Kari s lososem na velmi jednoduchý způsob

Tohle kari s lososem může být jeden z těch univerzálních a zároveň zcela snadných receptů, které si postupně vypipláte podle sebe.

Já osobně bych kari s lososem mohla jíst na kila. A taky ho jím na kila. A když ne s lososem, tak s treskou, s krevetami, anebo klidně i s kuřecím masem. Kdybyste mě někde potkali sedět na lavičce a jíst něco z krabičky, s pravděpodobností hraničící s jistotou v ní budu mít přesně toto jídlo.

Tohle kari s lososem je totiž dílo okamžiku. Spontánního okamžiku. Nezáleží na tom, co zrovna doma máte za zeleninu. Nezáleží na tom, zda do kari dáte brambory, aby bylo sytější, nebo místo nich položíte na talíř dušenou rýži.

Povinné položky jsou pouze plechovka drcených rajčat, plechovka kokosového mléka, kari koření nebo kari pasta, hrst zeleniny a samozřejmě kousek lososa.

Jaké kari dát do kari s lososem?

Jakékoli, jen ho nehledejte mezi sáčky s běžným tuzemským kořením. To je až ta nejzazší možnost, když už nic jiného nezbývá a když nic jiného neseženete.

Vždycky nejdřív začněte u regálu s exotickými surovinami a zkuste v něm ulovit jakoukoli směs kari koření nebo kari pastu. Cokoli si vyhlídnete, bude na tento recept fungovat.

kari koření a kari pasta

Dávkování je jednoduché. Pokud koupíte pastu, na tento recept ji spotřebujete celou – je to obvykle 30-50 gramů. Pokud práškové koření, budete ho potřebovat 1-2 vrchovaté lžičky.

Jen pozor na pálivost, ne každý to rád horké. Některé směsi jsou pálivější než jiné a totéž se dá říct o pastách. Na obalu se dá obvykle najít nějaký ukazatel, jak to s tou pálivostí zhruba bude.

Drcená rajčata

Když už budete v obchodě vybírat kari koření, věnujte péči i drceným rajčatům. Některé značky jsou celkem kyselé a pak to poznáte v chuti hotového jídla. Navíc se může stát, že díky zvýšené kyselosti nebudou chtít některé druhy zeleniny dostatečně změknout.

Nejlepší drcená rajčata jsou ta italská, těm kyselost nepřebývá, proto se pokuste na obalu vyčíst zemi původu a podle toho se rozhodněte. Nejchutnější je odrůda San Marzano, ale za ty si maličko připlatíte.

Postup přípravy kari s lososem

Kombinace drcených rajčat, kokosového mléka a kari koření je tak chuťově výrazná, že se nemusíte trápit s opékáním surovin, aby jídlo mělo dost chuti.

V podstatě stačí, když všechno – s výjimkou ryby – hodíte do hrnce, přivedete k mírnému varu a necháte pod pokličkou změknout.

Tento fakt má zásadní důsledky pro přípravu rychlých večeří: opékání vždy zabere nejmíň 5-10 minut, které tímto ušetříte.

Ale jelikož kari koření i kari pastám sluší, když mají možnost rozvonět se v horkém oleji, nechci je o tuto příležitost obrat. V receptu proto počáteční opečení najdete, ale je jen letmé a je tam jen proto, aby horký tuk rozvinul aromatiku koření a dal všem osobám, které se zrovna nacházejí někde poblíž, najevo, že se něco zásadního chystá.

Ryba až docela nakonec

Postup tedy vypadá tak, že dáte něco opéct na trochu oleje, třeba rozkrájenou mrkev, papriku či cuketu. Jakmile začne měknout, přidáte kari koření nebo kari pastu, naposledy promícháte, zalijete drcenými rajčaty, kokosovým mlékem, přidáte ostatní zeleninu a necháte dusit doměkka.

Rybí maso přijde do kari až úplně na konec, když už je všechno ostatní měkké a připravené k jídlu. Losos musí být zbaven kůže, nakrájený na kostky velikosti sousta a osolený.

Přimíchá se do horké kari směsi a nechá se posledních 5 minut úplně nenápadně, téměř neviditelně, probublávat. Díky tomuto jemnému přístupu jeho maso nevyschne, ale zůstane báječně měkké a šťavnaté.

S treskou nebo se syrovými, oloupanými krevetami (i kdyby byly mražené) lze zacházet úplně stejně.

Vlastně to bude fungovat i na nějaké lepší mražené filé. Pokud ho budete vytahovat z mrazáku až těsně před vařením, takže nestačí rozmrznout, i tak se ho pokuste rozdělit nebo rozkrájet na menší kousky a ještě připočítejte aspoň 5 minut času na změknutí navíc.

Jak kari s lososem přeměnit na kari s kuřecím masem

Pokud byste chtěli rybí maso vyměnit za kuřecí maso, musí se trochu upravit postup.

Použít můžete jak kuřecí prsa, tak vykostěná a kůže zbavená kuřecí stehna.

Ať tak nebo tak, maso opláchněte, nakrájejte na nudličky, osolte, a zprudka je opečte na trošce oleje někde vedle v pánvi.

Opečená kuřecí prsa pak můžete přidat na posledních 5 minut dušení stejně jako lososa.

Stehna však potřebují podstatně víc času, aby v teple změkla, takže by měla přijít do hrnce hned na začátku. Ideálně, když budou moci pobýt v teple aspoň 30 minut. Záhy přijdete na to, že je můžete opéct společně se zeleninovým základem a že k tomu vlastně ani žádnou pánev navíc nepotřebujete.

Těším se na vaše vlastní chuťově kombinace, variace, permutace a jiné výstřelky, jak si tohle rychlé a snadné kari s lososem upravit nebo vylepšit.

kari s lososem recept

 

Kari s lososem

Celkový čas: 45 minutes

Množství: 4 porce

Suroviny

  • 400 g zeleniny (lze použít: mrkev, brambory, cuketu, barevné papriky, cibuli, hrášek, zelené fazolky, ale taky mraženou směs - zejména thajskou nebo asijskou)
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky kari koření nebo 1 balení kari pasty
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1 plechovka (400 ml, 430 g) drcených rajčat
  • 500-600 g lososa
  • 1½ lžičky soli

Postup

  1. Zeleninu očistěte, oloupejte, oškrábejte a nakrájejte na kostky nebo plátky, vždy však jen tak velké, aby se tyto kousky daly sníst v rámci jednoho sousta.
  2. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte 100 g zeleniny – třeba jen jeden druh – a nechte na mírném teple pobublávat 2-3 minuty. Zasypte kari kořením nebo přidejte kari pastu, letmo promíchejte a hned zalijte drcenými rajčaty a kokosovým mlékem. Osolte zarovnanou lžičkou soli a přidejte zbytek zeleniny. Přiveďte k mírnému varu, zakryjte poklicí a nechte úplně zvolna vařit 30 minut.
  3. Mezitím zbavte lososa kůže a pokud cítíte, že v mase jsou kosti, pokuste se je vytáhnout; nejlepší jsou na to kombinačky nebo pinzeta. Maso opláchněte od nahodilých šupinek a nakrájejte na dvoucentimetrové kostky. Promíchejte s půl lžičkou soli a nechte čekat, než zelenina změkne.
  4. K měkké zelenině vsypte nakrájené rybí maso a promíchejte. Zakryjte znovu poklicí a nechte posledních 5 minut dusit.
  5. Pokud je to potřeba, znovu na závěr dosolte. Podávejte s dušenou rýží, sypte třeba koriandrovou natí nebo jarní cibulkou.

 
 

Join the Conversation

  1. Vlastimil says:

    Milá Florentýno,
    Recept vypadá moc dobře. O víkendu ho zkusím udělat.

  2. To já to honem rozeslala známým, kteří si na tom určitě pochutnají. Já to bohužel neocením, stačí mi to moje rybí jméno..?
    Ale moc se těším na další dobrůtky..

  3. Alice Magdalena says:

    Kari dělám často, u nás je to velmi oblíbené jídlo, ale s rybou mě to ještě nenapadlo. Tak díky za inspiraci, určitě brzy vyzkouším, už jen proto, že lososa taky milujeme.

  4. Díky za recept, hned jsem dostala chuť. Kokosových mlék je hodně druhů, máte nějaký speciální tip?

  5. Děkuji za recept, lososa mám ráda, určitě vyzkouším, přeji hezký den

  6. Je možné zmrazit, prosím?

  7. Milá Flo, díky za recept, hodlám vyzkoušet!

  8. Veronika says:

    Dobrý den,
    funguje recept i jen s kurkumou? Mam chuť tento recept vyzkoušet. Mam 3 malé děti a z toho 2 děvčátka, která palivé kari nerada. Tak kari nahrazuji kurkumou.
    Diky za inspirativni chutné recepty.
    Veronika

    1. Katka says:

      Kurkuma nechutna jako kari, krasne barvi ale chut ma velmi nevyraznou. Ja mam doma jak kari prasek tak i pastu, ktere nepali vubec. Hledejte, zkousejte :-). Jinak ja pridavam do kari mlety cumin (bohuzel nevim ,jak se to jmenuje cesky, latinsky Cuminum cyminum) – nepali a doda chut.
      Katka

    2. Martina says:

      Doporučuju koupit Kari – anglický typ (prodává Koření od Antonína – mají i eshop), je opravdu jemné a nepálí, takže pro děti bez obav. Mám vyzkoušeno. 🙂

    3. „cumin“ je česky „římský kmín“

  9. zdenka says:

    Milá Flo,
    opětně úžasný recept po prázdninách. Vše jím, ale s kokosovým mlékem jsem ještě nikdy nic nedělala. Recept mě velmi láká, je pravda, že kari pasta je trochu ostřejší, ale dospělí to snesou. Recept jsem 2x přečetla, spolkla sliny a teď jen zakoupit rybu a kokosové mléko Ostatní věci jsou doma. Už se těším na svůj výtvor. Díky za inspiraci.Zdena

    1. Jarka says:

      Jak ja znam kurkumu, do jidla se pridava hlavne kvuli barve. Chut kari v ni ale neni. Urcite sezenete v obchode nepalive kari. J si myslim, ze s kurkumou by to nemelo moc chut. To je ale jenom muj nazor ze zkusenosti pouzivani kurumy.

  10. Ahojky Flo,
    zajímavý nápad, určitě vyzkouším. 🙂

  11. Kari s rybou jsem ještě nevařila, a to se pokouším o zeleninové každý týden. Lososa mi je líto použít na to, ale zkusím s bělomasou rybou.

  12. Anna Hlávková says:

    Milá Flo, moc zdravím a děkuji za zajímavý recept, určitě vyzkouším. Přeji krásné dny A.

  13. jaroslav says:

    Dobrý nápad – jenom se podívejte,odkud pochází losos,pokud je ze sádek,moc zdravého tam není . . . zdr ad

  14. Zdeňka says:

    Ahoj Florentýno,
    recept mě tak zaujal, že jsem se prvně v životě vydala v obchodě hledat kokosové mléko a kari pastu. Použila jsem zeleninu, která mi přišla doma pod ruku – mrkev, cukety, barevné papriky a bílou část pórku. Jen místo drcených rajčat jsem spotřebovala čerstvá ze zahrady (přebytky). Docela jsem se bála, jakou to bude mít chuť s tím kokosovým mlékem a kari pastou, ale je to výborné a navíc skoro samá zelenina!

  15. Hanka says:

    Tak – co se stalo: úplně jsem si přehodnotila svůj názor na kari. Doteď to bylo: kari? .. no proč ne, občas, zřídka. Dobré – ale neujíždím na tom. A teď? Kombinace s drcenými rajčaty a kokosovým mlékem – je úplně jiný level. Chutná mi MOC! Takže se tímto přidávám do skupiny .. jj – já můžu kari na kila :-)) .. No dobře, míněno symbolicky .. tak na půlkila třeba. Není podstatné – je to výborné jídlo – které jde i bez masa, pokud zrovna není doma. Aby tam byla bílkovina – posypat sýrem třeba. Nebo přidat trochu vařené luštěniny. Není to už totéž, dle receptu – ale pořád skvělé. Moc díky, Florentýno!

  16. Marie says:

    Toto jídlo je výborné, dělám ho i se zbylým pečeným nebo vařeným kuřecím masem, nakrájeným na nudličky.Děkuji za uveřejnění receptu.

  17. Šárka says:

    Tuhle zajímavou kombinaci vyzkouším, děkuji za recept milá Flo. Š.

  18. Fidorka says:

    Šla by místo kokosového mléka použít smetana ke šlehání ve stejném množství? Nemůžu si pomoct, ale kokosové mléko mi nechutná ani v kari..

  19. Helena says:

    Dělám si thajské kati už dlouho (s tofu, cizrnou nebo krevetami), losos mě nenapadl, ale je to fakt dobrý. Sůl tedy nahrazuji rybí omáčkou a do základu dávám cibuli+česnek+čerstvý zázvor.

  20. Olga Š. says:

    Těšila jsem se na doporučené použití lososa. A mňam! Pochutnali jsme si, kari bylo výborné. Díky za rozšíření gastroobzorů.

  21. Milá Florentýno,
    děkuji za skvělý recept, právě jsme si doma velmi pochutnali, krátce vařený losos mě chutí příjemně překvapil.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
Veškerý obsah podléhá autorským právům.
© Jana Florentýna Pišová 2014-2024.
Close