko, jsi velmi milá a odvážná žena. Pohanku miluji, ale polévku jsem z ní ještě nevarila. Určitě vyzkouším. Vařila jsem 7 let makrobiotiku, takže pohanku Jane mívali částo. Krásné léto tobě i všem přeji. JANA

  34. Oprava:jsme doma

  35. Milá Florentýnko, děkuji za připomenutí pohanky. Úplně jsem na ní teď v létě zapomněla.
    Vaši polévku zítra zkusím a moc se na ní těším.
    Pohanku mě babička učila připravovat tak, že ji přivedla k varu a celý hrnec strčila na 15-20 minut pod peřinu 🙂
    I já se přidávám k chvále značky Šmajstrla.

    Děkuji za recept.

  36. Pohanku jedině od pana Šmajstrdla je nejlepší a pěstovaná u nás

  37. Vlasta 3 says:

    Milá Flo, moc pěkný recept, který co nejdříve vyzkouším. Z pohanky občas něco uvařím, pohankovou mouku používám často jako pojivo do luštěninových či zeleninových karbenátek, chutná mi i čokoládový hřbet, jehož součástí je tato mouka. Vyzkouším i namočení pohanky.

  38. Roman says:

    Zdravím, pohanka se dělí na dva druhy: tmavou a světlou.
    U tmavé probíhá loupání zrna termicky (pražením). Chuť je intenzivnější, spíše hořká (povrch zkaramelizuje a změní barvu).Tmavá pohanka ztrácí tímto procesem loupání za tepla větší množství enzymů a vitamínů. Je levnější a prodávají ji spíše supermarkety.
    Světlá je loupaná za studena (mechanicky). Barva zůstává přirozeně světlá, jsou zachovány živiny a chuť je jemná (oříšková). Dražší, zdravější, chutnější, k dostání spíše ve zdravé výživě.
    Hezký den, Roman

    1. Ano, přesně tak to je, Romane.

  39. Alena says:

    Milá Flo, Děkuji za krásně napsaný recept, pohanku máme rádi, přidávám místo nudlí do polévky i s jáhlami, moc nám to chutná. Také z ní dělávám zeleninové rizoto. Chutná nám. Teď vyzkouším tu polévku. Je to lákavé a moc pěkně napsané jako pohádka na dobrou noc !!!! Přeji hezký zbytek léta a těším se na další výzvy Alena

  40. Věra says:

    Milá Flo,
    děkuji za připomenutí pohanky. Pohanku jsem se naučila jíst před lety při návštěvě Ukrajiny, často nám ji dávali k snídani s uvařeným vejcem, občas opečeným kouskem salámu a čerstvou zeleninou, tenkrát třeba s ředkvičkami. Mému manželovi moc nechutná, ale jak jsi před časem upozornila na oba „druhy“ pohanky, tak teď už si hlídám, abych nekupovala tu „tmavou“. Podobnou polévku vařím s ovesnými vločkami, ale teď ji zkusím udělat s pohankou.
    Díky

  41. Iveta says:

    Ahoj Flo
    Na polívečku se těším, pohanku koupím ve
    zdravé výživě. Iveta

  42. Tereza says:

    Zdravím vás! Můžu poprosit o postup, jak rozkvedlat vejce v polévce tak, aby se nesrazilo, ale udělalo polévku krémovější? Narazila jsem na toto u vás poprvé a myslím, že by to pro moje děti, které nad vejcem dost ohrnují nos, bylo skvělé řešení, jak vejce dostat do jídelníčku.

    1. To je skoro téma na samostatný článek. Zkusím si vzpomenout, u jakého receptu jsem to popisovala, a připíšu to sem 🙂

  43. Miroslav Kolombo says:

    Už jsem otestoval, dobré to bylo, ale díky velikosti kedlubny a další zelenině bylo polévky výrazně více, než jen na 0,9 litru vody. Hodilo by se, alespoň orientační, váhové upřesnění surovin.
    A měl jsem tmavou pohanku, tak zkusím příště koupit tu světlou.

  44. Vojtěch Bernovský says:

    Milá Flo, recept je super (jako ostatně všechny od Tebe). Tmavou pohanku občas používám jako přílohu vzhledem k její „sytící a zahřívací“ schopnosti, ale tohle byla pro mě novinka. Byt je ještě plný vůně a přítel se pochopitelně olizuje, neboť čas oběda se blíží…:-) Jen jsem měl tolik zeleniny, že jsem musel zvýšit množství pohanky a následně i zdvojnásobit vodu. Příště zkusím i pohanku světlou, abych zjistil rozdíl… Díky!

  45. Klára says:

    Mňam! Na tuhle polívku jsem dostala hroznou chuť. A taky a to až bude podzim a příjemně zahřeje. Zatím jsem si musela napsat poznámku na papír, že se k tomuhle receptu chci vrátit. Je tu nějaká možnost si oblíbené recepty nějak ukládat?
    Díky moc a přeji hezký den! 🙂
    Klára

  46. David K. says:

    Vyzkoušeno, funguje perfektně. Sušené hříbky jsem sehnal, kupodivu, v Lidlu v rámci italských dní. Jen namísto celé pohanky jsem použil pohankovou lámanku. Polévka pak byla neuvěřitelně hustá. Takže sice chyba, ale omlouvat jsem se nikomu nemusel, všem chutnalo.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close